Sla pellen
Daar zitten we dan, op de langste dag van het jaar, binnen, terwijl het buiten pijpenstelen regent. De tuin is weer kletsnat maar nu maak ik me daar wat minder druk om dan in april en mei. Want nu is het warmer, het teveel aan vocht verdampt wat sneller. En bovendien staat de tuin nu vol met planten, en de fruitbomen en -struiken staan vol in blad, ze drinken allemaal behoorlijk wat water.
Ik werkte afgelopen week na lange tijd de pagina met teeltinformatie over sla weer eens bij, en aan de hand daarvan kreeg ik gelijk een vraag. En dus bedacht ik dat het misschien leuk zou zijn om er eens een blog over te schrijven.
Al een paar jaar oogsten wij niet heel vaak meer een hele krop sla. Vroeger zaaide ik elke 3 weken nieuwe sla voor steeds weer verse oogst/kropjes. Tot ik een paar jaar geleden eens hoorde over het oogsten van alleen maar blaadjes. En dat doen wij sindsdien ook vaak. Het grote voordeel is dat je over een langere periode kunt oogsten (afhankelijk van de periode en het weer wel tot een week of 8 lang, of tot de planten doorschieten, of het te koud wordt, of je de ruimte gewoon voor iets anders wilt gebruiken).
Het is belangrijk om dan wat meer planten te zaaien/planten want je zult dus van meerdere planten net zoveel moeten oogsten als normaal gesproken 1 krop oplevert. Je kunt er alle soorten sla voor gebruiken behalve ijsbergsla (dat kan ook hoor maar je zult nooit een echte vaste ijsbergslakrop kunnen oogsten, maar wel lekkere en knapperige losse blaadjes). Met kropsla, bindsla, krulsla, eikenbladsla, etc. gaat het allemaal prima.
Ik zaai zelf altijd graag wat meerdere soorten/rassen tegelijkertijd, voor verschillende kleuren en structuren in de tuin en op het bord.
Eind maart zaaide ik zo’n zelf samengesteld mengsel van wat verschillende rassen. In april heb ik de zaailingen in een grote kuip uitgeplant (maar in de volle grond of verhoogde bak kan natuurlijk ook, ik vond het gewoon leuk om weer eens sla in een pot te zaaien – en het was ook nog eens zo koud en kletsnat dat de zaailingen in de pot goed groeiden omdat het daarin minder nat was en de grond er wat makkelijker in opwarmde).
Begin mei waren de nog jonge planten groot genoeg om voor het eerst van te oogsten:
In het begin doe je dat dan nog heel voorzichtig. Van elk slaplantje haalde ik 1 of 2 blaadje af maar op zo’n 15 planten was dat dan toch genoeg voor wat sla bij de maaltijd. In deze kuip staan ook rucola en mosterdblad, van beide kon ik ook telkens wat blaadjes oogsten. Het mosterdblad op de foto heb ik nog een paar weken laten bloeien, voor de hommels en bijen, tot de planten eruit moesten omdat ze waren omgewaaid . Ondertussen groeiden de slaplantjes sneller dan dat wij er van konden oogsten (en wij eten altijd wel 2 keer per week sla). Drie weken geleden zag de pot er zo uit:
Lekker vol met rode, groene en gespikkelde sla :-). Je ziet al een beetje aan de vorm van de ‘kropjes’ dat ik regelmatig van buitenste blaadjes oogst. Het is wel belangrijk om dat zo kort mogelijk voor het eten te doen want een gewone krop sla is al niet lang houdbaar, losse blaadjes zijn dat nog minder. Dus oogst ik pas blaadjes vlak voor we naar huis gaan, in een plastic tas die ik telkens voor hetzelfde doel kan hergebruiken, ik vouw de plastic tas altijd goed dicht zodat de sla luchtdicht in de tas opgesloten zit (want zo wordt ze minder snel slap). Bij thuiskomst leg ik de dichtgevouwen plastic tas in de koelkast tot ik aan het eten kan gaan beginnen. Zo bewaar ik de losse blaadjes het best.
Zo zien de slaplanten er na verloop van tijd uit:
Ze komen dus bijna op een soort stammetje te staan.
Als ik 10 slaplantjes uitplant en er 8 weken later 10 keer 1 krop sla van kan oogsten heb ik 10 maaltijden kunnen oogsten. Als ik die 10 slaplantjes uitplant en er vanaf week 5 al voorzichtig van kan plukken, en ik kan dat 6 weken later nog steeds elke week doen, dan heb ik er dus niet alleen meer van kunnen oogsten maar ook over een langere periode. En ik kan wat minder zaaien (niet dat slazaden nou zo duur zijn maar je moet er toch erg in hebben dat je ze wel elke 3 tot 4 weken zaait). Juist voor kleine tuinen, een vierkante metertuin, balkontuinen en potten is dit dus heel handig. En omdat je telkens blijft oogsten worden de plantjes ook niet zo groot en kun je ze iets dichter bij elkaar zetten (voor de gewone oogst van kropsla houd ik een plantafstand van zo’n 30 centimeter aan maar deze staan op ongeveer 20 centimeter afstand van elkaar).
Een echt kropje maken slaplantjes die je op deze manier oogst trouwens niet, het zijn vooral losse blaadjes met in het hart opeengepakte blaadjes die langzaam weer zijwaarts uitgroeien tot losse blaadjes.
En nu? Nu moeten de slaplanten eruit. Sommige schieten door maar andere nog niet. Maar ik heb de kuip nodig. Er staan met smart lage pronkbonenplanten, 2 meloentjes en een aantal sojabonenzaailingen te wachten tot ze erin uitgeplant kunnen worden. En dus oogst ik nu telkens 2 hele plantjes voor het avondeten. En vraag ik tuinburen ook om vooral wat sla mee te nemen, want weggooien is zonde. In het midden van zo’n kropje zit nu wel een klein mals en zacht kropje, net zo lekker als de wat stevigere buitenblaadjes. En ook de sla die doorschiet eten we gewoon, want er is dan nog niks mis met de blaadjes (als ze eenmaal gaat bloeien wordt de kwaliteit van de blaadjes wel minder goed).
We hebben dus wekenlang van deze kropsla, eikenbladsla, krulsla, etc. kunnen oogsten, pellen, plukken, of hoe je het wilt noemen. En ik heb ondertussen weer nieuwe sla gezaaid, die kunnen we deze week uitplanten (dit keer in de vollegrond, handiger voor warmere en drogere perioden) en ook daar kunnen we dus weer wekenlang van oogsten. Voor de oogst tussendoor, wanneer de planten in de kuip eruit zijn maar de nieuwe zaailingen nog niet groot genoeg om van te oogsten hebben we gelukkig dit nog:
Een rij pluksla van 2,5 meter lang. En dit is echte pluksla; hier kunnen we in principe maanden van oogsten. Ik mengde dit keer de zaden van de rassen Australische Gele en Amerikaanse Roodrand, vandaar dat je de wat zachtere geelgroene en de iets stevigere groen met een vleugje rood door elkaar ziet. Ik durf het bijna niet te zeggen, want we willen eerst nog van een hopelijk lange en mooie zomer met een mooie oogst genieten, maar probeer pluksla vooral eens in de nazomer te zaaien; ze kan veel meer kou verdragen dan de meeste slasoorten/-rassen en vaak kun je er daarom tot in de winter van oogsten (in de kas zaaien we haar in september en dan oogsten we er zelfs de hele winter en tot in het voorjaar van). Ook als de planten doorschieten kun je er nog steeds blaadjes van oogsten. En daarvoor moet ik dan nog even een foto van vorig jaar opzoeken; dit was pluksla Australische Gele op 13 november 2020, we oogstten er toen nog steeds blaadjes van (in juli gezaaid):
Zaai dus vooral eens pluksla. Of zaai kropsla of krulsla of eikenbladsla maar pluk alleen blaadjes in plaats van 1 keer het hele plantje/kropje. En mocht je er niet voldoende van kunnen oogsten voor een maaltijd, meng er dan eens wat jonge blaadjes van bietjes door, of fijngesneden radijsjesbladeren, wat plukjes melde of zuring of bloedzuring, of tuinkers, rucola, jonge spinazieblaadjes, mosterdblad, etc. en ‘scharrel’ zo een salade bij elkaar :-).
Tot slot nog 1 foto, in de zomermaanden altijd van een bloem, omdat het zo vrolijk is. Op de foto zie je een nakomeling van Tropaeolum minus Bloody Mary, een kleine niet rankende Oost-Indische kers. Ik heb er geen zaden van geoogst want ze komt toch niet soortecht terug. Maar er zijn wel heel veel zaden in de tuin gekiemd, van vaak compacte en niet rankende planten, maar dan met bloemkleuren in geel, oranje, soms crème met een rode vlek, etc.. Allemaal cadeautjes, en spannend welke bloemkleur het volgende plantje geeft. Deze vind ik vooralsnog één van de mooiste:
Gelukkig kiemen er nog steeds nieuwe zaden, ik ga de zaailingen door de hele tuin heen plekjes proberen te geven want bij de rankende Tropaeolum majus moet je daar nog wel voorzichtig mee zijn maar deze compacte plantjes hebben niet heel veel ruimte nodig maar bloeien even lang en zijn ook eetbaar.
Beste Diana,
Je schrijft dat pluksla moeilijk te bewaren is, maar als je de sla wast en daarna in een centrifuge droogt en in een plastic zak doet, kan je het dagen goed houden in de koelkast.
Groet, Els
Ja, zo doe ik het ook! Ik bewaar sla blaadjes in de slacentrifuge in de koelkast, met een klein bodempje water erin. Zo blijft het ook dagen goed en fris en luchtig…..
Wij gebruiken in de zomer ijswater om de geplukte slabladeren stevig of knapperig te houden. Sla kort spoelen en dan in een bak met koud water samen met enkele ijsklontjes op een koele plek tot gebruik wegzetten. De sla eten we meestal dezelfde dag op, maar kan ook een dag later. En ik mix de diverse soorten pluksla met rucola, (doorgeschoten) ijsbergsla, zevenblad, oost-indische kers (bloem en blad). Alleen de bloem van de paardenbloem kan mij nog niet bekoren. Gelukkig houdt de overgewinterde rucola in de kas een wedstrijdje wie het hardst kan groeien. Met zo’n opbrengst heeft onze slamix altijd genoeg pit.
Viva rucola.
Hallo Els, Saskia en Leon,
Dank voor de tips!! Ik ga het zeker ook eens proberen door in de slacentrifuge in de koelkast te zetten in plaats van plastic zak! Het is hier altijd wel lastig om sla lang goed te houden, wellicht ook doordat het altijd toch nog wel een uur duurt voor ik de sla na de oogst in de koelkast kan leggen. Ik kreeg vorige week rond 12 uur in de middag een krop sla van onze tuinbuurman (hij had er flink wat staan en ze schoten door). Hij gaf tegelijkertijd ook een krop aan een andere buurman. Ik heb het kropje dat ik kreeg gelijk in mijn plastic tasje gedaan en onder de tafel (koel en schaduw gelegd). En toen we ongeveer 4 uur later naar huis gingen kon ik het nog prima in ijskoud water opfrissen. Maar het andere kropje, dat de andere tuinbuurman kreeg zag er na die 4 uur, gewoon open en bloot op een gereedschapskist gelegd, erg zielig en verlept uit :-). Ik weet dat ook dat nog opgefrist kan worden maar ik vind het toch zelf lekkerder als sla zo vers mogelijk mee naar huis kan, daar nog in koud water gewassen kan worden en daarna opgegeten kan worden. Ik bewaar sla alleen langer dan een dag wanneer er plotseling andere plannen zijn, zoals uit eten gaan, gelukkig kan ik op de fiets altijd even naar de tuin om een kropje sla halen.
Ik vind het ook altijd erg leuk om door de tuin te lopen en nog wat lekkere blaadjes voor door de sla te scoren, van kervel en mosterdblaadjes tot rucola, wat bieslook en tuinmelde. En ik gebruik natuurlijk ook graag tomaatjes, komkommer, sjalot, paprikareepjes, etc. in salades. Maar ik kan ook erg genieten van alleen maar slablaadjes met een lekkere dressing (gisteren sla met een dressing van citroen, mosterd, olijfolie en Parmezaanse kaas gegeten, was overheerlijk).
groetjes,
Diana
Beste Diana,
Wij halen de krop met wortel en al uit de grond en doen deze dan in een gebruikt yoghurt bakje met een beetje water.
De krop heeft dan amper in de gaten dat ie niet meer in de tuin staat! Je kan hem dan dagen goed houden.
Groet, Halbe
Hallo Halbe,
Ja, zo doe ik dat ook als ik een hele krop oogst, ik zet die met kluit in een emmer met een bodem water. Maar ik oogst dus niet heel vaak meer een hele krop, dat doe ik alleen nog als ik ruimte moet maken voor andere groentezaailingen :-).
groetjes,
Diana
Hier gaat de sla ook meteen na het plukken in ijskoud water. Dan wel relatief droog te koelkast in, en zo bewaart hij langer als die uit de winkel. Soms wel een week.. En als de blaadjes toch slap worden kan een uurtje in ijswater ze weer doen opleven.
Ik oogst altijd enkel de buitenste blaadjes. Wij houden namelijk van veel variatie in de slakom, dus een krop kan ons niet zo bekoren. Ik vind vooral eikenblad en krulsla leuk om zo te oogsten maar koop gewoon zoveel mogelijk variatie. Wat te veel is, gaat naar de konijntjes.
Ook de kruiden niet vergeten in een salade! Peterselie, basilicum, kervel, bieslook, enz… Dat frist het geheel echt wel op en maakt het zoveel interessanter. Ik doe er inderdaad ook jonge bietenblaadjes, raapstelen, spinazie en venkelgroen in. Maar dat is persoonlijk of je dat leuk vind… Je kan ook jonge scheuten van de erwt oogsten, zeer lekker. Of zelfs wortelgroen of jonge koolblaadjes.. Die vind ikzelf niet zo lekker erin, maar sommige mensen wel.
Ik kom altijd wel aan 10 tal verschillende blaadjes in de salade en dan tel ik ‘sla’ als 1.
Heerlijk is dat. Nog wat lenteui erbij voor een pittig krokantje en de zomer ligt in je bord.
In de toekomst wil ik ook bloemen gaan proberen. Lijkt me zo leuk…
Lekkerrrrrr… en mooi!
Hoi Diana,
We volgen je blog en website al een tijdje en hebben nu de stap gezet voor een volkstuintje jeeeej 🙂
Wat zou je nu nog goed in de kas kunnen zetten?
Groetjes Danielle
Hallo Danielle,
Van harte gefeliciteerd met je volkstuin (en blijkbaar met kas, wat fijn)!!
Op deze pagina vind je een zaaikalender waarop je kunt zien wat je allemaal nog kunt zaaien voor buiten en in de kas: Groentezaaikalender. Niet zo uitgebreid en op persoonlijke ervaringen gebaseerd als de zaaiagenda maar toch heel bruikbaar, denk ik.
groetjes en veel plezier met de start op de volkstuin!!
Diana
Super! Dank voor de reactie 🙂
Een slacentrifuge wil ik ook nog graag.
Ik had dit jaar ook verschillende soorten sla, bevalt goed.
Ik heb nog wat jonge slaplantjes staan, maar de slakken hebben het ontdekt:(
Prachtig de Oost-Indische kers.
Fijne zomerdagen.
Heerlijk, sla uit eigen tuin, wij zijn ook grootverbruikers! En ik geef er graag van weg. Ik heb al jaren een speciale bol van tupperware (jammergenoeg niet meer te koop in Nederland, maar misschien tweede hands?) met een treefje / los rond dingetje met spleetjes waar het water doorheen kan onderin. Daar doe ik de (gewassen) sla in, dan blijft het echt dagen goed. In de winter doe ik dat ook met de kant en klaar zakken sla van de supermarkt. Meteen na aankoop in de bol en het blijft lang goed.
Mijn koelkast staat de hele zomer vol met Tupperware-bakken. De sla ( of andere bladgroenten) was ik, dan slacentrifuge en dan in de bakken. Ik leg tussen elk laagje een velletje keukenpapier. Blijft een week goed. En als je duurzaam bezig wilt zijn droog je de velletjes gewoon voor de volgende batch 🙂
Dank je wel,Laura en Diana, voor de zaaiagenda die ik heb gewonnen. Ik kon wel een opkikker gebruiken, want door de hevige regenval heeft mijn moestuin onder water gestaan. Aardbeien verrot, aardappelen verdronken…. Maar met de zaaiagenda in de hand, ga ik gewoon verder…
Hallo Josie,
Wat leuk dat je hier nog reageert! Van harte gefeliciteerd!
Ik leef met je mee, ook hier is de grond volledig verzadigd. En gisteren was een goede dag, tot 16.00 uur:
Vanavond worden er voor het westen van het land wederom onweersbuien met mogelijk hagel voorspeld. Ik moet dus straks nog proberen om wat aardbeien te oogsten voor de volgende ellende. Dus ik weet hoe moedeloos je er van kunt worden (want het niet tegen kunt houden). Ook ik ga vandaag zaaien, ik kijk nog even in de zaaiagenda en zoek nog maar wat leuke soorten uit.
Heel veel sterkte met alle wateroverlast!! En ik hoop toch ook plezier met zaaien en een uiteindelijk goede oogst later dit jaar!!
groetjes,
Diana
Dag Diana, zelfs de nieuw gezaaide slaplantjes schieten nu direct. Is het t warm voor sla? Wat kan ik anders doen om dit te voorkomn? En blaadjes oogsten van de Februarisla was een groot succes. Hart grt Petra
Hallo Petra,
Dat ligt ook een beetje aan het ras, er zijn slarassen die beter bestand tegen doorschieten zijn dan andere. Meestal staat het bij de beschrijving van een ras wel aangegeven. Maar de dagen zijn nu het langst en daar is onder andere sla erg gevoelig voor (het wordt dan ook wel ‘daglengtegevoelig’ genoemd). Uiteraard helpt het niet mee als de plantjes dan ook nog heel warm en zonnig staan. Ik ga zelf straks nog sla zaaien, de kans op doorschieten wordt kleiner als je na de langste dag (21 juni) zaait.
groetjes,
Diana
Dag Diana
Kropsla zet ik zelden maar aan pluksla en snijsla heb ik mijn hart verloren.
Mijn lievelingsras : Baby leaf mix
Doet het bij mij uitstekend.
Gelukkig ligt mijn moestuin vlak achter mijn woonst.
Een kwartiertje voor de maaltijd vlug wat sla plukken. Heerlijk !
Groetjes
Robert
Dag Diana,
Een vraag waar kan ik de zaadjes van Tropaeolum minus Bloodij Marij
kopen.
Groetjes Toos Rutjens,
Hallo Toos,
Als je googelt op Tropaeolum Bloody Mary zaden vind je vanzelf aanbieders. Ik kocht de zaden 2 jaar geleden in Engeland maar ik zie ze nu bijvoorbeeld bij Seedo
groetjes,
Diana
Hallo Diana, ik heb een heel andere vraag. Mijn vlierbesstruik Is vol met bruine takken ziet er heel zielig uit. Kan dit ook door de wateroverlast gekomen zijn? Gr. Pauli en
Hallo Paulien,
Er zijn heel veel redenen waarom een vlierbes bruine takken kan krijgen; van wortelrot door teveel regen dat te lang blijft staan tot juist extreme droogte, maar het kunnen ook ziekten of plagen zijn, of gif (mocht er iemand bij kunnen die een hekel aan de vlierbes heeft). Googel vooral even op de Engelse benaming en symptomen (dus bijvoorbeeld op ‘Elderberry pests and diseases’), ik hoop dat je dan wellicht meer informatie vindt.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Er kwamen al veel tips voorbij voor wat betreft het bewaren van sla, maar mijn manier zag ik er nog niet tussen staan: de sla wassen, eventueel aanhangend water er af schudden maar niet helemaal droog maken e, dan de sla ‘verpakken’ in een (oude/versleten) theedoek en in de groentelade van de koelkast leggen. Overigens is het bij ons niet zo heel erg als er minder frisse slablaadjes bij zitten: onze tien (buiten)cavia’s en vier krielkipjes eten het maar wát graag op!
Hoi Diana, in het vroege voorjaar heb ik peultjes en sier erwten gezaaid. na dat de slakken flink bezig waren geweest heb ik het opnieuw in de volle grond gedaan. nu weet ik niet of ik eetbare of siererwten heb. kun jij mij het verschil uit leggen
Hallo Wierske,
Dat hangt af van welke rassen je hebt gezaaid. De meeste Lathyrusrassen worden wel ongeveer 2 meter hoog en dat geldt zeker niet voor elke soort peultjes. En als je geen bijzonder ras zoals Golden Sweet of iets dergelijks hebt staan bloeien peulen in principe wit (in geval van bijzondere rassen met eens roze met donkerrozerood, zoals de kleur van kapucijnerbloemen). En afhankelijk van het ras Lathyrus dat je hebt gezaaid krijg je uiteraard een andere bloemkleur.
Als je in het menu in de database van eenjarigen kijkt onder Lathyrus vind je flink wat foto’s van bloemen, en ook rijpe zaadpeultjes (de zijn langer en slanker dan de peulen van peultjes en erwten).
groetjes,
Diana
Dank je wel voor je antwoord
beste diana en ruud,
Tijdje geleden zal ik een soort sla bij jullie, red triangle,
Maar kan nergens zaden vinden, is deze ook onvindbaar of kunt u mij helpen aan een site/link waar ze te verkrijgen zijn
Met vriendelijke tuin groenten,
J.bos
Hallo Jarno,
Ik vrees dat ik je niet goed kan helpen. Ik kocht de Red Triangle jaren geleden in Amerika (bij Baker Creek). Later kocht ik zaden van allerlei leuke soorten sla in Engeland bij o.a. Chiltern Seeds, Plants of Distinction maar door de brexit kunnen we helaas geen zaden in Engeland meer kopen. En tot slot verkocht De Nieuwe Tuin ook altijd zaden van heel mooie en lekkere slarassen, maar die is vorige maand gestopt. Oftewel: ik ben zelf ook op zoek naar goede adressen voor bijzondere slarassen. Op deze pagina vind je een alsmaar groeiend overzicht van zadenwebshops, ik hoop dat je via die weg wellicht de Red Triangle of iets vergelijkbaars kunt vinden: Moestuinzaden
groetjes,
Diana