Zelf plantenvoeding maken
In 2021 hoorde ik voor het eerst over het zelf maken van plantenvoeding op basis van planten uit eigen tuin en suiker. Het klonk bijzonder, en interessant, en iets dat ik zeker wel eens zou willen testen. Bij het zoeken op internet vond ik nog wel wat verschillen in methode, samenstelling en ingrediënten. Melasse of gewone suiker of toch bruine suiker? Met lactobacillus of niet? Zes maanden te bewaren of toch langer? En soms wordt bij een recept geadviseerd om één keer per week een oplossing te geven van 1 tot 2 eetlepels voeding verdund met 1 liter water, maar ik vind ook recepten waar een oplossing van 1 theelepel voeding op 1 gallon (=3,7 liter) water (en daarbij zou ik kunnen denken dat de eerste verhouding meer een voeding is en het tweede bijna een soort probioticum. Want dat is nogal een verschil!! Ik lees bijvoorbeeld ook over het feit dat een blad van een plant duizenden minuscule organismen bevat zoals schimmels, gisten, etc.. En juist die zijn zo belangrijk in deze voeding. Ik moet er duidelijk nog meer over lezen en leren.
En vooral ook zelf gaan ervaren. Deze pagina is dus nog lang niet klaar, ik ga er dit hele jaar mee experimenteren, oefenen, gebruiken en mijn ervaringen noteren. Ik ben heel benieuwd!! Ik schreef er dit blog over, gelijk met wat informatie over wat voeding is, de samenstelling, en hoe belangrijk het voor een plant is: Voeding
Allereerst iets over de plantdelen die je kunt gebruiken voor deze voeding: er wordt geadviseerd om er (uiteraard niet-giftige) planten voor te gebruiken die snel groeien. Bamboebladeren worden genoemd, maar bijvoorbeeld ook blad van zoete aardappelen, komkommerblad, pompoenblad, waterkers, zeewier, bonenblad, smeerwortel, brandnetel, etc. Maar ik lees ook dat eigenlijk alles fermenteert, dus alle soorten bladeren uit eigen tuin (van wortelblad tot zevenblad, en van tuinbonenloof tot heermoes). En zelfs ook andere plantdelen, zoals komkommerschillen, afsnijsels van kool, etc.. Maar over dat laatste zijn de meningen wel verdeeld en dus houd ik het voor nu bij bladeren. Bedenk daarbij dat elk soort blad een eigen voedingswaarde heeft (brandnetel bevat bijvoorbeeld vooral stikstof, smeerwortel bevat meer kali). En dat zorgt er waarschijnlijk ook voor dat het lastig is om te bepalen wat de voedingswaarden zijn van de meststof die je maakt.
Ik ga in 2022 voor het eerst mijn eigen plantenvoeding maken. En ik heb gekozen voor smeerwortel, en dan niet de gewone maar Bocking 14, die meer stikstof, fosfor en kali bevat. Ik schreef eens een blog over smeerwortel en de Bocking 14 in het bijzonder: Smeerwortel. Ik wil zeker ook gaan oefenen met andere bladgewassen, ik weet niet of dat dit jaar al gaat lukken of nodig is, ik ga gewoon maar beginnen, en dan dus met de bladeren van deze plant.
Zoals gezegd, ik vind verschillende recepten. Het ´Hawaïaanse recept is er één, en daar vond ik hier een goede uitleg: Universiteit van Hawaï: Natural Farming: Fermented Plantjuice. En hier: Sprouting Farm. Soms wordt er maar 1/3e van het gewicht van het blad aan suiker toegevoegd maar de meeste recepten geven toch gelijke delen blad en suiker aan. En dat lijkt me vooralsnog misschien ook het beste want het kostte hier toch best wat moeite om te zorgen dat al het blad onder het vocht verdween (en misschien lukt dat met minder suiker dus niet maar ik het het dus zelf nog niet geprobeerd). Je mag trouwens ook wat water toevoegen als het blad niet genoeg vocht bevat en loslaat, maar uiteraard wel zo min mogelijk want je wilt de verhouding/samenstelling niet teveel verdunnen.
Dan nog even over de suiker: in bijna alle recepten wordt melasse of bruine (basterd)suiker geadviseerd. Ik weet niet goed waarom het bruine suiker moet zijn. Ik kon zelf niet zo snel aan melasse komen (het is wel op internet te bestellen maar voor zover ik weet niet in een gewone supermarkt te vinden). Daarom bedacht ik dat ik misschien dan het beste ruwe rietsuiker kon kiezen. Maar voor de 2e keer dat ik het ga maken heb ik wel alvast donkerbruine basterdsuiker gekocht. Ik begreep dat ruwe rietsuiker minder gecentrifugeerd wordt dan gewone rietsuiker waardoor er wat melasse achterblijft dat voor de bruinere kleur zorgt. Donkerbruine basterdsuiker zou kristalsuiker zijn met wat invertsuiker plus wat melasse voor de kleur. En daarmee denk ik dat dus juist de melasse belangrijk is en de reden waarom je beter geen gewone kristalsuiker gebruikt. Ik heb voor het eerste recept ruwe rietsuiker gebruikt en daarmee gaat het in ieder geval prima maar bruine basterdsuiker lijkt dus een goede optie als je geen melasse kunt vinden.
Ingrediënten
- 500 gram bladeren naar keuze (zie uitleg hierboven)
- 500 gram melasse of ruwe rietsuiker of bruine basterdsuiker
- (eventueel 30 cc lactobacillus)
Recept
Pluk de bladeren zo kort mogelijk voor je ze gaat verwerken (als je ze 1 of 2 dagen laat liggen zitten er al veel minder levende nuttige micro-organismen op en in het blad en juist die organismen zijn zo belangrijk). Was de bladeren niet (ook weer voor de micro-organismen die op het blad leven), veeg ze alleen wat schoon als ze vuil zijn. Je mag de bladeren in een blender fijnmalen maar je mag ze ook heel klein snijden. Ik heb ze met de hand klein gesneden (in ongeveer het formaat als fijngesneden andijvie).
Weeg het blad en meng het met evenveel melasse/suiker. Dit is het moment om de lactobacillus toe te voegen als je dat wilt (zie recept hieronder). Gebruik een schone pot en deksel en zorg dat de pot groot genoeg is en voor niet meer dan 3/4e deel kan worden gevuld (zodat er ruimte boven het suiker/bladmengsel overblijft om te gisten). Zoals ik al eerder schreef mag je (zo min mogelijk) water toevoegen als het blad te droog is, maar bedenk dat het blad nog vocht los moet laten. En als je water toevoegt zul je dat met het gewicht van het blad moeten meetellen: als je bijvoorbeeld 300 gram blad hebt en 50 gram water toevoegt zul je dus niet 300 gram maar 350 gram bruine suiker moeten toevoegen. Doe het mengsel in een pot en sluit af. Zet de pot op een plaats bij kamertemperatuur maar niet in de zon.
Hussel die dag een paar keer zodat de suiker het blad zacht maakt en de suiker smelt waardoor het zo nat wordt dat het blad iets onder het vocht komt te liggen.
Na 2 tot 3 dagen zie je dat er kleine luchtbelletjes worden gevormd. Haal elke dag even het deksel van de pot zodat de lucht kan ontsnappen (en zorg dus dat de pot voor niet meer dan 3/4e is gevuld want anders kan de druk te groot worden). En roer dan gelijk ook even met een schone lepel.
Laat de pot ongeveer 14 dagen staan (afhankelijk van de temperatuur is je gefermenteerde plantensap iets eerder of later klaar. Het zou kunnen dat er wat schimmel op komt te liggen, zo lang dat witte schimmel is is dat geen probleem.
Na 4 dagen fermenteren en ziet het mengsel er zo uit.
Later meer over het zeven en gebruiken van dit mengsel. Maar eerst iets over het maken en toevoegen van lactobacillus want dat is ook heel belangrijk.
Je kunt zeker ook gefermenteerde plantenvoeding (Fermented Plant Juice) maken zonder deze bacterie maken. Als je het wel gebruikt zou het helpen tegen vieze geurtjes maar zal het vooral het fermentatieproces versnellen en optimaliseren, en het zou de voedingsstoffen beter opneembaar maken voor de planten die het krijgen. Misschien leuk om het zonder en met lactobacillus te maken en het verschil te ervaren. Ik las dat het lactobacillus’serum’ ook heel handig is om toe te voegen bij het maken van gier (zoals brandnetelgier of smeerwortelgier), en dat het zelfs gebruikt kan worden bij de zemelen voor Bokashi (maar daar heb ik zelf verder geen verstand van). Ik kan er om te beginnen wel alvast iets over vertellen. Ik heb het ondertussen gemaakt. Op de moderne manier want als je het heel traditioneel zoals in ‘Korean Natural Farming’ wilt maken moet de rijst met water in een bakje in de grond worden ingegraven zodat bodemorganismen helpen met fermenteren. Ik heb het op de moderne en makkelijke manier gemaakt. Op dat moment stond het smeerwortel/rietsuikermengsel al enige dagen te fermenteren. In de eerste dagen borrelde het smeerwortelmengsel wel iets (zoals je op de foto hierboven kunt zien), maar vanaf ongeveer de 7e dag was het mengsel tot rust gekomen. Ik bedacht om dan toch eens een lepeltje van het lactobacillus toe te voegen en toen ik dat deed en het door het smeerwortelmengsel roerde begon het geheel flink te schuimen. Het lijkt dus op z’n minst het fermenteren een flinke boost te kunnen geven :-).
Als je lactobacillus wilt gebruiken volg je simpelweg het recept voor gefermenteerde plantenvoeding dat je eerder kon lezen en voeg je bij het mengen van suiker en fijngesneden of -gehakte planten een kleine hoeveelheid van het lactobacillus-vocht toe (maar ik deed dat dus pas na 10 dagen en ook dat had direct al een zichtbaar effect). Het proces om het lactobacillus-mengsel (of is het een serum?) te maken duurt 8 dagen. En dus begin je eigenlijk beter de eerste keer dat je het wilt maken ruim een week van tevoren met dat proces (en je kunt het vervolgens een week in de koelkast bewaren, of veel langer op kamertemperatuur door het toevoegen van suiker). Je hebt er weinig van nodig dus als je het één keer maakt kun je er een heel tuinjaar gebruik van maken.
Ingrediënten:
- Water
- Rijst
- Melk
- Suiker
Recept:
Was 500 gram rijst in een bak met 500 cc water. Er wordt zelden of nooit aangegeven welke rijst je zou moeten gebruiken en dus denk ik dat elke soort rijst goed is. Zeef de rijst na het wassen en vang daarbij het waswater op. De rijst kun je daarna gewoon koken voor het avondeten. Het waswater giet je in een doorzichtige schone pot. Bevestig er een schone zakdoek/theedoek/kaasdoek of iets vergelijkbaars op, met een elastiek. Zo kan er geen stof, vliegjes, etc. in maar kan er wel zuurstof bij. Zet de pot bij kamertemperatuur maar niet in de zon. Laat dit 3 volle dagen en nachten staan, vooral niet roeren of schudden. Na 3 dagen zie je een laagje wit bezinksel op de bodem.
