Beginnersfout

Of valt dat toch wel mee?

Wat heb ik toch leuke slarassen gekocht, zeg! Gele, groene, rode, gestippelde, gevlekte, kropsla, bindsla, eikenblad, krul, noem maar op. Soms zaai ik dat soort mooie en lekkere rassen in een tray, in elk vakje 1 zaadje. Maar ik zaai sla ook vaak breedwerpig in een bakje

Dat laatste besloot ik nu ook weer te doen. En dus vulde ik een plastic bakje met grond (ik hergebruik er vaak bakjes uit de supermarkt voor, van die bakjes waar bijvoorbeeld nasigroenten of grote champignons in zitten, mits worteltjes er diep genoeg in kunnen groeien, ik prik met een priem wat gaatjes in de bodem voor de afwatering – gaan jaren mee).

Eigenlijk is dat breedwerpig in een bakje zaaien heel makkelijk, een kind kan de was doen. Kijk, met andijvie ging dat heel goed:

Dus dat wilde ik ook met de verschillende soorten sla doen. Ik had alles bij me en het bakje met grond stond voor me op de tuintafel.

  • Zakje 1: leuk, leuk, leuk, een donkerrode krulsla, strooi, strooi, strooi, heel voorzichtig en weinig zaadjes natuurlijk.
  • Zakje 2: leuk, leuk, leuk, een geelgroene kropsla, strooi, strooi, strooi, heel voorzichtig en weinig zaadjes natuurlijk.
  • Zakje 3: leuk, leuk, leuk, een bruinrode bindsla, strooi, strooi, strooi, heel voorzichtig en weinig zaadjes natuurlijk.
  • Zakje 4: leuk, leuk, leuk, een gespikkelde eikenbladsla, strooi, strooi, strooi, heel voorzichtig en weinig zaadjes natuurlijk.

Ik hoef vast zakje 5 tot en met 10 niet meer te benoemen. Ik heb het bakje met slazaaisel in de kas gezet. En een weekje later kiemden de zaden. Mmm, misschien was ik iets te enthousiast geweest.

Ik kan niet uitdunnen, daarvoor zijn de zaailingen veel te klein en zitten ze te dicht op elkaar. We zien wel wat het wordt. Een paar dagen later; ja, het groeit wel al een beetje dicht:

En amper een week later:

“Hoeveel sla wil je in vredesnaam zetten?”, vraagt Ruud. “Uhh, nou, waar er nog plek is”, antwoord ik. Ruud schiet in de lach want ik klaag al een paar weken dat de hele tuin propvol staat, in het echt of gepland. Hij wijst nog wat mogelijke plekken aan maar nee, daar komt de maïs, nee, daar komen de courgettes, nee, daar komen nog bietjes, etc. “Waarom zaai je duizend slazaden als je er maar 10 kwijt kunt?”, vraagt Ruud nog. “Nou ja, ik deed het niet expres, ze waren zo leuk en het strooide zo lekker”.

Gelukkig is sla een behoorlijk vergevingsgezinde groente. Ik dompel het hele zaaibakje een paar seconden in de regenton, tot de grond zo nat als modder is. En dan kan ik er, uiteraard wel voorzichtig, een heel plukje slazaailingen uit halen:

Zo’n plukje ziet er dan heel kwetsbaar uit maar blijkt ook nog verrassend sterk te zijn (en ook behoorlijk veel worteltjes te hebben voor zulke kleine en te dicht op elkaar gezaaide zaailingen). Omdat de grond zo nat is kan ik ze heel voorzichtig en zonder veel beschadigingen uit elkaar trekken. En dan is dit wat ik overhoud:

Deze zaailingen (en nog een stuk of 25) heb ik aan Ruud overgedragen en hij heeft er ergens plek voor gevonden (tussen bonenstaken, op de plek waar de prei later uitgeplant moet worden, naast het rek met kapucijners) en ze uitgeplant.

Uiteraard moeten ze direct na dat uitplanten nog een flinke slok water, en de komende dagen moeten ze ook nog een paar keer wat extra drinken. Maar dan is dit een manier van (altijd weer teveel) zaaien die ik niet snel zal aanraden maar zelf toch heel regelmatig toepas. En het leuke van teveel zaaien is dat je ook veel weg kunt geven. Er zijn al flink wat plukjes zaailingen meegenomen, en er groeien de komende weken dus in een aantal moestuinen op het volkstuinencomplex slaplanten die allemaal uit dit krappe bakje komen, hoe leuk is dat!

Tot slot nog even: nu de nieuwe website goed is opgestart, de nieuwsbrief het prima doet (en snel verstuurt!), etc. wordt het tijd voor de volgende stap, en dat zijn de recepten. Die recepten ga ik in de komende weken en maanden in ingrediënten en stappen indelen, en dan komt er later de mogelijkheid om niet alleen op soort recept (hoofdgerecht, soep, etc.) te zoeken maar ook een ingrediënt te kiezen (bijvoorbeeld een soort groente of fruit). Dat is een heidens karwei maar het heeft geen haast, alle recepten blijven zichtbaar maar de nieuwe recepten (en de recepten die ik heb bijgewerkt) gaan er zo uitzien: Appel/radijssalade. Ik moet er ook nog een beetje mee oefenen, kijken wat het duidelijkst is en wat de mogelijkheden zijn. Maar ik ga er met veel zin en goede moed mee aan de slag!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

25 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marjolein van den Bos

Ik zaai ook altijd teveel sla in februari, in de koude bak. Ik WEET het, en toch doe ik het elk jaar weer, gewoon omdat het zo leuk is, dus ik snap je heel goed! Nu blijk je heel veel slasoorten ook als knip- of pluksla te kunnen gebruiken, en uitdelen is inderdaad ook leuk, dus komt altijd goed.

Diana, ik weet dat je niet meer zo vaak antwoordt op vragen, maar misschien is er iemand anders die dit weet? Ik heb Kleine Ananaskers en Golden Pearls gezaaid. Dacht ik. Maar nu het al flinke plantjes zijn, zie ik geen enkel verschil. Kan dit kloppen en komen de verschillen pas later, of heb ik mijn zaden (of labels) door elkaar gehaald?

Overigens zijn het zaden uit planten die ik uit jouw zaden gekweekt heb, van bijna alles wat ik in de loop der jaren bij je gekocht heb, heb ik zelf weer zaden gewonnen.

Hmm, zou de boel misschien gekruist zijn, en daardoor op elkaar zijn gaan lijken?

Groetjes,
Marjolein.

Margriet M

Hallo Marjolein,
Helemaal zeker kan ik je het verschil niet zeggen omdat ik ze niet zie natuurlijk, maar
de Golden Pearl behoort tot de dons nachtschade, heeft kleine langwerpige getande bladeren. Deze bladeren staan afwisselend aan de behaarde stengel. mogelijk zie je hierin een verschil met de kleine Annanaskers, hoewel ze allebei behoren tot de nachtschade fam./Solanacea fam. De smaak is een mengeling Annanaskers -Tomatillo.Ik hoop je hiermee iets gehoplen te hebben Groetjes

Marjolein van den Bos

Ha Margriet,
Dank je wel voor je reactie. Ik heb de plantjes uitgebreid vergeleken, maar er is echt geen enkel verschil dus ik begin te vermoeden dat ik gewoon iets stoms heb gedaan, zoals twee keer hetzelfde zakje gepakt Dat heeft dan weer als voordeel dat ik dit jaar heel veel ananaskersplantjes uit kan delen Komt goed!

Elise

Niet persé een reactie op dit blog, al ben ik wel jaloers op zulke mooie zaailingen 😉
Ik heb nu 1,5 jaar een kas, en beide keren is het voorzaaien in de kas mislukt. Ik zaai binnen ook wat voor, maar daar is het eigenlijk te donker. We wonen in een oude, lage woonboerderij, met veel kleine raampjes.
Zaaigrond maken we zelf (we proberen zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn), een mix van tuinaarde, wit zand en compost. Elke dag geef ik de plantjes in de kas water, maar ze ontkiemen slecht(er), lijkt het. En wat gekiemd is, is binnen een paar dagen ‘verbrand’. Het is zo heet in de kas. Dus heb ik buiten in de volle grond proberen voor te zaaien, maar dat is ook maar gedeeltelijk een succes. Door het mulchen is onze bovenlaag nogal grof. Voor zaaien van sommige soorte te grof? Ik zit nu dus met een hele grote tuin, zonder zaailingen… gelukkig doen de pootaardappelen, de plantuien, de rucola, spinazie, raapstelen en asperges het wel goed. Maar geen kool, sla, andijvie, bietjes, etc…
Heeft er iemand tips of advies? Ik wil dit weekend weer een nieuwe poging gaan doen om te zaaien.
Bedankt alvast! Groetjes Elise

Carine p

Dag Elise, ik zaaide vroeger in eigen gemaakte grond gebaseerd op aarde, wit zand en mijn compost. Mijn idee was ook om zoveel mogelijk zelf te maken en recupereren. Ik ben na 3 jaar daarmee gestopt. Nu koop ik potgrond dat ik meng met wit zand. Dit verloopt bij mij beter.
Langs de andere kant, kan het nu reeds te warm zijn in de koude kast. Wat ik dan doe is ze laten kiemen in de kas en nadien gewoon buiten zetten. Sla, andijvie, bietjes geven normalerwijze geen problemen. Kolen zet ik buiten. Grt carine

Margriet M

Hallo Elise,
ik heb als tip wanneer je zaait, gebruik een bak met kap van de Action, geef na het zaaien water, kap erop en dan pas weer water geven als de kiemblaadjes boven de grond staan. Je geeft al heel snel teveel water en dan rot het zaad je weg. ” Dit zeg ik uit ervaring”!! Persoonlijk zaai ik ook heel veel in vermiculiet, daaruit is het plantje heel gemakkelijk uit te halen om over geplant te worden, Vermiculiet is na sterilisatie in magnetron her te gebruiken. Als je in volle grond wilt voorzaaien kun je bv. een bedje maken met gezeefde aarde en daarin zaaien, dan is de structuur wat fijner. Heel veel succes.
Groetjes Margriet

Elise

Bedankt voor jullie tips! Heel fijn!! Ik ga morgen eens verschillende opties uitproberen. Hopelijk met goed resultaat 🙂

Dymph

Dag Elise, ik ben gek op bietjes, (spits)kool, en andijvie, dus dat wordt steevast jaarlijks gezaaid. Mijn (zeker niet ervaren) tip is om met deze 3 zeker vroeg genoeg te zaaien. (Feb-mrt). Ik zaai ze alle 3 tot hier toe altijd binnenhuis voor. Altijd succes. De bietkrootjes in kleine plugs (1 per plug), de andijvie en spitskool in 9 cm potjes. Van zodra de bietjes 2de blaadjes 2 paar echte blaadjes hebben, in groter potje zetten. Dan alles de (koude) kas in. Licht is in alle gevallen wel een belangrijke factor. Met bietkrootjes is mijn (beperkte) ervaring dat de kiemkracht wel snel afneemt. Als je binnen geen licht plekje hebt, zou ik even creatief te werk proberen te gaan en mss. zelf een klein kasje maken of plaatsen buiten tegen een warme muur, of op een lichte plek in de tuin. Onder plastic of glas creëer je echt wel vrij snel een warme(re) plek, zelfs als zijn de buitentemp. nog vrij laag. Licht is dan wel belangrijk. Bietjes, andijvie kunnen echt wel lagere temperaturen aan.
Verder lees ik veel van Diana

Leon van de Kerkhof

Hallo Elise,
net als Carine gebruik ik al jaren potgrond die ik vermeng met zilverzand. Alleen oud zaad heeft moeite met ontkiemen, de rest niet. Regelmatig kleine beetjes water geven helpt ook. Beter paar keer per dag dan een sloot ineens.
Als de kas structureel te heet wordt dan leg ik er schaduwdoek overheen. Van dat fijnmazig nylon doek dat vaak om tennisvelden wordt gebruikt. licht doorlatend en toch temperatuur afremmend. Je kunt ook de ramen kalken maar daar heb ik geen ervaring mee.
Verder heb ik een automatisch raam, dat werkt op oliedruk. Door temperatuur zet de olie in de cilinder uit en drukt zo de raam langzaam open. tot slot heb ik een ventilator in de kas hangen die draait op zonne-energie.
Misschien heb je wat aan deze tips. Succes, maar vooral veel plezier met experimenteren.
Groetjes Leon.

Frouwke

Misschien een ideetje om teveel zaaien te voorkomen.
Hoewel wat is teveel, op een moestuin raak je bijna altijd alles wel kwijt is mijn ervaring.
Het gebruik van en kleiner bakje (bijvoorbeeld van tomaten), heeft een paar voordelen:
– minder ruimte om te zaaien
– je hoeft geen gaatjes te prikken
Zelf ben ik daar dit jaar mee begonnen en bevalt heel goed.

Kim

Oh lekker al die sla soorten, mmmmmm!

Even een vraag aan wie het antwoord ook maar weet.
Ik ben net zo enthousiast geweest als Diana met de sla, maar bij mij was het de nicotiana. Moet ik dit uitdunnen? Kunnen ze daar tegen? Of gewoon heel de kluit op 1 plek in de tuin zetten?

Groetjes Kim

Marjolein van den Bos

Dit raakt aan een vraag waar ik al langer mee rondloop, over het zaaien van een-jarige bloemen: hoe weet je van tevoren hoeveel zaailingen je bij elkaar kunt zetten? Van sommige planten kunnen er makkelijk meerdere bij elkaar en is dat ook veel mooier, terwijl sommige andere beter solo kunnen staan.

Ik zoek altijd naar foto’s op internet, maar zie daaraan zelden hoeveel ruimte een plant nodig heeft.

Als er iemand iets zinnigs over kan zeggen, hoor ik het graag!

Groet,
Marjolein.

Marjolein van den Bos

Dank je wel voor je heldere antwoord! Ben ik blij mee. En het klinkt ook heel logisch, om het de planten zelf uit te laten zoeken, de natuur is veel wijzer dan wij 😉

Nogmaals dank!

Wijnie

Dankjewel voor je antwoord Diana! Over deze vraag had ik ook al een tijd na gedacht en nog geen antwoord op je site gelezen, en zie hier… Ik heb dit jaar Lavatera Trimestris (stuikmalva) dit jaar ook alleen gezaaid. Zaai jij die wel in groepjes? Ik zie hem niet in het lijstje, of reken je hem bij de Malva? Vorig jaar had ik dat wel gedaan, maar ik had het idee dat ze me dat niet bepaald in dank afnamen. Maar als het bij jou wel goed gaat ga ik dat volgend jaar ook weer doen.
Groetjes Wijnie

Wijnie

Dankjewel Diana! Volgend jaar ga ik dan ook weer meerdere in een plugje proberen, want jou planten zijn wel echt mooi vol.
Groetjes Wijnie

Rudy

Dag Diana,
Nadat ik gewacht had met de uien en prei uit te planten tot begin mei stel ik nu vast dat bijna op alle plantjes terug eitjes gelegd zijn, dus een net erover is zeker een goed idee dat ik volgend jaar ook ga overwegen.
Ik heb nu alle pijpjes van de ui ingekort en ook de prei ingekort zodanig dat hopelijk alle of de meeste eitjes weg zijn .
Nu nog een net erover is geen optie omdat ik de gewoonte heb om alles door elkaar te zetten, dus ze staan verspreid over de ganse groentetuin.
Hoe het verder verloopt zal ik nog wel posten later, het is een nieuw probleempje in de tuin waar we nog veel over kunnen leren en het uitwisselen van ervaringen helpt ons misschien vooruit.
groeten, Rudy

Carine p

Dag Rudy,
Als het in het stadium van eitjes is, kan je spuiten met lavameel. Het lavameel zorgt ervoor dat de eitjes verdrogen.
Grt carine

Juul

Beter te veel dan te weinig! Toen ik 2 jaar geleden begon met mijn moestuin zaaide ik precies afgepast. Als ik plek dacht te hebben voor 8 courgetteplanten, zaaide ik 8 courgette zaden. Daar kwamen er dan maar 6 van op, en als ik die dan in de grond zette mislukte er eentje doordat ie niet goed stond en werd er eentje opgevreten door de slakken voordat ie groot kon worden. Dan had ik er maar 4…
Maar vorig jaar heb ik kwistig gezaaid, en uiteindelijk nog wat dingen weggegeven ook!
Wat ik maar wil zeggen, te veel zaaien is niet goed, maar toch altijd beter dan te weinig!

Dymph

Jaloers op die sla, dat ben ik ! Ja, hoe eel sla kan je zaaien. Vaak genoeg, alleen wil het bij mij absoluuuuuuut niet lukken. Volle vrond, bakje in serre, bakke op zolder, … Hoeveel meer zaai-ellende kan iemand nog aan ?! Vreselijk, toch dat het gewoon niet wil lukken. Nog meer wanneer manlief dan doodleuk met de 3+1 slaplantjes komt aanzetten van één of ander tuincentrum (neen, niet dit jaar 😉 ). Nóg erger wanneer één van die 3+1 slaplantjes, in de zomer doorgeschoten en vol zaad, in een vergeten tuinhoekje spontaan als enkele volwaardige slaplantjes zijn ontwikkeld.
Met radijs is het hier al even doffe ellende. Dit zouden dan de “eenvoudig” te kweken groenten behoren te zijn.
Overal behalve bij mij. Frustrerend toch
Groetjes, Dymph

Marjolein van den Bos

Een heel wijze tuinvrouw (ze heette Diana ) heeft mij ooit het volgende verteld: sla houdt niet van warm, niet van arm, niet van droog en niet van vast. Sinds ik daar rekening mee houd, gaat het bijna altijd goed!

aty de jong

Kijk eens op sjef tuintips, doe het al jaren zo en nog nooit mislukt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties