Stiekem
Nou ja… eigenlijk helemaal niet stiekem. “Ruud, waar liggen die schroefjes met die witte beugeltjes waar we de groeilamp mee op kunnen hangen?”, vraag ik.
“Je had gezegd dat je nog niet zou beginnen”, zegt Ruud ietwat verwijtend. “Nee, ik begin nog niet maar als ze kwijt zijn en je nieuwe moet kopen kun je nu niet naar de bouwmarkt en moet ik ze dus via internet bestellen en dat duurt even. Ik wil gewoon graag dat alles alvast klaar ligt zodat ik daar over 2 of 3 weken niet over na hoef te denken”. Ruud ziet er de logica van in en loopt de trap op. “Als je toch naar zolder gaat, neem dan ook gelijk de elektrische propagator mee”, roep ik hem achterna. “Waarvoor?”, vraagt Ruud. “Nou, ook dat kan maar klaar staan”.
Als hij weer naar beneden komt (schroefjes en witte ophangbeugeltjes gevonden, hoera!) ziet hij dat ik potgrond sta te mengen met wat zand. “Wat ben je nou aan het doen, je gaat gewoon beginnen hè, roept hij.
Maar nee, ik wijs Ruud op de 3 glazen die op een plank staan. “Die moet ik echt gaan verpotten, ze krijgen teveel worteltjes om nog langer in het glas te blijven”. Ruud zucht nog net niet opgelucht, maar hij is het duidelijk wel.
Ik ben eigenlijk te vroeg met het stekken van citroengras; eind van deze maand of volgende maand is eigenlijk vroeg genoeg . Maar dat komt omdat ik het ook nog even wilde laten fotograferen door Otto, voor de Landleven-stukjes. En nu ze er zijn ga ik ze niet weggooien of opeten (ik heb nog meer dan een kilo citroengras in de vriezer). Nee, als ze willen wortelen mogen ze blijven.
Het was een fluitje van een cent. Ik had me er al dagen op verheugd maar uiteindelijk was ik in 10 minuten klaar; beetje potgrond mengen met een schepje zand, 6 potjes vullen, stekken uit het water, in de grond, voorzichtig aanduwen, water geven, klaar. En toch was het lekker, even aan de potgrond ruiken, even wat groens in mijn handen, een glimpje van tuinjaar 2021.
En daar staan ze dan, de eerste resultaten van een nieuw tuinjaar. Vijf citroengrasstekken, 1 potje met 2 stekken van de Salvia Ember’s Wish. En een gemberwortel die tergend langzaam uitloopt.
Dan nog even de mededelingen:
- Ik heb een teeltpagina over hon tsai tai geschreven
- Ik heb nog een blog geschreven voor de website van Pokon maar dat is daar door omstandigheden niet meer geplaatst, vandaar dat je het nu hier kunt vinden: Het hele jaar door sla
- Ik kreeg van Lydia in een vorig blog het bericht (waarvoor mijn hartelijke dank!) dat De Nieuwe Tuin in België aan het einde van het jaar stopt met de zadenwebshop. Dat is heel jammer maar begrijpelijk want op de website las ik dat het pensioen in zicht is. Ik heb er snel nog even zaden besteld want ik heb zo’n vermoeden dat heel veel mensen hetzelfde gaan doen voor de eerste bijzondere soorten uitverkocht raken. Op de valreep van het begin van het nieuwe tuinjaar heb ik dus snel wat zaden gescoord van sojaboontjes Shirofumi, kool Russian Fills, quinoa Oro de Valle, aubergine Ratna, paarse naaldboontjes en zo nog wat leuke soorten. Mocht iemand interesse hebben, kijk dan op De Nieuwe Tuin
En dan tot slot nog even een foto, van de Salvia die ik stekte, zo ziet ze er in de zomer uit:
Ze staat in een grote stenen pot in de achtertuin, veel te zwaar om naar binnen te sjouwen, en buiten is ze niet heel winterhard, zeker niet in pot. Vandaar nog even snel wat stekjes in water gezet, zodat ik zeker weet dat ze hier dit jaar ook weer groeit en bloeit.
Haha, het is ieder jaar hetzelfde met jou. Maar ik snap het heel goed hoor, ik popel ook om te beginnen.
Ik probeer me te beheersen tot het eind van de maand.
Groetjes,
Ria
Dag Diana,
Superleuk! Nu heb ik Citroengras in de diepvries omdat ik t hier in Frankrijk niet kan kopen…kan ik ontdooide ook stekken?
Groet Margaret
Hallo Margaret,
Ik kan me bijna niet voorstellen dat citroengras uit de vriezer nog uitloopt, normaal gesproken is ze als plant dan dood en kan ze niet meer uitlopen. Maar ik weet het niet zeker want ik heb het zelf nog nooit geprobeerd. De kans op succes lijkt me in ieder geval heel veel groter als je aan bijvoorbeeld familie of vrienden vraagt of zij je een paar stengels in een kartonnen envelop willen sturen. Kijk vooral ook nog even op deze pagina met uitleg over hoe je stekt maar bijvoorbeeld ook kunt zaaien (al moet je dan heel vroeg beginnen en de planten wellicht in de winter over gaan houden zodat je elk jaar vanuit je eigen stengels weer nieuwe stekken kunt nemen): Citroengras
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Wat leuk om te zien dat je citroengras kunt stekken.
Nooit geweten.
Koop het wat ik nodig heb gebruik ik en de rest gaat in de vriezer.
Moet je een verse stengel in het water doen…of kan het ook met een stengel uit de vriezer?
Groetjes Veronique
ik stek altijd een verse stengel, liefst zo groen mogelijk…
ik stek altijd een verse stengel gekocht bij de toko, liefst zo groen mogelijk.
na het wortelen in een potje in de grond en daarna zet ik ze in de volle grond in mijn tunnelkas.
elk jaar weer een succes..
niet elke stek groeit uit tot een mooie plant dus stek er meer dan een.
Hallo Stephanie (dank voor je antwoord!) en Veronique,
Ik heb een pagina geschreven over de teelt van citroengras, over stekken en zaaien, standplaats, verzorging, etc., met veel foto’s ter illustratie: Citroengras. Misschien vind je er nog handige tips.
groetjes,
Diana
Haha hoe herkenbaar.
Ik kon me beheersen met de chinese maar de zoete aardappelen liggen al wel in de prop.
Hallo Diana,
Dit jaar ga ik me ook wagen aan de opkweek van pepers en paprika’s, voorheen kocht ik deze steeds in plantgoed. Heb je ooit al is iets specifiek over propagators geschreven? Gebruik jij een bepaald type en kan je me tips geven voor de aankoop ervan? Ik overweeg ook om en doe het zelf model te maken wegens budgettaire redenen 🙂
Hallo Sven,
Ik heb ondertussen al meer dan 15 jaar de propagator 64/50. Je kunt al flink op de kosten besparen door niet voor de thermotimer te kiezen maar zelf een dimmer en een aquarium-thermometertje aan te schaffen, minder mogelijkheden maar die gebruikte ik toch niet, en dit werkt hier prima. Ik heb het vorig jaar eens in een blog laten zien: Heerlijk. Zelf maken is zeker ook een heel goede optie, bijvoorbeeld met behulp van een warmtemat of zo. Ik vrees dat ik daar het technische inzicht niet voor heb maar ik hoop dat wellicht andere mensen je nog een tip kunnen geven hoe zij het hebben gemaakt (of een tip voor een goedkope en toch ook goede propagator). En kijk vooral ook even bij de reacties op het blog van vorig jaar, want daar worden ook reacties met vragen, opmerkingen, tips, etc. gegeven.
groetjes,
Diana
Ha Diana, het lijkt wel of ik het stukje Stiekum heb geschreven, precies zoals het hier gaat. Er zijn dus nog meer “gekken” zoals ik. Ga gewoon door, doe ik ook, maar soms is het handig als er een “remmer” in de buurt is waardoor je soms even stilgezet wordt. Succes met alles wat je doet. Groet, Thérèse
Ja wij kunnen ook niet wachten. Dit jaar voor het eerst een kas. Vandaag alvast paprika gezaaid en de gember en zoete aardappelen liggen sinds deze week ook te wachten (in/op wat grond) tot ze gaan uitlopen. M’n vriend wilde ook alvast tomaat gaan zaaien maar dat vond ik toch echt geen goed idee. Ik ga nog wat meer zaaien ook in de kas, pluksla en raapstelen denk ik. De lente kan niet vroeg genoeg beginnen!
Citroengras hou ik aan het eind van het seizoen een paar kleintjes over in een pot, die overwinteren in een verwarmde kas (serre). Dat gaat al een paar seizoenen goed, dus die hoef ik niet meer op te potten.
Maar je brengt me wel ideeën. Nu heb ik ‘opeens’ ook een gember en een zoete aardappel in de vensterbank. Kom maar op met die groene scheuten, het seizoen is geopend:-)
Groetjes,
Bianca
Hallo Bianca,
Ik vrees dat ik in de winter geen plaats heb voor potten met citroengras (wel plaats maar niet warm en licht, eerder donker en klam). Maar als ik de citroengrasplant in de herfst rooi zou ik er inderdaad ook gelijk mooie sprieten met wortels tussenuit kunnen halen. Zeker een goede tip voor mensen die er een goede winterplaats voor hebben want in het voorjaar groeien de planten dan gelijk al sneller dan wanneer opnieuw vanuit stekken moet worden begonnen.
groetjes,
Diana
Dag Bianca,
Hoeveel graden hebben jullie dan minimum in jullie serre?
Het zou me interesseren omdat ik hier in Frankrijk geen citroengras kan vast krijgen dat nog een beetje leeft…En dan zou overwinteren een idee zijn. Alvast bedankt.
Anne
Hallo Anne,
Het is de serre die tegen de woonkamer aan gebouwd is en ik zet de citroengras op de warmste plek, tegen het woonkamerraam aan. Ik heb er geen thermometer, maar het blijft er altijd boven het vriespunt. Citroengras kan wel wat kou hebben, zolang het maar niet vriest. Hopelijk is dat voor jou de oplossing, zodat je ook citroengras kunt kweken.
Groetjes,
Bianca
Dank je wel voor deze reactie, Bianca!
Dag Anne,
Ik heb het in 2018 ook geprobeerd. In de volle grond in de koude kas. Bij mij is niets blijven leven, toch te koud in de winter. Ik kan hier in FR ook geen citroengras vinden, behalve dan opgedroogde stokjes 🙁
Wat ik gedaan heb is zaaien, en nadien uitgeplant. Ik had wel veel te veel bij elkaar laten staan zodat de plant geen plaats had om dikkere knolletjes te maken. Ik ga nu opnieuw proberen, maar dan in potten in de koude kast zodat ik de pot mee naar binnen kan nemen als het te koud is. Alleen vind ik het vervelend voor het geven van water. In de koude kas is het zomers makkelijk tussen de 35 en 50 graden en dan moet je elke dag water geven. Op deze manier zou je de planten kunnen laten overleven, tenzij je een kas heb waarin het niet vriest.
Groetjes Carine
Dank je wel voor deze reactie, Karin.
Ik heb ook citroengras gezaaid doch die zijn voor de winter nooit groot genoeg om het te overleven. Ik heb ze nu eens nieuwe potgrond gegeven voor ze de winter ingingen en dat schijnt te helpen.
Het ging niet meer. Het moest. Vandaag de pepers en aubergines gezaaid. Zucht. Jippie.
🙂
Getsie, nou ben ik jaloers en wil ik ook gaan beginnen. Dan kan ik tegen Ruud zeggen dat het jouw schuld is :-).
Heel veel plezier met het staren naar kiemende zaden!
groetjes,
Diana
Hallo,
Gewoon ter informatie. Voor diegenen die de biodynamica willen volgen is de zaaidatum voor aubergine, paprika en pepers 30 en 31 januari.
Groetjes carine
Hallo Carine,
Dankjewel! Ik vrees dat ik mezelf niet zo lang meer kan bedwingen maar er zijn veel mensen die zich graag aan de biodynamische zaaikalender houden. Ik heb zelf 7 jaar lang volgens die kalender gezaaid (en geplant, gesnoeid, geoogst, etc.) en heb het toen losgelaten. Maar ik moet er nog wel regelmatig aan denken, vraag me af en toe nog wel eens af of het eigenlijk wel ´een goede dag is om iets te zaaien´ :-). Ik kocht de eerste paar jaar de agenda van Maria Thun, en de laatste jaren die van Guurtje Kieft van De Zonnetuin. Het was heel leuk, interessant en leerzaam om te volgen!
groetjes,
Diana
Hey Diana,
Het helemaal volgen is wreed moeilijk. Ik doe ook maar gedeeltelijk, nl het zaaien en planten volgens maanstand en volgens de periode gunstig voor blad, fruit, wortel gewassen en bloem. Dit vind ik nog te doen. Ik ben al blij als ik dat gedaan krijg. Ben bezig met het lezen van de achtergrond hiervan, maar ik zie soms sterretjes 🙂
Maar, wat wel degelijk een verschil is, is de koeien- en paardenmest biodynamisch behandelen met de preparaten. Dit hebben we uitgetest. Onze buur heeft dit ook uitgetest op velden met gewassen, en dit gaf een aanzienlijk grotere opbrengst. Een boeiende materie.
Groetjes Carine
Hoi Carine,
Het was best lastig om precies zo te plannen dat we zaaiden in de juiste periodes. Maar ook wel een beetje een sport
Ik maakte toen elk jaar van de agenda een kalender die ik altijd in mijn tuintas bij me had.
Misschien leuk om te zien want ik heb ze allemaal nog bewaard, van 2007 tot en met 2014 gevolgd en dit is de laatste kalender, uit 2014 dus:
PDF Kosmoskalender 2014
Lekker nostalgisch om weer eens te zien :-). Maar ik volgde toen alleen de zaaiagenda/kalender en gebruikte geen preparaten. Misschien kan ik me daar nu eens wat meer in verdiepen want het klinkt heel interessant. Ik hoop er wat tijd voor te kunnen vinden :-).
groetjes,
Diana
Dag Diana, amaai jij maakte er wel werk van! Ik neem gewoon de kalender en schrijf hierin wanneer en wat ik zaai en plant. Zo ongeveer een maand op voorhand zodat ik elke dag weet wat ik moet doen. Soms lukt het mij niet, zoals nu bv. Het was te nat om de erwten, peultjes en sugarsnaps te planten en dit heb ik gisteren en vandaag gedaan alhoewel het geen plant periode is. Maar nog langer wachten zouden de planten niet goed komen. Dus soms wat aanpassen. Groetjes Carine