Verhuizing
Gelukkig is de phytophthora, waar ik anderhalve week geleden over schreef, nog niet ernstig aanwezig. Behalve bij de tuinbuurvrouw zag ik vanmorgen bij een andere tuinbuurman nog wat verdacht aardappelblad. Maar nog niet heel ernstig, vooral in blad, nog niet aan de stengels.
Aangetast blad kun je vooral direct wegknippen want dat is de weg die schimmel aflegt naar de knol. Je kunt op die manier de aantasting vertragen (en verspreiding naar de andere planten dus ook).
Het neemt niet weg dat nu het eenmaal is gezien, de echte ‘plaag’ (ze wordt soms ook nog wel ‘het kwaad’ genoemd) zal niet heel lang meer wegblijven. En dat is heel vervelend voor de aardappelen, maar elke week groeien de aardappelen nu nog flink. En dus kunnen we, als we op tijd rooien, voor de aantasting echt via de stengels de grond ingaat, nog prima aardappelen oogsten. Gewoon in de gaten houden (de Santé AM en Roseval staat er hier nog prima en gezond groen bij), en een aardappel rooien en bekijken wanneer we denken dat er phytophthora in zit.
En als er eenmaal phytophthora in de aardappelen komt, ga ik ook ernstig vrezen voor de buitentomaten. Dat zou erg jammer zijn, want er zitten al flink wat tomaatjes in de planten. Het is me duidelijk dat volkstuintomaten veel lastiger zijn dan thuistomaten (omdat er op een volkstuin nu eenmaal phytophthora meer voorkomt, en dus makkelijker uit kan breiden). Thuis, in de bebouwde kom, zonder aardappelen in de buurt, met buren die vooral bloemen hebben staan, duurt het veel langer voor phytophthora (verspreid door de wind) al vroeg vervelend wordt.
Maar op de volkstuin staat de Cherry Cascade. Niet al te geweldige zaden gekocht bij T&M, en uiteindelijk slechts 3 planten daaruit op kunnen kweken, de zaden zelf zijn op. En dus extra voorzichtig met haar. Ik had wellicht beter na kunnen denken en haar niet met 3 planten in een heel grote pot van ruim 60 cm doorsnede kunnen zetten, buiten uiteraard. Want nu is ze nog heel gezond, maar ik ga nu wel al vrezen voor het moment dat ze ziek zou kunnen worden.
En dus had ik verzonnen dat de pot dan maar wellicht in de kas zou kunnen worden gezet. Maar niet in onze eigen kas, want daar is niet eens meer ruimte voor een klein potje, laat staan voor een gevaarte als dit. En ze is ook geen pot die je even onder je arm neemt en een ander plekje geeft. En dus hebben we verzonnen anderhalve vierkante meter ruimte in de algemene kas te confisceren.
Vandaag hebben we de pot samen op een oud transportkarretje ‘gehesen’ en via het fietspad (de paden op de volkstuin zijn maar 60 centimeter breed) naar de gemeenschappelijke kas gereden (daar kunnen alle leden schuilen bij regen, lunchen, nog even gezellig samen wat drinken, etc.). In de kas is de plant heel veel veiliger voor phytophthora. En nu is ze nog gezond. En ik vind het prima wanneer andere mensen er cherrytomaten van oogsten. Als er ook maar een paar cherrytomaatjes voor mij overblijven, voor de zaden en om te proeven.
En aangezien er enorm veel bloempjes en kleine tomaatjes in de planten zitten moet dat toch gaan lukken. Ik zal haar verzorgen (tikken, water geven), en dan kan iedereen er plezier van hebben, en ik zelf ook.
En dan zal ik volgend jaar beter nadenken en haar thuis houden, in een pot. Want het is nog even wachten op de smaak, de opbrengst is prima, de gezondheid vooralsnog ook. Plus leuke planten voor in pot, door de overhangende groeiwijze. Nu nog gele bloempjes, maar binnen een maand zijn dat hopelijk allemaal felrode cherry’s.
Daarna was het wel tijd voor de lunch :-). Nog een week, dan kunnen we tomaten op de boterham eten, nu eten we aardbeien op de boterham. Ook lekker 🙂
Verder op het programma voor deze week staan onder andere het uitplanten van de gezaaide winterprei, het oogsten van peultjes, sugar snaps, spitskool, andijvie en sla (want die staan op het punt van doorschieten). De knofloken kunnen geoogst worden (en daar kunnen dan gelijk de bietjes die ik had gezaaid worden uitgeplant). Volgende week kunnen aalbessen plukken, en nog steeds aardbeien. Ondertussen zijn nieuw gezaaide knolvenkel, boerenkool, savooikool en sla groot genoeg om uitgeplant te worden.
Maar morgen eerst water geven in de kas, nu groeien de tomatenplanten/peperplanten, etc. nog even hebben ze relatief veel water nodig. Vanaf volgende week gaan we minder water geven omdat dan de tomaten gaan rijpen, en veel water zorgt voor sneller barsten van het velletje van de tomaten. De pepers en paprika’s bloeien, dus ook die moeten nu elke dag ‘getikt’ worden. Oftewel, we hebben het best druk :-).
Tot slot nog een foto van het eerste bosje ‘zomer in een vaasje’, Lathyrus odoratus. Dit jaar wat langer op moeten wachten dan normaal (zoals dat met alle kou van de afgelopen maanden voor alles in de tuin geldt). Maar de geur maakt het lange wachten meer dan goed.
Hallo Diane,
Ook toevallig, ik heb de knoflook geoogst, omdat er al wat ging doorschieten, dus deze hangen te drogen.
Maar ik vroeg me af, wat ik op dit plek kan zetten, maar je gaf alweer reeds een antwoord op mijn vraag , dus bietjes kan ik er zaaien, ik was al van plan om het je te vragen.
Ik lees altijd met plezier weer je tuindagboek, meestal op de maandag
Leuk!
Groetjes, Inge
Hallo Inge,
Je kunt er nog van alles zaaien hoor, maar omdat ik wel altijd probeer om eenzelfde soort gewas als nateelt te zetten (dus bladgewas na bladgewas, wortelgewas na wortelgewas) kies ik in dit geval voor bietjes na de knoflook, als er nog een beetje ruimte overblijft zaai ik misschien nog een rijtje zomerworteltjes, en ik heb ook nog wat knolvenkel staan om uit te planten.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Ik zat even mee te lezen en ik zat eigenlijk met een zelfde soort vraag. Ik vroeg met af of ik nu op de plaats waar ik al bietjes geoogst heb, wederom bietjes zou zaaien? Bij sla doe ik dat eigenlijk wel binnen een seizoen.
Groetjes
Angelika
Hallo Angelika,
2 x achter elkaar dezelfde groente zaaien/planten wordt altijd afgeraden. Zelf doe ik het echter ook wel eens hoor, maar eigenlijk alleen als er echt geen andere oplossing is. En op voorwaarde dat de groente die je zaait niet erg ziektegevoelig is (dus niet met tomaten/aardappelen (phytophthora), kool, worteltjes (wortelvlieg) of soorten uit de lookfamilie (i.v.m. uienvlieg, koprot, etc.).
Als je de mogelijkheid hebt om de tweede zaai bietjes op een ander plekje te planten zou ik dat vooral doen.
Mocht je die plek niet hebben, dan is een dubbele zaai van gezonde bietjes op hetzelfde plekje voor een keer geen bezwaar, maar wel de vruchtwisseling voor volgend jaar goed in de gaten houden.
groetjes,
Diana
De zaden voor ‘winter’ spitskool en winteruien kan ik helaas nog niet vinden. Heb je enig idee waar ik dat kan zoeken?
Groeten Elise
Kijk eens op http://www.zaadhandelvanderwal.nl
groetjes,
Diana
Hoi diana,
Dit is het artikel waar we het gister over hadden, dmv mest een warm bed maken, dit ga ik dan ook volgend jaar proberen:
http://www.backwoodshome.com/articles2/martin104.html
Dan zou je nog eerder kunnen oogsten.
Groeten gerard
Hoi Gerard,
Dankjewel voor de link. Een ‘hotbed’, klinkt leuk :-).
Het is best een project want ik las dat de man die het hotbed maakt begint met een gat van een meter diep, en dan zit je in Spijkenisse echt op zeer vette, blauwe klei.
Ik ben benieuwd en kom zeker kijken hoe je het maakt en wat de resultaten zijn!
groetjes,
Diana
Hoi Diana!
Die aardbeien zien er goed uit zeg!
Ik heb aardig wat aardbeien staan, maar er welgeteld 1 bakje vanaf gehaald…. 🙁
De muizen zijn er dol op, zelf aan de groene eten ze.
Eerder had ik er niet veel last van, maar dit jaar is het heel erg.
Elke keer als er bijna een rijp was hing er de volgende dag alleen nog maar een kaal stengeltje!
Heb je misschien een tip wat ik ertegen kan doen?
Groeten, Saskia.
Hallo Saskia,
Wij hebben ook wel last van muizen, maar die eten hier eigenlijk nooit aardbeien (ze eten hier liever jonge maïszaailingen, zonnebloemzaden, bonenzaden, etc.).
Ratten schijnen ook erg van aardbeien te houden, maar omdat wij midden in de bebouwde kom wonen zorgt de gemeente ervoor dat bij de eerste tekenen van ratten er al gifboxen worden uitgezet.
Als je geen gif wilt gebruiken of muizenvallen wilt plaatsen, dan is een fijnmazig net over de aardbeien wellicht een oplossing.
Uiteraard moeten de mazen fijn genoeg zijn om de muizen buiten te houden en moet het aan alle kanten volledig met stokken, palen, stenen, etc. worden afgedekt, want een muis heeft maar een klein los hoekje nodig om zich toch naar binnen te werken. http://www.zaadhandelvanderwal.nl verkoopt voor een goede prijs netten met verschillende maaswijdtes.
groetjes,
Diana
Ha diana,
Ik ga over 2 weken voor 3 weken op vakantie. Ik heb nog best veel ruimte over op mijn groentetuin om te zaaien. Wat zou ik nog kunnen zaaien zodat ik in september nog wat kan oogsten. Dacht zelf aan natuurlijk sla, boontjes, de bietjes groeien niet zo hard, redden we dat nog, evenals wortels? Misschien nog andere suggesties?
gr. Marco
Hallo Marco,
Bekijk vooral even de groentezaaikalender, daar kun je in een tabel zien wat je allemaal nog kunt zaaien:
https://www.mooiemoestuin.nl/wp-content/uploads/Groentezaaikalender-in-pdf1.pdf. Naast sla en boontje en bietjes horen daar ook nog knolvenkel, zomerworteltjes en een flink aantal koolsoorten bij (waaronder de kolen die je juist bij voorkeur na de langste dag zaait zoals Chinese kool, paksoi, etc.).
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Ik lees al enkele jaren met veel plezier zo af en toe op je website.
Ontzettend leuk hoe enthousiast je over het tuinieren bent.
Je hebt ervaring en kennis genoeg, maar mocht je is een vraag hebben, mail me gerust.
KG Plant is voor veel mensen met moestuin een bekende leverancier, aangezien wij aan de meeste tuincentra in Nederland wekelijks een zeer breed assortiment groente en kruiden leveren.
Wij leveren overigens niet aan particulieren, maar deze kunnen vaak in d buurt bij een tuincentrum terecht voor onze producten.
Ik wens je nog veel plezier en succes bij het tuinieren.
Hartelijke groeten,
Leen
Hallo Leen,
Dankjewel voor je compliment! Je hebt zelf ook een heldere, mooie website!
En vragen heb ik elk jaar nog, als het om tuinieren gaat zijn we nooit uitgeleerd :-).
groetjes,
Diana
Hai Diana,
In mijn angst voor phytophthora, houd ik mijn aardappelen met argus ogen in de gaten. Nu ben ik tot de ontdekking gekomen dat er in mijn Sante AM wel een schimmel zit,, maar gelukkig geen phytophthora. Het blijft alternaria te zijn. Heb jij hier ervaring mee? Wat ik me afvraag, en niet kan vinden op internet, is of ik de aardappels nog wel gewoon kan eten (zo lang ze niet zichtbaar aangetast zijn natuurlijk). De sante AM staat bij mij ook nog niet in de bloei, dus ik wilde het liefst nog even wachten met rooien.
Groeten,
Angelika
Hallo Angelika,
Ik heb zelf nog nooit gehoord van Alternaria.
Via google vind ik deze informatie: http://www.kennisakker.nl/kenniscentrum/document/alternaria-aardappel
Ik heb zelf ook Santé AM staan (pootaardappelen van zaadhandel van der Wal) en hier staan deze aardappelen er nog prima bij, gezond en frisgroen blad.
Ik hoop dat je via de link nog wat meer informatie kunt vinden, en anders googelen op ‘potatoes alternaria’, want de schimmelziekte komt in Amerika veel meer voor, las ik, dus wellicht is in het Engels ook meer informatie te vinden.
groetjes,
Diana
Die website had ik inderdaad ook gevonden en ik kwam achter de naam van die schimmel door een stukje op het moestuinforum http://www.moestuinforum.nl/post157209.html#p157209
Mijn planten hebben nog groene bladeren met de zwart/bruine spikkels. Ik heb de sante am ook bij van der wal gekocht, maar dan wel de biologische. Ik ga het in ieder geval goed in de gaten houden en hopen dat ik toch nog wat aardappels kan oogsten. Dank voor je reactie!
Hoi Diana,.
Ik kan volgend seizoen een grotere volkstuin krijgen. Deze is veel beter, er staat een schuur op en een veel grotere en hogere kas. Mijn teeltgrond zou ik verdubbelen van 100 naar meer dan 200 m2. Daarbij komt dan nog de ruimte waar de schuur op staat en daar is dan nog een terras omheen gelegd. Echter de grond daar is nat. Het loopt allemaal moeilijk weg zeker achterin en ik vraag me af of jij tips hebt om deze kleigrond te verbeteren. Beter dat ik me er nu al in verdiep.. Ik weet niet of ik de tuin al direct na het seizoen krijg of pas op 1 januari. Ik hoop dat je iets weet. Achterin staan nu fruitbomen en daar wil ik mijn kippenhok (verhoogd tegen natte voeten) plaatsen met een fruitkooi er omheen. Ik zit eraan te denken daar houtsnippers te leggen, helpt dit tegen natte grond.?
Groet Juliette
Hallo Juliette,
Gefeliciteerd met je aanstaande nieuwe tuin!
Wellicht is de grond ook heel nat omdat er onder het terras en schuurtje nooit is gespit (naast de vette kleigrond). Twee spades diep spitten kan helpen. En bij voorkeur dan ook gelijk mest met veel stro erin onderspitten, dat verbetert de structuur. En uiteraard compost maken, ook dat verbetert de structuur.
Houtsnippers helpt in ieder geval pas wanneer het composteert, maar om te composteren gebruikt het wel stikstof uit de grond (waardoor eventuele fruitstruiken er niet goed van groeien). Verse houtsnippers houdt de grond eronder juist vochtig (als een mulchlaag).
Een andere optie is een drainage aanleggen. Daarvoor kun je met drainagepijp (met goed zoeken via google wel te koop) in een geul ongeveer 40 tot 50 centimeter diep onder de grond graven. Wat grof zand erop en eronder en dan de grond er weer op. En zorg dat de drainagepijp iets schuin naar beneden naar de sloot loopt.
groetjes,
Diana