Gek en erg
Eergisteren nog 16 graden, gisteren ruim 30, vandaag zware onweersbuien en morgen weer terug naar 16 graden. het weer wordt steeds extremer en dat is best lastig voor een tuinman/-vrouw. Want gisteren toch nog wel flink wat water gegeven, vooral de aardbeien, zaaisels en jonge planten. Want het zou vandaag nog erg zonnig en warm worden, maar nu blijkt dat het nu al gaat regenen en af gaat koelen.
Toch gaan we naar de tuin, want gelukkig is er nog de kas, en daar is altijd wat in te doen :-). En dat het weer wat afkoelt vind ik niet erg, gisteren was het echt heel veel te warm. In ieder geval te warm om wat te doen. Maar toch moest er nog flink water worden gegeven, er staan hier bij elkaar ook nog zo’n 25 potten, van diverse soorten munt tot Brugmansia, Talinum, Fuchsia’s, etc., en bij potten kun je het water geven niet zomaar overslaan.
En in de snikhitte samen met Ruud stro onder de aardbeien gelegd. Omdat de aardbeien al zo mooi zijn, alleen nog maar hoeven te rijpen, maar juist nu het een week lang gaat regenen, is de kans groot dat het merendeel van de aardbeien al rijpend gaan rotten op de kletsnatte grond. Het stro houdt ze met stro eronder droger, en ook schoner. En nog een voordeel; slakken vinden stro niet fijn om over te kruipen (ze doen het wel als het echt moet, maar toch een stuk minder).
En verder was het hier dus gewoon te warm om wat te doen. En dus veel onder de parasol zitten, met een flesje water in de hand kijken naar alles wat er al bloeit in de tuin, en alles wat zoemt en dat bezoekt. En tijd om het fototoestel eens goed te bekijken. En daar blijkt dan een panorama-knop op te zitten, daar kom ik na bijna een jaar achter :-). Hieronder 2 van die foto’s. Als je erop klikt zie je de foto nog in een groter formaat op een nieuwe pagina.
Op deze foto zie je de ‘bloementuin’. Links het minikasje, met erachter de grote kas en dan draai je langs de appelboom en bloementuin (die door de foto wordt versmald), naar de kas achter ons. Het groene kasje in de verte is van onze buurman, het grijze streepje rechts is het bruggetje naar die andere tuin en tuinen, het 1000-litervat en de kas is dan weer van ons.
Nog een foto, van een ander stukje van de tuin, hier is het bijna gelukt volledig te draaien, vandaar ook de wat vervormde foto, maar je kunt wel zien dat achter de kool onder het net een dijkje is te zien, via dat fietspad komen we naar de tuin. Via de afgedekte bessenstruiken, uien en knoflook draai je dan rond, richting de 3 kassen, en vervolgens weer naar rechts, langs kapucijners en aardappelen en eindig ik weer bij de kool waar ik ook ben begonnen met de foto.
Nog 2 karweitjes die we afgelopen dagen hebben gedaan; appelbomen spuiten tegen spinselmot. Met frisse tegenzin want rupsen dood maken vind ik helemaal niet leuk. Maar een plaag van de spinselmot is een kleine ramp voor een appelboom (de rupsen maken soort spinnenwebben en vreten letterlijk de hele boom kaal, zie op deze pagina een stukje erover en foto’s: Appel en spinselmot (onder het kopje “Bescherming”). Spuiten met een sopje van 1 liter water + 1 eetlepel olie + 2 eetlepels zachte groene zeep helpt heel goed. Hier zaten al flink wat van die ‘nesten’ in de 2 appelbomen die we hebben.
Het andere karweitje is afdekken tegen vogelvraat; de aardbeien, zeker nu de eersten gaan rijpen. En ook de aalbessen want ook die beginnen heel voorzichtig van groen naar rood te kleuren.
Vandaag dus de kas in (tijdens de regen), we hopen maar dat er geen wateroverlast komt, waar dan ook, maar 10 millimeter mag er best vallen. Dieven, tikken, toppen, er staan nog zaaisels van sla en kool die uitgeplant mogen worden, ik heb nog wat leuke potten gevonden om te vullen (elk jaar neem ik me voor minder potten te zetten omdat het best veel tijd/verzorging vergt, maar het lukt nooit).
Droog of regen, we vermaken ons wel weer. Vanmiddag eten we sla, morgen het eerste spitskooltje uit de buitenteelt. En ik hoop toch ergens eind volgende week zo voorzichtig te kunnen gaan denken aan de eerste rijpe tomaat.
Tot slot nog een leuk plaatje dat ik via de mail van Carine kreeg (met dank!). Gisteren uitgeprint en geseald en opgehangen in de kas. Zelfs de bladderende verf lijkt er wel bij te passen :-).
Hoi Diana,
Wat een mooie foto’s! Met mijn gewone digitale lukt dat niet. Probeer wel foto’s van de tuin te maken,maar dat moet in gedeeltes.
Het is nu wel erg warm. Dus buiten de kas in de ochtend vandaag maar niets doen. Is ook wel een keer lekker.
Dan heb ik nog twee vragen:
Mijn kruisbes (in pot) heeft al veel vruchtjes, maar de taken worden kaal gevreten. Wat kan dit zijn? En is daar iets tegen te doen?
Verder heb ik bij een paar tomatenplanten naar binnen gekrulde bladeren.
Is dat een kwestie van water (misschien te veel?) of bemesting (ik doe 1x in de 3 dagen vloeibare mest voor tomaten).
Groetjes,
Anne Marie
het zijn kleine rupsen je kan ze bijna niet zien ik had het ook maar met spruzit een bio middel dat heeft goed geholpen
Hallo Anne Marie,
Zelf heb ik geen last van vraat in de kruisbes, maar zie het antwoord van Leo.
Over de tomaten: ik vind zelf eens per 3 dagen mesten best veel, is dat wat er op de verpakking staat aangegeven?
Gekruld blad zie ik ook wel eens hoor, het ene ras heeft er wat meer last van dan het andere. Het heeft te maken met het weer, hoeveelheid water, en voeding. Je ziet het vaak bovenin de planten en dan noemt men het ‘krulkoppen, je kunt er hier wat meer over lezen: http://www.plantaardig.com/groenteninfo/berichten/gekrulde-bladeren-in-de-kop-van-de-tomatenplant-krulkoppen/
groetjes,
Diana
Hoi Anne Marie,
Afgelopen jaren werd hier de kruisbes ook volledig kaal gevreten door rupsen. Die rupsen waren hier tot een cm of twee groot, in exact dezelfde kleur als het blad. Ze houden zich vast aan de rand van het blad en vreten de rand ondertussen weg… Ik heb de kruisbes hierom gerooid, maar zag nu dat deze vanuit de wortelstokken weer uitloopt. Dus volgend seizoen toch maar weer een nieuwe poging wagen, ben alvast benieuwd! Succes ermee!
Paul
Hoi Paul en Diana,
Betekent dit nu dat je de kruisbessen nog wel kunt eten? Ze zijn natuurlijk nog niet rijp. Ik zie overigens geen rupsen.
Groetjes,
Anne Marie
Hallo Anne Marie,
Als je gaat vernevelen met spruzit kun je de kruisbessen nog wel eten. Maar wel pas nadat het spul er goed is afgespoeld, na een paar fikse regenbuien (zou ik zelf vinden).
Spruzit is biologisch, gemaakt van Pyrethrum (een soort madeliefachtige plant).
Informatie: http://www.ecostyle.nl/spruzit-r en http://www.domyownpestcontrol.com/pyrethrum-c-114_118.html
groetjes,
Diana
Hai Diana! Leuke foto’s!!
Even een vraagje: enkele planten mijn kas hebben bladluis. Hoe kan ik die het beste bestrijden? Ik hoor het graag van je!
Groetjes, Tamara
Hallo Tamara,
hetzelfde middeltje als bij de spintmot helpt ook heel goed tegen luizen: 1 liter handwarm water + 1 eetlepel olie + 2 eetlepels zachte groene zeep uit een pot, goede mengen, af laten koelen en alleen spuiten bij bewolkt weer (zeker in de kas kunnen de bladeren van planten bij zonnig weer na het spuiten verbranden – komt door zeep en olie).
Als we zelf luis hebben in de kas, gelukkig al weer een paar jaar geleden, spuit ik het middeltje in een bewolkte week, aan het einde van de middag, ook goed onder de bladeren. 2 dagen later nogmaals. En dan een dag of 2 daarna spuiten met gewoon helder kraanwater (dan spoel je eventuele restanten olie en zeep en ook alle dode luizen van het blad af).
groetjes,
Diana
Super! Ik ga direct aan de slag!
Bedankt voor je advies!
leuke foto`s wat een goed foto toestel !!!!he
Hoi Leo,
Ja hoor, prima fototoestel, er zit meer op dan we denken 🙂
groetjes,
Diana
Wat een prachtige site heb je toch. Ik volg je al een tijdje, hoewel ik nauwelijks tuinier. Het ziet er allemaal fantastisch uit! Compliment!
Marion
Hallo Marion,
Dankjewel. Je hebt zelf ook een erg leuke weblog!
Gelijk even gekeken, en er staan erg leuke recepten op, de rabarbertaart heb ik gelijk even bij mijn favorieten gezet 🙂
groetjes,
Diana
Succes ermee!
Beste Diana,
Ik heb zelden , of misschien wel nooit eerder zo’n mooie site over tuinieren aangetroffen. Dit moest ik even kwijt. Grote complimenten!!!
Groet,
Esther
Geweldige site, leuk geschreven en zeer informatief. Dank je wel dat je jullie ervaring en kennis met ons wilt delen. Ik (moes)tuinier sinds kort in Frankrijk op leemgrond. Dat kan nu eindelijk, nu ik er langer ben. Ik dacht: Leuk, een moestuin. Dat doe ik even. Lekkere tomaatjes van eigen grond, blaadje sla erbij, sappig uitje…..Vorig jaar ben ik begonnen…De tomatenplanten met rijpende tomaten zijn ten prooi gevallen aan die vreselijke schimmel. In één dag was alles weg. Het hele seizoen heb ik ruzie gehad met de slakken, die sneller aten dan mijn sla groeide, de knoflook is zó mager gebleven dat ik niet kon zien waar het look eindigde en de knof begon, de wortels groeiden krom maar waren wel lekker en de uien waren perfect. Totaal ontmoedigd stuitte ik op jullie site. Daar kwam ik zoveel enthousiasme tegen, dat het oversloeg op mij. Ik heb gelezen en gelezen en gelezen. Dit jaar ben ik weer begonnen, met iets meer kennis en veel minder overmoed. Voor ik ook maar een spade in de grond steek, raadpleeg ik eerst jullie site, om daarna te leren van mijn eigen fouten. Er komt een moment dat ik een coeur de boeuf van eigen bodem eet. Echt.
Hallo Elsemiek,
Ik vrees dat wel meer mensen denken even een moestuin te beginnen. Zo heb ik al flink wat mensen op het tuinbouwcomplex zien komen, en na 1 of 2 jaar weer zien vertrekken.
Tuinieren kost tijd (veel tijd :-)) en aandacht.
Met kennis, ervaring, je eigen grond leren kennen (wij hebben altijd gevorkte peentjes, zijn net zo lekker, alleen lastiger schoont te maken :-)), etc. gaan zeker het aantal momenten van voldoening overheersen over de momenten van ergernis. Met wat hulp van een hopelijk mooie zomer hoop ik dat je dit jaar een mooi moestuinjaar hebt, met veel oogst en vooral veel plezier!
groetjes,
Diana