Barbecue
Deze week niet zoveel tijd gehad voor de tuin en website, want 1 keer per jaar organiseert onze tuinbouwvereniging een barbecue. En wij doen daar ook altijd aan mee. En dat geeft uiteindelijk nog best veel voorbereidingen.
En dus moet er worden gezorgd voor schone stoelen, een schone koelkast, een plaats voor het veilig ontdooien van vlees, water moet allemaal van thuis worden meegenomen, er moeten genoeg stoelen zijn, dranken moeten gekoeld worden in speciekuipen met schoon water en blokken ijs. Etc., etc.. En het weer leek ook niet mee te zitten, en dus moest er een overkapping worden gemaakt met zeilen. Afijn, we hadden het er druk mee :-).
Uiteindelijk viel het weer mee, ’s ochtends veel regen, ’s avonds veel regen maar tijdens de barbecue slechts één bui. En het was gezellig, en met rond de 45 aanwezigen ook behoorlijk druk. Het is altijd leuk om met zo weinig voorzieningen toch wat leuks te maken.
We hebben de tafels ‘versierd’ met vrolijke tafelzeilen, wat gevallen kleine appeltjes, kleine vaasjes met wat vers geplukte moestuinbloemen. En we hadden op Pinterest een leuk idee opgedaan; bij een uit de kluiten gewassen courgette de onderkant afsnijden zodat de courgette vlak en veilig op tafel kan liggen. En dan een paar ronde gaten erin maken waar waxinelichtje in passen. Erg leuk, en heel erg ‘moestuin’, want dit soort courgettes kun je nergens kopen, dit kun je alleen maken als je courgettes kweekt :-).
Verder voor de 2e keer een cake gemaakt uit het tijdschrift Delicious, en voor de 2e keer erg goed gelukt. Vandaar hier dan maar gelijk het recept, ik kan niet echt heel goed koken, maar vind het wel leuk om te doen. En ik heb geen kook-/receptenwebsite maar dit is wel echt heel erg leuk en lekker als je van tuinieren en van koken houdt, en makkelijk te maken:
Plaatcake met zomerfruit
Ingrediënten (officieel voor 24 stukken maar hier gaat de taart met 16 personen schoon op 🙂
- 200 gram roomboter op kamertemperatuur
- 400 gram suiker
- 2 zakjes vanille suiker (of een half vanillestokje leeggeschrapt)
- 6 eieren
- 500 gram ricotta (te vinden in het kaasassortiment in de supermarkt, bij de mozzarella en mascarpone in de buurt)
- 350 gram bloem
- 20 gram bakpoeder
- rasp van 2 citroenen (alleen het gele, het witte is bitter)
- optioneel 3 eetlepels fijngehakte tijmblaadjes
- 500 gram perziken en nectarines
- 200 gram blauwe bessen
- 125 gram poedersuiker
Ik had zelf geen citroenen in huis en heb in plaats daarvan een flinke eetlepel marmelade gebruikt.
En eigenlijk horen er 2 tot 3 eetlepels fijngehakte tijmblaadjes in het beslag. Dat heb ik de eerste keer wel gedaan en dat was erg lekker, gaf een heerlijke geur en een warme, kruidige smaak aan de taart, beetje ‘Provencaals’. Maar omdat ik het nu niet als taart maakte maar als een soort toetje na een stevige barbecue koos ik er nu voor om de tijm weg te laten, en dat was ook heel lekker.
En ik ga natuurlijk geen perziken en nectarines kopen als ik een tuin vol met fruit heb. En dus heb ik in plaats van het fruit in het recept zelf fruit gekozen: pruimen, blauwe bessen, frambozen, bramen, aalbessen en een paar laatste aardbeien. Maar je kunt het dus in principe met allerlei soorten fruit gebruiken (bedenk wel dat als je peren en/of appels gebruikt je die waarschijnlijk wel eerst even voor moeten garen.
Recept:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakvorm van 30 bij 40 centimeter met bakpapier (of maak zelf een vorm van bakpapier in dat formaat door 30 x 40 centimeter op een stuk bakpapier uit te tekenen, dat met een rand van zo’n 5 centimeter daarbuiten aan alle kanten uit te knippen, die randen omhoog te vouwen en op de hoeken vast te zetten met een metalen paperclip – als je goed kijkt op de foto kun je een beetje zien hoe dat werkt).
Neem een grote kom en een mixer of gebruik de keukenmachine. Klop de boter 2 tot 3 minuten tot die helemaal zacht en romig is. Voeg de suiker en vanille of vanillesuiker toe en klop dat nogmaals 2 tot 3 minuten. Voeg dan vervolgens de eieren toe, 1 voor 1 en klop na elk ei 1 minuut. (dus 1 ei 1 minuut kloppen, weer 1 ei erbij en weer 1 minuut kloppen, etc., tot alle 6 de eieren zijn toegevoegd). Voeg dan de ricotta en de citroenrasp of marmelade toe, en de tijmblaadjes als je die wilt gebruiken, en mix dat nog even door tot het goed is opgenomen. En voeg tot slot de gezeefde bloem en bakpoeder toe en mix dat tot het goed is opgenomen.
Stort het zachte beslag in de met bakpapier beklede vorm en strijk het wat gelijkmatig uit. Beleg dan met alle vruchten die je hebt (uiteraard gewassen, ontpit, gedroogd) en duw ze iets in het beslag.
Bak de cake in ongeveer 30 tot 35 minuten in de oven. Meng ondertussen in een kommetje de poedersuiker met 2 eetlepels water tot een glazuur. Als de cake gaar kun je dat voelen door met een satéprikker tot in het diepste deel van de cake te prikken, als de prikker er weer schoon uitkomt, dan is de cake gaar (als er nog nat beslag aan de prikker zit, dan moet de taart dus nog een paar minuten doorbakken).
Haal de taart uit de oven als die gaar is en bedruip die na een kwartiertje (dus heel warm maar niet heel heet meer) met het glazuur. Laat in de vorm afkoelen.
En dan ziet het er zo uit:
Ik heb 2 cakes gemaakt en die gingen schoon op. En het werd niet alleen lekker maar ook leuk gevonden, de cake werd gelijk ‘moestuintaart’ genoemd.
Maar nu is de barbecue voorbij, als zo direct de regen voorbij is kunnen we gaan opruimen, want daar hadden we gisteravond laat geen zin meer in. En dan is de barbecue 2014 van de tuin weer voorbij. En kunnen we weer gaan tuinieren. En dat is hard nodig, want het einde van de zomer nadert, er groeit bijna meer onkruid in de tuin dan groenten. En er raken groenten op. Maar in de plaats daarvan komen er weer andere groenten.
Geen aardbeien en aalbessen meer, maar komende week kan de eerste pompoen worden geoogst. En we hebben zo links en rechts nog wat gezaaid; winterrammenas, winterandijvie, veldsla, mosterdblad, rucola. Volgende week niet vergeten om aan de weeuwenteelt te gaan denken; ik ga bloemkool en spitskool zaaien (en dan rassen die geschikt zijn voor weeuwenteelt; eind augustus zaaien, in de kas uitplanten en dan rond april oogsten.
De tomaten lopen op hun eind, al kan ik nog meer dan genoeg oogsten voor de maaltijd (alleen niet meer genoeg voor grote hoeveelheden pastasaus en soep voor in pot of vriezer).
En de tijd van de paprika’s en pepers is aangekomen.
Dit jaar voor het eerst de Purpurnij Kolokol, erg mooi, onrijp donkerpaars, en ze kleurt naar bijna zwart en vervolgens rood. De smaak weet ik nog niet, maar nog een paar dagen zon en dan kan ik de eerste paprika’s oogsten.
Ik kan dit jaar geen ‘pepperflakes’ maken want ik heb simpelweg niet genoeg peperplanten staan. Maar ik ga natuurlijk wel zelf sambal maken, en peperolie. Nog genoeg te oogsten dus, en nog genoeg te doen. En nu maar hopen dat we nog een beetje mooi weer krijgen.
Tot slot nog een foto van de zonnebloemen, Helianthus annuus Evening Sun. Geen optimale foto maar dat komt omdat met een flinke bemesting in de zomer de planten nu zo’n 2,5 meter hoog zijn en ik tegen het licht in moest fotograferen. De eerste bloemen zijn uitgebloeid, en de koolmezen kijken af en toe al of de zaden rijp genoeg zijn om te eten.
Hoi Diana,
Welke van de paprika’s was dit jaar eigenlijk de vroegste?
Die zonnebloemen zien er erg mooi uit. Kan je de meesjes overtuigen om toch wat zaad voor ons over te laten?
Groetjes
Eddy
Hallo Eddy,
Ik ga mijn best doen om zaden te oogsten, er zitten genoeg bloemen en dus zaden in voor zowel mij als voor de koolmezen (mits er geen storm komt = omwaaien en knakken).
Ik heb dit jaar veel paprika’s staan, veel meer dan pepers. De volgorde van vroegheid dit jaar (met dank aan mijn trouwe agenda):
Mini Bell op 6 juli al
Earliest Red op 12 juli (maar planten helaas gesneuveld in de culterra/plastic/zon-‘ramp’)
Jimmy Nardello op 20 juli
Blue Jay op 25 juli
Pimiento del Piquillo op 30 juli
Sweet Banana op 31 juli
Elephant Ear op 1 augustus
Golden Treasure op 5 augustus
Giant Aconcagua op 8 augustus
Golden Marconi op 13 augustus
Faludi op 14 augustus (maar dit ras heb ik anderhalve maand later gezaaid dan de andere rassen)
Strawberry op 14 augustus
Jalapeno Dulce op 15 augustus
Purpurnij Kolokol op 26 augustus (denk ik :-))
Rubens – nog stevig groen en niet te oogsten
En dan heb ik nog 3 planten met grote blokpaprika’s (Ozark, Giant en Super Yellow Heavyweight) die ik pas in april heb gezaaid en waar grote paprika’s in hangen die nu ook beginnen te rijpen.
En dat is dan het hele rijtje. Gelukkig vinden we paprika heel lekker :-).
groetjes,
Diana
Hello Diana,
Bedankt voor die nuttige, zeer gedetailleerde informatie. Die Jimmy Nardello lijkt volgens de internetboodschappen wel erg in de smaak te vallen. Geeft die ook een goede opbrengst (binnen of buiten)?
Groetjes
Eddy
Hallo Eddy,
De Jimmy Nardello is een prima paprika. Maar hier zeker niet de beste. Dat komt dan ook een beetje doordat ze veel vel heeft en de vruchtwand niet zo dik is (Ruud klaagt dat hij ‘velletjes’ zit te eten :-). Maar dus wel heel lekker als smaakmaker, want lekker zoet, een beetje fris en ook iets kruidigs. Hier gaan ze in de droger. En eten we vooral de Blue Jay, Elephant Ear, Golden Treasure en de Marconi’s, want die hebben allemaal een dikke vruchtwand. De opbrengst van de Jimmy Nardello is hier prima, in de kas. Ik duf niet te zeggen hoe ze het buiten doet want ik heb haar nog nooit buiten geteeld. Maar in een ruime pot op een zonnig plekje (en natuurlijk ruim op tijd gezaaid) zou ik denken dat ze zeker ook buiten een goede opbrengst moet kunnen geven.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Sinds dit voorjaar heb ik ook een kruidentuin(tje), nu al te klein en veel eerder mee moeten beginnen, want wat is het leuk.
Maar ik heb ervaring nul, dus moet ik alles zelf uitvinden en uitproberen, maar gelukkig heb ik van jouw prachtige website al veel informatie gehaald.
Er valt nog veel te leren, worteltjes die ik veel te dicht op elkaar gezaaid had, maar ik heb er wel worteltjes uit kunnen halen.
Bietjes die te dicht op elkaar staan, maar die het wel doen.
Ook heb ik snijbiet gezaaid, wat heerlijk, ik heb er al meerdere keren van gegeten en super gezond.
De kruiden rijzen de pan uit, prachtig allemaal.
Heel jammer dat er straks een stop komt vanwege de winter, want het is super ontspannend om heerlijk buiten in de grond bezig te zijn.
Alles is een experiment en nu is mijn vraag of je op een plekje waar b.v. herfstprei heeft gestaan daar volgend jaar iets anders op kan zetten en zo ja moet je dan eerst nog wat aan de grond doen.
Of heb je misschien hier al een hoofdstuk over?
Alle informatie is welkom.
Hallo Hennie,
Allereerst gefeliciteerd met je eerste moestuinjaar, leuk dat je gelijk al zo veel hebt gezaaid/geplant.
Te dicht op elkaar zaaien is een fout die iedere moestuinier wel eens heeft gemaakt hoor :-).
Over wat je waar volgend jaar kunt planten; dat wordt een vruchtwisseling genoemd, ik heb er hier iets over geschreven:
https://www.mooiemoestuin.nl/moestuin/vruchtwisseling/. Je zult daar ook lezen dat de vruchtwisseling een puzzel is die niemand anders voor je kan maken, uiteindelijk hangt het allemaal af van je grondsoort, wat je lekker vindt en dus veel van wilt telen, de ligging van je tuin, etc..
Herfstprei gebruikt veel voeding en je moet de grond bijmesten voor je er volgend jaar weer iets anders op kunt zetten. Boontjes gebruiken bijvoorbeeld weinig voeding en dan hoef je niet veel bij te mesten, tenzij je iets gaat zetten wat dan juist weer veel nodig heeft. En op zanderige grond moet je meestal wat meer bijmesten dan op voedzame kleigrond. Maar dat je kun je beter hier lezen: https://www.mooiemoestuin.nl/moestuin/bemesting/
Bemesting en vruchtwisseling horen bij elkaar, want je ‘moet’ weten wat je waar wilt zetten en aan de hand van dat plan ook meer of minder voeding geven.
Ik hoop dat het allemaal wat duidelijker wordt in de 2 hoofdstukken!
Diana
Hai Diana, ik heb vandaag de zomercake gemaakt! Heerlijk! Net zo een succes als de bramen-kokoskoek! En de kinderen vonden het toch lekker!
Groetjes, Tamara
Hallo Tamara,
Leuk dat je ook deze cake hebt gemaakt, en ook weer met succes!
Ik vind hier vaak ook leuke en lekkere recepten (van niet alleen taart en cake maar ook hartige recepten, en altijd goed beschreven en een eigen mening erbij);
http://carolinebrouwer.blogspot.nl/
http://yummyinmytummy.nl/
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Ik heb de cake ook gemaakt maar dan met abrikozen uit blik, limoenzeste ipv citroen en heb de cake na het bakken geabricoteerd (ingestreken met een dun laagje abrikozenconfituur). Heerlijk! Bedankt voor het lekkere recept!
Groetjes, Johan
Klinkt ook heel lekker!
groetjes,
Diana