Appeltjes en dorst
Een tuindagboek zonder tuin, ja dat kan best eens een keer. Deze week eigenlijk teveel verplichtingen om naar de tuin te gaan. En thuis nog heel veel te doen. De pompoen van 15 kilo (Galeux d’Eysines) die al 3 weken thuis ligt wordt slecht (bovenin verschijnen wat zachte plekken) en wordt vandaag geslacht. Een deel gelijk soep van maken voor zaterdag en een deel invriezen want dat gaat prima.
En we hebben appels geplukt, nog niet allemaal, maar de meest rijpe. De rest plukken we komend weekend want ze beginnen al te vallen.
Ik maak graag wat appelstukjes in, voor in de winter in bijvoorbeeld appeltaart.
En wij hebben het thuis heel goed verdeeld; Ruud schilt, en schilt en schilt….. En ondertussen kook ik het vocht waar ik de appelstukjes wil inmaken, en dat is dan witte wijn met suiker en citroensap en citroenschillen.
En dan de appelstukjes koken, in het gezeefde vocht;
Zo kort mogelijk, nog geen minuut, maar voor de houdbaarheid moeten de appelstukjes dus wel heel even de 100 graden hebben gehaald.
Direct daarna het vuur uitzetten, in de gesteriliseerde potten doen en ondersteboven zetten.
En als de potten zijn afgekoeld kijk ik dan of ze goed vacuüm zijn. Potten die niet vacuüm zijn gaan de koelkast in en worden binnen een maand gebruikt. De rest mag naar zolder en kan ik gebruiken wanneer ik wil.
Ik had trouwens geen potten die niet vacuüm waren dus hier staan alle 10 de potten ondertussen netjes in het rek op zolder.
En dan nog iets, dit jaar eens proberen om bramenport te maken. En dus bramen vorige maand geoogst en ingevroren.
En nu begonnen met de port. Door die zo uit de vriezer vandaan te koken in water. Daarna 3 dagen bij kamertemperatuur laten staan. Daarna het sap eruit winnen.
En dat vervolgens te koken met suiker….
Daarna afkoelen. En vervolgens in een fles doen. Wat citroensap erbij en een zakje portgist (en portgist heet portgist omdat ze een alcoholpercentage kan halen van 15 tot 16 procent, andere wijngisten komen vaak niet verder dan 11 tot 13 procent).
Rubberen kap erop en een waterslotje. Nou…. en dan maar wachten tot de gisting begint. En dat was dezelfde avond al. En ze gistte, en gistte, en gistte. Tot ze overliep 🙂
En dat kan nogal een rommel geven. Maar ik heb het goed in de gaten gehouden en zag al wel dat het schuim dat bij de gisting vrij komt zo hoog kwam te staan dat ik ging vermoeden dat ze over zou gaan lopen. En dus had ik de fles al in een emmer gezet waar het donkerrode sap niet zoveel kwaad kon.
Mijn fout, gewoon de fles te ver gevuld met de bramenport, ik had er niet op gerekend dat ze zoveel schuim zou maken.
Maar ik heb alles er even af gehaald en schoongemaakt en er weer op gezet. En een half litertje vocht afgegoten, zodat ze meer ruimte bovenin de fles heeft (het is een 10-literfles).
En nu die eerste 4 ’tumultueuze’ gistdagen voorbij zijn gaat ze langzamer (maar gestaag) verder gisten.
Ze ziet er goed uit, elke 8 tot 10 seconden een blubje uit het waterslot. Nog wat schuim maar zoals je ziet heeft ze nog genoeg ruimte in de fles voor ze bij het waterslot komt. Als het goed is ze over een maand of 2 tot 3 klaar met gisten en mag ze in flessen. En daarin dan nog minimaal 2 maanden (maar mag dus veel langer) laten liggen. En dan kunnen we het drinken, hoop ik :-). En wellicht ook gebruiken bij de inmaak van peertjes, bij het maken van jam, bij het maken van sauzen, etc.. Jammer dat ik er zo veel geduld voor nodig heb (is niet mijn sterkste kant).
Na het weekend weer een tuindagboek over de tuin. Want waar ik thuis druk was met zadenlijst en bramenport en appelstukjes was Ruud wel vaak op de tuin en is al flink aan het opruimen voor de winter.
Morgen ga ik mee naar de tuin, appels plukken, en pepers en paprika’s, en nog wat tomaten, de fruitbomen na de oogst snoeien, en al eens kijken welke knofloken ik wil gaan poten en waar die dan mogen komen, en dat veldje alvast in orde maken. Ik wacht nog wel heel even want de grond is nog zo warm en ik wil niet dat de knofloken teveel loof krijgen voor de winter begint want dat geeft nog wel eens vorstschade. Ik ga ze in de 2e of 3e week van oktober poten, beetje afhankelijk van het weer en de vooruitzichten.
Wat ben je weer goed bezig
Dankjewel Iet, het einde is in zicht, nog appelmoes, en stoofpeertjes in rode wijn en dan is dit inmaakjaar voorbij.
Kunnen we aan de planning voor 2016 beginnen 🙂
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Een vraagje, binnenkort kan ik de yakon oogsten.
Nu wil ik graag siroop maken.
Ik heb heel internet afgezocht voor een recept, maar niet gevonden.
Wel bijv iemand die yakon werkt en suiker toevoegt, wat mij niet de bedoeling lijkt, omdat het juist een suiker vervanger is.
Heb jij enig idee hoe siroop te maken?
Groetjes wilma
Hallo Wilma,
Zoek vooral in het Engels, het maken van siroop van yakonwortels is veel bekender in bijvoorbeeld Amerika dan in Nederland.
Google op bijvoorbeeld ‘yakon syrup recipe’ of ‘making your own yakon syrup’ en dan vind je websites als deze: http://permaculturenews.org/2011/08/16/yacon-syrup/
Ik hoop dat je daar verder mee kunt!
Diana
Hoi Diana,
over je appeltjes voor de appeltaart: als je nu in de winter appeltaart maakt, gebruik je dan alleen de appelstukjes en gooi je het vocht weg, of gebruik je het vocht ook nog op één of andere manier? Ik neem aan dat de smaken van citroen en wijn dan in de appels zijn getrokken, of niet?
Ik heb dit jaar voor het eerst mijn appelstukjes geweckt volgens het recept van weckenonline, maar moet nog gaan proberen hoe dit bevalt in de taart. Eerst de verse appels opmaken en dan beginnen aan de ingemaakte en ingevroren appels.
Hallo Carolien,
Ja, voor taart giet ik de inhoud van het potje in een zeef en laat het uitlekken, en gebruik ik dus alleen de stukjes appel. Maar voor bijvoorbeeld een appel-crumble gebruik ik ook een deel van het vocht. En voor het inmaakvocht zijn er natuurlijk ook veel vervangers, alleen water is ‘smaakloos’, maar houd je niet van wijn, gebruik dan bijvoorbeeld appelsap, of druivensap. De smaak van het vocht wordt inderdaad voor (een best groot) deel opgenomen in de appelstukjes. Andersom trouwens ook; in het vocht zit niet meer alleen de smaak van citroen en suiker en wijn maar ook van appel en is dus ook prima te gebruiken (bijvoorbeeld als een siroopje, als kookvocht in gerechten, etc.).
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Ik heb niet een vraag over die lekkere appeltjes.
Ik heb net een 2ehands kas aangeschaft en gaan deze het weekend afbouwen. Heb jij advies voor hoe je glas het beste en goedkoopst kan vervoeren. Ik ben namelijk erg bang dat het tijdens het rijden stuk gaat.
Groetjes Roanna
Hallo Roanna,
Gefeliciteerd!!
Het beste vervoer je glas rechtop op een bok (zoals dit, je kunt ze kopen maar als je handig bent ook heel goed zelf maken:
https://www.bva-auctions.com/auction/lot/12909/4735164).
En dan dus schuin, links en rechts van de bok, en je gebruikt spanbanden om de ruiten bij elkaar en op de bok vast te maken.
Mocht je geen bestelbus of aanverwant hebben en het glas plat moeten vervoeren; leg dan een deken strak in de achterbak van de auto en leg daar alle ruiten op en dek af met een 2e deken die aan alle kanten nog wat aanbindt zodat de ruiten niet kunnen gaan schuiven.
Zorg hoe dan ook dat de ruiten glad en recht en zonder bobbels ertussen liggen of staan.
En als ik nog 1 tip mag geven; nummer de ruiten zodat je ze op precies dezelfde plaats weer in de kas kunt zetten als dat ze op hun oude plaats in de kas zaten, de kans dat je dan niet of minder hoeft te snijden om het passend te maken is dan het grootst.
Heel veel succes ermee!!
Diana
Oh wat ben je heerlijk bezig zeg 😀
Dankjewel 🙂
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Ik lees altijd met plezier je tuindagboek en zoek altijd heel veel op op jouw site. Nu zijn in mijn tuin de veenbessen (cranberries) rijp maar ik weet eigenlijk niet goed wat ik er nu mee moet doen 🙂 misschien heb jij nog tips voor mij?
Alvast bedankt.
Groetjes Marieke
Hallo Marieke,
Wij hebben zelf geen cranberries in de tuin maar we vinden ze wel erg lekker. Je kunt ze gebruiken voor bijvoorbeeld jam en gelei, maar ook voor sap. En soms zijn er recepten waarbij cranberries worden gebruikt (in saus bij vlees en wild bijvoorbeeld), je zou voor dat doel de cranberries rauw in kunnen vriezen. Omdat cranberries best zuur zijn (understatement) zou ik zelf jam of gelei maken op de traditionele manier (dus met 1 kilo gewone geleisuiker op 1 kilo vruchten). Niet alleen lekker als zoetbeleg op een cracker maar ook bij kip, gehakt, kaas en noem maar op (denk aan de cranberrycompote die je in de supermarkt kunt kopen). Misschien kun je eens op het etiket van zo’n potje in de supermarkt kijken wat er in de ingrediëntenlijst staat, misschien nog iets van kruiden of sinaasappelschilletjes os zoiets als toevoeging, of zo. Het algemene recept voor jam vind je hier: https://www.mooiemoestuin.nl/inmaken/jam-algemeen/. Op de pagina van de inmaak vind je trouwens ook recepten voor gelei.
Ik hoop dat je hier verder mee kunt!
Diana
Als ik niet weet wat ik kan maken (of als er teveel oogst is van het een of ander!) kijk ik altijd op allerhande.nl en zoek ik op ingrediënt. Als je dit voor cranberry doet geeft het 31 heerlijke dingen! Ik ben jaloers op je struiken, superleuk!
Hoi Diana,
Dat ziet er goed uit! Ik ben ook 3 weken bezig geweest met inmaken van alle appels en peren die ik had.
Ik heb een korte vraag, onze tomaten in de kas blijven licht aan de bovenkant. De tomaat zelf wordt mooi rood, alleen het stukje bij het kroontje blijft licht gkleurd. Zijn ze dan nog niet helemaal rijp of heb jij een idee?
Groetjes,
Ilse
Hallo Ilse,
Door de koelere dagen en koudere nachten en vooral het mindere licht (zowel in intensiteit als het aantal lichturen) zorgt ervoor dat tomaten nu langzamer rijpen (en zelfs als ze helemaal rijp zijn, zijn ze niet meer zo lekker als toen ze nog rijpten in de volle warme zomerzon). Maar nog prima te eten hoor, maar ze hebben dus inderdaad langer nodig. De bovenkant van de tomaat rijpt het laatst, vandaar dat tomaten soms ook wat ‘groene schouders’ hebben. Gewoon iets langer laten hangen. En als je het niet vertrouwt (omdat de plant ziek wordt of het koud wordt, dan kun je half rijpe tomaten eventueel ook plukken en samen met een rijpe banaan in een papieren zak doen, het etheengas dat door de banaan wordt afgescheiden zorgt voor een snellere rijping van de tomaten. Als ze al voor meer dan de helft rood zijn leg ik tomaten ook wel eens gewoon 2 dagen in een zonnige vensterbank, dan kleuren zo ook vaak nog snel bij.
Ik hoop dat je hier iets aan hebt!
Diana
Hoi Diana,
Heb je ook een verhouding voor het sapwaarin je de appels kookt?
Hallo Sarah,
Sorry, ik was van plan het recept dezelfde dag nog even op de pagina van de inmaak te zetten maar dat is me niet gelukt.
Maar ik heb het zojuist daar even geplaatst:https://www.mooiemoestuin.nl/inmaken/appelstukjes/
groetjes,
Diana
Dank je wel voor het recept. Kan ik het volgend jaar terugzoeken (of dit jaar nog proberen)
Hoi Diana! Ik heb ademloos het portverhaal gelezen. Begrijp ik goed dat je met alleen vruchten en zo’n zakje portgist likeur/wijn kunt maken? Wat onwijs gaaf lijkt mij dat!
Ik dacht dat er minimaal wodka of zo aan te pas kwam en dan wordt het weliswaar heerlijk maar ook een redelijk prijzig grapje. Laat je gelijk weten of het lekker wordt als je zover bent?
Groeten, Pien
Hallo Pien,
Met wodka erbij (in andere hoeveelheden uiteraard en op een andere manier) maak je likeur. Ook lekker trouwens :-).
Op deze manier maak je wijn, zoals van druiven ook wijn wordt gemaakt.
Ik heb in vaststaande hoeveelheden bramen gekookt in water en suiker (veel suiker :-)) gekookt. Daar het zakje gist bij gedaan en de gistcellen zijn nu in de fles de suikers (uit bramen en de suiker) aan het omzetten in alcohol. Als het waterslot op de fles stopt met bubbelen (en dat kan een paar weken duren zijn alle gistcellen dood en een kleiner of groter deel van de suikers omgezet in alcohol. Bij 15% alcohol sterven gistcellen af. Dan moet de vruchtenwijn geheveld worden (de oneffenheden die naar de bodem zakken eruit) en dan mag ze in flessen met schroefdop nog een paar weken rusten en is ze klaar. In een notendop dan hè :-). Maar in principe heb je voor het maken van deze wijn alleen maar bramen nodig, en water en suiker en de gist. En eenmalig de aanschaf van een fles met kap en waterslot. Ik laat zeker weten of het lukt, en als het lukt plaats ik het recept, plus natuurlijk er gelijk bij wat de kosten zijn van de spullen die je er voor nodig hebt en waar je ze kunt kopen.
Over een maand of 3 tot 4 weet ik of het is gelukt en of het lekker en voor herhaling vatbaar is…
groetjes,
Diana
Dank voor je uitgebreide reactie! Ik verheug mij nu al op het resultaat en ik weet zelfs niet zeker of ik daar op wachten wil. Superleuk, zo’n fles, zo’n slot, ik ga het maar vast in huis halen. Echte herfstklusjes, heb er zin in!
Hallo Pien,
Leuk!!
Bij http://www.brouwmarkt.nl verkopen ze zo ongeveer alles wat je nodig hebt voor het maken van wijn (en likeur en bier en kaas en jam en azijn en noem maar op).
Google vooral eerst even op zelf wijn maken of zelf vruchtenwijn maken voor meer informatie. Want uiteindelijk heb je er ook wel wat kennis en kunde voor nodig, en geduld en wat geluk (mijn kweeperenwijn is bijvoorbeeld na een heel jaar wachten volledig mislukt gebleken :-)).
Ik zag zojuist deze website en dat ziet er heel informatief uit: http://www.wijnhobby.nl/
groetjes en succes ermee!!
Diana
Dank voor deze info! Wat jammer dat je kweeperenwijn is mislukt. Ik heb een jaar of vijf geleden kweeperenlikeur gemaakt (schillen, vruchtvlees, inmaakbrandewijn en suikersiroop als ik het mij goed herinner. Na paar maanden zeven en dan laten rijpen). Die kwam bij het opruimen van een kast dit voorjaar tevoorschijn. Ik durfde het haast niet meer te proeven maar het bleek onwaarschijnlijk lekker! Of dat door de brandewijn komt of door het vijf jaar rijpen, geen idee. Maar geef de kweeperen nog een kansje! Werkelijk bijzonder!
Hallo Pien,
Ja, likeur kan soms na een paar jaar nog steeds prima zijn. Maar dat heeft een hoger alcoholpercentage. Boven de 18% alcohol is alles langer houdbaar dan eronder (zoals een fles whisky of gin nog heel lang houdbaar is, ook wanneer de fles al open is (en een fles wijn met een alcoholpercentage van 12% echt na een weekje open te zijn geweest al ernstig in kwaliteit vermindert. Mijn kweeperenwijn heeft heel lang (maanden) zacht staan de bubbelen maar het alcoholpercentage is nooit hoog genoeg gekomen en uiteindelijk is de wijn-in-wording gewoon gestorven, ze stopte met gisteren, werd grijs en begon te stinken. Door een bacterie, of geen goed recept (verhouding vrucht/water/suiker), of wat dan ook. En dat iets dan bij een likeur met een alcoholpercentage ruim boven de 20% dus nooit kan gebeuren. Bij likeur maken voeg je vruchten en suiker toe aan een bestaand product met een hoog alcoholgehalte, bij wijn maken maak je zelf alcohol, het is wel een echt heel ander proces en heeft meer risico’s omdat je vanaf de basis begint.
Kweeperenlikeur vinden we hier wel één van de lekkerste likeuren die je zelf kunt maken; met een smaak die in de verte iets lijkt op abrikozen en peren en honing.
groetjes,
Diana
hoi Diana,
ik maak al een aantal jaren vlierbessen/bramenport en leer nog steeds bij, want er kan heel veel mis gaan.
1 Voorbeeld is het te snel bottelen. De port is echt niet in een paar weken klaar! Als je overhevelt (waar ook weer talloze discussies over zijn) zou ik het het naar een nieuwe fles doen, tot ca 2 cm onder het waterslot aanvullen en dan mag je blij zijn als het tegen de kerst uitgegist en geklaard is. Ook al zie je het niet, het gist nog lang door en als je het na een paar weken bottelt krijg je prik, maar ook een hele grote kans dat de flessen springen.
groetjes
Agnita
Hallo Agnita,
Ik weet het. Zelf gelukkig nog nooit gehad maar wel gezien hoe flessen kunnen springen en wat dat voor een rommel geeft :-).
Daarom ben ik er ook echt voorzichtig mee. Ik volg het recept in het boek en heb al besloten wat te doen wanneer ik de port goed genoeg vind en ze is gestopt met bubbelen; dan mag er van mij een scheutje wijnalcohol bij zodat het alcoholpercentage ruim boven de 15% komt en de gisting definitief stopt.
Ik heb hier rode wijn staan, vorig jaar rond oktober gemaakt en na 2 keer overhevelen in schone flessen en aanvullen is ze nu pas gestopt met gisten. Maar in flessen overdoen durf ik nog even niet, ze mag nog een paar weken blijven staan tot ik ze ga bottelen :-). En voor dan heb ik ook al wat bedacht, de flessen gaan liggend in dozen met kartonnen tussenschotten, voor alle zekerheid, zodat ik geen paarse muur aan dit avontuur overhoud :-). Ik vind trouwens het aanvullen na overhevelen niet fijn, het verdunnen met een inferieur suikermengsel of iets wat daar op lijkt, lijkt me niet bevorderlijk voor de uiteindelijke smaak.
Mag ik vragen waar jij na het hevelen de lege ruimte in je fles mee opvult?
En om alle bovenstaande redenen ga ik waarschijnlijk geen wijn meer maken, alleen nog port (die ik dus aan het einde versterk).
Misschien waag ik me nog eens aan korte-termijn bubbel’wijn’ met champagnegist, ik zag bijvoorbeeld op de website van de vpro/Yvette van Boven zelfgemaakt ginger ale, dat zag er leuk en lekker uit, met zeer weinig alcohol en binnen een paar dagen klaar, gewoon in een petfles gemaakt.
groetjes,
Diana
hallo Diana
ik vind overhevelen ook een crime, met veel kans op besmetting
je kunt het verlies aan volume compenseren met, jawel, knikkers! (heel goedkoop bij de action)
dit jaar voor het eerst ga ik niet overhevelen. Ik begon met alles in een ton te doen en dan een dag of 3, 4 flink laten gisten en vervolgens de most in een fles gedaan en met kerst hoop ik dat het goed is. Volgens echte wijnmakers kan dat niet, maar ik ken iemand, die dit zo al jaren doet en kennelijk heerlijke port maakt (heb het helaas nooit geproefd), gokje dus, zal je laten weten of het gelukt is, zou veel werk besparen. Ben ook benieuwd naar jouw uitkomst
groetjes
Agnita
Hallo Agnita,
Dankjewel voor de tip! Nooit gedacht om aan te vullen met iets dat niet vloeibaar is, altijd zitten verzinnen met welke vloeistof ik het aan zou kunnen vullen.
Ik ga zeker even bij de Action naar knikkers kijken, lekker schoon te maken, klinkt ideaal.
Ik ben benieuwd hoe het met jouw port af gaat lopen. Wil je het hier nog eens laten weten? Ik zal het ook een keer in een tuindagboek noemen als de gisting is gestopt en wat de smaak is (in het boek waar ik het recept uit heb wordt gesproken over minimaal 4 maanden (2 maanden voor de gisting, daarna hevelen en wachten tot ze klaar is om te bottelen en vervolgens nog minimaal 2 maanden rust op de fles). We wachten af :-).
Nogmaals dank voor de tip!
Diana
Kun je pompoen invriezen? En kun je daar dan later weer soep van maken?
Jou site is mijn favorite tuinsite. Dank je wel voor alle geweldige tips.
Groeten
Karin
Hallo Karin,
Ja hoor, je kunt zeker pompoen invriezen voor soep, ik vries het elk jaar in (pompoen schoonmaken, schillen en draden en zaden eruit en het vruchtvlees in blokjes rauw invriezen). Maar je kunt ook prima kant-en-klare pompoensoep invriezen, doe ik altijd als ik eens pompoensoep overhoud (handig voor als je weinig tijd hebt, gewoon een bakje soep uit de vriezer halen en opwarmen.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Ik zit me al een tijdje af te vragen. Hoe is het afgelopen met de tomaten die je zo laat in het seizoen nog hebt gezaaid als experiment?
En hoe gaat het thuis met je banaan? Hij gaf zo’n mooie bloem. Heeft deze nog mooi gebloeid, en heb je al besloten of hij moet gaan of mag blijven?
Groetjes!
Hallo Agnès,
Ja, dat was iets van juni, dat ik ze alsnog zaaide. Ik kan het iedereen afraden om dan pas tomaten te zaaien, want het is echt heel veel te laat, maar dat neemt niet weg dat ik van een paar van deze soorten toch nog tomaatjes kan oogsten. Nu worden ook die planten wel slecht door de herfst maar van de Gardener’s Delight heb ik nog wel een stuk of 30 tomaatjes kunnen oogsten. Van de Oranje van Goeijenbier zelfs wel een stuk of 50. Van de Napoli a Fiaschetto een stuk of 10, van Outdoor Girl ook nog een stuk of 10. Van de andere 5 of 6 rassen hangen er wel nog onrijpe tomaten aan de plant maar ik betwijfel of daar nog iets van gaat rijpen. Dus eigenlijk ben ik nog niet zo ontevreden, en het was leuk om het eens uit te vinden en te proberen.
De bananenbloem hangt er nog steeds, hij wordt alleen met de week kleiner, elke paar dagen valt er een buitenlaagje van de bloem af en ze is nu nog zo’n 12 x 8 centimeter groot. Op een gegeven moment zal ze helemaal ‘afgepeld’ zijn (denk ik, dit is ook nieuw voor ons). Als het goed is sterft ze na de bloei af, niet de hele plant maar de grote dikke stam waar ze aan hangt. En in ruil daarvoor verschijnen er dan weer nieuwe kleine stammen vanuit de basis. Alleen al omdat ik dat dan eens wil zien mag ze zeker blijven :-). Als het lukt hoor, bij echt heel strenge winters is er altijd een kans dat de hele plant het niet overleeft, ondanks inpakken en beschermen tegen de kou.
groetjes,
Diana
Hoi Diana, bedankt voor je antwoord!
Ik vind het dan nog wel aardig met de tomaten.. Ik heb planten staan dit jaar waar nog niet eens 50 tomaten vanaf kwamen en die heb ik keurig voorgezaaid in het voorjaar.
Leuk dat je nog kan genieten van je mooie banaan. Wie weet wat ie je volgend jaar zal brengen..
Fijne avond!
leuuuk!
Lieve Diana, ik wil je bedanken, voor alle informatie, nu ook weer over appeltjes in wijn. Ik heb een appelboom (notaris) en kom om in de appels. Nu reik je weer een manier aan om ze goed te houden. Groetjes Aletta
Hallo Aletta,
Leuk om te horen dat je iets aan het recept hebt!
Wij hebben vandaag van 2 volgende emmers appels appelcompote (in)gemaakt, en vanavond gelijk geproefd, ook erg lekker.
Nog 1 emmer te oogsten, nog even verzinnen wat we daar als slot dan nog mee gaan doen :-).
groetjes en succes met de inmaak!
Diana
Hallo Diana,
Vorig jaar heb ik heel veel potten met appels in wijnsiroop gemaakt naar jouw recept mooiemoestuin.nl/inmaken/appelstukjes/ . De hele winter hebben we hierdoor van onze appels kunnen genieten. Helaas heb ik het recept niet opgeschreven en ik kan het ook niet weervinden op jouw site. Zou je het nogmaals kunnen plaatsten?
Groetjes Elske
Hallo Elske,
Oei, ik vrees dat ik afgelopen voorjaar bij de start van de nieuwe website eens flink heb opgeruimd, en dat oude recept heb weggegooid. En ik kan het nu dus niet meer terugvinden, ik heb het echt volledig weggegooid. Sorry! Ik kan nog wel een kleine beetje bedenken hoe het recept toen was maar niet precies.
Ik heb even gezocht en vond hier een leuk recept dat ik zelf wel zou willen proberen: 24kitchen – appelstukjes op siroop. Ik hoop dat je daar iets aan hebt? Ik zou zelf maar 1 steranijs gebruiken want dat is in inmaak heel sterk, en zelf ben ik niet zo dol op kruidnagel en zou dat weglaten of slechts 1 of 2 kruidnagels gebruiken in plaats van een theelepel. En ik zou het water dan vervangen door witte wijn. Mocht je dat recept willen proberen, dan zou ik het heel leuk vinden als je hier eens laat weten wat je er van vond, misschien ga ik het ook wel maken :-).
Nogmaals sorry, maar ik hoop dat je hier iets aan hebt!!
Diana
Hallo Diana,
Bedankt voor je snelle reactie. Jammer dat je het recept niet meer hebt. Het recept van 24kitchen houd ik in mijn achterhoofd maar ik zoek toch nog even verder. Wanneer ik een recept heb wat mij bevalt dan laat ik het je weten!
Groet, Elske