Baby’s!!!!
Precies 4 dagen na het zaaien zijn de eerste paprika’s, pepers en aubergines geboren. Hoera!! Het voelt als lente op zo’n koude dag als deze.
Ze zijn natuurlijk wel echt nog heel klein, bijna meer foetus dan baby, maar wel al voor de helft geboren. Op de foto (voor alle duidelijkheid flink in close-up) zie je hoe het zaadje kiemt. Eerst komt het worteltje eruit, later deze week zal het worteltje normaal gesproken langer worden en zal er een ‘lusje’ te zien zijn waar de eerste 2 kiemblaadjes verschijnen. En pas dan ga ik denken aan het overbrengen van de kiempjes/zaailingen naar een potje met potgrond. Nu is het nog zo teer, en het worteltje is het meest gevoelig van de hele zaailing. Er wordt dan ook gezegd dat je nooit een zaailingetje bij een worteltjes vastpakt maar altijd bij de blaadjes. En dus wacht ik op de blaadjes (met wederom een ijzeren zelfbeheersing).
Overigens zijn echt pas de eerste zaailingen geboren hoor, zeker nog niet allemaal. Ik heb er vandaag 14 geteld (van de 62 zakjes/filters).
De zaailingen-in-wording zullen deze week in de propagator (rond 27 graden) zo snel groeien dat ik komend weekend druk bezig zal zijn met het overplanten. En daarom treffen we nu al voorbereidingen, en dat zijn: potgrond en brekerzand in huis halen. Potjes van de volkstuin ophalen. En vervolgens die potjes schoonmaken. En ze hoeven dan niet te glanzen als een nieuwe; het gaat mij erom dat er geen ‘gespuis’ in zit.
Ik heb wel eens een jaar gehad dat ik in 2 dagen (en vooral nachten) meer dan 30 van deze zaailingen had:
De foto is al van een paar jaar geleden, in dat jaar vraten jonge naaktslakjes in een paar nachten dus de kiemblaadjes van heel veel zaailingen weg. En zonder blad is er geen leven mogelijk voor die peperzaailingen, ze zijn allemaal dood gegaan, ik heb ze opnieuw moeten zaaien of moeten vervangen door andere rassen. Dat gebeurt me niet meer; sindsdien gaan alle potjes hier elk jaar een paar dagen voor ik zaailingen kan overpotten in een oude plastic teil. Ik giet er kokend water over en een scheutje bleekmiddel. Bleekmiddel helpt tegen schimmels, en kokend water tegen mogelijke eitjes van slakjes. We spoelen trouwens alle potjes voor we ze in heet water zetten wel eerst goed uit en laten wormpjes, duizendpoten, spinnetjes en andere diertjes natuurlijk eerst los in de achtertuin.
Ik hoop dus komend weekend een nieuw tuindagboek te schrijven, met foto’s van de eerste echte zaailingen met een kop en een staart!
Ik zag nog wat vragen van mensen in mijn vorige tuindagboek waar ik even op terug wil komen. Dankjewel Willem voor de link naar de website van RTL, met daarin een link naar mijn website, wist ik niet, maar leuk (en bijzonder) om mijn website daar vermeld te zien staan!!
En de vraag van Clary over mijn planning, waarom ik de tomaten scheid van pepers en andersom; als een buffer, voor het oogsten van zaden. Door 3 hoge tomaten af te wisselen door 3 lagere pepers en vice versa kan ik redelijk veilig zaden oogsten met een zo klein mogelijke kans op kruisen. En daarnaast vind ik het prettig om iets hoogs af te wisselen door iets laags (makkelijker om in te werken, minder blad = minder hoge luchtvochtigheid = minder kans op klonteren stuifmeel). En planten die vatbaar zijn voor phytophthora wissel ik graag af met planten die daar niet erg gevoelig voor zijn (en pepers zijn dan weer gevoelig voor bijvoorbeeld luis en daar zijn tomaten dan weer niet zo gevoelig voor). Door de afwisseling hoop ik dat als er al ziekten en plagen in de kas komen, die zich niet zo snel zullen uitbreiden.
Dan nog de vraag van Janny over de rootbooster. Wat een toeval! Ik wilde het er net over hebben. Ik heb al rootbooster in huis, gekregen van Cellmax, om het dit jaar eens wat uitgebreider te testen.
Ik heb daarvoor van 10 rassen paprika’s en één aubergine waarvan ik allemaal 3 planten per ras wil zetten, 2 aparte zakjes gemaakt. In één zakje zitten zaden in koffiefilters vochtig gemaakt met water, en in het andere zakje zitten zaden (zelfde ras, zaden van dezelfde oorsprong, zelfde zaaidag, zelfde temperatuur, etc.) maar dan vochtig gemaakt met rootboosteroplossing in de verhouding zoals die wordt aangegeven op de verpakking.
Vooralsnog, maar we hebben het over 4 dagen, zie ik geen verschil in kieming tussen zaden in gewoon water en zaden in een rootboosteroplossing. Bij 10 van de 11 testjes is er geen enkel verschil te zien, nog niets gekiemd. Bij één ras, de paprika Earliest Red, zijn er wel zaden gekiemd.
Ach, nog pieper dan piepjong, een kiempje, meer is het niet. Dit zijn zaden van de Earliest Red met water.
En dit zijn zaden van de Earliest Red met rootbooster-oplossing. Bij beiden zijn van de 8 gezaaide zaden 2 zaden gekiemd. Dus evenveel zaden gekiemd van evenveel rassen. Op de website van Cellmax heb ik dat ook zien staan hoor, daar staat zoiets als dat het niet geschikt is voor nieuwe, ongewortelde stekken, het zorgt dat een aanwezig worteltje sneller en groter groeit, maar er moet dus eerst iets zijn.
En dus ben ik benieuwd over een paar dagen. Ik heb de zaaisels van de rassen zonder rootbooster die wat nieuw vocht nodig hadden gewoon weer een drupje water gegeven, en de rassen met rootbooster die niet nat genoeg waren wat druppels nieuwe roostboosteroplossing gegeven. Ik denk dat over een paar dagen verschil zou moeten zijn tussen de zaailingen met rootbooster en de zaailingen zonder rootbooster. Maar of dat ook echt zo is……. ik ben zelf ook erg benieuwd!
En dan nog even over de vraag van An over wanneer je geen propagator hebt; dan kun je dus, juist doordat je zaaisels maar weinig ruimte innemen, makkelijk de denomethode gebruiken, omdat je het bakje waarin de zaaisels in filterpapier staan op bijvoorbeeld een modem of mediabox of aquarium kunt zetten, of een ander apparaat dat een constante warmte geeft van bij voorkeur een temperatuur tussen de 22 en 28 graden (mijn ervaring is dat bij een temperatuur boven de 30 graden de vochtigheid in combinatie met die hoge temperaturen sneller kan leiden tot verwelkingsziekte, schimmel of gewoon rotten van het worteltje).
Maar zoals al eerder gezegd, de denomethode is zeker niet voor iedereen weggelegd; sommigen vinden het een onhandige manier van zaaien, ik ben er altijd erg tevreden over (maar gebruik de methode echt alleen bij pepers, paprika’s en aubergines). Ieder het zijne.
Vandaag op de tuin ook nog even gezaaid, de echte koudekiemers (voor wie het nog niet heeft gelezen, ik heb er vorige week ook al een stukje over geschreven op de website van Pokon: Koudekiemers. Want vorige week te nat voor de tuin. Maar nu lekker koud (en ze heten niet voor niets koudekiemers, hoewel ze sec gezien natuurlijk niet kiemen bij kou maar een periode van kou nodig hebben om daarna bij warmte te kunnen kiemen).
Hoe dan ook, gezaaid: Myrrhis odorata, Smyrmium olusatrum, Polygonum oriëntale, Consolida ajacis Splish Splash en Chaerophyllum bulbosum, in het Nederlands Roomse kervel, Zwartmoeskervel, Kiss-me-over-the-garden-gate, eenjarige Ridderspoor en Knolkervel – klinkt in dit geval misschien toch allemaal iets makkelijker). De zaaisels heb ik afgedekt met brekerzand, bij gebrek aan vermiculiet – ik moet er duidelijk ook nog even inkomen, in een nieuw tuinjaar.
Hallo Diana,
Van mijn in zaai en stekgrond gezaagde pepers en paprikas was ook de Early Red de eerste gekiemde soort. Hij doet zijn naam eer aan!
Snel gevolgd door de peper Chilaca, eigen zaad van 2016. Daarop volgend was de paprika Jubilanska, zaad vd Bolster. De rest heeft wat meer tijd nodig… Ik zaai wel direct in de grond in de propegator, lekker warm en donker. Zodra ik kiem zie dan in het licht.
Zalig he, dat is echt al lente in huis. Ik ga deze week ook beginnen met zaaien. Ik doe de peperzaden tussen vochtig keukenpapier. Vorig jaar de koffiefilter geprobeerd, maar die droogde te snel uit. Heb wel geen propagator, maar ze kiemen nog wel snel, na een dag of 6 had ik al kiempjes.
Het nieuwe seizoen kan beginnen.
Wat leuk weer je blogs te lezen. Hier in de achterhoek ligt er nog sneeuw, althans de restanten van wat ooit sneeuw was. De kippetjes lopen veilig in de achtertuin, voor hun nog geen lekkere onkruidjes. Dit jaar wat langer tuin pauze en volgende week maar de planner bijwerken, schoonmaken etc fijne week iedereen!
Ik ben nog niet zover, eerst even eind van de maand weekje weg. Dus in februari aan de gang. Zal zeker een paar pepers en zo proberen met deno-methode. Je hebt me enthousiast gemaakt.
Gefeliciteerd met de nieuwe boreling!
Volgende week zal hier de kraamkamer worden klaar gemaakt.
Groeten, Aria.
En ik die dacht dat ik de enige was die al paprika’s gezaaid heb. Hier komen ze ook al piepen!
Wat een fijne post om te lezen! Krijg ik zelf ook de zaaikriebels van! Zet je de tomaten, paprika’s en pepers in een kas, of gaan ze later in de volle grond?
Ik ga de denomethode nog eens proberen. Leuk tuindagboek weer, lekker positief met dit weer.
Leuk om te horen Diana!
Verder ben ik benieuwd waarom je nog meer verhoogde bakken in de tuin hebt gemaakt.
Het is natuurlijk een hoop werk geweest en je hebt extra aarde en zo nodig, dus zou graag weten waarom jullie hiervoor hebben gekozen.
Misschien zou je daar in een volgend dagboek een paar regels aan willen wijden?
Hartelijke groet, Irene
Beste Diana,
Met veel enthousiasme lees ik je schrijfsels en steek er ook veel van op, waarvoor dank! Zelf heb ik verleden jaar ook geëxperimenteerd met verhoogde bakken in de tuin. Hoogte 0,60 m. Ik heb ze gevuld met groencompost en had mooie resultaten. Dit jaar moet ik terug verder aanvullen omdat het wat gezakt is. Ik twijfel nu aan een toplaag potgrond of weer groen compost. Ik denk dat het potgrond wordt. Bedankt trouwens voor de uitleg van de denon-methode, die ga ik ook proberen.
Succes!
Hoi Diana,
Mooi verhaal, stimulerend ook!
Bedankt voor hè antwoord over de ‘rootbooster’ van Cellmax.
Er blijft één probleem over: het is nergens te krijgen. Welkom/Boerenbond kent het niet. Pokon/Naturado ook niet. Wanneer ik erop Google krijg ik alleen sites over het kweken van wiet .
Nu snap ik wel dat wietkwekers belang hebben bij het snel kweken van wortels maar dat plantje is net niet wat ik wil kweken
Kan jij nagaan waar dat spul voor ons gezellige hobbykwekers te krijgen is?
Even zoeken in de tuinboeken van Diana, daar staat de site! https://www.cellmax.eu/nl/product/rootbooster/
Vriendelijke groet,
Yvonne