Chagrijnig
Het wordt alweer koud. Yuk. Alweer wachten met tuinieren.
Het is zo’n beetje elk jaar hetzelfde, februari duurt gewoon eigenlijk te lang. Het is duidelijk dat we het langste deel van de winter hebben gehad; de dagen worden al langer, dat is zowel in de ochtend als in de avond al te merken. De vogels voelen ook de lente aankomen, op mooie dagen wordt er al flink gefloten, en gisteren zag ik al een koppeltje duiven.
En net als ik ook die lente voel, dan gaat het weer vriezen. En dus toch maar niet naar de tuin. Kou en tuin gaat prima samen, maar dan moet je wel hard werken. Als je gaat spitten, mest kruien, etc., dan is kou niet zo erg, maar als je alleen maar zaait, opruimt, etc. is het gewoon echt te koud.
En dan wil ik dus eigenlijk in huis alvast gaan zaaien, lijkt me geweldig, maar ik weet gewoon dat ik eigenlijk nog even moet wachten. Er staat wel al een met grond gevulde tray klaar, en zondag ga ik dan echt de allereerste bloemen voor 2013 zaaien. Alleen nog maar moeilijke soorten en soorten waarvan ik niet weet of ze wel in huis kiemen (zo niet, dan kunnen ze over een week of 3 alsnog naar de tuin voor een koudeperiode). Allemaal leuk, maar daar heb ik dus vandaag niks aan.
Maar dus wel 3 hele dagen vrij gepland voor de website, want daar moet nog zo enorm veel aan gebeuren. Ik ben nu systematisch pagina voor pagina aan het nakijken, foto’s toevoegen, tekst aanpassen, zoveel mogelijk typfouten eruit halen, etc. Klinkt simpel, maar is toch echt enorm veel werk.
En ik was dus al niet vrolijk, en daar komt dan nog bij dat ik al 4 uur bezig ben met de pagina over algemene zaai-informatie. Daar lijkt een fout in te zitten, al 4 keer een ‘error’ gehad, waarbij wordt aangegeven dat ik over mijn limiet (in pagina’s, grootte?) zit. En dus dan weer alles overnieuw kopiëren en de foto’s invoegen. En dan gaat het dus weer fout. En dus weer overnieuw beginnen. Ik heb het nu opgegeven, het vreemde is ook dat als ik naar het voorbeeld kijk, dat dat er wel goed uitziet. Ik hoop dus dat de pagina gewoon zichtbaar is, zo niet, dan hoor ik het graag! Nog even de link: Algemene zaai-informatie.
En zo hoop ik dus vandaag en komend weekend nog een flink aantal pagina’s te veranderen, ik heb ondertussen al tientallen foto’s op een flink aantal pagina’s ingevoegd (de laatste tot nu toe is de pagina over de Braam).
Dus in dit dagboek geen foto’s van de tuin, of van zaaien (zondag wel :-)). Saai hoor. Alleen maar wachten tot we eindelijk echt mogen gaan beginnen. Ik zag wel al de eerste kiemplantjes van de in januari gezaaide radijsje bovenkomen in de koude kas, het is een begin.
Maar wat zou ik graag het blad van tomaten ruiken; dat heeft niet een bijzonder lekkere geur, maar wel heel specifiek, het doet me denken aan de zomer, aan oogst, aan tomaten natuurlijk, ik word er in ieder geval vrolijk van. Dat is nu niet het geval, Ruud is naar de tuin gevlucht, dat is misschien wel verstandig.
Maar zondag, dat wordt de dag, de dag van het echte zaaien. Nog niet veel, maar dat geeft niet, het is in ieder geval iets. En over 17 dagen mag ik dan eindelijk de eerste tomaten zaaien, ai, dat duurt nog wel erg lang.
Dag Diana,
bij mij stelt de pagina https://www.mooiemoestuin.nl/zaaien-en-zaden/algemene-zaai-informatie/ absoluut geen problemen. Ik gebruik Google Chroome en Windows8.
Ik begrijp precies wat je bedoelt. Ook ik kan niet wachten tot het weer lente is. Ik tel de dagen af tot ik eindelijk de tomaten ‘mag’ zaaien. Twee weken geleden heb ik aubergines, pepers en paprika’s gezaaid en vorig weekend nog wat bloemen, rabarber en aardbeien. De eerste aubergines, pepers en paprika’s kiemen al. Denk je dat ik te vroeg ben geweest?
groetjes
Saskia
Ik ben even de zaai-informatie gefietst en ik kan niet wachten om alles op mijn gemakkie door te lezen. Volgens mij is’ie perfect!
Hou de moed erin.
Janneke
Hoi Diana,
Met dit weer ben ik vooral weer bezig met tuinieren in mijn hoofd! Lekker bedenken wat ik allemaal ooit nog wil kweken, totdat ein-de-lijk die kou eens ophoudt!
Ik las net je stuk over de braam, waarin je schrijft dat netten niet nodig zijn bij jullie. Prijs je dan maar gelukkig! Elk jaar heb ik hier merelfamilies die met zijn allen worden opgekweekt met mijn bramen… Netten direct over de bramen? Moedermerel klimt er in en gooit letterlijk braam voor braam naar beneden voor de kleintjes. Netten op stokken erover? Moedermerel zoekt of maakt een gat, vliegt onder het net op en gooit de bramen naar beneden. Hadden onze buren maar katten… Maar goed, met veel moeite blijven er ook nog wel enkele bramen voor ons over gelukkig!
Groeten,
Paul
Hier ziet de pagina er ook prima uit.
Ik vind tomatenblad echt stinken, zo zie je maar …
De pagina doet het prima hoor, het gaat beter dan je denkt!
groetjes, Mime
Als jarenlange tuinhobyist heb ik vanavond met plezier deze site eens grondig omgespit, en leergierig de inhoud/forum gelezen.
Zal mij even voorstellen, woont in overijssel, ben man begin 70 j. getr.en hebt kinderen en kleikids.
35 j, geleden stukje zandgrond gekocht van mijn fam. groot 350 m2 .
Gebruik ong, 150 m2 voor moestuin de rest is sier en fruit.
50 m2 is terras, een afdak/schuur voor stalling en gereedschap.
Ik verbouw boofdzakelijk groentes en piepers uien, boontjes en zoete mais, bladgroentes vermijiden wij, wij gaan er namelijk ook graag opuit met de caravan .
Ik kijk ook weer uit naar de lente noch 2 weekjes dan gaan de tomaten zaadjes weer in de perspotjes gebruik ook zaadjes van de trostomaatjes uit de winkel, en dat gaf in 2012 een prima oogst.
Zet ze 1/2 mei onder een lichtdoorlatend afdak, waar het regenwater via een pijp naar toe wordt geleid.
Zet nooit tomaat en druif bij elkaar ze verdragen elkaar niet hier zijn organismen in de bodem de oorzaak van. Ik heb dat ondervonden !
Strooi om het andere jaar een karrevracht paardemest nl. mijn buur heeft een mannege.Het is een goede humesverbeteraar maar bezit weinig voedingsstoffen, dus met korrels koe/kunstmest bijstrooien.
Ik zal deze site bij mijn fav, plaatsen om zo nu en dan poolshoogte te nemen wat er zo te lezen valt en misschien wat raad kan verschaffen.
Groetjes en een fijne nieuwe tuinstart 2013.
Bernard.
Hallo Bernard,
Leuk dat je op de website terecht bent gekomen!
Wat bijzonder dat je hebt ondervonden dat en druif en een tomaat niet samengaan. Hier hebben we daar nooit last van gehad, we hebben nu geen druif meer in de kas maar vroeger jarenlang wel (eerst een Frankemtaler, later nog eens een jaar of 5 een witte Bianca gehad) en hier nooit ondervonden dat er problemen zijn met druif en/of tomaten. En onze tuinbuurman heeft al 15 jaar een druif in de kas staan en ook nooit problemen met de teelt van tomaten ernaast, en dat geldt voor meer tuinburen op ons volkstuincomplex. Wellicht heeft het iets te maken dat je op zandgrond tuiniert, wij tuinieren op vette klei, of wellicht iets met een ziekte of schimmel die heel lang in de grond aanwezig blijft.
Ik wens jou ook een mooi tuinjaar!
Diana
Dag Diana,
Met veel plezier volg ik jouw wel en wee, maar bovenal alle informatie op je nieuwe site!
Knap hoor!
Groetjes van Wim
Hoi Diana
Ook ik sta te popelen om weer te gaan zaaien en heb al plannen in mijn hoofd zitten en op papier gezet.de kosmoskalender heb ik uitgeprint die ligt klaar.
Nu is het maar wachten op de lente .en tot die tijd lees ik mijn tuinboeken goed door en jou tuindagboek.
Wat zien je pepers er al goed uit !
Ik wens jullie een heel fijn weekend .
Groetjes Elly
Hoi Diana, de pagina werkt prima hoor 🙂 Ik heb mij niet in kunnen houden met zaaien. Eigenlijk was het meer een experiment. Dit wordt mijn 2e moestuinjaar en wilde toch zeker zijn dat het opkweken van tomaten en komkommers zou lukken. Dus heb ik geheel volgens jouw kalender op de 20e (wel tijdens de stijgende maanbaan) zaadjes van zowel 3 verschillende tomaten als komkommers gezaaid. Van alles had ik 2 zaadjes gedaan en die zijn zowat allemaal uitgekomen. Over 3 weken ga ik de rest zaaien en dan wachten tot ze groter zijn en eindelijk naar buiten mogen. De geur is dan inderdaad heerlijk.
Heel veel plezier dit jaar 🙂
Hoi Diana,
Ik hou ook met argusogen de weerberichten in de gaten en voorlopig dus weer nachtvorst. Hier (Zoetermeer) sneeuwt het nu zelfs weer! Gelukkig blijft het (nog) niet liggen. Stel jij nu ook het voorzaaien in de koude kas van zomerprei, peulen en erwten uit? Of start je daar wel al gewoon mee? In mijn kas vriest het niet, maar het wordt natuurlijk wel tegen het vriespunt aan ‘s-nachts (denk ik, heb geen thermometer hangen).
Groetjes,
Angelika
Hallo Angelika,
Ik moet de prei nog zaaien, maar de uien, tuinbonen, peultjes en sugar snaps heb ik al gezaaid. Ik heb ze thuis laten kiemen (op een koude zolder) en de zaailingen vorige week naar de koude kas gebracht. Hier vriest het wel gewoon in de kas in de nacht, maar ik verwacht geen -10 in de komende vorstperiode. Bovendien kunnen uien/prei en de vroege peulvruchten behoorlijk wat vorst hebben (bij meer dan -8 gebruiken we hier vliesdoek als extra bescherming). Die paar graden vorst (hier aaan de kust dan) gaan ze makkelijk overleven.
groetjes,
Diana
Hallo,
Waarschijnlijk is dit een domme vraag maar belangrijk voor een beginner zoals ik. Ik vroeg me af wat de minimale ruimte moet zijn tussen verschillende soorten bonen en peultjes? Dit ivm kruisbestuiving, of is dit niet nodig? Ik hoor het graag. Groetjes Faye
Hallo Faye,
Bedoel je kruisbestuiving voor het zelf oogsten van zaden?
Want dan moet je tussen verschillende rassen bonen wel zo ongeveer 30 tot 40 meter aanhouden (handiger is het om gewoon vroeg en laat te zaaien, dan bloeien de verschillende soorten op verschillende momenten en kun je afstand wel iets verkleinen). Bonen kruisen niet met peultjes (peultjes kruisen uiteraard wel met erwten).
Als je geen zaden wilt oogsten maakt het niet uit. Ook al zijn verschillende rassen dan gekruist, je zult er geen verschil in proeven (maar als je zaden oogst het jaar erop dus wel).
En voor alle duidelijkheid; peultjes, erwten, kapucijners kun je nu zaaien, met bonen zul je (helaas :-)) toch moeten wachten tot mei, bonen kunnen geen vorst verdragen.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Hartstikke bedankt voor je info. Ik wacht inderdaad nog even met de bonen aangezien het nog te vroeg is maar de rest heb ik vandaag binnen voorgezaaid, nu maar wachten. Ik ben vorig jaar begonnen met wat groente te verbouwen en sindsdien heb ik het tuiniervirus goed te pakken. Dit jaar wil ik het wat beter aan pakken. Ben vooral benieuwd naar de pepers die ik bij je heb besteld al moet ik daar natuurlijk nog wat langer op wachten aangezien het nog te vroeg is. Je website is echt super. Groetjes Faye
Dag Diana, het is allemaal prima leesbaar, en ook de foto’s staan er prachtig op. Ik had het hoofdstuk net bestudeerd, dus ik zag direct wat je er aan toegevoegd had! Ik heb overigens ook druiven en tomaten in één kas, en dat gaat prima. De allereerste pepers die ik op de verwarmingsketel volgens de deno methode heb laten kiemen zijn op weg naar het tweede blad, wat een verrassing. De temperatuur is daar erg wisselend, dus ik verwachtte er niet veel van. Twee van de vijf zaden zijn toch gaan kiemen, wat een wonder. De rest van de zaden heb ik eergisteren gezaaid in depropagator. Reuze spannend allemaal, zo voor het eerste jaar….
Groetjes,
Janneke