Vlierbloesem
Vlierbloesems bloeien aan een vlierstruik (Latijnse naam Sambucus nigra). Je kunt de bessen trouwens ook eten (niet rauw want de bessen bevatten gifstoffen die door koken onschadelijk worden gemaakt). Over vlierbessen hoop ik nog eens een pagina te schrijven maar die ga ik dan in het menu onder fruit plaatsen. Want de bloesem en bessen hebben alleen gemeen dat ze van dezelfde struik komen, er is geen overeenkomst in geur of smaak.
De bloesems zijn geweldig! Het zijn grote schermen roomwitte minibloempjes met heel veel stuifmeel, ze geuren heerlijk, heel lenteachtig, bijna een beetje naar honing. Helaas duurt de bloei maar kort, ongeveer 3 weken, ergens tussen de derde week van mei en de 2e week van juni (door een koel of juist warm voorjaar kan dat soms 1 of 2 weekjes verschuiven).
Een vlier maakt een grote struik, tot wel ruim 3 meter hoog en bijna even breed. Ze zaaien zich flink uit en groeien in parken, langs wegen, etc… Ze is dus niet echt een struik voor in de moestuin (tenzij je een heel grote moestuin hebt) maar ze groeien wel vaak langs de rand van een moestuin of volkstuinencomplex. En als er 1 struik is waarvan je best een paar schermen in het wild kan plukken, dan is het wel de vlierstruik. Want ze bloeit zo overweldigend rijk dat je bijna bedwelmd kan raken door de geur.
Je vindt haar dus in vrijwel elk stadspark, plantsoen, maar ook langs fietspaden, op verlaten groenstroken, langs de sloten, etc.. De struik ziet ervan dichtbij zo uit:
Je ziet dat het blad middelgroen tot donkergroen is en hoe de schermen bloeien. En als je twijfelt kun je haar ook altijd nog herkennen aan de geur!
Ik schreef dat ze wat minder geschikt is voor de beperkte ruimte van de moestuin maar dat is natuurlijk iets wat iemand vooral zelf mag weten. Sterker nog; ik heb zelf ook een vlier in de moestuin :-). Maar ik heb dan wel gekozen voor een vlier die niet alleen nuttig en lekker is maar ook nog mooi. Er zijn ondertussen een aantal rassen die bijvoorbeeld wat kleiner blijven. En ‘mijn’ vlier heeft een smalle opgaande groei en donkerpaars blad en donkerroze bloemknoppen, ze heet Sambucus nigra Black Tower:
Als je een vlierstruik in je tuin wilt planten kies je bij voorkeur een plekje in de zon of halfschaduw. En ze houdt van een humusrijke vochtige grond. Je kunt een vlier zelf heel gemakkelijk stekken, door een vers groen ’takje’ van ongeveer 12 tot 15 centimeter lang af te knippen. Snijd de stengel net onder een knop schuin door en verwijder eventuele onderste bladeren. Je kunt de stek in een potje met stekgrond (of potgrond met wat perliet en/of grof brekerzand erdoor) laten wortelen, op een koele plaats in de schaduw duurt dat ongeveer 3 weken. In plaats daarvan kun je zo’n stek ook in een glas met vers water zetten, ook daarin kan een vlier wortelen en dan kun je haar oppotten zodra er worteltjes groeien (en uitplanten zodra er voldoende worteltjes onderuit de afwateringsgaten van de pot komen).
Het gros van de mensen zal echter vlierbloesems uit een parkje oogsten. Ik plukte ze, tot ik mijn eigen mooie vlierstruik kocht, hier in het nabijgelegen parkje. En als ik ze pluk kan ik me altijd zo verwonderen over het feit dat 99% van de mensen die langs lopen/fietsen naar me kijken of ik gek ben. Ze hebben geen idee wat ze missen. En dat is maar goed ook, het zou niet goed zijn als iedereen vlierbloesems zou plukken. Heel af en toe fietst er iemand langs die glimlacht en dan glimlach ik altijd terug: het teken van verstandhouding, van liefhebbers onder elkaar :-).
Als je vlierbloesems wilt plukken zijn er een aantal zaken waar je op zou kunnen letten:
Grote, platte brede schermen (ongeveer 10 tot 14 centimeter) met kleine witte bloempjes. Als je de bloesem wilt oogsten, pluk je voor de beste smaak vooral jonge schermen, nog helemaal fris wit. Oudere schermen worden wat meer crème van kleur en als je tegen de scherm tikt vallen er al wat bloempjes af.
- Pluk vlierbloesems waar je weet dat het toegestaan is
- Pluk waar er weinig of geen last is van uitlaatgassen
- Pluk nooit meer dan wat je nodig hebt (want er zijn ook heel veel insecten blij met de bloemen)
- Pluk het liefst vanaf de hoogte van je middel en hoger (zodat je zeker weet dat er niet door katers, honden of eventueel mensen tegenaan is geplast :-))
- Oogst de vlierbloesems op een droge dag
- Oogst vlierbloesems die vers en pas open zijn, die bevatten meer stuifmeel dan bloemschermen waar al wat bloempjes uit vallen als je ze aanraakt (en het stuifmeel is heel belangrijk voor de smaak!)
En dan over het oogsten zelf:
- Neem een mandje mee waar je de bloesems voorzichtig in kunt laten vallen
- Knip met een knipschaar de bloemscherm bij de bloemsteel door en laat in je emmer of mandje vallen.
- Zorg dat je direct na de oogst kunt beginnen met het recept dat je wilt maken (als vlierbloesems langer dan 1 of 2 uur moeten wachten voor je ze verwerkt wordt de kwaliteit minder, worden de bloemschermen slap, etc.
- Spreid de vlierbloesems bij thuiskomst uit over een schone theedoek. Zo kun je ze controleren op kevertjes, spinnetjes en andere insecten en die weg laten lopen
- In sommige recepten staat: “Was de vlierbloesemschermen voorzichtig”. Negeer dat want de meeste geur en smaak zit in het stuifmeel, je wast vlierbloesems nooit
- Knip voor het gebruik zo veel mogelijk van de grotere/dikkere groene bloemsteeltjes weg want in een siroop, ijsje, etc. geeft dat een wat bittere smaak
En dan tot slot, wat kun je met vlierbloesems doen? Er zijn heel veel leuke recepten te vinden, googel vooral op vlierbloesem recept, of doe eens internationaal en zoek op de Engelse term ‘elderflower recipe’ of op het Duitse ‘holunderblüte rezepte’.
Op mijn website kun je ondertussen ook al flink wat recepten en inmaakrecepten vinden. En daarom tot slot een lijst en wat foto’s van (inmaak)recepten met vlierbloesem:
Recepten:
Inmaakrecepten:
- Gelei van aardbei, aalbes, sinaasappel en vlierbloesem
- Jam van aardbeien met vlierbloesem
- Mousserende vlierbloesemwijn
- Rabarberjam met vlierbloesem
- Witte wijngelei met appel en vlierbloesem
- Vlierbloesemlikeur
- Vlierbloesemsiroop met citroen en limoen
- Vlierbloesemsiroop met rabarber en citroen
- Vlierbloesemsiroop
En wat kun je doen met vlierbloesemsiroop (welke dan ook): een scheutje in water, spa rood of tonic is heerlijk, of een klein beetje over ijs, of over een fruitsalade. Of je mengt 1 deel siroop met 2 delen water en maakt er waterijsjes van. Of je gebruikt het in een jam of gelei, in een dessert of taart of cake. En dan vergeet ik vast nog een flink aantal mogelijkheden.
Geweldig dit. Dank je wel Diana. Ik gebruik vlierbloesem siroop in mijn drankjes..helaas wel gekocht maar ik wil een stap verder. Ik wil ook een struik. Wellicht Flevoland ers die weten waar ik een stek kan halen. Grt. Sandy
Hallo Sandy,
Ik denk dat een gewone vlier niet in tuincentra worden verkocht (omdat ze vooral worden gezien als onkruid :-)).
Een vlier stekt heel gemakkelijk, als je in een parkje of langs de weg een vlier ziet kun je een tak afbreken en daar meerdere stekken van nemen. Nu is een goede tijd want de struik is door de bloei gemakkelijk te herkennen. Je kunt deze methode volgen om te stekken (maar ze stekt makkelijker en sneller dan een roos hoor): Rozen stekken.
groetjes,
Diana
Diana, maak je ook siroop van deze Black Tower? Ik heb er EINDELIJK 1 gevonden.
Hallo Mieke,
Er is een Black Lace (brede struiken met prachtig, bijna geveerd donker blad) en Black Tower (met groter, even donker blad en een smallere opgaande groei). Ik vind de eerste de mooiste maar koos de laatste in verband met ruimtegebrek :-). Je kunt zeker ook siroop van de donkerbladige vlier maken. Ik heb dat zelf nog niet gedaan, omdat de struik hier nog jong is en er ook nog een mol onder zit; ze doet het goed maar ik wil haar eerst nog goed laten groeien en zo stevig wortelen dat de mol een andere route zoekt.
Volgens mij is er geen smaakverschil (wel een licht kleurverschil, door de iets roze kleur van de bloemen, heb ik gehoord). Hier zijn de bloemschermen nu wat kleiner waardoor ik meer bloemen voor dezelfde smaakintensiteit nodig zou hebben, maar of ze kleinere bloemen door het ras of dat het komt doordat ze nog jong is durf ik niet te zeggen.
Ik hoop dat iemand die dit leest, met een wat oudere struik van de Black Tower, beter antwoord op je vraag kan geven.
groetjes,
Diana
Dank voor je uitgebreide reactie. Dat je daar tijd voor hebt…..;-)
Als juf op de schooltuinen van Enkhuizen kom ik echt tijd te kort.
De vlier die ik dus heb gevonden is de Black Tower. Ik mag bloemen plukken, hij staat bij iemand in de tuin namelijk.
Het resultaat laat ik je weten. Fijn weekend, groet Mieke
Kun je van struikvlier ook siroop maken?
Hallo Ko,
Ik neem aan dat je met struikvlier de vlieren bedoelt die je bijna als onkruid in parkjes tegenkomt. En uiteindelijk is dat de enige echte vlier. Ook al zijn er ondertussen mooie rassen met donker blad etc. te koop, de beste vlier voor siroop en andere inmaak is de gewone vlier uit de parkjes, die maken de grootste bloemschermen met het meeste stuifmeel.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Heerlijk recept die vlierbloesemsiroop met Riesling. Ik heb nu ook een batch gemaakt met een droge rose, ook erg lekker en dan ook nog met een leuk kleurtje! Een aanrader
Groeten, Anja
Hallo Diana,
Dit jaar toch je recept maar eens proberen.
Ruikt lekker nu het net aan de kook is.
Er gaat wel veel suiker in. Is dat voor de smaak of ook voor de houdbaarheid?
Gr. Hanneke
Hallo Hanneke,
Leuk! Ik weet niet welk recept je maakt (de gelei, siroop, alleen vlierbloesem of met rabarber, etc.) maar de hoeveelheid suiker is bij siroop (en trouwens ook bij jam en gelei) helaas altijd nodig voor de houdbaarheid, soms ook voor het geleren. Ik heb zelf wel siroop en jam/gelei gemaakt met minder suiker; het is dan belangrijk om kleine flesjes en potje te gebruiken. Zolang de siroop, gelei of suiker kokendheet de potten en flessen zijn ingegaan en het vacuüm is zal de inmaak houdbaar zijn. Zodra een fles of pot open is gaat het hoge percentage suiker voor de conservering zorgen. En als er minder suiker is, dan is de inmaak na opening dus korter houdbaar, zelfs in de koelkast. Dat is niet erg, juist daarom gebruik ik vaak kleine potjes en flesjes. Ik schreef er eens een blog over (ik maakte toen vruchtenmoes zonder suiker in): Opgespaard
groetjes,
Diana
Extra kleine potjes met suikervrije vruchtenmoes:
Hallo Diana, ik wilde graag vlierbloesem mousserende wijn maken maar ik kan het recept niet vinden.