Salade van groene asperges en doperwten
Ingredienten
- 600 gram groene asperges
- 100 gram verse doperwtjes (of anders uit de diepvries)
- 1 eetlepel verse fijngehakte dragon
- 1 eetlepel olijfolie
- 4 eetlepels walnotenolie
- 4 eetlepels witte wijnazijn
- 2 eetlepels honing
- een half teentje fijngehakte knoflook
- zout en versgemalen peper
- optioneel; de slablaadjes van een half kropje sla
- optioneel; 40 gram geschaafde Parmezaanse kaas
Details
(1 beoordelingen)
Bron: Restaurant Gartine
Voorbereiding:
15 minuten
Kooktijd:
10 minuten
Totale tijd:
25 minuten
Voor:
4 personen
Categorie: Salade
Soort keuken:
Mengelmoes
Ik vond dit recept in het geweldig leuke kookboek Gartine, 4 seizoenen koken van Kirsten Eckhart en Willem-Jan Hendriks. Zij koken met groenten uit eigen moestuin en dat maakt voor mij dit kookboek extra leuk leuk om te lezen, en met mooie en lekkere recepten waarin groenten heel vaak de hoofdrol krijgen. Via de link kun je een inkijkexemplaar zien.
Deze salade wordt in het boek als lunch geserveerd, samen met een hartige taart met venkel, komijn en geitenkaas (oh ja, die wil ik ook nog eens maken!!).
Ik kon, vol trots, 10 groene asperges uit eigen tuin oogsten. En ik had witte asperges gekocht. Wat daarmee te doen? De witte asperges werden het hoofdgerecht en met deze groene asperges wilde ik een voorgerecht maken. Dat werd dit, en ik heb zelf nog bedacht dat het leuk zou zijn om er wat vers geplukte kleurige slablaadjes aan toe te voegen, en om er tot slot wat flinters Parmezaanse kaas over te strooien.
Het is een heel makkelijk recept, en ook nog eens snel te maken. Het was hier een heerlijk voorgerecht; de sla en erwtjes koud, de asperges warm, zoet van honing en erwtjes, hartig van dressing en kaas, friszuur door de azijn en anijsachtig door de dragon. Meer lente dan dit werd het niet!!
Instructies
Stap 1: Voorbereiden
Snijd de houtige onderkant van de asperges en schil eventueel het onderste stukje. Kook (ik stoomde ze) 6 minuten tot ze beetgaar zijn. Koel direct terug doe ze even in ijswater te leggen. Kook de doperwten in 2 minuten beetgaar, giet af en zet apart. Maak de dressing door de azijn met honing, knoflook en zout en peper naar smaak te kloppen. Voeg de walnotenolie in een dun straaltje toe terwijl je blijft kloppen. Meng er tot slot de fijngehakte dragon aan toe en zet apart. Was en droog de sla (als je die wilt gebruiken, zie toelichting) en scheur in stukjes.
Stap 2: Bakken en serveren
Dikke groene asperges kun je in de lengte doorsnijden. Onze asperges van eigen tuin waren niet zo dik en heb ik heel gelaten. Verhit een koekenpan met een eetlepel olijfolie op hoog vuur. Voeg de groene asperges toe en bak enkele minuten tot ze een kleurtje krijgen en heet zijn. Verdeel de slablaadjes over de borden en strooi er de doperwtjes over. Leg de warme asperges erop en verdeel de dressing erover. Verdeel er tot slot (optioneel, zie toelichting) wat flinters Parmezaanse kaas over.