Calamondin
Allereerst: ik hou van zuur. Ik hou van de vele verschillende soorten lekkere azijn, ik hou van zilveruitjes en augurkjes in zoetzuur, en ik hou van citroenen en limoenen. En ik zou dus graag aan citroenboompje willen hebben…… maar ja, ik heb er geen goede overwinteringsplaats in huis voor. In de huiskamer is het veel te warm en op zolder is het hier te koud, te donker en te klam. Maar ik heb een mandarijnstruikje dat hier in februari de -15 graden zonder al teveel problemen overleefde. Dacht ik……..
Ik plaatste afgelopen week een foto van dat mandarijnstruikje op mijn instagrampagina en facebookpagina waarbij je kon zien dat de vruchtjes langzaam beginnen te rijpen. Ik kreeg daarbij van Annita een opmerking: het is geen mandarijn maar aan calamondin. Ik had er nog nooit van gehoord maar toen ik googelde zag ik het gelijk: ja, ik heb een calamondin!
Ik ga even terug naar het begin van dit alles. Ik kocht in het voorjaar van 2020 een citroenboompje. Ik heb in de afgelopen 30 jaar al een paar keer een poging gewaagd maar die boompjes deden het heel slecht na een overwintering op onze te donkere, koude en klamme zolder (met steevast luis, spint, bladval en een slecht herstel in het voorjaar, en daardoor vervolgens slechte groei en bloei waardoor ze nog zwakker de volgende winter in gingen). Nu ging ik het overwinteren eens in de koude kas proberen, door wat informatie op internet die ik vond over het mogelijk verdragen van enkele graden vorst. En ik had ondertussen ook wat geleerd: bij de aankoop van een citroenboompje staat die vaak in een pot met kleigrond. Ik las dat het belangrijk is om de plant thuis uit pot te halen, de wortels helemaal schoon te spoelen en de plant dan opnieuw te planten; in een grotere pot en in een veel luchtiger mengsel van potgrond met daardoor wat grof zand en perliet gemengd. En dat was een goede tip: want het boompje groeide goed en bloeide zelfs (uiteraard gaf ik ook wat voeding en regelmatig voldoende maar niet teveel water).
Ik was samen met Ruud in het tuincentrum waar ik het citroenboompje kocht. Schuin achter het citroenboompje stond ook een onooglijk en slechts 20 centimeter hoog struikje in een lelijk lilapaars 12-centimeterpotje. “Die is ook leuk”, zei Ruud, “neem die ook mee”. Nou ja, ik vond het niks, maar als Ruud het wilde hebben…… Het was een echt afdankertje dat er blijkbaar al lang stond: er zat een verweerd plakkertje op met ‘Mandarijn’, prijs € 2,95. Nou, voor die prijs konden we een gokje wagen.
Ik heb het citroenboompje liefdevol uit de pot gehaald, de wortels uitgespoeld en in een grotere nieuwe pot met het potgrond-zand-perlietmengsel geplant. En ik had nog wat over; dus het ‘mandarijnstruikje’ kreeg ook een iets groter potje en het restje grond.
Eigenlijk deden zowel citroenboompje als ‘mandarijnboompje’ het best goed die zomer. De grotere citroen gaf natuurlijk veel meer bloemen en kreeg ook kleine onrijpe groene vruchten, het ‘mandarijntje’ kreeg 3 kleine vruchtjes, waarvan er 2 uiteindelijk nog onrijp afvielen, maar 1 vruchtje bleef hangen.
Toen werd het herfst, en uiteindelijk zette ik het citroenboompje in november in de koude kas. Oh ja, het ‘mandarijntje’ zette ik er ook maar in. En toen werd het januari 2021 en er werd voor eind januari/begin februari een zeer koude periode voorspeld. Zucht, juist in het eerste overwinteringsjaar van het citroenboompje. Oh ja, en het nog steeds veel kleinere en jongere ‘mandarijnboompje’.
Ik heb een grote speciekuip gepakt, op de bodem een dikke laag stro gelegd en daar de pot met citroenboompje in gezet, de loze ruimte tussen de wand van de speciekuip en die van de pot met plant vulde ik ook op met stro.
Tenslotte heb ik nog stro rondom de stam en de kroon gedrapeerd en daarna heb ik een dubbele laag vliesdoek over de hele plant gehangen en de uiteinden onder de pot gestopt. En ik heb gieters water naast en achter de kuip gezet (met het idee dat het water overdag in de zon op kon warmen en die warmte weer af kon worden afgestaan na zonsondergang). Maar uiteindelijk wordt het in een koude kas niet veel meer dan 2 of 3 graden minder koud dan buiten. Dus het zou zeker flink gaan vriezen in de kas.
Ik hoopte dat de bescherming voldoende was. En, oh ja, het mandarijnstruikje stond er ook nog. Maar het was al aan het einde van de middag, de zon ging onder, het werd ijskoud en ik moest ook nog naar huis fietsen. En ik geef het toe; ze was toch een beetje het spreekwoordelijke ondergeschoven kindje; alle aandacht ging naar de citroen, de kans dat het lelijke eendje/mandarijntje het zou overleven was toch al heel klein. Ik heb het 17 centimeterpotje met mandarijn tussen de emmers gezet, dat nog wel, maar voor een bedje van stro en vliesdoek was geen tijd (en ook geen spullen meer).
Helaas werd het nog kouder dan verwacht. Uiteindelijk heeft het ruim een week matig tot streng gevroren, met uitschieters tot bijna -20 graden. Toen de vorstperiode voorbij was heb ik stro en vliesdoek verwijderd. De eerste week leek het goed met de citroen en mandarijn te zijn gegaan. Maar in week 2 werd het blad van de citroen doffer en lichter van kleur. Nog een week later gingen de eerste blaadjes hangen. En nog 2 weken later waren alle blaadjes bruin en vielen af.
Maar niet van de mandarijn die veel minder bescherming had gekregen; dat blad bleef fris donkergroen, en zelfs het enige minimandarijntje van 2 centimeter groot bleef hangen. Wat was ze sterk en dapper!! Uiteindelijk heeft het citroenboompje het niet gered, maar de ‘mandarijn’ wel.
Het heeft dus heel lang geduurd maar uiteindelijk groeide er liefde voor de ‘mandarijn’ :-). In het voorjaar heb ik haar weer verpot, naar nog een maat grotere pot (nu een pot van 30 liter inhoud), met verse potgrond/zand/perliet en biologische voeding. En ze kreeg een mooi plekje naast de kas, in de zon en lekker warm. En ze groeide tot wel 60 centimeter hoogte. En ze bloeide dat het een lieve lust was, met heerlijk geurende witte bloempjes. En het enige mandarijntje dat ze droeg werd rijp.
Tenminste, dat dacht ik. Want het was op een gegeven moment fel en egaal oranje van kleur. Ik heb het geplukt en doorgesneden en geproefd: het had weinig sap en veel schil en vlees, met een sterke mandarijngeur en -smaak. Maar het was wel heel zuur. Misschien doordat ze toch een zware winter had gehad, of doordat ze nog jong was, doordat ze in pot stond, misschien toch te vroeg geplukt, misschien….. geen idee. Maar ik schreef het al, ik hou van zuur, dus ik vond het erg lekker.
In het najaar van 2021 heb ik de pot in de kas gezet, op een tafeltje, zodat ze niet op de koude grond stond. Ondertussen hingen er wel een stuk of 40 ‘mandarijntjes’ in, leuk!! Maar ze waren wel erg klein, gemiddeld zo’n 3 centimeter groot, soms iets groter, soms iets kleiner, allemaal donkergroen van kleur.
En heel langzaam begonnen vanaf november de mandarijntjes te verkleuren, elke week leken ze iets minder groen en iets meer oranje te worden. Zou het kunnen dat ik ergens in het voorjaar van 2022 rijpe minimandarijntjes zou kunnen oogsten?
En toen plaatst ik dus de foto op instagram en facebook, en kreeg ik de reactie van Annita dat het geen mandarijn maar een calamondin moest zijn. Ja, dat is het!! Maar wat is dan een calamondin? De informatie is soms nog wel wat verschillend maar de Latijnse naam zou Citrus x mitis zijn en ze zou een kruising zijn tussen een mandarijn (Citrus reticulata) en kumquat (Citrus japonica). Ze komt uit China (en afhankelijk van de plaats kan het in China toch ook behoorlijk koud worden). De struik kan ruim 2 meter hoog worden, ze is bladhoudend, met ongeveer 3 centimeter grote vruchtjes met de smaak van een heel zure mandarijn. Ze houdt van een losse grond (met dus flink wat zand/perliet erdoor) zodat de diepe penwortel niet te nat blijft. De vruchtjes ontwikkelen zich in de zomer en rijpen vanaf de late winter tot ze rond april-juni oogstrijp zijn. Tot zover klopt het allemaal.
Op de Nederlandstalige websites vind ik alleen maar informatie dat ze in de winter vorstvrij moet overwinteren. Maar mijn calamondin heeft toch echt probleemloos een week -10 tot -18 graden overleefd, in een pot, met een vrij droge kluit. Als ik in de Engelse taal googel vind ik wel wat meer websites die zeggen dat ze temperaturen tot -6 graden kan verdragen, ik las zelfs ergens tot -10 graden. Ik ben trots op mijn calamondin want ze heeft dus nog veel meer vorst verdragen!
Mocht er nu nog strenge vorst komen ga ik haar met liefde naar huis dragen, en daar mag ze blijven tot de vorst voorbij is. Want ik ga de gok nu even niet meer nemen; nu ze eenmaal zo groot is, nu ik weet wat ze is, hoe ze smaakt, hoeveel opbrengst ze geeft, etc. Ik zie dat ze duur is als je er een plant van wilt kopen. Ik heb dus gewoon geluk gehad dat ik Ruud ‘ook een plantje gunde’ :-).
En nu wil ik dus ook kinderen van haar, heel soms geeft ze zaden. Hoe bijzonder zou dat zijn, zelf gezaaide calamondinnetjes. En ik wil haar gaan stekken, als een soort back-up. Zodat ik de moederplant in een nog grotere pot kan zetten en die op de volkstuin mag blijven en jaarrond in de koude kas mag blijven staan (als ze de extra warme zomertemperaturen in de zomer verdraagt).
De grote vraag is dus: zijn er citrussoorten die veel koude kunnen verdragen? Kumquat schijnt redelijk veel kou te kunnen verdragen, en hetzelfde geldt voor yuzu. En natuurlijk de Poncirus trifoliata, dat is een bekende winterharde struik/boom met helaas veel zeer scherpe stekels en ‘citroenen’ die wel heel zuur maar niet heel smaakvol zouden zijn. Vooral de stekels hebben me tot nu toe tegengehouden. Maar bij het zoeken naar meer informatie over calamondin en de vorstgevoeligheid van citrus vond ik deze pagina op de website van Kwekerij De Zoetewei. Ze verkopen (voor zover ik weet) geen planten maar ze veredelen ze en wat ik op de website zie lijkt me geweldig; uiteindelijk zoeken ze naar citrusfruit dat een Nederlandse/Belgische winter kan overleven. Ik ben heel benieuwd naar de ontwikkelingen in de komende jaren!!
En dan nog even. Ik kreeg de vraag wat ik met de vruchtjes ga doen wanneer ze (hopelijk) de winter overleven en in het voorjaar rijp zijn. Ik denk aan calamondinlikeur, en aan calamondinmarmelade. Ik kan ze ook in zout inleggen (zoals Marokkaanse ingelegde citroenen). En ik kreeg de tip van een Indonesische mevrouw om er sambal van te maken (in Indonesië wordt er een sambal gemaakt met (hele of stukjes) limoen, ik ben nog op zoek naar een goed recept).
Genoeg inspiratie, en als ik googel op calamondin en de prachtige foto’s bekijk verheug ik me al op het komende maanden en jaren met deze (voor mij) nieuwe citrusvrucht!
Beste Diana,
Er is een folie die voor je ruiten met dubbelzijdig plakband gezet word (heb het hier in Canada 2 jaar gebruikt, hielp echt een stuk) tot ik geisoleerde ramen kreeg. Misschien een idee voor je kas? Of een lange staak horizontaal ophangen, daaroverheen plastic hangen, en in die tent je citrus struiken zetten. Zal ook een boel schelen. Hoop het voor je. Succes, hoor dat er misschien in Feb. een 11 steden tocht komt, brrrr. Iedere bouwmarkt heeft rollen plastic in verschillende diktes. Goedkoop!
Hallo Marijke,
Dankjewel voor de tips!!
Ik ga zeker, voor de hele kas waar meer vorstgevoelige planten komen te staan, eens nadenken over winterbescherming in strenge vorst.
Voor nu gaan we beginnen met het in orde maken van de kas, de eerste planten uitzoeken die er mogen gaan groeien, een terrasje van oude tegels maken zodat we er in de winter ook even kunnen zitten om te eten of uit te rusten, etc.
Ja, ik hoor ook de hele winter al iets over een elfstedentocht maar januari is al bijna weer voorbij, als het nog echt langdurig streng gaat vriezen zouden nu toch de eerste berichten en aankondiging van een koudefront wel moeten komen. Gelukkig zijn de planten dit jaar nog klein genoeg om naar huis te sjouwen 🙂
groetjes,
Diana
Vrienden hier hebben in hun (vrij grote, met plastic ipv glas, wordt om de ca 10 jaar vernieuwd) een klein houtkacheltje gezet en daaromheen, en overheen, er van die leuke grote riviersten gemetselt. Als er gekweekt en overgehouden wordt, gaat de kackel ’s avonds aan, de stenen (thermische massa) houden de temperatuur op peil, lang nadat de kackel uitgebrand is. Dan heb je helemaal een knusse plek om te eten! Ik geniet erg van je blog!
Hallo Marijke,
Goed idee!! Ik durf het hier niet zo goed, jaren geleden had iemand op de volkstuin een petroleumkacheltje en is er brand in een kas geweest.
Ik begin heel hard na te denken over een klein kasje in de achtertuin die ik in de winter onder toezicht kan verwarmen, alleen al voor het overwinteren van citrusfruit (terwijl ik pas 1 citrusfruitboompje heb :-)).
groetjes,
Diana
Of… hoe een lelijk eendje een topper wordt! Dankzij jouw liefde/zorg…
Lie(f)s.
Ha Diana! Leuk stuk!
Ik ga zelf komend jaar van een oude garage een ‘vorstvrije kas’ maken, het dak vervangen door transparant polycarbonaat, de muren isoleren en ramen langs de zijkanten maken. De vloer hak ik uit en daar komen plantgaten met piepschuim platen rondom tot 50cm diepte. Die vul ik met een mix van potgrond, compost en grof zand, Bij ernstige vorst hang ik vorstvrijlinten in de boompjes (bedoeld om kranen en leidingen vorstvrij te houden) en dan fleece erover. Dat zou moeten werken.
Tips:
– youtube bob duncan, growing lemons and limes in south coastal BC. (Misschien bij je thuis een stuk zonnige muur of zijkant van een schuurtje ofzo?)
– Oscar Tintori, Italiaanse citruskweker en leverancier. Duur, maar goede kwaliteit. Levert internationaal, heeft veel soorten, ook mandarijnen, want:
-Er zijn mandarijnen (echte) die tot -10 graden verdragen zonder bescherming, maar ook sinaasappels, citroenen en limoenen die enkele graden vorst kunnen verdragen.
Ten slotte bestaat er een telg van de citroenfamilie, de trifoliata, die zeer zure, bittere, pitrijke vruchten geeft. Deze soort zou de -20 zelfs aan kunnen. Zelf begin ik er niet aan. Ik wil lekker fruit, of geen.
Al met al is het een hele toer, maar eentje waar ik veel lol aan beleef. Ben erg benieuwd wat je met die calamondins gaat doen. Marmelade?
Vergeet die laatste vraag.ik zag direct na de reactie dat ik een alinea had gemist groetjes!
Hallo Joren,
Dankjewel voor het delen van je verhaal en de tips!
Ja, ik kreeg van iemand anders ook al de tip van Oscar Tintori, ik heb al even gekeken en hij heeft geweldig mooie soorten op zijn website.
Ik kon niet vinden wat de verzendkosten zijn, heb je enig idee? En ik had het er ook nog wel met mijn tuinbuurvrouw over, zij dacht net als ik dat de soorten en rassen die daar gekweekt worden misschien toch wat meer geschikt zijn voor het Italiaanse klimaat en dat soorten en rassen die in België of Nederland worden gekweekt wellicht al iets mee voorsprong hebben als het om winterhardheid gaat.
Ik ga zeker even op youtube zoeken naar Bob Duncan, dank voor de tip!
groetjes,
Diana
Ha Diana!
Dat van die klimaatbestendigheid weet ik niet zo goed. Bij sommige rassen stond beschreven dat ze in dalen en koudere gebieden met nachtvorst gezond bleven, overigens dacht ik niet dat er een onderstam bestaat die geschikter zou zijn voor noordelijkere landen. Zo wel, dan laat ik me graag informeren 🙂
Uit mijn hoofd waren de verpakkings – en bezorgkosten per plant 24 euro. Dus een plant kopen en thuis krijgen kost plusminus 50/60 euro. Niet goedkoop, maar er hingen bij mij al vruchten in die hetzelfde jaar al oogstbaar waren. En ze zijn erg mooi als plant, vind ik dan.
Hallo Joren,
Dankjewel voor de aanvulling!!
Als ik zoek naar yuzu betaal ik in Nederland ook al snel tussen de 45 en 75 euro, het hangt natuurlijk ook wel af van de leeftijd maar het is zeker niet extra duur om ze in Italië te kopen. Ik heb ondertussen even bij een kwekerij in Nederland geïnformeerd, ik hoop binnenkort iets te horen. Ik las ergens dat de soorten die meer vorst kunnen verdragen kruisingen met Poncirus trifoliata zijn en/of op die soort worden geënt.
groetjes,
Diana
Hai Joren,
Ik zie nu ook jouw antwoord over de verzendkosten. Ik had 46 euro voor 2 planten betaald dus 24 euro per plant klopt inderdaad.
Ik vind het ook een goede leverancier met bijzondere soorten. Echt het geld waard.
Groet
Annemarie
Leuk om te lezen! Na een aantal jaar worstelen met mijn calamondin staat hij deze winter gewoon in de warme woonkamer voor het raam, waar hij voor het eerst niet al zijn blad en vruchten laat vallen! 😀
Toen ik paar jaar geleden de eerste paar vruchtjes had (en sindsdien dus niet meer) vond ik ze perfect om puur te gebruiken: in de gin tonic / water / thee (aromatischer, fleuriger dan citroen met klein zoetje maar anders dan limoen) en vooral in recepten met grapefruit (wat ik te bitter vindt). Hopelijk blijven de 5 vruchtjes van dit jaar hangen en kleuren, en dan ga ik er een ceviche mee maken.
En dan volgend jaar een plant vol zoals op jouw foto’s..
Wat een heldere informatie! Ik ga het proberen
wat een mooi, bijna ontroerend verhaal!
heb je ook weleens open tuin…zou daar graag eens komen kijken
Hallo Ineke,
Dankjewel voor je aardige woorden!
Nee hoor, geen ‘open tuin’ hier, dat zou je erg tegenvallen want onze tuin is slechts 325 vierkante meter groot (groot genoeg voor ons om het er erg druk mee te hebben maar je zou er in 10 minuten doorheen gewandeld zijn :-)). Bovendien is er geen enkele voorziening; geen water, geen toilet, geen elektriciteit, en het volkstuinencomplex ligt langs een fietspad en is dus alleen via die weg te bereiken (er is alleen plaats voor het hek voor 2 auto’s, voor de mensen die verder weg wonen of die bijvoorbeeld een aardappeloogst op willen halen).
Maar ik maakte in 2021 een keer een filmpje van onze tuin, als een soort tuinwandeling, je kunt het in dit blog vinden. Misschien is het een optie om dit jaar ook weer eens een tuinwandelfilmpje te maken, in de hoop dat we dit jaar een beter tuinjaar krijgen :-).
groetjes,
Diana
Ik koop mijn citroenplanten bij Oscar tintori in Italië. Deze leverancier verstuurt zijn planten met veel zorg.
Ik heb nu een Siciliaanse citroen in onze slaapkamer staan waar het niet meer dan 13 graden is. En daar komen alweer nieuwe knopjes in en de citroentjes die van de zomer eraan gekomen zijn groeien weer en gaan nu verkleuren.
En een Amalfi citroen en een bloedsinaasappel in de schuur, ook die zien er nu nog goed uit.
Van de Amalfi citroen heb ik al limoncello kunnen maken.
In het voorjaar zet ik ze weer onder de veranda. Maar het blijft een gok met citroen boompjes maar zo leuk.
Groet
Annemarie
Hallo Annemarie,
Ik las net ook een reactie van Joren die ook die naam al noemde, en ik kreeg ook nog een mailtje van iemand die de link naar zijn website gaf.
Dankjewel voor de tip!! Ik vroeg me al af wat de verzendkosten zijn want dat kan ik niet op de website vinden. Ze hebben erg leuke soorten, ook die vorst kunnen verdragen. Het voorjaar begint duidelijk te kriebelen 🙂
groetjes,
Diana
Hai Diana, Het was even zoeken maar ik heb het gevonden.
Het was 46 euro aan verzendkosten. Dit was voor 2 flinke dozen want elke plant wordt apart verpakt. Ik had een Siciliaanse citroen en een bloedsinaasappel.
Best een hoop geld maar dan heb je wel iets bijzonders.
Groetjes
Annemarie
Hallo Annemarie,
Dankjewel voor je reactie!
Ik bestelde zaden in Italië, kwamen in een zak via DHL, die verzendkosten waren €17,99, dus dan vind ik €23,= voor een fors pakket met een plant eigenlijk helemaal nog niet zo duur.
Ik heb ondertussen een 1-jarige yuzu en een 2-jarige Keraji-mandarijn kunnen reserveren bij kwekerij Citrus BaLi in Landgraaf (in de hoop dat in Nederland gekweekte planten nog net iets meer kou kunnen verdragen). Maar ik heb de website van Oscar Tintori wel bij mijn favorieten gezet, want er staan zoveel prachtige rassen! Voor nu ga ik eerst eens kijken wat de calamnodin, yuzu en kejari van onze tuin vinden, hoe ik ze het beste kan verzorgen, overwinteren, etc.
groetjes,
Diana
Dit adres zet ik dan weer in mijn adressenlijst. Leuk zo’n Nederlandse kweker.
Wat een leuk verhaal weer ☺️ wat een mazzel heb je met zo’n man die zo goed weet wat leuk is :p het zou me niets verbazen als er opeens een heleboel meer calamondins verkocht zouden worden de komende periode. Het klinkt erg inspirerend!
Leuk om te lezen! Ik was al benieuwd hoe je ‘m had ingepakt. Zelf ben ik vorig jaar begonnen met yuzu, en keraji, een japans mandarijntje dat lekkere vruchten schijnt te geven. Beide kunnen aardig wat vorst hebben, maar bij de yuzu hangt het wel van de entstam af of-ie zn blaadjes verliest of niet. Deze winter haal ik ze nog naar binnen als het overdag gaat vriezen (in een koude ruimte met een lamp erbij), nu staan ze buiten bijelkaar met coniferentakken om de potten gedrapeerd voor een beetje beschutting. Maar volgende winter zouden ze gewoon in de volle grond moeten kunnen (de eerste jaren nog wel ingepakt bij dagvorst). Ik ben benieuwd, de smaak van yuzu vind ik heel lekker (in bijv yuzu-roomijs of yuzu-limonade). Keraji heb ik nog nooit geproefd maar krijgt goede recensies.
Hallo Fenneke,
Dankjewel voor je reactie!
Keraji ken ik niet, maar yuzu staat hoog op mijn verlanglijst :-).
De prijzen van citrusvruchtenboompjes zijn vaak heel hoog (ik zie een heel jong yuzu-boompje voor ruim €75,=), ik zou zeker ook heel goed na moeten denken voor ik ze in de kas zou durven laten staan.
Ik vind yuzu ook erg lekker, limoen ook, citroen ook, en grapefruit….. eigenlijk alle citrusvruchten 🙂
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Ik heb de Keraji bij Citrus Bali vandaan, die zitten in Nederland én zijn gespecialiseerd in vorstbestendige citrusplanten 🙂 Afhankelijk van wanneer je bestelt moet je soms een paar maanden wachten, maar verder heeft hij goede service. En uiteraard heeft hij ook Yuzu zie ik 🙂 https://www.citrusbali.nl/ De jonge plantjes zijn nog best te betalen.
Hallo Fenneke,
Dankjewel voor de tip!!
Klinkt heel interessant, ik ga gelijk kijken!
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Ik heb de calamondin ook al jaren. En een citroenboom van meer dan 30 jaar oud. Daar heb ik afgelopen zomer 59 citroenen van geoogst.
Ik heb ze wel vorstvrij staan in mijn serre. (in Spijkenisse 🙂 )
Maar wat ik je eigenlijk wilde vertellen, ik heb ook een limequat. Dat is een vergelijkbare plant als je calamondin, maar dan met kleine citroentjes eraan. Ook een kruising die net als de calamondin een taaie sterke plant is.
Je plant ziet er fantastisch uit en ik wist echt niet dat die mandarijntjes zoveel kou konden verdragen. Ik ben en blijf een vorstfeut met mijn planten, ik hou ervan en hou koste wat kost mijn serre vrij van vorst. Alles voor de citrussen, ik heb er een stuk of 10. Ik heb begrepen dat de meeste citrus geent zijn op een onderstam en dat stekken niet makkelijk is. Uit zaad heb ik ook citroenen staan, maar die doen er zeker 8-10 jaar over voor je er een vrucht aan kan krijgen.
Hallo Elvira,
Dankjewel voor je reactie!!
Ik ga gelijk googelen op limequat!
Ik begrijp wat je bedoelt; ik heb gezien wat de -18 graden met de citroen heeft gedaan en nu ik zo blij ben met de calamondin weet ik niet of ik de struik nog een keer in de kas zou willen laten staan als het zo koud is :-).
groetjes,
Diana
15 jaar geleden kreeg ik van mijn broer, die weer terug verhuisde van het gardameer (Italie ), naar nederland een hele grote mandarijnen boom. .2/2m.Ook 2citroenbomen en een olijf. Mijn ervaring is dat de mandarijnen boom niet zoveel kou kan hebben als de citroen bomen. Elk jaar heb ik vele kilo,s mandarijntjes en citroenen die ik op sterke drank zet en verwerk in jam. Zo komen wij de winter door. ha ha. Ik houd de bomen
over in een verwarmde kas op 10 graden .Zomers geef ik de bomen speciale voeding waar ijzer in zit. De olijfboom staat het hele jaar buiten op ons terras. Ik durf mijn bomen niet in de vorst te laten staan.
Hallo Marja,
Dankjewel voor je reactie!
Ik denk dat het uiteindelijk ook een verschil maakt waar de bomen vandaan komen (zoals planten en rassen die in Nederland zijn gekweekt beter tegen ons klimaat kunnen dan planten die bijvoorbeeld uit Spanje komen).
Het klinkt heerlijk, kilo’s citroenen en mandarijnen van eigen oogst!!
groetjes,
Diana
Wat een leuke blog heb je geschreven. En ik heb weer wat geleerd, dat mandarijnenboompje wat ik heb is dus geen mandarijnenboompje, maar een Calamondin. Maakt niet uit, de likeur die ik er van maak is heerlijk.
Ik heb daarnaast nog een Perzische limoen, kaffirlimoen en minicitroenboom (als in: de citroentjes zijn nog kleiner dan de calmondins). En in de tuin staat een Poncirus trifoliata. Ik denk al zo’n 50 jaar oud en deze heeft dus al een aantal elfstedenwinters overleefd. De stamomtrek is nu zo’n 35 cm en de hoogte 3 meter. Ik vind de stam ontzettend mooi en de boom zo bijzonder, die mag van mij niet weg.
Maar ja, die stekels zijn echt heel pijnlijk. Bij het snoeien van de Anna Paulownaboom die ervoor stond (helaas heeft die de afgelopen jaren het loodje gelegd) is mijn man van de trap gevallen, ín de Poncirus. Dat heeft zijn val gebroken, maar was toch een pijnlijke ervaring. Ik gebruik het snoeihout van de Poncirus ook om mijn eigen katten uit de moestuin te houden, dat werkt uitstekend. Ik heb 1 keer marmelade gemaakt met de Poncirusvruchten, maar ondanks dat mijn man een Britse smaak heeft, was deze toch te zuur voor hem. Je kunt de vruchten dus wel gebruiken bij het koken, maar ik gebruik in de praktijk toch liever de minicitroentjes.
Hallo Bianca,
Dankjewel voor het delen van je ervaring met verschillende soorten citrus!
Je mailde me 2 foto’s van je Poncirus trifoliata, ik plak ze even in je eigen reactie/bericht. Zo is duidelijk dat de stekels van de winterharde Poncirus heel groot, scherp en gemeen zijn. En ik begreep dat daarnaast de smaak ook niet optimaal is: zuurder dan een citroen maar daarnaast een scherpe bitterheid. Maar ik zag ondertussen dus dat de Poncirus dus veel wordt gebruikt om kruisingen te maken met als doel citrussoorten te kweken die wel echt lekker zijn maar een deel van de winterhard van de Poncirus meekrijgen. Heel interessant en vooral ook veelbelovend voor een citrusliefhebber zoals ik :-).
Snoeien kan soms al gevaarlijk genoeg van zichzelf zijn, maar als je dan ook in een stekelige Poncirus valt moet dat heel erg pijnlijk zijn!
groetjes,
Diana
Wat geweldig zo’n doordouwertje van een plant.
Wat ook schijnt te helpen voor extra warmte in de kas, is een kaars op een schotel met een omgekeerde teracottapot erover
Hallo Imke,
Ik heb inderdaad ook wel eens zo’n systeem van een ‘zelfgebouwd straalkacheltje’ gezien.
Helaas wonen we hier te ver van de moestuin om dat ’s avonds (ik moet dan ook nog over een donkere en stille dijk fietsen of lopen) aan te gaan steken maar het is zeker een optie voor een kas bij huis, en zeker met grote waxinelichten of kaarsen die een hele nacht branden. Voor wie er interesse in heeft, een ‘recept’ hoe je zoiets maakt vind je hier: Leeuwarder Courant – Bloempot wordt kachel
groetjes,
Diana
Alles jullie van lekker en zacht zuur houden is Japanse kweepeer misschien ook een plant om in de tuin te hebben? Erg gemakkelijke plant, mooi ook met een uitbundige bloei.. Wij hebben een plant met rode bloemen en één met witte bloemen.
Wij maken er een lekkere limonade van. Er confituur van maken zou ook mogelijk zijn maar dat heb ik niet nog geprobeerd.
Hallo Anne,
Dankjewel voor de tip!!
Ik heb wel al eens naar de Japanse kweepeer gekeken, als wellicht een optie voor onze toch wel krappe tuin :-).
Ik ga het zeker onthouden!
groetjes,
Diana
Dag Diana,
Ik denk dat ik het moment gevonden heb wanneer er een probleem op jouw site is. Zit je op de home pagina, is alles Ok. Ik kan alle reacties lezen of rechts onderaan vorige reacties bekijken. Maar…. Zodra je klikt op menu en je kiest blogs om bv naar de vorige blog te gaan, krijg je ook een ander lettertype en ik zie als laatste blog ‘schrijven’ . De 2 meer recente blogs ‘ Calamondin’ en ‘beginnen’ zijn niet meer zichtbaar. Bij vorige reacties heb ik dan opnieuw ‘stengel ui’ bovenaan staan. Ik zou met jouw technieker toch eens bekijken of het niet met de grootte te maken heeft, want onder blog staat wel immens veel. En alle andere categorieën werken wel behoorlijk.
Groetjes carine
Hallo Carine, Margriet en alle ander mensen die problemen ondervonden op de website,
Ik wilde dat ik het zelf wat beter begreep. Voor alle duidelijkheid: ik zie zelf niet wat Carine en Margriet zien, ik zie (ook als ik niet ingelogd ben) gewoon hetzelfde lettertype, ik zie de laatste reactie die ik ook via de mail binnenkrijg en ik zie ook de laatste/nieuwste blogs als ik in het menu op Blogs klik. Ik heb de reacties verzameld en naar Augus gestuurd. Dit is zijn (even wat ingekorte) reactie:
Hoi Diana,
Betreft de opmerkingen van Petra, Angelique, Carine (2x), Pauline & Anne: dit zijn allemaal caching issues. Maar zonder caching zou de website veel trager worden dan deze nu is.
In die zin is het een overweging tussen snelheid en continu up-to-date zijn. Dit zou echter niet dagen moeten duren en hier ga ik even mee tweaken en kijken of het wat beter kan. Uitzetten is helaas geen optie omdat dat veel hogere kosten met zich meebrengt.
Over de vraag van Pien: ik zag dat er een error was op de website waardoor deze “raar” deed. Ik heb de error opgelost, dubbel gecheckt en dit zou nu moeten werken.
groetjes,
Augus
Op de website van Heijtec vond ik een goede uitleg over wat caching is. Ik heb daaruit even de belangrijkste zinnen gekopieerd maar lees vooral ook even de hele pagina via de link.
“Caching is een manier om tijdelijk bestanden op te slaan. Door het gebruik van een server en browser cache kan de laadtijd van een website flink teruggebracht worden.
Wanneer iemand je website bezoekt worden er allerlei processen uitgevoegd om de website op het scherm te krijgen. Hoe meer er geladen moet worden, hoe meer invloed dit heeft op de laadtijd van de website. Die processen kunnen een website enorm traag maken waardoor bezoekers afhaken. Om de laadtijd te beperken kunnen we verschillende vormen van caching toepassen.
Server caching: Een website is een verzameling bestanden. Wanneer je website voor het eerst wordt bezocht wordt de pagina op de normale manier geladen. De server die de website host zal daarbij de gegevens naar de browser van de bezoeker sturen. Dit neemt enige tijd in beslag. Om te voorkomen dat bij iedere bezoeker het hele proces opnieuw uitgevoerd moeten worden, wordt er gebruikgemaakt van server caching: bepaalde stappen in het proces worden opgeslagen, zodat dit bij de volgende bezoeker niet opnieuw verwerkt hoeft te worden (en die volgende bezoekers direct de opgeslagen versie ziet waardoor de verwerkingstijd flink wordt verkort).
Browser caching: hierbij worden tijdelijke bestanden op de computer van de bezoeker opgeslagen. Wanneer de bezoeker verder door je website gaat of later terugkomt, dan hoeven sommige bestanden niet opnieuw geladen worden. Heb je het idee dat je een oude versie van een website bekijkt? Dan zou je je browser cache kunnen legen. Daarmee verwijder je alle gecachte bestanden in je internetbrowser. Gaat het om 1 website/pagina: dan is het handiger om de pagina te herladen met de toetsencombinatie CTRL – F5 of via een incognitovenster (via shift + CTRL + n). Hiermee wordt een pagina ongecacht geladen.”
Ik verzamel nog steeds alle opmerkingen over de website en geef die door aan Augus, in de hoop dat het kan finetunen. Ik hoop dat Carine, Margriet, Petra, Angelique, Pauline en Anne het eens willen proberen via CTRL + F5 of via het incognitovenster. En dan willen laten weten of het probleem dan is opgelost.
Over de grootte van de website: ik zou kunnen overwegen om de oudste blogs uit bijvoorbeeld 2012 tot en met 2014 te verwijderen. Maar zoiets gaat me wel een beetje aan het hart want het is toch het begin van de website en het schrijven over de tuin. Ik weet niet of er nog veel mensen naar kijken maar het hoort eigenlijk wel bij de website, voor het complete verhaal. En voor de problemen met de website heeft het geen invloed want dat heeft dus met caching te maken. En ik heb, in mijn eigen zoektocht naar wat er mis gaat even gezocht naar wat er op deze website staat. Dat is alleen vanuit de administratie te zien en is nogal schrikbarend :-):
226 pagina’s
726 blogs
25.316 reacties
12.541 foto’s
821 soorten in de databases van tomaten, bloemen, etc.)
178 inmaakrecepten
274 recepten
En dat zijn dus heel veel bestanden bij elkaar. De server kan die hoeveelheid prima aan, daar zorgt Augus voor, maar om te zorgen dat niet bij elk bezoek van elke nieuwe en terugkerende lezer al die bestanden opnieuw moeten worden geladen en de website heel erg traag wordt is dus dat cachen noodzakelijk. Voor zover ik het begrijp hè, ik ben een digibeet met een uit de kluiten gewassen website 🙂
groetjes,
Diana
Dag Diana,
Ik heb de geschiedenis en cookies verwijderd (jouw cashing opmerking denk ik) en nu is inderdaad het probleem opgelost. Alle blogs zijn opnieuw zichtbaar en ook alle reacties. Ik begrijp wel niet zo goed waarom ik dit moest doen.
Qua jouw oude blogs begrijp ik dat dit gevoelig ligt. Maar heeft het zin om alle reacties bij te houden?
Groetjes
Carine
Hallo Carine,
Je moet natuurlijk ook niks, maar ik ben wel blij dat je het hebt gedaan, want ergens in mijn hoofd had ik het idee dat er toch een fout in de website moest zitten maar nu weten we zeker dat het probleem met caching te maken had/heeft. Ik heb er verder ook niet veel verstand van maar van de paar duizend mensen die de website dagelijks bezoeken zijn er dus slechts een paar mensen die een probleem hebben, en dan zou ik kunnen denken dat het ook een caching-probleem met de browser van die mensen te maken heeft. Het is voor mij heel lastig te bedenken wat er mis gaat omdat ik er zelf geen probleem mee heb en het dus niet zie. Zelf ervaar ik wel eens iets dergelijks op internet, en soms komt dat dan omdat ik een website vaker bezoek, bij het intypen van de url wordt al na enkele letters een suggestie gegeven die je kunt volgen. En daarmee volg ik dan de oude link die ik eerder gebruikte en zo kom ik soms op een oude pagina die niet is ververst of soms zelfs niet meer bestaat. Ik heb geen idee of dat er iets mee te maken heeft heeft, misschien dat iemand anders met meer verstand van digitale zaken nog tips heeft.
Over het weghalen van reacties: ik wil ooit nog eens niet relevante reacties weghalen van bijvoorbeeld teeltpagina’s maar dat is heel werk werk en vooral handig voor mensen die onderaan de teeltpagina nog door scrollen of ze antwoord op een vraag kunnen vinden want 1 foto kost meer ‘ruimte’ dan 100 reacties (bij wijze van spreken, en het probleem ligt sowieso niet bij de ruimte).
Ik hoop dat het probleem zich voorlopig niet meer voordoet!
groetjes,
Diana
Hallo Diana
Ik sluit me bij Carina aan, ik heb dezelfde fout ontdekt kon maar zat nog te bedenken hoe beschrijf ik dat het beste.
Nu beaam ik het zodat je weet dat er meer zijn waar het niet naar behoren werkt.
Dit is nadat we opnieuw ingeschreven hebben laatst.
Groet Margriet
Hallo Diana,
Deze week kwam ik toevallig in de supermarkt de calamondin tegen en moest meteen aan je blog denken…zo werkt het dan ook weer. Zonder lang na te denken nam ik het mee naar huis. Het heeft aardig wat vruchten, dus ik twijfel of ik nu de kluit moet gaan spoelen en nieuwe potgrond en voeding in de pot moet doen. Of moet ik wachten tot het geen vruchten meer geeft? Het staat in ieder geval prachtig en hopelijk blijft het zo. Groetjes,
Hallo Angelique,
Leuk!!
Misschien kun je voorzichtig voelen hoe de kluit is. Ik heb wel eens een citroen gekocht die in harde klei stond, die moest ik wel uitspoelen zodat ik het boompje in een los potgrondmengsel met grof zand en perliet kon oppotten. In dat geval zou ik wachten tot na de oogst. Maar mijn calamondin stond in een klein potje met gewoon potgrond en die heb ik voorzichtig verpot in een grotere pot met potgrond met zand en perliet en het hele kluitje er zo, zonder te beschadigen, in over gezet.
Ik oogst hier trouwens nu volop calamondins; nu ze groter is en/of in een grotere pot staat en/of in de kas staat, valt de oogst zeker 2 maanden eerder dan toen ze nog buiten in een klein potje stond.
groetjes en veel plezier met de oogst en de plant!!
Diana
Hoi Diana,
Het boompje wat jij hebt is zeer bekend in de filipijnse keuken en komt in dat land ook veel voor. De “mandarijntjes” worden ook wel calamansi genoemt en wordt veelal gebruikt voor in marinades, sausjes of om limonade van te maken. Ze zijn ook lekker als ze nog groen zijn, omdat er dan volgens mij meer sap in zit. Google maar op calamansie en je zult meer info vinden 🙂
Hallo Mike,
Dankjewel voor de tip!!
Ik googelde even en zag ook gelijk al een sambal met calamondin, die staat gelijk op mijn verlanglijstje (voor volgend jaar want het duurt natuurlijk nog tot volgend jaar april/mei voor ik weer vruchtjes kan oogsten, de bloei is hier nu net een paar weken voorbij).
groetjes,
Diana
Dag Diana,
naar aanleiding van je belevenissen met de calomondin: in 1994 heb ik een limoengroen meegenomen uit Thailand. Thuis de pitten gezaaid en een van de nakomelingen gehouden. Na 11 jaar was het struikje ca 50 cm hoog en bloeide het voor het eerst. Nu is het wat hoger en krijgen we elk jaar heerlijke limoentjes. Hij blijkt makkelijk te stekken en de stekjes bloeien snel, al het eerste of tweede jaar! Bij de Aldi in Emlichheim ooit een limequat gekocht en de pitjes daarvan kiemen wel goed. Helaas zijn de zaailingen niet door de droge hete zomer gekomen. De zomer een stekpoging.
Groeten, Annemarie
Wat ontzettend leuk Annemarie! Zo’n meegenomen vakantiesouvenir!!! Ik heb 2 jaar geleden een calamondin bij de Lidl gekocht, inmiddels een meter hoog en inderdaad bloeien en vruchtjes! Maar ik heb hem nooit gestekt en door jouw verhaal helemaal benieuwd, hoe en wanneer doe jij dat? Gr.Pien
Hoi Diana, wij hebben een citroenplant in pot en die gaat best goed. Veel bloemen en ook veel kleine groene vruchtjes. Zoveel dat hij zelf uitdunt. Nu geuren die ienimini vruchtjes die bijna afvallen en geel kleuren heerlijk naar citroen, maar er zit niks in eigenlijk. Kun je daar ook gerechten mee maken?
groetjes Jessica
Hallo Jessica,
Bedoel je dat er geen vruchtvlees en sap in de citroenen zit?
Wellicht kun je dan overwegen om ook nog wat vruchten te kopen en ze samen met je eigen citroenen te verwerken tot een lekkere marmelade.
Zelf maakte ik van mijn calamondins (heel klein en daardoor ook weinig tot geen sap en vruchtvlees maar wel veel smaak) likeur (van wodka met suiker, vanille en de doorgesneden vruchtjes). Zo kun je je eigen limoncello maken (googel even op ‘limoncello recept’).
Vorig jaar kon ik geen calamondins oogsten maar nu zit de plant weer vol vruchtjes. En dit jaar zou ik er eens een sambal met citrus van willen maken. Ik heb nog geen recept maar ik kreeg de tip van onze Indische vroegere tuinbuurvrouw Annemarie om te zoeken naar ‘sambal nipis’ (en dat is dan limoen maar kun je natuurlijk zelf aanpassen).
Een andere optie is nog om ze in geheel of alleen de rasp in suiker te bewaren (zoals lavendelsuiker maar dan met citroen), of om de schillen te konfijten.
En tot slot kun je overwegen om ze in zout in te leggen (misschien heb je er dan nog wel wat citroensap voor nodig voor de houdbaarheid maar juist de schil wordt dan gegeten (denk aan tajines, couscous, etc.). Kijk bijvoorbeeld even hier: Culy – ingelegde citroenen
Oh ja, zelf lemonpepper maken (van gedroogd citroenschil met grof gehakte peperkorrels, lekker over bijvoorbeeld visgerechten).
Ik hoop dat je hier wat leuke suggesties tussen ziet!!
groetjes,
Diana
Mijn calamondins in wodka voor likeur: