Goudsbloemolie

Ingredienten

  • Goudsbloemen
  • Olie (zie toelichting bovenaan deze pagina)

Details

(11 beoordelingen)

Bron: Diana
Voorbereiding: 10 minuten
Kooktijd: 10 minuten
Totale tijd: 20 minuten

In 2020 begon ik me te interesseren voor het maken van verzorgingsproducten met bloemen, kruiden, etc. uit eigen tuin. Dat komt omdat ik last kreeg van rode droge plekjes op mijn handen en armen, door de rozendoornen en courgette- en komkommerbladeren, en alles wat je verder in de tuin tegenkomt (ik heb altijd wel ergens een schaafwondje, blauwe plek of wondje doordat ik ergens langsloopt en schamp, iets met stekels vastpak, mezelf snijd met een mesje als ik iets oogst, etc. :-). En calendulazalf die je in de winkel kunt kopen werkt tegen dat soort kleine plekje best goed. Maar ik heb een tuin vol Calendula (goudsbloemen) :-). En dus zocht ik op informatie en vond meerdere recepten voor zalf, tinctuur, olie, etc. Ik maak sindsdien zelf calendulaolie.

Over de olie: ik las eens ergens op internet dat heel goedkope olie helemaal niets meer bevat: geen enkele goede stof, dat is er allemaal uit gefilterd. Maar ook geen enkele slechte stof (van bijvoorbeeld herbiciden, luchtvervuiling, etc.). En dat maakt haar dan toch ook geschikt voor dit doeleinde. Ik gebruik zelf heel graag amandelolie voor verzorgingsrecepten, omdat het prettig/mollig vet is, je het daardoor goed kan inwrijven en redelijk snel intrekt. Maar bedenk en ervaar zelf vooral welke olie je prettig in gebruik vindt, ook in geur, en natuurlijk prijstechnisch gezien. Je kunt kiezen uit bijvoorbeeld zonnebloemolie, olijfolie, arachideolie, druivenpitolie maar ook duurdere oliesoorten die vaak meer in verzorgingsproducten worden gebruikt (omdat ze vitamine E bevatten, al zit dat ook in zonnebloemolie, las ik). Denk aan arganolie, amandelolie, avocado-olie, jojobaolie, etc. Je kunt ook babyolie, gebruiken, en zelfs kokosolie (die zul je iets moeten verwarmen zodat ze weer vloeibaar wordt). Kies, als het kan, een biologische olie.

Ik gebruik deze calendula-olie op rode plekjes, kleine (schaaf)wondjes, droge handen, etc..

Dan nog even: de meningen zijn verdeeld over hoe je het best de goudsbloemen kunt drogen. Ik heb een boek van een herbalist die schrijft dat goudsbloemenolie die je in de zon zet ranzig kan worden maar er zijn dus mensen die juist hebben geleerd dat dat de beste manier is. Probeer zelf vooral verschillende methoden van drogen en macereren (het ’trekken’ van de goudsbloemen in de olie) en bedenk wat je zelf het prettigst vindt werken.

Instructies

Stap 1: Drogen

Pluk de goudsbloemen bij voorkeur in de ochtend, wanneer ze net open gaan, op een droge dag. Controleer de bloemen op insecten en knip vervolgens het steeltje tot aan de bloembodem weg. Droog de bloemen in een voedseldroger op 35 tot maximaal 38 graden. Dat kan heel lang duren, afhankelijk van de grootte en de vorm van de bloemen, hier duurt het gemiddeld zo'n 25 tot 30 uur (tip: droog ze met de bloembodem naar boven gericht, dat gaat iets sneller dan wanneer je ze met de bloemblaadjes naar boven droogt). En de laatste keer dat ik goudsbloemen deed ik dat 10 uur lang in de droogoven en daarna nog een week in een warme raamkozijn. De bloemen moeten volledig droog zijn. Mocht je geen voedseldroger hebben of sneller willen drogen: haal dan de afzonderlijke bloemblaadjes van de bloemen en droog die op dezelfde temperatuur op een matje in de voedseldroger. Of spreid de bloemblaadjes in een dunne laag op bakplaat met een vel bakpapier uit (of op een bord of schaal) en droog ze in bijvoorbeeld een warme vensterbank (of in een koele week op een warm apparaat zoals een modem of mediabox). Bedenk dat de gezonde stoffen ook in de bloembodem zitten dus als je de mogelijkheid hebt om de bloemen in hun geheel te drogen, doe dat dan vooral.

Stap 2: 'Macereren'

Doe de volledig gedroogde bloemen of bloemblaadjes in een schone en volledig droge afsluitbare pot (een klein beetje vocht kan al tot het schimmelen van de olie leiden). Giet er zoveel olie op dat de bloemen net onder de olie staan. Sluit de pot en zet die bij kamertemperatuur (sommige mensen zeggen dat het in de zon moet staan maar andere mensen zeggen dus juist van niet, hier heb ik het niet in de zon staan maar op een warme zonnige kamer achter een kast). Hussel elke dag even (zelf heb ik een plastic cocktailstamper in de pot staan waarmee ik elke dag even roer en stamp). Laat de goudsbloemen minimaal 3 en maximaal 6 weken macereren ('trekken').

Stap 3: Bottelen

Zorg dat alle materialen die je gebruikt schoon en vooral kurkdroog zijn. Giet de goudsbloemen in olie door een fijne zeef en vang de olie op in een bokaal. Laat goed uitlekken. Giet de olie vervolgens in een schoon en kurkdroog afsluitbaar flesje of potje. De olie is minimaal 1 jaar te bewaren. Gebruik uiteraard altijd schoon en droog materiaal als je wat olie uit het potje wilt gebruiken. Je kunt de olie in druppels op je huid laten vallen en dan inmasseren.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief