Thee uit eigen tuin
En weer veel gedaan dit weekend. Heel veel gezaaid, verspeend, en nog meer uitgeplant. Van peterselie en éénjarigen tot kruiden, nog wat tomaten en pepers. Zo langzamerhand begint het aantal bakken met zaailingen af te nemen, en dat is maar goed ook want alle zaaitray’s, potjes, bakken, etc. moeten met dit zonnige weer om de dag water. Bovendien staan tussen alle bakken en tray’s de tomatenzaailingen uitgeplant en die groeien al goed.
De eerste tomatenzaailingen gaan zelfs al bloeien. En dat heeft niks met kennis of kunde te maken, maar alles met rassen die vroeg zijn. Zelfs de struiktomaat Sophie’s Choice buiten begint al te bloeien (foto), maar in de kas ook Black Pear, Polar Star, etc. Er zijn trouwens ook nog genoeg tomatenzaailingen die nog heel klein zijn, of al groter maar gewoon later zijn en nog lang niet bloeien.
Ondertussen ook al stokbonen (Pastoral), stambonen (Amethyst), pronkbonen (Sun Bright) en sojabonen (Fledderjohn) voorgezaaid. ik zaai ze door 3 tot 5 bonen (afhankelijk van soort en ras) in een bak te zaaien.
De bak is een plastic bak waar bijvoorbeeld vlees uit de supermarkt in zat, met een schaar gaten onderin gemaakt voor de afwatering, en gevuld met een mengsel van 3 delen potgrond en 1 deel brekerzand. Hoopjes zaden erop leggen, een centimeter of 2 tot 3 naar beneden duwen, afdekken met hetzelfde potgrondmengsel. 1 keer water geven maar verder zo min mogelijk (want bonenzaden rotten snel als ze te nat liggen). En dan hoop ik over een week of 2 ‘dotjes’ met 3 bonen uit de bak te kunnen halen en uit te planten.
En dan tot slot nog een foto van vanmiddag. In de zon, thee uit eigen tuin. We kunnen nog niet heel veel oogsten, maar dat komt vanzelf. In de theepot met kokend water hebben we plakjes rabarber, blad van zwarte bes, blad van Monarda, blad van citroenmelisse, blad van Stevia en bloemblaadjes van de bloeiende erenboom gedaan.
Het was erg lekker, maar nog vatbaar voor verbetering. Elke keer proeven en weer wat toevoegen of weghalen, zo hopen we een lekker recept te hebben komende zomer (en uiteraard meerdere recepten, voor zomerthee, vruchtenthee, winterthee, etc.).
Even een vraagje….
mijn bonen rijzen d epan uit !! de klimbonen zitten al in de luxaflex en de lage bonen zijn nu ongeveer 25 cm hoog.
kan ik ze zometeen in de tuin een stuk lager planten?
de eerste bladeren zitten op ca 10 cm , kan ik ze zo diep planten of gaat dat niet goed?
In principe kun je bonen wel wat dieper uitplanten dan dat ze in een zaaibak staan. Maar of dat nodig is durf ik niet te zeggen, want ik weet niet hoe lang je zaailingen zijn. 10 centimeter klinkt helemaal niet overdreven hoog hoor. Kijk even naar de foto op de pagina over boontjes, bij de alinea over zaaien: https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/peulgewassen/boontjes/
Dat is in principe gezonde groei, ik schat een centimeter of 5 tot 7 steeltjes voor het blad begint, en die bonen hoeven niet dieper te worden geplant. Plant ze zeker niet zo diep dat alleen de blaadjes net boven de grond uitsteken. Alles wat ze langer/hoger zijn dan op de foto kun je wat dieper uitplanten.
groetjes,
Diana
dank je voor je uitleg…
ik ga ze morgen met grote durf uitplanten… ze zijn gewoon niet meer te houden in het bakje!! de stokbonen zitten al half in de luxaflex , eerst nog maar even een vliesdoekje erom en een schietgebedje kan nooit kwaad…
Wat heerlijk hè eigengemaakte thee!
Ik heb toevallig ook afgelopen week wat blaadjes van de zwarte bes en salie gebruikt om thee te maken. Zo experimenteer ik ook verder. Smaak vind ik wel wennen.
Kleur vind ik trouwens ook wennen 🙂 Maar het is zeker niet vies, en het komt zeker goed wanneer we wat meer soorten kruiden kunnen gaan oogsten. Vorige week thee gezet van ananasmunt met citroenmelisse, die was al erg lekker. Maar het is nog even wachten op ‘smaakbommen’ als aardbeien, bessen, citroenverbena, etc., dan kunnen we nog meer experimenteren en een mooie mix samenstellen die we dan ook willen gaan drogen voor de winter.
Succes met jouw thee-experiment!
Diana
ik heb de bonen vorige week gezaaid en heb al mooie dotjes…van de week gaan ze mn broeibak in om daar nog een klein weekje te blijven. Daarna plant ik ze uit, eventueel met behulp van een tunnel voor de zekerheid.
Mijn volle grond komkommers doen het ook top!
Dag Diana,
Op deze prachtige koningsdag, nog even hangend op de bank, toch maar even mijn vragen aan jou stellen.
Ik ga vandaag de pepers thuis in grotere potten zetten, vanwege een vakantie op de vruchtendagen, gaan ze toch pas 17 mei de kas in, en volgens mij hebben ze toch echt nu meer ruimte nodig. Dus in grote potten in potgrond, dan hebben ze weer even genoeg te eten… Ik hoop dat ik daar goed aan doe, het bijft toch zoeken zo’n eerste jaar, zelfs met alle goede adviezen. Ben benieuwd hoe jij daar over denkt, al kun jij de planten niet zien… Wij wonen in Soesterberg op het zand, nog steeds nachtvorst.
Dan mijn andere vraag. Ondanks een kalkgift in februari, overal in de tuin en ook in de peperkas ph 5, behalve in de tomatenkas daar een ph van 7. Wat doe ik er aan? Mag nu geen kalk meer geven heb ik begrepen… In het najaar ga ik natuurlijk goed kalken, maar voor nu blijft het toch moeilijk wat te doen. De aardappels houden wel van zuur, maar de rest.. Wel heb ik begrepen dat op het zand de ph lager mag zijn. Misschien heb je nog een advies?
Alvast bedankt, en ik blijf genieten van jouw verslagen. O ja, nog een vraagje, heb je nog een fotootje van jouw bloemen zaailingen? Hoeveel zaai je bij elkaar, de groenten lukken wel, maar de bloemen vind ik nog lastig.
Hallo Janneke,
Het blijft moeilijk voor mij om in te schatten wat je moet doen. Hier staat alles in de grond, zowel in de kas als buiten, tomaten, pepers, paprika”s emn aubergines. En dat gaat hier prima. Maar ik zag wel op de website van knmi dat er wel 5 graden verschil is tussen 18 kilometer van de kust in Zuidwest Nederland en Noordoost Nederland. Als je zelf wilt wachten tot 17 mei, dan vooral doen, je ziet zelf het best hoe je zaailingen eruit zien, en je weet zelf het best hoe de temperatuur in je woonplaats is.
Wij hebben zelf kalkrijke grond op vette klei. Wij kalken eens per 3 jaar. In principe mag je volgens mij kalken wanner je wilt, het reageert alleen op voedingsstoffen in de bodem, dus de Ph verandert, maar ook de voedingstoestand, en of je dat wilt is de vraag. Aardappelen houden ook niet zo van zure grond hoor (daarom worden ze vooral heel veel geteeld in het Westen van Nederland, net als kool :-)).
Kijk voor een foto van de bloemenzaailingen even in het tuindagboek van 19 april, daar zie je een bak vol met bloemenzaailingen. Hoeveel zaailingen per potje is heel moeilijk aan te geven, Ipomoea’s 3 per potje, Nicotiana (fijn zaad) heel dun meerdere zaden verspreid over het potje, Mirabilis 1 per potje, Calendula’s 5 tot 7 per potje. Het hangt dus af van het soort zaad, en vooral soort plant.
groetjes, Diana
plant je de bonen dan ook in groepjes van 3 of maak je ze los?
Ik plant ze inderdaad per 3 samen uit. Sommige soorten (bijvoorbeeld Chinese boontjes, die zijn en blijven kleiner dan andere bonen) zaai ik ook wel eens per 5 samen.
Uiteraard zet ik de dotjes zaailingen wel ietsje verder uit elkaar dan wanneer ik 1 zaailing zou uitplanten (op ongeveer 10-12 centimeter). Met dotjes van 3 krijg je wat vollere planten met goede opbrengst (want je bespaart met 3 bonen per 10-12 centimeter toch weer ruimte in vergelijking met 1 boon per 8 centimeter (net zoals bij paprika’s en pepers…… ik heb een tik met ‘3 bij elkaar’ begin ik te merken :-)).
Diana
thanks, ik ga het eens testen 🙂
Wat betreft vleesschaalbakjes, ik prik er altijd gaatjes d.m.v een soldeerbout. Gaat heel rap en handig. Misschien heb je er wat aan.
Nathalie
Hallo Nathalie,
Een soldeerbout heb ik zelf niet, ik gebruik een grote spijker die ik even in het vlammetje van het gasstel heet heb gemaakt. En anders knip ik er gewoon met een schaar gaatjes in, is een beetje priegelen maar gaat bij gebrek aan beter eigenlijk ook best makkelijk.
groetjes, Diana
Hoi Diana,
Ik zie dat je bonen per 3 of 5 zaait. Doe je dit ook met kouseband?
Groetjes Sanne
Hallo Sanne,
Als ik kouseband zaai, doe ik dat met 5 boontjes per stok, maar dat is wat ik prettig vind hoor. Er zijn ook mensen die minder bonen per stok leggen en de stokken dan iets dichter bij elkaar zetten. Hier zet ik stokken voor kouseband op 25 tot 30 centimeter van elkaar.
groetjes,
Diana
Bedankt!!!!