Oogst
Het gaat hier vandaag eindelijk echt regenen, is beloofd. En zojuist hoor ik de eerste druppels vallen. Dat is mooi, want regen is hier wel nodig. Hier tot nu toe nog geen druppel gevallen. En dat is mooi, vorig jaar rond deze tijd ‘verzopen’ we hier zo ongeveer. Maar op een millimeter of 20 hopen we ondertussen wel, maar dan bij voorkeur zonder onweer, bliksem en hagel.
Afgelopen week heel veel geoogst. Op de foto zie je de oogst van 2 dagen geleden; sjalotten, rode uien en de laatste 3 soorten aardappelen (Rosagold, Santé AM en een paar laatste planten Roseval). De aardappelen hebben we gewassen, op de tuin gedroogd, en zo gaan ze in open kratten mee naar huis, de donkere schuur in. En dan hopen we tot in het voorjaar van deze aardappelen (en van wat we al thuis hadden gebracht, Roseval, Escort, Bleue d’Artois en Franceline) te kunnen eten. De sjalotten rode uien hangen ondertussen thuis onder een afdak te drogen. Over een week of 3 kunnen we ze daar vanaf halen, de worteltjes en blad wegknippen, en ook die mogen dan in kratten de schuur in.
De oogst van gisteren was zo mogelijk nog groter; aubergines (op de foto zie je de groene Little Green, de lange paarse Japanese Pickling en de wit met roze Rosa Bianca). Maar vooral courgettes, komkommers, ruim 2 emmers tomaten, 3 bakken kruisbessen, de laatste aalbessen, een emmer rode bieten, een emmer sperziebonen…….. gisteravond tot ruim na 23.00 uur bezig geweest om van de tomaten sap te maken, en een deel te drogen. Kruisbessengelei en aalbessengelei maken.
En nu het regent kunnen we vandaag de courgettes snijden en invriezen. Gisteren de bonen gegeten, vandaag salade maken van wat er overbleef. Etcetera, zoals ik zo vaak zeg, tuinieren houdt niet op bij het tuinhek, wat je meeneemt moet ook de vriezer, potten, etc. in 🙂
Gisteren dus ook de eerste ‘grote’ oogst tomaten. Ruim 2 emmers vol, en al flink wat verschillende soorten. Er zijn ook nog genoeg soorten die nu pas onrijpe tomaten geven en dus allemaal nog moeten komen, we kunnen (mits het redelijk weer blijft) de komende 8 weken zeker nog elke week 2 emmers oogsten.
Dus veel eten, veel soep, veel pastasaus, bruschettasalade en pizzasaus inmaken, drogen en sap invriezen. En tegelijkertijd zaden oogsten natuurlijk. De favorieten tot nu toe: Absinthe (de groene tomaat rechtsbovenaan), Sprite (de rode ovaaltjes schuin daaronder), Green Doctors (de groene cherry’s midden onderin). Maar de anderen zijn ook zeker niet slecht, het is leuk om al die verschillende tomaten te proeven – zoveel verschillen in smaak, zoet, zuur, sappigheid, textuur, etc.
Als de temperatuur de komende dagen iets gaat dalen wordt het mooi weer voor de tuin, die heeft wat achterstand opgelopen (want de afgelopen 2 weken alleen bezig geweest met water geven en oogsten). Er kan flink gewied worden, de plekken die leeg zijn gekomen door de oogst kunnen schoongemaakt en geharkt worden. En dan kunnen die vakken weer gevuld worden. Met de koolzaailingen die ondertussen al met 5 blaadjes in de potjes staan te wachten, met de voorgezaaide winterandijvie en slazaailingen. Maar ik ga ook nog rucola en mosterdblad zaaien, ergens moet ik nog een zakje rammenas hebben liggen, en een rijtje rode pluksla.
Ik durf er nog niet aan te denken, maar ik zie heus wel dat de zomer al een eind op weg is; ik zie het aan de lege plekken in de tuin, aan het feit dat het ’s avonds alweer om kwart over tien donker is, aan de uitgebloeide bloemen. Gelukkig is er nog genoeg te genieten hoor, de Brugmansia’s gaan nu bloeien (met overweldigende geur), de in maart gezaaide Dahlia’s bloeien nu volop (zie foto), we oogsten volop munt voor de thee, eten elke dag vers van eigen tuin.
Nog even flink van genieten, volgende week is het alweer augustus (maar dan wordt het ‘pepertijd’, elk nadeel heeft zijn voordeel :-)).
Wat een heerlijke foto met al die mooie tomaatjes. Hier in Frankrijk is alles nog groen, maar er komt met een beetje geluk met het weer wel een mooie oogst aan. We zijn met alles ruim een maand later dit jaar en we hopen dus op een lange nazomer. Tot nog toe geniet ik erg van het eerste jaar in mijn kas. En mede dankzij jou zaden!
Hallo Marjan,
Hier zijn ook een flink aantal soorten nog groen hoor. Opvallend hier dat sommige tomaten buiten net zo vroeg/laat rijp zijn als in de kas (ik heb bijvoorbeeld Jip & Janneke in de kas en buiten in pot, er zat slechts 3 dagen verschil in de oogst van de eerste rijpe tomaat in kas en buiten).
Ik hoop dat je een mooie oogst krijgt!!
Diana
Wat een prachtige hoeveelheid tomaten, voorlopig nog even wachten hier maar ze beginnen nou ook goed op dreef te komen. Nu de temperatuur ook weer wat zal dalen kun je tenminste ook weer fatsoenlijk in de kassen werken want afgelopen weken met die temperaturen was het zelfs ’s avonds nog te warm. Binnenkort zullen de pepers ook wel gaan binnenstromen daar bij jou zeker? Ben er zeker achter gekomen dat het oogsten en verwerken ook zijn tijd aardig in beslag neemt. Afgelopen week al ruim 3kg Augurken mogen inmaken, erg leuk maar je steekt er stiekem toch best wat tijd in 🙂 Ach het betaald zich weer uit als je over 2 maanden je eigen augurken kunt eten.
Hoi Stefan,
Ik durf weinig te zeggen over de pepers; ik heb nu zoveel werk aan de tomaten (dieven, toppen, tikken en oogsten), dat de pepers helaas even moeten wachten tot de temperatuur gedaald is. Ik tik ze, zie wel bloempjes, soms al wat pepers (Cayenne Violet, Aji Blanco Cristal, Heatwave, en dat soort vroege rassen). Maar ik moet nodig eens wat opbinden, wat onderste blad verwijderen. En het is hier echt diep ademhalen, de kas in, tikken, toppen en oogsten, er weer uitrennen en dan uitzweten :-). Ik hoop komende week alle paprika’s en pepers eens goed te kunnen verzorgen, als het wat aangenamer in de kas is.
Na de oogst verwerken is inderdaad ook nog wel een tijdrovende hobby. Terwijl ik dit schrijf staan achter me 10 potten kruisbessen-sinaasappeljam af te koelen. Van de aalbessen sap gemaakt voor in ijsblokjeszakjes. Morgen heb ik mezelf vrij gegeven (ook omdat het dan weer 28 tot 30 graden wordt, met al die pannen op het vuur is het in huis ook niet koel meer).
Eigen inmaak augurken zijn erg lekker! Ook lekker met een fijngesneden pepertje in het azijnmengsel :-).
Ik hoop dat jij ook een goede oogst krijgt!!
Diana
Hallo Diana, wat leuk die foto’s van je oogst mijn tomaten staan in potten gewoon buiten nog groen te zijn maar wel hoopvol veel trossen.
Je schrijft dat je de courgettes klein snijd en invriest doe je dat rauw ?? Dus zonder blancheren , daarna kun je ze zeker alleen vor soepen en sausen gebruiken ?
Vr. Gr.Simone
Hallo Simone,
Ik snijd courgettes in blokjes, soms rasp ik ze ook, en vries ze rauw in.
Geraspt zijn ze prima voor in soepen en sauzen, je vindt er dan bijna niets meer van terug maar het bindt de soep of saus prettig en gezond.
De courgetteblokjes blijven best redelijk in vorm na het invriezen; vooral niet laten ontdooien maar bevroren in het gerecht gooien en dan niet te lang meer meekoken, gaat prima in allerlei stoofschotels, pasta, etc.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Eerder schreef ik over de zwarte stipjes op het aardappelblad. Nu even het vervolg: ik heb de aardappelen lekker laten zitten, je moet ook wel eens gokken. Deze week begonnen met het rooien: het ziet er fantastich uit! Mooie frisse schone aardappelen, eigenlijk een nog betere oogst dan vorig jaar, en dat met die droogte!
Hier in Wijchen, tot op heden nog steeds geen druppel gevallen. Jammer, maar liever dat dan die hoosbuien die je af en toe op het scherm voorbij ziet komen. Als je zelf water moet geven heb je het in ieder geval in de hand….Dat is dan weer een voordeel van droogte.
Fantastisch veel aardbeien gehad en héle grote! Alleen jammer dat ook de doordragers ineens allemaal gelijk kwamen met de eenmaal dragende rassen. Zal wel iets met het koude voorjaar en daarna de warmte-explosie te maken hebben.
Pepers in pot hebben we buiten, vanavond al een flink bakje sambal kunnen maken.
Ook hebben we nog nooit zo’n mooie bonen gehad, zelfs de planten zijn mooi groen en fris!
Kortom: nu al een geslaagd seizoen (ondanks de uienvlieg, waardoor we alle uien hebben moet vernietigen).
Groetjes
Cecile
Hallo Cecile,
Gefeliciteerd met je mooie oogst!
Je hebt helemaal gelijk, zo denk ik er ook over; liever droogte, het kost tijd om alles water te geven, maar is zeker beter dan zoveel regen dat hier op de vette klei alles dagenlang onder water blijft staan. Tot nu was hier slechts 4,1 millimeter regen gevallen.
Ik vrees dat we vandaag wel even aan moeten kijken wat het wordt, op de buienradar lijkt dat ook wij vandaag niet ontkomen aan zware onweersbuien.
groetjes,
Diana
Vraag over mijn courgette. Ik heb in een bak in de tuin 2 zaden van een bol courgette geplant. Deze zijn heel mooi opgekomen en geven onzettend veel bloemen. Alleen op het moment dat er een gourgette bolletje ontstaat wordt die aangetast. Er komen bruine vlekken en en groeit niet verder. Het vervelende is dat ik geen beestje zie die dit voor elkaar krijgt. Enig idee wat ik hier aan kan doen en wie mijn courgette opeet?
Groeten Iris
Hallo Iris,
Gaat het om onvolgroeide mini-courgettes? Dan zou het kunnen zijn dat ze eigenlijk gewoon niet goed bevrucht zijn.
Voor de bloem zit al zo’n mini-courgette, als de bloem niet goed is bevrucht groeit de courgette wel nog iets maar sterft dan af.
Hier kun je wat foto’s daarvan zien: http://www.pollinator.com/squash.htm
Waarom er niet genoeg bijen, etc. bij de bloemen komen durf ik niet te zeggen.
Maar als ze echt niet komen kun je natuurlijk ook met de hand bestuiven (door met een kwastje of wattenstokje de stampers en meeldraden van de mannelijke en vrouwelijke bloemen aan te raken). Soms zie je wel vaker dat de eerste courgettes niet bestoven worden, meestal gaat dat veel beter als de planten eenmaal goed gaan groeien en bloeien.
Zorg wel dat je de rotte minicourgettes van de plant haalt, er kunnen schimmels en ziekten in nestelen en die kunnen ze overbrengen op goede courgettes die tegen de rotte courgettes aan liggen (zeker bij bolcourgettes liggen de eerste courgettes vaak heel dicht tegen de plant en andere courgettes aan – meer dan bij langwerpige courgettes – misschien ook de reden waarom de eerste courgettes niet goed bevrucht zijn).
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Bedankt voor je reactie. Hier kan ik wat mee. Had er nog niet aangedacht dat het ook kon zijn door een slechte bestuiving ipv beestjes. Ik heb de aangetast courgettes weggehaald evenals een aantal bladeren die dor werden. Ik zag nu dat er weer een courgette aan het groeien is en dat lijkt goed te gaan. Ben benieuwd.
Wat het bestuiven betreft: ik wist dat er een mannelijke en een vrouwelijk bloem is maar hoe zie ik het verschil? Als ze bloeien lijken ze namelijk allemaal hetzelfde.
Hoi Iris,
De vrouwelijke bloemen kan je herkennen aan een kleine verdikking (vruchtbeginsel) direct achter de bloem.
Mannelijke bloemen hebben dit niet.
We hebben sinds dit jaar een moestuin van 2 are. En we raadplegen regelmatig jou website voor advies. Ook hebben we vorig jaar een aantal zaden bij je besteld. Waaronder de spaghetti pompoen. We hebben twee planten uitgeplant. Er zitten nu zo’n 10 a 15 pompoenen aan. We zien wel kleur verschil tussen de pompoenen van beide planten. Bij eentje zijn de pompoenen aanmerkelijk donkerder. Dus waarschijnlijk heeft eentje zich toch gekruist. Zoals jij al bang voor was.
We zijn erg benieuwd wat de uitkomt zal zijn. We houden je op de hoogte!
Groet, Jos
Hallo Jos,
Ik ben ook erg benieuwd wat er uit de gekruiste courgette gaat komen! En of ze wel het draderige van een spaghettipompoen heeft.
Zelf heb ik 2 planten uit dezelfde zaden gezaaid en hier heb ik 2 identieke spaghettipompoenen staan. Maar zeker geen 10 of 15 pompoenen eraan hoor (al is de plant pas eind mei gezaaid, ze kan nog prima verder groeien, maar heel veel meer dan 4 pompoenen per plant zal ik dit jaar waarschijnlijk niet halen). Vorig jaar stond ze zeker 40 meter bij andere pompoenplanten vandaan, met kassen, bonenstaken, fruitbomen, etc. ertussen, toch bijzonder dat ze over zo’n afstand toch nog zo gemakkelijk kruist. Ik hoop in ieder geval dat de gekruiste pompoenen ook lekker zijn, en ben erg benieuwd hoe het zich verder ontwikkelt (qua opbrengst, vorm, kleur, smaak en ‘draderigheid’.
groetjes,
Diana
Hallo Iris,
Zoals Jos ook zegt, vrouwelijke bloemen hebben al een minicourgette achter zich, mannelijke bloemen hebben alleen een steeltje.
Kijk even op de pagina met informatie over courgettes: https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/vruchtgewassen/courgette/
Op de vijfde foto zie je daar toevallig rechts een mannelijke bloem op steel (in knop), links een vrouwelijke bloem met bolletje erachter, en je ziet er links onderin ook gelijk een niet bevrucht bolcourgetje dat aan het afsterven is.
groetjes,
Diana
Hallo Diane,
Wat een mooie foto van die verschillende tomaten, het zou een mooie poster kunnen zijn, erg leuk!
Groetjes, Inge
Beste Diane,
Ik wil je graag bedanken voor het delen van je liefde en kennis! Zelf ben ik pas twee jaar geleden begonnen met een mini moestuintje in mijn achtertuin. Dankzij jouw website leer ik elke keer weer wat meer en begint het (ook letterlijk) steeds meer vruchten af te werpen! Zou graag een “echte” moestuin hebben, maar heb drie kleine kinderen en een slechte rug, dus niet al te beste randvoorwaarden, wellicht ooit nog. En zeker weten dat ik dan ook nog een poging ga doen met de Bleue d’artois. Die zien er zo gaaf uit!
Hoop dat je hier nog heel lang je kennis en liefde voor de moestuin wilt delen!
Groetjes,
Valerie
Hallo Valerie,
Dankjewel. Met kinderen is tuinieren (als ze er interesse in hebben) ook erg leuk. Ze zelf laten zaaien, water geven en zien dat iets kiemt. Of je naam in een jong pompoentje krassen en dan kijken hoe groot pompoen en naam wordt (heb ik zelf als kind nog wel gedaan). Lathyrussen plukken voor in een vaasje. Dat soort dingen :-).
Ik hoop dat je ondanks je rugklachten nog lang kunt tuinieren!
Eventueel in verhoogde bakken of zoiets – als je (in het Engels) googled op bijvoorbeeld ‘gardening disabled’ vind je veel handige oplossingen die vooral voor mensen met een flinke lichamelijke beperking geschikt zijn, maar waar je heel handige tips tussen kunt vinden, van verhoogde tuinbakken tot zaaitafels op zithoogte en noem maar op).
Ik vond zo deze tuintafel die ik echt heel erg leuk vind: http://gardeningfordisabledtrust.org.uk/the-trust/how-we-can-help/
En het is ook heel leuk (ook met kinderen, die graven ze vast wel voor je op wanneer de aardappelen oogstrijp zijn) om aardappelen, al dan niet paars van kleur :-), in een pot of grote tas te telen: http://greenupgrader.com/11708/4-simple-steps-to-grow-a-hundred-pounds-of-potatoes-in-a-barrel/
groetjes,
Diana
Met vreugde geven wij kennis…..van onze allereerste Demidov ooit.
Rozerood, 8 cm, 189 gram en geweldig van smaak! De rest is nog zo groen als gras, maar goed ook, anders waren ze meteen opgegeten. Zo zie je maar wat één tomatenzaadje teweeg kan brengen. Het zaad heb ik uiteraard bij jou vandaan en ik heb nog genoeg over voor een volgende keer in 2014.
Ik wilde het je toch even laten weten!
Groet,
JannekeP
Hallo Diane ,
Ik heb een vraagje, er zijn al veel tomaten plukrijp, nu las ik ergens, dat je trostomaten pas moet oogsten als de hele tros rijp is, klop dit?
Ik heb b.v. Van die kleine gele tomaatjes staan, van zaad van jou, de bovenste zijn al heerlijk, en mooi van kleur, maar de onderste van de trossen zijn nog groen, mag ik de rijpe dan gewoon plukken? Of verstoor ik dan de rijping van de rest? B.v.d.
Groetjes, Inge
Hoi Inge,
Nee hoor, je hoeft zeker niet te wachten tot de hele tros rijp is (trostomaat is ook een term die vooral bij professionele kwekers wordt gebruikt, in de hobbyteelt oogst je eigenlijk zelden of nooit een hele tros, altijd de losse tomaten die rijp genoeg zijn).
Zeker bij vleestomaten kan het soms meerdere weken duren voor de eerste en de laatste tomaat van een tros rijp worden, dan zou de eerste rijpe tomaat al gaan rotten terwijl de laatste nog rijpt. Dus vooral tomaten per stuk oogsten wanneer ze rijp zijn hoor, dat kan prima!
Als je tomaten oogst pak je het tomaatje tussen duim en vinger en knik je haar op het verdikte stukje steel, daar laat de tomaat goed los (op wat lastige grote vleestomaten na).
Ik hoop dat ze lekker zijn!
Diana
Hallo Janneke,
Gefeliciteerd!!
Ik hoop dat het nog een tijdje lekker warm en zonnig blijft en je nog flink meer kunt oogsten!
Diana
Hallo Diane,
Bedankt voor je snelle reactie, ik ga nu lekker oogsten.
De tomaatjes zijn inderdaad heerlijk.
Groetjes, Inge.