Alliums
Nog steeds genieten van het mooie weer. Het is echt jaren geleden dat we zo’n mooie zomer hebben gehad. En dat is aan de tuin ook te merken; eindelijk weer eens een prima opbrengst van buitentomaten, ik kan in de buitenteelt de Miniature White komkommertjes oogsten, zelfs de kouseband staat er prima bij en gaat bloeien. De pepers in de vollegrond bloeien volop.
Foto rechts: Allium ‘Millennium’.
Nadelen van dit mooie weer? De kroten schieten door (dus die hebben we eergisteren nog net op tijd geoogst). De appels beginnen al te rijpen maar zijn wel kleiner dan in vorige jaren. En dat geldt ook voor de bramen. Ik weet dat water geven zou helpen, maar er valt hier nu niet tegenaan te gieten, elke 2 dagen gaat de pomp aan en proberen we weer een ander stuk tuin water te geven. En niet te vergeten alle potten en de 3 kassen.
De pronkbonen bloeien erg goed, maar zetten slecht vrucht (te hoge luchtvochtigheid? – de bloemen vallen vaak zonder bevruchting af). Sperziebonen en snijbonen hebben daar in ieder geval geen last van, we kunnen kilo’s plukken.
Foto rechts: de laatste sjalotten kunnen geoogst worden.
In onze kassen gaat het nog goed met de tomaten, ook daarvan volop oogst, al zie ik ook wel zo links en rechts trosjes verdroogde bloempjes, als gevolg van een te warme/zonnige dag onder glas. Bij onze tuinbuurman is de kas helaas op de slechtste (warmste) dagen dicht gebleven; de toppen van zijn tomaten zijn letterlijk verbrandt en hangen donkerbruin en verdord voorover. Gelukkig zijn de planten wel al 2 meter hoog en door de planten nu gelijk te toppen komt er nog meer dan voldoende oogst.
Vanavond gaan we de uien ophalen. Ze liggen al een week plat en sterven af. Sommige tuinders laten ze gewoon op het land liggen om te drogen, sommigen leggen ze op een rek, maar zelf nemen we ze liever mee naar huis. Het voordeel van een kachel is dat je ook een houthok hebt. En dat open maar overdekte hok is nu leeg. We binden de uien vanavond in bosjes van 6 tot 8 uien op en hangen ze dan te drogen onder die overkapping. Ook als het regent drogen de uien dus gewoon door, en als ik een ui voor het eten nodig heb, kan ik die zo even achteruit de tuin halen.
De knofloken zijn ondertussen (op dezelfde manier) gedroogd en liggen in een krat in de schuur. Ik heb gelijk een paar mooie bollen uitgezocht om er over 2-3 maanden de tenen weer van uit te kunnen planten.
De oerprei bloeit dit jaar (foto). Ik heb nog getwijfeld of ik de bloeistengels af zou knippen (ter bevordering van de bolletjes), maar door de warmte/droogte zo druk gehad met water geven, etc. dat ze nu al in bloei staan en ik ze maar laat staan. Wellicht komen er nog zaden in :-).
Wij houden van uien en ui-achtigen, we eten ze ook heel veel. En de geur is zo lekker. En bij de siersoorten is het altijd lekker druk tijdens de bloei; ze worden heel druk bezocht, vooral door hommels. En dus hebben we veel uien en ui-achtigen (Alliums) in de tuin:
- Uien (Allium cepa); in wit, rood en geel, zaai- en plantui
- Zilveruitjes (ook Allium cepa, foto); ook vandaag oogsten, en wellicht vanavond eens in zoetzuur inmaken
- Prei (Allium porrum), zowel zomerprei als winterprei
- Knoflook (Allium sativum)
- Bieslook (Allium schoenoprasum)
- Knoflookbieslook (Allium tuberosum)
- Oerprei (Allium ampeloprasum)
- Stengelui (Allium fistulosum)
Oftewel, wij eten graag en best vaak uien :-). Maar ook in de siertuin dus erg leuk, bloeit niet lang, maar is lang voor de bloei al decoratief en trekt enorm veel hommels en solitaire bijtjes, etc.
Tot slot nog een foto van een sierui; Allium sphaerocephalon.
En een kleine tip voor een warme dag als vandaag (gisteren proefondervindelijk ontdekt). Zet straks een grote kan kraanwater in de koelkast. Snijd een stuk of 3 takken munt fijn en doe dat erin. Snijd een halve komkommer in plakjes en doe dat erbij. En voeg dan een paar schijfjes citroen of limoen toe (of gewoon een eetlepel of 2 geconcentreerd citroensap uit een fles). Laat liefst een paar uur trekken. En drink gewoon het water terwijl de kruiden/komkommer onderin de kan blijven. Je kunt de kan zelfs nog wel een keer bijvullen met wat water. Erg lekker en verfrissend water voor een warme middag/avond.
Ik hoop vanavond nog even een leuk recept op de pagina van courgettes te schrijven, afgelopen weekend uitgeprobeerd; courgettecake met tomatensaus. En ik pluk vanmiddag ook gelijk nog wat verse Tropaeolum-zaden om dit jaar eindelijk eens de zaden op azijn/zout water te zetten (smaakt dan een beetje als kappertjes, is me verteld). Als het wat is, zal ik dat ook even bij de inmaakrecepten zetten.
Het is inderdaad genieten in de tuin! Door dat zonnige weer ook weinig ziektes, zelfs de late aardappelen staan er nog prachtig bij. Ik heb nu voor het eerst twee pompoenplanten op de mestvaalt van vorig jaar gezet en die groeien de hele tuin door. In de buurt staan dahlia’s, goudsbloemen en borage, en iedere keer komt er weer een nieuwe pompoenloot onder het gewas vandaan 🙂 Heb dus geen flauw idee hoeveel pompoenen ik straks daadwerkelijk ga oogsten…
Jouw observatie van de pronkbonen deel ik. Heel veel bloemen, dat wel. De stambonen (groninger gele droogbonen) zitten daarentegen vol met dikke peulen en beginnen nu om te vallen. Maar die hebben dan ook veel eerder gebloeid.
Ik ga eind deze week de tomaten inmaken op eigen sap. Lang geleden ook al eens gedaan, kijken of ik het nog kan 😉 Ik heb het hele jaar extra grote potten gespaard, maar de Ludmilla’s zijn zo enorm dat er maar drie in iedere pot passen denk ik!
Wat een geweldige site heb je! Ik volg en lees ‘m al een poos nu en word heel blij van alle informatie en tips die ik hier vind. Vandaag heb ik op mijn weblog geschreven over de patisson Patty Pan en kwam via google weer bij jouw moestuin terecht. Ik ben zo vrij geweest om een link naar je site te plaatsen op mijn blog over de courgettes en ik hoop dat ik in de toekomst net zoveel groentes kan oogsten als jullie. Ben in ieder geval al heel erg blij met mijn ene patisson:)
Hallo Marike,
Dankjewel voor de link, je hebt zelf ook een erg leuke weblog!
En ik hoop dat je ook veel kunt oogsten (het is in ieder geval een mooie zomer voor courgettes :-)).
groetjes,
Diana
Hallo Diana, wat staat de alluim er weer mooi bij, het is mij niet gelukt om ze uit het toegestuurde zaad op te kweken. Gelukkig een heleboel andere planten wel.
We blijven het gewoon proberen, want ik vind ze schitterend.
Hallo Janet,
De Allium ‘Millennium’ staat er inderdaad mooi bij, en er zitten enorm veel hommels, vlinders en solitaire bijtjes op.
Wat jammer dat ze bij jou niet is gekiemd! Alliums zijn niet altijd even gemakkelijk te zaaien, hebben soms (niet altijd) een koudeperiode nodig.
De zaden blijven ook slechts een jaar kiemkrachtig, en moeten het liefst koel worden bewaard tot het moment van zaaien.
Help me komend najaar even herinneren dat ze bij jou niet wilde kiemen, dan hoop ik (met wat mooi nazomerweer) weer verse zaden te hebben geoogst voor een nieuwe poging.
groetjes,
Diana
Dag Janet,
Je bent niet de enige die met het kiemen van de alliums problemen heeft gehad. Ik had 2 verschillende soorten zaad, w.o. de millennium, maar van beide niet opgekomen. Ik moet zeggen over de andere zaden ben ik wel tevreden en het heeft soms ook alles met standplaats, water geven e.d. te maken. er blijft nog zo veel om van te genieten (zolang Diana mooie foto’s blijft maken) :)) Met de alliums probeer ik het volgend jaar nog een keer en dan wat eerder. Wie weet dan meer geluk.
groet
Hallo Gea,
Wat jammer dat je ook geen geluk hebt gehad met de Alliums! Ik weet niet welke soort je naast de Millennium hebt gezaaid, ik neem aan de Allium tuberosum (knoflookbieslook). En ook dat waren gewoon gezonde, verse zaden hoor. Ik heb ze zelf ook gezaaid, omdat ik vorig jaar een stuk van de grote plant heb gestoken voor mijn tuinbuurvrouw. En hier kiemden de zaden prima. Ik heb ze eind januari in de koude kas gezaaid, de zaden kiemden zo rond half maart. Ze zijn nu zo’n 15 centimeter hoog.
Alliums zijn niet perse moeilijk te zaaien maar hebben wel de goede omstandigheden nodig; een langere periode van kou (hoewel sommigen ook nog wel in huis kiemen), een goede kwaliteit potgrond die je verluchtigt met 1/5e deel grof brekerzand. En dan uiteraard in de kou niet uit laten drogen. Zo kiemden hier afgelopen voorjaar niet alleen Allium tuberosum, maar ook Allium sphaerocepohalon en Allium carinatum. Gooi vooral de zaden nu maar weg, want Alliumzaden blijven niet veel langer dan een jaar kiemkrachtig, en dan hoop ik dat ik komend najaar nieuwe zaden van de beide Alliums kan oogsten.
groetjes,
Diana
Dag Diana,
Het is mooi om te lezen dat steeds meer mensen je site ontdekken en er van leren maar ook van genieten. Met deze prachtige zomer is het ook genieten in de tuin van alles wat er groeit. Vandaag voor het eerst de physalis geproefd. Idd een heerlijk vruchtje. Wat heerlijk dat je op een rondje tuin zoveel heerlijke dingen tegenkomt die je zo maar even kunt opeten want ook de wijnbes is klaar, Ik moet je zeggen dat de vleestomaat Demidov er ook zo eentje is. Jonge wat een heerlijke vleestomaat is dat en hij groeit buiten eigenlijk net zo goed als in de tunnelkas. De rattlesnake boontjes doen het ook geweldig. nauwelijks nog blad, zo ongeveer halverwege de stokken met de ranken maar volop bloem en boontjes. Bij de fa. vreeken dit jaar 4 zakjes verschillende meloenzaden gekocht en ze doen het geweldig aan bijna elke plant wel 10 meloenen. Vooral de Charantais doet het geweldig. Nu hopen dat de warmte en de zon ook in augustus blijft komen dan kunnen we heel veel meloenen oogsten samen met alle pepers, paprika’s en tomaten.
Ik heb wel wat moeite met de kool Russian Red (red Jack). Ze groeien eerst goed tot mooie jonge plantjes en dan ineens is het hartje van de plant weggerot. Heb je enig idee waar dit van zou kunnen komen? Ik ga ze nog een keertje uitzaaien en dan onder vliesdoek, omdat ik denk dat het ook wel de koolvlieg of koolwitje kan zijn, maar ja de laatste legt eitjes op het blad en toch niet in het hart van de plant en de vlieg zit in de grond en eet vooral de wortels op. Ik zal nog eens kijken hoe de wortel er uit zien. Maar ja, je kunt ook niet alles hebben toch? Ik ben voor de rest heel tevreden, net als vele andere tuinliefhebbers
Een zonnige groet uit Groningen!!
Hallo Gea,
Met zo’n mooie zomer als deze lukt het oogsten een stuk beter dan in een zomer zoals die van vorig jaar. Ook al is alles een stuk later te oogsten dan normaal, door het mooie weer komt alles nog goed en is de oogst nu enorm goed.
De kool Red Russian Kale (is dezelfde als die jij hebt, denk ik, slechts een klein verschil in de naam) was hier 2 jaar geleden in een natte zomer ook een zwakke, ziekelijke plant.
Duidelijk aangetast door de rupsen van het koolwitje (die het blad opvraten en niet het hart). Ik heb de planten toen al in een vrij jong stadium gerooid en weggegooid. Afgelopen voorjaar kreeg ik van iemand zaailingen, en die doen het nu juist meer dan prima; al meer dan 50 centimeter hoog, vol in gezond blad.
Soms heeft een plant (en wij daarbij) gewoon pech. Maar een nieuwe poging (uiteraard op een ander veldje) lijkt me, gezien mijn ervaringen dit jaar met haar, de moeite waard.
groetjes,
Diana
Hoi diana,
Dit jaar heb ik eens oost-indische kers met hele donkere bloemen gezaaid. Maar om de een of andere reden staat ie er maar erg magertjes bij. En ik gebruik altijd alles van die plant, dus ook de zaden. Die doe ik dan in kleine potjes van bijv. pesto, handig en mooie weggevertjes.
Ik zal je even vertellen hoe ik het vorig jaar gedaan heb:
Zaden wassen en in schone potjes, takje verse tijm en vers laurierblaadje erbij, een half knoflookteentje, 2 kruidnagels en wat gemengde peperkorrels en in een paar potjes had ik een oranje bloem in gestopt. Tot slot het potje volgieten met witte wijnazijn.
De potjes met de bloem kleurden na een paar dagen mooi zacht oranje.
Lekker en zeker de moeite waard om het te proberen.
Ik ga straks je frisse muntwater eens uitproberen.
Hallo Carine,
Dat is toevallig, ik ga straks Tropaeolum-zaden inmaken.
Ik vond een recept waarbij de zaden eerst 48 uur in zout water moesten staan. Geen idee of dat noodzakelijk was, maar het water (in de koelkast uiteraard), met zout, begint al wel wat groen te verkleuren, ik ga ze straks spoelen en proeven en dan inmaken in kleine potjes met laurier, witte- en rode wijnazijn en wat suiker.
Ik ga jouw recept bewaren en zeker ook eens proberen. Met zo’n bloem erin, dat klinkt ook erg leuk!
Jammer dat jouw Tropaeolum het niet goed doet. Ik heb ook wel eens wisselende resultaten hoor, en vaak heeft dat hier met het weer te maken (als het veel regent slempt de grond hier dicht en daar lijkt ze in ieder geval niet van te houden). Hier doet de minus, met rode en oranje bloemen het prima. De Alaska met witbont blad achter de kas heeft het duidelijk minder naar haar zin. Volgend jaar zet ik ook eens wat planten op de composthoop. In ieder geval blijft ze een geweldige éénjarige; vrolijke kleuren, uitbundige bloei, lange bloei, bloemen eetbaar, blad eetbaar, zaden eetbaar…….. wat willen we nog meer :-).
groetjes,
Diana
Op mijn composthoop groeit ook tropaeolum, van de zaden die daar vorig jaar terecht zijn gekomen. Dus ik heb wel wat blad en wat bloemen om eens door de sla te doen, maar de zaden inmaken zal er dit jaar niet bij zijn. Volgend jaar een nieuwe kans. Ik heb laatst al zaden gekocht: ‘Capucine’ , met roomwitte bloemen met een geelgroen hart.
Heb net een glaasje van de frisse komkommer-munt-citroen drank gedronken, lekker. Dank je voor de tip. Ik maak iedere dag 2 karaffen met allerlei kruiden en fruit brouwsels, warm en koud. Ze kunnen vaak niet wachten tot ze afgekoeld zijn….
Hallo Carine,
Capucine is de Franse naam voor Tropaeolum (zoals de Nederlandse naam Oost-Indische Kers is, en de Engels naam Nasturtium), erg lastig, al die ‘landennamen’ voor Tropaeolum :-).
Een roomwitte Tropaeolum is erg mooi, ik heb haar gehad met de rasnaam “Milkmaid”.
Hier ook elke dag frisse watertjes…… vanavond eentje met wat munt en ijsblokjes van ongezoet aalbessensap, die vind ik ook erg lekker.
groetjes,
Diana
Ik heb ‘Milkmaid’ even opgezocht en dat is hem inderdaad. Ik ga het er gelijk bijschrijven op het pakje. Dank voor de uitleg.
Hallo Carine,
Prachtige site en……….verslavend!.!Ik blijf je volgen vanuit Norfolk.
groetjes van Anja
ha Diana,
Korte vraag. Ik heb ruim 30 (!) knolselderijplanten staan. Zelf uit zaad opgekweekt, half mei geplant, goed aangeslagen en mooi doorgegroeid, ondanks de warmte en de droogte. De planten zijn vol en hebben mooi donkergroen blad. Alleen… nog geen begin van een knolletje! Het is voor het eerst voor mij, en ik vroeg me gewoon af wanneer de knollen komen 🙂
groetjes, Christa
Hallo Christa,
Hier zijn de knollen van de knolselderijen ook nog klein (klein maatje tennisbal). Het koude voorjaar en de droge zomer hebben daar misschien wel aan meegeholpen.
Ik hoop dat ze nu in ieder geval nog goed groeien. Knolselderij vinden we zelf niet heel gemakkelijk, heeft veel voeding nodig, een goede, losse grond (en daar schort het hier wel aan). Voordeel is dat eigen knolselderij niet te vergelijken is met winkel-knolselderij – heel veel sterker van smaak, en daardoor heb je er maar weinig van nodig (in de erwtensoep :-)).
Als je nog helemaal geen knolletje hebt (en je weet zeker dat je geen snijselderij maar echte knolselderij hebt), zou je wellicht nog wat kunnen bijmesten, met wellicht wat kali. In principe kun je de planten tot zeker half/eind november laten staan (afhankelijk van de eerste serieuze vorst), dus ze hebben nog tijd genoeg om te groeien.
groetjes,
Diana
Hallo Diana, Ten eerste: wat een ontzettend leuke site heb je! Ik ben een paar maanden geleden begonnen met mijn eerste moestuin en tuinkas. Totaal zonder ervaring en ik heb al een hoop geleerd van jouw site. Onlangs heb ik knoflookteentjes geplant, deze zijn al opgekomen. Maar drie weken later heb ik er een lint bieslook naast gelegd en nu lees ik vandaag op een andere site dat dit slechte buren zijn, maar waarom wordt nergens verteld. Weet jij dat toevallig, waarom ik beter geen bieslook naast knoflook kan zetten? In ieder geval ga ik ze er maar gauw uithalen (die bieslook, want die is toch nog niet opgekomen.
Groeten en succes verder! Jacqueline
Hallo Jacqueline,
Je bent echt heel erg vroeg met het planten van knoflooktenen.
Kijk even op de pagina met informatie over knoflook; ik zelf plant ze niet voor eind oktober (voor oogst in juli volgend jaar).
Bieslook en knoflook behoren tot dezelfde familie (Allium schoenoprasum en Allium sativum). Dat betekent dat ze dezelfde ziekten en belagers kunnen hebben. En dat zal dan waarschijnlijk de reden zijn waarom ze als slechte buren worden beschouwd. Je kunt de bieslook gewoon laten staan (bieslook is een winterharde vaste plant). Misschien kun je volgend voorjaar wel iets van worteltjes ernaast zaaien (want dat helpt om aantasting door de uienvlieg te voorkomen).
Ik maak me meer zorgen om de knoflook; de kans dat je al groot blad hebt wanneer de winter ingaat en dat de planten de winter dan slecht of niet overleven is best groot.
Zoals gezegd. knoflooktenen plant je vooral in de herfst (oktober/november), dan heb je niet meer dan een centimeter of 10 loof in de winter (beter bestand tegen vorst dan volwassen planten), die in maart verder kunnen groeien en vanaf mei/juni een bolletje kunnen gaan maken.
groetjes,
Diana
Ojee, nou, ik zal het wel gaan meemaken. Ik ga zeker nog eens je pagina over knoflook lezen. Ben gewoon wat te enthousiast geweest 🙂
Bedankt voor je reactie!
Gr. Jacqueline
Hallo Diana en Christa
Allereerst wil ik jou Diana bedanken voor alle mooie foto’s en beschrijvingen van het tuin wel en wee, waarvan je ons laat meegenieten.
Na de moeilijke start dit jaar krijgt ook op mijn tuin alles nu een groeispurt. Vooral over de aardappelen ben ik zeer tevreden. Ik zet altijd kleine hoeveelheden van verschillende rassen. Bij Boerengoed kan je pootaardappelen per kilo en zelfs nog minder bestellen. Dat vind ik zelf heel prettig. Op de tuin kreeg ik van iemand 2 potertjes van de Ratte aardappel. Matige oogst, zo las ik op internet. Maar bij het rooien telde ik er 85 stuks. Ongelofelijk, want er waren er veel van 10 á 14 cm.
Christa vroeg waarom de knolselderij nog geen knol vormde. Ooit kocht ik bij de Slegte het boek 600 tips voor de moestuin.
Het is wat oubollig geïllustreerd (groenten hebben op sommige tekeningen gezichtjes en handjes) maar Franz Böhmig geeft niet alleen tips, maar zet er ook het waarom bij. Hij schrijft dat knolselderij die te diep gepoot is geen knol vormt en omdat knolselderij veel stikstof nodig heeft, geeft hij daarvan half augustus nog wat. Ook is hij royaal met water. Zelf teel ik geen knolselderij omdat mijn moestuin zandgrond heeft. Maar misschien heb je wat aan deze tips van Franz.
Groetjes,
Wia
Hallo Wia,
Wat leuk, ik heb hetzelfde boek 🙂 Ook bij de Slegte, denk ik. Tegenwoordig struin ik nog wel eens in de schappen van de kringloopwinkel, en daar vind ik ook regelmatig leuke tuin- of kookboeken).
Ik heb hier Ratte 2 keer geprobeerd, 2 keer een zeer matige opbrengst. Dit jaar niet gezet, maar onze tuinburen wel, en ook die hadden weer een zeer matige opbrengst. Doet het wellicht een stuk beter op zandgrond dan op kleigrond. Of alle condities waren dit jaar in jouw tuin optimaal. Of toeval. Of beter pootgoed. Soms weten we niet waarom. Misschien moet ik toch ook nog eens een poging wagen :-).
Hier staat de knolselderij altijd op het veld van de koolgewassen, vooral ook omdat ze zoveel voeding nodig heeft (stikstof, kali en fosfor). En zo doet ze het hier prima. Vroeger stond ze hier op het veldje van de knolgewassen en deed ze het duidelijk minder. Op kleigrond is er over het algemeen geen gebrek aan water, hoewel we in de maan juli toch een paar keer de waterpomp hebben aan moeten zetten.
groetjes,
Diana