Oogsten en eten
In mei zeg ik altijd dat het de drukste maand in de tuin is. In juni zeg ik hetzelfde over juni. En het geldt natuurlijk ook voor juli. Maar nu weet ik het zeker; het is augustus en dit is echt de drukste maand :-). En elke maand heeft zo z’n charmes; van de stilte voor de storm in januari en het voorzichtige voorjaar in maart tot de prachtige herfstkleuren in oktober. Maar misschien blijft dit wel de allermooiste maand in de moestuin; door het grote oogsten. Wat een rijkdom!! Dat het zaaien van zulke kleine zaden in het voorjaar dit resultaat kan geven, het is elk jaar weer bijna een wonder.
Voor iedereen is die oogst weer anders; het ligt er maar net aan wat je hebt gezaaid, in welke hoeveelheden en wat er wel en niet goed gaat in de tuin. Hier hebben we bijvoorbeeld nog geen worteltje kunnen oogsten maar kan ik de geoogste bakken vol met tomaten niet meer tellen. De komkommer doet het prima, de meloen een stuk minder (al zie ik nu de eerste vrouwelijke bloempjes alsnog verschijnen). En soms zijn er maar kleine verschillen in groenten en toch zulke grote verschillen in groei en oogst. De bleekselderij groeit mooi, de knolselderij amper. De sperzie-, snij- en spekbonen geven een meer dan prima opbrengst maar de droogbonen willen niet bloeien.
Dat ‘niet willen bloeien’ geldt ook voor de maïs: grote gezonde planten (op de foto hieronder zie je rechts de planten van de eerste zaai in april en links zie je dan nog wat planten van een 2e zaai eind mei – een kwestie van een leeg plekje in de tuin en nog wat maïszaden aan het einde van hun kiemvermogen). De planten maken wel mannelijke bloemen (de toef bovenop de plant) maar bijna de helft van de planten maakt geen vrouwelijke bloem (de kolf met de zijdezachte zilverlila draden). Vreemd! Ik heb op internet gezocht en het blijkt dat droogte dat fenomeen kan veroorzaken.
Misschien doet de droogte hetzelfde bij de droogbonen, want de planten groeien prima en ik zie ook al weken heel kleine bloemknopjes, maar daar blijft het dan ook bij; ze willen maar niet opengaan. We geven nu zo ongeveer om de 3 dagen water met de waterpomp, de ene dag de voorkant van de tuin, de 2e dag de achterkant van de tuin en op dag 3 doen we al die andere klusjes die ook nog moeten gebeuren. En ondanks dat vele water geven is het dus blijkbaar nog niet genoeg. Afgelopen week was er zowaar 1 dag met flink wat regen in Nederland: maar hier viel natuurlijk weer geen druppel. En dan tuinieren wij nog op kleigrond, waar nog wel een beetje vocht door de minuscule kleideeltjes wordt vastgehouden. Maar de scheuren staan hier ondertussen in de grond. Hoe erg moet het dan wel niet zijn op zandgrond? En de komende 2 weken wordt er weer geen druppel regen voorspeld.
Afijn, we moeten dus veel water geven, er groeit veel onkruid, we kunnen heel veel oogsten, en er moet nog heel veel worden ingevroren en ingemaakt. Ik heb al wel ingemaakt, zoals je bovenaan dit blog ziet, en deze:
Maar ik ben zeker nog niet klaar. Sommige soorten inmaak zijn oude bekenden, zoals de Tamatar kasaundi (een lekkere pittige tomatenchutney uit India) en de 9-daage inmaak van komkommer (waarbij je 9 dagen lang elke dag iets met de komkommers doet; pekelen, spoelen, verwarmen, inmaken). Andere soorten zijn nieuw, en als een soort goed is bevonden komt ook daar het recept van op de website, zoals de soorten waarvan ik de recepten deze week op de website plaatste: Van deze pruimenjam met rozemarijn (lekker als zoet beleg maar ook heerlijk bij een kaasplankje), en Chinese pruimensaus tot deze Knoflookpasta (blijkt heel handig te zijn, potje 1 is al bijna leeg :-)).
En we oogsten maar door. Ruud roept allang ‘STOP!’, want de vriezers zitten vol. We eten elke dag uit de tuin. En we eten tomaten tot ze onze neus uitkomen (nou ja, niet echt, de kans dat ik ooit genoeg van tomaten krijg is 0%). Ook vandaag oogstte ik weer 2 emmers en nu maak ik er tomatensaus van, en cherrytomaten in zoetzuur.
En terwijl ik dit schrijf staan er cherrytomaatjes in de oven te roosteren/konfijten en die wil ik in een soort hartig-zoet-zuur inmaken. Er is (voor zover ik weet) geen goed recept voor (voor een lange bewaring) dus ik ben aan maar aan het experimenteren/pionieren :-).
Morgen mogen de stokbonen de grond uit; de oogst daarvan is voorbij, we hebben afgelopen week de laatste bonen geoogst. En dan kunnen mooi voorgezaaide soorten als rucola, Chinese kool, herfstandijvie en sla op die plaats. En misschien nog een rijtje pluksla of postelein. Winterrammenas misschien? Of toch nog wat snijbiet, of raapsteeltjes? Voor ik het weet is het vak al weer vol :-).
Ik ga snel verder, puzzelen hoe ik de gekonfijte tomaatjes eens in kan maken. En een start maken met mijn favoriete tomatentaart die ik morgen mee naar de tuin beloofde te nemen. Ik bakte die 8 jaar geleden voor het eerst en sindsdien zeker eens per jaar. Mocht je heerlijke tomaten hebben, en tijd voor het deeg, de vulling en het bakken, dan kan ik je van harte deze tomatentaart (met tijm, Parmezaanse kaas, knoflookolie en balsamicoazijn) aanraden, niet voor het mooi (al heeft het ook wel iets ‘rustieks’:-)) maar vooral voor het lekker!! Het recept: Tomatentaart
Fijn om te lezen, Diana. Het is een bijzonder moestuinjaar. We zijn fus geen uitzondering. Hier groeien de tomaten ook de kas uit, maar voor het eerst sinds jaren nauwelijks aardbeien. En zo zijn er meer voorbeelden.
Dag Diana, wat een weelde aan kleuren en ongetwijfeld smaken : je tomatenoogst
Ik heb nog drie vraagjes . Niet dringend en als je geen tijd of zin hebt om ze te beantwoorden : alle begrip hoor !
Hou je van je eigen tomaten ook zaad over ?
En waar vind ik een goed en eenvoudig recept voor passata ?
En kan het soort water waarmee je begiet, invloed hebben op de smaak van de tomaten ? Kraantjeswater ( met meer kalk ) , regenwater, putwater ( met meer ijzer ) ??
Alvast dank.
Vriendelijke groeten en nog veel succes verder.
Hallo Elisabeth,
Ja, ik oogst zelf altijd zaden van eigen tomaten. Ik heb zelfs jarenlang een zadenlijst gehad waarin ik de zaden voor 60 eurocent per zakje verkocht :-). Ik teel en oogst wel alleen heirloom en zaadvaste rassen, ik oogst eigenlijk nooit zaden van F1-hybriden (wel meerdere keren geprobeerd maar de uitkomst daarvan valt – op een uitzondering na – toch altijd tegen).
De tomatensaus (sugo of passata of hoe je het wilt noemen) die ik zelf nog steeds elk jaar maak (eergisteren nog 8 potten gemaakt) is deze:
Tomatensaus van geroosterde tomaten
En over je laatste vraag: in principe heeft alles invloed op de smaak van tomaten: het weer, de grondsoort, kas of buiten, de hoeveelheid en soort voeding die ze krijgen, de hoeveelheid en het soort vocht dat de planten krijgen, stress of ziekte, het ras, etc. Maar ik denk dat het soort water relatief weinig invloed heeft, een bepaald ras heeft juist heel veel invloed op de smaak; uiteindelijk zijn het allemaal kleine en grote radertjes in het geheel dat tot de optimale smaak leidt.
groetjes,
Diana
Heel veel dank Diana voor je uitgebreid antwoord ondanks je drukke zomer !
Hoi Diana,
Hoe erg moet het dan wel niet zijn op zandgrond ?
Kurkdroog !
Door omstandigheden heb ik dit jaar geen groenten in de volle grond, enkel tomaten, paprika’s en komkommers in de tuinkas. En die doen het prima.
Ik heb vooral een bloementuin en veel planten in pot. Bijna alle tijd, die ik nu in de tuin ‘werk’ bestaat uit water geven. Gisteren heeft het voor de eerste keer sinds lange tijd n uurtje geregend. Lang niet genoeg, maar de stof is in ieder geval voor even weg, ik hoef niet naar de sportschool ( door het sjouwen met gieters 😉 ) er staan heel veel planten in bloei, daardoor zijn er veel bijen en vlinders en dat is ondanks de droogte toch ook genieten !
Groeten,
Petra
Even een tip voor de knoflookliefhebbers ik maak knoflook poeder heerlijk sterk, maar even over het pellen..grrr vervelend werk helemaal met artrose, maar je doet de losse teentjes met vel in warm water tijdje laten staan en de velletje gaan super makkelijk los.
Hallo Marian,
Dankjewel voor de tip!!
Zelf droog ik de teentjes ook wel, een nacht lang in een droogapparaat op lage temperatuur) en maal ze dan niet fijn maar leg de teentjes (die dan zo droog en hard zijn als ‘steentjes’) in olie, voor knoflookolie. Leuk dat er zoveel mogelijkheden zijn, van inleggen in soja en pasta tot drogen, poeder en olie. En altijd nog wat bewaren voor ‘vers’ gebruik natuurlijk, heel veel soorten kunnen op een koele tot koude plaats wel tot het voorjaar worden bewaard.
groetjes,
Diana
Beste Diana, wat n superjaar voor knoflook hè. Zonet heb ik een potje knoflookpasta volgens jouw recept gemaakt en nu heb ik een vraag. In het begin staat dat de kooktijd 30 minuten is. Maar na de vijf minuten kooktijd in het recept hoef je het de tweede keer alleen ad kook te brengen. Zo kom ik niet aan 30 minuten. Doe ik iets verkeerd of mist er iets in het recept? Groetjes, Jeanine
Hallo Jeanine,
Leuk!!
Oh, ik zie nu ook dat het er een beetje raar staat. Ik had 30 minuten geteld voor het 5 minuten koken, iets afkoelen, pureren, weer opwarmen en in potjes inmaken maar nu lijkt het inderdaad net alsof het 30 minuten moet koken en dat is zeker niet zo (hoe korter de kooktijd, hoe scherper de knoflooksmaak).
Ik heb het in de bereidingstijd aangepast naar 5 minuten. Dank voor de tip en ik ben benieuwd wat je er er van gaat vinden!!
groetjes,
Diana
Ik las over de tegenvallende oogst van de mais.Ik weet niet of ik het goed zie,maar het lijkt alsof de mais in een rijtje staat.Dit had ik vorig jaar ook en bijna geen kolfen.Toen las ik dat de bestuiving door de wind dan moeilijker is.je kan ze beter in een vierkant of rond (wat je wilt )zaaien zo dat ze een beetje hutje op mutje staan.En inderdaad,dit jaar wel mais.
Hallo Anneke,
Dankjewel voor de tip!
Ja, maïs wordt bij voorkeur in blokken gezet, omdat ze door de wind wordt bestoven. Ik heb (zoals altijd door ruimtegebrek :-)) 2 rijen geplant. En ik probeer ze zelf ook te bestuiven (door mijn handen eerst door de mannelijke toef te wrijven en daarna door de zilverlila haren te wrijven). Elk draadje daarin word, als ze is bestoven, een maiskorrel in de kolf. En bij de beperkte hoeveelheid maïs die ik zet komt het zeker vaker voor dat ik korrels in de kolf mis. Maar dit jaar hebben een aantal planten helemaal geen kolf en kan er dus ook niets mis of goed gaan met de bestuiving – er is helemaal niets dat bestoven kan worden. En dat is wel heel vreemd, hetzelfde goede ras maar alleen maar een groene plant met een toef bovenop en verder niets.
Ach, zo is het altijd wat in het moestuinieren, en tegelijkertijd handig, leuk en leerzaam om erover na te denken en ervan te leren 🙂
groetjes,
Diana
Ik heb al een aantal recepten van je gemaakt, en ben nu bezig met de ‘9 daagse’ !
Gisteren de pruimensaus gemaakt, heerlijk!
Hallo Nanda,
Wat leuk!!
Ik ben heel benieuwd wat je over een poosje van de 9-daagse inmaak van komkommers vindt en of je het 9 daagse recept de moeite van het werk/de tijd waard vindt!
Veel plezier en succes met pekelen, spoelen, spoelen, verwarmen, spoelen en inmaken :-)!!
groetjes,
Diana
Dag Diana!
Geweldig verhaal. Hier is het niet anders! Wortels, we kunnen er niet tegen eten. Ik zaai steeds verschillende tijden om een beetje te spreiden. Wat ik wel merk dit jaar dat de wortels extra water willen.
Trouwens de boontjes doen het ook geweldig! Ik heb nog altijd de stoksperzieboon Vesperal ! Die zijn zo fantastisch lekker en gemakkelijk! Pootboontjes heb ik een jaar of 18 geleden van jou gekregen ! Sindsdien ongeveer 3x nieuw besteld bij Vlaams Zaadhuis en de andere jaren steeds de boontjes van de oogst gebruikt. Ondertussen zijn er diverse tuinders op ons complex die er ook helemaal verzot op zijn. Boontjes van mij gehad. Willen absoluut nooit meer een ander soort. De opbrengst is geweldig en de prachtige lange boontjes zijn heerlijk ! Bovendien oogsten ze prima omdat ze aan de stok niet rotten en het plukken zo gemakkelijk maakt.
Dat wilde ik je toch nog even vertellen.
Beste Diana
Ik zaaide cosmos voor het eerst. Het werden prachtige planten maar …. tot op heden geen enkele bloem. Blijven wachten ?
Vriendelijke groet
Robert
Hallo Robert,
Ik heb geen idee hoe of waarom maar ik heb het hier eens bij een tuinbuurman gezien. Ik had in maart/april Cosmos gezaaid en die planten bloeiden prachtig in juli, augustus en september. Mijn tuinbuurman zaaide ze later (ik denk ik mei) en hij had heel grote planten die maar niet wilden bloeien. Tot eind september, mijn planten waren toen uitgeput en begaven het maar zijn planten waren ondertussen wel ruim 165 centimeter hoog en begonnen toen pas te bloeien. En ze bleven dat doen tot in november, uiteindelijk ook nog heel rijk, in een tijd dat alles juist langzaam afsterft, het was prachtig!!
Ik kan het niet verklaren, misschien is Cosmos wel iets daglengtegevoelig, of het heeft te maken met de combinatie van grootte van planten en de temperatuur en hoeveelheid vocht.
Maar mocht je de mogelijkheid hebben, laat de planten dan vooral staan, en dan hoop ik dat je ook in de nazomer/herfst alsnog prachtig bloeiende Cosmossen krijgt!!
Mocht dat het geval zijn, en dus vergelijkbaar met mijn tuinbuurman een paar jaar geleden, dan zou ik het leuk vinden als je dat hier nog eens wilt melden, want ik ben benieuwd of het bij jou hetzelfde gaat als bij mijn tuinbuurman of juist niet.
groetjes,
Diana
Hallo Robert en Diana, ook hier enorme planten van zeker 150cm, zowel in pot als in de border, zonder knop of bloem, hoewel voorgezaaid in maart in huis. Bij het uitplanten in mei waren het al flinke planten, waardoor ik dacht dat het misschien geen cosmos zijn. Planten van eigen zaadjes zijn ongeveer 40cm en die staan volop in bloei. Je hebt dus cosmos en cosmos, ik ben erg benieuwd wat het gaat worden, ze kunnen zolang staan tot ze het zelf opgeven. Groetjes
Hallo Con,
Ik ben benieuwd of bij jou de overdadige bloei dan ook in de nazomer en/of herfst komt, hoewel je ze wel vroeg genoeg hebt gezaaid.
Vreemd hoor, ze staat bekend als probleemloos maar toch wil de bloei niet altijd even goed in de juiste periode lukken. Ik kan het me van heel lang geleden ook zelf herinneren, maar dat moet ruim 25 jaar geleden zijn dat ik haar bij een buurvrouw zag, verliefd werd, haar zelf ook snel nog zaaide maar ik tot in het najaar vooral heel veel groen zonder bloemen had.
groetjes,
Diana
Hallo Diana, cosmea is 1 van mijn lievelingsbloemen, ik ben ook benieuwd wat het gaat worden. Hier worden ze SchmuckKörbchen genoemd. Heb nog eens nagelezen, zoals Wia ook schrijft de bodem moet arm zijn en ze hebben veel zon nodig.
De zaadjes van de nigella kan je ook eten, zoals maanzaad, wist ik niet. Wel gebruik ik vaak de zaadjes en of de bloemetjes van de ui in bv de sla.
Slechte keukenuien net als bij citroen gras een beetje afsnijden, pellen, in een klein beetje water zetten en binnen 2 dagen zijn al worteltjes. Als ze groter zijn uitplanten en ze gaan prachtig bloeien en worden ze alsnog gebruikt in de keuken. Groetjes
Dankjewel voor je bemoedigende reactie. Ik laat je zeker nog iets weten.
Groetjes
Robert
Hallo Sjouk,
Wat leuk!!
Vesperal zou een verbeterde Pastoral zijn (en die laatste is dus ook niet of nauwelijks nog te koop). Ik zaai nog elk jaar Pastoral van zelfgeoogste zaden maar ze beginnen nu wel te veranderen (uiteindelijk kruisen er elk jaar een paar met andere bonenrassen waardoor er nu in de oogst wat andersoortige bonen tussen zitten). Dus ik ga zeker ook weer eens nadenken over Vesperal voor volgend jaar want het wordt tijd voor ‘vernieuwing’!
groetjes,
Diana
Dag Sjouk,
Heb na 4 keer zaaien nog geen enkele zomerwortel kunnen oogsten. (Amsterdamse Bak2 en Nantes2. Voor wat betreft winterwortels heb ik de derde keer op 26 juni gezaaid. (Berlikumer2) Deze zijn onregelmatig opgekomem maar nu wel zo groot dat ze uitgedunt zijn. Hopelijk een late winter zodat we nog redelijke winterwortels kunnen oogsten. Ben benieuwd welke rassen je hebt gezaaid, Heb je extra beregend of op een andere wijze geteeld? Vraag me af wat er bij mij verkeerd gaat.
Groetend, Wim
hallo Sjouk en Diana,
Hebben jullie een andere naam voor Pootboontjes, ik kan ze niet vinden op de lijst van Vlaams Zaadhuis.
Hallo Ria,
Sjouk en ik hadden het over de bonen van Pastoral en Vesperal (verbeterde Pastoral). Ik heb even voor je gekeken maar ik zie dat het Vlaams Zaadhuis ze nu niet op de website heeft staan. Ik hoop dat ze wellicht in het voorjaar weer te koop zijn. Deze bonen zijn in Frankrijk beter verkrijgbaar, bijvoorbeeld hier: La Bonne Graine
Maar googel vooral even op ‘haricot Vesperal’ voor meer aanbieders in Frankrijk, en op ‘stokbonen Vesperal’ voor een paar aanbieders in Nederland en België.
Vesperal is een stokbonenras met een prima opbrengst van heel lang (tot wel 20 cm) malse peulen zonder draad.
groetjes,
Diana
Hallo Ria
Ik heb gisteren de boontjes Vesperal besteld bij “ online-tuincentrum.be” die had ze op voorraad
Hallo Sjouk Fleurke,
Dank je voor de tip over Vesperal boontjes, ik heb ze besteld na het lezen van jouw stukje. Ben heel benieuwd hoe ze smaken volgend jaar. Groetjes Margriet.
Hoi Diana, heb je al eens tomato jam gemaakt? Hier is een recept met tomaten en peppadews. Lekker pittig.
Hallo Gwen,
Dankjewel voor de tip en de link!
Die jam, met peppadew’s erbij moet vast ook lekker zijn, bijna een beetje hartig, met zelfs ook een snufje zout. Ik maakte zelf tomatenjam met appel volgens Christine Ferber in de Larousse (met veel suiker, en vanille, heel zoet in geur en smaak). Ik heb nog geen tijd gehad om het recept te plaatsen maar dat hoop ik ergens in de komende snikhete week te doen (als het toch te warm wordt voor de tuin).
groetjes,
Diana
En hier nog een complimentje dat je alvast ook kunt oogsten: je bent een levens-echte meester-artieste ! Niet alleen zaaien en planten, maar ook zaad aanmaken, oogsten, inmaken, verwerken, bakken en koken, je beheerst het allemaal met schoonheid en in liefde … en dan beschouwen, researchen, bloggen en delen, niet zonder wat proza-gekruid… Hartelijk dank voor al dat fijns – c’est exquis !
Hallo Danny,
Ik moet bijna blozen van je woorden, dankjewel!! Maar ik ga je ook gelijk uit de droom helpen: inmaken en verwerken van de oogst kost veel tijd, en daardoor zijn de ramen hier al maanden niet gezeemd, en ik kocht afgelopen week nog een kant-en-klaar maaltijd bij gebrek aan tijd en zin om avondeten te koken :-). Nu er een hittegolf aankomt en we daardoor niet vaak naar de volkstuin zullen gaan hoop ik eens wat orde in huis te kunnen scheppen want dat is hard nodig.
groetjes,
Diana
Hallo Danny, ik deel jou mening, echt super hoe Diana alles beheers en zo informatieve Website heeft en zoveel kennis met ons deelt wat ik met plezier lees, ik kijk altijd eerst hier als ik wat wil weten.
Diana ramen zemen wordt hier ook vaak overgeslagen, maar ik verlang soms wel naar een glazenwasser, dat kennen ze hier niet en snappen ook niet dat zoiets nodig is, gisteren heeft de boer maar weer eens gemaaid, gelukkig had ik niet gezeemd. …
Maar ik heb wel een vraag, hoe kan je zien dat een zwarte peper zoals de orozco purple rijp is? Het zijn prachtige planten geworden van jouw zaad. Ik kan helaas het antwoord hier niet vinden of ik kijk niet goed. Alvast bedankt. Groetjes
Hallo Con,
Dankjewel!!
Hé, ik zie nu pas dat ik de Orozco Purple helemaal nog niet in de database van pepers heb gezet. Dat ga ik deze week gelijk doen (nu eerst 2 dagen volop tuinieren, tot de temperatuur vanaf woensdag boven de 30 graden komt). Hoe dan ook: uiteindelijk worden deze pepertjes rood als ze rijp zijn. Ik heb even een foto opgezocht.
Uiteraard kun je de pepertjes ook eten als ze zwart zijn; frisser, kruidiger en minder heet.
groetjes,
Diana
p.s.: ach, als ik in de tuin ben kan ik ramen thuis niet zien en daarmee lost het probleem zich ook weer op 😆
Dank voor je antwoord. Hopelijk wordt het niet te heet voor de tuin. Hier heb ik een paar parasols gezet, bij nog jonge planten, tegen de scherpe zon. Duim voor je dat alles overleefd. Groetjes
P.s. Zal het niet verder vertellen dat jullie geen schone ramen hebben (net als bij ons) -)
Tomaten, pappa al pomodoro
Een heerlijk recept voor tomaten en bijvoorbeeld overgebleven stokbrood is pappa al pomodoro, heerlijk om te eten op een hete dag wanneer je niet zo een trek hebt vanwege de temperatuur
Hallo Bianca,
Dankjewel voor de tip!!
Ja, ik heb het wel eens gemaakt, het was heerlijk en echt Italiaans!!
Ik wil deze week ook eens panzanella maken, ook met ‘oud brood’:-), dat heb ik nog nooit gemaakt.
Het wordt een week voor vooral salades, met de hele week temperaturen rond de 30 graden.
groetjes,
Diana
Een tussen bericht betreft woelmuis en een dillema,
Positief, het werkt hoera.
Negatief, de muizen zijn verhuisd, grrrr.
We zijn over resultaat zeer verrast, hoewel ik al gelezen had dat het resultaat snel te zien is, had ik toch niet ermee gerekend. Sommige dingen moet je zelf ervaren om ze te geloven. Geen plant hebben we verloren tot nu toe. Geen vergelijk met andere jaren. Dus super.
Maar
Daar waar we niet gespoten hebben ons gazon, is verandert in een gatenkaas. Hele stukken gras zijn verdwenen. Onze 14 jaar oude kat, die in zijn jonge jaren al geen goede muizen vanger was, sleept de een na de andere muis naar huis.
Dus alles of niks. De verpakking bestaat uit twee behandelingen volgens de beschrijving voor 300 qm. In afstand van 6 weken en dan elk half jaar, kosten ongeveer 35 euro. Bij de eerste behandeling hebben we gemerkt dat de aanbevolen verdunning te dik was, waardoor je dus meer qm kan behandelen. Maar het is erg veel werk, elke plant moet gespoten worden, als dan ook nog het gazon erbij komt, dan is dat afhankelijk van de grote natuurlijk heel veel werk.
Mocht er nog een nieuwe ontwikkeling zijn, dan zal ik dat hier melden. Groetjes
Dank je Diana, voor weer een inspirerend blog en een lekker recept! Het is inderdaad een raar jaar….bij mij groeien de courgettes prima, maar ze vormen alleen vrouwelijke bloemen, dus alle vruchten sterven af. Misschien toch te warm/te droog, terwijl ik ze dagelijks watergeef (omdat er ook bomen uit het naastgelegen gemeentegroen meedrinken). Maar geen Phytophtera dit jaar…..en dat is weer een voordeel van het warme droge weer. Hartelijke groet, Sophia
Dag Diana,
Jaren geleden gaf Groei en Bloei een zakje zaden van de Cosmea aan haar lezers. Hier kwamen hele verschillende reacties op. Sommige lezers waren enthousiast, omdat de planten volop en langdurig bloeiden. Anderen waren teleurgesteld omdat de planten veel en hoog blad kregen, maar geen of nauwelijks bloemen.
Het bleek dat de Cosmos graag wat armere grond heeft. (Te)goed bemeste tuinen hadden amper bloemen. Wellicht doet de Cosmos het daarom op zandgrond zo goed.
Op het eind van het seizoen is veel van de bemesting uitgewerkt/opgebruikt. Dan gaat deze plant wel bloemen geven.
Groetjes,
Wia Bonte
Hallo Wia,
Dankjewel voor je reactie!
Je uitleg klinkt heel plausibel, hier zet ik Cosmos heel vaak in een verhoogde bak en daarin doen ze het eigenlijk altijd wel goed (worden niet zo hoog en bloeien rijk).
In de achtertuin in de volle grond worden ze hoger en bloeien vaak wat minder rijk. Ik weet niet meer hoe het met de bemesting bij onze tuinbuurman zat (en kan het ook niet meer vragen want hij is helaas een paar jaar geleden overleden) maar ze stonden in de volle (klei)grond en ik kan me voorstellen dat hij er ook nog wel wat paardenmest bij heeft gebruikt.
Het zou inderdaad ook verklaren waarom laat gezaaide Cosmos het zo goed in het najaar doet, als een groot deel van voeding is opgebruikt door anderen planten.
groetjes,
Diana
Ik had stamslabonen in potjes tuinkas geoogst, teruggesnoeid, en 2 gaan weer opnieuw blad aanmaken. Of dat nog wat bonen geeft is afwachten. Tomaten had ik weer de schimmel inkomen, begint in blad, op gegeven moment bij rijpende tomaten al de besmette bladeren weggeknipt, want gaat van blad naar tak en stam. Het hielp, de tomaten rijpen af. Oogst ook van mijn overwinterde chilli de Carolina reaper. Bramen heb ik fijne oogst van, en er zitten nog steeds een portie aan te komen. Verder nog wachten op de andere chillies en de bijzondere puntpaprika soort uit Z. Amerika. Sla heb ik een pot vol voor deze dagen.
Enigste gemis aan tuin bloei fraaiheid de Climatis, die gaan niet goed, kan aan de grond/ plaats zijn, of iets anders. Jammer het zijn twee witte bloemsoorten, een vroegere en een latere.. De aangeschafte Camelia gaat heel goed in de volle grond. Volgend jaar hopenlijk de bloemenpracht te bewonderen. Nu is het zaak om vooral water te geven aan de in pot planten en niet te vaak voeding. 1 x per maand een halve dosering vloeibare voeding van BioBizz groei ( en in bloeifase meer van bloeivoeding), vanaf Juni deed ik en het werkt goed, geen eindrot aan tomaten. Green sensation van Plagron, is ook goed als aanvulling, geeft stimulans en betere smaak aan eindprodukt. Laatste weken voor afrijping vruchten toevoegen.
ikan geen meerdere foto’s plaatsen dus dan via reaktie op mijn bericht zelf. Hie alvast de Carolina Reaper, de heetste chilli ter wereld. ca. 2 Miljoen Scoville schaal. Dit pepertje rond 25 mm, is al genoeg voor 10 liter hete saus!
tomaten Franse soorten, salade of pasta vleestomaten, Marmande en St. Pierre. Ik heb nog twee soorten ( niet op afbeelding )
Ik ben mag ik wel zeggen een goede pasta saus maker, want mensen die van mijn saus en de pasta geproefd hadden zeiden ik moest in restaurant gaan werken haha. Ja zo lekker om van eigen oogst te koken, en de finesse voor koken te voelen.
Ik heb Basilicum, Oregano, en Thijm hier in de tuin groeien. Alles vers of dan gedroogd in de gerechten. Voor vandaag een zeer hete pasta saus, met een twist van groen pesto erin. Daar past wat Komijn en Dille en vleugje curry bij in, dus wat italiaanse grieks melange, inkoken en mespuntje bakpoeder als zuurte regelaar dan wat roomkaas erdoor. Nooit bindmiddelen gebruik ( aardappel zetmeel ) als maizena of zoiets. Niet nodig vind ik, Inkoken tot bepaalde dikte. Het afzuren bij bv tomaten saus, gebeurt middels bakpoeder. En dat dikt ook wat meer in nadien toevoegen.
Hallo Guido,
Nee, ik vrees dat je inderdaad niet meerdere foto’s tegelijk kunt uploaden, maar tot vorig jaar kon niemand een foto op mijn website plaatsen (behalve ik uiteraard) dus ik ben al heel blij met deze mogelijkheid, en je kunt inderdaad in reactie op jezelf weer een nieuw bericht met nieuwe foto plaatsen.
Je kunt trouwens foto’s van tomaten en paprika’s, pepers, etc. van een bepaald ras ook op de betreffende soort/pagina zetten in de database, zoals deze database van tomaten waar lang niet alle rassen in staan maar de St. Pierre bijvoorbeeld wel (hier)
groetjes,
Diana
Hallo Guido,
Ik heb zelf een aantal Clematissen gehad maar die uiteindelijk na een aantal jaar weggedaan omdat ze clematis-verwelkingsziekte kregen. Als je even op de term googelt vind je er meer info over.
Ik hoop van harte dat dat het niet is en dat het gewoon aan warmte/droogte of iets dergelijks ligt.
groetjes,
Diana
Wow… die tamatar kasaundi … die is heel erg lekker.
Ik vrees dat mijn potjes snel op zijn.
Zoet, zuur, ik deed 1 rode peper minder, dus niet te pittig. Geweldig lekker op een rijstwafel met ovengeroosterde tomaatjes die ik in olie in koelkast bewaar…
Dit ga ik vaat vaker maken. Thanks voor het recept
Hallo Yvonne,
Wat leuk om te horen!!
Ze is hier inderdaad ook één van mijn meest favoriete chutney’s, zo fris en pittig en kruidig en zuur en zoet tegelijkertijd, zonder die altijd en eeuwige rozijnen en appels die je bijna standaard in chutney tegenkomt. Wel relatief veel werk, maar de moeite waard, vinden wij ook!
Ook veel werk maar de moeite waard vinden wij dit (mits je uiteraard van salsa houden): Spaanse tomaten-paprikasalsa. Mocht je nog genoeg kunnen oogsten voor nog een keer tamatar kasaundi en dan nog overhouden, dan kan ik je die van harte aanbevelen (en ik maakte afgelopen voorjaar het laatste potje van 2020 op dus zeker ook heel lang bewaarbaar).
groetjes,
Diana
ik heb een vraag over sterreroetdauw in rozen, geen moestuin maar ik dacht, wie weet, misschien kunnen jullie mij een tip geven??
wat helpt er tegen en voorkomen van sterreroetdauw bij rozen?
Hallo Erna,
De Latijnse naam voor sterroetdauw is Diplocarpon rosae, de Engelse naam is ‘Black spot’. Als je eenmaal de Latijnse naam weet en vervolgens de Engelse naam kun je veel meer informatie over oorzaak, voorkomen, genezen, etc. vinden. Bijvoorbeeld op deze pagina; RHS Gardening – Black Spot
En ook hier (en daar vind je ook gelijk een huismiddeltje met baking soda erin om een ernstige aantasting tegen te gaan: GardenDesign
groetjes,
Diana