Binnen

Eindelijk, wat hebben we naar een paar goede buien gesmacht. Wij zelf, omdat het heel veel sjouwen met gieters water scheelt, maar vooral de planten en dieren zijn er blij mee. Gelukkig hebben we hier alleen maar een paar verfrissende buien gehad, geen hagel of andere ellende, ik hoop van harte dat er ook in andere delen van het land geen overlast is geweest! Op de foto bovenaan dit blog zie je Nepeta faassenii die heerlijk over de rand van de verhoogde bak langs het pad valt; ze kan, net als de Allium ervoor en de bronskleurige venkel erachter, heel goed tegen droogte, maar zal nu hebben genoten van de gestaag vallende regen en er morgen vast frisser en groener uitzien.

We waren, door de regen, uiteindelijk eens 2 dagen thuis. Normaal gesproken gaan we elk vrij uurtje naar de tuin, want er is nog zoveel te doen; wieden, uitplanten, zaaien, water geven, opbinden, mulchen, de tonnen met water vullen met de accu-waterpomp en zo kan ik nog 100 dingen opnoemen. Eigenlijk was het ook wel eens lekker; 2 dagen geen tuin. Tijd om zaden op te ruimen, de inmaakpotten eens controleren en te tellen, want waar hebben we nog heel veel van en waar komen we van tekort en willen we dit jaar meer van maken. Een topfavoriet zijn de potjes met knoflooktenen in sojasaus. Ik pakte vanmorgen het allerlaatste potje en ook dat is nog steeds meer dan prima van kwaliteit. Voor herhaling vatbaar!! Ook de verschillende soorten jam gaan hard, binnen 2 maanden zal de hele voorraad op zijn, die van vijgen met citroen (of liever eigenlijk nog sinaasappel) en pijnboompitten blijft één van onze favorieten. En ook het laatste potje sambal oelek is opengemaakt en gaan we dit jaar zeker weer maken.

Er zijn ook altijd soorten die iets minder in de smaak vallen, zoals de aardbeienjam met rode biet en appel, en de kweeperenmosterd. Er is niks mis mee maar als ik alle potjes bij elkaar zet kiezen we toch telkens de lekkerste en blijven de andere over :-). Ondertussen maak ik ook al weer plannen voor dit jaar. Nu ik geen zaden meer ga oogsten voor een zadenlijst kan ik de tomaten ontvellen door ze in kokend water onder te dompelen. En dat betekent dat ik weer eens Tamatar Kasaundi ga maken, ik vond dat een paar jaar geleden zo ontzettend lekker, en ik heb er dit jaar de goede (buidel)tomaten voor. De 9-daagse inmaak van komkommer is hier ook een groot succes (zo groot dat alle potjes al leeg zijn en ik daar dit jaar dus zeker meer van wil maken). De rode bietjes in zoetzuur zijn ook heerlijk en voor herhaling vatbaar. Dat geldt ook voor de kweepeer in siroop met amandelen, en voor de augurken natuurlijk. De aardbeienjam met chocolade vinden we alleen heel lekker op een cracker en minder lekker in de kwark en maken we dit jaar dus niet.

Een heel oude foto van Tamatar Kasaundi, maar zo’n lekker recept dat ik het dit jaar weer eens ga maken (mits de tomatenoogst groot genoeg wordt)

Aan het einde van de middag heb ik nog zo’n 75 potjes die we de komende weken nog op kunnen maken, en meer dan 200 schone en lege potjes op vorm en grootte gesorteerd om dit jaar weer te gaan vullen. Ik pak de inmaakboeken er maar weer eens bij. En voor de eerste bui valt loop ik nog even snel met een schaar en schaal naar het vlierbloesemwalhalla aan het einde van de straat om wat te plukken (er is een parkje met tientallen vlierstruiken op een rij waar ik zonder wroeging een paar prachtige grote vlierbloemschermen kan plukken en er letterlijk nog duizenden bloemen voor alle vogels en andere dieren overblijven). Een uurtje later staan er 2 weckpotten met vlierbloesem voor 2 nieuwe recepten, ik wil een siroop maken van vlierbloesem met citroen en droge witte wijn, en een siroop van vlierbloesem met limoen en een vleugje munt. Over 2 dagen kan ik de siroop gaan maken, ik ben benieuwd!!

Over de struiken, het oogsten, waar je op kunt letten, etc. schreef ik al eens een pagina: Vlierbloesem

Aan het einde van de middag zaai ik nog snel even nieuwe bietjes en snijbiet, en een nieuwe courgette omdat 1 van de 5 zaailingen door slakken en/of pissebedden is opgevreten. Het was leuk en nuttig, deze 2 dagen in huis. Maar morgen willen we heel graag weer naar de tuin. Want met flink wat regen zal het onkruid letterlijk de grond uit schieten. En ik moet nodig tomaten dieven en opbinden. En ik ga voor de 2e keer mijn zelfgemaakte gefermenteerde plantenvoeding toedienen (en ondertussen staan er al weer 3 nieuwe potten vol te fermenteren, die zal rond 6 juni klaar zijn. En ik kan eindelijk de maiszaailingen uit gaan planten, Ruud gaat onkruid langs de paden verwijderen en, nadat ik de tomaten heb gediefd en opgebonden, de planten in de kassen water geven. We hebben dus genoeg te doen dit weekend (want dit is het plan maar er komen altijd nog heel veel andere tuinklusjes tussendoor)!

Tot slot nog een kopie van een post op instagram/facebook, naar aanleiding van vragen over tomaten die zich splitsen. Eerst de foto en daaronder vind je de tekst.

“Ik krijg veel vragen over tomatenplanten die zich splitsen of 2 stammen maken, en dit een fijne manier om te laten zien wat ik bedoel. Dit is ook weer een lastige stamtomaat, je ziet een soort splitsing bij een vleestomaat op ongeveer 35 cm hoogte.

In het midden zie je het trosje bloemknoppen, dat laat je uiteraard zitten. En dan kun je kiezen tussen de scheut met de groene pijl links en de scheut met de rode pijl rechts.

Welke van de 2 je kiest maakt niet heel veel uit, maar als je een stamtomaat met 1 stam wilt zul je er één weg moeten halen (dat mag ook wel in een iets later stadium zodat het wat minder gepriegel wordt).

Ik kies zelf voor het behouden van de linkerscheut bij de groene pijl, met als enige reden dat die net iets dikker, steviger en groeikrachtiger lijkt dan de scheut rechts met rode pijl.

De dief bij de rode pijl knip ik dus voorzichtig weg, en de scheut bij de groene pijl bind ik voorzichtig aan de stok en wordt de stam”.

🍅♥️🍅♥️🍅

En dan tot slot nog 1 foto, en die is van de zaailing van Nicotiana Whisper mixed F1 die hier de winter heeft overleefd en nu volop bloeit, met tientallen bloemen in roze tinten.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jose Geurtse

Heerlijk om te lezen, wij zijn 4 dagen met vakantie geweest, en zijn ook benieuwd hoe de tuin erbij ligt. Gelukkig ook geen noodweer gehad, volgens mijn dochter. Dank je weer voor deze mooie bijdrage.

Monique

Hallo Diana,
Je schrijft dat je de boeken over inmaken er weer bij gaat pakken. Is er misschien een boek wat je kan aanraden voor een absolute beginner? Dankjewel.

Monique

Hartelijk bedankt voor de uitgebreide reactie Diana. Ik zie dat ik waarschijnlijk het best met jouw info kan starten (dat had ik natuurlijk kunnen bedenken aangezien je altijd zo compleet bent met info delen maar had het niet zo gauw gevonden) en gewoon eens iets moet proberen!
Ook bedankt voor de foto van de boeken en de titels in je reactie, daar kan ik zeker wat mee.

Pien

Ik vraag mij wel eens af wat leuker is, het tuinieren zelf of de voorpret over wat gaat komen? Nu vast 200 lege potjes sorteren! Geweldig!
Maar ik hoop gelijk een vraagje te mogen stellen: wie kent de uitdrukking “onkruidregen”? Mijn man (70 en absoluut geen tuinier) weet zeker dat dat in zijn jeugd een bekende uitdrukking was voor die piepkleine buitjes, genoeg om onkruid te laten groeien, maar veel te weinig voor het echte werk. Ik had er nooit van gehoord en kan het ook op internet niet terugvinden. Ben heel benieuwd of er hier lezers zijn die de uitdrukking wel kennen?

Bianca

Hallo Pien,
ik ken de term niet, maar begrijp helemaal waar het over gaat. Ik ben een week met vakantie geweest en er is 3mm regen gevallen. Ik kan de stoep maaien, maar mijn tuin zag er zo droog uit. Niks gegroeid, alles stond op standje overleven. Ik blij met de 30mm van de afgelopen 4 dagen. Daar kan de tuin tenminste ook iets mee en niet alleen het onkruid. Ik hou de term er in!

liesbeth

Wat een inspiratie weer. Heerlijk dat je zo ruimhartig deelt!

Mariël

Oei, helemaal geen zadenlijst dit jaar Diana? Dan moet ik zelf aan de bak, goed om te weken! Bedankt voor de zaden, de afgelopen jaren. Groetjes, Mariël

Marja v.K

Goed dat je je grenzen aangeeft en voor jezelf kiest.

Frank

Hai Mark en Diana,
Wat een diversiteit aan informatie op jullie site zeg en wat hebben jullie een werk te verzetten! Respect hoor
Ik heb een drietal vragen in een keer, misschien hoort dat niet in deze rubriek thuis maar ik weet ook niet precies waar je kunt reageren op bepaalde onderwerpen. Soms is er ook geen reactie mogelijkheid.
Over de DENO methode waarmee ik voor het eerst een stap gezet hebt, überhaupt met zaaien in z’n geheel hoor.. Ben er door omstandigheden wel wat laat mee nu, maar het is ook iets heel nieuws voor me.
Als je de ontkiemde zaadjes uit het zakje en filter haalt en verder verwerkt, kan je daarna de grip zakjes weer her-gebruiken of is dat niet verstandig, met het oog op sporen van (de) schimmeling, want dat zag ik bij sommige zaden wel. Ben benieuwd!

Daarnaast, doe ik het, vanuit het filter het gekiemde plantje dan nog in zo’n klein papieren kiembakje of sla je dat juist over?? Want de worteltjes zijn bijna allemaal langer dan het bakje diep is en moet ik de worteltjes bijna zigzaggend draaien om ze in het gemaakte plantgaatje te krijgen
De steeltjes zelf zijn van sommige ook al aardig lang/slap. Wat was dat ook weer..

Ik wil perse gecontroleerd zaaien in potjes/ bakjes want ik heb een klein terras tuintje waar ik wil bepalen waar iets (wilde bijen planten) komt en hoeveel daarvan, maar ook niet gelijk door de vele naaktslakken wordt opgeten of zal dat niet zo snel gebeuren?. Ook de zaadjes die je eigenlijk ter plekke moet zaaien wil ik met De Deno methode doen. Misschien wel eigenwijs hoor.. of zou ik zomaar een zaadje van een Juffertje in de grond kunnen stoppen?
Dat vind ik wel eng. Ik zou denken dat je die nooit meer terug ziet opkomen..

Groetjes en succes daar!
Frank, Zoemmm

Laatst bewerkt op 2 jaren geleden door Frank
Frank

Dank je wel voor je leerzame antwoord.

Astrid

Hoi Diana, ik ben ook dol op vlierbloesem, maar er zit altijd zoveel trips (denk ik) in dat ik het niet schoon krijg. Lijkt me als ik het teveel afspoel dat ik alles smaak wegspoel..
Heb je tips? Of heb jij daar geen last van?

Laatst bewerkt op 2 jaren geleden door Astrid
Astrid

Dank je voor je reactie, helaas overal waar ik pluk in Apeldoorn heb ik dit. En ik heb het ook buiten gelegd etc. Misschien moet ik er naar op zoek verder weg, want hier is het ellende! Fijne dag

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties