Suppengewürz – Bouillonpasta

Inmaak -Bouillonpasta potjeEn dan nu, een nieuw recept geprobeerd (of eigenlijk moet ik het qua houdbaarheid natuurlijk nog testen). Ik kreeg van Anny een recept dat in Duitsland door oudere mensen nog vaak wordt gemaakt, het heet suppengewürz. Het is een soort bouillonpasta, gemaakt van groenten en zout.

Zout is hierin de conserverende factor en dus onmisbaar (omdat je de pasta niet verhit is er een ingrediënt nodig dat de groei van bacteriën remt). En zout is zo’n ingrediënt. Nog wel even gegoogled en ik vond ergens informatie dat je minimaal 10 gram zout per 100 gram groenten aan moet houden om te zorgen dat er geen bacteriegroei is. Wat mij betreft veiligheid voor alles en dus heb ik nu de eerste keer 15 gram zout per 100 gram groenten aangehouden (en ik kan zeggen dat dat nog wel zo zout is dat ik de volgende keer 11 of 12 gram per 100 gram groenten aan ga houden).

Het recept zoals ik dat van Anny kreeg (onder de naam Suppengewürz):

Je kunt het gebruiken in plaats van bouillonblokjes, voor bijna alles: soep, saus, pastasaus, couscous, etc.. Geen – chemische – toevoegingen en je kunt het zeker een jaar buiten de koelkast bewaren in potjes met een schroefdeksel. Het is alleen even uitzoeken hoeveel je in een gerecht moet gebruiken.

Dit is een basisrecept, maar iedereen heeft zijn eigen variant (volgens mij was dat afhankelijk van wat je aan het eind van het seizoen nog aan groenten had en/of persoonlijke voorkeur)

  • 500 gram knolselderij
  • 500 gram prei
  • 500 gram bloemkool
  • 500 gram uien
  • 500 gram peterseliewortel
  • 500 gram wortel
  • 250 – 500 gram zeezout (afhankelijk van de hoeveelheid groenten die erin gaan)
  • 250 gram tomaten (gepeld en zonder zaad)
  • peterselie, selderij of maggiplant en eventueel andere kruiden

Alles fijn maken in de keukenmachine (behalve zout), en dan met het zout mengen en in potten doen.

En ik heb het nu dus ook gemaakt, aangepast aan mijn manier van werken, mijn voorkeur voor groenten, en met wat ik nu nog kon oogsten. Ik ga er vanavond nog een pagina van maken met het aangepaste recept (sterker nog, ik ga vanavond een begin maken om alle inmaakrecepten naar een database te verzetten (zoals de zadenlijst en de tomatendatabase).

In ieder geval, het is erg lekker. Waar een groentebouillonblokje gemiddeld slechts 4,5% gedroogde groenten bevat (en ook heel veel zout, en E621, E627, maltodextrine, E150d, gistextract, suiker, maiszetmeel), bevat de zelfgemaakte bouillonpasta dus alleen maar zout en minimaal 80% verse groenten. Het is net zo zout als een bouillonblokje, maar als het zout naar de achtergrond raakt, houd je een lekkere, frisse smaak en geur over (als een erwtensoeppakket :-)).

Zo, dan ga ik nu de pagina maken voor de inmaakrecepten, beginnend met dit recept.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

24 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Simone

Hoi Diana,
Ik ben blij dat je dit recept weer doorgeeft lijkt me heel lekker en overal in te gebruiken

Groetjes Simone

Karin

Hoi Diana,
Wat een super leuk en lekker recept, ik ga dit zekere eerdaags maken. Heb al even bij je inmaak recepten gekeken, vindt het geweldig. Leuk om zelf te maken, en gezond omdat al die duistere toevoegingen er niet inzitten. Bedankt voor het recept!

Groet,
Karin

Nancy

Hallo Diana,

Dit vind ik super om te lezen. Al langer was ik op zoek naar een vervanger voor de gewone bouillonblokken. Ik was dit jaar al aan de slag gegaan met een klein maggi-plantje maar was niet echt tevreden. (ik heb nu zaden bij je besteld 😉
Dit ga ik zeker maken!

groetjes, Nancy

Erna

Afgelopen februari een soortgelijk recept gemaakt in een 0.5l. pot. recept gevonden op: http://kniepertie.wordpress.com/2012/11/13/bouillon-maken/#comments Hier gebruik ik nog steeds van. Als je met een schoon lepeltje uitschept, is het lang houdbaar. Het zout gehalte is inderdaad wel hoog maar conserveert prima. Een mooie manier om soepen en sauzen te maken zonder pakjes/blokjes en natriumglutamaten ( Ve-tsin). Ik vind het super en makkelijk.
Groeten, Erna

Janneke

Mooi en overzichtelijk, je nieuwe pagina inmaak!
Ziet er smakelijk uit.

groet,
Janneke

Noor

Wauw, dit is een recept waar ik blij van word. Ga ik uitproberen!
Van je nieuwe inmaakpagina word ik overigens ook erg blij.
Groeten Noor

ria

Hoi Diana,

Wat een leuk en makkelijk recept. Ik ga het binnenkort zeker eens proberen.
Ik heb een vraagje: je schrijft dat het gemaakt moet worden met zout zonder jodium. Waarom is dat? Niet dat het een probleem is hoor, ik heb ook zeezout in huis. Maar ik ben gewoon nieuwsgierig.

Groetjes,
Ria

Christa (Elst)

hoi Diana,
Grappig! Ik had een vergelijkbaar recept uit Met Mest en Vork (Alma Huisken – geweldig mooi moestuinboek met veel recepten). Ik heb een maand of twee terug twee soorten gemaakt, een ‘Hollandse’ en een ‘Franse’ variant. Bevalt heel goed!. Ik snuffel iedere keer wel in de potjes die open staan, maar tot nog toe lijkt het qua bacterien goed te gaan. Wel kook ik de bouillonpasta bij gebruik goed mee in het gerecht, voor de zekerheid. Ik gebruik het niet als Cup-a-Soup 🙂
groetjes, Christa

Christa (Elst)

Wat betreft toevoegen van ‘natte’ groenten zoals courgette en tomaat: zout onttrekt vocht uit het vruchtvlees heb ik gemerkt. Als het gemalen groente en kruidenmengsel van zichzelf nogal vochtig is en je doet er (veel) zout bij, dan worden de groentesappen aan het mengsel onttrokken. Je wilt een vaste bouillonpasta en geen kledder (ook voor de houdbaarheid) maar als je het groentevocht verwijdert, haal je direct ook veel van het zout weg…
Ik heb daarom alleen stevige groenten gebruikt zoals wortelpeterselie, selderijknol, wortel, sjalot, knoflook, peper, en natuurlijk kruiden.

Christa

Houd ons op de hoogte!
Gisteren nog bonensoep gemaakt met eigengemaakte ‘Hollandse’ bouillonpasta. Heerlijk! En al twee maanden geleden gemaakt. Prima bewaarbaar dus.

pieke

wat een geweldig recept! ben nu al benieuwd naar de opvolgers

ramon

Vandaag heb ik jou site voor het eerst gezien. Geweldig wat een duidelijke en gedetailleerde uitleg. Mijn complimenten !!! Ik ga zeker een link plaatsen op mijn site: limburgse-koemest.nl.

groetjes, Ramon

Monique

Kan een ingevroren variant wellicht zonder zout?

Toos

Ik vries wel eens in in ijsblokjesvormpjes en als die bevroren zijn kiep ik ze om in een plastic zakje. Deed ik ook met zelfgemaakte babyvoeding. Op die manier kun je de hoeveelheid gebruiken die je wilt en de rest bevroren laten.
groetjes
Toos

Anja

Hoi Diana,

Ik zie dit recept nu pas en ben zeer geïnteresseerd.
Dit gaat over 3250 gram groente, een hoeveelheid zout en kruiden.
Hoeveel inhoud geeft dit?
Met andere woorden, hoe groot moet(en) de pot(ten) zijn.

En wat zijn je bevindingen?

Groetjes,
Anja

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties