Courgette Sott’Olio

Ingredienten

  • 2 kilo courgettes
  • 250 cc natuurazijn
  • 500 cc witte wijn
  • 2 eetlepels zout
  • kruiden naar smaak (bijvoorbeeld knoflook, rozemarijn, laurier, peterselie, munt, chilipeper, sjalot)
  • Extra vierge olijfolie

Details

(9 beoordelingen)

Bron: Laura Farinacci
Voorbereiding: 60 minuten
Kooktijd: 20 minuten
Totale tijd: 80 minuten
Soort keuken: Italiaans

Ik kreeg dit recept van onze half Italiaanse tuinbuurvrouw Laura en ik probeer dit dit jaar voor het eerst. Hoe lang het houdbaar is durf ik nu nog niet te zeggen maar het zou zeker een half tot een heel jaar houdbaar zijn. Ik ga het ervaren en laat het hier in de loop van 2021 of begin 2022 weten. Als je trouwens op Sott’Olio googelt vind je nog meer inmaak die op ongeveer dezelfde manier wordt gemaakt; van aubergines en paprika’s tot zelfs bloemkoolroosjes.

Dit is in ieder geval erg lekker! Zie het vooral als iets dat je als/bij antipasti kunt gebruiken, op een tafel met knapperig brood, misschiet wat kaas, olijven, een tomatensalade, etc.. Maar ook lekker in een gemengde salade. De plakjes courgette zijn hartig, friszurig, iets olieachtig, en stevig van structuur (niet knapperig maar zeker ook niet zacht). Met de kruiden mag je zelf variëren. Ik gebruikte voor de eerste keer 1 teentje knoflook en wat peterselie, maar de volgende keer ga ik zeker wat meer kruiden gebruiken (in ieder geval meer tenen knoflook maar bijvoorbeeld ook een laurierblaadje per potje, of misschien een chilipepertje en een takje rozemarijn, en munt en peterselie wordt ook vaak genoemd als een lekkere combinatie). Kies altijd 2 of maximaal 3 kruiden zodat je ze goed kunt proeven, bij het gebruik van teveel verschillende kruiden wordt het een kakofonie van smaken die je niet goed meer kunt proeven.

Ik vind het een spannend recept omdat het koud in potten gaat en dan blijkbaar toch een flink aantal maanden kan worden bewaard. Ik ben dus zelf ook heel benieuwd! Vooralsnog vinden we het heel lekker. En als een potje leeg is hoef je de olie niet weg te gooien, die kun je nog prima in een dressing of marinade gebruiken.

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Was de courgettes en snijd kop en kont eraf. Snijd de courgettes in de lengte in vieren en verwijder de zaadlijsten. Snijd de courgettes vervolgens zoals je wilt, in plakjes of langwerpige reepjes (maar dat hygiënisch en netjes rechtop in de potten zetten vind ik altijd lastig :-)).

Stap 2: Koken

Breng de azijn met de witte wijn aan de kook. Voeg dan zout toe en roer tot het is opgelost. Kook vervolgens de courgetteplakjes of -reepjes in delen in het azijnmengsel. Kook elk portie 3 tot 4 minuten en schep de courgette er dan met een schuimspaan uit en laat in een vergiet uitlekken. Als je alle courgetteplakjes hebt gekookt laat je ze nog een uurtje in de vergiet uitlekken. Het azijnmengsel gebruik je verder niet meer.

Stap 3: Rusten

Doe de courgetteplakjes of -reepjes in een theedoek, stop rondom goed in en leg terug in de vergiet. Leg iets zwaars op de courgettes in de theedoek (zodat zoveel mogelijk vocht eruit wordt gedrukt) en zet de vergiet op een schaal (zodat eventueel vocht daarin uit kan druppelen). Laat minimaal 4 uur maar liever een hele nacht op een koele plaats staan.

Stap 4: Mengen

Verwijder de verzwaring en theedoek en doe de courgettes in een schaal. Pel, was, droog en/of snijd de kruiden die je wilt gebruiken klein. Meng de kruiden met de courgettes.

Stap 5: Vullen

Maak de potten die je wilt gebruiken schoon (ik vulde met dit recept 6 potten van 300 cc), en steriliseer ze zoals je gewend bent (ik giet altijd kokend water met soda in potten en deksel en spoel ze na met kokendheet water dat ik in de potten laat staan tot ik ze ga vullen). Vul de potten met de courgettes met kruiden, duw goed aan zodat ze 'opeengepakt' in de potten zitten. Giet er dan zoveel olijfolie op tot ze onder de olie staan. Tik een paar keer zodat eventuele luchtbellen verdwijnen en giet dan eventueel nog wat olie bij. Sluit de potten met de deksels. Laat minimaal 4 weken rusten en de smaken intrekken voor je het gaat eten. Je kunt een opengemaakte pot in de koelkast bewaren maar bedenk dat je het dan wel op tijd uit de koelkast haalt want de olie stolt in de koelkast. Als je een schone vork gebruikt en de pot daarna direct weer afsluit is bewaren in de koelkast in principe niet nodig.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief