Verleiding
Slecht weer is slecht voor de portemonnee. Dat zegt Ruud. En daar heeft hij misschien ook een beetje gelijk in 🙂
Terwijl hij naar de tuin was om mest te kruien en nog een stukje te spitten, was ik thuis om wat andere klusjes te doen. Het was donker, waaide, af en toe wat regen of hagel….. en toen kreeg ik een mailtje, van Plant World Seeds. Met de melding dat het nieuwe assortiment op de website was toegevoegd. En niet onbelangrijk, dat ik 20% korting op alle soorten zaden kreeg met een kortingscode.
Maar ik had eigenlijk niks nodig. Maar ja, kleine moeite om toch even te kijken. En leuk ook, op zo’n donkere dag. En dan is het toch knap als je niets vindt bij Plant World Seeds. En dus met creditcard in de hand nog even Ruud gebeld. Dat ik nog wat leuke soorten had gevonden. ‘Heb je nog niet genoeg dan?’ vroeg hij. Natuurlijk wel, maar hij begrijpt dat niet.
En verder is het dan goed, Ruud weet wanneer er eigenlijk geen discussie is. En als ik er blij mee ben, vindt hij het ook goed. En dus kan ik weer verder met de planning, weer wat nieuwe soorten gekocht. En niet de minste, al heb ik me nog ingehouden en met korting kwam ik op ‘slechts’ 37 euro. Maar dan heb ik ook wat; Meloen Early Silverline, Digitalis Anne Redetzky, Impatiens capensis, Meconopsis napaulensis, Papaver apokrinomenon, Talinum Kingswood Gold, en zo nog wat zeer bijzondere soorten. Ik word al vrolijk bij de gedachte van het zaaien.
En dat kan ik nu wel gebruiken. Soms zo donker in huis dat ik zelfs overdag wel eens een lampje aan moet doen in de keuken of om iets te lezen. Ik word er niet chagrijnig van hoor, kan me nu nog verheugen op Sinterklaas en kerst, lekker bij de kachel zitten, glaasje wijn, tuinboeken doorpluizen, kaarsje aan, een leuke film kijken. Maar over een week of 6 ben ik het wel zat, en dat is dan gelukkig net op tijd.
Op de volkstuin ben ik alleen zaterdag geweest, verder heeft het hier zoveel geregend (en hagel en natte sneeuw) dat alles zo nat is dat we beter niet in de tuin kunnen komen. Dat wat gespit is mag rusten, dat wat gespit moet worden is nu zo nat/drassig dat spitten nu veel te zwaar is en even moet wachten. En dus zit ook Ruud nu achter de computer, om te verzinnen wat te doen aan de verstopte drainage, googelend naar een bedrijf dat drainageslang per meter verkoopt, etc. Dat wordt nog een project voor deze winter.
Verder zaterdag dan nog wel spruiten geplukt voor zondag, ze waren heerlijk! En nog even een blik geworpen op de planten die nog steeds bloeien (Salvia Amistad, Tulbaghia, en de Salvia uliginosa (foto bovenaan). Maar zelfs die zagen er zaterdag een beetje druilerig uit, en toen moest alle hagel en natte sneeuw nog vallen.
Morgen kunnen we de allerlaatste snijbiet oogsten, en dan kan ook dat laatste stuk worden gespit. Dan staat er alleen nog wat boerenkool, savooikool en winterprei op de tuin. Maar al plannen genoeg voor 2013, in mijn hoofd weet ik al wat er waar volgend jaar komt te staan (enig probleem is dat in mijn hoofd de tuin nog wel eens een stukje groter lijkt dan in werkelijkheid :-)).
hallo heb pas een volkstuin toegewezen gehad ben wel een fanatieke tuinier maar nog nooit een groente tuin, heb al heel wat uren op jou site doorgebracht maar hierbij de eerste vraag wat is beter op kleigrond struikbonen of stokbonen?
GRT Nico
Hallo Nico,
Allereerst van harte gefeliciteerd met je eerste volkstuin! Ik hoop dat je er wat leuks (en lekkers) van maakt!
Mijn persoonlijke ervaring is dat op onze vette klei stokbonen het beter doen dan stambonen (struikbonen). Stambonen zijn lage planten, door de rijke grond worden ze hier meestal wat hoger en minder gedrongen. Als het dan gaat regenen kunnen de planten hier nog wel eens omvallen, en op vette klei blijft het water makkelijker staan, en dan liggen de bonenplanten in het water of in de modder (met als gevolg vieze, modderige bonen, maar vooral bijvoorbeeld sneller schimmelziekten). Stokbonen drogen makkelijk op na een regenbui, bonen blijven schoon omdat de planten klimmen, de opbrengst van stokbonen is zowiezo beter.
Maar aan de andere kant zijn er slechts een beperkt aantal rassen stokbonen beschikbaar. Van de lage stambonen zijn er heel veel meer rassen. En stambonen kun je eerder oogsten. En daarom zetten we voor 75% stokbonen, maar zeker als eerste buitenteelt (begin mei buiten geplant) ook 1 of 2 rassen stambonen.
Ik hoop dat je iets aan het antwoord hebt,
Diana