Dapper
De Borago officinalis (komkommerkruid) is door alle kou nog net zo groot als drie weken geleden, veel hoger dan zo’n 15 centimeter is ze niet. Maar wel al een dapper bloempje, opvallend blauw in een verder nog veel te kale tuin.
Ik vind mezelf trouwens ook dapper, zaterdag nog met winterjas en trui aan, gisteren in t-shirt, en vandaag de winterjas weer aan. 10 graden te koud voor deze tijd van het jaar, het is niet anders. Als er dan maar wel een mooie, droge zomer komt.
Er zijn planten die last hebben van de kou, van Hosta (pas net boven de grond piepend) tot de buitentomaten (blad wat aan het verkleuren, niet groeien). Maar er zijn ook planten die nergens last van hebben, de uien groeien prima, en dat geldt ook voor de aardappelen, knoflook, koolsoorten, sla en andijvie.
In de kas is het ook niet warm (gisteren wel), maar alles groeit daar toch in ieder geval wel iets. De eerste bloempjes in een peper gezien, sommige tomaten bloeien al prima, maar de komkommer staat ook maar stil te wachten op warmer weer.
De Agastache Golden Jubilee heeft de winter overleefd, dat is ook heel dapper, want heel winterhard is ze niet, en dan staat ze hier ook nog in de vette klei, ik had haar ook nog eens niet afgedekt, en de winter was toch best streng (en lang). Alles bij elkaar dus erg knap dat ze er weer is. Ze heeft het wel koud, dat kun je zien aan het blad dat wat paars verkleurt in de toppen. Dat de rest van het blad geelgroen is telt niet, want deze Agastache heeft geelgroen blad (en dat steekt erg mooi af bij de lilapaarse bloeiaartjes in de zomer). En dit jaar dubbel zo blij met haar, want niet alleen mooi en lekker geurend, maar dit jaar mag ze ook nog in de thee :-).
Ook de tuinbonen, peulen en erwten trekken zich niets van de kou aan, de peultjes staan in knop, de tuinbonen bloeien (al zijn ze dit jaar wel kleiner/lager dan normaal). Daarentegen hebben stokbonen, pronkbonen en stambonen wel last van de kou (en de 30 millimeter regen die er op donderdag en vrijdag viel). Ze staan er nog niet eens zo slecht bij, maar staan gewoon nog net zo groot als 2 weken geleden te wachten op beter weer.
De appel is uitgebloeid en begint appels te vormen, idem voor de peer, de aardbeien bloeien, de kweepeer staat nu vol in bloei. De blauwe bes bloeit, de zwarte bes is al bijna uitgebloeid, en ook de aalbes begint de eerste bessen te maken (foto). Ze lijken zich allemaal vooralsnog niks aan te trekken van het koude weer.
Ik wel, gisteren was het heerlijk op de tuin. Vandaag te koud en vooral te nat. En dus een dagje tijd voor de computer. Ik ga straks de zadenlijst van afgelopen jaar sluiten. En dan ga ik voorzichtig beginnen met de eerste beschrijvingen voor de zadenlijst van 2013, uiteraard achter de schermen, en zo lang het zo koud is, valt er zowiezo niks te oogsten :-).
p.s.: ik zie zojuist in de tv-gids staan dat de Chelsea Flower Show weer is begonnen. Mocht je toch een beetje lentegevoel willen kweken in deze koude dagen, kijk dan vooral vanavond van 21.00 tot 22.00 uur naar BBC 2. De uitzendingen zijn de hele week, zelfde net, zelfde tijd (en overdag ook op BBC 1), je ziet er heel veel showtuinen, achtergronden bij ontwerpen, bloemen en planten, exposanten, etc. Weinig groenten maar heel veel bijzondere bloemen en planten, en erg leuk om naar te kijken (vind ik). Informatie via de website:
hoy diana
ik heb een tijdje geleden gelezen op he site over knolvoet behandele of voorkomen
iets van behandelen met zout maar ik kan hier niks meer over terugvinden
weet jij mischien nog of dit helpt en hoe precies gr petro
Je kunt dat hier vinden: https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/koolgewassen/bloemkool/
hoi Diana,
Hier zijn mijn tuinbonen ook opmerkelijk kleiner dan vorig jaar. Dank dat ze nu nog maar 20 à 30 cm zijn… Normaal moeten ze nu toch al hoger zijn dacht ik.
Daarnet nog een tweede teleurstelling gezien: mijn komkommerplanten die ik buiten gezet heb verslappen en zijn kapot aan het gaan. Eentje uitgetrokken en wat zie ik: er schiet bijna niets meer van de wortel over 🙁
Op het eerste zicht zie geen insecten of wormen die aan de wortel vreten, dus waarschijnlijk een schimmel ofzo ? Of is dit door het koude, natte weer dat de wortel rot?
Ook heb ik pastinaak en worteltjes gezaaid 3 weken terug, maar voorlopig is er niets te zien.
Voor de rest doen de ajuien, sjalotten, kolen, sla, erwten, radijzen, raapsteeltjes, aardappelen het wel goed 🙂
Hallo Brecht,
Tuinbonen zouden nu inderdaad al hoger mogen zijn, uiteraard ook afhankelijk van ras en zaaimoment (maar in ieder geval hoger wanneer de bloei begint).
Ik vind ze toch niet lekker. De tuinbonen staan hier voor Ruud, de kapucijners voor mij (en die vind ik wel lekker, en die doen het prima :-)).
Het is nog wel een tijd droog en warm geweest, en daarvoor koud, en daarna ook weer koud. Hier kiemen de pastinaken ook niet, maar pastinaken zijn niet lang kiemkreachtig en ik vermoed dat dat hier de reden is. Worteltjes kiemen hier onregelmatig; de Parijse worteltjes staan allemaal boven, winterpeen nog niet de helft, paarse wortelen dan weer wel prima.
Hier is er veel regen gevallen en het is koud. Beiden zijn slecht voor jonge komkommerzaailingen (zoals komkommerzaden ook al kunnen rotten en dood gaan in de koude/natte grond),
groetjes,
Diana
ik heb de komkommers in een tunnel staan, uit de wind en vooral de regen…voorlopig laat ik dat nog maar even zo.
Hier gaan de komkommers ook dood…….gewoon te koud en te nat!
Ik ga maar nieuwe zaaien, dan kan ik strakjes alles vervangen wat niet overleeft…….
Overigens doen de reguliere groenten zoals aardappelen, uien, knoflook, kolen en bladgroenten het prima hoor, dus zoveel kommer en kwel is het nog niet…… 😉
Maar niets is lekkerder dan een komkommer uit eigen kweek, vandaar dat ik er meestal een stuk of 3 in de koude bak leg en een stuk of 20 op de koude grond zet.
Daar gebruik ik dan uiteraard wel landrassen voor en de opbrengst is natuurlijk veel minder…….maar wel erg lekker! 🙂
Hoi Diana,
Een paar jaar geleden van jouw wat tuinzaden zaden “gekocht”. Ik heb daar nu nog plezier van. Toevallig kwam ik jouw visitekaartje vandaag weer tegen….Heb jij nog steeds zaden in de “aanbieding” of ben je daar mee gestopt?
Toch weer erg fijn om je blog te lezen.
Groetjes uit Heerenveen
Hallo Annie,
Leuk om te horen dat de zaden het in ieder goed hebben gedaan en je er nu zelf zaden van oogst!
Heel toevallig heb ik gisteren de zadenlijst gesloten en de zaden uitgezocht en opgeruimd. Ik weet niet of je iets speciaals zoekt, maar het is nu eigenlijk toch al heel laat om nog te zaaien. Ik mail je even persoonlijk…..
groetjes, Diana
Hoi Diana,
leuk dat je toch nog de moed er in houdt 🙂 Het is echt erg frusterend weer, ook door de vele regenval valt er vrijwel niet te werken in de tuin. Jij hebt geloof ik ook kleigrond daar hé? Grond slaat ook weer meteen dicht door de regen… alles moet binnen gehouden worden en daardoor staat de boel bomvol hier. Laten we hopelijk dat juni een stuk droger en warmer wordt!
Ha Meatfreak,
Jawel hoor, zolang er nog niets onder water staat blijven we erin geloven :-).
Ook hier kleigrond ja, zojuist even naar de tuin geweest om te kijken; aardbeien staan onder water, net als de sojabonen, en de komkommer in de kas, voor de rest is het kletsnat maar niet echt onder water. Morgen op de kritieke stukken wat gaten prikken met de lange riek. En dan hopen dat het wat opdroogt, want donderdag schijnt er een nieuwe ‘zondvloed’ te komen (hier in 4 dagen al 50 millimeter regen gehad). Enig lichtpuntje; na het weekend schijnt het wel echt droger en warmer te worden.
groetjes,
Diana
Diana,
Hoe staat het met je prei?
De mijne lijkt wel stil te staan in ontwikkeling.
Hoe doe jij het?
Mvg
JJH
De prei is vooral nat en koud 🙂
Ik heb voor alle zekerheid afgelopen weekend een bosje plantprei van 50 stuks gekocht.
Het duurde dit jaar lang voor de zaden kiemden en het duurt sindsdien ook erg lang voor de zaailingen een beetje willen groeien.
Ik heb de zaaisels (zomer- en winterprei) 2 weken geleden een klein beetje bloedmeel gegeven en er lijkt nu een klein beetje groei in te komen.
Ik ga er wel vanuit dat wanneer volgende week de temperatuur echt gaat stijgen, ze alsnog wel een kleine groeispurt zullen maken. Ze zijn echter nog lang niet groot genoeg om uit te planten.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Ik was ook al aan het overwegen om preiplantjes te gaan kopen omdat mijn eigen zaai nog niet echt aan de maat is. Waar koop jij zo’n bosje? En is dat dan zomer of winterprei? Ik heb hier bij een tuincentrum wel prei gezien maar die staan dan per stuk in een perskluitje. Kosten 1 euro voor 10 stuks. Is dat te duur?
Groetjes
Angelika
Hallo Angelika,
Preiplanten zijn niet zo goedkoop (en dat is best logisch want ook de kweker is best lang bezig om ze ‘potlooddik’ te krijgen, zeker als je het vergelijkt met bijvoorbeeld sla of kool). Hier kost een bosje preiplanten van 50 stuks euro 5,00. Dus dat is per stuk hetzelfde. En dat is dan zomerprei.
Ik hoop dat we eind juni zelf uit de zaden mooie zomer- en winterprei hebben om uit te planten, en dat is dan een maand later dan normaal.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Ik wilde je gewoon even zeggen dat je de dingen zo leuk kan zeggen !
Je dagboek is gezellig om te lezen, vaak komt er een glimlach op mijn mond… 🙂
Fijne tips, krijg weer zin om in de tuin te werken, ook al is het hier ook koud en nat. Maar niet voor lang hoop ik, ik gá voor die mooie lange warme zomer die eraan komt !! 😀
Hi Diana,
Wat een geweldige site. Ik had een vraagje over jouw grapefruitmunt. Zou je mij aub kunnen emailen?
Mel
aardappelen groeien langzamer dan gewoon maar het wordt al beter.hoe is dat bij jullie in het westen ?
walthera
Hallo Walthera,
Hier zijn de aardappelplanten ook nog wat kleiner dan normaal.
Zoals je op de foto in het tuindagboek van 10 juni kunt zien bloeien ze wel al.
Maar de oogst zal wel, net als het planten, een week of 3 tot 4 later dan normaal zijn.
groetjes,
Diana