Water geven
Ik had toch hoop hier eens een leuk stukje te kunnen schrijven, dat alles zo goed groeit, etc. Maar niets is minder waar, gisteren in winterjas met sjaal en handschoenen naar de tuin. Het was er grijs, zowel de lucht als de grond. En koud natuurlijk, nog steeds.
Op de foto de aardbeien zoals ze er nu uitzien, afgelopen week maar eens al dode bladeren afgeknipt zodat er wat meer licht en lucht in de planten kan komen. Met wat zon en warmere temperaturen zouden de planten weer aan de groei kunnen gaan.
Ik had foto’s van de zaaisels boven kunnen maken, maar dat heb ik een paar dagen geleden al gedaan, en ik vrees dat er ook binnen niet heel veel goed gaat. Dat wat koud staat, staat te niksen en te wachten op zon en warmere temperaturen. Dat wat (te) warm staat wordt nu echt heel hoog en dun en lang. Nou vooruit, vanmiddag dan maar eens een moie foto maken voor bij de uitleg bij het zaaien, hoe zaailingen eruit zien wanneer ze te vroeg, te donker en te warm zijn gezaaid (of wanneer de natuur je voor de gek houdt en het eind maart nog steeds veel te koud en te donker is :-)).
Is er dan niks leuks te melden? Jawel hoor, in de koude kas is eindelijk Lathyrus Mollie Rilestone gekiemd, daar ben ik erg blij mee. En ook de eerste echte koudekiemers gekiemd (in een onderbak, met perspexplaatje erop kan het in de zon in die bak al flink warm worden en in de nachten weer flink koud); die grote verschillen in temperatuur hebben soorten als Cirsium canum, Dracocephalum argunense, Allium carinatum pulchellum, Alcea pallida doen kiemen. Ook peterselie, selderij, verschillende soorten sla, andijvie, bietjes, wat koolsoorten zijn gekiemd.
En dat moet allemaal wel netjes worden verzorgd, koud of niet, ze hebben wat water nodig, komende week kunnen er wat soorten worden verspeend. En ook buiten is het droog (ik zou bijna zeggen ‘gevriesdroogd’ :-)).
Op de foto het ‘uienveldje’, het enige veldje dat al vol is. Knoflook, sjalotten, plantuitjes, zaaiuitjes en gezaaide worteltjes, over een paar weken ziet het er ongetwijfeld een stuk voller en groener uit.
Het heeft hier ook al zeker 2 weken niet meer geregend (ook niet gesneeuwd), en dat in combinatie met de vorst en de straffe Oostenwind heeft ervoor gezorgd dat de bovenlaag van de grond hier flink droog is. En dus gisteren met winterjas, sjaal en ijskoude vingers alles wat er al in de grond zit water gegeven. De pootuitjes, knoflook, zaaiuien, gezaaide radijs, sjalotten, gezaaide worteltjes en zilveruitjes, alles heeft een goede broes water gehad.
Ook in de kas weer water gegeven, de zaaisels uiteraard, maar ook de weeuwenteelt planten, gezaaide spinazie, rucola, etc. De weeuwenteelt spitskool is nog wat gegroeid en met wat fantasie zou je kunnen zeggen dat ze op het punt staat een kooltje te gaan vormen, in ieder geval beginnen de blaadjes in het hart zich langzaam in een punt te draaien. Met wat geluk en vooral betere temperaturen kunnen we ze over een week of 3 eten.
En dan tot slot; vandaag niet naar de tuin maar een dagje achter de computer, voor de website. Vandaag komt de tomatendatabase af, nog 21 soorten te gaan, en dan is ze klaar! En dan is er verder nog genoeg te doen, maar ik ben blij dat dat in ieder geval gedaan is (voor nu dan, er komen hopelijk komende zomer weer zo’n 50 soorten bij :-)).
Hallo Diana,
Hele mooie site heeft u .
Ik volg het al zo,n 2jaar en heb al veel profeit van gehad ,dank u.
Nu heb ik een vraag :ik heb ongeveer 10kruiwagens compost bij de gemeente gehaald ,is het mogelijk dat ik hier in kan telen?zonder dat ik het meng met bv potgrond?
Mvgr Edwin
Hallo Edwin,
Ik zou zelf niet telen in compost van de Gemeente. Als je er goed naar kijkt zie je dat het niet compost is zoals je dat zelf zou maken. Het lijkt dood, niet bruinzwart maar grijszwart. Je ziet geen worm, geen pissebed, geen spinnetje. Alsof het verhit is geweest. Er zit ook geen voeding in (en dat is uiteraard nodig voor de groei van zaailingen). Er is op zich niets mis met dat soort compost, ik heb zelf ook 3 zakken bij de gemeente vandaan meegenomen, hier strooien we het tussen planten, dan wordt het vanzelf door de bodem opgenomen, vermengt het zich met grond en zelfgemaakte compost, de bodemleven maakt er dan vanzelf iets van wat wel leeft en nuttig is.
Maar zaaien zou ik dus echt gewoon in potgrond met wat brekerzand doen. Of desnoods in wat grond uit de tuin. Maar als je voor veel geld zaden hebt gekocht, ben ik van mening dat je vooral niet moet bezuinigen op potgrond, omdat het simpelweg het beste medium is waar zaden in kiemen. Als je goed zoekt, vind je in deze tijd vaak ook een aantal leuke aanbiedingen, soms 4 zakken halen, 3 betalen, of 25% meer inhoud, dat soort dingen.
groetjes,
Diana
bedankt voor je reactie Diana,ik zal het ter harte nemen.
mvgr edwin
Tja, het is idd bar met het weer, het ziet er trouwens niet naar uit dat er veel veranderd de komende 8 a 10 dagen: http://www.weerplaza.nl/15daagse
Ik denk er aan om de aardappels pas over een dag of 14 te poten, dat kan best maar liever eerder natuurlijk.
Tot die tijd zaai ik maar door, ik kan nog wel wat bakjes kwijt en de oudste zaailingen van kool, sla en bieten etc. kan ik langzamerhand wel naar de kas verplaatsen.
Maar van de temperaturen word je niet echt vrolijk.
Allemaal toch een vrolijk Pasen gewenst!
Hallo Diana,
Erg mooi om te lezen hoe je te werk gaat. Prachtige moestuin in wording weer voor dit jaar. Alleen nog wachten op beter weer. We worden wel op de proef gesteld zeg!
Het blijft alleen maar bij wat opruimen in de tuin en voorzaaien in huis.
Het commentaar is niet van de lucht omdat nu ook bijna overal plantjes staan haha.
Ik wens je een fijne Pasen en ik kom hier weer graag terug lezen.
groetjes,
Nancy
Hoera! Vandaag zijn 50 kapucijnerplantjes de grond ingegaan. Binnen achter het koudste raam opgekweekt, afgelopen dagen in het tuinhuis laten afharden en nu, beschermd door gaas, op hun nieuwe plek gezet. Als het niet opnieuw hard gaat waaien en vriezen tegelijk moet het lukken. Ach, soms moet je de natuur wat extra vertrouwen geven 🙂
Vandaag toch nog eens de moestuin in !!
3 bedden bemest: de wortel-, kool- en het aardappelbed.
Vliesdoek over het kool- en aardappelveldje, in de hoop dat de grond daardoor toch enkele graden meer ‘opwarmt’.
In het wortelveldje mijn sjallotjes geplanten en worteltjes en zaaituien gezaaid en vliesdoek erover…
En inderdaad het is redelijk droog, dus water geven.
Allé hup, op naar een volgende koude week :s :p
Groeten
Brecht
Koud allemaal he!
Ik ben uit verveling ook maar een weblog begonnen 🙂
Ik deed dit al eigenlijk via facebook, maar het is zo toch misschien iets leuker!
Ik hoorde dat het de komende dagen/week/weken niet veel beter gaat worden. ook niet in Limburg….! Vandaag was het wel lekker, zolang je maar niet in de wind stond. Ik heb zelf problemen met de sla, wat zaad wat volgensmij niet goed is, of te koud of te weinig ligt.. ik weet het niet, misschien moet ik er eens tegen gaan zingen 😉
Hoi Nick,
Wat leuk dat je ook een weblog bent begonnen!
Ik ben erg benieuwd naar je tuin-webcam, wat een leuk idee!
Hier is het ook nog wachten op beter weer, uiteindelijk lijkt het heel langzaam in de komende week steeds ietsje warmer te worden.
We hopen er maar op….. 🙂
groetjes,
Diana
thnks en woeehoee het word warmer 🙂
Goedenavond, inderdaad het schiet nog niet op in de volkstuin, ook bij ons niet in Vlissingen. Ik heb nog wel een vraag. Ik heb te weinig ruimte voor mijn tomaten zaailingen thuis, dus vandaag heb ik een aantal tray’s naar de koude kas op de volkstuin gebracht. Mijn vraag kunnen de zaailingen al naar de koude kas.
MVG Arthur
Hallo Arthur,
Poeh, moeilijke vraag. Ik vrees dat ik die voor iemand anders niet durf te beantwoorden, stel dat het fout gaat :-).
Vlissingen is natuurlijk wel het minst koude plekje in Nederland in deze tijd. Ook hier in Spijkenisse is het al minder koud. Maar toch vriest het nog. En je moet dan rekening houden met de overgang van een warm huis naar temperaturen rond of net onder het vriespunt.
Hier blijven de paprika’s en pepers zeker nog thuis. Maar voor de tomaten heb ik ook al wel in het hoofd dat ik ze het liefst binnen niet al te lange tijd naar de koude kas breng (omdat het licht daar nu eenmaal voor betere, gezondere groei zorgt dan een donker huis). Voorwaarde is wel dat het bewolkt weer is, en in de nachten niet kouder wordt dan 0 graden. Ik heb dat zelf in mijn hoofd voor rond of na komend weekend. Maar dat hangt dus per dag af van de weersverwachting voor de langere termijn. Jonge tomatenzaailingen kunnen in ieder geval best een graadje vorst verdragen, ook wel twee, maar het hangt wel af van de temperatuur die ze tot nu toe krijgen, en vooral niet bij zonnig weer naar de kas brengen (de zon schijnt na het donkere huis zo fel dat zaailingen en planten binnen kort tijd ernstig kunnen verbranden).
Ik hoop dat je in ieder geval iets aan het antwoord hebt!
Zodra ik mijn zaailingen naar de kas heb gebracht maak ik daar uiteraard melding van in mijn tuindagboek (daar moet iemand uit Groningen vooral niet teveel waarde aan hechten, maar iemand uit Vlissingen helpt het misschien bij een eventuele keuze).
groetjes, Diana
Dank voor je uitgebreide reactie, ik laat wel horen hoe het afloopt,
MVG Arthur
heb je de aardappels al in de grond?
en nog een vraagje…. strooi jij vinassekali bij het plantgat in of doe je dit later?
ik hoor graag van je
Nee hoor, dat doe ik nooit. Vorige week heeft het landje alvast wat koemestkorrels gekregen.
En dan strooi ik pas kali als over een week of 3 de aardappelen boven de grond komen.
(onder het mom “eerst een plant, en dan pas een aardappel”).
groetjes,
Diana
Vrijdag gaan hier de aardappelen de grond in 🙂
Diana
Hoi Diana,
Vraagje,
Mijn pootaardappels liggen in een koele donkere gangkast, nou hebben ze al uitschieters van z’n 10 cm is dat erg? en wat doe ik daarmee?
Groetjes Wilma van den Brink
Hallo Wilma,
Aardappelen kun je beter koel (koud) en licht leggen, dan krijgen ze mooie, kleine, stevige uitlopertjes. Als de aardappelen te warm en/of te donker liggen worden de uitlopers, lang, slap en snel breekbaar. Het is nu niet anders voor jou (en de aardappelen), de uitlopers afbreken zou zonde zijn, het heeft al veel energie/voeding uit de knol gekost. Dus ik zou ze nu zelf gelijk in het volle licht leggen, en dan koel (een graad of 8 tot 12), dan worden de uitlopers in ieder geval niet nog langer en slapper.
En als je de aardappelen gaat poten, doe dat dan heel voorzichtig doen, zodat je zo min mogelijk uitlopers afbreekt. Als er bij het poten eens een uitloper afbreekt, dan is dat op zich geen ramp, het kost de knol (aardappel) alleen veel energie om weer nieuwe uitlopers te maken (wellicht dan een klein handje koemestkorrels geven om daarbij te helpen).
groetjes,
Diana
Dag Diana en alle andere tuinliefhebbers
Ik heb gemaild met het Vlaams zaadhuis en de trays zijn niet meer leverbaar. Jammer! Want ik ben wel op zoek naar een goede kwaliteit ipv die dingen die je hooguit 3 of 4 keer kunt gebruiken en dan scheuren ze of deuken in of andere ellende. Maar goed ik blijf zoeken. Dus tips blijven welkom.
Ik las een tip over zelfgemaakte kokertjes van krantenpapier. Een blad van de krant 3 x dubbelvouwen zodat er een reep van ongeveer 15 cm ontstaat. Die om een longdrinkglas rollen met aan de onderkant 2 cm over die druk je tegen de bodem aan en daarna haal je het glas er uit. Ik heb voor de zekerheid er een nietje bovenin gedaan maar dat hoeft niet. De onderkant druk je dan een beetje naar binnen zodat ze stevig staan. Ideaal voor penwortelzaad zoals papavers, wortel, bietjes e.d. Ik ga vanmiddag de winterwortel er in zaaien, zodra het een plantje is zet je hem met papier direct de tuin in. Geen beschadigingen en het papier verteerd in de loop van de weken. (Schrijft men) ik ga het dus uitproberen en zal laten weten hoe het gaat.
Groet
Gea
Dag Diana en lezers van de site,,
Ik kijk uit naar je aangekondigde foto’s van de zaailingen die het moeilijk hebben in dit weer. Ik, als beginnende peperkweker, vind het behoorlijk lastig de plaats te bepalen waar mijn troetelkinderen zich het beste kunnen ontwikkelen. Ze zeggen ook zo weinig…. Wel laten ze hun kopjes hangen als ze te droog, te warm, etc. staan. Na een actie van mij komt het tot nu toe wel goed…. Ze staan allemaal in de 20 graden propagator met de deksels er op , een constante temperatuur, dat lijkt mij toch het beste. De vraag is of ze ook in de directe zon onder het schuine raam mogen staan, ik durf het nog niet aan, lijkt mij zo warm…. Ze staan nu aan de andere kant, wel genoeg licht, maar de kamer is koud, dus vandaar nog in de couveuse. En sommige pepers zijn lang en dun, met name de Aji Ahuchapeau. Ik heb hem nu opnieuw gezaaid, staat in de 28 graden propagator en ik zal hem niet zo lang door laten groeien, dus eerder verplaatsen. Zo rommel ik wat aan…. Misschien heb je nog een extra tipje voor mij!
Hartelijke groet en alvast dank, Janneke
Hallo Janneke,
Ik heb helaas geen tip voor je hoor, dit zijn zulke bijzondere omstandigheden dat ik ook hier maar wat aanrommel. Het is hier op de bovenverdieping gewoon veel te koud voor bijvoorbeeld de tomaten, die staan stil. Alles wat warmer moet staan staat op een andere kamer, maar staat daar te donker en wordt heel lang en dun en hoog. Ik vrees dat ik gewoon zit te wachten en hopen op beter weer. Dat komt er wel aan, maar er lijkt komend weekend nog een dip in de nachttemperatuur te komen van -2 tot -3. Als ik zo voorzichig schat gaan heel veel soorten hier aanstaande zondag naar de kas; dan wordt het echt minder koud, amper kans op nachtvorst, bewolkt zodat het niet kan verbranden. Sommige soorten hou ik en verspeen ik vanmiddag en morgen, maar sommige soorten zien er zo slecht uit dat ik ze maar overnieuw ga zaaien.
Ik zal er vammiddag wat (horror-)foto’s van maken 🙂
Diana
Nog even een reactie voor Gea, ik gebruik wc rolletjes, een tip die ik ergens op internet heb gelezen, dat moet ook goed werken! Groet, Janneke
dag Janneke,
die tip had ik ook al gelezen, maar de wc rolletjes hebben 2 nadelen. ze hebben een standaard maatvoering en het duurt langer voor ze verteerd zijn en dan kunnen bietjes of winterwortelen daar hinder van ondervinden. dus vandaar dat deze tip mij handiger leek. Je kunt een longdrinkglas gebruiken, of een fles of iets anders om zo je eigen diameter te bepalen.
zo heb ik in het verleden wel van die turfpotjes gebruikt, en ondanks dat de worteltjes daar wel doorheen groeien, heb ik wel de indruk er aan overgehouden dat het plantje extra moeite moest doen. maar we zullen zien… groet en dank voor je reactie
Hallo Gea en Janneke,
Toiletrolletjes zijn inderdaad zo stevig dat ze lastig verteren, net als turfpotjes trouwens.
Rolletjes van kranten zijn misschien makkelijker verteerbaar maar bedenk dan wel dat krantenpapier inkt bevat (ik heb daar geen verstand van maar dat zou dan weer aniline en/of methyleen bevatten. Lijkt me niet zo’n probleem als je niet zoveel gebruikt, maar als je, net zoals ik, al 20 jaar lang elk jaar zo’n 50 tot 60 planten in de kas uitplant, lijkt het me op den duur toch minder gezond voor de grond en dat wat daarin leeft.
Wellicht is dan een potjespers een optie, een manier waarbij je grond in een vorm perst en die uitdrukt in een vierkantje dat in vorm blijft en dus normaal gesproken geen potje nodig heeft. Hier zie je daar een filmpje over: http://www.overkroeten.nl/2012/05/perspotjes-maken/. Via internet kun je verschillende vormen kopen (voor 1 perspotje, voor 4 of voor 6 bijvoorbeeld), en voor verschillende prijzen.
En anders is er nog marktplaats 🙂 Daar worden regelmatig flinke hoeveelheden 9 x 9 centimeter-potjes aangeboden, soms 1 keer of meerdere keren gebruikt (maar dus nog prima te herbruiken). Zoek daarvoor in marktplaats.nl op “P9 potjes”. In de komende maanden worden ze veel door de professionele tuinderij aangeboden.
groetjes,
Diana
Dag Diana
De aantallen van mij staan niet in verhouding met de aantallen die jij moet zaaien, dus ik snap dat zoveel papier en inkt niet goed is voor de tuin. Ik zaai ook wel in potjes dus mijn aantallen krantenpapier “potjes” zijn niet zo hoog. Ik ga het vrijdag uitproberen. Bedankt voor de tips over de potjesmaker en marktplaats. Daar ga ik zeker naar op zoek.
Groet
Gea
Hallo Gea en Diana,
Ik heb zo’n pers om perspotjes van potgrond/zaaigrond te maken, maar ik vind het een geweldige klus met weinig resultaat. De aarde moet precies de juiste vochtigheid, zels natheid, hebben om een stevig kluitje/potje te Krijgen. De mijne maakt 1 kluitje per keer dus je bent zo een uurtje bezig om een flink aantal van die dingen te maken. Tijd die ik liever aan wat anders besteed. Zaadhandel van der Wal verkoopt die persjes. Maar ik zou gewoon voor trays gaan. Mocht je ergens goede tays vinden dan hoor ik graag waar, want ik heb ook al lopen zoeken. Volgende week eindelijk hogere temperaturen! We kunnen beginnen!
Groet,
Angelika
Hallo tuinlief-hebbers
Veel klaagzangen over ons hollands weer, maar eens wordt dat beter zegd Piet P….
Rustig afwachten is mijn devies, jaren geleden in begin juni vroor het een nachtje enkele graden, alle aardappels lagen zwart ter aarde en de boontjes dito.
Op het einde van dat seizoen was de oogst toch nog prima, d.w.z. alles wat groeit en bloeit heeft zon en warmte nodig , dus haastige spoed gaat zelden goed…….
Wie heeft ervaring met zoete mais en met welk ras/merk? Is voorkienen in potjes aanteraden ? Hoe voorkom ik dat duiven/kraaien hun maag vullen met de jonge mais plantjes die ze uit de grond rukken?
En nu maar wachten op de zon en regen……
weergoden geef ons dee’z zegen……
Vr.gr
opi Bernard 7412
Hallo opi Bernard,
Kijk vooral even op deze pagina over maïs: https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/vruchtgewassen/mais/ Daar vind je een aantal tips over zaaien, planten en rassen. Ik zaai maïs thuis voor of in de kas, en dan met een plaatje perspex op de onderbakbak om de zaden te beschermen tegen muizen. Ik heb dit jaar het ras True Gold, maar er zijn er velen, let op de term ‘suikerzoet’ of iets dergelijks voor de zoetste en minder zetmeelhoudende maïsrassen. Als de zaailingen eenmaal 10-12 centimeter groot zijn zijn ze al zeer stevigf en kan ik ze uitplanten zonder bang te hoeven zijn dat er nog aan gevreten wordt.
groetjes,
Diana