Eindelijk opruimen
Het zijn de donkere dagen voor kerst. Maar het is eindelijk droog; al is de tuin nog kletsnat, gelukkig zijn de plassen vrijwel opgedroogd, dus we kunnen in ieder geval weer gewoon langs de vakken lopen.
En jeetje, wat hebben we nog een enorm veel in de tuin te doen. Elke dag dat we naar de tuin kunnen bedenken we van tevoren wat we ‘af’ willen hebben. Soms lukt het, meestal niet, omdat er andere dingen tussen komen. En wat is ‘af’ eigenlijk? Ik heb het al eerder gezegd, Ruud is een echt opruimer. Schoon, glad, opgeruimd en weggooien staan voorin zijn tuinwoordenboek. Ik heb dat niet, ik kan het heel lang laten liggen en tussen de rommel, repen gronddoek, stenen en onkruid nog genieten van planten met een laatste bloempje of een mooie herfstkleur. Een spitskooltje van 10 centimeter gooit Ruud graag op de composthoop, ik bedenk dat het nog prima in een salade of roerbak kan. Ik moet dus niet alleen opruimen maar ook Ruud nog een beetje in de gaten houden :-).
Een voorbeeld van Ruud’s doorn in het oog:
Ja, ik snap het ook wel maar mijn ogen zien het blijkbaar iets vriendelijker. Ik zie tussen de nog niet opgeruimde tomatenspiraal, de bakstenen en het onkruid dat er een koolplant is gaan bloeien. En dat de rodekoolplant die er staat nooit meer een rodekool zal maken maar wel heel mooi paars van kleur is.
En we kunnen niet alles tegelijk. Door alle regen van de afgelopen weken (of waren het maanden, het duurde voor m´n gevoel zó lang) hebben we nu eenmaal een achterstand. Dag voor dag en vak voor vak. Het vak van de lelijke foto hierboven is over 2 weken aan de beurt, dan kan ik er mooi eerst nog even uit oogsten wat eetbaar is. Deze week hebben we eerst 2 andere vakken opgeruimd. Zoals deze:
Het voorste vak (waar je rechtsvoor maar een klein stukje van ziet is helemaal schoon, leeg en opgeruimd. Ruud stond er letterlijk even van te genieten, tot ik de grond bedekte met een laag verse paardenmest. Als hij mag kiezen laat hij de grond bloot en zwart (vroeger genoot hij ook zo van een mooi gespitte tuin, met alle plakken vette zwarte klei even groot/dik en in dezelfde richting en op dezelfde afstand elkaar overlappend), maar zo zijn we niet getrouwd. Het vak erachter kreeg dezelfde behandeling maar daar zie je nog wat laatste cichorei, groenlof, kool en snijbiet.
Voor de komende 2 weken staan nu eerst kas 1 op het programma, en dat is een project waar we wel even zoet mee zijn want we hebben besloten om die kas, waar normaal gesproken vooral tomaten, pepers en een komkommer staan ‘op te offeren’. Allereerst moet de kas opgeruimd worden. En daarna gaan we er flink in ophogen (het is 1 van de 2 kassen die afgelopen lente en zomer onder water hebben gestaan). Over de groenbemester heen gaat een laag mest en vervolgens een dikke laag compost. We willen er vervolgens een klein ’terrasje’ in maken zodat we er altijd kunnen zitten als het regent of koud is. Dus er moet zand in en tenslotte tegels. En dan willen we in de grond die overblijft wat subtropische planten zetten. Ze hoeven niet allemaal eetbaar te zijn maar een gedeelte wel. Ik wil eigenlijk een fruitboom in de kas planten en gaan leiden, ik twijfel nog over een perzik of een abrikoos. En er kan natuurlijk wel een leuke peperplant in. En ik wil er mijn mandarijnstruikje in planten. Die staat nu nog in een pot, heeft al 2 winters in de kas overleefd (ook de -15 graden van afgelopen februari!). De mandarijntjes beginnen nu heel langzaam te rijpen:
Het duurt nog wel een aantal maanden voor ik de vruchtjes kan oogsten (indien het struikje ook deze winter weer overleeft). De vruchtjes zijn veel kleiner en harder en zuurder dan mandarijnen zoals we die kennen maar ze hebben een echt mandarijnenaroma en het lijkt me heerlijk om er een likeur of marmelade van te maken. We zullen zien. Andere plannen voor deze kas zijn gember en citroengras. En echte wasabi. En misschien ook wat sierplanten zoals Caladium en Colocasia. En als het nog past misschien nog wat grootbladige basilicum, een orchidee zou ik leuk vinden, ik kan er nog heerlijk een aantal weken over verzinnen.
In ieder geval heb ik gisteren al wat gemberstukken gekocht waarvan er al heel voorzichtig een puntje uit gaat lopen:
Na het maken van de foto heb ik de 3 stukken gember op een bord met een paar lagen nat keukenpapier gelegd. Het gaat weken duren voor de gember bij kamertemperatuur op een vochtige ondergrond verder uitlopen, en het duurt wel enige maanden voor ik de gember op kan potten. Voor wie er interesse in heeft, ik schreef al eens een informatiepagina over de teelt van gember
Citroengras gaat wat sneller maar ook daar ben ik alvast voorzichtig mee begonnen:
Net als altijd snijd ik eerst een dun schijfje van de onderkant en zet ik de citroengrasstengels vervolgens in een glas water. Ik ververs het water elke 2 of 3 dagen en dan zouden de stengels bij kamertemperatuur binnen een maand worteltjes moeten krijgen. Ik hoop dat, als het lukt, ik de uitgelopen stengels in februari op kan potten. Ook over de teelt van citroengras heb ik een informatiepagina geschreven, voor wie het ook eens zelf wil proberen te telen (en er is zeker ook een kans van slagen in de buitenteelt, uiteraard onder bepaalde voorwaarden zoals vroeg genoeg beginnen, een goede standplaats in een pot vanaf half mei, etc.).
En zo gloort heel in de verte een vleugje voorjaar. Het is pas een sprankje maar het wakkert vanzelf aan, met de gember en citroengras in de huiskamer, de stekken van Salvia, Colocasia en Cleome in de slaapkamer, met de eerste opgeruimde vakken in de tuin, met de plannen voor de herindeling van kas 1 en het uitzoeken van leuke soorten voor daarin. En natuurlijk met de start van de planning; ik omring mezelf al met mijn zadenboxen om zelfgeoogste zaden uit te zoeken voor volgend jaar, en ik heb ook al wat zaden besteld.
Tot slot nog even de melding dat ik alle tomaten, paprika’s, pepers en moestuinbloemen van 2021 ondertussen in de databases heb toegevoegd. Zo kun je bijvoorbeeld op de pagina van Helichrysum bracteatum nu niet alleen tips m.b.t. zaaien, planten, verzorging, etc. vinden maar ook meer dan 20 foto’s: vooral van de 5 rassen die ik er ondertussen van teelde (Silvery Rose, Dragon Fire, Apricot, Coppery Red en Pomegranate), van zaailingen zodat je die wellicht kunt herkennen wanneer er een labeltje kwijt is, en van het oogsten van de zaden, als je dat zelf eens wilt proberen.
Dan nog 1 foto, van wat groenten die ik in allerijl nog snel in oktober in kas 2 plantte. De planten zijn nog klein maar toch erg leuk dat ik er met kerst nog wat lekkers van kan maken. Op de foto zie je paarse boerenkool en erachter knolvenkel maar in de kas groeit ook nog andijvie, waterkers, tuinkers, peterselie en selderij, wat snijbiet, komkommerkruid (foto bovenaan deze pagina), bladkool, rucula en mosterdblad. Slechts 1 ‘winterkas’ dit jaar maar daar genieten we dan ook volop van!
Beste Diana,
Ik vind het allemaal echte schatten in die kas, helemaal geen “doorn in het oog” zoals je man erover denkt.
Mag ik a.u.b. weten waar ik die grote, ronde, zwarte kuipen kan vinden die op de tweede foto te zien zijn ?
Ik lees heel graag je boeiende teksten.
Groetjes,
Mattie uit de Antwerpse Kempen
Beste Mattie,
Volgens mij zijn dit speciekuipen, die je bij de meeste bouwmarkten wel kunt krijgen. Wel eerst voldoende gaten in de onderkant maken voor de afwatering!
succes!
Sinds een paar jaar boor ik niet meer in de bodem maar in de zijkant gaten. Ca. 1 á 2 cm hoger dan de bodem. Het voordeel is dat de onderkant altijd droog blijft (en er bij verschuiven geen vochtige troep achterblijft) en het water pas wegloopt als er echt veel teveel water in staat.
Hallo Pien,
Dat is ook heel handig, dankjewel voor de tip!
Niet voor de XXL kuipen van 275 liter die ik heb (dan is de oppervlakte van ruim 1 meter te groot om geen enkel gat te hebben), maar zeker wel voor de kuipen van 60 liter waar hier normaal gesproken aardperen, yacon, zoete aardappelen, etc. in staan. Daar zitten nu nog gewoon gaten in de bodem in maar als ik nog eens wat kuipen erbij koop ga ik zeker eens gaten onderin de zijkant proberen!
groetjes,
Diana
Hallo Mattie,
Nee, ik ook niet, maar maak dat mijn man maar eens wijs. Het geeft niet, ik kijk gewoon wat hij gaat in de tuin gaat doen en roep bij voorbaat “Niet weggooien hè, ik kom zo eerst even kijken!” 🙂
De speciekuipen zijn heel groot, ze hebben een inhoud van 275 liter en kosten serieus veel meer geld (ik betaalde rond de 65 euro per kuip), ze moeten van veel steviger materiaal gemaakt worden en de verzendkosten is ook iets om op te letten. Ik kocht mijn 3 XXL-kuipen vorig jaar hier: v.d. Hoek. Maar het loont de moeite om zelf rond te kijken omdat prijzen en vooral verzendkosten flink kunnen verschillen. Googel vooral op kuip 275 liter en dan vind je vanzelf aanbieders. En anders kun je bedenken wat je zou willen. Deze kuipen van 275 liter zijn iets meer dan 30 cm hoog en hebben een doorsnede van iets meer dan een meter. Er zijn bijvoorbeeld ook kuipen van 90 liter, of bijvoorbeeld van 150 liter, en soms zijn ze er ook in een rechthoekige vorm. Ze gaan zelfs tot 1000 liter maar die kosten meer dan 200 euro en worden vaak gebruikt als zwembad, vijver, voerton, etc.
Ik hoop dat je hier verder mee kunt!!
groetjes,
Diana
opruimen 🙂 nee ik heb vakantie, buiten -20 en nu een halve meter sneeuw. soms wel fijn on verplicht binnen te blijven .
Martien. Mid Finland
Hallo Martien,
Dat klinkt op een heel andere manier ook heerlijk (en kerstachtig), hier druilen we de winter maar door (hoewel er nog flink wat vorst wordt voorspeld).
Fijne verplichte vakantie 🙂 !!
groetjes,
Diana
Beste Diana & Ruud en alle tuiniers meelezers en genieters,
Ik zie reacties vanuit de Antwerpse Kempen en uit Finland, hier dan mijn reactie vanuit Dénia, provincie Alicante Spanje.
Het opruimen in de moestuin vind ik zelf ook heel belangrijk en ga dus akkoord met Ruud (sorry Diana), ik houd ervan om alles weer netjes opgeruimd te hebben, alle resten van overblijvende gewassen en natuurlijk ook wat we onkruid noemen te verwijderen en op de composthoop. Ik maak de grond dan los met een steekvork en vervolgens een laag goed verteerde paardenmest.
Vermits we hier natuurlijk in het mediterraans klimaat vertoeven kan ik zelfs in deze periode heel wat aanplanten. De laatste twee weken heb ik bijvoorbeeld het volgende in volle grond uitgeplant: venkel, raketsla, rode biet, prei, vier soorten sla, aardappelen, cichorei. Vandaag is het de beurt aan terug twee soorten aardappelen, ui, rode kool, bloemkool, broccoli, en ook het zaaien van half hoge erwtjes en tuinbonen (die worden hier “habas” genoemd).
Onze temperaturen voor de eerstvolgende dagen variëren van 13 º tot 20 º overdag en van 8º tot 11 º ´s nachts.
Diana ik lees steeds met plezier je leuke spontane beschrijvingen van jullie tuin beleven.
Hartelijke groeten aan alle andere mede lezers vanuit alle wereldhoeken.
Dirk, Dénia
Hallo Dirk,
Ja, hoe bijzonder hè, zoveel verhalen van tuinierende mensen over de hele wereld!
Ik wil ook graag opruimen hoor, maar die kriebels beginnen bij mij altijd pas na half januari, wanneer ik voorzichtig aan het zaaien van pepers ga denken, aan de sjalotten die in februari gepoot kunnen worden, etc. Dan wil ik opruimen en schoonmaken zodat alles gezaaid en geplant kan worden. Nu geniet ik nog even van de rommel, ook omdat er zoveel insecten onder en tussen kunnen schuilen.
Maar mijn schoonmaakwoede komt dus nog 🙂
Heel veel plezier en succes met alles wat je zaait, het klinkt heerlijk om jaarrond te kunnen tuinieren!
Diana
Hi Diana. Ik volg jouw blog al een tijdje, super leuk. Waar bestel jij jou zaadjes? Ik heb gelezen over Bolster en Vreeken’s zaden. Bij Vreeken’s zaden bestellen is niet wijze omdat die maanden kan duren. Maar heb jij een adres waarvan jij heel tevreden mee bent? Ik zit in mijn 2 jaar waarvan ik aan het moestuinen bent zeg maar en de enige groeten die mijn niet echt lukt zijn alle soorten kolen omdat die worden gevreten door rupsen! Heb jij tips voor mij? 🙂 groetjes Sérgio
Hallo Sérgio,
Ik ben altijd heel tevreden over Zaadhandel van der Wal, maar ook over Seedo, Tabernal zaden, de Bolster, etc. Voor bijzondere soorten zoek ik vaak buiten Nederland, maar dat is lastig, nu Engelse zadenwebshops door de Brexit niet meer aan Nederland leveren. Kijk vooral voor een overzicht van zaadhandels (in binnen- en buitenland), op deze pagina (de zaadhandels waar ik altijd heel tevreden over ben staan met link ook in die lijst): Moestuinzaden.
Over de mislukte kolen: kool is wel één van de lastigere soorten in de moestuin, omdat ze zoveel voeding nodig heeft, en omdat ze zoveel ziekten en plagen kent. Een erg moeilijke kool (in onze tuin) vind ik bloemkool, een juist veel makkelijkere kool vind ik spitskool. Dus de juiste kool kiezen kan heel handig zijn. En uiteraard een goed ras. En je kunt vervolgens met fijnmazige netten je kolen beschermen tegen rupsen. Op deze pagina vind je ook nog een aantal milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen.
Ik hoop dat je hier verder mee kunt!
Diana
Dag Diana. Het voorbije jaar was mijn eerste tuinierjaar en ik heb veel gehad aan jouw website! Dus bedankt daarvoor! Ik heb mezelf voor kerst jullie zaaiagenda cadeau gedaan. Deze week geleverd. Prachtige agenda en bedankt ook voor de tomatenzaadjes die er bij zaten. Groetjes, Sabine (België)
Hallo Sabina,
Wat leuk om te horen!
Ik hoop dat je heel veel plezier en nut van de agenda krijgt, bij je planning en door het jaar heen, wanneer er lege plekken in de tuin verschijnen!!
Ik wens je een prachtig moestuinjaar 2022 met een heerlijke oogst!
Diana
Hoi Diana,dat ik al ruim een jaar en voorlopig ook niet naar mijn tuin op Tenerife kan,onthoud mij er niet van tegenieten van je mooie berichten.Jaren heb ik mijn tuin gehad,maar vermoedelijk is het nu over,leeftijd en coronavirus spelen de rol.Och ik ben te vrede en blijf genieten van je blog.Wens jullie mooie kerstdagen en een voorspoedig gezond nieuwjaar en blijf samen vele voorzien van leerzame berichten.Blijf gezond,groetend Jo
Hallo Jo,
Wat verdrietig dat je al die tijd niet naar je moestuin op Tenerife kunt gaan!!
Ik hoop dat je toch nog een waardevolle invulling van die tijd hier kunt vinden en wellicht in wat potten en bakken of iets dergelijks kunt tuinieren!
Ik wens jou ook fijne feestdagen en een gezond en gelukkig 2022!
Diana
Ja, lekker opruimen. Wat herkenbaar, dat je overal nog iets moois in ziet. Voor dat schattige rode kooltje, dat niets meer wordt. Die had ik ook en ik kon hem er nog niet uit trekken.
Nou heb ik een vraag over het kweken in de kas. Ik wil daar zelf ook mee beginnen alleen hebben we hier geregeld bezoek van ratten en muizen in de kas. Vreten die je groenten in de winter niet aan?
Ik geniet elke week erg van je blog. Gezellig zaterdag bij de koffie voordat ik ’s middags naar de tuin ga.
Hallo Sonja,
Ook hier hebben we muizen en ratten. Hier vreten ze eigenlijk nooit aan de groenten. Ze vreten vooral aan zaden (spinazie zaaien heeft hier in de kas altijd een nogal onzekere uitkomst, soms gaat het goed maar soms zijn alle zaden vakkundig uit de grond gegraven :-)). En jonge voorgezaaide zaailingen moet ik wel altijd beschermen door de potjes en tray’s in een onderbak met een glazen of perspex plaatje erop te zetten. Maar ze eten eigenlijk nooit van half volwassen kool sla, rucola, etc.
groetjes,
Diana
Hoi Diana en Ruud,
Ook ik bezit een heerlijke moestuin, met slechts 1 kas, maar ik deel enorm je passie voor het moes- tuinieren!.
Ik wil je graag een compliment maken over hoeveel je met ons deelt. Ik heb pas 2 jaar mijn moestuin maar als ik iets weten wil of op de hoogte wil worden gebracht over het seizoen dan klik ik altijd jouw site aan.
Nogmaals een groot compliment.
Hallo Anita,
Dankjewel voor je reactie en je aardige woorden!!
Ik wens je heel veel plezier en een mooi tuinjaar in 2022!
groetjes,
Diana
Vandaag een tip gelezen tegen woelmuizen.
Erstmals Ruhe durch „Protect-M“
Der Test mit dem neuen Mittel („Protect-M“) hat erstmals für Wochen Ruhe im Untergrund gebracht. Ein neu angelegtes Sommerblumenbeet blieb wochenlang komplett verschont. Ich wartete bewusst sehr lange mit der 2. Anwendung und 7 Wochen lang war keine Maus in einem neu angelegten Sommerblumenbeet. Als dann erste Gänge zu sehen waren und eine Dahlie Opfer der Nager wurde, kam der 2. Durchgang. Tatsächlich war sofort wieder Ruhe. Nun werde ich wohl das gesamte Gelände einmal behandeln und vielleicht doch noch irgendwann ein blühendes Tulpenbeet ohne Gittergefängnis schaffen. Die Hoffnung stirbt bekanntlich zuletzt.
Naturrein PROTECT M
unterstützt die Pflanze, sich gegen Schädlinge wie Wühlmäuse zu wehren
regt die Pflanze an, Wurzelausscheidungen zu bilden zur Abwehr von tierischen Schädlingen
https://www.naturrein-bio.at/haus_und_garten/produkte/protect_m.MTY4
dag diana, is het een idee om bij de kruiden te schrijven bij elke gewassen ze als ondersteuning kunnen dienen bij de groei. bv Kamille bij sla, oregan is goed bij bloemkool… ik kon hier niet zoveel over vinden nl.
Hallo Lucy,
Ik ben eens begonnen met het schrijven van een pagina over dit onderwerp, helaas heb ik te weinig tijd gehad om er al heel veel soorten in te zetten, maar de inleiding, de zin en onzin van goede en slechte combinatie, etc. heb ik er al wel in beschreven, plus een aantal combinaties (+ reden waarom): Combinatieteelt
groetjes,
Diana