Tevreden
Ik ben voorzichtig optimistisch. Ik schreef al eerder over de preimineervlieg, vorig jaar hebben ze onze volledige oogst van uien, sjalotten en prei verwoest. En dus hebben we afgelopen winter gezocht naar een oplossing.
Het leuke van tuinieren op een volkstuinencomplex is dat ik kan vergelijken. Sommige mensen doen niets en wachten af (of weten het niet of hebben er vorig jaar geen last van gehad en hopen dit jaar op hetzelfde), sommige mensen dekken af met vliesdoek, sommige mensen hebben een (biologisch) spuitmiddel gekocht. Wijzelf kochten een net dat zo fijnmazig is dat de preimineervliegen (nog geen millimeter groot) er niet doorheen kan.
Het is nog vroeg, we kunnen er natuurlijk nog niet veel over zeggen, maar het lijkt goed te gaan. Mooi is anders maar we wennen eraan. En ik heb wel rode, roze en paarse eenjarige bloemen ernaast uitgeplant, voor een beetje vrolijkheid naast het grote witte vlak.
Op de bovenste foto kun je al een beetje zien hoe fijnmazig het is (het is heel dik en glanzend, en zo fijnmazig dat als we water geven het water nog even op het net blijft hangen voor het er doorheen sijpelt). Zo ziet het vak er aan de andere kant uit:
Deze uien zijn al dikker, omdat dit de winteruien zijn. Erachter staan sjalotten, rode uien, reuzeuien en gewone gele bewaaruien. Helaas is er geen mogelijkheid tot combinatieteelt, de ruimte onder dit net is te kostbaar om er bijvoorbeeld ook worteltjes te zaaien. Dat is niet erg voor de uien want die staan toch beschermd, maar wel jammer voor de worteltjes. Om die reden hebben we die in een vak met veel verschillende andere soorten gezaaid, zoals afrikaantjes, bleekselderij, basilicum, salie, etc. (zodat ze voor de wortelvlieg hopelijk wat minder opvalt).
Zoals je kunt zien groeien de uien en sjalotten al tegen het net aan, omdat het zo fijnmazig is denk ik dat het eronder extra warm en tegelijkertijd iets minder licht is. En dus hebben we het geraamte waar het net overheen ligt wat hoger gezet. Een mooie gelegenheid om de planten eens goed te bekijken, gelijk het onkruid weg te halen, wat kali te geven en tot slot water geven en de tent dan weer te sluiten.
Ik tik het even af maar vooralsnog is er geen krulletje te zien (krullerig blad duidt op aantasting door de preimineervlieg). Na de verzorging hebben we het net er weer hermetisch over afgesloten. We hebben goede hoop dat het dit jaar goed gaat!
Tot slot nog even: door het coronavirus heb ik de afgelopen maanden weinig gebakken. Bakken is leuk maar ik vind het onder deze omstandigheden niet fijn/veilig om uit te delen, en zelf opeten is een heel erg slechte optie (invriezen is een optie maar dan moeten we het ook zelf opeten). En dus bedacht ik wat ik eens met rabarber kon doen (naast cordial, rabarbermoes inmaken, rabarberjam, rabarberlikeur, etc.).
En zo vond ik het recept voor rabarbersoep. Ik melde het Ruud die direct een vies gezicht trok. “Dat kun je de mensen op je website niet aandoen, dat soort rare recepten” was zijn eerste reactie, er vanuit gaand dat het niet lekker zou zijn. Maar het viel Ruud erg mee, hij nam zelfs nog een extra schepje en dat zegt genoeg. Een beetje vreemd maar wel lekker, beetje zuur, beetje zoet, pittig, hartig, het heeft bijna iets Oosters. Het is goedgekeurd door Ruud en dus heb ik het recept gelijk even op de website gezet.
Hallo Diana,
Wat betreft de combinatieteelt van uien met wortels en de preimineervlieg: wanneer je je ‘echte’ uienoogst elders hebt staan, veilig onder bescherming, kan je toch evengoed de wortels met uien combineren? Op die manier hou je dan de wortelvlieg (beter) weg bij de wortels en wanneer die ‘afleidingsuien’ de aandacht van de preimineervlieg hebben getrokken, nou ja, dan hebben ze toch hun afwerende werking tegen de wortelvlieg gedaan. En zo niet, dan heb je extra uien. ☺
Over rabarber; wij vriezen die meestal rauw in (gewassen en in stukjes gesneden) zodat we het in het najaar samen met de valappels tot rabarber-appelmoes kunnen koken, wat hier in huis zeer populair is. Van een collega-tuinder kregen we de tip om rabarbermoes met rode kool te combineren, i.p.v. appeltjes of samen met. Lijkt me ook niet verkeerd.
Wanneer we rabarber koken gaat er altijd een beetje krijt bij (calciumcarbonaat; CaCo3), ongeveer een theelepel per kilo schoongemaakte rabarber, om het oxaalzuur (deels) te neutraliseren. Geeft een mooie reactie want het gaat schuimen in de pan en afhankelijk van het ras rabarber kan de kleur van het schuim flink variëren. Gewoon rustig doorroeren tot het schuimen over is.
Vroeger, toen rabarber veel meer en veel vaker werd gegeten -je at wat in het seizoen was- was die krijttoevoeging nodig omdat oxaalzuur de opname van calcium belemmert (vanwege die zuur – base reactie) maar dat speelt in de huidige tijd -nu we het veel minder vaak eten- nog amper een rol. Wij gebruiken het evengoed omdat, wanneer het oxaalzuurgehalte flink omlaag gaat, je veel minder suiker nodig hebt om de rabarbermoes op smaak te brengen.
Vriendelijke groeten, Jan.
goed idee, ik vries het meteen in!
Hallo Jan,
Je hebt gelijk! Ik heb gewoon als eerste alle uien en sjalotten onder het net geprobeerd te proppen 🙂
Wij zaaien niet zoveel worteltjes (eten ze wel maar niet heel vaak) en omdat we de vruchtwisseling wat los laten groeien ze vaak tussen allerlei andere groenten in. Ik heb in een andere bak lenteui gezaaid, achteraf gezien had ik de worteltjes beter daarnaast kunnen zaaien (maar ik had er al raapjes tussen gezaaid. Maar dat ga ik in ieder geval alvast voor volgend jaar onthouden.
Ik vroor rabarber vroeger ook in, maar ik vind het niet lekker om het dan nog voor cake en taart te gebruiken (te nat), maar nu is het zeker weer een optie, als ik het voor soep of inmaak als jam, etc. wil gebruiken.
Ik heb nog nooit krijt in rabarber gebruikt maar mijn moeder vroeger wel, ik ga het zeker eens proberen. Maar nu maar even wachten want ik heb al behoorlijk veel geoogst en moet de planten zeker even weer op krachten laten komen, er zijn nu alleen nog maar dunne stengels die nog moeten groeien.
groetjes en dank voor de tips!
Diana
Ik doe al meer dan 20 jaar aan combinatieteelt, twee rijen wortels twee rijen ui (of prei). Nooit geen probleem. De uien houden de wortelvlieg weg, en de wortelen de preivlieg. En een tip voor mensen die last hebben van wortelrot bij kolen (welk soort ook,) leg onderaan in je plantgat een 2/2 cm stukje rabarber en daarop je koolplantje.
Succes verzekerd
Hallo Cottyn,
Ik doe dat ook al bijna 30 jaar, rijen uien, knoflook en sjalotten afwisselen met worteltjes en winterpeen.
Met uienvlieg en wortelvlieg gaat dat prima maar ik vrees dat de preimineervlieg hier vooralsnog niet onder de indruk is van de rijen worteltjes.
Dank voor de tip van de rabarber! Ik heb eigenlijk nog nooit wortelrot bij kolen gehad (en ik tuinier toch op vette klei) maar ga het zeker onthouden.
groetjes,
Diana
Gebruik gaas al ca. 25 jaar vooral voor prei. Sinds een 4 tal jaar ook nodig voor de ajuin en alle soorten kolen. Die fijnmazige gaas verslijt niet en is een nuttige investering. Heb in den beginne alleen last gehad van ekster die er gaten in pikken…nu zijn ze het verleerd hihi.
Ik hoorde laatst dat mulchen met boerenwormkruid ook goed zou werken. Boerenwormkruid staat momenteel nog niet zo groot dus voor winteruien niet zo handig, maar vanaf de zomer kan dat ook een goede oplossing zijn. Ik ga het alvast proberen omdat ik zo’n net toch niet zo handig vind.
Dag Robbe, juni 2023 lees ik jouw tip over het mulchen met boerenwormkruid. Ik hoop dat je dit leest omdat ik heel benieuwd ben naar jouw ervaringen. Ik heb de afgelopen dagen veel gelezen over de voordelen van het mulchen daarmee. Wellicht zijn er meer lezers die dit hebben uitgeprobeerd? Ben benieuwd!! Gr.Pien
Hoi Pien,
Ik hoop dat Robbe nog reageert. Zelf kreeg ik deze tip op facebook van Pieter Dorsman (het zijn meerdere reacties, ik heb het een beetje bij elkaar gevoegd):
“Ik heb gelukkig tot nu toe alleen wat roest in mijn knoflook, die nog in de grond zit, met liggende stengels. Zolang die nog groen zijn doen ze het nog, dus nog eventjes geduld.
Heb je wel eens boerenwormkruidgier geprobeerd? k vernevel (preventief) een mengsel van knoflookextract en boerenwormkruidextract (1:1) in water (1:10) over bijna al mijn plantjes, waaronder ook de uien en de prei. Sinds ik dat doe heb ik geen preivlieg, preimineervlieg of andere mineervliegen meer gezien. Ik heb ook geen last van coloradokever, luis, rupsen en slakken op de plantjes die ik besproei. Er zijn ook planten die bewust niet besproei… de lieveheersbeestjes en oorwormen moeten ook eten. De beukenhaag zit bijvoorbeeld vol met witte vlieg en dat is goed. Die kan er tegen en als ze daar zitten, zitten ze niet ergens anders.
Ze groeien hier in het bos nergens, dus ik heb plantjes neergezet. De bladeren van de vulgaris doen het, maar die van de tanacetum coccineum doen het net zo goed. Die variant van boerenwormkruid is ook nog eens echt hartstikke mooi en als je de stervende bloemen eruit knipt bloeit ie twee maanden of meer”.
Ik schreef vervolgens:
Dankjewel voor de tips!! Ik heb even gegoogeld en vond deze interessante pagina over het bestanddeel Thujon en waar het allemaal in zit (in Tanacetum maar bijvoorbeeld ook in Salvia officinalis en Thuja en nog wat soorten). En van Salvia officinalis kan ik hier zeker plukken dus daar kan ik eens mee beginnen. Mocht je of iemand anders er interesse in hebben, het is behoorlijk wetenschappelijk en gaat vooral over Thujon als je het binnen krijgt maar in het 2e deel van het artikel gaat het over de plantensoorten die bepaalde hoeveelheden Thujon bevatten. En ondertussen zoek ik overal waar ik fiets en loop in bermen en parkjes naar boerenwormkruid. Velt schreef er ook al over:
Velt over preimineervlieg en boerenwormkruid
Over Thujone en waar het in zit
groetjes,
Diana
Ik heb hetzelfde doek en heb de wortelen tussen de ui gezaaid.
Rij Uien, 20cm verder rij wortel enz enz
Btw. Het groeit heel goed en ook gelukkig nog geen last van vliegen en beestjes
Hallo Joost,
Ik vrees dat ik gewoon te weinig plaats onder het net heb (of ik heb teveel uien, prei en sjalotten, het is maar hoe je het bekijkt :-))
Goed om te horen dat het ook bij jou goed gaat met het net erover!
Diana
Graag wil ik weten welk soort doek en hoe het heet want je hebt zoveel soorten en het okt wel fijn genoeg zijn.
Gemmie
Hallo Gemmie,
Ik heb deze gekocht: Mineervliegengaas van der Wal
groetjes,
Diana
Hoi Diana en Ruud,
Wij hebben die mineervlieg een paar jaar geleden ook gehad in de uien. Op aanraden van mijn oom knoflookgier gemaakt en dat (enigzins verdunt) over de uien gespoten. werkte super goed geen ongein meer tussen de uien. hij heeft nooit last van mineervliegen of rupsen hij spuit het letterlijk over alle groenten. ook de kolen e.d. enige nadeel je moet het na een regenbui herhalen en het stinkt een beetje.
hebben jullie nu al veel oogst? Wij hebben ontzettend veel radijsjes, lente ui en rucola we kunnen er niet tegen aan eten en de sla begint nu ook goed door te komen.
veel plezier allemaal.
groetjes,
Niels en Laura
Hallo Niels en Laura,
Ik heb zelf vorig jaar met rabarberaftreksel en -gier gespoten (gelezen dat het zuur daarin tegen de preimineervlieg zou helpen).
Het blijft een vreemd verschijnsel, er zijn tuinburen op ons complex waar geen enkele aantasting was en tuinburen waarbij alles vernietigd was. Ik ga het zeker onthouden, voor welke aantasting dan ook. Ik hoop dat ik het voor de prei en uien niet nodig heb, voor nu zien ze er goed uit.
Wij kunnen ook veel radijsjes oogsten, en rucola, de eerste kropjes sla, en krulandijvie, mosterdblad, en rabarber natuurlijk, verder nog niet (maar ik verwacht dat binnenkort de doperwtjes en sugarsnaps gaan bloeien, ook altijd weer een leuk vooruitzicht).
groetjes,
Diana
Hi Diana, Laura en Niels,
Ik heb voor het eerst heel veel, hele kleine zwarte beestje, op de sjalotten.
Is dat de miniervlieg? hoe herken ik dat. Zit er smerig uit.
Aantal sjalotten waren niet gegroeid van de rest heb ik alle loof er af geknipt…
Heeft dat zin, groeit het dan nog. Of alles er uit halen.
Vraag hoe maak je die knofloofgier als dat helpt, gaarne het recept.
Al vast bedankt
groetje Jan
Komt het antwoord via Diana’s blog of direct weet nog niet hoe alles werkt
Hallo Jan,
Ik geef altijd antwoord in reactie op je vraag, op welke pagina of blog je die stelt. Dus ik mail je normaal gesproken nooit persoonlijk (want door hier te reageren hebben meer mensen iets aan het antwoord of kunnen mensen mij verbeteren of aanvullen, zo blijf alle informatie beschikbaar voor iedereen en later.
Je hebt deze vraag op de pagina van de preimineervlieg gesteld en daar heb ik dus antwoord op je vraag gegeven (mijn antwoorden zijn altijd in het groen, reacties van andere mensen altijd in het wit).
Ik zal je nu deze reactie ook even mailen zodat het duidelijk is waar ik antwoord, en dit is het antwoord dat ik vorige week gaf op je vraag op de pagina van de preimineervlieg:
Ruud & Diana • 24 juni 2020 om 08:00 • Edit
Hallo Jan,
Ik vrees dat je geen foto’s kunt plaatsen, ik ben de enige die dat vanuit mijn administratie kan.
Het klinkt niet alsof je last hebt van de preimineervlieg, dat zijn heel kleine vliegjes die niet blijven zitten (ze leggen snel eitjes en verlaten de plant weer) en ook niet in zulke grote getale op sjalotten blijven zitten. Het klinkt bijna alsof je planten last hebben van luis. Maar googel vooral even op: ‘tiny black insects on shallot plant’ en je vindt heel veel informatie en foto’s die je misschien verder kunnen helpen. Als het zwarte luizen zijn kun je op deze pagina van Milieuvriendelijke Bestrijdingsmiddelen huismiddeltjes tegen luis vinden, het aftreksel van knoflook werkt heel goed en kun je op die pagina dus ook vinden.
groetjes,
Diana
Hi Diana,
Sorry, mea culpa mea culpa.
Ik was de weg kwijt tussen alle blogs, wist totaal niet meer waar ik was geweest, haha.
Vandaar dat ik niet wist waar ik het antwoord moest zoeken. Heb er nu 1-2 uurtjes in de site gestoken. Weet nu in grote lijnen hoe het werkt, goed onthouden waar je een vraag heb achter gelaten.
Blijkt dat Ik dus last van luizen heb.
Toch nog een vraagje?
Heb ik nu voor niks de meeste sjalot eruit getrokken?
Van de rest heb ik het loof afgeknipt, grrr, heeft dit gevolgen voor de groei?
Nogmaals bedankt. (zal voortaan beter zoeken)
groetjes
Hallo Jan,
Ha, ik antwoord vanuit mijn administratie en heb het daar zo druk mee dat ik vaak niet eens weet waar de vraag is gesteld maar simpelweg op ‘beantwoorden’ klik en begin te schrijven :-).
Misschien is dit nog een handige tip: als je op de website in het menu op ‘Blog’ klikt kom je op een pagina waar je de laatste blogs kunt vinden, en rechts vind je daar onder Recent, Tags en Categorieën een lijstje met de laatst geplaatste reacties, daar kun je min of meer zien wie er op die pagina of in dat blog heeft gereageerd. Jouw naam staat daar nu ook, en als ik antwoord, zoals nu, sta ik daar weer boven. Op drukke dagen met veel vragen heb je daar wat minder aan want er staat het lijstje is 15 reacties lang maar op minder drukke dagen is het handig want je kunt er gelijk op de link klikken.
Over je vraag: ja, ik denk dat je voor niks je sjalotten eruit hebt getrokken, sorry. De rest kan niet goed meer groeien, want juist het blad is nodig voor de opname van voedingstoffen en dus de groei van de plant en de sjalotten. Maar ik zou die sjalotten zeker nog even laten zitten, ik weet niet hoever de sjalotten in de teelt zijn (die zal normaal gesproken ergens in de komende 6 tot 8 weken aflopen) maar als er nog wat blad is of misschien zelfs nog wat nieuw blad kan groeien, dan kunnen dus ook de sjalotjes nog iets groeien.
groetjes,
Diana
Allereerst: Prachtige nieuwe site!!!
Vraag: Hoe gaan jullie om mer heermoes? Ik zie het op een van de foto’s. Ik woon hier sinds 1996. Stond hier veel. Is al minder. Kan ik die oorlog winnen?
Groetjes, Lou
Hoi Lou,
Heermoes bestrijden is heel moeilijk, want ze wortelt heel diep en wanneer je ze uittrekt, trek je vaak enkel een gedeelte af en blijft de wortel zitten.
Maar je kunt er gier van maken en hiermee de (moes) tuin bemesten !
Volgens mij heeft Diana hier al eens in een blog over geschreven, maar ik weet niet meer precies in welk jaar.
Groeten,
Petra
Lou,
Info over heermoes lees je in het Blog van 27 april 2018,
Huisdieren en onkruid.
Succes,
Petra
Petra,
ik heb dat Blog gevonden en gelezen. Zeer goede info.
Hartelijk dank hiervoor.
Hoe heb jij dat zo snel kunnen vinden? Ik ben hier nog nieuw.
Groetjes,
Lou
Hallo Lou (en dankjewel Petra!),
Ik vrees dat de website ondertussen een wel wat ondoordringbare hoeveelheid pagina’s en blogs bevat 🙂
Maar rechts bovenaan de pagina vind je een zoekbalk, het helpt wellicht een klein beetje om iets te zoeken, al zal de hoeveelheid pagina’s die je dan vindt wellicht ook nog vrij groot zijn maar alle beetjes helpen, ik hoop ooit nog eens tijd te vinden om oudere blogs in te delen in tags.
groetjes,
Diana
Hoi Lou,
Ik heb idd de zoekbalk gebruikt om de juiste pagina terug te vinden.
Groeten,
Petra
Dames,
Beiden hartelijk dank voor jullie hulp.
Groetjes,
Lou