Chinese pruimensaus

Ingredienten

  • 650 gram pruimen (500 gram na verwijderen van vel en pit)
  • 1 rode ui, gepeld en gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt
  • 75 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel verse gember, geschild en geraspt
  • 75 cc sojasaus (geen ketjap!)
  • 1 kleine chilipeper, zonder zaden, fijngehakt
  • 125 cc witte azijn (zoals witte wijnazijn of natuurazijn)
  • 1/4e theelepel kaneelpoeder
  • 6 pimentbolletjes
  • 10 szechuan-peperbolletjes
  • 2 steranijs

Details

(2 beoordelingen)

Bron: Mix van 2 recepten (zie toelichting)
Voorbereiding: 30 minuten
Kooktijd: 40 minuten
Totale tijd: 70 minuten
Soort keuken: Chinees

Deze saus is misschien beter onder haar Engelse naam bekend: Chinese Plum sauce, ze wordt ook wel ‘ducksauce’ genoemd omdat eend tijdens het garen in de oven met deze saus wordt ‘gelakt’. Wij vinden het zelf vooral lekker bij kip (zowel in hoofdgerecht als broodbeleg). En bij een loempia. En bij varkensvlees zoals een beenhammetje, en misschien wel het lekkerst in een broodje warm vlees. En verder moet ik het nog even ontdekken want dit recept is ook nieuw voor mij.

Ik vond het recept in 2 inmaakboeken; het boek Inmaken van Jonah Freud en Noni Kooiman, en het boek The Modern Preserver van Kylee Newton (allebei aanraders!). Ze verschilden iets van elkaar, in de één werd bijvoorbeeld ook mosterdpoeder gebruikt en dat lijkt me niet heel ‘Chinees’, het andere recept leek me wat logischer en heb ik grotendeels aangehouden, maar daarin heb ik wel invloeden uit het Engelse boek gebruikt want daarin wordt geen honing maar suiker gebruikt, en sojasaus voor de hartigheid. En dat sprak me ook wel aan; een beetje een mix dus :-).

En wij vinden het erg lekker: het is zurig maar zeker ook zoet, en het is hartig en pittig en kruidig. Terwijl ik dit schrijf bedenk ik dat ik het ook in een dressing voor een Oosterse salade kan gebruiken. Oh ja, misschien ook wel in een marinade. Afijn, het is een heel lekker en ook heel makkelijk recept (je bent een poosje bezig met schoonmaken en snijden/hakken maar daarna mag alles bij elkaar in de pan; koken, pureren en klaar).

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Maak de pruimen, ui, knoflook, gember en chilipeper schoon zoals in de ingrediëntenlijst staat aangegeven. Stamp de szechuanpeper, pimentbollen en anijssterren in vijzel grof (tot het kleinere stukjes zijn) en doe ze in een stukje doek en bind dicht. Zelf heb ik een oud thee-ei dat ik hier altijd voor gebruik. Weg en meet suiker en azijn af.

Stap 2: Koken

Doe alle ingrediënten (inclusief het zakje met grof gehakte steranijs, piment en szechuan) in een pan met dikke bodem en zet op het vuur. Breng het mengsel al roerend aan de kook. Zet het vuur dan wat lager en kook 20 tot 25 minuten, tot de uien en pruimen zacht zijn. Haal de pan van het vuur, verwijder het zakje of thee-ei met piment/steranijs/szechuan en laat iets afkoelen. Pureer het mengsel met een staafmixer (of in een keukenmachine of roerzeef of blender) tot een donkere gebonden saus.

Stap 3: Inmaken

Doe de saus weer in de pan en breng aan de kook. Laat de saus, afhankelijk van de gewenste dikte nog wat inkoken terwijl je ondertussen de potten en deksels steriliseert (ik doe dat door ze met soda en kokend water schoon te maken en met kokend water af te spoelen). Vul de nog hete potten met de kokendhete saus, sluit af en zet ondersteboven om af te koelen en vacuüm te trekken. De inmaak is 1 jaar houdbaar, een opengemaakte pot bewaar je in de koelkast, gebruik altijd een schoon lepeltje en maak de pot binnen enkele weken leeg.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief