Uitgevlogen
Gisteren maakten de koolmeesjes al zo veel herrie dat we al wel verwachtten dat ze snel uit zouden vliegen. De pimpelmezen uit een nestkast een stuk verderop zijn vrijdag vertrokken. En vanmorgen bij aankomst op de tuin was het ook stil in het koolmezennest. Helaas was niet alles helemaal goed gegaan, want we vonden wel 2 plekjes met kleine veertjes, ik vrees dat niet elk koolmeesje is ontkomen aan de Vlaamse gaaien, eksters of kraaien.
Maar terwijl we in de bloementuin aan het wieden begonnen klonk er toch plotseling nog geluid in de nestkast; 1 koolmeeskind durft de sprong nog niet te wagen, ze zit op de foto al met haar bekje open voor het vlieggat. Gelukkig kwamen vader en moeder koolmees regelmatig nog eten bij hun laatste kind brengen. We hopen dat het laatste kind morgen alsnog met vader en moeder meegaat naar zijn/haar broertjes en zusjes!
En dus maar weer uit de bloementuin vertrokken, vader en moeder koolmees vonden het niet fijn dat we zo dicht in de buurt waren. En aangezien er zo ongeveer een hittegolf gaat komen (in vergelijking met de afgelopen kille weken), maar de kas in. Vandaag bewolkt en nu was het er aangenaam. Als vanaf morgen de zon gaat schijnen en de temperatuur oploopt is het in de kas niet prettig meer.
En dus vandaag nog een rondje tomaten gediefd en opgebonden. Sommige tomaten beginnen al aan het tweede trosje, tomaat Maskotka is koploper met 4 trosjes cherrytomaatjes per plant, ze wordt ongetwijfeld de vroegste tomaat dit jaar (al is dat relatief want er staan ook nog wat vroege soorten buiten, die kan ik niet vergelijken met de tomaten in de kas).
Vandaag ook gelijk wat onderste bladeren van de pepers en paprika’s verwijderd. Zodat de onderstam (wat nu nog een ‘ondersteeltje’ is) later vrij en kaal is, en er pas na de splitsing zijtakken worden gevormd. Dat doe ik omdat die onderste ‘dieven’ vaak slap zijn, slecht vruchten geven en de takken op de grond hangen. Bovendien wordt het nogal een wirwar van takken en stelen wanneer er 3 planten zo dicht bij elkaar staan.
Vervangers voor de 2 dode komkommers en 1 dode courgette zijn gezaaid, en ook nog wat extra basilicum, sla, andijvie, pastinaak, rucola en radijs gezaaid. Als er echt zulk lekker weer komt in de komende dagen zullen de zaden snel kiemen.
Er wordt dit jaar wel opvallend veel opgevreten, wellicht doordat er in dit koude voorjaar verder niet veel te eten was. Hele slaplantjes worden opgevreten, en zo ook alle maïs verdwenen. Een aantal éénjarigen zijn volledig verdwenen, soms door slakken, soms door muizen en/of vogels.
De peulen, kapucijners en doperwten zijn gelukkig niet opgevreten (hetgeen trouwens niks met geluk te maken heeft maar met het feit dat we alle zaailingen daarvan met gaas of vliesdoek hebben afgedekt tot ze groot genoeg waren. Ook met de kool gaat het goed, de planten lijken geen last te hebben van het koude voorjaar, maar moeten ook wel veilig onder een net staan, ik zag bij een tuinbuurman onbeschermde koolzaailingen tot op de nerf opgevreten. Op de foto zie je een bloem van de kapucijner.
Tot slot nog een foto van de kruisbes. Alle fruitsoorten doen het goed (we ’tikken het even af’ :-)). Appeltjes beginnen na de bloei te verschijnen, alsook bessen, peertjes, kweepeer en kruisbessen, zwarte bessen. Aardbeien en blauwe bessen bloeien volop. De braam moet nog gaan bloeien, is altijd de laatste.
Wij verheugen ons nu al op de komende warme, zonnige dagen, en de tuin is er ook wel aan toe :-).
Altijd leuk om de vogeltjes te zien uitvliegen , maar het is wel een struggle for life. Die tomatenplanten staan al ver. Mijn koolsoorten zijn ook allemaal opgegeten ;-( Maar verder gaat het best goed, een nieuwe moestuin-update is iets voor donderdag.
Zowel op dit blog als op diverse internetfora word beschreven dat koolplanten beschermd moeten worden, als je nog kool wilt eten uiteraard…… 🙂
Ik heb zelf mijn koolbedden overspannen met insektengaas, van maart t/m oktober.
Dat scheelt heel veel problemen en je oogst prachtige kolen.
Bij mijn tuunbuurtjes zie ik het telkens weer, kool word weggevreten als je het niet beschermd, kennelijk vind alles en iedereen kool erg lekker!
Ik ben wel blij met de hogere temperaturen die er aan komen, het mag nu wel eens.
Ik moet nog nieuwe komkommers planten en basilicum zaaien, was allemaal dood gegaan door de kou en de wind.
Geniet er van!!!
Hoi diana,
ik probeer met regelmaat bonen te zaaien maar heb daar weinig succes mee, als ik binnen zaai dan stan ze binnen 3 dagen boven maar buiten lukt het me niet, zowel bij nat als bij droog weer (nat houden ze niet van). Ik maak een gaatje met een pootstokje van cm of 5 diep, daar doe ik 3-5 bonen in maar veel komen er niet op. Soms ook wel maar meestal niet.
Heb jij tips voor mij?
Gr. Marco
Misschien moet je de bonen minder diep planten. Ongeveer net zo diep als de grootte van de boon. Elke boon moet in een apart plantgaatje. Deze week is een goede week om te zaaien met dit mooi weer. Succes!
Inderdaad niet 5 centimeter diep zaaien hoor.
Bij het zaaien kun je aanhouden dat een zaadje 2 keer zo diep kan worden gezaaid als dat dat zaadje dik is, dat geldt voor bijna elke soort zaden.
Hier worden bonen vaak ook opgevreten door muizen. Vandaar dat ik gewoon voorzaai, thuis of in de kas (en in de kas moet er dan ook nog wel een perspexplaatje over de zaaibak om muizenroof te voorkomen :-)).
groetjes,
Diana
Bedankt voor het advies, ik ga het morgen gelijk doen.
Marco
Dag Diana,
Vanavond ons hele veldje met uien en sjalotten moeten ruimen. De uienvlieg heeft toegeslagen! Ik vraag me sterk af of de hagelschade die ik hier eerder meldde de boosdoener zou kunnen zijn: gaatjes in de stengel betekent tenslotte uienlucht, waar die vlieg natuurlijk op af komt, denk ik zo.
In ieder geval zitten we nu toch wel met een lichtelijke kater, ook vanwege de enorme rabarberplant die door het gewicht van de hagel afgescheurd was….Inmiddels is ook zichtbaar dat de kruisbes hagelschade heeft, kleine bruine beschadigingen op de bes….
Groetjes,
Cecile
Tjonge wat een pech!! 🙁
Ik kan me voorstellen dat jullie ontzettend zitten te balen zeg!
Sterkte!
Hallo Diana,
Ik heb een vraagje, in mijn kas heb ik 6 bloemkool, 6 spitskool en 6 broccoli staan, nu worden dit inmiddels erge grote planten, dus is mijn vraag
Mag ik hiervan het onderste blad verwijderen, ze nemen enorm veel plaats in, maar ik wil ze toch graag behouden, de spitskool heeft al mooie kooltjes, de anderen alleen nog maar blad.
Verder wil ik je zeggen dat de tomaten (van jou zaadjes) e.d. Het prima doen.
B.v.d Inge
Hallo Inge,
Je mag best wat blad van koolplanten verwijderen hoor.
Bedenk wel dat via het blad voedingsstoffen worden opgenomen, afvalstoffen worden uitgescheiden, etc., dus verwijder niet teveel.
Goed om te horen dat de tomaten het goed doen!
groetjes,
Diana
ha Diana,
Ik wilde je toch even deelgenoot maken van mijn bijzondere korianderplanten. Vorig jaar half augustus nog een laatste rijtje gezaaid, beetje tegen beter weten in, en inderdaad, die werden niet meer oogstbaar. Uit nieuwsgierigheid laten staan en ja hoor, iedere keer zag je die groene blaadjes weer opduiken uit de sneeuw 🙂 In maart zagen de plantjes die over waren er heel zielig uit, maar ik liet ze nog steeds staan. Voor de wortelstokjes, erg lekker in Thaise gerechten… Nu, ruim twee maanden later staan er drie joekels van korianderstruiken, nee bomen! Bijna anderhalve meter hoog, rijk aan lekkere blaadjes, en ze beginnen nu pas te bloeien. Inmiddels heb ik alweer nieuwe rijtjes staan die bijna oogstbaar zijn, dus ik laat de grote maar gewoon hun gang gaan. Ken jij dit van koriander? Ik vond het leuk genoeg om even te delen… groetjes, Christa
Hallo Christa,
Wat een bijzonder verhaal!
Hier beginnen in maart gezaaide planten altijd eind juni door te schieten, en dan zijn ze pas zo’n 60 centimeter hoog.
Het klinkt dus als veel meer opbrengst als je in het najaar zaait. Ik weet niet of dat ook lukt op onze vette klei, maar ik ga komende nazomer ook eens een rijtje zaaien, en kijken wat dat in en na de winter doet.
groetjes,
Diana
bij ons dit jaar precies hetzelfde met de koriander die ik eind aug. nog zaaide!
Geweldig, ik ben gek op dat soort dingen. Reuze benieuwd welke soort koriander je hebt gezaaid, want je hebt koriander en koriander en koriander….,
groet,
JannekeP
Welke koriandersoort het is weet ik niet. Ik heb het zaad besteld bij De Bolster en de plantjes lijken erg op die uit de Turkse winkel. De opbrengst is inderdaad giga, vergeleken met die tere plantjes die er nu staan. Anderzijds, de blaadjes worden snel groot en taai, dus nu de planten zo hoog zijn moet ik echt goed zoeken naar jonge takjes.
Succes allemaal! Zullen we volgend jaar foto’s vergelijken? 🙂
O ja, wij hebben in Elst ook klei…