Binnen tuinieren

Tuinbonen kiemenBuiten tuinieren is nu geen optie. En dat is jammer want we hebben nog wel heel veel te doen; er moeten nog 2 stukjes worden gespit, er moeten fruitbomen en -struiken worden gesnoeid, er moet nog 1 kas worden opgeruimd, er moet nog een hekje worden gerepareerd, etc., etc..

Maar meer dan even op de tuin gekeken hebben we niet. Wel natuurlijk even in de kassen gekeken, want daar staan wat gezaaide koudekiemers, en de tuinbonen die ik begin december had voorgezaaid. En die laatsten zijn aan het kiemen! Op de foto zie je een kopje dat net boven de grond komt. De zaailingen mogen in de kas blijven tot ze een centimeter of 10 hoog zijn, dan plant ik ze (bij niet vriezend weer) buiten uit, tuinbonen kunnen best veel vorst verdragen. En tegen de tijd dat deze zaailingen de grond in kunnen is het begin februari en kunnen ook de sjalotten de grond in. En als de sjalotten de grond in kunnen………dan barst het tuinseizoen ook wel zo ongeveer los.

Maar nu is het hier nog even te nat, en het wordt ook koud. We noemen dat ‘mooi weer om ook eens iets in huis te doen’. En dus verven we, tot het weer beter wordt en we weer kunnen gaan tuinieren :-).

En dat is maar goed ook, want ondanks het weer wordt ook de neiging om te gaan zaaien steeds groter. Geen idee hoe het kan maar ik ga op een gegeven moment altijd  denken dat ik anders ’te laat’ ben. Dat is niet zo, ik weet het wel, maar mijn groene vingers beslissen soms anders. Als de dagen al iets lichter worden, zoals nu, dan begint het gewoon te kriebelen en wil ik iets zaaien, iets zien kiemen, of wat dan ook.

En dus ben ik tussen het verven van deur en verwarming op microniveau begonnen met mijn binnentuin…….

Zoete aardappel en Sereh in waterOp de foto zie je zoete aardappelen en citroengras (Sereh). Deze week gekocht en ze staan nu naast de kachel, lekker warm. De zoete aardappelen heb ik op 4 plaatsen met tandenstokers ingeprikt en ze hangen nu op de rand van het glas, net boven water. Ze mogen daar (hopelijk) wortels gaan krijgen, en als het goed is krijgen ze dan tegelijkertijd ook blaadjes. De teelt van zoete aardappelen is een langdurige kwestie, ik hoop ze zo rond half tot eind april naar de tuin te kunnen brengen, ondertussen in pot en al een leuk plantje. Vorig jaar had ik ze in een grote pot op een warm terras maar we vonden ze zo lekker dat ik besloot ze dit jaar eens in de kas te gaan zetten. Ik moet nog even verzinnen of ze in de kas in de volle grond gaan of in een pot, dat hangt af van de ruimte die ik wel of niet kan vinden.

Ook al eerder sereh geteeld en daarvan wel ondervonden dat ze misschien nog wel meer warmte nodig heeft dan de zoete aardappel. Ik had ze 2 jaar geleden in de volle grond in de kas en toen heb ik van 5 stekken ongeveer 1 tot anderhalf pond schoongewogen serehstukken kunnen oogsten/invriezen. Ik vind sereh heerlijk, in curry’s en soepen, maar ook in thee. En ook eens erg lekker sereh-sorbetijs gemaakt, heerlijk in een warme zomer.

En dus ook weer sereh gekocht, de stengels uitgekozen die nog het meest groen zijn. Ik snijd een heel dun plakje van de onderkant af want dat is vaak zo verdroogd dat wortels daar moeilijk doorheen kunnen groeien. En nu staan ze in een laagje water dat ik eens per week ververs. Ook dit is een langdurige kwestie, ik hoop dat ze over een week of 8 zoveel wortels hebben dat ik ze in potten kan planten. En sereh kan echt helemaal geen enkele graad vorst verdragen, de planten mogen daarom pas eind april/begin mei naar de kas. Daar kan ik ze dan onder de statafel uitplanten. En hopelijk in oktober dan weer een goede oogst.

Rek met inmaak januari 2015Maar zover is het allemaal nog lang niet. Eerst maar eens paprika’s, pepers en aubergines zaaien. Deze week nog niet, maar in de laatste week van januari wil ik ze wel gaan zaaien. In de hele maand februari kan ook nog hoor, maar ik zaai nu eenmaal graag vroeg, ook omdat er nog wat oudere zaden tussen zitten die misschien niet meer kiemen en ik dus na een paar weken alsnog kan vervangen door een ander soort te zaaien.

Tot slot nog een foto van de stellage op zolder. Nog behoorlijk vol met alle inmaak, maar er is ook al best veel van gegeten. Perenjam, bessengelei, peertjes in rode wijn, appelmoes, pastasaus, sambal, rabarbermoes, appeltaartjam, appelstukjes in siroop, bouillonpasta, vlierbloesemsiroop, aardbeienjam, etc., etc..

We kunnen er nog tot in de komende zomer van eten. Uit de vriezer trouwens ook, die zit nog vol met bietjes en rodekool, prei en paprikastukjes, worteltjes en doperwtjes, courgetteblokjes en tomatensap. Wat een rijkdom (zo noemen we dat tenminste zelf altijd als we het zien :-)).

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

39 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jasper

Dag Diana,

Inderdaad, wat een rijkdom. Bij ons thuis is de laatste courgette uit de diepvries in de soep verdwenen. Dat komt ook omdat mijn moestuin lang niet zo groot is als die van jou. Ook ik kan niet wachten om te zaaien, en ook hier in België wordt het weer er niet echt beter op. Mijn zaden zijn onderweg. Het zal dus inderdaad nog wat wachten zijn om te zaaien maar ooit zal het weer wel beter worden en dan zal er zoveel gezaaid kunnen worden als we willen. Veel succes nog met de zoete aardappelen, het ziet er heel leuk uit.

Vele groetjes
Jasper

Lex

Hoi Diana,

Ik las dat je binnenkort begint met het zaaien van paprika’s enz. Ben je al begonnen met de tomaten? Zo niet, wanneer ben je van plan die te zaaien? Ik zaai ze graag tegelijk met jou, jij hebt de meeste ervaring wat tijd betreft 🙂

Met vrolijke groetjes,

Lex

Inge Wendrich

Hallo Diana,
Wat een leuk stukje weer om te lezen.
en wat heb je veel potten met van alles en nog wat,
leuk en lekker!
Ik probeer ook altijd wel wat te wecken, maar ik ben er ook altijd weer snel doorheen, er zijn altijd wel de kinderen of vriendinnen die het ook wel lekker vinden, dus…..
Ik kan ook bijna niet wachten om ook weer te zaaien, maar ik moet me nog even beheersen, nog even druk met anderen zaken, maar daarom vind ik het ook zo leuk om je stukjes te lezen, om vast in de sfeer te komen.

Sukses met alles, groetjes Inge

Emmie engel

Graag wil ik je in deze ‘rustige’ tijd een vraag stellen;
Siroop gemaakt van bramen is gaan gisten.
Bramen in sapcentrifuge,nacht via theedoek in vergiet gezeefd,vermengd,koud,met suiker en citroenzuur,in flessen.
Is er een andere manier?
Hartelijke groet,Emmie Engel

Agnita

hallo Emmie
als je het mij vraagt komt het doordat je alles koud hebt gedaan en zo bacterien kans hebt gegeven.
dus volg dezelfde procedure maar verhit alles in een pan en giet het sap kokend heet (of tenminste 70 graden) in de flesjes, dop erop en een minuut of 10 op de kop gezet
ik ontsap altijd in de stoomextractor, dat sap aflevert op 70 graden en het blijft jaren goed
succes

Emmie engel

Ik maakte geen sap maar siroop.
Juist om het geleren tegen te gaan verhit ik niet.

Jeoffrey

Hallo,

Even nog ter aanvulling daarop. Vlierbessen mag je niet rauw/koud verwerken. Deze kunnen namelijk cyanide bevatten en daar kun je goed ziek van worden. Gelukkig verdwijnt dit bij verhitting en rauw bevatten ze geen grote hoeveelheden cyanide maar wel genoeg voor behoorlijk vervelende klachten. Ik las het toevallig onlangs in de meest recente uitgave van the heirloom gardener. Amerikaans tijdschrift van baker heirloom seeds. Oh ja, en voordat ik vergeet wat een herkenbaar en leuk stuk weer hierboven. Hier in Limburg zitten de eerste rijtjes alweer ingezaaid in de volle grond. Tuinbonen, spinazie en worteltjes. Uiteraard met enige bescherming maar tuinboon aquadulce kun je nu prima zaaien. In kas staat de knoflook al 15 cm hoog en dat terwijl ik vlak voor en sommige soorten na kerst heb gepoot!

Gr.

Jeoffrey

Agnita

hallo Diana,
goed dat ik je stukjes altijd lees, was de hele zoete aardappel vergeten en dat wilde ik dit jaar ook eens proberen
ben zojuist naar de bioboer gesjeest en heb er 2 aangeschaft, die ook al in de vensterbank staan te pronken
heerlijk, net alsof het tuinseizoen weer van start gaat!

lina bakker

hoi diana,
ziet er goed uit, die zoete aardappels, ga ik ook proberen! sereh doe ik ook vaak, dat lukt goed. inderdaad, wat een rijk gevoel om je eigen voorraad te maken. ik ben er bijna doorheen, alleen nog wat pompoenen in de kelder en bessen in de vriezer. en natuurlijk nog gedroogde kruiden. een fijn tuinjaar!

leonie

Zeker rijkdom, zo’n kast en vriezer vol met zelfgeteelde en zelf-verwerkte groenten en fruit. Geniet ervan!!

Christa

Ja, geweldig he, al dat ingemaakte lekkers!
Bij ons staat nog vooral jam in de kelder, ik probeer toch wel een pot of 40 te maken van verschillende combi’s. Dan weet ik zeker dat ik niet hoef bij te kopen 🙂
De rest van de inmaak gaat de komende twee maanden de pan in, ook de diepvries eten we helemaal leeg. Ik merk dat ik in april gewoon geen zin meer heb in groente van het vorige seizoen… Ook al komt er nog niets van de grond, dan maar zuurkool en witlof… En ja, het gaat alweer kriebelen!

Dikkie

Hoi Diana
Deze week de bij jou bestelde zaadjes binnen gekregen.
Super, wat leuk dat je de moeite neemt om dat zo met iedereen te delen.
Zo een leuk gezicht, die kleine zaadjes in die piepkleine zakjes.
Wat een werk, echt heel hartelijk bedankt.
Zoals ik je al mailde is mijn man zelf een prachtige kas aan het maken, die wrs pas eind voorjaar klaar is of nog later, want het is heel veel werk , maar ik ga toch al wat beginnen, zoals als bij anderen hierboven, met de zoete aardappel bv.
Ik ben zo benieuwd hoe het allemaal gaat als de kas klaar is, want dan gaan mijn dochter en ik aan de slag met de indeling , het is nu nog keiharde,
drijfnatte, zware klei met hier en daar wat gras 🙂 dus we hebben wel wat te doen.
Ik ga je vast nog vragen daar over stellen.
Ik heb al heel wat geleerd door al jou verhalen, dank je wel daarvoor.
Voor allemaal een mooi tuinjaar!!!

marian

hallo Diana,
Wat interessant om te lezen over die zoete aardappelen. Graag wil ik dit ook gaan proberen. Hoeveel opbrengst heb je van de zoete aardappelen?
Groet
marian

Chantal

Ik ben meteen naar de koelkast gerend om de sereh in een glas water te zetten! Waarschijnlijk denkt mijn geliefde nu dat ik daadwerkelijk gek geworden ben hahaha! Ik ben eergisteren voor het eerst ‘echt’ op mijn tuin geweest en heb lekker wat opgeruimd en omgespit en de framboos gesnoeid.
De vorige huurders hebben wel veel onkruid achter gelaten. Wat is nou de beste manier om dat weg te krijgen?

Christa

Toen wij op onze tuin begonnen, was ook een groot deel overwoekerd met onkruid. Het is ons het eerste seizoen niet gelukt om alles onder te krijgen en we hebben een deel eenvoudig afgedekt met landbouwplastic. Het onkruid verrot dan en later kun je het omleggen. Ik werk nog steeds met plastic om bedden een tijd dicht te leggen, zodat ze niet doornat zijn of te droog als ik er mee aan de slag wil.
Als ik jou was zou ik in elk geval de bedden van latere teelten (bonen, knolselderij, courgettes, pompoenen, mais) nu dichtleggen, zodat het onkruid kan verrotten. Dan begin je te werken aan de bedden voor de vroege jongens en meisjes 😉
Succes!

Chantal

Bedankt voor de tips! Ik ga in ieder geval een stuk bedekken met houtsnippers oid. Daar maak ik dan een klein speelplaatsje van voor de kleine

Marian

Hallo Diana,

Ik ben me aan het oriënteren welke aardappels ik dit jaar zal poten. Nu las ik op jouw site dat je vorig seizoen de Tiamo hebt geteeld. Is dit een een aanrader? Was de smaak oké? Dank alvast voor je reactie,

Groet, Marian

Tessa

Hoi Diana,
Wat wordt ik toch vrolijk van die eerste spruit! Ooh laat de lente nou maar snel komen. Ik denk dat ik ook maar eens sereh en zoete aardappel ga proberen. Lijkt me erg leuk en lekker.

Ik heb nog een vraag, ik kon bij inmaken niets vinden over het inmaken van kool (zuurkool) heb je tips? Ik heb het 1x geprobeerd maar binnen een week stond er zo veel schimmel op dat ik het met pot en al heb weggegooid. Groetjes Tessa

Tessa

en word is natuurlijk zonder t… 🙂

Agnita

Hallo Tessa,
morgen eet ik mijn laatste eigengemaakte zuurkool, hij is heerlijk, dus ik durf je wel mijn recept te geven.
Ik heb een zuurkoolpot, wat erg fijn werkt, (stinkt minder, je kunt horen of er wat gebeurt)
Ik kweek in de zomer mijn eigen kooltjes en gebruik 50 procent witte en 50 procent spitskool
Kolen schaven. Ik ga dan per pond aan de slag.
1 pond gemengde kool, 5 gram zout, 2 zwarte peperkorreltjes en 3 jeneverbessen, (ook wat mosterdzaad mag erbij als je dat lekker vindt), goed mixen en in de pot doen. Het is van groot belang, dat je vervolgens de massa flink aanstampt, (een koolstamper is hierbij een fijn ding).
Er komt dan veel sap vrij, liefst zoveel, dat de kool eronder staat, maar dat lukt mij nooit helemaal, niet erg, dat lossen we aan het eind op.
Zo ga je laagje voor laagje opbouwen en aanstampen tot je kool op is.
Dan voeg je ca 3dl witte wijn toe, in elk geval zoveel, dat je de massa na aandrukken onder het vocht kunt krijgen, de alcohol beschermt enigszins en (het belangrijkste) het is heel lekker.
Dan leg ik er een kaasdoek overheen, drapeer die zo, dat je hem er af en toe uit kunt halen om uit te spoelen.
Vervolgens moet er een flink gewicht op en je drukt het nogmaals stevig aan
DE KOOL MOET OVERAL BESLIST ONDER HET VOCHT STAAN
Zet hem een week of 2 in de warme kamer/keuken, lekkere kamertemperatuur is voldoende.
Heb je een zuurkoolpot, dan hoor je al vrij snel geplop van vrijkomend gas. Dat gaat goed! (en ruikt niet zo lekker)
Na 2 weken controleer je en spoel je de doek uit (er kan kaam op zitten, een witte laag, niet erg, gewoon de doek goed uitspoelen) alles weer “installeren”
Dan kan het verder rijpen op een koele plek. Ik heb een appartement op de begane grond en zet de pot onder de vloer, waar het een graad of 12 is.
Na een week of 6,7 is de kool klaar. Tussentijds kun je nog 1 of 2 keer controleren, doek uitspoelen als het nodig is.
Als het goed is gegaan heb je verrukkelijke zuurkool, heel wat lekkerder dan het zure venijn uit de winkel. Je kunt per portie uit de pot halen (doek weer goed uitspoelen ect)
Ik doe dat een paar keer en dan maak ik porties van de rest en vries die in, wat je wilt.
succes!

Agnita

hallo Diana
met alle plezier, hoe meer we met z’n allen kunnen genieten hoe beter!
groetjes
Agnita

Tessa

Super, dank je wel voor de tips! Ik ga gelijk opzoek naar een zuurkoolpot en laat je komende herfst/winter de uitslag weten 🙂

Thimo

Hallo Diana! Ik heb een vraagje, ik heb voor dit jaar voor het eerst een moestuin in de voortuin en ik had erg zin om wat te zaaien en dus ging ik cherry tomaatjes en ppaprika’s in een kasje voor het raam bij de verwarming zaaien en na 5 dagen kwamen de plantjes al boven en de tomaatjes groeiden in een keer heel snel maarnu blijven ze iineens heel dun en sprieterig. ik heb trouwens 3 weken geleden gezaaid en ze zijn 12 cm maar hebben nog alleen kiemblaadjes. Weet jij misschien hoe dit komt en heb je misschien tips? Alvast bedankt ! En je hebt een hele leuke site trouwens ! Groetjes Thimo, 13 jaar

Fran

En, spruiten de zoete aardappelen al? Ik heb er net ook een in een glas gezet! Ik ben benieuwd, hoop dat ik de juiste kant in het water heb gedaan..

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties