Leuk geprobeerd

De laatste jaren telen we met heel veel plezier palmkool. Ik zaai ze 2 keer per jaar: in april/mei voor de oogst in nazomer, herfst en winter, en eind juni/begin juli nogmaals, zodat ik ze op een aantal plekken kan planten die in de tuin leeg komen.

We kunnen er nu nu steeds van oogsten – nou ja; we konden er tot vorig weekend van oogsten. Hoe het nu is, tijdens deze strenge vorst, durf ik niet te zeggen want we zijn de hele week niet naar de tuin geweest (de weg naar de tuin is een ijsbaan). Hoe leuk en mooi sneeuw en ijs ook is, we hopen na het weekend bij 8 graden weer eens naar de tuin te kunnen, al is het maar om te kijken welke planten het prima hebben overleefd en welke planten er treurig bij staan.

Terug naar de palmkool: ik ken haar nog maar een jaar of 6, ik moet er dus ook nog wat ervaring mee opdoen. En zo stond ik anderhalve week geleden even met tuinbuurvrouw Laura te kletsen. Terwijl ik palmkool oogstte.

Zij heeft ook altijd palmkool in de tuin (logisch, ze heeft Italiaanse roots :-)). En ze had ergens eens gehoord, gezien of gelezen dat je palmkool kunt stekken. Dat klonk leuk!! Maar palmkool is tweejarig. Of is een stek van palmkool een nieuwe plant en dus eenjarig? We hadden er een leuke en bijna filosofische discussie over. Uiteindelijk moesten we elkaar het antwoord schuldig blijven.

“Maar dan kunnen we het toch gewoon proberen?”, bedachten we. De jonge en nog flexibele zijscheuten die niet te lang zijn zouden de beste stekken maken.

Zo zagen de palmkoolplanten er 2 weken geleden nog uit:

We hebben er duidelijk in de afgelopen maanden al flink van geoogst. Maar dat geeft niet. Het gaat om de zijscheuten die zich bovenin de plant ontwikkelen. Je kunt ze op deze foto zien:

De foto’s zijn met de telefoon gemaakt en daar worden ze niet mooier van, maar je ziet wel duidelijk dat vooral aan de linkerkant wat zijscheuten zitten die als stek kunnen dienen.

Ik nam 3 scheuten/stekken, voor alle zekerheid: van eentje sneed ik een stukje steel schuin af, en van twee liet ik ‘een hieltje’ zitten (een aflopend stukje van de moederplant wat je mee ’trekt’ als je een scheut naar beneden buigt en voorzichtig van de moederplant af scheurt). Ik heb de 3 scheuten direct in een plastic zakje gedaan, dichtgebonden en mee naar huis genomen. Daar heb ik ze in een oud conservenpotje met water gezet. Het advies luidde: “Zet de scheuten bij kamertemperatuur, ze lopen binnen ongeveer 2 weken uit”. Dus dat deed ik, en ik verschoonde om de 2 of 3 dagen het water.

Dat was 11 dagen geleden. Kwamen er al worteltjes? Ja, maar slechts een paar heel kleine en korte worteltjes, eigenlijk mag het geen naam hebben. Maar vooral…. zo zien de scheuten/stekken er nu uit:

Mmmm, ze schieten een beetje omhoog. En bij het woord ‘schieten’ denk ik altijd aan bloemen. En bij bloemen denk ik aan bloeien. En bij bloeien denk ik aan het einde van een tweejarige plant :-).

Een foto dichtbij:

Ja, duidelijk een bloemknop. Enigszins teleurgesteld laat ik het aan Ruud zien. “Gooi weg”, is zijn antwoord (en tevens kort en bondig advies). Dat heb ik maar gedaan.

Het zegt natuurlijk nog niet alles. Misschien was het te warm in de huiskamer (nu het zo koud is en we vaak thuis zijn is het daar vrij warm). Of is het echt zo dat een stek van een tweejarige plant net zo tweejarig is als de moederplant? Ik heb al best veel gestekt in mijn tuinleven maar dan ging het vooral om eenjarige soorten (zoals tomaten) of juist vaste planten, heesters of knollen (zoals Salvia’s, Dahlia’s, rozen, etc.).

En zo ben ik weer een ervaring rijker. En heb ik gelijk in mijn planning voor april/maart gezet: Palmkool zaaien. Want het eens proberen te stekken was leuk en leerzaam maar in de eerste poging vooral geen succes :-).

Abonneer
Laat het weten als er
guest

17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mieke van de Zanden

Hoi Diana
Jammer dat het niet lukt zo. Misschien kun je nog 1 poging proberen. Heb zelf 2 weken geleden topjes van eeuwig moes gewoon in de grond gestopt. Ergengs gelezen dat je zo makelijk nieuwe planten kunt opkweken. Als je nog zij scheutjes hebt? Laat ze nog een tijdje in de grond zitten en hopelijk maken ze nieuwe worteltjes en wil ze daarna oppotten.
Groetjes Mieke

Eef

Heb paar jaar terug (op dat moment 2 jaar oude) mini-palmkooltjes die ergens in een hoekje in de schaduw nooit groot waren gegroeid, alsnog in de zon en goede grond gezet & tot mijn verbazing werden dit alsnog prachtexemplaren. Is een bijzondere (en lekkere) plant…

wil fransen

Hallo Diana, toen ik je stekavontuur op foto zag dacht ik” zit er niet teveel blad en ook nog de top in? ” waarom niet met een hieltje direct in stekgrond gezet en met maar een paar blaadjes?

wim

Nee, nee, nee een tweejarige gaat bloeien en daarna sterft hij/zij. Ook als je er een stek van neemt. Ongewoon opnieuw zaaien dus. Denk aan bijv. bladselderij het tweede jaar komen er bloemen en geen mooi mals blad meer.

Greet

Hoi Diana, koolbloemen zijn ook eetbaar! Leuk in de sla enzo. Dus dat had je er wellicht nog mee gekund. Maar dat is misschien iets te exotisch naarRuuds smaak?
Groetjes

Ria

Wat een mooie foto’s van bloeiende palmkool! Ook in de siertuin zou zoiets niet misstaan.

Groetjes,
Ria

Thérèse Zwaard

Misschien gaat stekken eerder in het seizoen wel goed. Ik doe het ook met zijscheutjes van een kooltje dat volgens mij “eeuwig moes” heet, ooit gekregen van een leraar van het Lentiz College. Hij zei erbij dat hij er mee geëxperimenteerd had en dat een hielstek eigenlijk de enige methode was die bij hem had gewerkt. Ik heb er dit jaar een paar gestekt ergens in begin augustus en het ging inderdaad, wel langzaam maar het ging. Dus misschien de volgende keer dat proberen met de palmkool? Ik vind de bloemen van de kolen ook altijd heel lekker. Als je diverse bloeiende kolen hebt kan je er geen soortecht zaad meer van oogsten, dus houd daar rekening mee.

Marc Dufraing

Ik heb het nu hier(Anan – zuid frankrijk) ook geprobeerd en we zullen zien wat dit geeft binnen enkele weken/maanden. Wel is er vorig jaar bij een palmkool per ongeluk de top afgebroken en ik zag nu dat er toch wel verschillende zijscheuten aangekomen zijn. Daar heb ik er nu enkele van geprobeerd.

J.

Hoi Diana,

Vorig voorjaar had ik een palmkool na het oogsten tot vlak boven de grond afgeknipt en laten staan. Tot mijn verbazing ontwikkelde zich een nieuwe plant zonder bloei! Het blad was stugger dan een jonge plant (is stugger eigenlijk, de plant staat er nog steeds en is de vorst goed doorgekomen).

Groet,

J.

Anja

Hoihoi,
Na het bloeien kwamen er bij mij allemaal boontjes met zaad aan (zoals bij boerenkool).
Deze zaadjes bewaar ik en zaai ik dan volgend seizoen weer.
Van stekken had ik nog nooit gehoord.

Els de Bakker

https://www.youtube.com/watch?v=xX4kvbHpF4E&t=52s
Het kan wel, maar je moet het dus heel anders doen.

Els de Bakker

Ik meen dat deze persoon dit nog alleen maar zo doet, maar als het in Australië is, zonder een goede koudeperiode zou dat ook wel effect kunnen hebben. Wie weet is een koudeperiode hier in NL wel een seintje dat de plant daarna in bloei moet. Maar in ieder geval maar eens afwachten. Wij gaan het komende seizoen dit proberen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties