Schrijven

Allereerst wil ik iedereen nog heel hartelijk danken voor alle lieve kerst- en nieuwjaarswensen! Bij deze wens ik iedereen ook een gezond en gelukkig 2022! En als kers op de taart ook nog een mooi tuinjaar!

Ik kreeg deze week al wat bezorgde berichtjes en mails van mensen die de nieuwsbriefmail niet hebben gekregen en/of het blog van vorige week niet konden vinden. Maar voor het eerst in 5 of 6 jaar sloeg ik er één over. Niet omdat ik geen zin had om te schrijven. Maar ook hier was het kerst, en oud & nieuw, en nat en stormachtig buiten en warm en comfortabel in huis. En oké, ik had ook niets te melden. We hadden gewoon geen zin om naar de tuin te gaan. We hebben het één keer geprobeerd maar toen moesten we naar onze tuin ‘waden’ en waren we er al weer klaar mee; we hebben wat opgeruimd, wat plantjes in de modder geplant, wat potjes opgeraapt, een kropje cichorei geoogst (zie foto hierboven) en wat winterpostelein, en we vertrokken weer toen de zoveelste regenbui kwam.

Speciaal voor dit blog waagde ik een nieuwe poging: het was vanmorgen koud maar windstil en de zon scheen af en toe. Dat moest lukken! Ik kwam op de tuin maar had al snel 1 natte voet. Ik keek naar boven want de zon was weg en er kwamen donkere wolken aan. Chagrijnig besloot ik om maar weer naar huis te gaan. Ik zat echter amper op de fiets toen ik een hagelbui op mijn hoofd kreeg. Zucht. Nou ja, niks op de tuin gedaan maar daardoor wel wat meer tijd voor de website en dit blog :-).

Regenachtige winterweken zijn duur. Want als we niet naar de tuin kunnen denk ik aan de planning. En als ik aan een planning denk, denk ik ook gelijk aan zaden. En dus heb ik al wat zaden ontvangen maar er komt nog veel meer. En daardoor krijg ik zin in de lente. En wil ik gaan tuinieren. Ondanks de regen en storm. Zo werkt het eigenlijk, we krijgen niet zomaar zin in het voorjaar; het is een soort sneeuwbaleffect dat altijd met het zien van zaden en soorten begint. Mijn biologische tuinklok begint heel voorzichtig weer te tikken. Misschien kan ik nog even wat snijsla in de kas zaaien, en rucola, en pluksla. En over 3 weken zou ik in huis pepers en paprika’s kunnen gaan zaaien.

Er liggen al wat stukken gember heel voorzichtig (en tergend langzaam) uit te lopen. En de citroengrasstengels zijn zelfs al zover dat ik ze dit weekend ga oppotten in 9-centimeterpotjes.

Het feit dat we de afgelopen 4 weken amper naar de tuin zijn geweest betekent niet dat ik heb gelummeld. Ik heb op de website geschreven. Niet zoals ik dat graag wil. Want als ik mag kiezen ga ik zitten, begin ik en maak ik het ook af. Maar ik had het te druk om een pagina in 1 of 2 dagen af te hebben. En dan voelt schrijven wat rommelig, omdat ik het verhaal telkens weer opnieuw moet lezen voor ik verder kan schrijven, daardoor kost het meer tijd en staan er nog wel eens fouten in, schrijf ik iets dubbel of staan de alinea’s voor m’n gevoel niet helemaal in de meest logische volgorde. Wees dus vooral niet teleurgesteld dat het wellicht nog wat ‘versnipperd’ leest, ik ga er nog mee verder, tot het voor m’n gevoel klopt. Maar ik heb de pagina’s die ik heb geschreven wel alvast op de website gezet.

Allereerst heb ik een korte pagina geschreven over de houdbaarheid van moestuinzaden (in het menu ook te vinden onder ‘Zaaien en zaden’). Dat ging al niet helemaal vlekkeloos: ik krijg de letters in de verschillende kolommen niet netjes recht onder elkaar. Irritant. Ik ga kijken of ik dat nog op kan lossen maar je vindt op die pagina in ieder geval rijtjes met het kiemvermogen (het aantal jaren dat groentezaden kiemkrachtig blijven). Misschien handig om bij twijfel of je nieuwe zaden moet kopen of de oude zaden nog een jaartje mee kunnen, even te kijken want dat kiemvermogen kan variëren van maximaal 1 tot 2 jaar voor pastinaken tot wel ruim 6 jaar voor tomaten.

Daarnaast schreef ik een informatiepagina over de teelt van meloenkomkommer (Carosello, in het menu ook te vinden onder ‘Groenten’, en vervolgens ‘Vruchtgewassen’). Nu ik daar iets meer ervaring mee heb durfde ik er wel wat over te schrijven :-). En ook leuk: ik heb toevallig deze week weer 2 nieuwe rassen besteld, van een ronde en van een langwerpige lichtgroene carosello.

Carosello Scopatizzo o Leccese afgelopen zomer in onze kas

En ik schreef een informatiepagina over de teelt van Chayote; ook die kun je in het menu vinden onder ‘Groenten’ en vervolgens ‘Vruchtgewassen’. Ook daarvan durf ik nu wel te zeggen dat ik er genoeg ervaring mee heb om er iets zinnigs over te schrijven. Sterker nog, ik ben er dit jaar achter gekomen dat de allerbeste manier om een chayote te bewaren gewoon de koelkast is:

En daar ligt ze nu dus; de chayote die ik wil gaan gebruiken om er weer een nieuwe teelt mee te starten. Ze ligt hier al sinds eind oktober, los op een plaatje in de koelkast. Als alles goed blijft gaan wil ik haar er rond half tot eind februari uit halen en dan op een lichte plaats bij kamertemperatuur uit laten lopen.

Ik krijg trouwens nog wel eens vragen via mail, instagram of facebook, van mensen die me melden dat ze mijn blog hebben gelezen maar vragen hoe of wanneer iets zou moeten worden gezaaid of geplant, hoe je tomaten moet dieven, welke pompoenenrassen het best bewaren, etc. Soms denk ik wel eens dat niet iedereen weet dat mijn website meer dan een blog is en dat je via het menu heel veel informatiepagina’s kunt vinden. Ik heb van de meest bekende groenten een teeltpagina geschreven met informatie over o.a. zaaien, standplaats, voeden, verzorging, oogsten, bewaren, etc.. Datzelfde deed ik ook met fruitsoorten en met kruiden (al ontbreken er in die laatste groep nog wel flink wat, ik hoop er deze winter tijd voor te hebben). Daarnaast kun je in de databases heel veel soorten en rassen vinden van bijvoorbeeld tomaten maar ook eenjarige bloemen voor de moestuin, en ik schreef pagina’s over zaaien, over compost maken, bemesting, zelf zaden oogsten, plukbloemen, tuinieren in potten, en nog heel veel meer. Oftewel: mocht je altijd alleen mijn blog lezen en niet weten dat er nog veel meer is; misschien is het dan leuk om op een regenachtige dag eens door het Menu (links bovenaan de website) te scrollen om te kijken waar ik in de afgelopen jaren over heb geschreven.

Tot slot wil ik om hulp vragen. Want ik ben met nog een pagina gestart maar daarin ben ik nog niet verder gekomen dan een uitgebreide inleiding en een eerste poging om tabellen te maken, voor elke groente/fruit/kruid één, dus daar ben ik al wel even zoet mee. Die nieuwe pagina gaat over combinatieteelt. Maar ik wil niet klakkeloos de ellenlange rijen goede en slechte buren overnemen die je op internet kunt vinden maar een serieuze lijst maken van soorten die een goede of slechte combinatie zijn, maar dan inclusief de reden waarom dat is. Want als dat zomaar ‘verbieden’ of juist ‘moeten’ is niet mijn ding, ik wil graag weten waarom iets goed of slecht is en wat de consequenties zouden kunnen zijn. En dat kan ik niet alleen.

Foto van een paar jaar geleden: afgewisseld uien en worteltjes in rijen (al zie ik daar ook de eerste krullerige aantastingen van de preimineervlieg en die heeft helaas geen enkel bezwaar tegen worteltjes)

Ik ken er wel een flink aantal; de goede combinatie van wortelen en uien zijn heel bekend (ivm wortelvlieg en uienvlieg), en die van Oost-Indische kers en bonen (ivm de luizen die door de O.I.-kers worden opgevangen en zo niet de bonen belagen). En de slechte combinatie van tomaten en aardappelen (vanwege hun gezamenlijke en overdraagbare gevoeligheid voor Phytophthora), en de eveneens slechte combinatie van komkommer en meloen (omdat ze beide gevoelig zijn voor meeldauw en elkaar ‘aan kunnen steken’). Maar er zijn er nog heel veel meer. Ik ga daarover nadenken maar ook op internet en in boeken zoeken. Alle hulp daarbij is welkom! Mits je dus wel ook kunt aangeven waarom iets een goede of juiste slechte combinatie is. Het is dus een pagina die altijd aangevuld zal blijven worden. Afijn, ik leg het uit op de pagina: Combinatieteelt. En daarom roep ik ook uit volle borst ‘Help!’ :-).

En zo is dit blog ook een beetje een ratjetoe geworden. Ik ga me dit weekend (alweer regen en windkracht 7) storten op de rest van de planning en het bestellen van de laatste zaden. En dan zullen we vanaf volgende week toch echt hard moeten gaan werken in de moestuin, die ziet er nog hetzelfde uit als een maand geleden (en toen was het nogal een rotzooi, zie de foto’s in het blog van 7 december). Maar nu de dagen heel langzaam iets langer licht worden en ik zaden van weer nieuwe, spannende en leuke soorten en rassen heb gekocht, is dat helemaal niet erg. We hopen alleen nog op een beetje medewerking van het weer.

De laatste foto is die van een kool die sinds dit jaar in mijn favorietenrijtje staat: Jagallo Nero. Een beetje als palmkool maar dan met heel fijn blad. Ik gebruik het heel fijngesneden in salades (de bladnerven zijn smal en lekker knapperig), of nerf en blad in de soep of in pasta’s, roerbak, etc. En ze is niet alleen lekker maar ook nog eens prima winterhard, en mooi in de tuin!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

50 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marie Sophie Bouckaert

Dankjewel Diana om al je passie, werk en ondervindingen aanhoudend met ons te willen delen.
Alles wat nieuw voor me is om te telen (2022 wordt mijn 2de moestuinjaar) lees ik steeds eerst jou bevindingen -inderdaad te vinden op je blog- en begin er dan vervolgens met volle moed en zin aan.
Ik lees je graag!

frederik buyse

Hoi Diana,
allereerst de beste wensen voor 2022. ivm. combinatieteelt: ik trek mij daar eigenlijk niet zoveel van aan alles staat eigenlijk zo dicht bij elkaar(m² moestuin) dat het volgens mij geen nut heeft om bepaalde groenten van elkaar te scheiden. wel plant ik tussen mijn groenten kruiden die op zich geuren afgeven en de negatieve insecten misleiden
grt. Frederik

Joke Rikkengaa

Goedemorgen Diana, dank je wel voor de tomaten zaden die ik met kerst nog kon bestellen en natuurlijk een gezond en mooi tuinjaar gewenst. Dit jaar ga ik proberen te combineren zoals dat gaat in de natuurlijke moestuin. Ik kwam zo vaak tegenstellingen tegen wat wel of juist niet gecombineerd kon worden dat ik me vol goede moed ga storten op de “schijnbare chaos”. Ben erg benieuwd of ik de rijtjes kan/durf los te laten.

Martin van Raamsdonk

Hoi Diana,
Ik had gisteren hetzelfde als jij. Naar de tuin opruimen dakgoten legen en toen kwam de hagel, ik heb veel winterplaatjes geschoten. op de tuin kan je verder niets doen dus na 1,5 uur richting huis gegaan. in de kas met zonnetje buiten was het al snel 20.
Zonnetje weg temperatuur weg.
thuis ben ik eigenwijs. ik heb geen geduld. dus ik ben aan het voorkweken, niet veel.
Maar het groeit , via een warmtemat in kweekbakjes. Wat kan je nog meer voorkweken, ik heb nog zaden van afgelopen jaar?

Jan B

Dag Diana,
Mijn complimenten voor je blogs en de rest van de website.
Je kan in het houdbaarheidsoverzicht de teksten onder elkaar krijgen door uit te gaan van een tabel: Maak een tabel met 2 kolommen en x regels. Vul de tabel en maak daarna de randen van de tabel onzichtbaar. Je kan in de teksten in de tabel ook nog uitlijnen.

Thérèse Zwaard

Zelfs in de “gewone” agricultuur wordt er tegenwoordig met strokenteelten geëxperimenteerd, dat wordt een steeds logischer gegeven. De worteltjes en prei heb ik altijd gewoon onder insectengaas geteeld, dat ging het best. Zelfs het neerzetten van een gazen schermpje van zo’n 60cm schijnt al te helpen. Van Monty Don hoorde ik dat de wortelvlieg wel van een mijl afstand de wortel ruikt en dat je ze daarom niet moet uitdunnen. Bovendien lijkt me dat lastig worden op een volkstuincomplex. Je kan ook de periodes dat de wortelvlieg actief is vermijden, dat doen ze in Schotland. Ik vind de 4 Sistersmethode ook altijd heel leuk en volgens mij wel gunstig, dat zijn de mais, zonnebloem of bergamot, pompoen en bonen. Ik heb nog wel leuke oude boekjes met combinatieteelten, ik zal ze weer eens uit de kast halen en kijken wat ik er wel en niet van heb gebruikt.

Sonja

Beste Diana,

Ja, ook mijn handen jeuken om aan de slag te gaan. En op de tuin lijkt het wel een zwembad. Ben wel erg benieuwd naar de pastinaken, die er nog in staan en wachten op de vorst (dan schijnen ze lekkerder te worden). En ook de fruitbomen moeten gesnoeid worden. Maar daarvoor moet het toch echt eerst droog worden.
Om mijn tuinhonger te stillen vandaag een schaaltje kiemgroenten gezaaid. http://www.bolster.nl/zadenpakket-kiemgroenten-met-schaaltje/p1304?sqr=kiemgroenten
Een soort minituintje, en heerlijk door de salade en op brood. Misschien ook een leuk idee voor een blog, er zijn zoveel smaken en mogelijkheden.
En nu maar hopen dat het droog en zonnig wordt….. Fijn weekend

Marjo

Ow wat een leuk idee van die tuinkers! Dat ga ik met mijn pleegkindjes proberen 😛 Kan niet vroeg genoeg beginnen met moestuin gekte 😛

Simone Brus

Hallo Diana,
Wat heb je weer een mooi stukje geschreven.
Wat combinatie teelt aangaat kunnen mensen voor verschillende combinaties gaan bijvoorbeeld peulvruchten waar later pompoenen komen te staan zoals je weet of bonen bij maïs om de bonen te laten ranken tegen de maïs. Nu kun je natuurlijk ook combineren met wat goed bij elkaar past en versterkt, ik denk dat je dat bedoelde.
Nu zijn er zo veel tabellen die vaak andere uitkomsten bieden dus niet logisch.
Er is een logische methode, wat goed bij elkaar smaakt kan heel goed samen gekweekt worden. Het makkelijkste voorbeeld is tomaat met basilicum. Tomaat met aardappelen zijn niet echt lekker om te eten. Zo word het makkelijker. Er zijn mensen die hier niet in geloven maar na jaren kok te zijn geweest en een natuurlijke moestuin te hebben ben ik er wel uit. Heel veel tuin plezier en hopelijk een mooi voorjaar.

Marion Baas

hallo Diana,
Tijdens mijn vakantie in Frankrijk kreeg ik van een vriend dit boek te lezen: Vivre avec la Terre – Méthode de la ferme du Bec Hellouin Het gaat over permaculture en daarin stond een geweldig overzicht over planten die wel en niet samen kunnen. Het was een schema en ik heb dat vervolgens zelf wat aangepast. Ik wil het graag met je delen. Als je mij een mailadres stuurt moet het lukken.
Hartelijke groet, Marion
Ps ik heb alleen plaatjes bekeken, mijn Frans is niet om over naar huis te schrijven. Het boek (3 delen) is wel te koop, ook in Nederland

Margriet. M.

Hallo Diana en Ruud, ik sluit me helemaal aan bij Marie Sophie, ook ik lees je graag en volg je al jaren. Een week geen blog van jou voelde als afkicken, ergens was ik bezorgd dat je mogelijk ziek was, ( dat overkomt velen vandaag de dag).
Ik heb vorige week jou een antwoord gegeven bij 5 augustus, over snijbonen in het zout, ik heb ze gegeten en het was heerlijk ik doe het volgend jaar zeker weer. Ik had het recept van Google afgehaald, “ Betuwse snijbonen in het zout”
Ik wens jullie ook een heel goed tuinjaar. Groetjes Margriet M

wietske

hoi Diana en Ruud ,
dank voor je informatie weer. ook ik heb zin in het tuinseizoen. Echter heb ik vorig jaar voor het eerts de meostuin en kas gehad en pluk daar nog steeds de vruchten van. FIJN zou je denken ,ik bedoel dan twee slijmbeurs ontsekingen dus dat wordt nog wat. Wanneer kan i k de mest het best in de kas laten (brengen ). Mijn winterpostellein is de vorst over geweest kan ik daar nog iets mee. Ondanks dem oeiten gaf het me een lekker gevoel dat ik zo nu en dan een handje groente uit de tuin en of de kas kon halen. Dit dank zij jou hulp in de blogs ,menu en zaai agenda. Dank je wel en voor een ieder een beter tuin jaar gewenst dan vorige jaar

Karin Schoorl

Goedemiddag Diana,

Vorig jaar voor het eerst met de moestuin bakken in de weer geweest.
Letterlijk in de weer want de naaktslakken waren met honderden aanwezig en lieten ons zien dat moestuinieren niet vanzelf gaat.
Nu via een oud landlevenblad jou website bezocht en de talrijke tips en reacties via jou blog gelezen.
We staan niet alleen en kunnen rekenen op support en meedenken.
Dank daarvoor.
Heb me ingeschreven voor je nieuwsbrief.

Gerrie

Hallo Diana, dank voor alle inspiratie die je ons, medetuinierders en -tuiniersters geeft. Wens je weer een heel mooi tuinjaar toe. Wat betreft de coyote vrucht, ik heb deze in een krant (dus donker) in de kelder bewaard en in februari eruitgehaald verleden jaar. Dat heeft goed gewerkt. Er is een mooie plant uitgegroeid, echter de vruchtjes kwamen er wel aan maar vielen er af voordat ze serieuze vorm hadden aangenomen. Misschien te koud en te nat?

Carine p

Dag Diana,
Mijn ervaring ivm met de combinatie teelt is als volgt :
– ik zaai of plant in rij : 1 rij wortelen, gevolgd door selder of knolselder, prei, selder, wortelen. Hierdoor heb ik natuurlijk veel te veel selder maar dit houdt ongedierte weg.
– tussen prei planten veel basilicum omwille van preimineervlieg. Dit gaf bij mij een verschil. Maar wel veel basilicum, soms wel een volledige rij basilicum naast de prei.
– tussen elke tomatenplant afwisselend selder, peterselie, basilicum, tagetes. Ook hier het weren van ongedierte en ziekten.
– boontjes niet naast tomaten. Boontjes hebben geen goede groei.
– naast boontjes zet ik vooral planten die vooral de bijen en hommels aantrekken, zoals de physalis soorten. Dit heeft dan weer te maken met een goede bevruchting.
– dille niet naast venkel. Dit heeft te maken met kruisbestuiving.
Dille laat ik trouwens steeds in bloei schieten om zoveel mogelijk zijn natuurlijke gang te laten gaan. Het is een kruid dat veel geur afgeeft om zoveel mogelijk beestjes te mijden.
– look tussen de aardbeien. Dit is om schimmels tussen de aardbei planten te vermijden.
– look rond fruitbomen uitplanten omwille van het weren van krulziekten in de fruitbomen, vooral bij perzikken, abrikoos en nectarinen.
– radijs niet naast kervel. Dit zorgt alleen voor een hele straffe smaak bij de radijzen.
– tomaten niet naast aardappelen, maar deze kans tot ziekten kennen we wel hé 🙂
– tussen de tuinbonen, dille zaaien of planten. Dit tegen de luis.
– in het midden van de hoge rijen boontjes of naast de lage rij boontjes, vol met tagetes tegen de zwarte bonenluis.
Er zijn er allicht nog veel meer, maar bovenstaande som ik even uit mijn hoofd op en pas ik zelf toe.
Groetjes en veel succes met het schrijven van deze blog over combinatie teelt
Carine

Stein

Hoi Diana, leuk dat je over combinatieteelt gaat schrijven!
Wat ik me altijd afvraag rondom combinatieteelt is het volgende:
Waarom zouden bijvoorbeeld een meloen en een komkommer of courgette beter niet bij elkaar kunnen staan omdat ze elkaar kunnen besmetten met meeldauw, terwijl we het toch ook geen probleem vinden verschillende komkommers naast elkaar te zetten? Die kunnen elkaar toch net zo goed besmetten? Als de schimmel er is, is hij er, lijkt me.

Maar ook: wat doet een wortelvlieg dan die wortels ziet terwijl hij ernaast een rij uien ziet waar een uienvlieg bij zit? Gaan ze in gesprek en besluiten ze dan samen om maar helemaal te vertrekken? Bij mij in de tuin in ieder geval niet. Wortelen met wortelvlieg en uien met uienvlieg staan gebroederlijk naast elkaar. Ik vind het nog niet zo voor de hand liggend dat ze elkaar weg zouden jagen.

Kortom: is het zo logisch en is het bewezen of klinkt het allemaal wel aannemelijk en gaat iedereen er daarom van uit dat het zal werken? Vaak zeggen mede-tuiniers dat iets goed werkt, maar het alternatief proberen ze nooit meer. En zeker niet tegelijkertijd op een ander veldje onder dezelfde omstandigheden.

Ben daarom heel benieuwd naar jouw bevindingen straks!

Angelique uit Zuid-Holland

Hallo Diana,

Ook een mooi tuinseizoen toegewenst. Ik wil melden dat bovenstaande blog ‘ Schrijven’ wel op de voorpagina te zien is op mijn telefoon, maar niet op mijn computer (?). Pas als ik op “Alle berichten’ klik, zie ik de blog verschijnen. Omdat ik niet technisch aangelegd ben, weet ik niet hoe het kan. Als ik niet toevallig op mijn telefoon had gekeken, had ik dus niet geweten dat je een nieuw stuk had geschreven.

Over het bewaren van zaden: ik krijg het niet voor elkaar om de zaden op een constante temperatuur te bewaren. In de zomer is het aanmerkelijk warmer in de kelder dan in de winter. Daarom heb ik enkele pakjes zaad in bakjes in de diepvries geplaatst, maar dat lijkt nu dus een enorme gok te zijn terwijl ik het idee had dat ze jarenlang bewaard konden blijven. Wat ik graag zou willen weten is hoe je de zaden uit de diepvries behandelt voor ze in de grond gaan? Ik ben erg benieuwd. Groeten en bedankt.

Carine

Dag Diana,
Ziehier mijn ervaring van een aantal combinatieteelten die ik toepas.
– radijs naast kervel zorgt voor meer pikante radijzen.
– tussen elke tomatenplant afwisselend een selder plant, soorten basilicum en tagetes. Dit heeft te maken met de geuren tegen ongewenst ongedierte.
– tussen de hoge bonen en snijbonen volledig in het midden het planten van tagetes tegen zwarte bonenluis. Idem naast lage boontjes.
– naast elke rij prei zet ik een rij wortelen en selder. Ook zet ik heel veel basilicum rond mijn prei planten. Dit heeft dan weer te maken met de preimineervlieg, de prei en wortel vlieg.
– look tussen de aardbei planten tegen de mogelijke schimmelziekten van de aardbeien.
– look rond steenvruchten zoals perzik, nectarine en abrikoos tegen de krulziekte.
– dille niet naast venkel, omwille van mogelijke kruisbestuiving. Venkel vormt ook geen mooie knollen.
– boontjes niet naast tomaten. Boontjes geven veel minder goede opbrengst en planten groeien niet zoals het hoort.
– naast boontjes, planten zetten die vooral de bijen en hommels aantrekken. Ik zet vooral physalissoorten. Dit voor een goede bevruchting.

Er zijn nog een aantal combinaties die ik toepas maar kan niet zeggen waarom. Gewoon omdat het in mijn boek staat 🙂

Veel success met het schrijven van dit veelbelovend onderwerp.
Groetjes
Carine

Carine p

Dag Diana,
Er is iets vreemds aan de hand. 2 dagen geleden had ik een reactie geschreven op jouw vraag. Na het klikken op ‘reactie plaatsen’ zag ik de tekst niet staan. Ik dacht tant pis, en had geen goesting om terug hetzelfde te schrijven. Een paar keer heb ik achteraf nog gekeken of de reactie toegevoegd werd, maar niets te zien. Nu, 2 dagen later herschrijf ik zo ongeveer opnieuw mijn antwoord en na het klikken op reactie plaatsen, zie ik plots veel meer reacties, waaronder ook het mijne. Mijn nieuw geplaatste reactie is opnieuw niet zichtbaar.
Dus, moraal van het verhaal…. Reacties zijn niet onmiddellijk zichtbaar.
Sorry, dat ik dus waarschijnlijk 2 x hetzelfde zal geschreven hebben. Misschien kan je dit en ook deze reactie nadien verwijderen.
Groetjes
Carine

Carine p

Dag Diana,
Hatelijk die spam hé, vooral voor jou.
Wat me ook opvalt, is dat de rubriek ‘laatste reactie’s’ niet altijd geüpdatet wordt. Ik zie bij mij de laatste reactie van Janine op stengel ui, maar dit is reeds 3 dagen geleden en ondertussen werden nog wel reactie’s geschreven.
Nog een ander foutief iets, is het aantal reacties onder blog berichten. Ik zie bij mij nu 23 reacties staan en als ik het bericht open, staan er 30 reacties.
Ik geef het maar door hoor.
Misschien te overwegen om de website te verkleinen door hele oude blogs te verwijderen. Blogs dateren van 2012.
Vriendelijke groeten,
Carine

Esther

Oh, er was gewoon wel een nieuw blog! Fijn 🙂 Wat een project heb je je op de hals gehaald! Leuk dat je het helemaal wil uitpluizen, vooral het waarom! Ik denk persoonlijk dat er héél veel bekende goede/slechte buren ondergeschikt zijn aan andere lokale omstandigheden, zoals grondsoort en microklimaat. Zo heb ik persoonlijk nog nooit een kool kunnen kweken zonder koolvliegschade (als ik ze niet afdek) maar ook nog nooit een wortel naast een ui gezet en nog nooit wortelvliegschade gehad. Vorig jaar had ik worteltjes in een rijtje naast een spruitkool en dat werden prima wortels (en spruitjes). Maar zoals je zelf al zegt: Sommige dingen zijn wel zo logisch, zoals aardappels/tomaat ofzo. Ik ben nav dit blog even gaan googlen en hier zijn nog wat links over wat níet werkt en waarom niet. Lekker negatief, sorry, maar wellicht handig om erbij te hebben…

https://laidbackgardener.blog/2016/06/02/companion-planting-myth-or-reality/comment-page-1/

https://www.gardenmyths.com/companion-planting-truth-myth/
Groetjes,
Esther

Nicolè van Winden

Hallo Diana en Ruud,
Ik reageer naar aanleiding van je vraag over combinatieteelt. Vanmiddag begon ik te lezen in een boek van Frank Anrijs; ” Combineren in de natuurlijke moestuin”… het gaat over groenten telen volgens het systeem van schijnbare chaos. Ik ben er net in begonnen en nu al razend enthousiast… de logica ervan… top. Ik geef het nu alvast door dan kan je kijken of het wat voor je is want als ik pas een reactie plaats als ik klaar ben met lezen is het wel weer twee a drie weken verder. Kijk en voel maar of het je aanspreekt… Succes!

Elly van Roon

Hallo Diana,
Al veel geleerd van al je blogs en ik gebruik ze ook als naslagwerk, hier kan geen boek tegenop. Voor het eerst reageer ik op een artikel, over de Carosello Scopatizzo o Leccese, ik ben naarstig op zoek naar de zaden, maar kan jij mij helpen met de naam van een leverancier. Ik wil heel graag deze meloen kommer zelf kweken. Bij voorbaat dank voor je antwoord, als je tenminste tijd hebt. M.vr.gr. Elly

Carine p

Dag Elly,
Ik heb vorig jaar 8 soorten meloenkommers besteld bij een Italiaanse site die Dianaook geplaatst heeft op de pagina van moestuinzaden. Kijk naar eurosementi.it. Ik heb wel ineens een aardige bestelling gedaan, omdat de transportkosten vrij hoog zijn, daartegenover zijn de zaden veel goedkoper.
Groetjes en succes met deze superlekkere carosello’s 🙂
Carine

Carine p

Dag Diana,
Idd de verzendkosten zijn duur (bij mij was dit via een courrierbedrijf) maar ze hebben zoveel leuke soorten en als je de bestelling kunt delen met nog iemand of je bestelt ineens alles bij dezelfde valt het dan nog mee, gezien de zaden aanzienlijk goedkoper zijn. Ik bestelde ook ineens veel soorten basilicum en radicchio en superlange pompoenen, meloen en watermeloen.
Groetjes
Carine

Carine p

Dag Diana,
Sorry dat ik je opnieuw lastig val, maar ik heb het gevoel dat er serieuze problemen zijn met jouw site. Gisteren heb ik plots gemerkt dat na deze blog ‘schrijven’ 2 nieuwere blogs aanwezig zijn. Ik krijg daar geen mail over, maar heb dit ook niet aangevraagd. Deze 2 blogs zijn voor mij nu weeral niet meer zichtbaar. Klik ik op menu-blogs krijg ik de laatste blog ‘schrijven’ met melding van 30 reacties. Open je deze blog, zijn meer reacties zichtbaar. Kijk ik rechts onderaan ‘vorige reacties’ staat dit nog steeds op oude reactie’s, nog steeds dezelfde reactie van stengel ui. Ik kan dus helemaal niet meer lezen wat jij of andere mensen antwoorden, noch kan ik jouw recentere blogs lezen(behalve gisteren).
Groetjes

Pien

Dag Diana en Carine, ik zie sinds vandaag ook rare dingen. Letters staan schots en scheef, zijn opeens veel groter dan anders, de site lijkt ook een beetje vast te lopen. Ik krijg bijvoorbeeld geen reactie als ik op de menuknop klik. Tot gisteren had ik geen enkel probleem.

Jeanette Hagen

Diane ik ontvang je nieuwsbrief / blog niet meer automatisch in mijn mailbox.
Wanneer ik op de website me opnieuw probeer aan te melden krijg ik bericht over een mailpoet box en het verversen van de website. Ik heb groene vingers maar geen verstand van dit soort dingen.
Daarom probeer ik het hieronder opnieuw om me weer aan te melden want
Trike wil je leuke en interessante berichten niet graag missen.
Met groet jeanette

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties