Beproevingen
Allereerst iedereen in het Noorden sterkte met alle vorst en gladheid! We zien het hier op TV en kunnen ons er amper iets bij voorstellen, het regent hier warm water.
Mijn ijzeren (nou ja) zelfbeheersing wankelt. Het is niet mijn schuld, echt niet.
Eerst krijg ik een mailtje van Pieter, en hij mailt me zomaar dit:
Met ook nog de opmerking erbij dat de Tazmanian Black-peper die hij een paar maanden geleden zaaide nog geen pepers heeft maar er wel goed bij staat en al bloeit.
Fijn, dankjewel, en dat bedoel ik ook echt zo, want ik word hier heel vrolijk van. Maar tegelijkertijd wankelt mijn zelfbeheersing enorm. Ik krijg direct de neiging om naar boven te lopen en de propagator van zolder te halen, en naar de gamma te rijden voor een zak zilverzand. Ik heb het niet gedaan. Knap, vind je niet?
En toen kwam beproeving 2, elk jaar ruil ik met Yves zaden. En hij mailde me zijn lijstje:
Even een schermafdruk van gemaakt. En dit is pagina 1 van de 5. Oei, nog meer beproevingen, ik heb mijn planning al klaar. Maar hier staan wel zoveel leuke soorten tussen dat ik zou kunnen overwegen om er ook nog wel wat van te zaaien. Maar welke soorten moet ik dan schrappen uit de al uitgekozen soorten? Want daar verheugde ik me ook al zo op. En daar gooi ik dan ook gelijk mijn planning mee overhoop. Maar misschien is dat het wel waard. Vanavond maar eens goed over nadenken, wellicht wat websites bezoeken met informatie over die rassen.
Ik heb het dus best zwaar (dit alles relatief gezien natuurlijk!), het is 6 januari en ik wil echt nog niet zaaien. Ik hou me voor dat ik toch al lang heb ervaren dat zaaien begin januari niet heel goed is voor mijn zaailingen (ik heb het over mijn zaailingen en niet over zaailingen in het algemeen hoor, er is hier gewoon te weinig licht in deze donkere dagen achter het raam om gezond op te groeien, het geeft hier altijd lange dunne zaailingen).
En ik heb natuurlijk ook wel eens begin januari en eind januari gezaaid en die zaailingen en planten later met elkaar vergeleken, het maakt later echt niet veel meer uit in grootte, bloeitijd, etc. (uiteraard wel flinke verschillen tussen planten die in januari zijn gezaaid en planten die in maart zijn gezaaid, dus zo lang ga ik nou ook weer niet wachten met het zaaien van pepers, paprika’s en aubergines). Ik ga in de derde week van januari zaaien, echt waar (Ruud trekt één wenkbrauw op terwijl hij dit leest, ik zag het). Ik kan wel alvast labels maken, en zilverzand halen (dat heb ik nodig als bodembedekking in de propagator, als geleider van vocht en warmte). Het kan maar alvast in huis zijn, toch?
En dan nu nog wat huishoudelijke mededelingen:
Ik heb mijn eerste stukjes geschreven op de website van Pokon, een voorstelstukje en een eerste blogje. Mocht je willen lezen wat ik daar heb geschreven, kijk dan vooral hier: Pokon blog. Ik schrijf daar eigenlijk net als hier, gewoon over wat ik doe en zie en ervaar en proef in onze tuin. Ik doe dat samen met Floor (zij schrijft haar eigen stukjes in de even weken, en ik in de oneven weken). Op de pagina van de link zie je ons samen (ik ben de oudste van de twee, ik zeg het maar vast :-), en via het linkje bovenin onder het woord Blog kun je kiezen voor het lezen van Floor’s of mijn blogjes, mijn blogjes op rij vind je dan vervolgens via deze link: Blog Diana. Ik hoop dat jullie daar ook af en toe eens willen kijken wat ik er heb geschreven!
En dan nog (voor de allerlaatste keer) over de aanmelding van de nieuwsbrief. Rogier is erachter gekomen dat het probleem lag bij fouten in de records in de DNS en nog zo wat dingen die ik in de verte nog niet begrijp. In ieder geval heeft mijndomein het gerepareerd en heeft Rogier er voor gezorgd dat alles nu goed werkt. En daarbij gelijk een beveiliging tegen overbelasting ingebouwd. Er wordt vanaf het moment dat ik een tuindagboekmelding verstuur elke minuut 1 bericht verstuurd naar 1 persoon uit de lijst van mensen die zich hebben aangemeld. Dat betekent dus dat het zomaar eens kan dat je op de website kijkt en een nieuw tuindagboek ziet maar nog geen melding hebt gehad, dat komt dan omdat het, afhankelijk van het aantal aanmeldingen, wel een paar uur kan duren voor iedereen is gemaild. Maar het zou nu op deze manier wel allemaal helemaal goed moeten gaan zonder vertragingen, vastlopen van het programma, etc.. Ik ben benieuwd als ik zo op de knop ‘verstuur’ klik, ik hoop dat het nu allemaal goed gaat!!
En terwijl ik daarop wacht……. kan ik misschien al wel wat labeltjes gaan schrijven. Niet dat ik ga zaaien, maar het kan toch ook maar alvast klaar zijn, toch?
Tot slot nog even een foto van de kerstklimmer.
Een deel van de vruchtjes nog groen, een deel ervan al rood. Vrolijk!! En dat terwijl de kerst al voorbij is.
Hallo Diana,ook bij mij gaat het al kriebelen,vooral omdat ik morgen mijn propagator krijg,maar je noemde net zilverzand voor het geleiden van warmte naar de bakjes,zou dat ook met brekerzand kunnen,ik heb helaas geen auto,en die zakken wegen toch wel 25 kilo.
Ik zit elke keer weer te genieten van jou tuindagboek,er staan vaak hele leuke opmerkingen bij,en vaak gebeurt het dan dat ik hier in mijn eentje echt zit te schaterlachen,waar haal je die humor vandaan,ik vind het echt schitterend,en ik leer er nog heel veel bij,want ik ga nu mijn derde seizoen van groenten kweken,en heb er al zin in,maar houd nog even de handrem aangetrokken,je weet maar nooit wat het weer nog gaat doen,dus Diana,nog heel even geduld,vriendelijke groet uit een kil en donker Nijmegen,Trudie Jansen.
Hallo Trudie,
Ja, het is echt beter om nog te wachten met zaaien. Misschien kunnen we hier elkaar sterk houden en behoeden voor het te vroeg zaaien :-).
Brekerzand is eigenlijk te grof om als geleider te dienen. Maar kijk morgen even in de beschrijving van je propagator (alvast van harte gefeliciteerd daarmee trouwens!). De beschrijving van mijn propagator adviseerde zilverzand of anders het fijnste zand dat je kunt vinden. Doordat het zo fijn is vormt het een dichte mat wanneer het nat is gemaakt. Brekerzand is zo grof dat het geen mat vormt maar losse korrels blijven. Misschien heb je familie of vrienden met jonge kinderen met een zandbak? Want als je geen zilverzand kunt halen is het fijne speelbakkenzand ook een optie denk ik (meer dan brekerzand). En het hoeft alleen maar in een laagje van zo’n 3 centimeter op de bodem te worden gestrooid dus ook van zilverzand heb je niet veel nodig (en dan kun je het bijvoorbeeld ook in kleinverpakking bij een dierenwinkel vinden (als vogelkooi-bodembedekking). Maar misschien adviseert de beschrijving van de propagator je iets heel anders, misschien is het beter om dat even af te wachten.
Ik ben benieuwd, als er bij jouw propagator een andere materiaal wordt geadviseerd, zou je het hier even willen melden?
groetjes,
Diana
Hallo Diana,ik zou nog even antwoorden op jou vraag wat er eventueel in de propagator kon, zilverzand of iets anders,maar helaas is de beschrijving in het engels,en kan niet echt iets vinden van zand of iets dergelijks.
Wat kan ik het beste doen volgens jou,het lijkt mij wel een goed idee om er toch wel iets van heel fijn zand in te doen,zou dat ook een soort van schelpenzand kunnen zijn,ook dat is heel fijn,en voor mij makkelijker te halen,hoop een berichtje te krijgen van jou,of een ander idee wat nog mogelijk is,vriendelijke groet,Trudie Jansen.
Hallo Trudie,
Zonder zand of een ander medium krijg je niet voldoende vocht in de propagator, maar bovendien is het dan een droge bak die geen warmte geleidt, vreemd dat ze dat niet in de beschrijving hebben vermeld. Schelpenzand lijkt mij helemaal prima!! En dan zoals gezegd een laag van ongeveer 2,5 tot 3 centimeter op de bodem en dat heel goed nat maken. En daar zet je dan je zaaisels op, dan staan ze niet in direct contact met het verwarmingselement eronder maar is het overal in de bak even warm. En het vocht uit het zand maakt de luchtvochtigheid onder de kap hoog, hetgeen altijd goed is voor kiemende zaden.
groetjes en succes ermee!!
Diana
Hallo Diana,het blijkt dat ik geen zand hoef te gebruiken,ik heb een propagator met 1 grote bak,en daar staan dan weer weer 7 kleine bakjes in,met deksel waar een ontluchtingsopening in zit,al met al ben ik er dan toch achter gekomen hoe het moet,ben ik ook blij mee,en nu maar wachten tot het moment dat we allemaal mogen zaaien,dus nog heel veel geduld hebben,maar we kunnen ok nog andere voorbereidingen treffen.
Diana,dank je wel voor de nuttige hulp,ben daar heel blij mee,vriendelijke groet,Trudie Jansen.
Hoi Trudie,
Ik heb ze wel eens gezien, een propagator met bakjes in de bovenbak.
En dan kan ik me voorstellen dat er geen zand in hoeft.
heel veel succes met nog even geduld hebben :-)!
Diana
Beste Diana, allereerst bedankt voor de inspiratie die opborrelt wanneer ik jouw artikelen lees. Nu zag ik op de foto van jouw Pokonside mooie zaaitrays. Waar zou ik die kunnen kopen? Ik heb ze wel eens in een plantencentrum gekocht, maar dat was echt waardeloos materiaal, dat viel onder je handen uit elkaar. Deze zien er stevig uit. Bij voorbaat dank,
Hallo Els,
Dankjewel voor je aardige woorden!
Ik heb de zaaitray’s zelf een jaar of 6 of 7 geleden bij http://www.vlaamzaadhuis.com gekocht, maar ik dacht dat zij de zaaitray’s niet meer verkochten. Het is inderdaad best lastig om goede zaaitray’s te vinden, niet die zachte platen die makkelijk scheuren maar echt sterke zaaitrya’s. Als het Vlaams Zaadhuis ze niet meer heeft zou je nog kunnen googelen op zaaitray Beekenkamp’, dat zijn ook sterke trays maar ik weet niet wie ze verkoopt. Misschien leest iemand je vraag nog en heeft nog een tip?
groetjes,
Diana
Goedemiddag, ik heb ooit de zaaitrays uit de tuinwinkel gebruikt (groene plastic), maar na 1 seizoen vielen ze letterlijk uit elkaar. Bij de Lidl zijn 1x per jaar (wanneer ze tuin dingen in de reclame hebben) ook zaaitrays te koop. Dan heb je er 4 voor €7. Deze gebruik ik nu al ruim 2 jaar en doen het nog uitstekend, hebben zelf een verhuizing overleefd. Ze zijn wel van plastic en kwetsbaar maar voor dat geld ben ik toch zeer tevreden. Heb zelf in de zwarte binnebakjes gaatjes gemaakt. Op elkaar stapelen gaat ook prima.
Hallo Jolanda,
Ja, sommige tray’s kunnen heel slecht zijn, het is niet alleen de dikte van het plastic maar ook het soort plastic (er is ook plastic dat in de zomer door warmte en zon al gaat scheuren). Het lijkt mij een gat in de markt, iedereen die tuiniert is altijd op zoek naar goede zaaitray’s :-). Dank voor de tip, ik ken zelf de tray’s van de Lidl niet maar het klinkt helemaal niet slecht voor het geld dat je ervoor betaalt.
groetjes,
Diana
ik was al door je aangestoken hoor Diana, ik houd niet zo van tuinbonen (de lucht alleen al), maar het is een mooie teelt, dus dit jaar voor het eerst eens tuinbonen in potjes gezaaid, rara waar woon ik? in Leeuwarden, ze staan op mijn terrasje want het was zo warm en nu kun je op de potjes schaatsen. Nou ik zal ze maar gewoon laten staan, wie weet gebeurt er nog wat.
Het is hier trouwens fantastisch, overal een dikke laag ijs en ook erg verademend: bijna geen verkeer. Ik geniet ervan, (maar hoef dan ook niet beslist naar buiten.)
Hallo Agnita,
Ik hoop dat je tuinbonenzaailingen het overleven!! Morgen is de vorst voorbij begreep ik, dus dan was het hevig maar heeft het niet lang geduurd.
Zoals gezegd, het is hier gewoon 6 graden en ook in de nacht geen vorst maar vooral regen. Dan klinkt zo’n vorstperiode wel aantrekkelijk, ware het niet dat er altijd akelige ongelukken gebeuren.
Geniet er nog even van (want het is blijkbaar morgen voorbij) en ik zal duimen voor je tuinbonen!
Diana
(ik lust alleen de heel kleine tuinboontjes, die grote stinkende meelballen hoef ik ook niet 🙂
Ik ben helaas al gezwicht… heb de pepers en paprika’s afgelopen weekend volgens de denomethode gezaaid! Gewoon, omdat ik dit eens wilde uitproberen . Als het niet lukt, is er genoeg tijd voor een tweede zaai.
Hallo Maartje,
Ik herken het hoor. Ik kan je alleen adviseren om de zaailingen na het kiemen het allerlichtste plekje in huis voor het raam te geven. De dagen zijn nog zo lang zo donker en de combinatie van warmte en onvoldoende licht kan er voor zorgen dat zaailingen lang en dun opgroeien en zwak zijn, bevattelijk voor verwelkingsziekte, etc.. Liever 17 graden en licht dan 20 graden en minder licht.
Succes ermee (want het stiekem natuurlijk ook wel gewoon heel erg leuk :-))!!
Diana
Hallo Diana, Vorige week wenste ik nog wat vorst om van de slakken af te komen , maar kijk uit met wat je wenst want wij zitten al vanaf zondag opgesloten in de ijzel zal ik maar zeggen. Kan de voor en achterdeur niet uit zodat de staat van de inhoud van de kas nog een vraagteken is. De knoppen van de fruitbomen zitten wel mooi in de ijslaag ingepakt denk ik maar zaaien ? Hoef je hier nog niet aan te denken Morgen warm water ?? Ja graag
Vr.groet Simone
Hallo Simone,
Ik geloof dat je morgen op je wenken bedient wordt, maar er is nog wel een gevaarlijke fase met regen en ijzel. Dan kan die ene dag in huis er ook nog wel bij.
Na morgen is het echt voorbij (belooft de knmi). En dan hoop ik dat je niet teveel vorstschade hebt aan planten en bomen, etc.!
groetjes,
Diana
Hoi Diana, ik overweeg ook een propagator te kopen maar weet niet zo goed waar ik op moet letten en waar ik deze zou kunnen kopen. Graag je advies. Ook bij mij kriebelt het om te beginnen. Daarom ben ik lekker aan het werken aan een plannings/zaaikalender. Nog even een vraag t.a.v. pepers en paprika’s. Vorig jaar hen ik ook drie plantjes bij elkaar gezet in een pot van 5 liter. Op zich deden de planten het slecht maar de opbrengst was matig. Welke pot inhoud zou jij adviseren? En geldt de 3 in een pot eigenlijk ook voor aubergine. Ik heb bij de beschrijving gekeken maar kon het eigenlijk niet vinden. Alvast bedankt. Groetjes Linda, P.s: ik zit in het zuiden en hier is het heel zacht en kan me dus ook niets voorstellen bij het weer in het noorden.
Hallo Linda,
Het ligt maar net aan wat je wilt en wat je wilt uitgeven. Ik heb deze: http://www.seedo.nl/propagator-6450-inclusief-dimmer-%C3%82%E2%82%AC6000-p-1219.html
En ben daar erg blij mee. Maar ik gebruik de propagator maar 1 keer per jaar, bij het zaaien van paprika’s, pepers en aubergines, en na het kiemen gaan ze uit de bak (het licht in). Je zult zelf moeten bedenken of het je dan dit bedrag waard is. Als je niet zo heel veel zaait als ik werkt de denomethode op een warm apparaat als een modem natuurlijk ook heel goed en dat is gratis.
Ik gebruik voor pepers in potten (paprika’s, peper en aubergines zet ik allemaal met 3 bij elkaar in een pot) een potinhoud van 10 tot 15 liter, 5 liter is wel aan de kleine kant voor 3 volwassen planten. Maar dat niet alleen, het is ook belangrijk om goede potgrond te gebruiken, voldoende vocht maar niet kletsnat, en natuurlijk een goede voeding.
groetjes,
Diana
Hallo Diana.
Vandaag mijn bestelde zaadjes in goede staat ontvangen. Top!
Ook ik overweeg om de pepers etc. voor te kweken.
Ik heb een grote dakkapel op zolder met behoorlijk wat daglicht.
Kamertemperatuur zal zo’n 18 à 20 graden zijn.
Om een optimalere temperatuur (en eventueel licht) te krijgen zijn er meerdere opties, zoals:
Verwarmd kweekkasje Garland Super 7 € 44,95
Bron: Tuinkassenwinkel.nl
Propagator 64/50 verwarmde kweekbak € 69,50
Propagator 64/50 verwarmde kweekbak (temperatuur instelbaar) € 79,50
Romberg Maximus 2.0 Propagator Kweekbak (thermo timer en verlichting) € 173,00
Bron: Bol.com
In principe gebruik je deze hulpmiddelen toch alleen maar van medio januari tot medio maart?
Welke systeem gebruik je zelf of raad je aan?
Alvast bedankt voor je reactie
Hallo Mattie,
Fijn dat de zaden goed zijn aangekomen!
Ik gebruik de propagator inderdaad maar 3 weken per jaar, alleen voor het zaaien van paprika’s, pepers en aubergines. En ik ben er heel blij mee maar ik kan me ook voorstellen dat mensen het veel geld vinden voor het nut in zo’n korte tijd. Ik heb de 64/50 met dimmer ( http://www.seedo.nl/propagator-6450-inclusief-dimmer-%C3%82%E2%82%AC6000-p-1219.html). Ik zaai er nooit tomaten of gewone eenjarigen in, de zaden kiemen er heel snel maar door het gebrek aan licht onder de kap worden ze ook heel snel lang en dun.
Ik weet niet of je de deno-methode al kent? Anders zou dat eerst eens een leuke optie kunnen zijn, ik heb er hier alles over uitgelegd: https://www.mooiemoestuin.nl/zaaien-en-zaden/deno-methode/. Je kunt daarmee zaaien zonder grond, in papier (en het neemt heel weinig plaats in en je kunt de zaaisels dus op een warme plaats zetten). Na de kieming klinkt een licht plaats voor het raam bij een dakkapel en 18 tot 20 graden helemaal goed.
groetjes,
Diana
Ik heb vorig jaar bij wijze van experiment een warmtekussentje gebruikt. Zo een die je gebruikt bij zere en stijve spieren. Het zaaibakje met deksel er bovenop, kussentje op de laagste stand. Werkte perfect en kostte niets!
Hallo Josien,
Dat klinkt als een leuk experiment! :-). Ik ken mensen die via de denomethode zaaien en het bakje met zaaisels in een elektrische voetenwarmer zetten, of een los warmtematje hebben gekocht (voor aquarium en/of terrarium) en daar een zaaitray met zaaisels op zetten. Als het maar warmte afgeeft. Wel belangrijk om in het begin even te checken of het niet te warm wordt (want boven de 35 graden bodemwarmte gaat het vaak mis met zaaisels). Zelf meet ik de eerste dagen ook in de propagator even de warmte, als het een paar dagen stabiel is kan ik er verder gewoon op vertrouwen).
groetjes,
Diana
Yay, ik heb een mail ontvangen van je nieuwe tuin dagboek! Hier in Brabant ook geen vrieskou, wel veel onkruid
En ook ik moet mijzelf bedwingen om alvast te zaaien , vandaag wel alvast zaden gekocht , o.a doperwten, zouden ze ook in een grote pot kunnen? Het zijn stam doperwtjes, Kelvedon wonder heten ze. De tuinbonen wil ik trouwens ook weer gaan zaaien.
Hallo Mayra,
Fijn dat het ontvangen van de mail nu goed gaat!!
Kelvedon Wonder-erwtenplantjes worden nog wel zo’n 60 centimeter hoog, je moet er dus wel een stokje bij zetten want anders vallen de planten om. En dan kun je ze zeker in een pot houden, je kunt een beetje uitrekenen hoeveel planten per pot, elke plantje heeft zo ongeveer 5 x 5 centimeter ruimte nodig. De tuinbonen heb ik dus vorige week gezaaid, de doperwten ga ik begin tot half februari in de koude kas voorzaaien.
groetjes,
Diana
ah dankjewel!m
Hai Diana
De zaadjes zijn dinsdag al aangekomen. Dank je wel.
Wat is dit leuk, je dagboek. Had het nooit gezien, dom hoor.
Ik ga heel eigenwijs ( want dat ben ik volgens mijn beste vriendin, zij ook trouwens daar zijn we het over eens) buiten zaaien de kou-kiemers. Ben benieuwd.
Groetjes uit Frankrijk met veel regen en niet echt heel koud.
Maaike
Hallo Maaike,
Fijn dat de zaden goed zijn aangekomen!
Ik zaai de koudekiemers altijd in de kas voor maar dat komt vooral om het hier buiten soms zo hard waait dat potjes om vallen, of dat vogels de zaden uit de potjes eten, of dat alles onder water komt te staan met alle regen die hier valt. Maar het is hier in de kas net koud als erbuiten hoor, als ik gaan kas had zaaide ik ze ook buiten, maar dan misschien net onder een afdakje of zoiets, tegen al te veel wind en regen.
groetjes en veel plezier met zaaien!
Diana
hoi Diana,
Op 24 december de eerste tuinbonen gelegd, in trays.
Nu staan ze in de kas en beginnen boven de grond te komen, hoera!
Vorig jaar had ik zo’n pech met de weeuwenteelt: vreselijk verdronken in die natte winter.
Dus vandaar niet in oktober, maar pas eind december gezaaid.
Ik ben heel benieuwd hoe ze zich gaan ontwikkelen…
Voor het binnenspul bewaar ik nog even mijn geduld 🙂
groetjes, Christa
Hallo Christa,
Ik bewaar ook nog heel even mijn geduld voor de eerste voorjaarszaaisels 🙂
Hier nog geen beweging bij de tuinbonenzaaisels te zien, maar dat zou dan ook wel erg vroeg zijn (want ik denk anderhalve week gezaaid). Wat zon zou in de kas wel helpen, want dan wordt het gelijk wel flink warmer.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Eigenlijk heb ik een andere vraag….op dit moment zit ik weer aan tafel om de planning voor 2016 goed uit te werken maar dit vind ik zo lastig! De “normale vruchtwisseling” is geen probleem. Maar dan! Vorig jaar heb ik een agenda gekocht en daar aan de hand van de zakjes van de zaden in geschreven wanneer ik wat moet zaaien maar ik kom dan op een gegeven moment in de knoop met de “vervolg” teelt en de nateelt en wat bij elkaar past en wat niet enz.enz. Tot ik op een gegeven moment totaal de kluts kwijt ben! Nu ben ik ook een redelijke controlefreak (en beginnend moestuinier) dus het resultaat is dat mijn moestuinseizoen veel te kort is en er stukken braak liggen omdat ik het overzicht niet meer heb… Dus mijn vraag: heb je hier een plan, tips voor? Alles is welkom…
Groeten,
Emily
Hallo Emily,
Het is heel erg lastig, want wat je nog kunt telen als nateelt ligt aan je vruchtwisseling, aan wat je zelf lekker vindt en wilt zaaien/zetten, de grond waarop je teelt, etc..
Ik gebruik gewoon altijd mijn eigen groentezaaikalender (die kun je hier vinden: https://www.mooiemoestuin.nl/moestuin/groentezaaikalender/).
Ik probeer altijd zelf in te schatten wanneer ik iets kan oogsten. En als ik dan bedenk dat het binnen 4 weken wel te oogsten is kijk ik op de groentezaaikalender. Ik kijk dan verticaal, dus zoek de maand en begin/half/eind op en ga dan met vinger gewoon naar beneden tot ik de lichtblauwe vakjes van het zaaien tegen kom. En dan kijk naar wat het is. En vervolgens of ik het wil. En zo ja, waar het dan mag komen, gezien de vruchtwisseling.
Heel veel beter dan dit kan ik je niet helpen, maar ik hoop dat je hier in ieder geval iets aan hebt!
Diana
Hoi Diana, het schiet op. Het is alweer 11 januari… nog even geduld met zaaien. Ik heb je advies nodig. Hoeveel kilo pootaardappelen heb je ongeveer nodig per m2? Ik heb totaal 2x 12 m2 voor de aardappelen gereserveerd in mijn planning (1 vlak van 24 m2 die ik in tweeën wil splitsen) Op de helft wil ik de Tiamo AM ras (vroeg) proberen, die wordt per 1,5 kilo (ca 40 pootaardappelen) verkocht. De andere helft de Charlotte (middenvroeg). Die wordt per kilo verkocht (maat 25/35) Ik zou denken dat 1,5 Tiamo en 2 kg Charlotte ongeveer voldoende zou moeten zijn, maar ik vind het best lastig. Kun je me helpen?
Groet Margriet
Hallo Margriet,
Aardappelen poot je op ongeveer 40 x 40 tot 60 x 50 centimeter van elkaar (afhankelijk van grond en vroegheid).
Afhankelijk van de maat pootaardappel zitten er zo ongeveer 25 in een kilo (plus of minus een paar).
En zo kun je uitrekenen hoeveel je ongeveer nodig hebt. Je hebt ongeveer 4 aardappelen nodig per vierkante meter dus 1 kilo is voor 6 vierkante meter. En voor 24 vierkante meter heb je dus ongeveer 4 kilo pootaardappelen nodig. Dus met 3,5 kilo pootaardappelen zit je aan de krappe kant, maar als de aardappelen een beetje klein uitvallen moet je er juist prima meet uit komen.
Gelukkig hoeven wij het nooit zo precies uit te rekenen (voor zover het precies uit te rekenen valt), als we er teveel hebben wil een tuinbuurman ze vast hebben, als we er tekort komen krijgen we wel weer een paar aardappelen van iemand die er over heeft. Maar ik heb er liever wel altijd iets meer, want op onze klei kan er met veel regen nog wel een aardappel rotten en niet opkomen, dan kunnen we die later opgraven en nog vervangen door een andere aardappel.
groetjes,
Diana
Dank je wel Diana. Hebben nog even gekeken bij Van der Wal en we kiezen ondanks het risico op ziekte toch voor een deel Nicola (die vinden we altijd erg lekker en is goed bewaarbaar). Die worden per 2,5 kg verkocht, ongeveer 40 poters per kg. En verder viel mijn oog nog op de biologische Vitabella. Per kg ongeveer 40 poters. Daar zouden we het volgens mij mee moeten redden. En zo niet, ach een andere soort is natuurlijk snel bijgekocht. Wel lastig kiezen hoor voor een eerste moestuinjaar. Het is toch een beetje uitproberen. Maar met hulp van jouw website komen we echt een heel eind. We hebben er zo’n zin in.
Nogmaals bedankt!
Hallo Diana,
Ik heb je nieuwsbrief ook via de mail ontvangen ik ben er helemaal blij mee.
Het is elke keer weer genieten en natuurlijk geduldig blijven het is nog erg vroeg
voor het zaaien.
Maar ik heb even een vraagje .Ik heb gewone groene zaai bakken met een klepje
voor lucht. Kan ik hier ook voor schelpenzand gebruiken voor het uitdrogen ?.
Ik gebruik normaal stek en zaai grond dit kan nog wel eens uitdrogen
gr Betty.
.
Hallo Betty,
Fijn dat de nieuwsbrief ook bij jou nu goed werkt!
Over je vraag: vooral het feit dat je een kap hebt (en houd het klepje vooral dicht als het niet te warm is in de bak) plus die warmte zorgt voor de hoge luchtvochtigheid. Het zilverzand of schelpenzand werd mij aangeraden bij de aankoop van een elektrische propagator (waarbij de warmte dus vanuit de verwarmingskabels uit de bodem komen), het zand geleidt als het ware de warmte. Of je er net zoveel baat bij hebt bij een niet-elektrische propagator durf ik niet te zeggen, dat zal wellicht afhangen van waar de warmte vandaan komt (van onderen omdat ze op iets warms staat of van boven van de zon). Het lijkt mij wel logisch dat er altijd profijt is omdat vochtig zand warmte langer vast houdt en dus weer afgeeft in bijvoorbeeld de nacht, maar ik heb echt heel weinig technisch inzicht, eigenlijk moet je dat vooral niet aan mij vragen :-).
Schaden zal het in ieder geval zeker niet, dus misschien is het eens leuk om te proberen en zo te testen of het zo beter gaat dan in vorige jaren.
Ik ben benieuwd! Succes ermee!
Diana
Hoi Diana,
Wij hebben de zoete aardappel ontdekt en willen die graag in onze moestuin zetten komend seizoen.
Jje verhaal over zoete aardappel telen in 2014 en 2015 is heel leerzaam. We zijn benieuwd naar je ervaringen in 2015 en hoe het is afgelopen.
Hallo Corrie en Fred,
Het is hier niet helemaal geworden wat ik had gehoopt. We hebben ze in de volle grond van de kas geteeld en daar maakte ze wel stengels met bladeren van meer dan 6 meter lang. Heel veel plant dus. Maar weinig aardappelen onder de grond. Ik ga haar zeker nooit meer in de volle grond in de kas telen. Als ik haar weer ga telen (dit jaar sla ik een jaartje over, teveel andere plannen voor in de potten :-)), dan ga ik haar zeker weer in een pot of kuip houden, want dat maakt minder plant en duidelijk meer aardappel :-).
groetjes,
Diana