Schep eerst met een pollepel (voorzichtig!) wat schepjes van de bovenkant van het wittige vocht, dat mag weg worden gegooid want het bevat wat minder van de zetmelen/koolhydraten die je nodig hebt. Het middelste gedeelte schep je er, ook weer heel voorzichtig, met de pollepel uit en ga je gebruiken. Het onderste gedeelte met bezinksel mag weggegooid worden.
Meet het apart gehouden vocht uit het middelste deel van rijstwassing af in een maatbeker. Doe dat in een grote en vooral brede pan of schaal en voeg dan 10 keer zoveel melk toe. Ik had 300 cc rijstwassingsvocht en voegde dus 3 liter melk toe. Gebruik een zo natuurlijk mogelijke melk, dus liever geen lang houdbare melk maar verse melk, al dan niet biologisch (en dus geen sojamelk, amandelmelk, etc. want die bevatten niet de nodige bacteriën). Het hoeft geen volle melk te zijn want het vet wordt later niet gebruikt (tenzij je later nog iets van de wrongel wilt maken).
Dek de pan af met een theedoek en laat 4 dagen en nachten staan, ook weer bij kamertemperatuur maar niet in de zon. Vanaf de 3e dag zie je dat de melkdelen gaan scheiden; je ziet vocht (als in ‘wei’) en vaste bestanddelen (als in ‘wrongel’). Het moet nu een beetje zuur ruiken maar zeker niet vies (en dus niet naar zure melk, meer naar zurige kaas of een beetje verse gist-achtig):
Na 4 volle dagen (dus op dag 5) ziet het er zo uit:
Het is een dikke laag wrongel geworden (met daaronder het iets wittige doorzichtige vocht dat je nodig hebt). Je kun je dit mengsel zeven, in een zeef waar je een kaasdoek in legt (of een schone theedoek):
De wrongel (de vaste bestanddelen) kun je weggooien maar ik lees ook heel veel verhalen van mensen die het in de keuken gebruiken, bijvoorbeeld om er zelf verse kaas van te maken, en ik las dat je het zelfs ook kunt gebruiken in bijvoorbeeld bakrecepten, pannenkoekenbeslag, etc. (zie bijvoorbeeld op deze website). Ik heb het de eerste keer dat ik het maakte weggegooid maar wil er zeker eens wat mee gaan experimenteren. En als je wat met de wrongel wilt gaan doen zou het dus wellicht beter zijn om volle melk te kiezen). Ik gebruikte 300 rijstwaswater en dus 3 liter melk. Na het zeven op dag 5 hield ik 1800 cc vocht over (en dus 1500 cc wrongel).
Je kunt het opgevangen vocht in principe zo gebruiken. Je kunt het dan ongeveer 1 week in de koelkast bewaren. Maar door het met suiker te mengen kun je het bij kamertemperatuur bewaren en over een veel langere periode (ik lees 1 jaar tot wel 3 jaar, uiteraard hoop ik daar zelf door ervaring achter te komen).
Om lang te kunnen bewaren meng je het vocht met een gelijk deel donkere basterdsuiker of ruwe rietsuiker. Roer de eerste dagen regelmatig zodat de suiker oplost. Bewaar in een afgesloten pot. Op 1 liter/kilo plant/suikermengsel voeg je 30 cc van dit lactobacillus-mengsel toe.
Ik heb het ondertussen 3 weken geleden gemaakt. Het mengsel is (het staat bij kamertemperatuur) nog steeds niet bedorven maar er komt wel een dun laagje van iets minder doorzichtig vocht op. De geur is nog goed; zoetig, karamel maar ook een vleugje zuur en bijna iets van alcohol. Omdat er toch een laagje op kwam heb ik nog een paar schepjes ruwe rietsuiker toegevoegd en opgelost zodat het percentage suiker nog wat hoger is. Ik heb altijd geleerd dat als je vruchtensiroop wilt maken die na opening buiten de koelkast houdbaar is, het suikerpercentage 60% moet zijn. Ik kan me voorstellen dat dat in dit geval ook zo is, en daarom lijkt het me beter om, als je het lang wilt bewaren, een verhouding van 40% vocht en 60% ruwe rietsuiker of donkerbruine basterdsuiker aan te houden.
En dan terug naar het mengsel:
Op 11 mei zag het er uit zoals op onderstaande foto. Er zaten nog een paar kleine bubbeltjes op het vocht maar de kleur was veranderd (meer bruin dan groen) en het planten-suikermengsel had 3 weken staan fermenteren. Het werd dus tijd om te gaan zeven.
Ik heb het mengsel in een passeerzeef gezeefd:
Druk vooral goed op het mengsel zodat je zoveel mogelijk sap uit het groen perst. Uiteindelijk was dit het resultaat, 350 cc gefermenteerde plantenvoeding:
Het vocht giet ik in een afsluitbaar potje. Het ‘afval’ wordt uiteraard niet weggegooid, het mag in de compostbak of zelfs wormencompostbak, of in de tuin worden gebruikt. Ik koos voor dat laatste en heb rond een aantal tomatenplanten een eetlepel van het gefermenteerde smeerwortelafval gelegd:
En zover ben ik nu……… Dit weekend ga ik voor het eerst plantenvoeding geven, aan een aantal geselecteerde planten zodat ik later kan gaan vergelijken (de opbrengst, groei, smaak, gezondheid van de plant, etc.).
Er zijn dus verschillende websites die verschillende hoeveelheden adviseren. Ik heb gekozen voor de verhouding en frequentie die ik het vaakst tegenkom: ik ga 1 eetlepel gefermenteerde plantenvoeding op 10 liter regenwater verdunnen en dat ga ik 1 keer per week aan planten geven. Ik wil met 1 gieter van 10 liter water + gefermenteerde plantenvoeding 8 planten voeding geven (handig want dat zijn de 8 voorste planten in de kas dus makkelijk te onthouden).
Dit is het verhaal tot nu toe. Deze pagina is dus nog lang niet klaar. Ik hoop er de komende weken en maanden telkens weer nieuwe ervaringen aan toe kunnen voegen. Wordt dus vervolgd!!
Dank, ik ga dit ook proberen. Wat het toevoegen van lactobacillus betreft, mag je er niet van uit gaan dat die al veelvuldig op de plant zelf voorkomt?
Hallo Johan,
Ik vrees dat ik er nog lang niet genoeg verstand van heb om je vraag goed te kunnen beantwoorden.
Ik geloof niet dat lactobacillus van nature in grote hoeveelheden op planten voorkomt, misschien is ze er wel maar niet in grote hoeveelheden. Ik hoop er dit jaar meer over te leren en je vraag dan beter te kunnen beantwoorden. Ik vind op deze pagina interessante informatie van de invloed van lactobacillus: EZ Gardentips. Daar wordt o.a. genoemd dat ze een groeistimulator is voor nuttige bacteriën, schimmels en gisten.
groetjes,
Diana
Dankjewel Diana,
Wat bén je toch inspirerend! Ik volg graag je berichten, nu weer interessant ‘voer’ . Waar háal je toch de tijd vandaan.
Groetjes Tineke
als je water toevoegd, dan dit ook wegen. dus stel 100 gr water, dus blad en water 600 gr dan ook 600 gr suiker toevoegen. dan kloppen de verhoudingen ook weer.
Hallo Anita,
Dankjewel voor je reactie! Ik ga het gelijk even in de tekst aanpassen. Ik heb zelf nog geen water toe hoeven te voegen (ik heb het alleen nog maar van smeerwortel gemaakt) maar dat zal vast wel nodig zijn als ik het van heermoes ga maken omdat dat een minder sappige plant is.
groetjes,
Diana
Wat een leuk en slim idee, nooit aan gedacht terwijl ik wel al jaren zelf Kombucha maak en drink. Dit werkt op een soortgelijke manier. De vergisting van suiker en thee door een SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast). Ook daar gebruik je ruwe rietsuiker of melase voor, liefst geen witte suiker omdat dat erg geraffineerd is en die komt in de natuur zo niet voor, wat dan meestal betekent dat we meer moeite hebben met het omzetten in iets wat we wel kunnen gebruiken. Ik neem aan dat dat ook geldt voor andere organismen.
Ik ga er gauw mee aan de slag.
Er bestaat zoiets als bokashi en microferm….. uit Japan, en die bokashi werk ik al jaren in de grond in 2 weken voor de aanplant van tomateplanten. Ongeloofelijk de planten die ik het eerste jaar geen bakashi gaf kon ik na het seizoen uit de grond treekken met 2 vingers, de planten die in de bakashi zone stonden diende ik met 2 krachtige handen uit de grond te trekken … veeeeel grotere wittere wortels (na het seizoen) en bakashi is zelf te maken met groentenresten en melasse, het sap daarvan kan je verdund als plantenvoeding gebruiken , de vaste delen groenten, beentjes…. werk je anaeroob in . Interesse, zoek op het internet naar bokashi en microferm …. In Belgie zijn we daar al een hele tijd mee bezig;
Hallo Francis,
Bokashi en Microferm zijn in Nederland zeker ook heel bekende merken en producten hoor. Ik heb het zelf nog nooit gekocht/gebruikt en dat komt vooral omdat ik op een volkstuinencomplex langs een weg met bomen tuinier. Dat maakt me soms wat gemakzuchtig want we krijgen elk jaar een kar vol paardenmest. En ik kan heel veel bladaarde maken, we maken compost, wormencompost en we mulchen ons klem met stro, bladeren, heermoes, brandnetels, munt, smeerwortel, etc. Ik heb nu iets meer tijd om me er eens goed in te verdiepen, maar andere moestuinders in Nederland hebben dat allang gedaan hoor 🙂
groetjes,
Diana
Gefermenteerde visresten (enzymen) schijnen ook heel goed te zijn voor je planten, met name in potten met een dual root zone.
Wel in een gesloten emmer fermenteren, want het riekt.
Weet je misschien hoe je zelf een bloom voeding zou kunnen maken voor pepers en tomaten? (NPK 2:4:1)
Hoi Sol,
Ja, ik heb ook wel een een filmpje gezien waarbij iemand vissenkoppen in het plantgat voor tomaten gooide. Ik vond het een beetje een onsmakelijk idee :-).
Maar vis (en vismeel) bevat, net als bloedmeel, beendermeel, hoefmeel, etc. ook gewoon voedingsstoffen, ik weet niet precies in welke verhouding maar dat moet wel te vinden zijn.
Ik moet gelijk denken aan noekepoeksap :-). Dat heb ik zelf nooit geprobeerd, mij te chemisch want er ging ook ammoniak en bier en zo in, geloof ik, maar de mensen die het probeerden waren er wel tevreden over, kan ik me vaag herinneren 🙂 .
Een recept voor een voeding van NPK 2-4-1 ken ik niet, dat is op een natuurlijke manier eigenlijk niet of nauwelijks te maken want er zijn altijd schommelingen in de waarden van een natuurlijk product (omdat bijvoorbeeld de stikstofwaarde van smeerwortel mede afhankelijk is van standplaats, vocht, voeding, leeftijd, grondsoort, gezondheid, seizoen, etc.).
Van minerale meststoffen zou je het wel zelf moeten kunnen maken (samenstellen door de juiste delen samen te voegen). Of deze verhouding ideaal is voor de bloei van tomaten en pepers durf ik ook niet te zeggen, in mijn beleving is een goede bloei van zoveel meer afhankelijk dan van zo’n klein percentage NPK-voeding en spelen sporenelementen, mineralen, schimmels, gezondheid van de plant, etc. een veel grotere rol.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Dank voor je reactie.
Ik maak en gebruik nog steeds Noekepoeksap. Het zorgt voor een flinke vegetatieve groeispurt, maar je moet ermee stoppen om bloei en vruchtzetting te krijgen.
Wanneer je dat niet doet, krijg je hele grote planten zonder vruchten. Ik heb hier een Rocoto gehad, die op die manier groter werd, dan ik lang was, maar geheel zonder vruchten.
Wat is volgens jou een goede doehetzelf manier om je peperplanten een zetje in de rug te geven bij het vormen van bloemen en het zetten van vruchten?
Groetjes,
Sol
Hoi Sol,
Leuk!! Misschien wil je het recept delen, ik heb geen idee meer hoe het werd gemaakt, heb het zelf ook niet gemaakt/gebruikt maar ik weet nog wel dat mensen er tevreden over waren.
Een goede groei, bloei en vruchtzetting heeft wel een min of meer langzame maar constante hoeveelheid voeding nodig. Ik weet niet meer wat er in noekepoeksap zit maar heb wel het idee dat er veel stikstof in zat en het nogal snel werkt. Daarmee maak je een soort pieken en dalen (die je op moet vangen met weer nieuwe voeding). Ik heb een paar jaar groene Culterra gekocht/gebruikt, ik gaf het in april bij het uitplanten van de pepers en nogmaals in juli/augustus; het bevat koemest, hoornmeel, bloedmeel, beendermeel, etc. en het werkt ongeveer 3 maanden lang (vandaar een tweede en dan wat kleinere gift in juli/augustus). Ondertussen geef ik ook dat niet meer en ben ik overgegaan op het zelf maken van plantenvoeding van brandnetel en smeerwortel (via gier, aftreksels en muchen). En nu ben ik dus aan het experimenteren met deze Fermented Plant Juice en vooralsnog ben ik daar heel tevreden over, samen met de groenbemesting van Japanse haver (eind september gezaaid, in december afgeknipt en in januari bedekt met een laag verse mest). In kas 3 deed ik dat, in kas 2 niet en daar blijven de planten iets kleiner (daar wel Fermented Plant Juice en verse paardenmest maar zonder groenbemester; planten groeien ook prima maar toch net wat minder dan in de kas met Fermented Plant Juice, groenbemester en mest).
groetjes,
Diana
Recept Noekepoeksap
Bedacht door forum lid Noekepoek (gepensioneerd biologieleraar, helaas overleden) van het Chillipepers.nl forum.
Hier het originele recept:
Later volgde nog zijn bewerking:
Het geheime ingrediënt bleek aspirine te zijn en werkt echt.
Hallo Sol,
Dankjewel!!
Wat verdrietig dat ‘Noekepoek’ ondertussen overleden is.
Het recept en bericht uit 2012 brengt wel gelijk goede herinneringen terug!
Toen ik het recept in 2012 zag dacht ik dat het niks voor mij was, nu denk ik ‘het is verschrikkelijk’ :-). Ik snap de logica van het recept wel (ammoniak voor stikstof, bitterzout voor magnesium, etc.) maar er is maar heel weinig natuurlijks, als ik mag kiezen ga ik voor meer natuurlijke middelen die een plant in zijn eigen tempo laat groeien en bloeien. Uiteindelijk komt dat de gezondheid van de plant ten goede, en ook de smaak (maar dat is mijn overtuiging hè, ik ben ook maar een hobbyist).
Over aspirine las ik ook eens in het boek van James Wong; salicylzuur wordt ook door planten gemaakt en salicylzuur in aspirine kan tomatenplanten (en andere planten in de solanumgroep) helpen om ziekten en plagen beter te weerstaan. Voor wie er interesse in heeft; het gaat om aspirine (salicylzuur); paracetamol of ibuprofen bevatten die stof niet. En je kunt er hier meer informatie over vinden: Gardening Knowhow
groetjes,
Diana
Dank je wel Diana, voor dit mooie experiment en het vervolg wat nog gaat komen. Ik blijf dit volgen. Ik ben ook aan t experimenteren……heb heermoesgier gemaakt, niet om te vernevelen maar gewoon toevoegen bij het watergeven, om de planten sterker te maken. Omdat de tomaten en komkommers al vrucht dragen, bedacht ik me dat extra kalium wel goed zou zijn. Nu groeit hier in de omgeving amper smeerwortel (mss toch nog eens de bocking 14 aanschaffen en ergens in mijn ieniemine tuintje inpassen) en heb daarom de schillen van enkele biobananen eraan toegevoegd, want bananen bevatten veel kalium. Geen idee of dat handig is, kom er op internet niks over tegen. Gisteravond de tomaten in pot allemaal een scheut gegeven, en de komkommers en courgettes in de volle grond ook. Benieuwd of ik effect ga zien. Groetjes
Hallo Sophia,
Bananen bevatten inderdaad relatief veel kalium. Ik weet niet wat dat doet als het fermenteert (of het kaliumgehalte daardoor hoger of lager wordt of hetzelfde blijft maar ik neem aan het laatste).
Ik weet wel dat je bananen ook prima als mulchlaag kunt gebruiken, ze composteren langzaam en geven dan ook kalium aan de planten af (het is vrij bekend bij rozen, googel bijvoorbeeld even op ‘bananas fertilizing roses’).
groetjes,
Diana
Dank je wel Diana. Voor je reactie.
Bedankt voor het recept, dit ga ik proberen! Ik heb nog een heleboel smeerwortel met blad en daar kan ik makkelijk een halve kilo van oogsten zonder dat ik de spinnen dakloos maak.
Ik zie dat je het netjes in een pot met label hebt gedaan. Hoe lang denk je dat het daarin te bewaren is? Zou ik nu een voorraad kunnen maken dat tot volgend jaar goed is? Ik kan het natuurlijk ook aan mijn kamerplanten geven (toch? Of beter niet?) maar als ik het zo verdun dan maak ik dat nooit op.
Hallo Susan,
Ik heb het ook pas dit jaar voor het eerst gemaakt dus moet zelf ook nog even ervaren hoe lang het houdbaar is. Ik heb nog een pot in een kast op de tuin staan (koud dus). Als het gaat vriezen zal ik de pot vorstvrij zetten. Maar zo hoop ik dat het heel lang houdbaar blijft. Uiteindelijk zijn het schimmels die hoge en lage temperaturen kunnen verdragen en wellicht in de winter/kou op een laag pitje blijven leven. Ik heb in ieder geval zeker een aantal keren gelezen dat het, koel bewaard, zeker wel ruim een half jaar houdbaar is. Ik hoop het zelf volgend voorjaar te kunnen beamen :-). Ik heb er zelfs ook nog even nagedacht om het nog snel te maken voor volgend jaar (er is nu nog heel even meer dan genoeg blad, ik moet alleen even de tijd vinden om het te oogsten, snijden en mengen :-)).
groetjes,
Diana
Het lijkt mij inderdaad ook prima voor je kamerplanten, al heb ik daar zelf geen ervaring mee, kwaad kan het in ieder geval zeker niet.
Dag Diana! Ik heb gisteren buiten zo’n al maanden geleden gemaakte pot met gefermenteerde smeerwortel gevonden. Die is eind juli 2022 gemaakt. Mooi om een proefje mee te doen maar ik heb geen idee hoe. Ik heb zelf nog gedacht aan fors verdunnen met water en in een afgesloten compostbak die kurkdroog lijkt (foei Pien!!) te gieten maar ben bang dat ik de compost vergiftig….heb jij een adviesje?
Alvast mijn dank! Groeten, Pien 24/2/23
Hoi Pien,
Als het alleen de bedoeling is om het composteerproces op gang te brengen kan het volgens mij geen kwaad. Ik las eens ergens dat een gier een aantal weken houdbaar is (zijn voeding afgeeft) en een aftreksel enkele maanden. Maar ik weet het niet zeker hoor. Maar kwaad kan het volgens mij niet, hooguit is de werking minder sterk of goed. Ik zou zelf een verdunning van 1 op 10 liter water aanhouden maar ook dat is geen regel maar een gok.
groetjes,
Diana
Dank!! Gr.Pien
In de wei die overblijft na het maken van hangop ( yoghurt of karnemelk in schone doek uit laten lekken ) zit nog voldoende lactobasillus . Ik vermoed dat het net zo bruikbaar is als het mengsel wat jij beschrijft gemaakt van rijstwatel en melk. En heel wat makkelijker te verkrijgen. Wat denk jij? Lactobacillus zet de (melk)suiker om in melkzuur en con. Als deze bacterie aan het smeerwortel-suikermengsel wordt toegevoegd gaat het zeker fermenteren.
Ik ga het experiment aan als er weer smeerwortel is.
Ik hou je op de hoogte.
Groet,
Anjelina
Dit is info die ik vond tijdens mijn zoektocht naar goedkope melasse:
Lijkt me een goede verklaring waarom melasse graag gebruikt wordt voor plantvoeding.
Ik ben zelf al een tijdje aan het spelen met het fermenteren van groenten en het maken van plantaardige yoghurt (want die is belachelijk duur in de supermarkt, mooi voorbeeld van geldklopperij, maar dat is een ander verhaal), wijn en azijn. Ik ben dus ook al een tijdje aan het lezen over nuttige ‘beestjes’. Ik denk dat het volgende gebeurd in jouw fermentatiepot:
Wat je ook maakt, fermenteren is niets meer of minder dan gewenste organismen voorrang geven en ongewenste zo goed mogelijk de pas af te snijden.
Groenten fermenteer je met zout omdat je op deze manier (gewenste) melkzuurbacterien, die van nature op alle groenten zitten, een voorsprong geeft op ongewenste bacterien. Die koloniseren vervolgens snel je mengsel en maken het zuur waardoor bederf geen kans krijgt. Bovendien ‘kauwen’ ze je groenten voor waardoor deze makkelijker verteren en voedingstoffen beter vrijkomen. In ruil smikkelen ze mee van de suiker en andere koolhydraten in je groenten.
Ik vermoed dat je door een flinke hoeveelheid suiker toe tevoegen (melasse is een afvalproduct uit de suikerindustrie waar nog een heleboel suiker inzit) iets vergelijkbaars doet. Op planten zitten van nature allerlei micro-organismen zoals gisten, (melkzuur)bacterien en schimmels. De eerste 2 vinden suiker superlekker! Gist zal met een flinke schep suiker het makkelijkst aan het werk gaan en alcohol en koolstofdioxide (=zwaarder dan lucht, blijft bovenin je pot hangen) produceren. Beide zorgen ervoor dat schimmels het niet naar hun zin hebben. Als er een azijnbacterie in de buurt is (en die zijn er altijd) zal die lekker alcohol gaan eten en azijn produceren -> zuur!. Ondertussen zullen de melkzuurbacterien ook gezellig meesnoepen en melkzuur (een aantal maken ook wat ethanol en kooldioxide) produceren. Dat vinden schimmels nog minder leuk. Door er ook nog een extra scheut lactobacillus bacterien (ook melkzuurbacterien) toe te voegen verrijk je het mengsel nog meer en zal de boel verder verzuren. Dat zuur in combinatie met wat alcohol maakt je mengsel houdbaar (de dioxide vervliegt). Niet de suiker (want die wordt denk ik grotendeels opgegeten).
Zodra de suiker op is of het mengsel zo zuur is dat ook deze bacterien/ gisten het niet meer leuk vinden gaan ze ‘slapen’. Totdat jij ze (ruw) wakker schud in je gieter 😋
Het rijstwaterproces dat je beschrijft is een traditionele methode om aan een startercultuur met gewenste bacterien te komen. Lactobacillus bacterien zitten van nature op rijst. Je kan je het leven iets makkelijker maken door een scheut wei van een goede natuur/probioticayoghurt toe te voegen (en lekker te smikkelen van de resterende hangop) of nog makkelijker, er een probioticapilletje bij te mikken. Je kan overigens ook plantaardige yoghurt gebruiken maar dat vinden de meeste melkzuurbacterien toch wat minder lekker waardoor ze wat minder enthousiast groeien. Ze zijn immers geevolueerd op dierlijk melk.
Als je ‘gewone’ gier maakt zal de boel ook gaan gisten en fermenteren. Wellicht minder gecontroleerd/ effectief waardoor ook schimmels een kans kunnen krijgen en/of voedingstoffen iets minder goed vrijkomen. En je zal ook (veel) minder gewenste organismen in je mengsel hebben om de doodeenvoudige reden dat ze minder (makkelijk) te eten hebben gehad.
ps: je zou een restje gefermenteerd plantensap kunnen bewaren om je nieuwe batch mee te enten.
Jeetje Tessa, wat een info!! Leuk! Ik ben trouwens heel benieuwd hoe je die plantaardige yoghurt maakt! Ik las gisteren dat restaurant De Nieuwe Wereld nu ook boter van zonnebloemen gemaakt heeft. Wat is het toch leuk tegenwoordig een moestuin te hebben. De experimenten liggen voor het oprapen!! Ik ga dit jaar suikerbieten zaaien om te zien of ik daar zelf een soort melasse uit ga krijgen. Smeerwortel met geraspte suikerbieten en zo. (Mijn man vindt dat “het bewijs” dat ik teveel vrije tijd heb..😂😂😂) groeten, Pien 24/2/23
😂 Ik denk dat ik hetzelfde ‘probleem’ heb. Plantaardige yoghurt maken is niet veel anders dan ‘gewone’. Ik gebruik een fijn compact yoghurtmakertje van Browin. Daar zet ik een weckpot in. Past precies. Flinke eetlepel suiker, scheut yoghurt, liter houdbare soyamelk (de ongezoete van de Lidl smaakt naar ons idee het best), roeren met een schone lepel, 10 uur op 38 graden, klaar. Alleen nog even afkoelen. Ik verdeel een pak goede kwaliteit dierlijke yoghurt over een aantal ijsbloktrays en vries die in. Een blokje per liter yoghurt is voldoende. Je kan ook starters kopen maar dat is best een dure hobby. Plantaardige yoghurt als starter gebruiken werkt niet (goed). Wij willen vooral minder dierlijke producten comsumeren dus deze methode voldoet voor ons. Plantaardige yoghurt wordt wel minder dik. Ik giet meestal een vijfde van de wei af (in een glas om op te drinken, lekker) voor ik de boel doorroer. Je kan ook wat tapiocameel toevoegen en eventueel een emulgator maar dat vind ik gedoe. Moet je de boel ook weer verwarmen. Wij gooien er gewoon 120 gram havermout bij als ie klaar us om de boel wat dikker te maken. Meteen extra voedingsstoffen 🙂
De kans dat ik boter ga maken van zonnebloempitolie schat ik wel erg laag in 😉
Idem met zelf suikerbietstroop maken. Dat STINKT echt enorm.
Ik heb een foto gemaakt van dit verhaal (makkelijk bewaren anders vergeet ik weer waar het staat!!) en ga mij deze zomer geen seconde niet vervelen! Dank voor je inspiratie!!! Groeten, Pien
Hallo Tessa,
Dankjewel voor alle tips en uitleg!!
Ik denk dat er nu vooral rijstwater wordt gebruikt omdat het toch een vooral Aziatisch recept is (je vindt de recepten bijvoorbeeld ook als je googelt op Korean Natural Farming en Korean Fermented Plant Juice).
Maar hier lijkt het me inderdaad ook prima te vervangen door de meer westerse vorm van lactobacillus.
groetjes,
Diana
Dag Diana,
ik wilde je even vragen wat jij uiteindelijk ervaren hebt bij het gebruik van deze zelfgemaakte voeding. Ga je het opnieuw maken? Ik vind het een superidee, maar het maken van het rijst mengsel doet me wat afschrikken qua werk. Misschien een idee om de P9 potjes met kleine plantjes hiermee voeding te geven als de potgrond uitgewerkt is.
groetjes
carine
Hallo Carine,
Ja, ik ga het zeker weer maken. En ik heb ook nog 2 potten van vorig jaar in de schuur staan, ik ben benieuwd of dat ook nog werkt.
Het rijstmengsel maken is echt niet heel veel werk, en het bleef hier in een niet te warme kamer tot september goed. Je hoeft het dus maar 1 keer te maken. Maar zonder het rijstmiddel werkt het ook prima, het fermenteren gaat dan gewoon iets langzamer. Maar het voordeel van jouw woonplaats in Zuid-Frankrijk is dat je er eerder me kunt beginnen omdat de planten al eerder groeien. Hier is er nog geen spoortje van smeerwortel te zien, ik zal zeker nog 5 of 6 weken moeten wachten tot ik de eerste bladeren kan plukken en kan gaan starten met fermenteren (en dan kan wat snelheid door het rijstmiddel wellicht handig).
Dit wordt pas mijn 2e jaar met deze Fermented PlantJuice dus ik moet er nog heel veel over leren. Maar voor nu, na de ervaring van vorig jaar, denk ik dat het niet perse veel voedingsstoffen bevat. Naar mijn mening en ervaring denk ik dat het de schimmels en andere organismen die de voeding ophalen voedt. Ik zag veel meer wortels (en vooral kleinere dunne witte wortels) bij het verwijderen van bijvoorbeeld tomatenplanten, bonen, etc. na de oogst. Doordat er meer wortels zijn en de schimmels verder van de plant/uit diepere lagen van de grond voeding kunnen halen kunnen de planten beter groeien. Maar er is dus nog steeds wel voeding nodig, denk ik, zeker op langere termijn. Maar daarvoor kun je dan natuurlijk wer een gier of aftreksel gebruiken.
Zo zie ik het nu, maar misschien verandert die mening nog hoor. Ik zal zeker dit jaar ook bij zaailingen eens kijken of de zaailingen die ik FPJ geef beter groeien of een groter wortelgestel hebben dan de zaailingen die ik het niet geef. Ik zal het eens met tomatenzaailingen gaan proberen omdat ik daar altijd minimaal 2 planten van 1 ras van zet, 1 met FPJ en 1 zonder :-).
Ik ga er zeker ergens in de komende weken en maanden op terug komen!
groetjes,
Diana
Dag Diana en andere tuinliefhebbers,
Ik maak reeds geruime tijd waterkefir en moet telkens de kefirkorrels weggooien. Ik ben op zoek gegaan naar herbruik van deze korrels omdat ik niet graag weggooi. Per toeval vind ik een artikel om kefirkorrels in potgrond te mengen of inde tuin te gebruiken. Ik heb er geen ervaring mee en wilde even checken of iemand hiermee reeds gewerkt heeft.
groetjes
carine
Hoi Carine! Ik herken het weggooiprobleem en ja, mijn kippen vochten er om en de composthoop incl.wormen was ook blij. Je schijnt er overigens ook brood mee te kunnen bakken maar dat heb ik zelf nooit gedaan. Ben benieuwd naar jouw ervaringen! Groeten, Pien W
Ik ben erg benieuwd wat het resultaat van de voeding in 2022 is geweest en of je het nu dit jaar weer gaat gebruiken. Groetjes Conny
Hallo Conny,
Heel toevallig (of niet) staat er op dit moment een nieuwe pot met smeerwortel in ruwe rietsuiker te fermenteren 🙂
Dit keer heb ik de lactobacillus over geslagen, ook omdat ik wil ervaren of het beter of minder goed fermenteert en werkt.
Uiteindelijk denk ik, maar dat is dus op basis van slechts 1 jaar gebruik, dat het als voeding in de moestuin niet voldoende is. Voor m’n gevoel is het geen voeding voor planten maar meer een soort voeding voor de wortels. Ik zag behoorlijk grote verschillen in de wortels toen ik de planten in de herfst uit de grond haalde. Voor nu denk ik dat de Fermented Plant Juice ervoor zorgt dat planten meer wortels maken. En die grotere/betere wortels kunnen meer en op grotere afstand van de lant vocht en voeding ophalen. En dus beter groeien, sterker worden en meer opbrengst geven. Dan nog moet er natuurlijk wel voldoende voeding te halen zijn, en dat kun je doen door te mulchen, compost, stalmest, bladaarde, etc. toe te voegen.
Zoals gezegd, dat is maar een eerste voorzichtige denkwijze die ik in de verte nog geen conclusie kan noemen. Maar ik weet dus wel dat de planten hier vorig jaar heel gezond en groeikrachtig waren, met een sterk ontwikkeld wortelgestel.
Ik ga het dit jaar weer in de kas gebruiken (vorige week voor het eerst gegeven, 1 eetlepel op 1 gieter van 10 liter water) maar zeker ook eens bij nieuwe planten en jonge zaailingen. Ik ben heel benieuwd hoe het gaat. Aals ik ergens een testje kan doen met welke planten het wel en welke planten het niet krijgen, dan ga ik dat zeker doen. Misschien bij de stokbonen, de voorste stokken wel en de achterste niet.
Ik kan het je nu dus al van harte aanraden maar hoop je wel in de loop van dit jaar et weer wat meer te kunnen vertellen.
groetjes,
Diana
Hier een kleine update over mijn resultaat met de zelfgefermenteerde bloomvoeding van vorig jaar.
Ik had een Nagabrain Chocolat peper plant in een 1,5 L pot en die heeft, schrik niet 52 pepers geproduceerd!
De zelfgefermenteerde bloomvoeding lijkt een groot succes te zijn geweest.
Ik heb hem gemaakt met bananenschillen (K) en zemelen (P). Je kun het hier nalezen.
Hoi Sol,
Dankjewel voor de update!
Leuk!! En heel bijzonder, met bananen en tarwezemelen!
Het noekepoeksap heb ik uiteindelijk toch niet gemaakt, ongetwijfeld werkt het heel goed en zijn er veel mensen blij mee maar het was voor mij persoonlijk toch een beetje teveel een chemisch fabriekje 🙂
groetjes,
Diana