Spruiten
Zo, het verhaal over vandalisme is klaar. Ruud is naar de tuin geweest (ik niet, het regent hier bij windkracht 6); uiteindelijk is er 1 ruit uit de kas gehaald, die is kapot gegooid en via dat gat zijn ze in de kas gegaan (de deur zat nog steeds gewoon op slot). Foute gok, want in die kas staat wel een rek met spullen, dat is helemaal leeggehaald, maar eigenlijk liggen daar alleen schroevedraaiers in, klemmetjes voor het glas van de kas, wat koolkragen, veger en blik, een paar regenlaarzen, wat handdoeken, etc. Als ze daar al iets van gestolen hebben, zullen wij het waarschijnlijk niet eens merken. Onze meer kostbare spullen liggen in een kist (op slot) en in een andere kas liggen de schrepels, snoeischaren, snoeizaag, pootschepjes, etc. Mooi, nieuw ruitje erin, water in de sloot, hek op slot en klaar is kees 🙂
Dat ik thuis ben gebleven wil natuurlijk niet zeggen dat ik niets heb gedaan. Het is in november en december zo lang zo warm geweest dat nu na de vorst er al heel veel aardappelen uit gaan lopen. In de schuur is het dan nu ook al weer best warm, en natuurlijk erg donker. En dus alvast aardappelen die we weer uit willen poten uitgezocht, eventuele kleine uitlopers er vanaf gebroken (nu hebben ze nog niet zoveel energie van de knol gevraagd).
Ik heb de aardappelen netjes naast elkaar gelegd, in een open mandje, zo krijgen ze zoveel mogelijk licht. En de 2 bakjes staan nu op zolder, in het licht dus, maar het wordt daar ook niet warmer dan een graad of 10. Eigenlijk nog veel te vroeg maar op dit moment staan ze daar beter dan in de warme, donkere schuur. De rassen die je in de 2 bakjes ziet zijn:
- Kestrel (de geelbruine aardappelen in rechterbakje, ze hebben paarsrode vlekjes maar dat kun je nu niet zien)
- Bleue d’Artois (een paarse aardappel met paars vruchtvlees, in het rechterbakje, heel veel beter dan de late en slecht gevende gladde Vitelotte Noir, want vroeger, betere opbrengst en iets kruimig)
- Royal Gold (linkerbakje, voor het eerst dit jaar, paarse schil, maar van binnen goudgeel, moet erg lekker zijn)
- Franceline (linkerbakje, rode aardappelen, van binnen geel, een Roseval-type, maar deze Franceline zou nog wat vroeger zijn en een betere opbrengst geven – en ik vind Roseval daar al niet slecht in)
En dan hebben we bij Zaadhandel van der Wal nog Santé AM besteld, die verwachten we zo half februari. En als ik dan nog plaats over heb, dan heb ik ook nog wat Escort liggen.
Je ziet, we denken al weer aan de lente. Uiteindelijk gaan we ze natuurlijk pas zo rond de 2e week van maart uitplanten. En liever hadden we een kouder plekje voor ze, waar ze nog in rust konden blijven. Maar zo moet het maar, we zullen zien hoe het gaat, we kunnen, kijkend naar het weerbericht, altijd onze strategie aanpassen.
Ondertussen ook nog druk bezig met de pepers. Ondertussen zijn er 20 P9-potjes gevuld. Ik heb er een foto van gemaakt, maar je hebt er wel een vergrootglas bij nodig hoor, er zijn nog maar 2 kiemblaadjes 🙂
Maar het leeft, het is gezond, nu nog groeien. En ik heb gelijk alles in de propagator nog gecheckt, wat al begint te kiemen even in een apart bakje gedaan, de soorten die nog helemaal niet willen kiemen zijn duidelijk de soorten waarvan de zaden ook echt oud zijn, soms zelfs al 5 jaar. Ik ga daar de laatste zaden nog van zaaien, in de hoop dat er iets van wil kiemen. En zo niet, dan kies ik nog wat andere leuke soorten uit en ik heb nog meer dan genoeg tijd om die dan nog te gaan zaaien.
Van de gekiemde soorten heb ik ook dit jaar weer de Cayenne Violet gezaaid, afgelopen jaar door het onder water lopen van de kas mislukt, maar wel nog zoveel zaden kunnen oogsten voor een nieuwe poging (die ze verdient, want ze leek behoorlijk vroeg, geweldige felgeleurde paarse Cayennepepers, waarvan er uiteindelijk nog 2 halfrijp geoogst konden worden). Voor wie even wil kijken hoe ze eruit ziet, ik heb een foto in het Tuindagboek van juli 2012 geplaatst: Zelfs aan de jonge kiemblaadjes kun je al zien dat de kleur van het blad ook niet helemaal groen is, maar een paarse toon heeft (het wordt geen paarsbladige plant hoor, meer donkergroen met een wat paarsachtige gloed en meer paars in de stengels en bladnerven).
De gekiemde uien mogen komend weekend mee naar de kas. En in de week daarop ook de tuinbonen en Sugar Snaps en paarse Peultjes, die beginnen nu heel voorzichtig te kiemen.
En dus vanmiddag nog even wat pepers voor de tweede keer zaaien. Ditmaal eens niet via de deno-methode maar in een traytje, het verschil in zaaimethode kan bij deze lastige soorten wellicht net de doorslag geven om toch nog een zaadje te laten kiemen.
En dan hopen we op wat drogere dagen. Nu nog zo nat op de tuin dat Ruud na het opruimen van de rommel snel weer thuis was, een teken dat er nu echt nog weinig te doen is. Maar zodra het wat droger wordt en de temperatuur niet heel erg veel zakt, dan kunnen we toch heus binnenkort voorzichtig aan tuinieren gaan denken 🙂
Beste Diana,
dit jaar ga ik voor het eerst aan mijn moestuinavontuur beginnen, heb een tuintje van 105 m2 gehuurd. Ik ben me nu aan het orienteren en maak plannen voor indeling en vooral wat ik wel of niet wil kweken. vandaag heb ik je website ontdekt. Complimenten hoor, daar heb je vast heel wat uurtjes in gestoken. Erg leuk en vooral voor mij erg leerzaam om te lezen. Ik wordt steeds enthousiaste om te kunnen beginnen. Ik heb al een aantal zaden besteld en ga volgens jouw tips in febr. beginnen met voorzaaien.
Dank voor al je info!
Ik wens je een mooi tuinseizoen toe!
Jolanda
Hoi Diana,
Ook hier al mooie poters uitgezocht en in kistjes gelegd en toch weer een paar nieuwe soortjes bij levenvanhetland besteld o.a de Francelien en Zeeuw bontje.
Afgelopen weekend nog een aardappelsalade met Bleu d’Artois gemaakt, wat een lekker aardappeltje.
Groeten Robert
Hallo Robert,
De Bleue d’Srtois is hier ook een echte favoriet, dit jaar ga ik er ook eens wat meer van zetten (en dan maar hopen op een betere, drogere zomer).
Voor mensen die haar ook eens zouden willen telen, een paars aardappeltje met betere kwaliteit in vroegheid, opbrengst en smaak dan de Vitelotte Noir, ik zag haar op deze website: http://www.aardappelhof.nl/index.php/cPath/42 Ik heb geen ervaring met deze webwinkel, maar het ziet er goed uit……
Franceline zet ik ook, Zeeuws Bontje ken ik niet. Kestrel komt hier natuurlijk ook weer terug 🙂
Wellicht nog een leuke link: ik vond deze website met tientallen beschrijvingen en foto’s van bijzondere aardappelrassen:
http://www.curzio.com/N/PotatoCatalog.htm
groetjes,
Diana
hoi Diana,
Wat balen dat ze de boel gesloopt hebben. Wel erg fijn dat ze geen waardevolle dingen hebben gestolen.
Ik wil graag weer wat zaadjes bij je bestellen, heb dat 2 of 3 jaar geleden ook al een keer gedaan maar omdat ik geen grote achtertuin heb deed ik erg lang met de zaden.
Dit jaar heb ik een stukje volkstuin kunnen huren zodat ik op wat grotere schaal groente kan gaan kweken.
Graag wil ik wat bijzondere tomaatjes en pepertjes bij je bestellen.
Ik kan alleen geen bestel knop meer vinden en ook geen prijslijst.
Wil je me hiermee helpen door bijvoorbeeld een prijslijst te mailen?
Groetjes Silvana
Hallo Diana,
Het is volgens mij niet nodig om je te vertellen dat ik vooral geniet van de stukjes die jij schrijft!
Heerlijk, want er is maar weinig moestuin nieuws in deze tijd! En voor een verslaafde….is dit zo leuk!
Kan me ook heel erg kwaad maken over vandalisme, en het liefst vergeet ik dat heel snel, omdat het geen zin heeft.
Een vraag aan jou, waarom zet je de piepers niet in één van je kassen? Daar is het koeler en licht?!
Gr Wouda
Hoi Wouda,
We hebben helaas geen electriciteit op de volkstuin, en dus is de kas onverwarmd. Het zou nu een mooie plek zijn voor de aardappelen, maar het schijnt komend weekend al weer licht te gaan vriezen en dan bevriezen de aardappelen dus. In de kas vriest het net zo hard als buiten de kas (in de nacht en bij bewolkt weer dan, met zon warmt ze natuurlijk erg lekker op).
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Ik las in het boek van Dick & James Strawbridge (overleven op je eigen km2 (stap voor stap naar een duurzame levensstijl) dat zij met kleine zonnecollectoren hun eigen energie opwekken om de kas te verwarmen en voor overige werkzaamheden waarbij elektriciteit noodzakelijk is. Zijn relatief kleine collectoren met accu. Ook geschikt voor caravan en boot. Misschien iets om te gebruiken bij extreme vorst. Mijn bloemkool plantjes in de kas hebben na de vorst wel erg slappe blaadjes (hoewel het hartje fier overeind staat, dus misschien komt het nog wel goed). Heeft iemand ervaring met zoiets. Ik weet dat je noppenfolie kunt gebruiken of een kas/tunnel in de kas kunt plaatsen, maar een verwarming op zonne-energie lijkt me ook wel iets.
groet Gea
Hoi Diana
Ziet er al heel goed uit bij jou. Ik bezoek dagelijks je site om te zien of er al iets nieuws vermeld staat. Heb net mijn zaden volgens de deno-methode in de propagator gezet en wacht heel ongeduldig af.
Heb een vraagje voor je!!! Vorig jaar heb ik 10 peper en 1 paprika in pot in mijn veranda gezet en deze hebben het allemaal overleefd. Heb ook gelezen dat je ze in het voorjaar moet insnoeien…nu komt mijn vraag. Wanneer in het voorjaar, nu of als ik ze terug buiten zet?
Hallo Kristel,
Ik ben zelf niet zo goed in het overhouden van peper- en paprikaplanten (omdat de enige plaats voor de planten hier een donkere, koude, klamme zolder is).
Maar als een plant de winter overleeft, dan kun je die ergens rond eind februari warmer en lichter gaan zetten, wat voeding geven en wat meer water – ze komt dan uit de winterrust en gaat weer groeien. En dat is in mijn ervaring dan ook het moment om te snoeien, op naar buiten gerichte knoppen zodat de nieuwe groei gelijk goed in vorm komt.
groetjes,
Diana
Hoi Diana
Heel erg bedankt voor je informatie!!!
Ga het doen zoals je het zegt en dan zien we wel.
De overlevende ga ik in mei ook in de volle grond zetten en de nieuwe in potten. Ik had wel niet verwacht dat er zoveel gingen overleven maar ben er wel heel blij om!!!
Veel succes verder nog!!!
Groetjes,
Kristel
Hallo Diana,
Ik heb een vraagje over kruiden. Binnenkort wil ik namelijk alvast peterselie gaan zaaien, maar ik vraag me af hoeveel zaailingen jij bij elkaar zet om 1 plant te krijgen. Of wordt 1 zaailing ook echt 1 plant? En geldt dat dan ook voor koriander en basillicum? Alvast dank voor je reactie. Je lijkt overigens de lieve “tuin” lisa wel met al die vragen die je via je website krijgt. Petje af dat je daar allemaal tijd voor maakt.
Groetjes,
Angelika
Hall0 Angelika,
Elk zaadje wordt inderdaad 1 plant. Ik doe het een beetje op gevoel en ervaring; zoals ik de pepers met 3 in een potje houd, zo doe ik dat ook wel bij kruiden, maar dan wel afhankelijk van welk kruid, en van welk ras daarvan natuurlijk. Probeer niet teveel zaailingen in 1 potje te zetten want dat gaat ten koste van de wortelontwikkeling en dus gezondheid van de planten. Maar van Basilicum doe ik er wel 5 in 1 potje (zoals de 5 stippen op een dobbelsteen, dan staan ze mooi ver uit elkaar, en 5 is ook het maximum wat hier in een potje gaat). En dat doe ik omdat Basilicum vrij lange, slanke planten worden. Dat geldt ook voor koriander.
Van peterselie en selderij (dat worden, afhankelijk van het ras, nogal bossige planten, doe ik er dan 3 zaailingen in 1 potje die ik later ook zo als kluitje uitplant).
Maar 1 zaailing per potje kan natuurlijk ook, als je plaats genoeg hebt is dat het beste voor de opkweek, dan hoeven zaailingen niet met elkaar te vechten om de beste plaats. En dan kun je later alsnog de 3 potjes met 3 zaailingen redelijk dicht bij elkaar uitplanten. Ik doe het vooral op mijn manier (met 1 tot 5 zaailingen per potje) omdat ik hier nu eenmaal in april al ruim 100 potjes met tomatenzaailingen heb, en ruim 50 potjes met pepers, paprika’s, en dan nog alle andere soorten (bloemen, komkommers en noem maar op). Het is hier altijd nogal vol tegen die tijd, elke centimeter telt :-). Uit nood geboren dus, maar het werkt best goed zo.
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Hartelijk dank voor je duidelijke uitleg. Ik ga het ook zo proberen.
Groetjes,
Angelika
Hallo Diana,
Ik zag dat je de paprika en aubergine zaailingen per 3 of 4 in een potje verspeend.
Plant je die later ook zo in z’n geheel uit of haal je ze dan weer uit elkaar?
Wat is het voordeel om 3 planten bij elkaar te zetten?
Ik ben heel benieuwd temeer omdat ik hiet nergens wat van kan terug vinden op internet en omdat ik dat ook wil proberen.
Alvast bedankt!
Bozo
Hallo Bozo,
Ze blijven inderdaad voor altijd bij elkaar. Maar omdat ik er al heel veel vragen over heb gehad schrijf ik er vandaag even een stukje over in mijn tuindagboek, met wat oude foto’s als illustratie erbij. Misschien maken foto’s het wat duidelijker.
groetjes,
Diana
Hoi Diana!
Ik heb naast mijn tuin ook de hobby fotografie en vroeg me eigen af met wat voor camera je de foto’s van de zaailingen hebt gemaakt.
Mooi scherp van zo dichtbij! Trouwens erg leuk al die foto’s bij je verhalen.
Groeten, Saskia.
Hallo Saskia,
Dankjewel! Ik heb een Fuji FinePix HS30EXR. Ik vind het zelf een erg prettig toestel (want er kan vanalles op en dan vooral zo automatisch mogelijk, want ik heb niet genoeg verstand van fotografie maar maak wel meer dan 2000 foto’s per jaar :-)).
Er is maar 1 nadeel en dat is dat het mooie en grote scherm helaas niet verticaal uitgeklapt kan worden, waardoor ik lastig krom en scheef moet bukken als ik een verticale foto van een tros tomaten onderin een plant wil maken……. kan ik me nu nog niet druk over maken maar in juli en augustus (hopelijk) wel 🙂
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Wat je allemaal schrijft in je dagboek inspireert me enorm hoor, mijn vingers gaan ervan jeuken! Met belangstelling las ik over de denomethode. Zou deze methode ook geschikt zijn voor zaden die een koudebehandeling nodig hebben, door de filter in de koelkast te leggen? Ik ben benieuwd hoe jij daarover denkt.
Hallo Carine,
Dat is misschien een optie om koudekiemers te behandelen! Geen idee, zelf nog nooit geprobeerd om koudekiemers via de denomethode en koelkast, te zaaien (het zaaien in een onverwarmde kas in januari werkt nu eenmaal ook altijd wel goed.
Maar het zou voor sommige zaden (niet te groot of al te klein) zeker een oplossing kunnen zijn.
Misschien heeft iemand anders ervaring hiermee?
En anders zou je het misschien met een paar zaden zelf kunnen proberen. En dan zou het leuk zijn als je in dit tuindagboek later nog eens zou melden hoe dat experiment is afgelopen.
groetjes,
Diana