Tomaten en bewaren
Ook op internet kom je het vaak tegen; hoe kun je de smaak van tomaten bewaren? Uiteindelijk is de tijd dat je ze kunt oogsten maar kort; van eind juni (als je geluk, een vroeg ras en/of een kas hebt) tot misschien begin oktober (als je hetzelfde geluk, een gezond ras en een kas hebt). Uiteindelijk draait de echte en volle tomatenoogst toch vooral om juli, augustus en een stukje van september.
Ik ben al jaren aan het proberen om die tomaten te bewaren, op alle mogelijke manieren; ik heb ze ingevroren, in geheel, in stukken en als sap. Ik maak ze in potten in als tomatensaus van geroosterde tomaten (veel, ik gebruik die bijna elke week wel, in soep, saus of een stoofschotel).
Ik heb ze half gedroogd en vervolgens ingevroren, helemaal gedroogd en in potten bewaard. Ik heb zelfs tomatenpoeder gemaakt (dat kun je makkelijk doen door – als je tomaten ontvelt – de velletjes op bijvoorbeeld een vel bakpapier in een luchtige en warme kamer te laten drogen en als je er genoeg hebt vervolgens te malen).
Zoetzuur van cherrytomaten is heel leuk en lekker. Tomatenjam is ook leuk, en niet te vergeten chutney zoals deze heerlijke Tamatar Kasaundi of de inmaak van deze echt heel lekkere salsa met tomaten en paprika (die volgens het recept moest worden gesteriliseerd/geweckt maar hier 2 jaar goed bleef met alleen inmaken). En sambal met tomaat natuurlijk. En dan heb ik het nog niet over de onrijpe groene tomaten aan het einde van het seizoen waar je jam, chutney of iets anders van kan maken (zoals deze bijna op druiven lijkende meerdaagse ingelegde groene onrijpe cherrytomaatjes. Nou ja, mocht je je nog afvragen wat je kunt doen met een eventuele overvloedige oogst (en dat hoop ik van harte voor je 🙂 ), dan zou dit wellicht wat inspiratie kunnen bieden.
Maar zoals je kunt zien dwaal ik in die recepten wel verder af van de tomaat zelf want er komen steeds meer kruiden, azijn, suiker, etc. bij; de echte pure zomerse smaak van tomaten uit eigen tuin is moeilijk te vangen (ongetwijfeld ook omdat er veel romantiek bij komt kijken – en dan spreek ik voor mezelf – over de zon, het plukken, alle kleuren, het vers en warm van de plant proeven, de geur van het blad, etc.). En de uitzondering is de basissaus van geroosterde tomaten, daar kan echt geen blikje tomatenblokjes op sap of gezeefde tomaten, etc. tegenop.
Ik experimenteer elk jaar wel wat; bijvoorbeeld met half gedroogde gekonfijte cherrytomaten in zoetzuur. Je ziet die op de foto hieronder. Helaas was het geen succes, het recept werd dus weggegooid. Ik vond ondertussen een ander recept voor gekonfijte tomaatjes, ik hoop dat deze maand eens te proberen.
En ik maakte een paar jaar geleden eens half gedroogde maar ook verse kleine tomaten in olie en azijn. Dat was ook geen succes. En ik maakte ontvelde Datterino-tomaten in tomatensap:
Dat is zeker een groot succes! Lekker in een gerecht waarbij je nog wat stukjes tomaat wilt zien/proeven (zoals gepelde tomaten in blik maar dan van eigen tuin/tomaten). En uiteindelijk is dat weer de al genoemde basissaus van geroosterde tomaten waar ik na het zeven simpelweg ontvelde datterino-tomaatjes aan toevoeg, nog even 2 minuten meekook en dan inmaak. En hetzelfde kan natuurlijk met andere (pasta)tomaten worden gedaan.
Nu wordt het tijd om iets op te biechten: in de afgelopen 30 jaar heb ik stug en stoïcijns ingemaakt, nooit gesteriliseerd (we noemen het in Nederland vaak wecken, al is dat vooral een merknaam). Ik heb altijd beweerd dat je prima zonder steriliseren/wecken kunt; als je met voldoende hitte en hygiëne werkt kun je bijna alles inmaken. Een voorbeeld is de tomatensaus; ik lees nog steeds berichten dat je die echt niet kunt inmaken maar voor de veiligheid (en daar wordt dan vaak botulisme meet bedoelt) moet wecken. Ik kan alleen maar zeggen dat ik honderden potten tomatensaus heb ingemaakt zonder wecken en dat dat hier prima gaat. Er is een temperatuur van minimaal 121,1 graden Celsius nodig om de sporen die botulisme veroorzaken te doden, en die temperatuur kun je, voor zover ik weet, alleen bereiken met een ‘(high) pressure canner’. Om die reden gebruik ik tomatensaus uit pot, ingemaakt of geweckt, dus alleen in warme bereidingen en ik kook de saus voor bereiding/het eten altijd minimaal 10 minuten, want dan pas is het 100% veilig. Ik schreef daar al eerder een heel uitgebreid blog over: Inmaken en botulisme. Daar kun je ook meer lezen over het belang van de zuurgraad en toevoegingen als zout, etc.
