Aardbeien
Het is hier droog, al 2 weken niet geregend (op 3 millimeter na en dat is alweer anderhalve week geleden). Ik ben altijd bang om te hopen op water, want voor je het weet krijg je het in overvloed. En dus gisteren de pomp maar meegenomen, om zelf water te geven, en de tonnen en de ondertussen lege 1000-litervaten te vullen.
Scheuren in kleigrond…
We hebben aardbeistekken gekocht. Want we hebben er nu plaats voor. Doperwten, aardappelen, peulen, tuinbonen, krootjes en al flink wat sla en andijvie zijn geoogst en er zijn dus wat lege veldjes.
Uiteindelijk hebben we op de volkstuin gezamenlijk aardbeistekken besteld, en het leuke daarvan is is dat je op deze manier wat meer verschillende soorten kunt proberen. En dus heb ik niet 3 x 10 stekken van dus 3 soorten staan, maar 6 x 5 stekken van dus 6 soorten.
We hebben de stekken bij de firma van Duivenvoorden besteld. En zijn daar vooralsnog erg tevreden over.
Op de foto zie je een stek zoals ze uit de doos kwam. Het zijn in deze tijd nog koelkaststekken (ook wel frigoplanten genoemd), zorgvuldig op lage temperatuur bewaard tot ze verstuurd kunnen worden.
En omdat het kale wortels zijn moeten ze ook vooral op de dag van aankomst worden uitgeplant.
En dus hebben we dat gisteren gedaan. Eergisteren het veldje al voorbereid, omdat de grond zo droog is is ze bonkig, met grote kluiten kleigrond. En dus het onkruid gewied, een flink aantal gieters water erover zodat we de bonken klei wat fijner konden maken. En gelijk wat organische voeding aan de grond gegeven.
En daar staan ze nu, 30 kleine kopjes boven de grond. 5 op een rij, 5 soorten, met allemaal een eigen label. En wat meer ruimte dan normaal (normaal gesproken houden we zo’n 40 x 50 centimeter aan, nu hebben we gekozen voor een afstand van 50 x 60 centimeter.
En dat is dan vooral om te zorgen dat we de 6 soorten een beetje goed van elkaar kunnen onderscheiden en er goed tussen kunnen staan en lopen, zonder op aardbeien te stappen. En om de jonge planten genoeg ruimte te geven om flink te groeien. En uiteraard ook om volgend jaar makkelijk stekken te kunnen nemen van de dan volwassen planten.
De 6 soorten die we hebben gezet: Sonata, Florence, Elianny, Senga Sengana, Malwina, Induka. Leuk om volgend jaar te ervaren wat de lekkerste aardbei is, welke plant de beste opbrengst geeft, welke plant de mooiste aardbeien geeft.
En daarnaast hebben we zelf natuurlijk ook aardbeien staan. 1 soort die we erg lekker vinden en waarvan we de naam niet weten, omdat we de stekken hebben gekregen van een tuinbuurman. En de Frau Mieze Schindler, een oud ras dat erg mooie aardbeien geeft in een donkerrozerode kleur, met een erg lekkere smaak.
En nu de oogst van aardbeien bijna voorbij is beginnen de uitlopers goed te groeien.
En dus zelf de eerste stekken uitgekozen. Op de foto zie je zo’n stek, met de uitloper van de moederplant. Na de stek gaat de uitloper verder en wil ze weer nieuwe stekken maken. Maar die haal ik weg, 1 uitloper mag dus 1 sterke en goede stek geven. En die ligt nu in een potje met potgrond. Net als via een navelstreng krijgt de stek nu nog alle voeding en vocht van moeder.
Maar door de potgrond en voldoende vocht geven kun je moeder wat helpen en kan de stek snel wortels maken en zelf zo ook al voeding en vocht opnemen. Over een paar weken zijn de stekken zo sterk en groot dat ze kunnen worden losgesneden van de moeder. En zodra de wortels dan onderuit het potje willen komen mag ze de grond in.
We hebben 5 stekken van de Frau Mieze Schindler staan, de andere (onbekende) aardbei geeft nog aardbeien en nog geen uitlopers. Maar van die zouden we ook graag stekken willen nemen, en dan bij voorkeur wat extra stekken zodat we ook een stuk of 10 planten langs het middenpad in de kas uit kunnen planten, voor extra vroege aardbeien in het voorjaar van 2015.
Hoi diana,
Allereerst mijn complimenten voor je site.haal er veel inspiratie uit.heb een vraagje.wil verhoogde vakterm maken van 20 cm hoog op volle grond maar weet niet goed hoe ik ze o moet vullen moet ik eerst karton doen enz?
Groetjes andre
Hallo Andre,
Het is maar net wat je erin wilt telen. Ik zou zelf geen karton doen, het houdt wel onkruid tegen maar groenten en kruiden die diep wortelen kunnen er niet goed in groeien. Ik heb bakken gevuld met tuingrond, bakken met tuingrond met zand erdoor (voor worteltjes en zo), bakken gevuld met tuingrond en compost en oude stalmest (voor kool), etc.. Maar op de website van de makkelijke moestuin wordt geadviseerd om een mengsel te maken van vermiculiet, turf en compost. En er worden in tuincentra zelfs zakken grond voor een makkelijke moestuin en verhoogde bak. Het is maar wat je wilt en wat je al hebt (zonde om niet je eigen grond en compost te gebruiken als je er genoeg van hebt, daarvan weet je wat goed en voedzaam is, plus het is gratis).
Ik hoop dat je hier verder mee kunt….
Diana
Hallo Diana,
Grappig om te zien wat droogte met de grond doet ; wij hebben door de droogte nu stuifzand gekregen , makkelijk te bewerken 😉 het onkruid trek je er zo uit , maar alle gieters water verdwijnen als sneeuw voor de zon
Groet Simone
En dat heb ik dan nog nooit gehad. Het voordeel van onze grond is dat er wel scheuren in de grond komen wanneer de grond te droog wordt, maar dat zelfs dan er een centimeter of 10 onder die harde bovenlaag nog wat vocht zit waar planten van kunnen gebruiken. Aan de andere kant, wij hebben als nadeel dat als het komend weekend veelvuldig gaat regenen de plassen hier dagenlang op de grond kunnen blijven staan.
Het is altijd en overal wel wat 🙂
Diana
nog geen regen gezien hier op flakkee 😉
Hallo Marco,
Hier wel, maar dat was zo weinig (3 millimeter) dat het binnen paar uur al weer verdwenen was.
Vanaf komend weekend gaat het regenen. En uiteindelijk, als ik mag kiezen, dan maar liever te weinig water (want dan zullen we het zelf moeten geven) dan teveel water (want weghalen kunnen we het op de vette klei niet). 🙂
groetjes,
Diana
Wij hebben de hele kleine bosaardbeitjes staan. In het begin gaf de plant maar een handjevol vruchtjes maar sinds dit jaar oogsten we flink. We vriezen alles in zodat we er op het eind van het seizoen jam van kunnen maken. Deze aardbeisoort ruikt zo apart. Het lijkt wel een beetje op van die bubbelicious kauwgom hahaha! Maar de smaak is fantastisch. Aardbeien zijn zulke geweldige leveranciers van fruit!
Hallo Mark en Marion,
Ik vind ze ook heel lekker maar het feit dat ze zo klein zijn, plus hun sterke groeikracht houdt me tegen.
De Frau Mieze Schindler heeft wel ook een ouderwets en heerlijk aroma, en als het goed is heeft ook de Senga Sengana een bijzonder aroma. We zijn benieuwd, ik vrees dat we nog even moeten wachten op de smaaktest :-).
groetjes,
Diana
Zolang ze maar smaken dan vinden wij het best. Veel aardbeien (vooral die in de supermarkt) smaken ons veel te waterig en zuur!
Hallo Diana,
Wat leuk dat je zo meerdere soorten kunt proberen! Wij hebben ooit een straatje aardbeien (10 verschillende soorten, van de aardbeienacademie) gedeeld en zo Sonata, Honeoye, Lambada, Korona en Rumba kunnen proeven. De eerste vier hebben we nog steeds. Sonata heeft ook een prima smaak! Ik ben wel benieuwd naar de Frau Mieze Schindler. Is dat een doordrager? Las bij Bastin dat dit ras een bestuiver nodig heeft, bij voorkeur Elianny 😉
Groet,
Anna
Hallo Anna,
Het is een leuk idee voor aardbeienkwekers om zo een pakketje samen te stellen waarbij mensen meerdere soorten kunnen proeven en zelf de lekkerste soorten kunnen vermeerderen. De Frau Mieze Schindler is eenmaaldragend en geeft niet een heel grote opbrengst. Maar de aardbeien zijn wel bijzonder, heel rijp licht de kleur tussen die van rijpe frambozen en rijpe kersen in, de pitjes zijn diep verzonken en de vorm is bijna rond. Je kunt de aardbeien ook niet lang bewaren, goed rijp kun je ze het beste plukken en bij de planten opeten. Maar wel echt heel erg lekker. En daarom wilden we er juist ook wat soorten bij die ook mee naar huis konden en een dagje kunnen worden bewaard. Ze is inderdaad niet zelfbestuivend, maar hier staan z’n 10 planten naast de andere aardbeien en dan gaat het prima.
groetjes,
Diana
(die trouwens deze week hoorde dat de zo populaire witte aardbei zichzelf ook niet kan bestuiven en dus andere aardbeien nodig heeft)
Bedankt voor de informatie! Klinkt als een mooie plant voor in de toekomstige achtertuin. Na onze verhuizing maar eens kijken, want om nu al een grote bestelling te plaatsen en dan als ze net bloemknoppen aan het maken zijn ze weer te verplaatsen lijkt me niet zo goed. Dan ook meteen eens op zoek naar een goede doordrager.
Groetjes,
Anna
hallo Diana
ik lees je site
vindt ze leuk
heb een vraag heb nog eenstukje grond over in mijn kas
kan ik daar nog iets zaaien
gr loes
Hallo Loes,
je kunt nog enorm veel zaaien in de kas, al moet de zomer wel nog echt beginnen en is het voor veel groenten wel erg warm in de kas in de zomer.
Maar je kunt zeker nog komkommers zaaien, courgettes (wel dicht bij de deur zodat insecten de planten kunnen bevruchten). En verder sla, andijvie, rucola, boontjes (wel tikken voor een goede bevruchting), knolvenkel, bietjes, worteltjes, koolsoorten als spitskool, savooi, koolrabi, etc.. Maar ook nog basilicum. Nog heel veel dus. Maar pas op met oververhitting in de volle zon (planten schieten sneller door of verleppen), zorg voor goed luchten en voldoende water.
groetjes,
Diana
Heb vorig jaar ook planten van van Duivenvoorde gezet en die doen het geweldig! Ook hier in de Franse grond. Voor iedereen een aanrader. En door een straatje Lambada’s in de kas te zetten al vanaf begin april verse aardbeien met een zeer volle zoete smaak. Ook de Polka is een lekkere variëteit.
Hallo Marjan,
Het is hier gisteren een week geleden dat ik de aardbeien van Duvenvoorden ontving en heb geplant. We hebben ze wel om de dag water gegeven want het is hier erg droog. Maar de stekken ‘schieten’ de grond uit, elke stek heeft nu al 3 blaadjes en slaan vooralsnog erg goed aan. Dus ook hier erg tevreden.
Ik ga stekken van de onbekende aardbei nemen en in september in de kas uitplanten voor vroege oogst in april/mei. Ik heb getwijfeld over de Polka, maar er zijn zoveel leuke en lekkere rassen dat ik uiteindelijk uit de lekkerste en leukste beschrijvingen heb gekozen voor een vroeg, een middelvroeg en een laat ras en zodoende uit ben gekomen bij mijn keuze. Maar ik ben erg benieuwd hoe dat afloopt, welke inderdaad vroeg of laat is, welke het lekkerst, welke de meeste opbrengst, welke de grootste planten. Wellicht nog wel een leuk onderwerp voor een tuindagboek in 2015 :-).
groetjes,
Diana