Tijd
Twee weken geleden liet ik in het blog ‘Eindelijk’ een foto van kas 1 zien, ik schreef eronder dat de kas er een week later (vorige week dus) heel anders uit zou zien. Dit was 2 weken geleden:
Nou, schrik niet, dit is nu:
Zoek de 7 verschillen 🙂
Er is hier inderdaad nog niet veel gedaan. Dat komt omdat we eerst nog meer konden zaaien, moesten verspenen, wilden wieden, al wat uit konden planten, etc.. Maar het komt ook door het weer. Koud, regen, nu wordt er weer veel wind voorspeld, en dit weekend nog temperaturen rond het vriespunt. Wil ik dan perse nu zaailingen buiten uitplanten of wacht ik liever nog even? Het antwoord laat zich raden.
Ik krijg elk jaar rond deze tijd veel vragen en opmerkingen, via de website, mail, facebook, etc. Van mensen die in maart al courgettes hebben voorgezaaid die nu te groot worden in hun potje en gele bladeren krijgen. Van mensen die 2 weken geleden vorstgevoelige planten hebben uitgeplant die nu verpieteren (het gaat niet alleen om de vorst in de lucht maar ook om de grond en die is nu nog erg koud). Mensen die met te vroeg gezaaide en nu 75 centimeter hoge komkommerplanten in huis snakken naar beter/warmer weer. Mensen die vragen waarom de in de volle grond gezaaide bonen niet kiemen (te vroeg en te koud), en zo kan ik nog heel veel voorbeelden noemen. Zelf ben ik in al die jaren nauwelijks (nou ja, ietsiepietsie dan) wijzer geworden. Ik heb pas vorige week courgettes en pompoenen gezaaid en die kiemen nu. En ik ga komend weekend bonen zaaien. Dat doe ik dus best goed. Maar de pepers en paprika’s staan wel al weken in de kas en dat geldt ook voor de tomaten.
In de tuin is het nog behoorlijk leeg en kaal. Dat komt doordat er elke week een nieuwe weersvoorspelling komt waar iets in zit waardoor we maar weer wachten met uitplanten. We zijn er ondertussen aan gewend dat het in april al wat warmer wordt, maar dit jaar groeit alles minder snel en goed en zelfs de appel- en perenbomen gaan nu pas bloeien (vorig jaar bijna een maand eerder).
Voor al die mensen die in huis met te grote planten zitten, met vensterbanken vol met zaailingen, met kassen vol met jonge plantjes (en dus ook voor mezelf): Hoera, het einde is in zicht!!
Er komen nog 3 koude nachten, daarna schiet de nachttemperatuur omhoog. Dan is dinsdag hier nog geen goede dag in verband met veel wind en regen. Maar bij de oranje pijl, op woensdag 5 mei (nota bene bevrijdingsdag) zouden we wel al kunnen gaan beginnen met het uitplanten van zaailingen (nog geen courgettes maar bijvoorbeeld wel knolvenkel). Met de courgettes, pompoenen, bonen en mais wachten we echt nog 2 weekjes, tot die zaailingen groot genoeg zijn en de grond dan ook al wat minder koud is. De temperatuur lijkt daarna nog meer op te lopen. Tot de ballonnetjes op 12 mei: ijsheiligen. Dan kunnen we eindelijk echt los (en dan staat de tuin ook binnen een week propvol).
Wij hebben het geluk dat we 3 kassen hebben. Daarin is de grond al wat opgewarmd en dat zorgt ervoor dat het er al iets minder koud is. En dus staan vrijwel alle zaaisels, zaailingen en jonge planten daar te wachten. Op de foto van kas 1 kon je de zaailingen van onder andere paprika’s, pepers en kool zien. Kool kan heel goed tegen kou maar die plant ik nu nog niet uit omdat de tuin nog zo leeg is en de kolen binnen een dag zouden zijn opgevreten door de duiven en andere vogels, ik wacht tot er veel meer planten in de tuin staan want ik wil de kolen niet bij elkaar (en dus onder een net moeten zetten) maar letterlijk over de tuin verspreiden, tussen allerlei andere groenten, kruiden en bloemen in.
In kas 3 zijn we al begonnen met het uitplanten van tomaten, pepers, en paprika’s. En daartussen staan bakken vol met wachtende en groeiende zaailingen:
We hebben zaailingen al 20 keer in onze handen gehad, telkens weer even verzetten als er weer nieuwe verspeende plantjes bijkomen, of maar weer in een wat grotere krat of bak zetten, of naar de andere kas verhuizen omdat de planten daar ook worden geplant, of maar weer een ander plekje geven omdat we de mest weg willen halen of de stokken uit willen gaan meten. Maar ondertussen zijn er al flink wat tomaten, pepers en paprika’s uitgeplant (en is er dus weer een bak leeg, dan zet ik de overige plantjes maar in een andere, wat kleinere bak zodat die nog net tussen 2 stokken kan staan en heb ik ze dus voor de 21e keer in mijn handen :-)). De ruimte tussen de stokken met planten kunnen vullen we dus met zaailingen die volgende week buiten kunnen worden uitgeplant, om ruimte te besparen. Hier staan zaaisels van courgettes en pompoenen maar ook verspeende bloemenzaailingen, pas gekiemde andijvie en sla, verspeende peterselie, knolselderij, etc. die eerst nog wat kunnen groeien. Oh ja, de uien langs de randen zijn winteruien, in oktober geplant en vooralsnog volledig preimineervliegvrij. We kunnen ze nu oogsten als dikke lenteuien of laten staan tot de oogst van bewaaruien in juli.
De rechterkant van de kas ziet er op vrijdagochtend nog heel anders uit:
Daar staan nog 2 rijen pluksla. In september gezaaid en de hele winter van kunnen oogsten. Zelfs in de week met strenge vorst in februari gaven de planten geen krimp. We gaan er vandaag voor de laatste keer van oogsten en dan moeten de planten eruit. Want de paprika’s en pepers die hier kunnen worden uitgeplant staan al in de witte onderbak te wachten. De planning is om op vrijdag deze kant leeg te maken (waar alles naartoe gaat weet ik nog even niet). Daarna het onkruid verwijderen , de grond aanharken, uitmeten, stokken zetten, gaten graven, tomaten en paprika’s uitplanten, karton ertussen en daar de mest weer op. En dan maar weer zaailingen in kleinere bakken ertussen zetten zodat we weer wat ruimte hebben gewonnen. En er weer planten zijn uitgeplant. En de dag voorbij is.
Tot slot nog even, na het blog van vorige week over weeuwenteelt en de oogst van 8 bloemkolen heb ik 3 leuke recepten op de website geplaatst (met dank ook voor de tips die ik voor recepten kreeg!):
- Aardappelsalade met bloemkool en doperwtjes
- ‘Flammkuchen’ met bloemkoolbodem en rode ui
- Bloemkoolsoep met chorizo
p.s.: uiteindelijk waren we op vrijdag later op de tuin dat gepland. Maar aan het einde van de middag ziet de rechterkant van de kas er uit zoals op de laatste foto. Morgen gaan we de mest op het karton leggen, daarna kunnen er bakken met zaaisels op, en dan op naar kas 1 (jawel die van de 2 foto’s aan het begin van dit blog :-))!
Probeer halverwege volgende week de vruchtplanten uit te zetten in de kas.
Vorige week bleek de PH waarde van de grond te laag te zijn. Ik ben dat volop aan het verbeteren. De waarde is nu al hoger, maar ik ben er nog niet.
Dank. Mooie update weer. Ik ben wel erg benieuwd naar je karton en mest tussenvoegsels. Misschien heb je daar al eerder over geschreven en heb ik dat gemist? Ik neem aan dat dat is om de grond vochtig te houden? Je plaatst dus geen flessen of potten aan de voet van de planten om te bewateren? Ik hou mijn kas bv erg droog en geef alleen water dat meteen 15 cm de grond in gaat door het water in de ingegraven flessen te geven. Ik ben wel benieuwd hoe dat met jou werkt. Enfin, vast allemaal zaken waar je al eens over verteld hebt. Hopelijk wordt het weer snel beter, ongeduld is niet goed, ( vergeetachtigheid ook niet, doordat ik vergat de planten binnen te halen zijn bij mij eergisteren de toppen van twee Blot paprika bevroren, die blijken gevoeliger dan mijn andere paprikas)
Succes met het planten!
Hallo Mikki,
Ik heb af en toe wel wat gemeld over het karton en de mest maar nog geen speciaal blog over geschreven. Dat komt ook omdat ik het dit jaar voor het eerst probeer. Ik hoop komende nazomer of herfst een blog te schrijven over het hele proces en wat ik er van vond, of het goed werkte, etc. Het karton, met daarop de mest gaat (hoop ik) onkruid tegen en het gaat inderdaad inderdaad ook de verdamping tegen. Daarnaast hoop ik dat de mest langzaam voedingsstoffen, sporenelementen en mineralen afgeven. En uiteindelijk zou dan alles komende herfst/winter zo moeten zijn verteerd dat ik het door de bovenlaag van de grond in de kas kan harken. Of het ook zo gaat lopen weet ik dus pas komende herfst :-).
Wij geven wel zo dicht mogelijk bij de plant water maar bij elke plant een fles zetten is hier bijna onmogelijk (ik heb even geteld, er staan hier over een paar weken in de 3 kassen bij elkaar 146 tomaten/paprika/peper/aubergineplanten (en dan tel ik basilicum en komkommer en meloen dus nog niet mee). En wij drinken hier alleen thee, kraanwater, wijn en karnemelk, ik zou dus flessen bij familie en vrienden moeten gaan bietsen 🙂
Wat jammer dat de Blot-paprika’s bevroren zijn!! Ik hoop dat ze nog bijkomen, of dat je ze anders kunt toppen zodat ze nog kunnen vertakken!
groetjes,
Diana
Dank je wel, ik ben idd erg benieuwd naar je ervaringen hier mee. Als laatste nog even over de flessen, hier in Frankrijk is geen statiegeld op de flessen, en wordt er sowieso veel water uit flessen gedronken, dat maakt het wel simpeler om aan flessen te komen..
Ha, ik was al benieuwd hoe jullie omgaan met deze rare temperaturen en die arme tomaatjes die al in de kas staan. Gelukkig maar dat dat goed gaat!
Het is bijna verdacht zoals het weer plotsklaps rond ijsheiligen toch warmer gaat worden. Eerst zien, dan geloven maar 🙂 Intussen zijn hier de tomaten en pepers groter dan vorig jaar, terwijl ik ze later heb gezaaid (maar direct in p9 dus niet verspeend, wat een verschil!). Misschien toch maar eens gaan afharden.
Dankjewel voor je leuke update en foto’s Diana! Ik ben een beginneling en er gaat hier een heel universum voor mij open met mooie en nuttige dingen om te leren. Ik heb er heel veel plezier in. Zo leuk dat jij al je kennis zo ruimhartig met ons deelt!
Ja hoor het was een klein feestje afgelopen maandag voor het eerst verse spinazie van de koude grond. De smaak is weer minstens 10 x zo goed als die zakken die je koopt bij de supermarkt. Vandaag zaterdag eten we het weer en vandaag en gisteren 8 maaltjes 2 personen ingevroren. Ondanks de kou de afgelopen weken toch relatief vroeg deze spinazie. Oh ja ook vandaag nog even de courgette in de buitenlucht gepoot.
Dag Diana, ook ik zit met hetzelfde probleem als je hierboven aanhaalt (planten in potten die te groot worden en niet naar buiten kunnen omwille van het aanhoudende koude weer).
In een andere thread op je website heb ik al verteld dat ik zo mijn dahlia’s noodgedwongen buiten heb uitgeplant maar ze tot mijn scha en schande zag verpieteren door de vorst.
Nu lees ik dat jij je peper en paprika’s ook ’s nachts in de serre laat staan.
Die van mij heb ik binnen in huis moeten halen want ik stelde vast dat de bloemetjes van mijn peperplanten geel werden en afvielen. Ik denk dat dit aan de te grote temperatuursverschillen was te wijten (’s nachts rond het vriespunt en overdag dan 25 à 30 graden in de serre).
Hebben jouw pepers daar dan geen last van ?
Hallo Dirk,
Ik denk dat de afgevallen gele bloempjes van je paprika niets te maken hebben met kou maar met het ontbreken van een bevruchting. Als een bloempje niet wordt bevrucht wordt ze geel en valt ze af. Als een bloempje wel wordt bevrucht zie je onder de bloem gelijk al een vruchtbeginsel ontstaan (en dan valt het bloempje dus af maar blijft het vruchtbeginsel over. Om de bloempjes te laten bevruchten heb je bestuivende insecten nodig, of je kunt zelf met een kwastje bevruchten. Maar het allermakkelijkst (en snelst) is om een stok bij de plant te zetten en daar elke dag even tegen te tikken (want elke bloempje bevat zowel een stamper als meeldraden). Je kunt er hier wat meer over vinden (onder het kopje ‘Teeltzorgen’): Teeltpagina Paprika
Zelf tik ik nu nog niet tegen de planten want de planten zijn nog zo jong dat ik graag zou willen dat ze wat zouden groeien voor ze gaan bloeien en vruchten maken (maar vaak houd je het niet tegen als de planten eenmaal gaan bloeien).
groetjes,
Diana
Hoi Diana, Ik heb me tot nu toe nog ingehouden en de tomaten staan nog steeds niet in de kas, maar hier bij huis – naar buiten, naar binnen – af te harden. Ik was van plan ze te planten en dan ook vlak bij de plant een geopende plastic fles (zonder bodem, daar giet ik het water in) in de grond ernaast, waardoor het gegoten water diep in de grond komt en de wortels dus ook, zodat ze daar hun – uiteindelijk ook – grondwater weg kunnen halen. In de veronderstelling dat dat beter voor de plant is, dan een oppervlakkig wortelstelsel. Maar ik begin steeds meer te twijfelen of dat wel een goed idee is (vorig jaar zag ik eerlijk gezegd weinig verschil tussen deze methode en gewoon op de aarde rond de plant), temeer omdat ik jouw stroken karton (met mest, straks) naast de tomatenplanten zie liggen, waardoor je (op een erg klein oppervlak) de aarde zult begieten. Je karton zorgt dan wel voor minimale verdamping van de grond. Kortom, ik ben wel benieuwd naar je mening over het enentuele voordeel/goede van oppervlakkig versus diep wortelen van tomatenplanten. Hartelijke groet en alvast dank voor je reactie!
Hallo Christien,
Verschillende soorten planten hebben verschillende wortels. Er zijn dus niet alleen penwortels en ´gewone´ wortels maar elke plant heeft zo z´n eigen manier van groeien )al is dat uiteraard wel mede afhankelijk van de omstandigheden als grondsoort, voeding, vocht, temperatuur, etc. Een tomaat maakt veel oppervlakkige wortels, en daarnaast ook wortels die dieper groeien. Op de website Soil & Health Library kun je van heel veel soorten beschrijvingen en foto’s van wortelgroei vinden. En ik vond daar dit plaatje van het wortelgestel van een tomatenplant:
Je kunt dus zien dat ze van nature zo breeduit groeit. Ik hoop en denk dat de hele grond onder de planten in de kas vochtiger blijft en dat er veel actief bodemleven is door het karton en de mest (maar ik weet dat komende zomer dus pas zeker). Dat zou ervoor moeten zorgen dat de wortels zelf actief op zoek naar vocht zouden moeten kunnen gaan (al moet er in de kas altijd water worden gegeven, ook als het buiten regent :-).
groetjes,
Diana
Dank voor je uitgebreide antwoord!
Hallo Diana, nog even een paar vraagjes, ik zou de pompoenen dit jaar op anti worteldoek willen zetten ivm onkruid en vocht ,kan dat ?
En heb dit weekend een aantal Thai basilicums gekocht bij een thaise kwekerij in de buurt en ook citrroengras en mexicaanse koriander ( sawthoot) best gewoon in de volle grond in de serre , of in grote potten ?
Groetjes Stella
Hallo Stella,
Ja hoor dat kan (al is mijn ervaring dat pompoenplanten zoveel en zulke grote bladeren maken dat ze zelf al behoorlijk wat onkruid tegenhouden, dat komt wellicht ook omdat ik een dikke laag oude paardenmest over de grond verdeel en daarin een gat maak, vul met potgrond en daar de jonge planten in plant).
Ik heb geen ervaring met Mexicaanse koriander. Thaise basilicum groeit het best in de volle grond in de kas, of buiten op een beschutte plaats in een pot. Citroengras doet het hier prima in de kas in de volle grond (onder een werktafel, ze houdt van warmte, schaduw en een hoge luchtvochtigheid). In het menu kun je onder Kruiden een teeltpagina van citroengras vinden. Buiten zou ik haar in pot zetten.
groetjes,
Diana
Super bedankt weer voor je antwoord ,
Weer verbluffend wat jullie produceren.Steeds opnieuw kijk ik uit naar jullie tover kunsten.wens u veel plant en teelt genoegen
Ook natuurlijk het juiste weer.bedankt top,top.
Hoi Diana
Ik las in de blog dat je schreef dat je je kolen verspreidt over de tuin zet, is dat vanwege knolvoet? of is dat vanwege permacultuur?
of heb je daar een andere reden voor?
Ik zelf heb nog een kolen bed maar wil langzaam wat meer door elkaar gaan zetten.
Hallo Stefanie,
Wij hebben hier op kleigrond weinig of geen last van knolvoet. Ik heb vooral geen zin om alles meer af te dekken, een net over de aardbeien, een net over de doperwten, een net over de kolen :-). We zijn al een aantal jaren bezig om de vruchtwisseling los te laten en vooral soorten in de tuin te mengen. Ik heb er een paar maanden geleden een uitgebreid blog met veel foto’s ter illustratie over geschreven, misschien vind je het leuk om dat eens te lezen: Vruchtwisseling of polycultuur
groetjes,
Diana
Ja super irritant dat het zo lang koud blijft. Ik zit ook elke dag weer naar de nachttemperaturen te kijken. De tomaten staan inmiddels wel in de kas en sinds gisteren de komkommers ook want het ging echt niet goed meer in die potjes. Gelukkig was het er vannacht 5 graden ofzo. De paprika’s staan ook in de kas. We hebben wel besloten volgend jaar wat later te gaan voorzaaien want de zoete aardappels staan ook al een tijd in de kas maar die hebben het niet erg naar hun zin (gelukkig hebben we binnen ook nog VEEL stekjes staan, dus het komt vast goed, maar we zijn echt veel te vroeg begonnen met die zoete aardappel). Ook de gember (6 planten) gaat na woensdag de kas in.
Maarja, nog heel even wachten inderdaad.
Overigens vorig jaar vroor het nog even rond de 5 graden na ijsheiligen (de nacht erna ofzo). Ik had ook erg weinig fruit vorig jaar wegens al de bevroren bloesems. Dus nu hopen dat die 2 graden ook echt 2 graden is, dan hebben we misschien dit jaar wel wat appels.
Indiana!!!
Ik noem jou Indiana omwille van je energie, zoveel als zevenentwintig wilde Indianen. Grappig dat je lui was! Door het weer ja ja, ‘k weet het.
Indiana m’n goeroe, ze durft, haar pepers en tomaten zo in de kou zetten omdat Ruud zeurt… En toch weet ik zeker dat Indiana komende zomer en herfst weer met de prachtigste oogstfoto’s komt. Indiana, een fenomeen!
Hallo Ingrid,
🙂
Indiana op sokken dan. Ik durf zelf nooit al na te denken over oogst, en het al helemaal niet uit te spreken (bijgelovig als ik ben sinds het rampjaar 2012: Aaarrggh) en The Day After). Sindsdien ben ik een watje dat angstvallig naar de grond, planten, het weer, etc. kijkt :-).
Maar wel heel lief van je!! En ik hoop op een mooie oogst en prachtige foto’s, maar meer dan hopen doe ik nu nog even niet (zojuist een dooie komkommerplant uit de grond gehaald, vanavond opnieuw zaaien, er kan altijd van alles mis gaan, het blijft tuinieren :-)).
groetjes,
Diana