Sott’olio van sperzieboontjes
Ingredienten
- 1 kilo sperziebonen
- 500 cc natuurazijn
- 500 cc witte wijn
- 30 gram zout
- kruiden naar smaak (bijvoorbeeld knoflook, peterselie, munt, peperkorrels, rozemarijn, chilipeper, sjalot)
- extra vierge olijfolie (of een mengsel van olijfolie en een andere lekkere olie)
Ik vind dit zelf tot nu toe het lekkerste inmaakrecept met sperzieboontjes. Omdat de sperzieboontjes zeker wel enkele maanden lekker knapperig blijven (de inmaak is een jaar houdbaar maar de eerste 4 tot 6 maanden het lekkerst). En ze heeft een lekkere bonensmaak. Ik gebruik ze als bijgerecht, of bij een plankje met kaas en koud vlees, maar ik snijd het ook gewoon wat kleiner om door de sla te mengen, lekker in salades met vis, of gegrilde courgettes, bij artisjokharten, etc..
Het is een variant op de Sott’olio van courgettes die we ook al zo lekker vinden. Ik kreeg dat recept van mijn half Italiaanse tuinbuurvrouw Laura, en met wat googelen vond ik vervolgens ook dit recept (en er blijkt ook nog sott’olio van bloemkool en van paprika’s te bestaan, die wil ik ook zeker nog eens gaan proberen). Ik heb geen idee meer waar ik het recept vond, ergens op een Italiaanse website, googel vooral zelf ook even (op faglioni sott’olio) voor flink wat recepten waar kleine verschillen in zitten.
Het recept van de sott’olio van sperzieboontjes komt voor een groot deel overeen met die van de courgettes. Maar toch zijn er wat kleine verschillen. Vandaar hier het recept. En net als bij de courgettes kun je ook hier weer variëren met kruiden: knoflook is altijd lekker, en ik vind zelf peterselie en een klein beetje munt erg lekker erbij. Maar je kunt ook voor wat meer mediterrane kruiden kiezen, of het met zwarte peperkorrels of chilipeper pittiger maken, etc. En zoals ik ook al bij het recept van sott’olio van courgettes meldde: de olijfolie hoef je niet weg te gooien als de boontjes op zijn: je kunt die nog prima voor een marinade of dressing, etc. gebruiken.
Het is een inmaak die ik hier zeker heel veel vaker ga maken!
Instructies
Stap 1: Voorbereiden
Was de sperzieboontjes, 'haal ze af' en snijd ze in het gewenste formaat (je mag ze ook heel laten of halveren maar in wat kleinere stukjes passen ze gemakkelijker in de pot).
Stap 2: Koken
Breng de azijn met de witte wijn aan de kook. Voeg dan zout toe en roer tot het is opgelost. Voeg de sperzieboontjes toe en kook ze 15 minuten (of, afhankelijk van het ras, tot ze beetgaar en nog knapperig zijn). Als je knoflook gebruikt pel die dan ondertussen en snijd in plakjes. Voeg de knoflookplakjes 1 minuut voor het einde van de kooktijd toe aan de sperzieboontjes in het mengsel van azijn/witte wijn/zout. Giet af en laat goed uitlekken in een vergiet (het azijnmengsel gebruik je verder niet meer).
Stap 3: Drogen
Spreid de boontjes in een enkele laag over 1 of meerdere theedoeken. Leg er een tweede theedoek bovenop en duw voorzichtig op de sperzieboontjes tot ze goed droog zijn.
Stap 4: Inleggen
Maak de potten die je wilt gebruiken schoon en steriliseer ze zoals je gewend bent (ik giet altijd kokend water met soda in potten en deksel en spoel ze na met kokendheet water dat ik in de potten laat staan tot ik ze ga vullen). Vul de potten met de sperzieboontjes, knoflookplakjes en kruiden die je wilt gebruiken. Duw ze met een schone lepel wat aan zodat je zoveel mogelijk boontjes in de pot kunt doen. Giet er dan zoveel olijfolie op tot ze onder de olie staan. Tik een paar keer zodat eventuele luchtbellen verdwijnen en giet dan eventueel nog wat olie bij. Sluit de potten met de deksels. Laat minimaal 4 weken rusten en de smaken intrekken voor je het gaat eten. Je Moet een opengemaakte pot wel in de koelkast bewaren en bedenk dan wel dat je de boontjes die je wilt eten op tijd uit de koelkast haalt (want de olie stolt in de koelkast). Gebruik altijd een schone vork om wat boontjes uit de pot te halen.