Voor- en tegenspoed
Ik schreef 2 weken geleden al een blog over alles wat er hier dit jaar mis gaat in de moestuin (Blijmoedig). Gelukkig gaat er ook nog wel genoeg goed (we eten bijvoorbeeld volop sla en hebben gisteren de laatste doperwten geoogst, gedopt, gegeten en nog 3 kilo in porties ingevroren). En we denken in oplossingen. Een paar voorbeelden:
De worteltjes in de volle grond zijn uiteindelijk allemaal verdwenen. Een 3e poging in de volle grond lijkt me geen optie meer (ook omdat de zaden bijna op zijn en ik weiger om nieuwe te kopen), ik heb ze nu breedwerpig in een grote pot gezaaid. Dat zal de mol en woelmuizen leren!
De knofloken blijven heel klein (ik heb er ondertussen 2 opgegraven en ze zijn niet groter dan zo’n 3 centimeter). Niet omdat ze te weinig vocht en/of voeding hebben maar doordat de mol en woelmuizen er constant onderdoor kruipen zodat de wortels worden beschadigd en/of bloot liggen. Het blad wordt ondertussen geel, de planten geven het langzaam op:
Ik ga er niks meer aan doen (ja, elke keer dat we op de tuin komen de grond maar weer aantrappen en een gieter water geven zodat de wortels wellicht in de grond weer aansluiting vinden). We hebben 4 rijen knoflook (3 rijen knoflook, en 1 rij olifantenknoflook die nog niet eens het formaat van gewone knoflook haalt :-)). Dat is voor ons meer dan genoeg, zeker als ik ook nog verse knoflook in sojasaus in kan maken.
Het is gelijk één van mijn favoriete recepten: we eten nu nog de laatste knoflooktenen in soja van vorig jaar; ze zijn nog steeds knapperig en de sojasaus is ondertussen minstens zo geurig en gebruik ik ook volop in de keuken. En ik heb nog een ultieme tip m.b.t. geen verspilling: bij het pellen van de vers geoogste knoflooktenen is het ‘binnenvelletje’ nog zacht. Ik heb ze op een vel bakpapier uitgespreid en in een luchtige en warme slaapkamer laten drogen.
Dat ging verrassend snel, binnen 2 weken waren zo zo droog dat de velletjes knisperden. Ik heb de gedroogde velletjes in een potje gedaan en er zoveel zonnebloemolie over gegoten tot ze onder de olie stonden.
Een maand later heb ik het gezeefd en hield ik een potje knoflookolie over dat ik gebruikte om mee te bakken. Dat ga ik dit keer ook weer doen. En zo heb ik straks van weinig oogst toch verse knoflook, knoflookolie en knoflooktenen in sojasaus die ruim een jaar lekker blijven. Het ‘recept’ (tussen haakjes want het is zo gemakkelijk dat het eigenlijk geen recept is maar een samenvoeging van 2 ingrediënten) vind je trouwens hier: Knoflooktenen in sojasaus
De snijbiet schiet door en de bietjes groeien niet (beide door de mol en woelmuizen, maar het helpt natuurlijk ook niet dat het 30 graden is en het ondertussen alweer behoorlijk droog in de tuin wordt). Toch is het zeker niet allemaal ellende: de tomaten in de kas doen het vooralsnog heel goed, zowel in groei als bloei en vruchtzetting.
Met dit extreem warme en zonnige weer (voor 17 juni) hebben we wel besloten gelijk maar wat ruiten van de kas wit te kalken. We hebben dat een aantal jaren niet gedaan en dat ging zeker 5 of 6 jaar goed. Tot we een jaar hadden dat de planten nog net te jong waren, de kas net te warm of te droog of misschien nog een andere oorzaak. En toen hingen alle tomaten slap. Een beetje zoals dit maar dan veel erger:
Het gevolg was dat er veel bladeren afstierven waardoor, toen de temperatuur en zonsterkte weer wat genormaliseerd waren, de planten heel lang nodig hadden om weer aan te sterken en te gaan groeien en bloeien. En dat laatste was hard nodig want de vruchtzetting van tomaten is heel slecht als het te warm is. Zo ziet dat eruit, na de trosjes bloemen blijven uiteindelijk lege ‘stokjes’ achter:
Gelukkig hebben paprika’s en pepers daar wat minder last van maar ook die kunnen bij teveel warmte wel tijdelijk wat slap gaan hangen. Van meloenen en komkommers is allang bekend dat ze wel tegen de warmte kunnen maar zeker niet van veel zon houden. Sinds dat ene jaar gok ik het er niet op en kalken we weer, en dat doen we pas op het moment dat de buitentemperatuur de 25+ graden haalt (waardoor het in de kas ruim 50 graden kan worden).
Misschien was het kalken dus niet eens nodig maar we kalken liever voor niks dan dat we later spijt krijgen. Wij kalken trouwens met Temperzon (geen aandelen hoor), een middel dat wit kleurt maar doorzichtig wordt als het nat wordt (waardoor de planten in de kas op een regenachtige dag voldoende licht krijgen). Na de regenbui wordt het weer wit.
We kalken alleen de kopse kant en de rechterkant (waar de zon het langst op staat), de bovenkant kalken we niet (te hoog, dan moeten we op een ladder gaan staan en daar zijn we allebei niet handig en lenig genoeg meer voor :-)). En de linkerkant kalken we ook niet want die krijgt alleen ochtendzon.
We hopen dat de planten de hitte zo overleven. Andere maatregelen zijn uiteraard de ramen en deur dag en nacht open houden, tikken in avond en/of ochtend (als de temperatuur nog koel is) een keer extra water geven, bij voorkeur in de avond, zodat de planten in de nacht kunnen drinken en herstellen. De paprika’s en pepers gaan nu eindelijk groeien (na alle ellende met luizen). De komkommerplanten doen het prima, we hebben al 6 snackkomkommers en 1 grote komkommer kunnen oogsten. De basilicum groeit prima en we kunnen er al flink van oogsten maar de planten schieten wel al in de bloei. Dus heb ik nog even snel wat nieuwe basilicum gezaaid.
En verder oogsten we oogsten vooral sla, courgettes, aardbeien en doperwten. Sterker nog; we hebben gisteren de laatste doperwten geoogst, als de temperatuur weer tot werkbare waarde is gezakt kunnen we de rekken opruimen, het onkruid weghalen en het vak in orde maken voor een volgende teelt. En dat worden dan nieuwe bieten en knolvenkel. Want we geven niet op. Ondertussen heb ik ook al weer flink wat gezaaid:
Van bijna alles wat is mislukt heb ik nieuwe gezaaid, van rucola en andijvie tot verschillende soorten kolen, nog wat nieuwe goudsbloemen en korenbloemen, een laatste gokje bleekselderij en mais, nieuwe sla (want de sla waar we nu van oogsten schiet door), boontjes en zo nog wat soorten.
We mogen dus eigenlijk echt niet klagen, volgens mij is het sowieso een utopie dat in één jaar werkelijk alles in de moestuin lukt. We genieten vooral van alles wat er wel lukt, van de overdadig groeiende kruiden in de potten, van de tomaten waar we de eerste vruchten van zien, van de eenjarige bloemen en Dahlia’s die nu gaan bloeien, van de rijk bloeiende rozen en de flinke hoeveelheid appels en peren in de fruitbomen. Daardoor nemen we voor lief dat de blauwe bessen worden opgevreten door een merel (en we zijn heel blij dat er eindelijk weer wat merels zijn en moeten stiekem wel grinniken als we de merel schuin voor ons langs de blauwe bessenstruik in zien vliegen en 2 minuten later weer terug). We gaan de struiken nog wel afdekken en proberen het dit keer eens met een klamboe. Maar de merel mag er nu nog even van eten, tot na de hitte.
Tot slot van dit blog niet één maar twee foto’s. De eerste is van wat potten met kruiden; met daarin kruiprozemarijn, tijm, Griekse bergthee, kerrieplant en olijfkruid. En een extra grote pot met verschillende soorten sla. Met dit warme weer stijgt de geur van de kruiden al op als ik er langs loop. En de 2e foto is van Nicotiana Whisper mixed. Ik schreef daar al eerder over (dat ze de winter overleefde). Ze bloeit nu zo overdadig rijk dat ik benieuwd ben of ze dat overleeft, het zijn echt honderden bloemen!
Op de foto bovenaan dit blog zie je trouwens een hommel in een bloempje van de smeerwortel Bocking 14.
Dag Diana,
bedankt voor de tip met de lookblaadjes. Ga dit ook eens proberen. Look is hier vanaf vandaag volledig geoogst en ligt te drogen. De olifantenlook staat mooi in bloei en die laat ik nog enige tijd staan. Gisteren de kleine komkommers white miniature geoogst, zaad van jou. Komkommers doen het hier dit jaar prima, wat wil je, 42 graden buiten, in de serre ben ik nog niet gaan kijken, maar het weer is om het niet uit te houden. Hopelijk volgende week opnieuw normale temperaturen, want zo wordt tuinieren niet meer makkelijk.
Heb vandaag asperge erwten gezaaid, al eens geprobeerd? Nog nooit gegeten, maar het lijkt me best leuk.
een trouwe lezer van jouw blogs 🙂
groetjes
carine
Hallo Carine,
Poeh, het wordt hier vandaag 30 graden en dat vind ik al vrij extreem (en allesbehalve aangenaam 🙂 ).
Ik heb één keer asperge=erwten gezaaid/geteeld, in een verhoogde bak in de volle zon. De planten deden het prima, mooie bloempjes ook (ik heb even een foto opgezocht), maar ik vond de peulen zelf niet heel lekker en heb ze na het proeven verder niet meer geoogst, ook omdat ze toen al te groot/oud werden, misschien had ik ze jonger moeten plukken/proeven.
groetjes,
Diana
Ik heb nog asperge erwten gezet, ze zijn heel lekker als je ze oogst als ze max 2 cm lang zijn.
Dag Katrien, daar ga ik zeker rekening mee houden. Bedankt voor de tip.
groetjes
carine
Beste Diana
Altijd leuk je blogs te lezen. Telkens steek ik er ook wat van op hoor.
Heb wel wat medelijden : die mol moet toch te vangen zijn ! Daar zijn ijzers voor. Gelukkig heb ik daar geen last van in de moestuin maar wel in mijn boomgaard.
Wat die woelmuizen betreft weet ik geen raad. In mijn kas had ik ook muizen (lichtbruine beestjes). Deze winter maar ook in de lente. Met muizenvallen waren die gemakkelijk te vangen. Heb er zo wel een kleine twintig in de val gehad.
Je hebt wel gelijk. Niet alles lukt even goed. Van de 6 komkommerplanten schieten er slechts twee over en het is ook niet zeker of die het gaan halen. Mijn meloenen deden het vorig jaar uitstekend maar dit jaar wordt het lastig om ze te laten overleven.
Twee jaar na mekaar probeerde ik papavers te zaaien maar heb geen enkel plantje terug gevonden.
Groetjes
Robert
Hallo Robert,
Ik ben eigenlijk wel klaar met het doden van dieren. Ik was er al helemaal geen held in en liet het, als het dan toch moest, aan Ruud over. Maar hij wil het ook niet meer. Bovendien komt er voor elke dode mol weer een nieuwe terug, dan houden we deze maar gewoon :-). Ik schreef er ook wat over in mijn vorige blog (Blijmoedig), ook over de muizen en woelmuizen, merels en duiven, etc..
Papavers kiemen hier vaak het best als ik ze in februari in de koude kas voorzaai, of zelfs buiten. Ze houden van koele temperaturen, een beetje net als doperwten en tuinbonen. Dat is in ieder geval mijn persoonlijke ervaring.
groetjes,
Diana
Hoi Robert,
Ook ik zaai de papavers, net als Diana al vroeg in het jaar en meestal buiten in de volle grond.
En laat altijd een aantal uitgebloeide papavers staan, totdat de zaaddozen dor zijn, het zaad rijp is en ze zichzelf uitzaaien. Ieder voorjaar komen er verspreid over onze tuin papavers tevoorschijn, zelfs zoveel dat ik ze her en der uit moet trekken.
Succes met een volgende poging.
Petra
Dank voor je reactie. Dus volgend jaar een nieuwe poging 🙂
Volgend jaar probeer ik terug papavers te zaaien en hou rekening met jouw advies.
Bedankt !
Hallo Diana,
Een vraagje waarom moet je de zoutste sojasaus nemen met inleggen van knoflook? Ik heb zelf een zoutbeperking en hij lijkt mij super lekker.
Hallo Corina,
Het is belangrijk voor de houdbaarheid en het fermentatie proces. Diana legt dat uit in de eerste alinea van het recept als je het nog even rustig wil nalezen.
Hallo Corina (en Monique heel hartelijk dank voor het antwoorden en meedenken!!),
Zoals Monique aangeeft is minder zout helaas geen optie.
Wat je wel zou kunnen doen is nog veel meer knoflooktenen in de zoute sojasaus leggen (op de foto zie je dat ik knoflooktenen tot ongeveer 2/3e van de sojasaus vulde maar dat mag natuurlijk ook helemaal tot een millimeter onder de rand van de sojasaus). Daarmee versterk je de smaak en kun je bijvoorbeeld in plaats van een koffielepel knoflook-sojasaus een theelepel gebruiken, omdat de knoflooksmaak dan nog meer aanwezig is.
groetjes,
Diana
Dag Diana,
in het kader van tegen zitten: ik heb 5 komkommer planten, 1,50m hoog al in de koude kas met zeker 50 mannelijke bloemen en 1 klein vruchtje pas….Het is de soort Tanja, geschikt voor koude grond. Ik heb erover gedacht om deze bloemen te verwijderen, maar ik weet niet of dat gaat helpen. Ik denk dat ik volgend jaar maar een andere soort neem.
Hallo Michiel,
Ik hou van zaadvaste rassen maar ik maak voor komkommers vaak een uitzondering: de F1-hybriden maken vooral vrouwelijke bloemen en hebben geen bevruchting nodig. Dat geldt trouwens ook wel voor een aantal zaadvast rassen hoor. Het ras Diva (wat grotere snackkomkommer) is hier één van mijn favorieten, zaadvast ras en geeft een zeer goede opbrengst (en is ook vroeg en kan buiten). Het ras Tanja ken ik zelf niet. Vaak zie je wel dat na zo’n golf mannelijke bloempjes er ineens een golf van vrouwelijke bloempjes volgt (uiteindelijk is het pas 21 juni, ik heb vorige week in de kas pas de eerste komkommers geoogst, bij de buitenteelt is dat vaak pas volgende maand). Ik zie hetzelfde ook vaak bij meloenen, het lijkt toch vaak iets te maken te hebben met voortplanting/kruisbestuiving van de plant die zelf nog te jong is om al veel vruchten te dragen.
groetjes,
Diana
Hoi Diana, hoe vries jij de doperwten in? Ik heb al verschillende pogingen gedaan, maar het wil niet echt goed lukken. Vers zijn ze wel heerlijk!!
En als je ze uit de vriezer haalt hoe lang laat je ze dan nog koken?
Ben benieuwd hoe jij dat aanpakt.
Groeten, Sonja
Hallo Sonja,
Ik vries doperwten gedopt en rauw in. Als ik ze dan wil eten kook ik eerst water, gooi de nog bevroren doperwten in het kokende water, laat dat op hoog vuur zo snel mogelijk weer aan de kook komen en kook de doperwtjes dan nog 2 of 3 minuten, giet ze af en zet ze in koud water. En dan zijn ze eigenlijk al bijna gaar en kan ik ze op het laatst aan het gerecht waarin ik ze wil gebruiken toevoegen en nog 1 of enkele minuutjes meekoken/stoven.
Er zijn ook mensen die ze blancheren voor ze ze invriezen maar dit vind ik zelf het lekkerste resultaat geven (al blijven ze vers natuurlijk het allerlekkerst).
groetjes,
Diana
Hoi Diana, misschien heb jij een goede raad, vorige week maandag is er een grote hagelbui over onze moestuin in Hellevoetsluis getrokken. Heel veel pompoen planten en gourcette hebben kapotte en geschuurde bladeren veel pompoenen in de groei zitten vol deuken en butsen.Is het raadzaam om de bladeren te verwijderen ivm meeldauw.
Hallo Dick,
Wat akelig!! Ik heb hetzelfde in 2019 gehad (hier en hier en in dat laatste blog zie je ook wat hagelstenen met onze pompoenbladeren deden. Ik heb toen niets gedaan; de dikke maar holle en vochtige stengels van de planten kunnen na het afsnijden ook schimmels aantrekken. Ik heb dat jaar gekeken hoe sommige bladeren toch gewoon verder groeiden (en dus voedingsstoffen op konden nemen) en sommige afstierven. En ik verwijderde alleen de afgestorven bladeren, als die al helemaal verdroogd en verdord waren.
Ik weet niet of ik het goed heb gedaan, ik weet alleen dat de planten uiteindelijk verder groeiden, nieuwe bladeren maakten en ik toch nog een aardige oogst kreeg.
Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Sterkte met de schade!!
groetjes,
Diana