Niet iedereen is het trouwens met me eens als het over dit onderwerp gaat, lees vooral ook de reacties onder dit blog. En een website waar je heel veel informatie kunt vinden over het veilig inmaken/steriliseren/wecken van je eigen oogst is deze: Healthy Canning (daarnaast kun je er ook nog leuke recepten vinden).
Maar nu kom ik toch steeds vaker (meer bijzondere) recepten tegen die kort en/of in de koelkast houdbaar zijn, met de opmerking ‘langer te bewaren mits ze na het sluiten van de potten ook nog worden gesteriliseerd’. En die recepten wil ik ook wel eens proberen.
Zo kwam ik een leuk recept tegen in mijn zoektocht naar het ultieme bewaren van de zomerse tomatensmaak. En daarom deed ik mezelf een elektrische weckketel cadeau. Want ik ben met heet water en potten bij het inmaken al niet heel handig, heb in al die jaren al heel wat kleine brandwondjes opgedaan, laat staan met een grote pan op het vuur met potten met kokend water erin.
Wat een belachelijk groot apparaat trouwens, ik heb geen kast waar die in past. Ongetwijfeld voor heel veel soorten ‘wecken’ handig. Maar als ik de fabrikanten van weckketels/inmaakketels/sterilisatieketels één tip mag geven: maak ook een wat kleinere variant voor mensen die liever 8 kleine potjes bijzondere inmaak steriliseren in plaats van 14 grote potten. Inmaken en steriliseren/wecken was vroeger een manier om zoveel mogelijk oogst te kunnen bewaren, zelfs al toen er nog geen vriezers te koop (of heel duur) waren. Ondertussen is inmaken/wecken/steriliseren ook gewoon een lekkere en leuke manier geworden om je lekkerste oogst op een andere manier te bewaren dan fermenteren, vriezen of drogen. Er zijn zoveel nieuwe recepten; van kleine potjes sambal tot ingekookte soorten fruit voor een geconcentreerde confituur, etc. De ketels zijn wel moderner geworden als het om het elektra gaat maar qua formaat lijken ze nog steeds vooral geschikt voor veel en grote potten geweckte sperziebonen zoals die vooral in de vorige eeuw werden gemaakt (als ik even aan mijn eigen familie van vroeger denk :-).
Deze weckketel was trouwens een eigen keuze; er zijn wel enkele merken met kleinere formaten maar ik wilde nu eenmaal dit merk en het overgrote deel van de weckketels is 27 tot 30 liter. En ik ben er ook heel blij mee, ik ga met veel plezier en inspiratie nieuwe recepten proberen!! Mocht je een leuk/lekker/bijzonder recept hebben waarbij het steriliseren/wecken echt een voorwaarde of meerwaarde is, dan hoor ik het heel graag!
Ik ga mijn eerste liefde, het ‘gewone’ inmaken, trouwens zeker niet vergeten. Sterker nog; gisteren maakte ik van 1,5 emmer tomaten (gewassen, in stukken, 1 uur roosteren in een oven op 200 graden, daarna door de passe-vite en vervolgens inkoken) weer lekker op mijn gebruikelijke inmaakmanier 7 potten tomatensaus 🙂
Ik heb de weckketel wel al een keer gebruikt: voor dit Italiaanse recept (zie ook de foto bovenaan dit blog van de gewassen tomaten en basilicum die ik er voor gebruikte en de foto’s van het vullen en potten in de weckketel):
Ik kan er nog niets over zeggen (deze week gemaakt, nog niet geproefd) maar ik heb er eigenlijk wel vertrouwen in. Ik heb het recept ondertussen op mijn website geplaatst: Cherrytomaten in olijfolie. Op die pagina vind je ook een link naar een uitgebreide (Italiaanse) uitleg en een korte video van het recept in stappen, ik zal het hieronder even plaatsen:
Het ging best goed, mijn eerste weckervaring!
Er is trouwens nog een manier om tomaten te bewaren en dat is tomaten van een ras telen dat heel lang houdbaar is. Daarover in een ander blog meer, want anders wordt het wel erg veel tekst voor 1 blog: Nog meer tomaten en bewaren.
Tot slot wil ik hier melden dat ik in de afgelopen 2 weken nog meer inmaakrecepten heb geprobeerd/gemaakt en op de website heb gezet (het was er mooi weer voor; regen, regen, wind, waaien, regen, koud en onweer). En erg leuke recepten, als ik het zelf mag zeggen:
- Jam van perzik met sinaasappel en citroen (die meldde ik wellicht al eerder maar te lekker om niet het zekere voor het onzekere te nemen)
- Jam van perzik met appel en amandel
- In honing gefermenteerde verse knoflook
- Uienconfituur met honing en speculaaskruiden
- Knoflookolie
En helemaal aan het einde nog iets: Mime v.d. Ven organiseert elk jaar een tomatenfestival en vroeg of ik het in mijn blog even wilde melden. Bij deze :-), zie de informatie hieronder.
Beste Diana, ik nodig je graag een keer uit zodat ik je alles kan uitleggen wat betreft inmaken en wecken. Er zitten veel onwaarheden in je verhaal hierboven. Maar goed, die discussie hebben we al eens gehad samen via Facebook. In Weck-wereld zijn er namelijk gewoonweg wat basisregels en die zijn gemakkelijk toe te passen. Met zoveel volgers moet je wel het juiste uitdragen. Maar goed, waarschijnlijk krijg ik weer reacties dat ik te diep in de azijn heb gekeken.
Hallo Vicky,
Dankjewel voor je reactie.
Ik ben benieuwd en hoop dat je wilt zeggen welke onwaarheden er allemaal in mijn verhaal zitten.
Dan kan ik het uitzoeken/veranderen/nuanceren waar nodig. Ik heb in ieder geval in de tekst alvast geschreven dat niet iedereen het met me eens is en mensen vooral ook even de reacties moeten lezen.
Ik maak al 32 jaar elk jaar flink wat in, bij elkaar zullen het al veel meer dan duizend potten zijn, dus daar weet ik wel wat van (of ik heb op z’n minst genoeg ervaring voor een mening). Over steriliseren moet, wil en kan ik zeker veel meer leren.
Ik kan me niet goed meer herinneren over welke discussie op facebook je het hebt, misschien die over het wel of niet op z’n kop zetten van potten bij het inmaken? Excuses, ik krijg zoveel vragen en opmerkingen en heb het zo druk in mijn privéomstandigheden dat ik ook nog wel eens mensen, opmerkingen, etc. door elkaar haal.
Dankjewel voor je aanbod! Helaas heb ik geen auto/rijbewijs en/of de mogelijkheid om lang van huis te zijn, dus dat wordt lastig.
Maar ik ben altijd blij met goede tips, verduidelijking, als iemand me wijst op een fout, etc., zoals gezegd wil ik ook graag leren en ik weet zeker niet alles. ‘Onwaarheden’ klinkt bijna alsof je denkt dat ik bewust iets vermeld dat niet waar is en ik kan je verzekeren dat ik dat nooit zou doen, ik heb het blog naar eer en geweten geschreven en als ik daarin dingen beschrijf die niet blijken te kloppen, dan hoor ik het heel graag.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Interessant blog weer, en leuk dat je een weckketel hebt aangeschaft! Ik weck al een paar jaar, vooral omdat ik de weckpotten zo fijn vind werken met hun glazen deksel. Ik heb geen weckketel maar gebruik een grote pan die ik al had en zet die op het vuur. Werkt ook prima!
Ik weck eigenlijk alleen recepten met een lage zuurgraad. En juist voor salsas (zoals tomatillo salsa o.i.d) die we koud eten volg ik altijd een recept van bijv. healthycanning.com, dan trek ik zo’n pot salsa gewoon met wat meer zekerheid open.
Complimenten voor je website, het is echt een fijn naslagwerk juist omdat je je veel verdiept hebt in botulisme etc. en het er altijd bij zet als je ergens niet zeker van bent & jezelf nooit als “de expert” profileert. Dan kan iedereen zijn eigen keuze maken in hoeverre je je comfortabel voelt met een bepaald risico!
Hallo Evelien,
Dankjewel voor je reactie!!
Ik wil zelf ook nog weckpotten kopen maar omdat het best een uitgave is zit ik er nog even over te puzzelen; welk merk, welk formaat, welke vorm, en met beugel of klem of Kilner met die afdekplaatjes en losse schroefringen, etc.
Heb jij een tip welke jij gebruikt en wat je er van vindt?
En dank voor de tip voor Healthy Canning!! Ik kijk er zelf ook regelmatig, ik heb de link gelijk even ook in het blog zelf vermeld.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Ik heb zelf ook vanalles geprobeerd. Kilner (en vergelijkbaar, Bormioli / Mason) potten heb ik gehad, maar dan heb je hetzelfde nadeel als bij het hergebruiken van potjes uit de supermarkt: je moet de afdekplaatjes opnieuw aanschaffen en die kunnen best prijzig zijn. De enige reden waarom ik ze gebruikte was omdat ik ze destijds bij flessenland goedkoop kon aanschaffen. Die tijd is voorbij 😉
Nu ben ik overgestapt naar Weck stortmodel (deze), 370 en 580ml. Tulpmodel is misschien wel mooier alleen niet stapelbaar dus dan nemen ze ook leeg veel ruimte in de kast in. 370ml voor de jam/relish/salsas en 580ml voor tomatensoep/saus/augurk. Perfecte grootte. En ze hebben allebei hetzelfde formaat glazen deksel/rubberen ring (100mm) dus dat is fijn. 1 liter is echt veel te groot voor ons, maar dat ligt er natuurlijk aan wat je zelf fijn vindt. Als je ze nieuw wil kopen is Weckenonline echt het goedkoopste in mijn ervaring. Met deze weckpotten is er bij mij nog nooit een pot geweest die niet vacuum getrokken is, maar het is een fijn idee dat als je pot zou gaan gisten o.i.d in je voorraadkast, dat je dat meteen merkt als je de pot wil openen, want dan “ligt” het deksel er los op doordat je de klemmetjes er afhaalt nadat de pot afgekoeld is. Ook healthycanning heeft weer hele complete informatie over wecken!
Als je Marktplaats in de gaten houdt komen er soms zeker goede deals voorbij, maar vooral in de winter naar mijn idee. Ik heb voor 1 euro per pot (incl deksel en ringen) van de winter best een grote hoeveelheid kunnen kopen op Marktplaats. Nu is de vraag hoog want iedereen wil plots inmaken. Bij Marktplaats alleen er even op letten dat je wel voor echte Weck potten gaat en dan de nieuwe versie (dus het tulp/stortmodel). Er zijn namelijk een hoop mensen die de kelder eens uitruimen en voor 50-jaar oude weckpotten de hoofdprijs vragen. En voor die oude potten kan je de rubberen ringen niet meer kopen. Dat is het enige wat je na een paar jaar soms moet vervangen, omdat rubber nu eenmaal verweert.
Hallo Evelien,
Dankjewel voor alle informatie en tips!
Ik heb vanmorgen vroeg stortglazen in 3 formaten besteld, inclusief toebehoren.
Marktplaats is misschien ook handig maar ik kan me inderdaad ook voorstellen dat de ringen slecht zijn en moeten worden vervangen of de maten van clips, ringen, etc. van de oude weckpotten niet passen op deze stortglazen.
En ik moet ze ook goed apart houden van de weckpotten/ringen die ik al heb (en die ik gebruik voor fermenteren, zelf gemaakte plantenvoeding, smeerwortelolie, knoflook in soja, etc.)
Goed, ik heb 12 potten in 3 formaten gekocht, genoeg om al lekker mee t experimenteren 🙂
Nogmaals dank!
groetjes,
Diana
Oh Diana, wat een geweldige posts heb je toch altijd!
Zo veel informatie en kennis maar vooral jouw passie die van de regels spat!
Was ik maar je moestuinbuur!
Dikke DANKJEWEL voor je inspiratie!
Alleen …… Ik lees een spellingsfout in mijn comment, wil hem aanpassen, mag niet want ik reageer te snel, wacht 5 min en krijg dan, je kan reactie niet meer aanpassen 😁
Hoi Elke,
Sorry, het zal vast een instelling zijn die niet goed staat. Maar als digibeet heb ik geen flauw idee waar ik dat moet zoeken dus dat moet ik na de vakantieperiode eens aan Augus vragen.
Ik heb zelf je spellingsfoutje even aangepast want ik heb vanuit de administratie natuurlijk toegang tot elke reactie.
Dankjewel voor je aardige woorden!!
groetjes,
Diana
Even alleen een kort berichtje wat je daarna mag verwijderen: De link naar de uienconfituur werkt niet en het klinkt zo lekker!
Ik heb dat inderdaad ook gemerkt. Maar als je rechtsboven naar het menu gaat, dan naar inmaakrecepten, en dan verder zoekt, vind je een link die het wel doet.
Succes.
sorry, linksboven.
Ah dankjewel Ria!!
Hallo Pauline, Ria en Jelga,
Dank voor de tip!!
Ik bleek per ongeluk 2 keer de link achter elkaar te hebben geplakt en dan werkt die niet.
Ik heb de link in het blog zelf gelijk even gerepareerd.
En het is inderdaad een leuk, lekker en bijzonder recept; beetje zoet, beetje zuur, beetje hartig en verbazingweekend knapperig na zo lang koken.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Wij hebben al jaren tomaten in de moestuin. Ik had er de afgelopen weken een hard hoofd in met de regen…. maar bij thuiskomst uit Frankrijk zag het er fantastisch uit ( met dank aan mijn ouders) 9 soorten dit jaar. Thuis in de kas is het niet zo goed gegaan, iets met tijd of het ontbreken ervan. Ik weck de tomaten die we niet direct opeten. Heb jaren geleden een keer een weckcursus gevolgd bij Carmen uit oostvoorne.
Groetjes Krista
Hallo Krista,
Mooie tomaten!! Veel streepjes en vlekjes zie ik, daar ben ik zelf ook een groot fan van!
En dankjewel voor de tip, ik ken ‘Carmen’ niet maar ik googelde even op naam en woonplaats en vond gelijk haar website.
Voor wie er ook interesse in heeft: Carmen’s Kitchen
Ik ga er zo gelijk ook wat meer uitgebreid kijken, ik zag ook al een leuk piccalilly-recept.
groetjes,
Diana
Ik ga ervan uit dat je bij het zoeken naar recepten deze website ook bent tegengekomen https://weckenonline.eu. Weck geeft zelf ook een tijdschrift uit met recepten.
Hallo Roley,
Dankjewel voor je reactie!
Ja, ik ken de website van weckenonline inderdaad ook, voor recepten en benodigdheden, ik kijk er nu regelmatig op omdat ik ook echte weckpotten wil lopen en zoek welke in geschikt vind.
Dank voor de link!
groetjes,
Diana
Beste Diana,
Gebruik al jaren de glazen weckpotten voor mij echt géén ander alternatief. Ze gaan levenslang mee, bij de potten met klikdeksel moet je de deksels geregeld vervangen.
Het meest gebruik ik de tapse van 750 ml ook om mijn glutenvrij brood in te bakken en vervolgens in de weckketel 🍓 yep, de traditionele waar ik voor feestjes en partijen soep en/of pasta in maak.
De weckglazen stapelen ook perfect op elkaar in de pan, scheelt een berg water- en energieverbruik.
Je kunt altijd een email sturen naar Tilde [email protected] zij staat je met raad en daad bij een super service gerichte ster…ze bestaan nog, ook online.
Ik bestel regelmatig bij haar voor mijn portugese dorps- en landgenoten er is nog nooit iets gebroken in de verzending aangekomen.
Werk je net als ik ook veel met kruiden? Kijk dan ook eens naar de Westmark kruidenschaar…een aanwinst, wat een uitvinding!!!
Voor diegene die het engels niet of niet helemaal machtig zijn raad ik het stap voor stap omschreven weck proces op weckenonline.eu aan.
If I can it, you can can it too… 🍓
Is mijn Internationale spreuk
Back to Nature for the Future
De wijze raad…van oma
Terug naar de Natuur 🤠
Op ieder potje past een deksel
Met klem raad ik je aan
Alles komt goed in kannen en glazen.
Mooi weekend!
Heb voor de liefhebbers hier nog de juiste wijze van het steriliseren van de glazen. Er zijn bij de kilnerclub ook vele recepten te vinden, in het engels.
https://www.kilnerjar.co.uk/sterilising-jam-jars-hygiene
P.s. ik zag net dat ik de inhoud van het weckstortglas heb omgedraaid…570 ml is de maat. Welke nu zijn gesteriliseerd en weldra gevuld gaan worden met brooddeeg 🤠
Als de gevulde glazen de oven in gaan, maak ik in de tussentijd jam en gaan alle potten uiteindelijk tegelijk in de weckketel 🍓
Aan het werk nu … met passie 💞
Hallo Margie,
Dankjewel voor alle informatie!!
Ik vond de tulpvormige weckpotten ook heel mooi maar heb vanmorgen door alle tips hier de knoop doorgehakt en de stortglazen besteld (gelijk de complete setjes met ringen, klemmen, etc. Ik heb een setje van 4 van 85cc besteld, dan ga ik daar nog tomatensap voor soep in wecken (dat vroor ik tot nu toe altijd in), en ook wat 580cc en 370cc, met 4 vershouddeksels want ik denk dat ik daar misschien vruchten in ga steriliseren en dat eten we dan niet in 1 keer op (in tegenstelling tot tomatensap en tomatensaus). Nou, leuk!! Ik ga lekker oefenen, heb ook gelijk het weckboek erbij besteld want de handleiding bij de weckketel was heel summier.
Nogmaals dank!
Diana
Hoi Diana,
Heel veel opweckende inspiratie met je nieuwe indrukweckende avontuur 🍓✨🤠
Het boek staat vol met succesregels, allerlei handige weetjes én blz 84 brengt je vast weer op een ideetje…
Veel weck plezier!!!
Margie
💃
Hallo Margie,
De potten en het boek worden vandaag tussen 14.00 en 18.00 uur bezorgd, ik ben heel benieuwd en ga gelijk even op pagina 84 kijken 🙂
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Wat goed van je dat je een Weck ketel hebt aangeschaft! Ik weet zeker dat je er veel plezier van zult hebben.
Tip: voor weckpotten kun je ook wel eens kijken of de kringloop niet wat heeft!!
Ik heb nog spijt dat ik hem 35 jaar geleden weg heb gegeven inclusief potten klemmetjes enzovoort alles behalve het weck kookboek. We zijn toen gestopt met moestuin (dus ook met wecken ) en uit ruimtegebrek.
Nu we weer stukje tuin hebben , 150 meter ga ik niet weer beginnen met aanschaf van officiële Weckketel en potten.
Nu gebruik ik grote soep pan en dit gaat ook goed bij het wecken van vruchten op sap. En groente gaat de vriezer in.
Bedankt voor je leuke blog over tomaten, vorig jaar kocht ik zakje blauwen invloeden tomaten bij je , ze zijn erg lekker en staan allemaal gewoon buiten en doen het prima,
Groetjes Margriet.M
Hoi Margriet,
Goed om te horen dat de tomaten het goed doen!! En mooi zeg! De kleur lijkt op de foto nog donkerder dan de tomaten hier in de kas waren. Ik hoop dat je ze ook nog lekker gaat vinden!!
Ja, ik heb ook één keer in een grote 8 liter soeppan geweckt: het gaat prima maar ik ben gewoon een kluns als het om hete potten, kokend water, etc. gaat, ik voel me (en ben ook echt 🙂 ) gewoon veiliger met een elektrische weckketel.
Ik ga er lekker mee experimenteren. Heel veel plezier en succes met je hernieuwde moestuin en het inmaken en steriliseren!
groetjes,
Diana
Dag Diana,
Succes met de weckketel. Ik gebruik deze ook regelmatig, maar maak ook veel in zoals bv alle tomatensaus (jouw versie 2 dat superlekker is). De dingen die ik weck zijn bv. alle compotte, tomatillosaus (heb dit reeds ingemaakt maar een gedeelte begint te gisten), tomatensap om te drinken, peren- pruimen- en appelsap, kersen, pruimen met notenwijn etc. Ik gebruik het vooral voor fruit en vlees, maar nooit voor groenten. Persoonlijk vind ik dit niet lekker en hiervoor verkies ik de vriezer.
Qua weck potten heb ik vooral de oude potten waar je een ijzer op moet zetten en hiervoor vind ik toch de rubbere ringen. De kwaliteit is wel verminderd. De potten met klemmen hebben betere kwaliteit ringen. Ik vervang wel elke keer de ring en neem altijd nieuwe ringen.
Als je nog ideeën wilt voor het gebruik van tomaten : tomatenpesto, tomatensap om te drinken, dikke tomatensaus voor de pizza. Als je interesse hebt, wil ik je graag vertellen hoe ik dit doe.
groetjes
carine
Hallo Carine,
Dankjewel!!
Ja, de tomatensaus 2.0 gaat hier altijd goed met inmaken en zonder wecken. Ik zat er na de opmerking van Vicky nog over na te denken en ik zou me voor kunnen stellen dat met tomaten uit de winkel of heel flauwe tomaten uit eigen tuin de juiste zuurgraad niet wordt gehaald. Maar met goede tomaten uit eigen tuin/kas is dat echt een ander verhaal, denk ik; die hebben juist veel zoet maar ook veel zuren. Goed, ik ga het toch in ieder geval maar in het recept vermelden (zoiets als bij twijfel steriliseren, of aanzuren maar gebruik vooral heerlijke tomaten). Ik kreeg via Facebook ook nog een berichtje van iemand die het elk jaar inmaakt (zonder steriliseren) en er dan geraspte courgette doordoet voor de binding. Dat is wel af te raden, want courgette heeft wel echt een nadelige invloed op de zuurgraad.
Afijn, ik ga vandaag verder (2-daags recept) met het inmaken van de courgette-appeljam met balsamico, rozijnen en pijnboompitten. En ik ga voor het eerst ook tomaten fermenteren. En nog een keer cherrytomaten in olijfolie wecken want die vinden we heel lekker (alleen vindt Ruud de velletjes vies dus ik ga ze nu eerst even ontvellen).
Mocht je eens tijd hebben, ik ben zeker zeer geïnteresseerd in recepten, vooral de tomatenpesto en tomatensaus voor pizza, ik ben heel benieuwd!
groetjes en dank voor alle informatie!
Diana
Dag Diana,
tomatensaus voor de pizza:
ik pureer een volledige emmer tomatensaus met mijn machine om coulis te maken.
Deze zet ik op een klein vuurtje en leg daar een kleine zeef in. De zeef blijft netjes liggen en vult zich met sap. Constant schep ik het vocht af en doe dit in flessen. Ongeveer 3/4 vocht schep ik af. Het resultaat is een dikke brij. Ondertussen snijd ik ajuin, look fijn en bak dit in olijfolie in een pan met kruiden zoals peper, zout, gemalen rozemarijn…
Als het meeste vocht weg is, meng ik de kruiden onder de overgebleven tomaten en vries dit in porties in voor het maken van pizza. Dit is overheerlijk!
Het vocht gooi ik natuurlijk niet weg, maar giet in flessen of bokaaltjes en steriliseer dit gedurende 2 uur op 100 graden. Ook dit is heel lekker tomatensap, niet te vergelijken met de winkel. Supperlekker bij warm weer.
groetjes
carine
Hallo Carine,
Hé, wat leuk en handig, dank voor de tip!!
Dat ga ik zeker bij mijn eerstvolgende tomatenoogst doen. En ik bedenk al gelijk dat ik het sap dan ook zou kunnen wecken of invriezen en zou gebruiken voor een tomatenconsommé.
Ik vind bijna alles lekker met tomaat, van rauw tot bakken, stoven, soepen, sauzen, vullen en noem maar op, maar ik heb nooit van tomatensap als koud drankje gehouden. Wel geprobeerd maar ik had altijd de neiging om het direct op te warmen en er een een beetje zout, peper en uitje/peterselie bij te doen :-). Misschien moet ik het nog eens een kans geven en dan met sap van eigen tomaten.
groetjes,
Diana
Dag Diana, mooi, sereen en vriendelijk antwoord : met je 32 jarenlange ervaring moet je geen onnodige kilometers gaan afleggen in de hoop nog veel bij te leren! Je moet zuinig zijn met je tijd! Dank voor alles!
Hallo Diana,
Je schrijft in je recept Cherrytomaten in olijfolie dat je het beste een goede kwaliteit olijfolie gebruikt. Mag ik vragen welke olie jij precies hiervoor gebruikt? Extra vierge olie mag je volgens mij niet verhitten omdat de kwaliteit achteruit zou gaan en er schadelijke stoffen kunnen ontstaan. Ik bak nooit in olijfolie.
Hartelijke groet,
Christien
Hallo Christien,
Uiteindelijk is het vooral belangrijk dat je een olie kiest die je zelf lekker vindt. Want er blijft zeker olie op en in de tomaatjes achter dus eet je het op (zeker als je het olie/azijnmengsel daarna ook nog bewaart en voor dressings gebruikt.
Er wordt inderdaad wel eens van olijfolie en extra vierge olijfolie gezegd dat ze minder hitte kunnen verdragen, maar dan nog is het heel veel meer dan de 90 graden die de olie in de weckpotjes voor tomaatjes bereikt. Het rookstadium (waarbij mogelijk schadelijke stoffen worden gevormd) ligt bij gewone olijfolie ruim boven de 200 graden en bij extra vierge olijfolie iets onder of iets boven de 200 graden (en is van meerdere factoren afhankelijk, bijvoorbeeld ook de tijdsduur van verhitten).
Ik heb er verder niet veel verstand van maar kijk vooral even op deze pagina’s voor meer informatie en lijstjes met temperaturen: Casa Astrid , Gezondheidswetenschap , en Voedingscentrum
Ik gebruikte voor dit recept de olie zoals op het plaatje (omdat ik die heel lekker vind en ook vrij algemeen verkrijgbaar is in een aantal supermarkten). Maar er zijn heel veel erg lekkere soorten olijfolie. Als je niet van olijfolie houdt kun je natuurlijk ook een olie gebruiken die je wel lekker vindt, zoals druivenpitolie, maisolie of wat dan ook.
groetjes,
Diana
Dankjewel Diana, voor je uitgebreide antwoord. Ik ga ermee aan de slag.
Beste Diana en anderen,
Leuk om te horen dat je een weck-ketel hebt aangeschaft!
ik lees dat je je potten ook al hebt besteld, maar voor een ieder ander die ook op zoek is naar inmaakpotten: Ik bestel graag bij https://www.glaeserundflaschen.de/. (Duitstalig, paypal of creditcard). Gezien de verzendkosten maak je graag je bestelling vol tot 10 kg (en in het winkelmandje staat hoeveel kilo je hebt). Voor degenen die een Weck-ketel een hele investering vinden: Ze verkopen hier een rooster van 24 cm, die prima in een BK soeppan past van 11 liter (26cm doorsnee, 20 cm hoog). Daar kook ik zelf mijn potten in volgens de aanwijzingen van Healthy Canning.
Ik kies ervoor om alles, dus ook jam, tenminste 10 minuten in een kokend water bad te doen, aangezien ik dan de potten van tevoren niet hoef te steriliseren, maar alleen goed hoef te wassen. Zie ook dit artikel op Healthy Canning.
Mijn favoriete recept is een Tomatensalsa van Bernardin.ca die ik graag als koude saus bij de barbecue of met nachos eet. Mijn advies is om dit wel met eigen tomaten te maken, aangezien die veel zoeter zijn dan tomaten uit de winkel. Ik heb de hoeveelheden al naar gewichten omgerekend en dat staat hier. (let op, website is voor mezelf, dus ook veel van mijn eigen aantekeningen staan er)
Voor iedereen die graag met de Amerikaanse Mason Jars werkt, je kunt daarvoor ook herbruikbare plastic deksels krijgen van Tattler en zij verzenden ook naar Nederland. Let op dat je nog wel de metalen buitenringen nodig hebt voor inmaken, die kun je eenvoudiger krijgen.
Het is misschien een heel domme vraag maar ik ben een complete leek als het aankomt op wecken of inmaken.
Gebruiken jullie op gewone glazen potten met metalen deksels, altijd nieuwe deksels? Of hergebruiken jullie die toch wel?
Ik had ergens gelezen dat je die telkens maar 1x mocht gebruiken maar dat lijkt me zo verspilling!
En ook, ik had eens iets ingemaakt in een weckpot met rubberen ring, maar kreeg die pot met geen geweld open toen ik hem wilde gebruiken. Er zat niets anders op dan hem terug wat opwarmen zodat ik lucht tussen de ring kon krijgen. Hoe moet dat normaal? Ik had ze zo vol mogelijk gevuld…
Alvast bedankt!
Valerie
Hallo Valerie,
Ik gebruik alleen deksels die helemaal heel en goed zijn. Er zijn potjes en deksels die ik al 7 of 8 jaar hergebruik maar er zijn ook deksels die ik na 1 jaar weggooi. De deksels zijn uiteindelijk altijd belangrijker dan de potjes+ met de glazen potten kan in principe niks mis zijn (tenzij gebroken maar dat is overduidelijk) maar de deksels controleer ik telkens heel goed. Als ik kleine puntjes aan de binnenkant van het deksel zie moet het subiet weg (dan is de kunststof laag niet heel meer, komen er roestplekjes van het metalen deksel en dat komt in je inmaak. Maar er zijn ook mensen die met een hulpmiddeltje deksels openen en daarmee kan de vorm van het deksel veranderen waardoor het niet goed meer aansluit. Ook dan moet het weg. Of er zijn verkleuringen aan het binnenste van de deksel of rand en ook dan moet het weg.
Over je andere vraag: ik heb nog niet genoeg verstand van wecken/steriliseren om een goed antwoord te geven maar dit is wat ik weet: er moet altijd 1,5 centimeter ruimte zijn tussen inmaak en deksel, voor het vacuüm. Daarnaast wordt altijd ontraden om weckpotten voor inmaken te gebruiken en andersom. Ik heb nu nog inmaakpotten (oude potten van feta) gebruikt om eens te ‘proefwecken’ en dat ging eigenlijk best prima. Maar weckpotten hebben een dubbel schroefdraad en zouden daardoor veiliger zijn. Of hebben rubberen ringen waardoor lucht uit de pot kan en niet terug, terwijl er geen vocht in of uit kan. Ik heb zelf eens weckpotten voor inmaken gebruikt en die inmaak ging als snel verkleuren waardoor ik er weinig vertrouwen meer in had. En er wordt ook gesteld dat het vacuüm in een weckpot bij het inmaken niet voldoende is. Bedenk ook dat als rubberen ringen ouder worden, ze minder elastisch zijn en dat kan er wellicht ook voor zorgen dat je ze dan niet open krijgt, misschien samen met het te vol zijn en het inmaken in een weckpot. Maar zoals gezegd; ik heb er nog niet genoeg verstand van om dat met zekerheid te zeggen. Ik kan alleen zeggen dat ik mijn eerste tomatensaus uit eigen weckpot heb gebruikt en dat het dunne soepele rubber heel gemakkelijk losliet door aan het ‘rubberen lipje’ te trekken.
groetjes,
Diana
Dag Valerie,
Domme vragen zijn er niet hé 😉. Mijn persoonlijke ervaring is als volgt: inmaken doe ik nooit met weckpotten, steeds met gerecupereerde potten waar ik zoals Diana het deksel goed nakijk. Soms heb ik wel eens een pot die niet luchtdicht trekt en allicht is het deksel de reden (hangt af hoe de mensen de pot opendoen). Je kan ook eventueel telkens nieuwe deksels kopen, maar ik doe dit zelf niet.
Wecken doe ik in weckpotten waar ik elke keer een nieuwe rubber of deksel gebruik of ook in gerecupereerde potten waar het deksel onbeschadigd moet zijn. Je bent altijd veiliger met weckpotten. Ik heb nog nooit een weckpot niet opengekregen. Zorg er wel voor dat het lipje aan de zijkant zit en niet aan het ijzer.
veel succes
carine
Dank jullie wel!
Hallo, al eens geprobeerd te steriliseren in de magnetron? Ik bewaar mijn pruimen zo allemaal in weckpotten. 6-7 minuten per pot en klaar.
Hallo Lucy,
Ik heb geen magnetron, dus ik hoef er niet over te verzinnen, maar het wordt afgeraden om in een magnetron te steriliseren (ik begrijp vooral omdat een magnetron niet gelijkmatig verwarmt). Je kunt er hier meer over vinden: Healthy Canning – Microwave Canning
Wat daar van waar is en hoe serieus het is durf ik niet te zeggen (er wordt bijvoorbeeld ook gesteld dat inmaken (bijvoorbeeld jam) zonder steriliseren, zelfs bij het gebruik van 50% suiker en een goede zuurgraad, niet veilig is en daar ben ik het niet helemaal mee eens) maar misschien de moeite waard om eens te lezen.
groetjes,
Diana