Dag tuin
Een hele week niet naar de tuin geweest, dat komt hier niet vaak voor, zelfs in de wintermaanden niet. Normaal gesproken zou ik het ernstig missen maar we hadden het te druk met de nieuwe keuken, de tegelzetters, het verven, het leren omgaan met een inductiekookplaat (de eerste 2 gebakken eieren waren oneetbaar verbrand :-)), opruimen, inruimen en soppen. Maar vandaag konden we eindelijk weer naar de tuin. Het kriebelde bijna een beetje, alsof we op vakantie gingen. En we troffen ook nog eens mooi weer!!
Wat zouden we eens kunnen gaan doen? Ik kan 1000 dingen opnoemen, van het nieuwe aardbeienbed eindelijk in orde maken, stekken en wieden, tot oogsten, omgewaaide planten opbinden, snoeien, water geven in de kas, etc..
De laatste keer dat we naar de tuin gingen (ruim een week geleden dus) leek het wel nazomer, zo warm en droog. Nu was het ook prachtig weer maar het is wel ineens herfst; de grond is kletsnat, de kleur in de tuin verandert, de eerste bladeren vallen en het water in de ton is al behoorlijk koud.
We zijn wel wat gewend, en we weten ook heus wel hoe de tuin er vorige week uitzag, maar toch moesten we even slikken toen we op de tuin kwamen: er is wel werk voor 6 maanden.
Zo ziet de tuin er nu uit (nou ja, een stukje daarvan):
Ik vind het eigenlijk nog best mooi, het is in ieder geval kleurrijk, met Tagetes erecta Elevate Orange, het Westerwold’s raaigras dat we op vrije stukjes hebben gezaaid, de donkerbladige bietjes van het ras McGregor, de rood bloeiende Salvia splendens Giant Form en de oranje snijbiet. Ja, er is ook veel onkruid. En veel omgewaaid. Veel te doen dus: opbinden, wegknippen, wieden, stokken uit de grond halen en opbrengen, oogsten, opruimen, en sommige soorten moeten naar de kas. Maar is geen plek in de kas. Want daar is de Japanse haver in die ene week tijd drie keer zo hoog geworden.
Ik zaaide eind juli wat komkommerkruid (Borago) en de zaailingen plantte ik tussen de gezaaide haver uit. Met het idee dat het misschien in het najaar of voorjaar wel zou kunnen gaan bloeien, en wie wil dat nou niet, van die blauwe bloempjes in een seizoen dat er weinig of niks bloeit.
We vinden het te vroeg om de haver al te gaan bedekken met mest, daar willen we eigenlijk tot in december mee wachten. En dus kunnen we ook geen groenteplanten in de kas uitplanten, en er niks in zaaien. En waar laat ik dan de matig winterharde planten in pot? Allemaal dilemma’s.
Dus, waar gaan we beginnen? Eerst de perzik- en pruimenboom snoeien, voor het te laat en te koud wordt. En de eerste mestkar (met paardenmest) was bezorgd, Ruud kon nog 3 kruiwagens bij elkaar schrapen van wat er naast was gevallen nadat andere tuinleden de mest hadden weten te bemachtigen.
En verder deden we bar weinig. Behalve kletsen. De mensen met wie we op de tuin altijd contact hebben kwamen allemaal even een praatje maken, we keken eens rond, bij onszelf en bij de buren, hoe het allemaal nog groeide, welke planten er ondertussen instorten. We bonden nog wel een Tagetes minuta op (ruim 2.50 meter hoog), en ik oogstte wat Dolichos-zaden. Ik gaf wat planten in potten water, Ruud ruimde het snoeiafval op. Maar we hebben verder dus weinig gedaan, als we in dit tempo doorwerken krijgen we het in een heel jaar nog niet af. Dat zou niet erg hoeven te zijn, ware het niet dat sommige karweitjes nu eenmaal wel voor een bepaalde tijd moeten worden gedaan.
En dus heb ik besloten om een lijstje van prioriteiten samen te stellen. Morgen ga ik stekken. We gaan niet meer heen en weer naar huis en naar zolder sjouwen met grote planten in potten: de minder winterharde planten in pot mogen de kas in (zodra er plaats is), en ik ga stekken nemen die ik in kleine potjes mee naar huis kan nemen, als back-up voor als de moederplant de winter niet overleeft. En de minder winterharde planten in de volle grond ga ik oppotten of bedekken. Dat is wat nu eerst moet gebeuren. Ruud gaat zich ondertussen storten op het nieuwe aardbeienbed, de stekken kunnen worden opgepot en naar hun nieuwe verhoogde bak worden verhuisd. En ik ga pepers oogsten, dan kunnen we die wellicht maandag, het schijnt dan te gaan regenen, schoonmaken en sambal maken. En er liggen in de schuur ook nog peren en appels, dan kan ik die ook gelijk verwerken tot jam en compote.
Op de foto hieronder zie je de peper (per 3 natuurlijk) van het ras Madre Vieja. Ze heeft de hele zomer in een pot buiten gestaan. Nu het kouder wordt mag ze in de kas, op een krukje, tussen de Japanse haver in. In de hoop dat er nog flink wat pepers rijpen. Er hangen er in ieder geval genoeg in.
En dan maak ik volgende week weer een nieuw lijstje. Zo gaan we stapje voor stapje de herfst in. Elke tuindag iets doen en elke week iets ‘af’ krijgen, dat is dit jaar handiger (en daardoor ook leuker) dan alleen maar naar het grote plaatje kijken en met vrees bedenken wat we allemaal nog moeten doen.
Tot slot heb ik nog wat te melden, maar ook nog iets te vragen. De melding: ik heb afgelopen week nog 2 inmaakrecepten op de website geplaatst, die van pittige courgettes in zoetzuur en van tomatenazijn
En dan tot slot nog een vraag: ik kocht een paar weken geleden in een tuincentrum deze plant. Onder de naam ‘Tuinplanten overig’, voor € 1,95 of zoiets. Te goedkoop om te laten staan. En te bijzonder ook. Het is een Cleome, dat is duidelijk. Maar ik denk dat het niet de ‘gewone’ eenjarige Cleome hassleriana is. Want die teelde ik al vaker. Die heeft hier altijd heldergroen blad, dit blad is donkerder en bijna blauwgroen. En bovendien heeft Cleome hassleriana behoorlijk gemene stekels, en bij deze plant voel ik niks, zelfs niet het begin van stekels. En nog iets: Cleome hassleriana wordt hier wel ruim 1.25 meter hoog. En deze Cleome (weliswaar in pot) blijft steken op ongeveer 50 centimeter. Heeft iemand enig idee welke Cleome dit zou kunnen zijn? Ze stond in een bak met vaste tuinplanten, als ze dat al is denk ik niet dat ze winterhard is. Ze staat nu in de koude kas maar ik denk erover om haar mee naar huis te nemen voor overwintering. Ik ben benieuwd!! En ondertussen zoek ik zelf natuurlijk ook verder. Ik hoop dat ze nog zaden maakt maar ik denk dat het daarvoor te laat is. En dat maakt informatie en daardoor weten hoe en waar ik haar het beste kan overwinteren nog belangrijker.
Mooi verslag weer,waar haal je de tijd vandaan?
Ik ben bezig om mijn moestuin leeg te maken,paprika geoogst,klein gesneden en de vriezer in
Boerenkool oogsten, bewerken en de vriezer in.
Hebben een machine,weet niet hoe het heet,maar geen eg in ieder geval.die de grond omspit in ieder geval.daarna weer alles inzetten om de grond voor volgend jaar weer vruchtbaar te maken.
Hallo Jeanne,
Soms weet ik ook niet waar ik de tijd vandaan haal :-). Ik weet wel dat het me niet altijd meer even goed lukt om alles ‘af’ te krijgen, er staan nog emmers met peren en appels in de schuur, ik ben druk met een zadenlijst die maar niet opschiet, er liggen nog 20 briefjes met recepten te wachten, ik wil nog schrijven over de teelt van chayote, en over druiven, we moeten nog heel veel dopen op de volkstuin maar ook in de achtertuin is het een beetje een ravage. Ach, dag voor dag, denk ik maar. En het lukt me steeds vaker om het gewoon even los te laten en te genieten :-). Misschien heb je een grelinette of iets vergelijkbaars.
Veel plezier en succes met de herfstklusjes in tuin en keuken!!
Diana
de Cleome is waarschijnlijkCleome Senorita Rosalita. De Senorita’s worden 8nderdaad m8 der hoog, bloeien eindeloos door.
Hallo Imkr,
Ja, dat is ze!! Dankjewel voor het meedenken en je reactie!
groetjes,
Diana
Hallo Diana ,even een vraagje over aardbei bed,de onze is zowat dichtgegroeid nu ,maar we dachten om te wachten tot het voorjaar ,en dan alle nieuwe plantjes er af te halen en inpotten te zetten tegen volgende herfts .Dan staan ze 3 jaar .Kan dat op deze manier ook ?
Veel kookplezier in de nieuwe keuken
Grts Stella
Hallo Stella,
Ja, dat kan ook prima hoor. Ik wil het graag nu nog doen omdat de grond nog warm is en de planten zo nog ‘aan kunnen slaan’ en kunnen groeien tot het echt koud wordt. Dat geeft volgend jaar een lichte voorsprong (en daardoor hopelijk volgend jaar al een heel kleine oogst). Maar als je aardbeistekken in de volle grond staan kunnen ze, mits ze voldoende ruimte hebben, ook nog wat groeien. Je zou, als je er tijd voor hebt, wellicht al wat teveel stekken kunnen verwijderen zodat de stekken die je volgend jaar uit wilt gaan zetten nog wat meer ruimte krijgen.
groetjes,
Diana
Bedankt Diana
Vorig jaar hier hetzelfde,bed was compleet dichtgegroeid. Een nieuw bed gemaakt met de mooiste grote stekken en stro om de plantjes heen. Dit jaar een extreem grote opbrengst van dat bed. ( Wat volgens alle ervaren onmogelijk was)
Hallo Diana
Je schrijft weer een heel herkenbaar stukje over hoe tuin nu is!
Zou het de Cleome Spinoza Sparkler kunnen zijn die word zo’n 50 cm! Ik ga volgende week weer mijn verzamelde zaden zaaien, ik kreeg zaden terug van de Baptista Australis ken die hoop ik weer op te kweken, ik heb hem jarenlang gehad, gedeeld en weggegeven maar helaas sloeg mijn stuk daarna niet meer aan, vandaar. Verder wens ik jullie heel veel plezier van jullie nieuwe keuken!!
Groetjes van Margriet M
Hallo Margriet,
Ik denk dat het, zoals Imkr en Ria aangeven, de Cleome senorita is (en dan het ras Rosalita).
Maar dankjewel voor het meedenken!!
De Baptisia is met haar koningsblauwe bloemen ook een prachtige plant, veel succes met het zaaien!
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Ik heb de genoemde Cleome ook, of liever gezegd ik had haar ook. De slakken hebben er van gesmuld. Dit jaar gekocht bij kwekerij Morning Glory, er waren verschillende kleuren (https://www.kwekerijmorningglory.nl/plant/cleome-senorita-carolina-kattesnor/) .
Zoals je daar kunt lezen is ze steriel, misschien lukt het om stekken te nemen.
Groetjes, Ria
Hallo Ria,
Dankjewel voor je reactie en het meedenken!!
Ik denk inderdaad nu ook dat het een Cleome Senorita is. Of het de Carolina of Rosalita is durf ik nog even niet te zeggen, er zit duidelijk verschil tussen de roze en de lila bloemen maar op internet worden de namen wat door elkaar gebruikt. Het maakt me ook niet heel veel uit, ik ben blij dat ik weet dat het een Senorita is! Jammer dat ze geen zaden geeft. En op internet vind ik heel veel informatie dat ze eenjarig is. Maar als ze eenjarig en steriel is zou ze uitsterven. Dus ze moet toch een vaste plant zijn die niet winterhard is (bedenk ik dan met mijn boerentuinlogica :-)). Ik ga haar zeker proberen te stekken want ik vind haar prachtig, dank voor de tip!
groetjes,
Diana
Hoi Diana
Je gaat de kers nu snoeien dacht dat het nuet meer kon
De pruim kan die ook nog
Gr rita
Hallo Rita,
Wij hebben geen kers maar een perzik en een pruim. En ik heb ze een paar dagen geleden gesnoeid omdat dat nodig was, maar het waren alleen dunne takken. Dikke takken zou ik zelf nu zeker niet meer snoeien, en sowieso liever niet snoeien maar bij onze 2 bomen die ik een leivorm probeer te maken kon het even niet anders. Steenfruit zoals kers, pruim, perzik, etc. zijn gevoelig voor loodglans, een schimmelziekte die koel en vochtig weer houdt en via snoeiwonden de bommen binnendringt en ernstige schade kan veroorzaken. Om die reden snoei je die bomen direct na de oogst, wanneer het nog warm en droog is. Gelukkig was het deze week ook redelijk warme en droog maar de temperatuur zakt de komende week snel en het wordt ook weer vochtiger. Dus er is een risico als je nu je pruimenboom nog gaat snoeien. Googel vooral even op ´pruimenboom snoeien loodglans´ voor meer informatie.
groetjes,
Diana
Dag Diana,
Betreffende de zoetzuur opgelegde courgetten, had ik zelf voldoende vocht. Ik merk wel een paar verschillen in het recept. Dag 2, bij het opkoken van de azijn, suiker etc heb ik dit met deksel op de pot gedaan om verdamping te vermijden.
Na het koken heb ik onmiddelijk de courgetten ingedaan en deksel op de pot.
Dag 3 heb ik onmiddelijk het mengsel opgekookt zonder dit te filteren.
Ik weet niet of het daaraan ligt, het is in elk geval nog minder werk 🙂
Groetjes
Carine
Hallo Carine,
Dank voor de aanvulling! Ik zal het even onder het recept zetten, inclusief je eigen originele recept. Ik kam echt serieus veel vocht te kort. Ik had bedacht dat het op dag 3 handig zou zijn eerst het vocht te koken en dan pas de courgettes erin terug te doen zodat het niet te lang duurde voor het mengsel kookte en de courgettes dan zacht zouden worden.
groetjes,
Diana
courgette, voor mij bekend recept. Alleen voegik er wat rode paprika aan toe voor de kleur! Staat leuker. Ziet er leuker uit.
Gr. Wim
Beste Diana,
Hopelijk ben je er al uit wb die Cleome! Mijn hart sprong blij op bij de foto aan het begin, die prachtig geel/oranje bloemen met donker bol hartje. Zag ik laatst bij iemand in de tuin, maar die wist de naam niet. Helaas ook in je blog niet genoemd. Is het een rudbeckia?? Welke??
met vriendelijke groet,
Wil
Hallo Wil,
Ja, ik ben heel goed geholpen, het is Cleome Senorita Rosalita en ik heb er afgelopen weekend stekken van genomen die ik thuis ga proberen te overwinteren.
Over je vraag over de foto bovenaan het blog: het is inderdaad een Rudbeckia en wel Rudbeckia hirta Cappuccino. Je vindt er hier nog wat meer foto’s van: Rudbeckia (dat zijn nog wat oudere foto’s van de vorige keer dat ik haar teelde, de nieuwe foto’s van dit jaar moet er nog bij zetten). Ze is vooralsnog mijn favoriete Rudbeckia, omdat de bloemen zo groot (ruim 10 cm) en opvallend gekleurd zijn, en ze zo rijk en bloeit.
groetjes,
Diana
p.s.: voor het leuk nog 2 foto’s van deze Rudbeckia, dit vind ik een mooie combinatie dit jaar met Amaranthus Hopi Red Dye:
En dit is nog een foto van de rijke bloei:
Dag Diana,
Een prachtige Rudbeckia! Hoe hoog wordt hij ongeveer?
Ik wil ook nog even zeggen dat ik weer een berichtje krijg als er een reactie is geplaatst.
Groetjes,
Ria
Hallo Ria,
Dankjewel dat je meldt dat je weer een berichtje krijgt van het plaatsen van een reactie, fijn dat het Augus blijkbar is gelukt om te repareren wat er blijkbaar defect was.
De Rudbeckia heb ik al eerder in de volle grond van de tuin gehad, toen werd ze zo´n 60 tot 70 centimeter hoog. En dit jaar stonden de planten (ik had er 3 verspreid over de tuin) in verhoogde bakken. Ze deden het er prima en hadden geen last van de droogte, bloeien net zo rijk, maar de planten bleven dit jaar wel iets kleiner, zo’n 50 tot 60 centimeter.
groetjes,
Diana
Diana, hartelijk dank voor de Rudbeckia informatie.
Ria
Hallo Diana, nog even een vraagje ,ik wil buiten winteruitjes zetten ,noet ik die ook afdekken tegen de uivlieg of preimineer in het voorjaar ? Ik wil ze wel vroeg uitdoen . Misschien vliegen ze dan nog niet bedankt hoor .grts Stella
Hallo Stella,
Ja, ik vrees dat de preimineervlieg in de herfst weer terugkomt (en dan vaak de preien aantast), je zult je uien inderdaad weer moeten beschermen. In de winter zijn ze weg maar in maart komen ze weer terug. Op de pagina van de preimineervlieg heb ik, geloof ik, wel wat geschreven over de cycli (wanneer ze komen en weer gaan en weer komen).
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Afgelopen week heb ik de zaaiagenda ontvangen en ben er heel blij mee! Superpraktisch en overzichtelijk, dank je wel! Die bladlegger met icoontjesuitleg is ook top! Ik heb veel zin om hier veel mee te gaan doen! Ik ben net een beetje gestart met moestuinieren en heb hier dus heel veel aan. Ook de icoontjes die voor de wisselteelt van belang zijn zijn gewoon superfijn om een planning te maken. Ik begrijp waarom je niet de oogst in de agenda hebt verwerkt, je uitleg daarover is duidelijk. Is het anders misschien een optie om bij de icoontjes ook aan te geven na hoeveel tijd (weken, maanden) je kan oogsten? Dat lijkt mij handig. Dan kan je handig plannen wat je bijvoorbeeld in maart wilt zaaien zodat je op verschillende momenten kan oogsten. Dat niet alles tegelijk ‘klaar’ is zeg maar. Maar misschien is dit een vraag die alleen een beginner zou stellen .
Hartelijke groet en nogmaals dank voor de handige motiverende agenda!
Hallo Inge,
Wat leuk dat je de agenda hebt gekocht en er blij mee bent!!
En dankjewel voor de tip! Laura is altijd heel streng, zij heeft de vormgeving gedaan en wil dat het zeker niet te vol of teveel wordt maar dat je de meest handige informatie in één oogopslag kunt zien. Ik zou er wel een mogelijk aantal dagen of weken bij kunnen vermelden maar dat zouden dan 2 getallen moeten zijn, omdat het niet per week te voorspellen is. Bijvoorbeeld tomaten: er zijn extra vroege rassen die je al 55 tot 60 dagen na het uitplanten van de zaailingen kunt oogsten. Maar er zijn ook late rassen die je pas 100 tot 110 dagen na het uitplanten van de zaailingen kunt oogsten, het getal zou dan 55-110 worden en of mensen daar dan nog veel aan hebben durf ik niet te zeggen. En of Laura dat ergens in een schema met icoontjes kan en wil proppen durf ik ook niet te zeggen :-). Maar het is zeker iets waar ik nog eens goed naar zal kijken (zoals tellen vanaf het moment van zaaien of tellen vanaf het moment van uitplanten (maar niet alles wordt voorgezaaid), en wat ik eens met Laura zal bespreken. Het is ook iets wat misschien niet in de schema’s hoeft maar ook in een lijst op een aparte pagina kan. Dit is de 4e druk en ik durf niet te zeggen of er ooit ook nog een 5e druk komt, op een gegeven moment heeft iedereen die er interesse in had/heeft wel een agenda, denk ik zo. Maar mocht dat het geval zijn neem ik je tip zeker mee!
Heel veel plezier met je planning en het gebruik van de agenda!!
groetjes,
Diana