Bijzonder
Voor wie het heeft gemist, en/of voor alle duidelijkheid; ik heb de recepten van de 2 verschillende aardbeiencakes en het recept van de aardbeien-chocoladejam op respectievelijk de pagina’s van aardbeien en inmaak gezet.
Nog steeds erg druk, alles komt nu tegelijk. Zaterdag eens een dagje plannen om te zaaien (worteltjes, nieuwe krootjes, knolvenkels, nieuwe poging sla en andijvie, eens even de zadenbox nakijken wat er nog gezaaid kan worden en waar er plaatsen vrij komen.
Vandaag de zomerprei geplant, wat aan de late kant maar door de koude maar droge lente zijn de planten nu pas dik genoeg om van hun zaaibed naar hun definitieve standplaats te gaan.
Ik heb ze met een riek uit het zaaibed gehaald en ze afgespoeld, de losse preitjes hebben we vandaag geplant (of beter gezegd, ze per stuk in gaatjes gezet die we in de grond hebben gemaakt – ik heb het met woord en beeld uitgelegd op de pagina over prei).
De winterprei is bijna net zo groot als deze zomerprei en mag ook ergens komende week worden uitgeplant. Maar morgen is het koel en bewolkt en regenachtig en dat maakt het een perfecte kasdag; tikken, dieven, toppen, opbinden, blad weghalen, wieden, water geven.
Vandaag natuurlijk ook getikt (alle tomaten, pepers, paprika’s en aubergines elke dag even tikken), en al wat bijzonder leuke soorten gezien:
Cafe Bule:
Een soort peertomaatje maar zelf vind ik het net mini-kalebasjes 🙂
Ook mooi, Violet Jasper:
Nu al volop streepjes, uiteindelijk rijpen deze kleine tomaatjes naar cognacbruin met bronsgroene streepjes.
En vandaag voor het eerst geoogst: Dragon Egg-komkommertjes:
Kleine ovale, witgroene komkommertjes, er hangen er al een stuk of 10 in de planten en vandaag de eerste geproefd; lekker, een zachte frisse komkommersmaak, de schil is heel zacht en net zo lekker als het vruchtvlees.
Gisteren gegeten:
De eerste tuinboontjes, kapucijners en doperwtjes geoogst. Het was een heerlijk maal! Van de tuinbonen zullen we maar heel weinig kunnen oogsten, maar de kapucijners en doperwtjes doen het buitengewoon goed, daar zullen we de komende 2 weken nog flink wat van kunnen oogsten (en eten en invriezen).
En vandaag sla (met tomaatjes uit de winkel – het zij zo :-)). Elke dag is er nu iets te oogsten uit de tuin, als we willen. Maar we maken ook de laatste restjes uit de vriezer op, zodat die schoongemaakt kan worden voor de oogst die hopelijk dit jaar gaat komen.
Tot slot nog een foto van een bloem, maar nu eens niet van een eenjarige, maar van een aardappel. Op de foto een bloem van de aardappel Bleue d’Artois.
De meeste aardappelen (van alle rassen) zijn maar matig opgekomen, maar wat is opgekomen staat er nu goed bij, en sommige soorten bloeien. Nog een maandje en we kunnen gaan oogsten. Leuk! En dat betekent ook dat ik volgende week eens zou kunnen gaan bedenken wat ik op de landjes die dan vrij komen zou kunnen gaan zetten. Zoals gezegd, morgen echt de zadenbox maar eens nakijken en eruit halen wat ik komend weekend en volgend weekend nog eens zou kunnen gaan zaaien :-).
Hallo Diana,
Een vraagje over uw recept voor aardbeienlikeur:
(https://www.mooiemoestuin.nl/inmaken/alcohol-aardbeienlikeur/)
Is het per se nodig om gedroogde aardbeien te gebruiken (m.a.w. zijn verse niet geschikt)? Zo ja, wat is de handigste methode om de aardbeien te drogen?
Alvast bedankt!
Hallo,
Nee hoor, de aardbeien hoeven niet gedroogd te zijn, er staat in het recept ‘gewassen en gedroogde aardbeien’ daarmee bedoel ik voorzichtig wassen met water en droogdeppen met keukenpapier of een theedoek of zo). Ik bedoel zeker niet dat je de aardbeien moet drogen in een oven of dehydrator hoor. Ik heb de zin in het recept even aangepast zodat er hopelijk nu wat duidelijker staat.
Veel plezier met het maken van de aardbeienlikeur!
Diana
Fijn om de dragoneggskomkommers te zien! De mijne zijn nog veel kleiner.
Hallo Barbara,
Ja, leuk hè! Hier ook pas het eerste komkommertje gegeten hoor, maar er zitten wel ook al flink wat minikomkommertjes in de planten. Als het weer nu maar eens wat warmer zou worden…. Nogmaals dank voor de zaden, je ziet hoe blij ik er mee ben en hoe goed ze het doen :-)!
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Leuk hoor al die aparte soorten. Hier houden we het nog bij de “normale’ vleestomaat, bonset, een trostomaat en black russian. Die laatste is de eerste iets afwijkende soort voor ons. Ze lijken het erg goed te doen. Eerste peper te zien en ook de eerste paprika’s. Moet ik de paprika’s overigens ook toppen? Er zitten heel veel bloempjes in. Ik kan me niet voorstellen dat die planten zo vol kunnen komen met paprika’s. De eerste mini snackkomkommer gisteren geoogst. Maar de schil is niet zo mooi glad, zelfs wat stekelig. Wel lijkt de rest wat gladder. Heb jij nog een goede tip voor een lekkere snackkomkommer voor volgend jaar? Stokboontjes bloeien al flink en een aantal “mini” courgettes geoogd. Ze waren me iets ontkomen dus hebben bijna een normaal formaat….
Geniet lekker van de tuin / kassen vandaag! Fijn weekend.
Groet Margriet
Hallo Margriet,
De Russian Black vind ik zelf toch zeker ook al bijzonder, lekker ook, en een prima opbrengst (ervan uitgaand dat ze hetzelfde ras is als de Black Russian).
Paprika’s hoef je niet te toppen, die mogen vanaf de vertakking doen wat ze willen. En normaal gesproken regelen ze dat prima zelf, niet elk bloempje zal een paprika worden als het er heel veel zijn. Als dat wel zo is, in optimale omstandigheden, dan zul je wellicht 1 of 2 extra stokken bij de plant moeten zetten, hier al wel meerdere keren gehad dat een tak brak onder het gewicht van meerdere paprika’s.
Bij snackkomkommers kun je vaak die kleine stekels er gewoon vanaf wrijven. Tips voor goede rassen heb ik niet voor je, elk jaar komen er nieuwe rassen bij, en met een F1-hybride heb je vaak goede planten en in ieder geval nooit een stekelige schil. Zelf vind ik de Miniature White erg leuk, lijkt erg veel op de Dragon Egg komkommertjes die ik nu heb (maar dan ietsje groter). Geven altijd heel veel en heel vroeg. Maar hebben wel ook een iets ruwere huid dan de F1-hybride-snackkomkommers (ik wrijf ze altijd gewoon even over mijn spijkerbroek en dan zijn die kleine pikkeltjes eraf).
groetjes en ook jij een fijn weekend!
Diana
Ik heb net genoeg tuinbonen kunnen oogsten om een maaltje voor 4 te maken, ze waren heerlijk!
Hallo Mayra,
Gefeliciteerd! Hier ze ook 1 keer gegeten, maar ik vrees dat nu nog maar 2 keer kan, en dan is de wat mislukte teelt hier al weer voorbij. Wij eten vandaag doperwtjes, en daar verheug ik me nu al op :-).
groetjes,
Diana
Ik zie net al je recepten staan van aardbeienjam. Helaas moet ik nog wachten want hier heb ik nog geen aardbeien kunnen oogsten,ze zijn nog niet eens rood. En dat terwijl ik andere jaren begin juni al jam kon maken. Ik woon in het noorden dus lopen we altijd wat achter. Wel heb ik al 3 keer je frisse rabarbertaart met kwark gemaakt en die is echt heel lekker! Bij de aubergine plant moet ik daar die blaadjes in de oksel ook verwijderen? Ik heb vorig jaar ook 1 gehad en het lukt mij maar niet om mooie grote aubergines te krijgen. Heb je misschien nog tips voor mij wat belangrijk is bij aubergine teelt.
Hallo Margriet,
Ja, ik zal vandaag wat over de aardbeienjam schrijven in mij tuindagboek, 3 soorten jam, van 5 rassen aardbeien, en gisteren op de volkstuin alle 3 de jams laten proeven. Hier zal de aardbeienjam over 3 weken voorbij zijn, en dan ben jij volop aan het plukken, zo heeft ieder nadeel ook een voordeel.
Leuk om te horen dat je de rabarbertaart met kwark lekker vindt!
Bij aubergines verwijder ik eigenlijk altijd alleen een paar grote bladeren die helemaal voor een groeiende aubergine hangen. En bladeren die meeldauw krijgen (want daar is aubergine nogal gevoelig voor). Ik had vorig jaar een heel goed auberginejaar, maar nu zijn de plantjes nog echt heel klein en de bladeren wat gelig, ik vrees dat de kou niet helpt om mooie aubergines te krijgen. Ik doe in ieder geval zelf dus niet veel aan de planten (en toch hebben we vaak wel een leuke oogst), maar misschien dat iemand anders die dit leest nog een tip voor je heeft.
groetjes,
Diana
Hallo, ik wou een reactie plaatsen op je artikel van zwarte bes, maar op die pagina vond ik geen mogelijkheid om te reageren.
Mijn zwarte bessen zijn nu bijna allemaal geplukt ondanks het minder goede weer, dus ik denk dat de pluk in juni moet zijn in plaats van juli, zoals in uw artikel. (Je hebt een prachtige site, met duidelijke en overzichtelijke informatie!)
Hallo Jozef,
Dankjewel voor de feedback! Soms kan de oogst nog wel verschillen, wellicht afhankelijk van het weer, maar ook vocht en voeding en ras. Hier beginnen de zwarte bessen te rijpen maar ze zijn nog niet goed rijp, ik kan wellicht/waarschijnlijk eind volgende week beginnen met de oogst. Ik zal er in het artikel in ieder geval bij zetten dat de oogst in juni/juli valt. Op de website van de Houtwal (van één van de 2 schrijvers van de Groenten- en Fruitencyclopedie) vind je ook nog handige informatie: http://www.houtwal.be/vakartikels/kleinfruit_houtig/ribes/cassissnoei.htm
groetjes,
Diana