Eenjarigen
De tijd van de eenjarigen breekt aan. En dan begint zo ongeveer de zomer voor mij. Want sommige soorten heb ik al in februari gezaaid (sommige soorten ook later hoor), en ik heb al die tijd die zaden en zaailingen vertroeteld. En dan komt nu de tijd om te zien wat al die zorg oplevert.
De zaailingen hebben het niet allemaal overleefd, er zijn soorten die de slakken volledig hebben verorberd of gewoon zijn weggekwijnd op de vette klei. Bijvoorbeeld ook dit jaar weer geen Salpiglossis, dat lukt hier zelden of nooit. Ze kiemden prima, en ik heb ze een mooi plekje in de tuin gegeven, maar ondertussen staat er van alle zaailingen nog maar 1 zielig stengeltje – en ook die laatste lijkt het weer niet te gaan redden.
Elk jaar zaai ik favoriete eenjarigen als de Polygonum oriëntale, Matthiola’s (omdat ze zo lekker ruiken), Eschscholzia’s, Amaranthus, Dahlia’s. Maar ik zaai ook elk jaar en aantal voor mij nieuwe soorten, zoals dit jaar de Bidens ferulifolia en de Asarina Victoria Falls. Of soorten die ik lang geleden voor het laatst teelde, zoals de gele Cerinthe en de Leonotis Naivasha Apricot,.
En dus is het nu genieten en elke dag even een rondje in de tuin. Want er staat veel in knop en elke dag gaat er weer wat bloeien.
Binnen een paar weken hoop ik dat de tuin vol staat met grote planten met felgekleurde bloemen (dat scheelt ook veel werk want nu is het tussen de jonge planten nog flink wieden en dat is straks, wanneer de planten groot genoeg zijn, wat minder vaak nodig).
In dit tuindagboek dan helemaal niks over groenten? Nou, die doen het best aardig. Niet allemaal; de tuinbonen geven onderin de planten goede tuinbonen maar bovenin de planten is er wel prima bloei maar daarna amper peulen.
En er zit een soort schimmel in de rode uien, ik heb ze opgekweekt vanuit plantuitjes en alle andere uien doen het prima (Violette de Firenze zaaiui, Hyski F1 zaaiui, Centurion plantui, Spaanse roze zaaiui) ,maar de rode plantui Red Baron heeft in een kwart van de planten schimmel. Er groeit geen bol en er zit een grijze schimmellaag rond de plantui die niet groeit. En dus gaan die eruit. Dat is heel jammer. Maar eigenlijk ook niet. Want er komen genoeg andere uien en dan kan ik mooi komende week de donkerpaarse stoksnijboon Melissa zaaien voor op die plaats.
En nu we de eerste aardappelen hebben geoogst en gegeten weten we hoe lang die nog ongeveer in de grond zouden kunnen blijven als niet de gevreesde phytophthora op gaat duiken (er heb er gelukkig nog geen tekenen van op het tuincomplex gezien). En dan zouden we ze in het meeste gunstige geval over 3 tot 4 weken kunnen gaan rooien. En dus kan ik dan over een week of 2 nog eens wat gaan zaaien. Ik weet nog niet wat, moet nog even puzzelen met de vruchtwisseling maar wat sla en andijvie is altijd goed, wellicht nog wat bietjes en een rijtje worteltjes. En de winterprei moet nog uitgeplant worden. En komende nazomer wordt het ook tijd voor een nieuw aardbeienbed. Genoeg opties dus 🙂
Prachtig!
Beste Diana,
Jij beschrijft dat jouw uien aangetast zijn door schimmel. Die van mij zijn aangetast door een mineervlieg. De poppen ( 2 mm groot glanzend bruin) en larven zie je in het blad zitten. Ik had er vorig jaar ook al last. Heb het hele bed moeten rooien. Komt deze bij jullie ook voor?
Ik geniet van je dagboek, een keer per week check ik even wat jij zoal op de tuin hebt gedaan.
Met hartelijke groet,
Rietje
De naam van de mineervlieg is : NAPOMYZA GYMNOSTOMA of Phytomyza gymnostoma.
Rietje
Hallo Rietje,
Hier was het echt schimmel, ik heb de uien die we weg hebben gehaald allemaal goed gecheckt. Ik vermoed dat er iets in de plantuitjes heeft gezeten, want de andere uien staan in hetzelfde bed en hebben nergens last van. Maar dank je voor de tip! Ik heb wel eens mineervlieg gehad maar dat is alweer een paar jaar geleden en dat was in de winterprei. Ik vond trouwens deze pagina nog: http://sjeftuintips.wordpress.com/2011/09/15/4-ziekten-en-plagen/. Daar staat dat vernevelen met brandnetelgier preventief zou kunnen werken.
groetjes,
Diana
Beste Diana,
Bedankt voor de link. Sjeftuintips geeft goede suggesties die te realiseren zijn: later planten van de uien en brandnetelgier.
Hartelijke groet,
Rietje
Hoi Diana!
Vervelend om te lezen al die schimmel! Had ik vorig jaar ook, alleen ik had het niet door… bijna mijn hele oogst verwoest! Dit jaar maar goed in de gaten houden…
Wat maak je trouwens ook mooie foto’s !
Hallo Mirjam,
Ja, met dank aan de warme winter wellicht. Ik las ook al over roest in de nieuwsbrief van Leven van het Land, dus blijkbaar is het wel een landelijk symptoom dit jaar. We doen het er maar mee, voorlopig eten we volop aardbeien en die hadden we vorig jaar amper (koud en nat voorjaar), zo is er altijd wel wat :-).
groetjes,
Diana
Hoi diana,
ik heb een vraag over aubergines.
ik heb zelf aubergines gezaaid en alles lijkt goed te gaan er komen bloemen in maar dan gaat het mis. De bloem lijkt wel nooit bevrucht te worden en vald wanneer hij uitgebloeid is gewoon af. Zonder vrucht dus. Ik tik tegen de planten en probeer zelfsvdoor handmatige bestuiving de plant te bevruchten maar niets helpt. Heb jij tips?
De sla mix die ik heb besteld van jouw doet het geweldig en geven soms enorme kroppen leuke verassing elke keer.
groeten,
bregje
Hallo Bregje,
Ik durf op afstand niet goed te zeggen wat de oorzaak van het niet bevruchten van je aubergines zou kunnen zijn. Ik kan je wel vertellen dat de aubergines hier nu pas echt gaan groeien en ik pas één eerste bloempje heb gezien. Hier zijn de planten gewoon nog te klein, het enige bloempje hier zal ook geen aubergine worden, om de eenvoudige reden dat de plant nog niet volwassen is. Ik denk altijd maar dat een plant zelf bepaalt wanneer zij zich sterk en groot genoeg voelt om vruchten te gaan dragen. Het is tenslotte nog niet eens half juni. Als dat het bij jou niet is, dan zou je nog kunnen denken dat de luchtvochtigheid in je kas zo hoog is dat het stuifmeel klontert en zo dus slecht kan bevruchten. Blad plukken van bijvoorbeeld tomaten, en natuurlijk goed luchten door ramen en deuren open te zetten helpt dan.
Ik hoop dat je hier in ieder geval iets aan hebt….
Succes ermee!
Diana
Hoi diana,
even een korte vraag. Wij heeben de eerste tekenen van de aardappelziekte. Heb 1 plant gerooit en de aardappelen zijn klein maar gezond. Wat kunnen we het best doen? Alles toch maar oogsten of het dag voor dag bekijken hoe het zich ontwikkeld?
En bij datvlaatste, waar zouden we dan op moeten letten?
Hallo Jos,
Hier nog geen aardappelziekte gezien, wel wat slechte aardappelen bij tuinburen een stuk verderop op het tuincomplex, maar dat ziet er (nog) niet echt uit als phytophthora. Sommige rassen zijn wel zeer gevoelig voor aardappelziekte in het blad maar minder gevoelig in de knol zelf. En dus kijken we het hier gewoon altijd per week/dag aan. Je aardappelen zijn nog klein, dan zou ik ze persoonlijk waarschijnlijk nog laten zitten. Er komt de komende week niet veel regen dus is het gewas lekker droog en elke week dat het kan groeien is meegenomen. Ik zou elke week 1 plant rooien en controleren (en lekker opeten :-)). Zodra niet alleen het blad er slecht en geel uit gaat zien, maar je de eerste bruine, natte, zachte plekjes op de stengel ziet zou ik gaan overwegen om alle aardappelplanten te gaan rooien.
Ik hoop dat je hier verder mee kunt!
Diana
Hoi Diana en Ruud.
ik heb de apple blossem in mijn potten .Prachtig. nu wil ik echter zaden oogsten maar ik heb geen idee hoe deze zaadjes eruit zien. Wel zie ik kleine stengeltjes uit de uitgebloeide knop zitten maar of daar de zaadjes in zitten?? ( nog even dit Ik heb een nieuw mailadres aangemaakt omdat je steeds in mijn map ongewenst komt. oude is [email protected] en ik heb me aangemeld zakl mij benieuwen)
Hallo Wietske,
Over welke soort heb je het? Er Zijn meerdere soorten eenjarige bloemen die een Appleblossom hebben (zoals bijvoorbeeld Matthiola incana en Eschscholzia californica). Ik ben dit jaar wat foto’s aan het maken van zaden van bloemen om later, als ik tijd heb, bij de eenjarige bloemendatabase te plaatsen.
Ik hoop dat het nu lukt om de mails te ontvangen! Maar ik geloof niet dat het aan je mailadres ligt, het moet aan de instellingen in je mailprogramma (zoals Outlook) liggen, of aan de server die mijn mails als spam beoordeelt. Ik heb helaas niet genoeg verstand van dit soort zaken om je te kunnen helpen maar misschien heeft iemand die dit leest een tip voor je.
groetjes,
Diana