Zoemen
In mei komt hier alles samen, en dit jaar lijkt dat nog wat erger te zijn dan in andere jaren. Doordat het zo lang zo koud is geweest hebben we links en rechts wat dingen uitgesteld (zoals het uitplanten van eenjarige bloemen, kruiden en groenten die ietwat gevoelig zijn voor kou). Die kou was ook de reden dat ter plaatse gezaaide zaden minder snel kiemden en pootaardappelen pas 2 weken geleden boven de grond kwamen. En tot slot groeiden de zaailingen die we al hadden uitgeplant minder snel.
Maar nu schiet alles de grond uit! De uitgeplante snijbietzaailingen die wekenlang lang slechts 2 kiemblaadjes en 1 echt blaadje hadden hebben zich in één week tijd in omvang verdriedubbeld. Ineens zijn de worteltjes gekiemd, en de lenteui. De meeste aardappelen staan boven de grond (niet allemaal want er woont een bijzonder actieve mol onder onze tuin). De doperwten groeien hard en zijn zo groot dat het net eraf kan (zodra er peultjes komen moeten we die wel weer gaan beschermen tegen vogels).
Ik loop deze dagen schijnbaar als een kip zonder kop rond. Ik heb daar 2 jaar geleden rond deze tijd al eens een blog over geschreven (en over het overduidelijke verschil tussen mij en Ruud als het om tuinieren gaat): Even.
En zo gaat het elk jaar. Dus ook nu weer. Als ik bij de kas sta en zie dat ik wat koolzaailingen moet verspenen duurt het nog enkele uren voor ik dat ook daadwerkelijk heb gedaan (als ik het die dag al haal). In de tussentijd heb ik een overhangende klimroos opgebonden, een paar kurkdroge potjes met bloemenzaailingen water gegeven, ben ik mijn knipschaar weer eens kwijt, moet ik de gieter uit de andere kas pakken, kom ik nog een dahlia tegen die nodig moet worden uitgeplant, zie ik een compleet bos van jonge windeplantjes waarvan ik er gelijk even zoveel mogelijk uit steek, raap ik nog wat rondslingerende potjes op van planten die zijn uitgeplant, snijd ik 3 nieuwe asperges voor het avondeten, moet ik een koolplantje beschermen tegen vogelvraat, trek ik onderweg nog even wat heermoesstengels uit de grond……. en zo kan ik letterlijk nog uren doorgaan.
In Gardener’s World hadden ze aan het einde van elke aflevering altijd nog een lijstje: ‘Jobs to do for this weekend’. Ik kan er een 1000-dingen-lijst van maken :-). Niet dat ik klaag hoor, verre van dat. We tuinieren 365 dagen per jaar maar deze dagen zijn me misschien wel het allerliefst. Omdat we het zo druk hebben en constant bezig zijn. En wij niet alleen, we zien tuinburen op het tuincomplex ook heen en weer lopen met kruiwagens, bakken vol met zaailingen en gieters. En zij zien ons heen en weer drentelen met schepjes, potjes, tray’s, gieters, etc. We begrijpen elkaar want we doen allemaal hetzelfde :-).
Als we al even tijd hebben om te rusten doen we zelfs dat niet. Terwijl ik mijn boterham eet of wat water drink loop ik even naar de appelboom die zo mooi bloeit, of naar een vak om even te kijken of ik daar dan nog een rijtje pastinaken kwijt kan. En anders kletsen we met de andere tuinders; wat wij en zij hebben gezaaid, wat ze uitplanten, of ze ook zo’n last hebben van mollen, of bij hen wel alle aardappelen bovenkomen, hoe de tomatenzaailingen er daar bij staan. We kijken samen even in elkaars tuin, zien nieuwe soorten of rassen, doen inspiratie op over hoe je iets kunt opbinden of naast elkaar kunt telen of planten kunt beschermen tegen vogelvraat. En natuurlijk wisselen we zaailingen, stekjes en planten uit. Ik krijg van de één bleekselderijplantjes en van de ander een Brugmansia-stek, ik geef weg wat ik zelf over heb. De crux van zaaien is dat je er nooit voor 100% op kan vertrouwen; als ik 3 komkommerplanten wil zetten zaai ik er dus voor alle zekerheid 5. Met het overschot aan zaailingen is altijd wel iemand blij te maken, en dat geldt voor zowat elke moestuinder, met een intensieve ruilhandel als resultaat :-).
Ondertussen stort Ruud zich op het wieden, dat is ook hard nodig. Maar terwijl ik nog nieuwe sla zaai, wat laatste mais, 2 pompoenen, meer knolvenkel, en de donkerbladige McGregor-bietjes, moet ik hem ondertussen met argusogen in de gaten houden. “Pas op Ruud, daar staan ook 4 pas uitgeplante rucolazaailingen hè!”, roep ik naar hem. “En ga alsjeblieft niet op de jonge zaailingen van goudsbloemen staan. Ja, die met die gelige blaadjes, aan de linkerkant, ja”.
“Oh, en laat maar een stuk of vier Oost-Indische kerszaailingen staan die daar spontaan gekiemd zijn. Nee, niet die met de groene blaadjes, alleen die met de blauwgroene blaadjes”. Het interesseert Ruud niks, hij luistert geduldig naar mijn aanwijzingen en waarschuwingen en vraagt aan het einde van de middag enigszins cynisch of ik zijn ‘werk’ nog wil controleren. “Dat heeft geen nut, als je er iets hebt uitgetrokken wat niet de bedoeling was kan ik het nu toch niet meer redden”, zeg ik, terwijl ik natuurlijk wel even kijk. “Kijk, dit is gewoon onkruid”, zeg ik tegen hem terwijl ik een plantje uit de grond trek. “Dat weet ik maar ik dacht, ik gok het er niet op”, zegt Ruud.
En zo wiedt Ruud en loop ik tachtig keer heen en weer door de tuin. Ik zaai nog wat pluksla, en eindelijk ook weer eens een keer wortelpeterselie. Ik plant nog wat uit, geef water en haal de eerste diefjes uit de nog heel jonge tomatenplanten. Ik zucht en trap de grond die de mol onder een paprikaplant omhoog heeft gewerkt maar weer eens plat, ik pluk wat onkruid rond de bietjes weg, plant de courgetteplanten uit, geef de zaailingen in de kas water en knip wat dode stengels van een Salvia terug.
De tuin zoemt: van onze drukke bezigheden, van het groeien, de koolmeesjes hebben baby’s, de sapstroom van de druivelaar komt eindelijk op gang, de gierzwaluwen gillen in de lucht, eindelijk komen er meer hommels en bijen naar de tuin (vlinders zien we helaas nog heel weinig). En de tuin zoemt ook van verwachting; bij alles wat ik zaai of uitplant zie ik ze komende zomer al voor me; rode Salvia, oranjerode goudsbloemen, paarse paprika’s, gevlamde tomaten, reuzen-Sorghum, mini-paprikaatjes, roze snijbiet, gele bietjes. En niet alleen onze tuin zoemt, hetzelfde geldt voor een groot deel van het tuincomplex, ik hoor iemand water geven, hoor een zaag, zie de tuinbuurman met een bak zaailingen lopen, hoor een andere buurman gras maaien, en een buurvrouw staat haar tomatenplanten te tellen (en natuurlijk heeft ze er, net als ik, veel te veel :-)). Meer voorjaar dan dit wordt het niet!
Tot slot van dit blog nog even 2 mededelingen:
- Ik heb nog een pagina geschreven over de teelt van kailaan
- En ik ik heb de teeltpagina van broccoli opgedeeld in een pagina over broccoli en een pagina over broccolini (= aspergebroccoli = spruitbroccoli)
Tot slot nog één foto, van de aardbeien die nu volop bloeien.
Spruitbloemkool, ken je dit? Is dit wat broccolini is van broccoli maar dan hier van bloemkool?
Hallo Barbera,
Ik heb het zelf nog niet geteeld. Uiteindelijk zijn bloemkool en broccoli natuurlijk al nauw aan elkaar verwant. En inderdaad; wat broccolini is voor broccoli is spruitbloemkool voor bloemkool. Een veel gebruikte naam voor spruitbloemkool is biancoli En er bestaat ook nog fioretto, of misschien is dat hetzelfde als biancoli (zoals broccolini hetzelfde is als aspergebroccoli). En ik kom ook de naam sweet sprouting cauliflower tegen.
En er worden steeds meer tussenvormen gekweekt. Heel leuk allemaal!!
Ik ga het zeker zelf eens proberen, ik hoop alleen niet dat de ‘spruitbloemkool’ net zo moeilijk te telen is als gewone bloemkool.
groetjes,
Diana
Heerlijk om te lezen dat het bij heel veel tuiniers hetzelfde gaat. Hier ook allerlei verschillende dingen dringend en iets minder dringend en dan die zijn dan toch nog niet gedaan aan het eind van de dag. Ik ben weer aan de gang gegaan met de hoopjes gemalen, gedroogd brood als “slakkenkroeg”, na een half uurtje waren alle kroegen tot de laatste kruk bezet en kon ik zo de slakken bij elkaar vegen en afvoeren.
En ja, wat komt er na een winter wel en niet terug. Nooit voorspelbaar. Zelfs een dahlia netjes in een pot, niet nat, in de schuur zonder vorst: geen enkel teken van leven. En bij mij lopen de Lepechinia’s ook wel weer netjes uit in de onverwarmde kas. Succes allemaal met de drukte…. Groet, Thérèse
Thérèse, hoe doe je dat met dat droog brood om slakken te lokken ?? Ik heb eens ergens gelezen dat je dat met een schoteltje bier ook kan !?
Benieuwd…
Je kan het vergelijken met vangen met bier, maar daar verdrinken ze in en droog brood is alleen een lokkertje. Recept: Oud brood drogen en vermalen zodat je “paneermeel” krijgt. Aan het begin van de avond leg je kleine hoopjes ervan aan de rand van het pad, of op een tegel als je geen stenen pad hebt, zo’n 50 – 100cm uit elkaar, afhankelijk van de hoeveelheid slakken die daar meestal zitten. Tegen dat het echt schemert zie je rondom het hoopje allemaal slakjes zitten eten. Dan kan je met stoffer en blik de slakken en paneermeel opvegen en afvoeren.
Ik ben blij met je tip Therese, wij hebben momenteel veel last van slakken, ik schreef er zelf net een blog over [https://volkstuinvanbemar.nl/slakken-vraatzucht/], die van oud brood kende ik nog niet. Ik heb wel eens paneermeel geprobeerd,maar dacht toen, gezien de muizenkeutels dat het de muizen waren die het opaten.
De drukte is heel herkenbaar, Diana.Dit jaar komt het meeste werk op mijn man neer omdat ik met de nasleep van een gebroken enkel door een val in de sneeuw, zit. Hij doet net niet wat ik wil of haalt net mijn met veel moeite geplante zaailing weg en laat dan een rondkruipende boterbloem staan omdat hij denkt dat ik die heb geplant☺Bij ons komt alles net een beetje tot groeien, maar sommige planten hebben ook wel last van teveel water geloof ik, bv de uitgepootte bietenzaailingen, die willen nog niet groeien.
Oh dank je wel ! Eventueel nog wat gemengd met bier
Grapje
Het beste uit twee werelden, dacht ik zo
Wat een heerlijke mail en zo herkenbaar. Maar dan in het kwadraat vergeleken met mijn mini-versie
Waar haal je nog de tijd om te schrijven ?
Ik geniet in elk geval .
Veel succes Diana en Ruud
Herkenbaar. Gisteren tot de schemer aan het onkruid wieden totdat mijn man me erbij weggehaald heeft. Ondertussen ben ik al wel 10 keer geprikt door dazen. Ik ben tijdens het wieden helemaal van de wereld. Heerlijk ontspannend. Wat heb ik het gemist. Die geur van grond als je er in zit te wroeten. Hoopvolle verwachtingen van hoe alles gaat groeien en geen ho kennen met nieuwe bloemen aanschaffen of zaaien.
Helemaal herkenbaar! Gelukkig zijn er meer die tuinieren als een kip zonder kop.
Hoi Diana, Ruud en andere tuinliefhebbers,
Tis overal hetzelfde als ik dit allemaal lees. Ook ik ben helemaal in m’n eigen wereldje, als ik op mijn kniematje in de borders bezig ben met onkruid wieden.
Maar door alle drukte ben ik dit jaar (en dat is me nog nooit gebeurd) vergeten de Vlinderstruiken (Buddleja) te snoeien.
Kan dit nu nog of kan ik ze maar beter door laten groeien ?
Ze zijn namelijk al flink uitgelopen.
Groeten,
Petra
Hier ook Petra, ik ga ze zeker nog snoeien, ze zijn ontzettend sterk en komen volgens mij wel weer op. Nu door laten groeien is voor mij geen optie omdat het hout dan nog dikker wordt en bovendien krijg ik dan veel te grote vlinderstruiken in de tuin.
De vlinderstruiken achter mijn huis heb ik twee weken geleden gesnoeid, die waren al flink uitgelopen, en daar zie ik de nieuwe scheuten die ik heb laten zitten heel mooi stevig uitgroeien.
Normaal doe ik het ook eerder maar door de kou en de nachtvorst heb ik gewacht, en vervolgens twee struiken ‘vergeten’ of over het hoofd gezien. Er is zo ontzettend veel te doen momenteel, alles komt tegelijk!
Dag Diana (of een andere lezer met véél groenere vingers dan de mijne!),
Bedankt voor al jouw interessante weetjes!
Ik heb een vraagje dat niet meteen bij deze post, maar wel bij de heerlijke titel ‘zoemen’ van dit artikel past…
Ik ben nl. volop bloembollen aan het bestellen bij Velt, en ik zoek een antwoord op de vraag of het mogelijk is om een mini-productieveldje tulpen aan te leggen in een van de zaaibedden, en er daarna nog (na het rooien van de bollen en eventueel na wat bijmesten) groenten te kweken. Maw, kunnen tulpen als ‘voorteelt’ geplant worden, en zo ja, in welk bed dan het best? Alvast bedankt!
Hallo Karlien,
Ik ga toevallig hetzelfde doen in potten: vroege voorjaarsbollen in de herfst in een grote speciekuip planten. En dan na de bloei in ongeveer april eruit halen en dan kunnen er weer struiktomaatjes of een peperplantje, wat kruiden, etc. in. Hetzelfde kan natuurlijk ook in de volle grond. Het lijkt mij het handigst als je het als voorteelt voor vruchtgewassen doet (omdat je die vaak uitplant wanneer de tulpen klaar zijn met bloeien. In het vak van de peulgewassen kan ook maar dan vooral als voorteelt van sperziebonen, sojabonen, snijbonen en pronkbonen want ook die gaan nu pas de grond in (in tegenstelling tot tuinbonen, doperwten, etc.).
groetjes,
Diana
O jee, zo herkenbaar. Het lijkt of elke dag korter wordt.
dat is niet zo, eigenlijk anders om. de dagen lengen. Maar de natuur gaat door.
Nu ondervind ik hetzelfde, ik maak lijstjes. Dan dit en dan dat. Maar ik haal het niet, want je ziet weer van alles. Diana vandaag 15 mei, nu pas de stamslabonen in de grond gedaan, en de chinese bonen. een deel van de stoksnijbonen moeten ook nog. Maar wel een diepe geul erlangs, om het overtollige water kwijt te raken. Morgen weer een dag, voorkweken in de kas.
de suikermais komt op. Geulen langs de aardappelen aangeaard. 1 dag warm weer. Nu weer kletsnat, mijn kas wordt te klein van alle zaailingen.
We gaan spitskolen eten, want ik kocht ze als bloemkool. Foutje
Hallo Diana,
Wat fijn dat ik op jou terug kan vallen nu het spitsuur is in de tuin! Het overzicht houden is het lastigste, omdat ik op het laatste moment toch afwijk van het teeltplan. Ik moet nog leren om beter te plannen. Over de tulpen: ik heb uitgebloeide tulpen en ook nog ongebruikte tulpenbollen die ik vergeten ben te poten. Kan ik ze nu allemaal in een pot met aarde plaatsen en in de herfst opgraven en dan op de definitieve plek zetten? Succes op de tuin, Angelique
Hallo Angelique,
Ik heb niet zoveel verstand van voorjaarsbollen en durf dus ook geen antwoord op je vraag te geven.
Ik hoop van harte dat iemand met meer kennis en ervaring daarmee je vraag leest en een antwoord voor je heeft!
groetjes,
Diana
Beste,
De plant op de eerste foto met die rode bloemen, is dat een soort salie? Kan je mij de latijnse naam doorgeven aub.
Mvg
Vera
Hallo Vera,
Het is Salvia Amante, een niet helemaal winterharde Salvia waarvan ik in de nazomer stekken nam en die in de koude kas overwinterde. Ze begint als jonge plant dus nu te bloeien en ik ga haar morgen uitplanten. Ze is een nieuw ras van Salvia guaranitica (net zoals Black & Blue en Amistad, 2 andere rassen die ik heb). Het worden grote planten (ruim 150 centimeter hoog), bloeien vanaf eind mei met relatief grote bloemen, tot het gaat vriezen. Geweldige planten voor in een grote pot, kunnen wel tot -5 of -10 graden vorst verdragen (mits ze niet te nat staan). Ik vond nog een foto van 5 december 2020:
Salvia Amante:
En als ik toch bezig ben….. Salvia Black & Blue:
En Salvia Amistad:
Je kunt de planten bij de wat meer gespecialiseerde kwekers vinden (zoals Morning Glory, Sunsister, Hessenhof, De Kleine Plantage, Tuingoed Folz, etc.).
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Ik heb een zwak voor Salvia’s (en heel veel andere vaste planten 😉 ) en de Black & Blue, alsook de Amistad hebben de winter in de volle grond overleefd. Ik blij !
Hoop de Amante bij een kwekerij bij ons in de buurt (Limburg) te vinden, want ik vind ze prachtig !
Petra
Hallo Petra,
Ik zag dat Marcel de Wagt haar in zijn assortiment heeft: Opvallende Planten
En anders wellicht bij Marnis of bij Bastin? (daar zie ik ze niet in de catalogus staan maar dat zegt in deze drukke tijd voor kwekerijen niet zo heel veel).
groetjes en succes, ze is er zeker het zoeken voor waard!!
Diana
Diana,
Dankjewel voor het meedenken/zoeken. Ik had zelf al bij Bastin gekeken, maar ga ook nog contact opnemen met andere kwekerijen in de buurt.
Petra
Hoi,
Zo herkenbaar, vooral dit jaar. Het regent en regent en blijft regenen hier. Ik heb zelfs de tomaten (die ik hier volop buiten plant), zelfs nog niet uitgeplant. Nog nooit meegemaakt! Het onkruid groeit aanzienlijk sneller dan de worteltjes, schorseneren etc. Je moet letterlijk cm voor cm kijken of je niet het verkeerde uittrekt. Zomergroenten nog niet uitgeplant, erwten, sluimerwten staan reeds een meter hoog maar mankeren de bloemetjes, tuinbonen zijn zeer slecht gevuld (slechts 1 à 2 bonen per tuinboon). En geen tijd om de bloemen te verspenen of uit te planten. Als ik dan selder en peterselie uitplant tussen de staken van de tomaten, zijn ze daags nadien opgevreten door de zo lieve slakken. Moet dringend s’avonds naar buiten om deze te vangen, helaas zijn de kattenbrokken, of gedroogd brood geen optie als er daar 2 honden rondlopen. Ik heb zo het gevoel dat we dit jaar achter de feiten achteraan lopen. Beetje ontmoedigend, maar we laten ons niet ontmoedigen hé .
Hoi Diana en andere moestuinfanaten,
Een hele goede tip om de mollen uit (stukjes van) je tuin te houden, is mollengaas. Omdat t toch wel een klus is, om de plaatsen eerst van de grond te ontdoen en dan het mollengaas neer te leggen en met pennen in de grond te steken, hebben wij t alleen gedaan in sommige bloemenperken en onder de moestuin. En het helpt perfect!!! Rondom is het nog steeds een drukte van belang…. maar mijn groentetjes en bloemen blijven nu mooi heel en boven de grond
Diana, ik geniet van je website, tips, verhalen, agenda, zaden!!! Heel hartelijk bedankt daarvoor!
Hallo Pia,
Dankjewel voor de tip!!
Voor nu is het geen optie meer omdat de tuin helemaal vol staat, maar ik me er zeker voor volgens jaar eens in verdiepen!!
groetjes,
Diana
Mollen zijn vleeseters, die hebben geen interesse aan de wortels of plantjes die eten ze niet. Het zijn de woelmuizen die alles kapot maken. Maar ook deze zijn met gaas te bestrijden.
Het plantje met gaas omwikkeld planten en dan kan er geen muis meer bij. Een doekje met benzine in de uitgang van de molshoopjes doen en de mol is weg. De grootste molshopen zijn de nestjes. Een mol kan tot 60cm diep graven, dus bijna onmogelijk hem tegen te houden.
Een andere kandidaat die wortels eet is de https://de.wikipedia.org/wiki/Maulwurfsgrillen, deze laat bijna dezelfde sporen na als een mol. Deze vindt onze tuin zeer smakelijk.
We worden niet jonger en hebben er voor gekozen dit jaar onze tuin van 2000qm, voor een deel van 600qm, in te laten zaaien als bloeiend bijen weiland. Voor de komende plusminus 20 jaar hebben een bloeiend weiland voor de insekten, hiermee geven we wat aan de natuur terug.
Hallo Con,
Dankjewel voor je reactie!
Hier kruipen en graven mol en woelmuizen driftig en kriskras door elkaar heen, dit jaar erger dan in andere jaren.
Met een tuin van 2000 vierkante meter kan ik me voorstellen dat je er een stukje van min of meer los wilt laten, het klinkt heerlijk (zowel voor de insecten als om zelf naar te kijken en te luisteren)!
groetjes,
Diana
De link https://www.zwartgroen.nl/product-categorie/gaas/mollengaas/
Tegen slakken gebruik ik eierschalen. Gans de winter spaar ik alle eierschalen, laat ze drogen en maak ze klein (maar niet te klein). Leg een cirkeltje eierschaal rond de plant ( of plantengroep) die je absoluut wil beschermen, sla bvb. Zorg dat alle slakken binnen de cirkel verwijdert zijn. De slakken kunnen niet over de scherpe schaaltjes kruipen :-).
Tegen mollen gebruiken we in onze volkstuintjes gewoon een lange stok die je in de molshoop plant. Hang er een lege petfles over. Door de wind maakt dat een rammelend geluid waar de mollen van weglopen. Baat het niet dan schaadt het niet hahaha.
Dank Diana voor je wondermooie blog. Ik zit er hier met dit koude regenweer van te genieten
Nog een tip tegen slakken: leg snoeimateriaal van de framboos rond een plant, dat zit vol met kleine, scherpe stekels. Nog niet zelf geprobeerd, maar klinkt wel alsof het zou kunnen werken!
Inderdaad ! Die verteren ook minder snel dan de eierschalen. Goede tip Marjolein, dankjewel!
Hahaha ,ik lig hier afgepeigerd na een dagje in de moestuin in de zetel ,dit jaar echt alles tezamen ,je bent niet alleen hoor, wij zitten op zandgrond dus de regen is hier heel welkom .succes dit jaar met alles
Ik ben ook blij met de regen; de tuin en de natuur kunnen nu bijkomen na 3 jaar droogte. En door het koele weer is het extra lang genieten van de tulpen.
Vrienden van ons hebben een koppel “laufente” loopeenden? in het nederlands (we wonen in Oostenrijk), en die hebben geen last meer van slakken, die worden door de eenden gegeten, vooral in de herfst als eitjes. https://www.plantura.garden/gruenes-leben/laufenten-gegen-schnecken-alles-was-sie-wissen-muessen.
Daarbij zijn het super leuke beesten.
De meeste potgrond is al vervuild met slakkeneieren, in de onderzoek laboren(?) (nederlands wordt steeds moeilijker), wordt de aarde ingevroren op -28 graden, daarna ontdooid, dit proces wordt 3x gedaan, dan zijn alle levende slakken en de slakkeneieren dood. Alternatief is de magnetron, maar dan ben je wel even zoet.
Wij hebben dit jaar moeten merken dat het voorzaaien in huis niet zo goed gelukt is. Een nieuw huis met 3xglasvenster laat zo goed als geen zonlicht door, helaas.
Hallo Diana en alle anderen,
Ik heb zowel vroege als late aardbeienrassen, maar ze bloeien nu allemaal tegelijk. Andere jaren kon ik toch echt wel verschil merken. Ik hoop maar dat de vroege aardbeien bij normaler weer een groeispurt gaan maken, anders komt de hele oogst tegelijk.
Dit rare weer zorgt voor meer ongebruikelijke dingen.
De tuinbonen bloeien prima, maar geven nog steeds geen peulen.
De in de kas voorgezaaide en 3 weken geleden uitgeplante rode bietjes blijven maar klein, er zit totaal geen groei in.
Het enige wat het fantastisch doet is het onkruid!!! O ja, de rabarber doet het ook prima alsof er niets aan de hand is.
Ik prijs me gelukkig dat ik een kas heb waar de tomaten het zo te zien naar hun zin hebben, ik moet soms al wat dieven verwijderen. Het is er alleen een beetje vol met potjes courgette, pompoen, augurk, komkommer e.d. die ik eigenlijk buiten wil uitplanten.
Ik blijf optimistisch hoor, over een tijdje zullen we heus wel weer kunnen genieten van beter tuinweer.
Groetjes,
Ria
Hey Dag Ria, ik ben het 200% eens met jouw zin “het enige wat fantastisch doet is onkruid” 🙂 hier idem! Het is idd een bizarre lente… de tuinbonen pluk ik hier al volop, maar per peul zitten er 1, 2 en soms 3 bonen in. Wel veel minder dan andere jaren. Wat ook niet goed gaat bij mij zijn de sugarsnaps en peultjes. Er zit veel te weinig bloem in, dus ze staan een meter hoog, maar bitter weinig vruchten. Maar veel water zorgt dan weer voor andere dingen, hier sla voor heel het dorp 🙂
Het is zo’n bizar weer en de maartse buien (hier is het maart weer) stoppen maar niet. Maar niet opgeven! Elk jaar zijn er dingen die supergoed, minder goed of ronduit slecht gaan. Ik leg mij er gewoon bij neer, de natuur doet zijn ding en de diepvries zit nog veel te vol.
Groetjes
Carine
Hoi Ria,
Het is hier ook tobben. Ik dacht voor het weekend even dat het beter weer zou worden, en de snijbiet en sla groeiden ineens goed. Maar ondertussen is hier heel veel regen gevallen, en voor de komende 2 weken worden alleen maar koele temperaturen en nog veel meer regen beloofd. In de kas is het zo nat dat ondertussen 2 van de 3 komkommerplanten dood zijn, vanmiddag maar weer nieuwe gezaaid. En ik ga ook een aantal tomaten- en paprikaplanten verliezen omdat ze letterlijk in modder staan; het blad wordt al geel en de zaailingen gaan al slap hangen. De grond opentrekken lukt niet omdat de grond gewoon een poeltje is. Tuinburen zijn al watergeultjes aan het graven en wij zijn water uit de tonnen aan het halen om in de sloot te gooien. Buiten hebben de mol en de woelratten ervoor gezorgd dat we amper worteltjes en lenteui krijgen, de koolrabizaailingen zijn opgevreten door de slakken, de aardappelen staan amper 15 centimeter hoog, en een vijfde is niet opgekomen (ook weer door de mol).
Goed, ook ik wil graag optimistisch blijven, en een beetje positief eindigen: vandaag groene asperges uit eigen tuin gegeten; ze waren héérlijk!!
Heel veel sterkte met alles wat maar niet wil groeien, uiteindelijk moet het toch een keer beter worden!
groetjes,
Diana