Rode kool met sinaasappel en abrikoos

Ingredienten

  • 1 kleine rode kool
  • 3 sinaasappels
  • 15 gedroogde abrikozen
  • 25 gram roomboter
  • 2 kleine kaneelstokjes
  • 2 deciliter groentebouillon
  • zout en peper naar smaak
  • 1 eetlepel rietsuiker
  • 2 rode uien

Details

Bron: Diana
Voorbereiding: 25 minuten
Kooktijd: 60 minuten
Totale tijd: 85 minuten
Voor: 4 personen
Categorie: Bijgerecht
Soort keuken: Mengelmoes

Ik heb dit recept zelf bedacht naar aanleiding van het recept van Rode kool met abrikozen en pistachenoten dat je ook op deze website kunt vinden. Dat is ook een heel lekker recept, kruidig en warm maar ook fris en zoet. Dit is een wat eenvoudiger recept maar makkelijk te maken met ingrediënten die wij altijd wel in huis hebben. Wij vonden het erg lekker. Als je geen gedroogde abrikozen in huis hebt kun je die uiteraard ook vervangen door bijvoorbeeld rozijnen.

Wij aten er hachee en aardappelpuree bij, een heerlijke winterse maaltijd :-).

Instructies

Stap 1: Voorbereiden

Was de rode kool, verwijder onderkant en eventuele lelijke buitenbladeren en snijd de rode kool in dunne reepjes. Pel de rode uien, halveer ze en snijd ze in dunne halve ringen. Boen 1 sinaasappel goed schoon en rasp er de fijne rasp van (alleen het oranje want het wit is bitter. Pers van 3 sinaasappels het sap uit.

Stap 2: Bakken

Zet een hapjespan of braadpan (of iets vergelijkbaars) op het vuur. Voeg de roomboter toe en laat op vrij hoog vuur smelten en bruisen. Voeg dan de rode halve uienringen toe en bak enkele minuten tot ze licht gaan kleuren. Voeg dan de rode koolreepjes toe en bak ook die nog een paar minuten, tot alle rode kool heet is en gemengd is met de boter en uien.

Stap 3: Stoven

Blus de rode kool met het sinaasappelsap. Voeg dan kaneelstokjes, groentebouillon, rietsuiker en sinaasappelrasp toe. Breng aan de kook en roer goed door. Doe het deksel op de pan en laat minimaal 45 minuten op een klein pitje stoven. Roer regelmatig en voeg eventueel een klein beetje water toe als de rode kool droog wordt. Haal na 45 minuten het deksel van de pan. Snijd de gedroogde abrikozen in stukjes en voeg toe aan het rode koolmengsel. Laat dan nog ongeveer 15 minuten stoven, tot de abrikozen zacht zijn en het vocht grotendeels is opgenomen en verdampt. Proef en maak op smaak met zout en peper.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief