Bontbladige tomaten
Ik kreeg vorige week van Petra een vraag over tomaat Marina’s Praise en de wat zielig uitziende planten. Marina’s Praise heeft witbont blad. En door Petra’s vraag ging er een belletje rinkelen. Want ook hier zag ik vorig jaar wel wat bijzonderheden aan de Marina’s Praise. En dit jaar heb ik het witbonte ras Panaché en daar zie ik hetzelfde bij (maar dan nog een stap erger). Vandaar dit blog.
Ik moet bij het begin beginnen. Vorig jaar hielden we in augustus op de volkstuin een kleine tomatenproeverij/-wedstrijd. Er waren van 40 rassen één of enkele tomaten geplukt om in stukjes te snijden en te proeven.
Dat was erg leuk en zeker voor herhaling vatbaar (maar dan met wat minder rassen, het was nu aan het einde bijna verwarrend door teveel rassen/smaken/proeven.
Iedereen die proefde mocht de tomaat een cijfer geven. En dit waren de uiteindelijke ‘winnaars’:
Op de 3e plaats zie je Panaché. Een leuke (en dus ook heel lekkere) tomaat die bij tuinbuurvrouw/-vriendin Laura in de kas stond. Zij had de zaden bij De Nieuwe Tuin gekocht, de planten hadden witbont blad en de tomaten waren middelgroot, rond en rood. Laura oogstte er zaden van, en natuurlijk wilde ik ook wel wat zaden :-).
Laura zaaide en plantte de nakomelingen buiten. Ik zaaide en plantte 2 planten in de kas. En ik deelde nog wat zaailingen van verschillende tomaten uit aan tuinburen en daar zaten ook nog een Panaché tussen. De moederplanten vorig jaar hadden dus witbont blad, ik heb er geen foto van maar ik maakte wel een foto van het blad van een ras met bont blad dat ik zelf had en dat is dus de Marina’s Praise:
Mijn 2 Panachéplanten groeiden de eerste weken prima, het blad was voor ongeveer 80% groen en 20% wit. Maar ondertussen gaat het ronduit slecht met de planten. Ze groeien niet of nauwelijks meer. Ik weet dat planten met bont blad altijd iets zwakker zijn maar dit is daar wel de overtreffende trap van. Op de pagina van Marina’s Praise in de database van tomaten heb ik al beschreven dat de plant met het meeste wit in het blad de minste opbrengst gaf en de planten met meer groen blad het beter deden.
Ondertussen ziet een Panachéplant er zo uit (en ook de foto bovenaan dit blog maakte ik dit weekend):
Ik heb gedacht aan luizen maar dat is het niet. En ik heb gedacht aan de gevreesde tomaten virusziekte ‘Tomato Leaf Curl Virus’. Ik stond zelfs al op het punt om de planten uit de grond te halen en weg te gooien. Tot ik over de planten van Laura hoorde, en de plant die ik aan een tuinbuurman gaf: ze blijken allemaal dezelfde symptomen te hebben, in wat verschillende omstandigheden, uit de zaden van tomaten van een gezonde plant vorig jaar.
Als ik goed naar de plant in geheel kijk zie ik hoe het zich ontwikkelt: onderin zie je hoe de stam nog voor meer dan 50% groen is, boven in de plant is ze voor 90% wit. Hetzelfde geldt voor het blad; onderin de blad zitten nog een paar groene bladeren maar meer naar boven toe krijgt het wit sterk de overhand en stagneert de groei vrijwel direct. Het lijkt alsof ze van groenwit bont naar bijna albino wit groeit. Witbont kan dus ook teveel wit bevatten.
Ook hieronder zie je het: onderin de plant zie je nog 2 min of meer groene bladeren en een grotendeels groene stam, bovenin zijn zowel bladeren als stam voor 90% wit.
Laura heeft er foto’s van gemaakt en die met uitleg over moederplant, 5 nakomelingen met hetzelfde probleem, etc. in een Engelstalige facebookgroep geplaatst met de oproep of iemand een idee had wat het was. En ze kreeg daarop onder andere reacties van 2 mensen die zelf tomaten veredelen (onder andere rassen in de Karma-serie, de Taiga die ik dit jaar heb staan en de Cherokee Lime Stripes die ik vorig jaar had). Hun reacties plaats ik even hieronder:
Uiteindelijk denken de kenners dus dat het niet de virusziekte is maar de plant niet kan groeien en langzaam verpietert/wegkwijnt. Ik kreeg op facebook van Bjorn de volgende aanvulling/uitleg: “Gebrek aan bladgroen hindert de opname van voeding niet. Het is een gebrek aan fotosynthese/koolstofassimilatie die ervoor zorgt dat de plant geen glucose en dus geen brandstof aan kan maken”.
Er zijn nog wel wat meer tomatenrassen met witbont blad, één daarvan is de Splash of Cream. Als ik op die naam googel vind ik bijvoorbeeld deze foto in de webwinkel van Garden Board:
Er is daar nog groen tussen het wit in het blad maar ook daar zie ik wel al wel iets van het iele en krullerige.
Nu ik dat vrijwel zeker weet laat ik de planten nog een poosje staan, omdat ik graag wil weten hoe het afloopt. Er is een vrij grote kans dat de planten dood gaan. Maar er is toch ook een klein kansje dat er diefjes komen met groener blad waardoor de plant misschien alsnog energie vindt om te gaan groeien en tomaten te produceren. Hoe dan ook is het leerzaam!
En er is nog iets: er wordt altijd veredeld in de plantenwereld en dus ook in de tomatenwereld. En nu ik voor dit blog op internet rondstruinde vond ik informatie dat er nu ook juist wordt geselecteerd op bont blad, en niet alleen op witbont blad maar ook op bont blad bij tomaten met paarse invloeden waardoor het blad in de toppen soms zelfs wat paarsachtig is. Of er goede witbonte rassen op de markt komen (en soms ook al zijn) die mooi bont blad hebben en toch ook gezonde en groeikrachtige planten opleveren (en voldoende en lekkere tomaten geven) zullen we zien. Gelukkig is het overgrote deel van de veredelaars secuur en worden nieuwe rassen voortgekweekt om te zien of ze na een aantal generaties nog soortecht zijn en ze worden keer op keer getest op gezondheid, etc..
Wel spannend!! Een aantal van de nieuwe witbontbladige tomatenrassen die op de markt zijn of gaan komen zijn:
- Tomaat Moonlight Mile Pink
- Tomaat Painted Lady
- Tomaat Irish Cream
- Tomaat Dean’s Haley’s Rainbow
- Tomaat Dean’s Brad Gates
- Tomaat Faelens First Snow
- Tomaat Variegated Dragon
Voor de mensen die het ras Marina’s Praise hebben (van mij of via een andere weg): bedenk dat de meest groene planten de beste gezondheid, groei en tomaten vooralsnog lijken te krijgen. En als je er zelf zaden van wilt oogsten kun je dat van de bontste planten doen als je de plant vooral voor het mooi hebt, maar kun je dat misschien beter van de minst bonte planten doen als je haar vooral voor zoveel mogelijk lekkere tomaten wilt telen.
Tot slot heb ik nog wel 2 andere voorbeelden. Hieronder zie je een foto van de peper Orozco Purple. Het is een ras met donkergroen met paars blad en min of meer witbont, met donkerpaarse pepers die naar rood rijpen. Op de foto zie je dat de plant rechts met het meest bonte blad veel lager blijft dan de plant met vooral donkergroen met donkerpaars blad aan de linkerkant. De opbrengst van de amper bontbladige Orzoco was slechts ietsje beter maar de pepers waren ook wel iets groter. Ze waren trouwens even lekker en even pittig. En beide planten waren gezond.
Het klinkt ondertussen alsof ik aan wil tonen dat planten met bont blad altijd minder waardevol zijn. Ze zijn soms inderdaad wat minder sterk. Maar er zijn zeker ook soorten en rassen die met hun bonte blad veel sierwaarde hebben en toch gezonde planten maken, denk aan de bontbladige Euonymus, en bijvoorbeeld aan hosta’s (ze worden nooit zo groot en dikbladig als de grote statige hosta’s met grijsgroen blad maar er zijn zeker heel veel zeer waardevolle en gezonde bontbladige hostarassen).
Het allerlaatste voorbeeld is van een Brugmansia: deze bontbladige kuipplant met de naam Katrin Bonte wordt niet zo groot als veel andere Brugmansia’s. En ze bloeit ook ietsje minder rijk dan de meeste Brugmansia’s). Maar de combinatie van de grote zachtroze geurende bloemen en het witbonte blad maakt dat (wat mij betreft) helemaal goed!
Bij kamerplanten is dit ook een enorme trend de laatste jaren. Je betaalt fors meer voor een variegata met bont of zelfs helemaal wit blad. En die planten met helemaal wit blad sterven op den duur inderdaad ook af. Ben benieuwd wat deze gaat doen!
De variegata kamerplanten zijn elke zomer en herfst een ware hype ook bij beginnende kamerplantenhobbyisten en -stekkers , vervolgens staan in de winter alle sociale groepen vol met vragen over afsterven planten. Jammer om te zien, want met goede zorg zijn de meesten prima te houden in NL maar het vergt wel wat aandacht voor goede (zeer lucht en waterdoorlatend, grove) grond, voeding, hoge luchtvochtigheid en water. Ze zijn prachtig, maar door de hype worden ze onbetaalbaar..
Super leuk om te zien dat de variegata ook in de moestuin een categorie is, maar jammer (en begrijpelijk) dat ze zoveel minder krachtig en productief zijn.
Hallo Taar,
Dankjewel voor je reactie!
Ik heb geen enkele ervaring met kamerplanten (altijd katten gehad die ze vooral lekker vinden, of leuk om mee te spelen :-)). Ja, het wordt me steeds meer duidelijk hoe zwak ze eigenlijk zijn (dat wist ik natuurlijk ergens wel maar zoveel minder gezond als dat nu duidelijk wordt had ik niet verwacht).
Ik heb de 2 witbonte Panaché-tomatenplanten er ondertussen uitgehaald, ze kregen ondertussen ook last van luis (logisch, plaagdieren komen op de zwakste planten af).
Nu maar eens verzinnen wat ik op die plek kan zetten, elk nadeel heeft ook weer een voordeel 🙂
groetjes,
Diana
Beste Diana, ik vind het wel heel begrijpelijk dat een plant met weinig chlorophyl het moeilijk heeft.
Ik reageer op je bericht vanwege het ras Marina’s Praise. Deze zaden had ik samen met het ras Lucifichoise bij jou gekocht en in het voorjaar gezaaid. Het kiemen ging bij beide rassen goed. Echter bij het verder opgroeien gingen de plantjes (3) van Marina’s Praise allemaal dood terwijl die (3) van Lucifichoise bleven leven. Ik begrijp er niets van, want de verzorging van beide rassen was hetzelfde en ze stonden naast elkaar in mijn kasje.
ik had nog niet gezien dat de gevlekt bladig waren.
Hopelijk gaan de Lucifichoise heerlijke tomaatjes geven.
Ik ben heel blij met al je berichten dus ga zo door. Ik had vorige week vlierbloesem limonade gemaakt die jij cordial noemde. Hij is heel erg lekker. Dus nogmaals dank.
met hartelijke groet, Rietje
Hallo Rietje,
Goed om te horen dat de zaden van beide rassen in ieder geval goed zijn gekiemd!
Ik kan me niet herinneren dat ik vorig jaar problemen had met de zaailingen van Marina’s Praise; uiteindelijk heb ik 3 zaailingen verspeend en later 3 planten uitgeplant, waarvan 1 plant (met het meest bonte blad) dus wel wat achter bleef in groei en opbrengst. Wel heel vervelend dat je zaailingen van Marina’s Praise het niet hebben gehaald! Voor nu kan ik niet heel veel anders bedenken dan dat de zaailingen misschien toch al iets minder sterk waren, wellicht door het witbonte gen (want ook al zie je dat witbonte nog niet in het blad van jonge plantjes, het zit wel in haar genen). Ik ben benieuwd of er wellicht nog andere mensen reageren die Marina’s Praise zaaiden, en of zij dezelfde ervaring als jij hebben.
groetjes,
Diana
Bedankt voor je reactie, Diana. Ik ben ook heel benieuwd naar de anderen hun ervaring
Ik heb ook de marina’s praise van jou gekregen en ik heb van de 2 geplante zaadjes ook 2 mooie planten gekregen die het voorlopig ook goed lijken te doen. Ze krijgen nu net bloemen en die zien er ook goed uit. Is zeker wel iets bont (en mooi) maar ik denk dat als ze door gaan zoals ze nu gaan ze wel een redelijk normale opbrengst zullen hebben. Ben heel benieuwd naar hun voortgang!
Hallo Willemijn,
Dankjewel voor je reactie!
Fijn om te horen dat de zaden goed kiemden en de jonge planten het bij jou wel goed doen!
Ik ben ook benieuwd naar de voortgang, of het blad nog wat bonter wordt of niet, of er verschillen per plant in opbrengst zijn, etc.
groetjes,
Diana
Beste Diana, jaren gelden heb ik een hoveniersopleiding gedaan. Daar leerde ik dat planten met bonte bladeren ziek waren. Dat de commercie er mee aan de haal gaat is een ander verhaal maar vaak komt het gewone groene blad vanzelf terug als je de plant zijn gang laat gaan. Ik vermijd daarom alle bonte planten.
Hallo Jacobine,
Dankjewel voor je reactie!
Ik herken je verhaal zeker; ik heb zelf een witbonte Euonymus gehad waar ik regelmatig een groene tak uit weg moest snoeien.
En ik wist dus ergens wel dat witbonte planten zwakker zijn en minder goed groeien mar dat het tot zulke ernstige zwakte en vervorming zou kunnen leiden zou ik van tevoren niet hebben gedacht.
Ik heb de planten er ondertussen uitgehaald, het was gewoon sneu om naar te kijken en het wordt toch niks meer (en nu kan ik bedenken wat ik daar nog eens voor leuks neer kan gaan zetten :-))
groetjes,
Diana
Hallo Diana, misschien een beetje dom, maar ik heb geleerd dat lichte bladeren en bonte bladeren vooral het zonlicht goed kunnen verdragen en dat ook nodig hebben. Wij hebben in onze tuin naar een lager deel een 20meter lange 3 meter hoge helling op het zuiden. Wat we daar al zelf niet geplant hebben en menig tuindersbedrijf niet tot een resultaat kwam. Nu hebben we, werkelijk niet mooi, hedera geplant in 2 kleuren, donkergroen en lichtgroen met witte vlekken. Het resultaat, de donkere kwijnen weg en de lichte variant groeit zeer goed.
Zou het kunnen dat je tomaten planten te weinig zon licht krijgen?
Jouw zaden van Cherokee Lime Stripes zijn prachtige planten geworden, ze staan buiten onder een afdak op het zuiden, overigens zijn alle tomatenplanten prachtige planten geworden en veel bloeien al. Groetjes en een fijn weekend.
Hallo Con,
Een gebrek aan licht is het hier zeker niet hoor: de 2 planten staan hier in de kas en die staat van 09.00 uur in de ochtend tot zonsondergang in de volle zon, ik moet juist gaan kalken om te zorgen dat de planten niet verbranden door de felle zon op het glas van de kas. Ik denk zelf dat er planten zijn waar al heel lang mee wordt veredeld en die prima tegen het witbonte kunnen, zoals Cornus, Hedera, Hosta’s, Euonymus, Acer, etc.. Maar witbont blad komt bij tomaten zeker nog niet vaak voor, en tomaten zijn (de gewone groene) al niet de meest ziektebestendige planten in de moestuin. En als planten die al gevoelig zijn ook nog eens witbont zijn zal dat die ziektegevoeligheid waarschijnlijk versterken. Er zal nog jaren aan veredeling nodig zijn om sterke en gezonde witbonte tomatenrassen te ontwikkelen. En ik vond het wel bijzonder om te zien maar het was zeker niet de reden waarom ik het ras Panaché koos om te telen, dat was echt omdat ze vorig jaar bij onze tuinbuurvrouw zo’n lekkere tomaat bleek te zijn. Voorlopig blijf ik even verre van witbonte tomatenrassen :-).
Leuk om te horen dat de Cherokee Lime Stripes zulke mooie gezonde planten geeft, hier waren het in het vorige rampjaar 2021 één van de weinig rassen die helemaal geen last leek te hebben van wateroverlast, mol en woelratten (ook een beetje omdat ze misschien net iets gunstiger stond dan andere planten maar misschien toch ook omdat het een zeer sterk en gezond ras is.
Ik hoop dat ze een mooie oogst gaat geven!
groetjes,
Diana
Hoi Diana, dank voor je reactie.
Aan een bonte tomaat zou ik bij het plantencentrum waarschijnlijk voorbij lopen omdat deze een „beetje“ ziek uitziet, terwijl het juist een speciaal ras is. Ik denk ook dat het misschien een combinatie is van ras en het nederlandse klimaat. Wij zitten hier aan de zuid kant van de Alpen in een andere klimaat. De meeste tomaten staan gewoon buiten onder het dak van het huis, maar ik heb er ook vele zonder bescherming en alle doen het goed. Nu heb dus geen ervaring met deze bijzonder bonte tomaat maar wel met jou zaad de “Orozco purple“ peper die ook buiten zonder bescherming staat. Wel in een pot want de slakken lusten ze ook. Ze zijn nu zo 30 cm hoog en doen het prima.
Door de warmte en weinig regen hebben wij weer andere problemen als jullie in Nederland maar zo mooi als mijn tuin in Nederland was, wordt mijn tuin hier nooit het is gewoon te heet. Beste groetjes
Hallo Diana en Ruud,
Ik had dit jaar Marina’s Praise en toevallig ook de peper Orozco Purple besteld bij jouw; beide Rassen kwamen erg goed op, helaas zijn alle planten van Marina’s Praise op de volkstuin gesneuveld maar voordat ze zelfs maar bonte bladeren hadden dus daar kan ik niet over meepraten.
Van de peper Orozco Purple klopt het wel , we hebben daarvan drie planten bloeien prachtig en zitten al pepertjes aan, maar met het bonte blad( groen , paars, beige) die blijft de helft kleiner dan de anderen met groen:paars blad. Wel bloeit het plantje en zitten er ook al kleine pepertjes aan, ik vind het een sieraad voor de tuin zo met de mooie paarse bloempjes. Verder doet het hier allemaal heel goed, op de volkstuin voor het eerst niet heel veel last van woelmuizen, en slakken, waarom niet is me een raadsel, misschien dat groter vogelbestand helpt zeker nu met alle jonge vogeltjes.
Diana ik ben heel blij door wat ik weer geleerd heb van je en iedereen die erover meepraat. Ga vooral zo door. Groet Margriet
Hallo Margriet,
Dankjewel voor je reactie!
Wat jammer dat de Marina’s Praise het niet heeft gehaald! Ik heb ondertussen van meer mensen gehoord dat planten zwak of dood zijn. Ik denk dat het dan toch in het witbonte zit, ook al zie je het nog niet, het gen van het witbonte blad zit wel al in e plant en maakt het ras (denk ik) zwak. Ik hoop dat de andere tomatenplanten/-rassen sterk en gezond zijn!!
Je ervaring met de peper Orozco Purple klinkt een beetje vergelijk met mijn ervaring hier: de bontste planten bleven ook hier het kleinst, met ook wat kleinere pepertjes. Ik vond ze allebei mooi, de donkerbladige planten gaven duidelijk een betere opbrengst.
Ik hoop ook eens op een woelmuisvrij jaar, dit jaar is dat helaas nog niet het geval :-).
Een mooie moestuinzomer gewenst!
groetjes, Diana
Hallo Diana, ik heb ook zaden van jou van Marina’s Praise gezaaid in maart. De opgekomen zaailingen konden niet goed tegen de nattigheid van het gesloten zaaibakje, maar leefden op zodra ik ze verspeend had. Ik heb eind april 3 planten ervan uitgeplant in mijn kas. Er is aan alle drie niet zoveel bont blad, hier en daar zie je een witte vlek op het blad. De planten zijn al anderhalve meter hoog en er staan al veel slanke tomaten aan. Op één van de planten zit vanonder een dubbele cluster van welgeteld 20 tomaten! Er zit op die plant nauwelijks wit in het blad, een klein streepje soms, je moet ernaar zoeken. Het leuke aan de Marina’s Praise is dat hij zo slank is en weinig plaats inneemt, omdat hij zijn bladeren recht naar beneden laat groeien. Ik ben nu al een fan! Raar dat zoveel mensen er niet in slagen die soort te kweken, bij mij is het een succes.
Wat witbont blad betreft, ben ik geen fan. Het is een hype onder veel plantenkwekers, ze zijn gek op wit blad, want het is zeldzaam. Maar het is dus meestal een gebrek aan chlorofyl wat een handicap voor de plant is. Dat staat goed uitgelegd door die Karen. Het groen van het blad zorgt voor de fotosynthese en bij een gebrek aan dat groen gaat de plant dood. Ik heb een aantal sierplanten met wit in het blad, en allemaal zijn het slechte groeiers. Spijtig maar ja.
Hallo Ingrid,
Dankjewel voor je reactie!!
Fijn om te horen dat jouw Marina’s Praise-planten het wel goed doen!
Als ik zo de verschillende ervaringen hoor maar ook kijk naar mijn eigen ervaring vorig jaar (met 2 planten die het prima deden en 1 plant met meer bont blad en minder goede groei en opbrengst) denk ik dat ze als ras misschien nog niet heel stabiel is. Vorig jaar hadden de 3 planten zoveel last van mol, woelratten en wateroverlast dat ik dacht dat die verschillen daar voor een groot deel ook mee te maken hadden. Nu denk ik dat ze in bont blad, gezondheid, opbrengst nog flink kan verschillen. En dan is het handig om van de plant die het gezondst is en de meeste opbrengst geeft zelf zaden te oogsten en die volgend jaar weer te zaaien – het duurt heel lang – jaren – maar door zelf telkens weer te selecteren op de de planten met de gewenste eigenschappen kun je haar op een gegeven moment stabiel krijgen. Het bont gaat er dan waarschijnlijk vrijwel helemaal uit maar als je daar gezonde planten met een meer dan prima opbrengst van lekkere tomaten aan overhoudt is dat het natuurlijk meer dan waard.
groetjes,
Diana
Hai Diana, ik had bij jou ook de Marina’s praise en
toevallig ook de Cherokee lime besteld. In de Cherokee’s komen nu wat bloemetjes en zien er redelijk uit maar de planten zijn nog niet heel groot. Maar dat komt wel goed.
ik weet niet of de Marina’s praise het gaan redden, ze blijven heel klein en zien er slecht uit. Jammer maar helaas, ook dat is moestuinieren.
Inderdaad bekend fenomeen, inmiddels al 6 jaar bezig met het uitkweken van een nieuwe variegated hete pepersoort. Het is vrij lastig om deze eigenschap terug te krijgen in de volgende generaties. Van de honderden planten zit er maar 1 of 2 tussen die de gewenste eigenschap vertoond. En dan moet je plant ook niet teveel variegation hebben anders sterft hij inderdaad af. Ik heb destijds ook geprobeerd te kruisen met het tomatenras Allure welke ook variegation heeft en daarbij ook nog eens dwarf is maar helaas bleek het vrijwel onmogelijk om daar kiemkrachtige zaadjes uit te krijgen. Het heeft vooral een hoge sierwaarde maar qua plant eigenschappen krijg je niet de sterkste planten ervoor terug.
Hallo Stefan,
Dankjewel voor je reactie!
Ik zie het hier nu ook bij de Purple Fish die ik hier heb staan: ik heb zoals altijd 3 planten bij elkaar en de minst bonte van de 3 is het hoogst en bloeit nu ook al. De 2 meest bonte planten zijn nog niet de helft zo groot (en breed). Wel mooi maar als gezondheid en opbrengst het belangrijkst zijn, dan is de keuze voor een niet bont ras of in ieder geval minder bont ras toch beter.
groetjes,
Diana