Blij
Donderdag mijn nieuw fototoestel ontvangen. Ik moet nog flink oefenen hoor, er zitten zoveel verschillende instellingen op dat het lastig kiezen is. En ik had zo graag al flink willen oefenen maar het is me niet gegund. Vrijdag storm en regen, gisteren dan alleen storm en vandaag dan alleen regen. En foto’s van bloemen maken is niet handig bij windkracht 7.
En dus wat pogingen gewaagd en daarna maar gestopt en gaan oogsten, met als resultaat 2 emmers kapucijners en ruim een halve emmer dorperwtjes. Net klaar met het doppen van de kapucijners, de handen nog een beetje paars, maar vanavond dus heerlijk nog een keer verse kapucijners eten, en 7 2-persoonsporties ingevroren. Zo langzamerhand vult de vriezer zich dus ook weer.
Beetje rekenen ook, deze week en volgende week nog een keer tomatensoep maken, en dan is het tomatensap uit de vriezer op en hoop ik de eerste rijpe tomaten van de tuin te kunnen oogsten (laat dit jaar, met dank aan de laatste 2 maanden waarin zowel dag- als nachttemperatuur altijd onder het gemiddelde ligt). Ik ga er maar vanuit dat er nog een mooie, droge, warme periode aankomt, om het allemaal weer goed te maken. Nog veel aardbeienjam in potten van vorig jaar dus nu eten we ze alleen gewoon op, zonder inmaak, en natuurlijk wat weggeven. Nog 6 potten met pastasaus, dus dat komt ook zo ongeveer goed uit.
Maar ik kwam sambal te kort, dit jaar wat meer van maken, en ik heb jam teveel, dus daar wat minder van maken. Nog rode kool en bietjes in de vriezer dus daar wat minder van zetten, en 2 maanden geleden al prei en worteltjes moeten kopen omdat ze op waren, dus daar dit jaar wat meer van gezet. En zo is het leuk om een beetje te puzzelen wat we nog willen zetten, willen inmaken, kunnen invriezen, etc.
Nog even wat foto’s van mijn nieuwe camera, gewoon omdat ik er blij mee ben dus 🙂
In het kleine kasje (waar verder alleen tomaten en pepers staan) groeit een komkommer Miniature White erg goed, al 60 centimeter hoog en breed en veel nieuwe uitlopers. En al vruchtjes. Ik weet niet of ik er zaden van kan gaan oogsten, eerst maar eens proeven of ze lekker is (volgens internet in ieder geval wel), en dan kijken of het lukt handmatig (met een penseeltje) een aantal bloempjes te bevruchten.
In de grote kas staan vooral veel tomaten. En nu zijn er al veel kleuren en vormen en groottes te zien, van cherry’s tot flinke vleestomaten, roma’s, etc. Extra bijzonder vind ik zelf tomaten met streepjes, zoals bij deze Striped Roman (ze wordt een felrode roma met goudgele streepjes), je kunt in het onrijpe stadium ook de streepjes al zien.
En tot slot dan nog een foto van de Calendula officinalis Porcupine, heel gewoon goudsbloem-oranje van kleur, maar dan toch erg bijzonder doordat de bloemblaadjes niet recht en plat zijn maar opgerold als pijpjes, ze doet me een beetje denken aan een kleine cactus Dahlia.
Om komkommers te bevruchten neem ik een mannelijk bloempje waar ik de bloemblaadjes afknijp en dan eventjes knuffelen met een vrouwelijk bloempje…
Hoi Kristien,
Zo doe ik het ook wel eens 🙂
Maar soms heb ik maar 1 mannetje en wel 3 vrouwtjes en dan vind ik een penseeltje handig, en dan hoef ik het mannelijke bloempje niet te plukken en kan ik er de dag erop misschien nog wel een keer mee bevruchten. Beter gezegd; het penseeltje ligt op een richeltje in de kas naast de komkommerplant en elke dag raak ik ermee alle mannetjes en vrouwtjes aan die ik kan vinden, dan komt er vast wel iets goeds van (hoop ik :-))
groetjes,
Diana
Wat een mooie artistieke foto van de kapucijners en erwtjes. Daar zou je zo een schilderijtje van kunnen maken.
Ik lees graag op je blog, erg leerzaam. Het blijft jammer dat het momenteel zo koud en nat is, maar dat gaat vast nog goed komen met een prachtige zomer! Dat schreef jij ook al!
Hoi Diana,
Leuk om alles weer te lezen. ik heb inmiddels de eerste bieten geoogst uit mn broeibak, zelf helemaal opgekweekt er trots op. Vrouwlief vandaag koken en raspen, deel voor het eten, de rest in de vriezer.
De aardbeien lopen langszaam aan terug. Straks alles schoonwieden, uitlopers er af halen, bemesten en een enkele plant vervangen.
Bietjes gaan niet hard. aardappels (frieslander) eten we volop.
Is het nog mogelijk bonen te zaaien? inmiddels een zak gezaaid maar ze komen gewoon niet op. Weet jij raad? Verder nog wat sla zaaien. Kroten gaan ook niet hard, loont het nog om opnieuw te zaaien of is dat te laat?
Gr. Marco
Hallo Marco,
Bietjes kun je nog gemakkelijk zaaien hoor. Ik heb ze vorige week gezaaid en ik zag gisteren de eerste zaailingen boven komen.
En bonen kun je ook nog prima zaaien, stokbonen nog een week of 2 tot 3, maar stambonen (lage bonen) zeker nog wel een hele maand.
Ik zaai bonen altijd voor, ik zaai ze nooit ter plaatse (want dan willen ze hier nog wel opgevreten worden door muizen of duiben en in een natte tijd kunnen de zaden rotten). Ik gebruik er 1 open grote bak voor (bijvoorbeeld waar vlees in heeft gezeten, gaatjes onderin maken voor de afwatering). Ik gebruik dan een mengsel van 3/4e deel potgrond en 1/4e deel brekerzand. Bonen in ‘dotjes’ van 5 op de grond leggen, erin drukken, glad strijken en 1 keer water geven, verder niet meer (tenzij het ooit nog eens eens echt warm weer zou mogen gaan worden :-)). Hier gaat dat eigenlijk altijd goed. Op deze pagina zie je onder het kopje zaaien nog even dit verhaal en ook een foto van de zaailingen in een bak: https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/peulgewassen/boontjes/
groetjes,
Diana
Hoi Diana bedankt voor je woorden. Dan ga ik nog meer bietjes zaaien daar zijn we namelijk dol op, zou wortels ook nog kunnen? De bonen vanavond in de volle grond gedaan. Dat voor zaaien moet ik volgend jaar maar eens proberen. Dit jaar ook gedaan, zagen er mooi uit, 4 planten per potje alleen na planten zijn ze weggebrand en staan ze nu 2 maanden later er nog steeds ielig bij. jammer maar volgend jaar zeker weer proberen.
Marco
Hallo Marco,
Zomerwortelen kun je ook nog makkelijk tot in juli zaaien, winterwortelen niet meer.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Vind je de rabarber ook lekker? Minder zuur?
Oo….. die goudsbloem, hoop dat je er zaden van kan winnen, dan ben ik de eerste die ze besteld! Wat heb je weer een schitterende oogst!
Met heel veel plezier lees ik je berichten en dat zijn er nooit genoeg!!
Gr W
Hallo Wouda,
De rode rabarber is inderdaad minder zuur, maar ook een soort ‘bijna romig’ van smaak.
Ik ga mijn best doen voor de Calendula 🙂
groetjes,
Diana
Dag Diana,
Vandaag het koningsmaal gegeten. Voor het eerst in mijn leven verse capucijners klaargemaakt volgens jouw recept. Ik heb alleen lenteui gebruikt, omdat ik dat volop in de tuin heb, Met gebakken nieuwe aardappels met roosmarijn uit de oven hebben we heerlijk gesmuld. Mijn man en onze zoon hebben zelfs 2x opgeschept, zo lekker vonden ze je recept. Helaas heb ik maar 1 meter capucijners in mijn tuin en al bloeit hij volop, heel vaak zullen we er niet van kunnen eten. Dus volgend jaar meer meters capucijners, dat weten we alvast. Bedankt voor je recept. het soort dat we nu hebben is blauwschokkers van 80 cm hoog. Ook deze kunnen we uiteindelijk toch gewoon drogen en bewaren voor de teelt van 2013?
bedankt voor je recept . Ik las in Buitenleven een recept met pasta, cherry tomaatjes en veldertjes (jonge capucijners uit een potje). Ik ga dat proberen met verse capucijners. Lijkt me ook lekker.
ps. ik heb erg veel luis op de tomatenplanten, vooral die buitenstaan. Bij een aantal zijn er alleen nog maar opgerolde blaadjes. Ik heb je middel zachte zeep met olie en water vanavond geneveld. Hopelijk helpt het. Er zitten al volop groene tomaten aan dus ze moeten wel overleven.
ik heb ook hiervoor even op je site gelezen en er zijn meerdere opties.
dus wanneer dit niet afdoende helpt, probeer ik gewoon een andere.
bedankt maar weer en de hartelijke groeten
Hallo Diane,
Ga je je peperdatabase ook op de nieuwe website zetten want die is echt handig. Ik wou je nog vragen wat je top 20 van pepers zijn? Ik ben op zoek naar pepers die ook snel rijpen van zaad tot vrucht.
Thanks
Karl
Hallo Karl,
Ik ga de database zeker nog op de nieuwe website zetten, maar geen tijd nu. Druk in de tuin, druk met de nieuwe website. De database voor paprika’s is al klaar, nu bezig met de database van tomaten, ik ben al bij de F, nog zo’n 200 soorten te gaan 🙂 En als dat klaar is ga ik aan de database voor pepers beginnen (je kunt de databases vinden onder Tuinieren Overig in de menubalk). Dus het komt, maar het gaat even duren….
Mijn 10 favoriete pepers (tot nu toe dan):
True Jamaican Scotch Bonnet (nog steeds, geweldig aroma, mooie kleur en vorm, prima opbrengst)
Habanero Pastel (fruitig, erg lekker)
CAP 220 (dit jaar weer eens gezaaid want geweldige opbrengst, lekkere, frisse zuiver hete pepers)
7POD (ozo heet maar bijzonder aroma, en anders Trinidad Scorpion)
Cayenne Ring of Fire (‘gewone’ Cayenne maar dan een vroeg soort en zeer grote opbrengst)
Habanero Long Chocolate (extra grote/lange habanero, zeer heet en zeer kruidig)
Limon (enorme opbrengst, vroeg, gele chinense)
Pimenta da Neyde (omdat ze zo mooi is, en ook gewoon erg lekker, zeer heet)
Rocoto Aji Largo (vroege pubescens voor buiten – al heb ik dit jaar de Turbo Pube buiten staan die ook al volop bloeit, ondanks de natte en koude periode)
Serrano Purple (of anders de Black Hungarian); mooie bloei, zwarte pepers, die rood afrijpen, vroeg, prima opbrengst
En zo kan ik nog wel heel veel pepers noemen hoor, maar bovenstaande soorten waren hier wel echt heel goed.
groetjes
Diana