Aubergine
Eerst even dit, mocht je internationale informatie zoeken of bijvoorbeeld zaden van aubergines in een niet-Nederlandstalige webwinkel zoeken:
- Synoniemen: Eierplant, Eiervrucht
- Latijnse naam: Solanum melongena (en Solanum aethiopicum, zie bij ‘Teeltwijzen’)
- Engelse naam: Eggplant
- Duitse naam: Eierpflanze, Eierfrucht
- Franse naam: Aubergine
Een aubergine is een subtropische / tropische plant, en dat is wel iets om even over na te denken als je haar in koel Nederland wilt telen. De teelt heeft dan ook wel een aantal haken en ogen. Dat neemt niet weg dat, met wat moed, beleid en trouw het wel heel leuk is om aubergines te telen.
De planten zijn decoratief door de zacht behaarde, grijzige, grote bladeren, de bloei die wit of roze-lila of lila-paars kan zijn, en natuurlijk de vruchten (die in veel meer kleuren bestaan dan de ‘gewone’ donkerpaarse vruchten die we in de winkel zien).
De smaak van aubergines is vrij neutraal, ze neemt de smaak aan van de kruiden die je toevoegt. Een goede aubergine is lekker romig (of is smeuïg een beter woord?), en daardoor past ze heel goed in veel gerechten. Je ziet haar vooral in recepten uit warme landen als Italië, Turkije, Israël, maar ook in de Afrikaanse en Oosterse keuken zie je verschillende soorten en rassen aubergines.
TEELTWIJZEN
De teelt van aubergines lijkt een klein beetje op die van hete pepers; ze hebben tijdens de kieming en de groei veel warmte nodig, onder de 20°C stopt de zaailing met groeien. Voor de buitenteelt is er een klein aantal rassen dat redelijk succesvol kan zijn (mits je vroeg zaait en de planten een goede standplaats geeft), het overgrote deel van de rassen heeft een kas nodig om een goede opbrengst te geven.
Bedenk bij je keuze altijd dat er 2 echt wezenlijk van elkaar verschillende soorten aubergines bestaan: de Latijnse namen voor deze 2 soorten zijn:
Solanum melongena: dit is de ‘lekkerste’ soort, met over het algemeen een lekkere, bittervrije en romige smaak (hoewel in deze groep natuurlijk wat uitzonderingen zijn in de vorm van wat rassen met een wat meer bittere schil maar dat heeft dan te maken met het ras).
Solanum aethiopicum: dit is wellicht meer een ‘sieraubergine’, mooi en bijzonder. Maar zeker ook eetbaar maar vaak bitter van smaak – ook hier zijn er wat uitzonderingen.
Voor consumptie kies je over het algemeen een ras uit de groep Solanum melongena. Maar in Afrikaanse landen en gerechten, en in bijvoorbeeld Thaise curry’s worden vaak juist de kleinere auberginetjes uit de aethiopicum-groep gebruikt.
Voor de sier kies je eigenlijk altijd een ras uit de groep Solanum aethiopicum. De bekende ‘Pumpkin on a stick’ is zo’n sieraubergine, rijp wordt ze oranje en gedroogd kan ze dan heel lang bewaard worden (aubergines uit de groep Solanum melongena kunnen nooit bewaard/gedroogd worden).
Lees dus vooral de beschrijving wanneer je een ras bestelt. Aubergines uit de laatste groep, de Solanum aethiopicum worden bij het rijpen altijd oranjerood, aubergines uit de groep Solanum melongena worden bij het rijpen vaak grijs, geel of groen. Maar aubergines eet je nooit rijp; je eet ze vooral jong en onrijp (een beetje zoals je een courgette ook jong en onrijp eet). Het rijpen en dus verkleuren duurt heel lang bij aubergines en dan zijn ze niet eetbaar meer; heel bitter, sponzig, harde zaden, etc..
RASSEN
Naast de in Nederland bekende “gewone” donkerpaarse halflange rassen zijn er (in de melongena-groep) rassen in andere kleuren en vormen verkrijgbaar (wit, groen, roze, paars, eivorm, mini, langwerpig, etc.). De meeste rassen zijn alleen geschikt voor onder glas, lees dus altijd goed de beschrijving bij rassen als je een ras zoekt voor de buitenteelt. En let bij de keuze van een ras op de term “bittervrij” voor de beste smaak.
Mijn favorieten:
- Apple Green: aubergine met appelgroene vorm en schilkleur, vroeg en geschikt voor buiten
- Rosa Bianca: erg mooi, wit met roze gemarmerd, voor onder glas
- White Egg: mooie plant, grote opbrengst, vrij kleine ovaal-ronde vruchten
- Early Black Egg: vroege donkerpaarse aubergine. Mooie planten met donkerpaarse stelen en nerven en donkergroen blad met vleug paars. Ook geschikt voor de buitenteelt.
- Ukkie en Pukkie: kleine planten (25 cm hoog) geven extra vroeg veel kleine auberginetjes (zo groot als een pingpongbal). Ukkie is wit (en ook witte bloei) en Pukkie is paars (met lilapaarse bloei). Ideaal voor buiten/de teelt in potten of verhoogde bakken.
- Morden Midget: heeft de bijzondere eigenschap goed tegen een koel en nat klimaat te kunnen, de aubergines zijn ovaal tot rond en donkerpaars van kleur, en dus ook geschikt voor de buitenteelt.
- Ping Tung Long: erg mooie langwerpige roze/lila-paarse/witte vruchten. Prima opbrengst. Voor onder glas maar met vroeg zaaien, de teelt in pot en een mooie zomer heeft ze ook een kans van slagen in de buitenteelt
- Vera: mooi en lekker en veel en redelijk vroeg; lila-paarse bloei en wit met roze-paarse vruchten met goede smaak en romigheid. Niet zo vroeg als bijvoorbeeld Ukkie en Pukkie maar zeker een kans van slagen in de buitenteelt (mits vroeg gezaaid en in pot gehouden)
- Little Fingers: donkerpaarse aubergines in langwerpige mini-vorm. Slim Jim lijkt hier heel veel op, en heeft een nog wat betere opbrengst, maar dan in een fluor-paarse kleur
- Matrosik: mooie gestreepte aubergine, donkerroze met wit, prima smaak en opbrengst, wel laat en dus vooral geschikt voor de teelt voor onder glas
- Louisiana Long Green: een meer dan prima opbrengst van lange lichtgroene aubergines (vooral geschikt voor de teelt onder glas)
Maar kijk vooral ook even in mijn kleine database van zelf geteelde rassen voor informatie en foto’s van de soorten/rassen die ik heb geteeld: Database Aubergine
BODEM / BEMESTING
Aubergines houden van een humusrijke grond die luchtig is, voldoende vocht vasthoudt maar niet kletsnat blijft. Ze houdt zeker niet van zure grond. Als je haar in pot houdt is potgrond die je wat luchtiger maakt met 1-5e deel grof zand en/of wat vermiculiet prima. In de volle grond is het voor het planten van de zaailingen handig om bijvoorbeeld wat rijpe compost door de grond te mengen. Maar ik moet daar wel bij zeggen dat aubergines (net als pepers en paprika’s) het altijd beter in pot doen: omdat een pot sneller opwarmt dan de koude volle grond, je de pot in de meest gunstige omstandigheden kunt zetten, en omdat je meer beheersing hebt over vocht en voeding. Een tussenoplossing tussen de natte, koude vollegrond en een warme pot is een verhoogde bak; daarin is het net iets warmer en minder nat.
Als voeding kun je een gemiddelde hoeveelheid algemene moestuinvoeding geven (zoals bijvoorbeeld Culterra of een ander merk). Volg de aanwijzingen op de verpakking van het soort voeding dat je koopt.
ZAAITABEL / PLANTEN / OOGSTEN:
Klik op de tabel om deze in groot formaat te zien:
OPKWEEK
Zaai vroeg: bij voorkeur in februari, hoewel maart ook nog mogelijk is. Ik zaai zelf (ondertussen bijna traditioneel 🙂 ) in de laatste week van januari, dan is mijn geduld op en worden de dagen al wat langer. Ik zaai trouwens de drie bekendste warmtebehoeftige soorten tegelijkertijd (omdat ze alle drie langzaam kiemen, groeien en evenveel warmte nodig hebben) : paprika’s, pepers en aubergines.
Zaai aubergines in potjes of trays voor bij minimaal 20 graden (onder de 18 graden zullen de zaden wachten op betere temperaturen en niet kiemen). Zorg dus bij voorkeur ook voor een constante warmte, bijvoorbeeld door de zaaisels overdag in een zonnig/warm raamkozijn op het zuiden te zetten, en in de avond in de buurt van de verwarming.
Het is een beetje hetzelfde verhaal als bij pepers: hoe warmer je zaait, des te sneller kiemen de zaden. Ik zaai aubergines zelf in een elektrische propagator bij 26 – 27 graden, daar kiemen de zaden vaak al binnen een week. Bij kamertemperatuur duurt de kieming gemiddeld zo’n 2 tot 3 weken.
Ik zaai aubergines graag via de denomethode; een methode waarbij je niet in grond maar in papier zaait, en op die manier neemt ze weinig ruimte in beslag en kun je haar misschien wel de meest constante warmte bieden door het bakje met de zaaisels op bijvoorbeeld een modem of mediabox te zetten. Na die kieming zullen de zaailingen wel vrij snel moeten worden overgeplant naar een potje met potgrond gemengd met wat grof zand (en zo snel mogelijk na het kiemen moeten de zaailingen in een licht raamkozijn worden gezet). Lees meer over de denomethode op deze pagina: Denomethode. En zaaien in pure vermiculiet in een afgesloten bakje is ook een optie: Zaaien in vermiculiet
Maar je kunt natuurlijk ook gewoon gelijk in potjes of een traytje met potgrond zaaien: zorg dan dat je de grond luchtiger en wat armer maakt door een mengsel te gebruiken van 5 delen potgrond op 1 deel grof brekerzand (en/of perliet). Je kunt ook kant-en-klare zaai- en stekgrond gebruiken, bedenk wel dat daar wat minder voedingsstoffen in zitten en je wellicht sneller zult moeten gaan verspenen of voeding moet gaan geven.
Het is niet wetenschappelijk bewezen maar ik plant al zeker 15 jaar of langer 3 aubergines bij elkaar in 1 pot (dat doe ik ook graag bij pepers en bij paprika´s). Drie planten bij elkaar kunnen toch nog een goed wortelgestel maken maar geven bij elkaar een mooie, volle, bossige plant(en) met een betere opbrengst binnen de beperkte ruimte in de kas dan 1 plant. Ik heb op deze pagina wat uitgebreider uitgelegd hoe en waarom ik dat doe, met foto’s ter illustratie: Paprika’s, pepers en aubergines per 3
Houd de zaailingen vochtig: de grond mag niet kletsnat zijn maar ook niet uitdrogen, de plantjes gaan dan al snel slap hangen en herstellen lastig van zo’n droogteperiode. Als de temperatuur onder 18°C komt staat de plant stil; alles wat je haar boven die temperatuur kunt bieden helpt de plant te groeien. Zorg daarbij wel voor een lichte standplaats, zoveel mogelijk licht en zon zorgt ervoor dat de zaailingen dan in het vroege en donkere voorjaar niet te lang en te dun worden. Worden ze wel dun en lang, verlaag dan de temperatuur of zoek een nog lichtere standplaats want het rekken en strekken van zaailingen komt door de combinatie van warmte en (te weinig) licht. Ik heb daarover ook eens een pagina geschreven: Lange en dunne zaailingen
Vanaf 12 mei (IJsheiligen) kun je de planten buiten uitplanten. Zoals al gezegd, je houdt aubergines (en trouwens ook pepers en paprika’s) het liefst in pot; naast de al eerder genoemde voordelen kun je een pot ook nog verplaatsen als het weer slecht wordt, kun je de juiste grond geven (potgrond gemengd met 1/5e deel brekerzand), en een mooie pot met een aubergineplant is ook nog decoratief, door het viltige grijsgroene blad, de vrij grote bloemen en de vrolijk gekleurde vruchten.
De volle grond is het minst geschikt. Als je de mogelijkheid hebt kies dan liever voor een verhoogde bak (is al iets warmer en minder nat dan de volle grond). En als dat ook niet mogelijk is: help haar dan een beetje door een week of 4 voor het uitplanten van de zaailingen zwart plastic over de grond te spannen zodat de grond eronder extra kan opwarmen en de planten dus in een iets warmer bed geplant worden. Door compost door de grond te werken zorg je voor een luchtigere grond. Plant aubergines zo warm, zonnig en beschut mogelijk.
Voor kasteelt kunnen de planten begin mei worden uitgeplant (maar kijk altijd nog even goed naar de weerberichten, met late nachtvorst op komst houd je de zaailingen natuurlijk liever nog een weekje binnen.
TEELTZORGEN
In principe hoef je niet veel aan snoeien te doen. Zelf vind ik het echter wel prettig om de onderste 30 centimeter van de hoofdstam kaal te houden, en van de vertakkingen die de plant dan vormt 3 of 4 aan te houden (in de buitenteelt kies ik 2 vertakkingen want liever 2 goed dragende takken dan 4 takken met weinig of kleine vruchten). Scheuten, te groot blad dat voor vruchten hangt en lelijk/ziek blad kun je wegknippen. Zorg uiteraard dat je altijd genoeg gezonde en volwassen bladeren overhoudt want zonder blad kan een plant niet groeien en bloeien.
Soms zie je dat na de bloei de uitgebloeide bloem half blijft hangen; trek die er dan voorzichtig uit zodat er geen smet of rotting kan ontstaan als de vruchten zich gaan ontwikkelen.
De bloemen van aubergines uit de melongena-groep zijn er in het wit, roze, lila en paars (afhankelijk van het ras), altijd mooi (zeker in combinatie met het grijzige tot blauwgroene viltige blad). De bloemen van aubergines uit de aethiopicum-groep zijn altijd wat kleiner en zuiver wit met een warmgeel hart.
Zet een stok bij de planten en bind ze waar nodig aan (ook een beetje afhankelijk van de grootte van het ras).
Een aubergine is een zelfbestuiver, onder glas moet je regelmatig (elke dag even) tegen de hoofdstam van de plant aan tikken om de vruchtzetting te bevorderen (zie hierover ook op de pagina van Tomaten en dan de alinea over ’tikken’). In de buitenteelt is dat niet nodig, daar zorgt de wind voor de verplaatsing van het stuifmeel.
Geef water wanneer nodig maar aubergines hebben niet heel veel water nodig. Een te vochtige omgeving zorgt ook nog eens voor een snellere aantasting door schimmels als meeldauw. Vochtig maar niet te nat dus.
OOGST / BEWAREN
Je eet een aubergine dus onrijp (rijpe aubergines oogst je voor zaden maar ze zijn dan rimpelig, sponzig, van kleur veranderd, en niet lekker meer. Je oogst aubergines onrijp maar dan wel op de juiste grootte, soms is dat wat lastig te bepalen want er zijn dus vele vormen en formaten. Ze moet groot genoeg zijn maar nog haar eigen kleur hebben, en je moet de vruchten zacht in kunnen drukken (heel harde vruchten zijn aan het rijpen).
Snijd de aubergine met een scherp mes (of liever nog knippen met een knipschaar want de steel is erg taai) van de plant. Zelf geoogste aubergines zijn niet zo lang houdbaar als supermarkt-aubergines; eet ze het liefst dezelfde dag, en anders de dag erop, de vruchten zijn maximaal een dag of 3 te bewaren, koel en donker. Regelmatig aubergines oogsten zorgt voor herbloei en dus weer nieuwe vruchten.
ZAADTEELT
Aubergines zijn zelfbestuivend hoewel kruisbestuiving wel mogelijk is. Van zaadvaste rassen kun je zelf zaad winnen door de vruchten overrijp te laten worden: dan zijn de vruchten veranderd van kleur (naar bijvoorbeeld grijsgroen voor de donkerpaarse soorten, de witte en groene soorten verkleuren vaak naar geel). Dit rijpen voor de oogst van zaden duurt lang, hier in de kas laat ik vruchten makkelijk 2 maanden of soms zelfs nog wat langer hangen voor de aubergines rijp genoeg zijn voor de oogst van zaden.
Als je twijfelt, laat de vruchten dan gewoon hangen, liever 2 weken langer laten hangen dan 2 dagen tekort. Als je aubergines niet oogst worden de vrucht eerst heel hard, dan verkleuren de vruchten en worden ze juist zacht (soms zelfs rimpelig).
Ik snijd de aubergine voor de oogst van zaden voorzichtig doormidden. Dan leg ik ze in een bak met water en knijp er een paar keer in en laat ze vervolgens een kwartiertje staan. Het vruchtvlees neemt nu vocht op en wordt zacht en sponzig. Ik druk vervolgens half onder water met duim en wijsvinger de zaden uit de aubergines.
Soms lees je nog wel iets over de vruchten in een keukenmachine doen maar dat moet ik toch afraden: auberginezaden bevatten geen kiemremmende gelei zoals tomaten en kunnen dus makkelijk beschadigd worden (als ik met een schilmesje de aubergine voorzichtig halveer snijd ik altijd al per ongeluk een paar zaden doormidden).
Gezonken zaden zijn (mits van rijpe aubergines geoogst) de kiemkrachtige zaden, drijvende zaden en velletjes gooi je gelijk weg. Spoel de geoogste zaden nog even goed en laat ze dan een week op een schoteltjes drogen. De zaden blijven ongeveer 3 tot 4 jaar kiemkrachtig.
Tot slot: kijk vooral ook even op de recepten– en inmaakreceptenpagina voor leuke recepten met aubergines.
Wat een supersite, dank dat deze bestaat! Ik kijk hier altijd even als ik advies nodig heb of voor lekkere recepten. Vaak blijf ik doorlezen omdat ik weer nieuwe dingetjes tegen kom. Echter op één vraag heb ik niet het antwoord kunnen vinden.
In mijn kas heb ik een aubergine plant staan…nog voordat de bloemknoppen opengaan, vallen er heel veel vroegtijdig er vanaf (aan het begin van het bloemsteeltje). Wat is er aan de hand en wat kan ik er aan doen?
Hallo ,wij hebben 4 aubergines staan in de serre,waarvan 1 veel last heeft van luis ,en bloemen die dan afvallen ,er kruipen ook veel mieren op rond .Ik spuit ze er wel af en haal bladeren weg ,kan ik nog meer doen ?
Hallo Stella,
Luizen lokken mieren (luizen scheiden een zoete stof af, ze worden door mieren ‘gemolken’).
In de kas is het zo warm en vochtig dat luizen weghalen helaas vaak niet voldoende helpt, en je wilt natuurlijk voorkomen dat ze naar andere planten overlopen en er een luizenplaag in de kas komt.
Op deze pagina vind je een aantal milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen die goed helpen tegen luizen: https://www.mooiemoestuin.nl/moestuin/milieuvriendelijke-bestrijdingsmiddelen/. Gebruik deze aftreksels of huismiddeltjes wel bij bewolkt weer, bij veel zon in de kas kan het wel tot bladverbranding leiden.
groetjes,
Diana
een zeil eronder leggen zodat er minder insecten komen
Hallo Sarah,
Dat lijkt me geen optie, een zeil eronder betekent alleen maar dat het eronder lekker warm wordt en broeit maar het houdt zeker geen mieren tegen (en luizen leven op de planten en het maakt ze niets uit of er wel of geen zeil onder een plant ligt).
groetjes,
Diana
Fijne informatie, dank je wel!
Een super interessante site, ik volg je al jaren! Ik heb een vraag. Hoe kan je aubergine het beste water geven in de kas? Met een sproeier of onder aan de bij de grond?
Dag Gea, even heel kort, onderaan de plant. Niet sproeien. Grt carine
Beste Diana,
Graag wil ik weten of de aubergineplant in de kas geteeld mag worden
samen met tomaat- en komkommerplanten.
Ik heb gelezen dat de aubergine eigen soort, dus andere nachtschade-achtigen, niet verdraagt. Dus misschien beter om niet bij elkaar in de kas te zetten.
Hallo familie van Dijk en Sonja,
Wij zetten deze soorten al ruim 25 jaar bij elkaar in de kas, uiteraard niet te dicht bij elkaar (een goede plantafstand is altijd belangrijk, ook voor de wortelontwikkeling). En ik houd aubergineplanten wel wat verder bij komkommerplanten vandaan omdat ze beide gevoelig zijn voor meeldauw. Als aubergines niet bij andere soorten uit de nachtschadegroep zouden mogen zouden aubergines niet alleen niet bij tomaten mogen maar ook niet bij pepers en paprika´s en dan blijft er niet veel meer over (want dus liever ook niet de komkommer en meloen te dichtbij). Naar mijn mening is een gezonde kas, een goede verzorging en oplettendheid wanneer er een plant ziek wordt het belangrijkste.
groetjes,
Diana
Ik heb een aubergine plant gekregen die helemaal vol zit met bloemen. Van tomaat weet ik dat je het aantal bloemen beperkt om mooie grote vruchten te krijgen. Is t beter om dit bij de aubergine ook te doen ?
Hallo Sonja,
Ik heb nog nooit bloemen bij tomaten verwijderd hoor, tomaten kunnen het aantal bloemen/tomaten in een tros prima aan en je krijgt er geen grotere vruchten van (het ras geeft aan hoe groot de tomaten worden). Als je in de database van tomaten op mijn website kijkt zie je daar rassen die maar 3 tomaten in een tros maken en tomaten die wel 250 tomaatjes in een tros maken, daar heeft de plant geen enkel probleem mee als ze genoeg tijd krijgt om te bloeien en te rijpen. Ik zou zelf bij aubergines alleen bloemen verwijderen als de plant nog te klein/jong is om al die aubergines te dragen.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Super fijn je nieuwe website! Heel overzichtelijk. Een vraagje: Misschien lees ik eroverheen, maar ik vroeg me af wat je qua bemesting doet bij de aubergines.
Alvast bedankt
Groetjes Ivanca
Hoi Ivanca,
Kijk even hierboven bij het kopje bodem/bemesting. Daar heeft Diana er iets over geschreven. Op de pagina’s van de paprika en peper gaat ze er iets uitgebreider op in onder dezelfde kopjes, voor deze 3 soorten is bemesting gelijk.
Groetjes Wijnie
Beste Ivanca
Hoe droog ik een ei van een eierplant zodat ik die volgend jaar weer kan zaaien
Dit jaar is het mislukt had ze te drogen op zolder maar waren zwart en hele maal ineen gekrompen
Wat doe ik verkeerd
Hoi Piet,
Ik zaai al verschillende jaren Eierplant. Op het einde van het seizoen oogst ik enkele eieren, die ik op een slaapkamer op keukenpapier laat drogen. Ze verkleuren van wit naar geel en vervolgens kun je ze opensnijden en volgens mij de methode gebruiken die Diana beschrijft bij zaadteelt: open snijden…..
Zelf wacht ik tot maart/april, maar dit jaar had ik slecht één ei over, de andere waren inmiddels zwart en had ik weggegooid. Ik snij het ei open en lepel het zaad met n beetje vruchtvlees uit het ei en zaai dit rechtstreeks in een bakje (van de Chinees) met pure vermiculiet en zet dit op een slaapkamer bij een temperatuur van zo’n 18 graden.
Ze kiemen vaak al binnen een week !
De zaailingen plant ik dan om in potjes met potgrond en zet ze na Ijsheilingen pas buiten.
Succes,
Petra
Hallo Piet (en Petra hartelijk dank voor het antwoorden!),
Mijn beste manier blijft zoals ik bij de alinea Zaadteelt in woord en beeld uitleg; door een aubergine aan de plant te laten rijpen, dat blijft de meest natuurlijk manier, bloemenzaden rijpen ook altijd beter aan de plant dan in een bakje, daar kun je het enigszins mee vergelijken. Neemt niet weg dat het heel lang duurt, in de buitenteelt wellicht te lang, en in de kas moet je op tijd beginnen met het laten hangen van een vrucht tot het rijpen, als je er pas in augustus mee begint is het al te laat want het duurt letterlijk maanden voor de vruchten en dus ook de zaden rijp zijn.
groetjes,
Diana
Hallo diana
Bij mij vallen de bloemen er niet meer af (zoals vorig jaar wel het geval was) en ik denk dat dit door de plantafstand komt, die nu groter is. Maar nu bloeit de plant wel door, maar ik zie niet vruchtontwikkeling bij de uitgebloeide bloemen (ik heb nog gekeken, het vruchtbeginsel is niet gaan rotten). Is dit normaal, dat de vruchten pas later gaan groeien ofzo?
En bij mij groeit de aubergine zoals de tomaat, met okselscheuten waar geen bloemen aankomen. Er komen dan wel bloemen aan de hoofdstam zoals bij tomaat. Ik ben ze nu aan het ‘dieven’, maar vraag me af of dit een goed idee is aangezien u schrijft dat er vertakkingen aangehouden moeten worden. Ik dacht daardoor dus eerst dat aubergine net zoals paprika (die wel vertakt) groeit, maar dat is nu dus niet het geval.
groetjes,
Koen
En bij mij beginnen de bladeren uit te drogen. de grond is nog goed vochtig, en ook niet te vochtig, dus daaraan ligt het niet. Is dit afsterven normaal? Betekent het dat het te warm is bij mij in de kas (mijn min-max-thermometer, die ook in de schaduw ligt, zegt tussen de 30-40 graden, ook als de deur openstaat).
Hallo Koen,
Het blad zou in juni zeker nog niet af moeten sterven, dat zie ik wel eens later in het seizoen (als er veel aubergines in de planten hangen en alle energie daar naartoe gaat). Nu zouden de planten, zeker als er nog geen aubergines zijn, nog fris van groei en kleur moeten zijn. Ik weet niet of je mijn blogs leest, ik heb er vorige week iets geschreven over mijn aubergineplanten die uiteindelijk last van spint bleken te hebben, misschien kun je even checken of dat het euvel is: Spint dus
Als at het niet is kun je nog denken aan meeldauw, of aan het afsterven van blad omdat de plant te nat staat, veel meer dan dat kan ik niet bedenken.
groetjes,
Diana
Hallo Koen,
Het kan zijn dat jonge planten hun bloemen laten vallen omdat de planten nu eenmaal nog niet groot en sterk genoeg zijn om vruchten te dragen. Dan is het dus tijdelijk en komen de vruchten als de planten ´volwassen´ zijn. Ik neem aan dat je de planten in de kas hebt staan en wel elke dag ´tikt´? Want anders zou daar de oorzaak kunnen liggen.
Op je andere vraag heb ik geen antwoord, ik heb al heel veel aubergines geteeld maar altijd als ‘struik’ en nog nooit gediefd zoals een tomaat. Ik ben benieuwd hoe het afloopt en hoop dat je hier later nog eens wilt melden wat het resultaat van ‘het dieven’ is, wat het betekent voor de hoogte en breedte van de plant en de opbrengst.
groetjes,
Diana
Dag Diana
Ik heb vandaag de eerste aubergine geoogst.
De gediefde planten staan niet op een stevige stam. Ik heb er dus een stok bijgezet. Bij iedere bloemtros, die bij mij dus op de hoofdstam groeien, zijn een á twee aubergines gaan groeien (ik heb nog niet getikt), zodat ik nu gemiddeld vijf aubergines per plant heb (ik heb ongeveer drie bloemtrossen per plant nu, maar misschien komt er nog meer?).
De planten zelf zijn nu niet echt groot: ongeveer 30 cm hoog, maar wel met grote bladeren. Maar dat zou ook aan het ras kunnen liggen?
Ik hoop dat ik hiermee voldoende heb verteld over het “auberginedievenexperiment”.
Groetjes,
Koen
Hallo Koen,
De hoogte van de plant is mede afhankelijk van het ras maar gemiddeld worden ze hier (ongediefd) zo’n 60 tot 70 centimeter hoog.
Ik ben benieuwd hoe het experiment afloopt! Vooralsnog klinkt het alsof dieven toch wel meer opbrengst geeft. Ik ga er komende winter eens meer informatie over zoeken en wellicht volgend jaar ook eens testen met planten van hetzelfde ras die ik wel en niet dief.
Dankjewel voor je reactie en uitleg!
Diana
Ik kan nergens goed vinden hoe lang het duurt als er een vrucht groeit. Hoe lang het duurt voordat je deze kan plukken. Duurt dat een paar weken of maanden? Eerste keer dat ik aubergine heb. Zitten nu kleine vruchten aan. Maar geen idee hoe lang voordat ik ze kan plukken.
Hallo Ron,
Het ligt heel erg aan het ras waarvan je aubergines hebt gekocht. Bijvoorbeeld: aubergine Pukkie wordt 2 tot 4 centimeter groot, aubergine Ping Tung Long wordt ruim 45 centimeter lang. Maar in elke plant hangen altijd wel wat kleinere of grotere vruchten. Kijk vooral even op de beschrijving van het zakje zaden, daar staat in principe het (ongeveer) formaat op vermeld. Aubergines oogst je jong, zo jong mogelijk maar wel min of meer uitgegroeid. Mocht je geen aubergine uit zaden hebben opgekweekt maar een plant hebben gekocht, dan staat het ook vaak op het kaartje dat erbij zit. En anders zou je een iets kleiner formaat aan kunnen houden dan de gemiddelde aubergine uit de winkel. De teeltduur varieert van 60 tot wel 120 dagen. Ook al de aubergine 1 of 2 weken langer dan oogstbaar aan de plant hangt is ze nog oogst- en eetbaar hoor, er komen alleen steeds meer zaden in. Als die zaden gaan rijpen verkleurt de aubergine en dan is ze echt niet lekker meer, wordt bitter, hard en sponzig.
Ik hoop dat je hier iets aan hebt.
Diana
Hoe gecompliceerd tuinieren is wordt hier voor de tigste keer duidelijk.
Hallo Wim,
Ik heb geen idee of je zelf tuiniert, of misschien heb je het geprobeerd en is er veel mislukt? En begin je er dan dus niet meer aan of krijg je juist het idee dat je het hoe dan ook een keer wilt laten slagen?
Tuinieren is naar mijn mening zo makkelijk of moeilijk als je zelf wilt. Ik weet zeker dat als mensen nog nooit hebben gemoestuinierd, voor een euro zakje rucolazaden kopen en dat in de volle grond zaaien, ze er een leuke oogst van krijgen. Maar een aubergine is een plant die van nature niet in koel Nederland groeit, en het is wellicht een soort die wat meer kennis vraagt. Maar geldt dat niet voor alle hobby´s? En is het dan niet juist leuk dat als je een hobby leuk vindt er heel veel te ontdekken valt? Denk aan bijvoorbeeld koken; als je nog nooit hebt gekookt en je begint met een bouillabaisse zoals Escoffier die maakte gaat er ook vast wat mis, maak eerst eens een simpele tomatensoep. En als je niet kan breien of haken begin je ook niet met een trui met ingewerkt patroon maar met een pannenlap of sjaal :-).
Het enige verschil is dat mensen die moestuineren niet alles zelf in de hand hebben omdat ze ook nog afhankelijk zijn van het weer en van de dieren in de tuin. Eerlijk gezegd; dat maakt moestuinieren nou juist zo spannend, en elk jaar weer anders. Maar ik geef toe dat je dan wel van tuinieren moet houden, want anders kan er inderdaad wel eens een teleurstelling zijn (net zoals een mislukte taart of een zelf gebreide trui die een scheve en te lange mouw heeft :-)).
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Ik bemerk op de blaadjes van de aubergineplant een kevertje…
Moet ik die verwijderen of kan dat geen kwaad?
Groetjes Ann
Hallo Ann,
Er bestaan enorme veel soorten kevertjes en andere insecten dus ik zou niet kunnen zeggen of het kevertje dat je op de aubergineplant hebt gezien schadelijk is. Ik zou eerst letten op wat er met de plant gebeurt, of er aan het blad wordt gegeten. En hoeveel kevertjes het zijn en of ze zich snel vermeerderen of niet. Enkele kevertjes die niet veel schade aan de plant berokkenen zou ik niet weghalen, alleen maar als ze zich uitbreiden en je ziet dat de plant eronder lijdt.
groetjes,
Diana
Bedankt voor uw reactie Diana.
Ik zie dat de kevertjes aan het blad vreten dus heb ik ze er manueel afgehaald.
Groetjes Ann
Hallo Diana en Ann,
Laatst had ik ook kevertjes op mijn aubergineplanten.
Bleken larven van de coloradokever te zijn die volop op de aardappelplanten van mijn buren zaten.
Heb ze handmatig verwijderd en geen last meer.
Groeten Tom l
Beste Diana, kan je aubergine het hele jaar door planten in de kas ?
Hallo Anja,
Zoals je op deze pagina kunt lezen is een aubergine een plant die veel warmte en een lang seizoen nodig heeft en geen vorst kan verdragen. Als je aubergines in de winter in de kas zou willen telen zou je dag en nacht moet stoken om te zorgen dat de temperatuur altijd ruim boven de 20 graden blijft en ook nog eens sterke groeilampen moeten gebruiken om te zorgen dat ze ook in de winter voldoende licht krijgt. De kosten zouden niet opwegen tegen de vruchten die je dan wellicht zou kunnen plukken. Aubergines zijn ook nog eens gevoelig voor luis, spint, meeldauw, etc. en de kans daarop wordt dan ook nog eens groter.
groetjes,
Diana
Midden oktober: coloradokevers zijn weg uit de piepers en vreten nu de aubergines op!!
Mn favoriete moestuinblog! Ik heb na lang dromen eindelijk een serre met moestuintje en voor de eerste keer, lukt het eigenlijk al heel goed (al zeg ik het zelf ) , Dat had niet gelukt Zonder deze blog. Ik merk dat ik steeds naar hier terug kom voor tips en heldere uitleg. De fotos er bij maken het allemaal erg makkelijk om Dingen te begrijpen. Ik heb ondertussen al heel wat uit de tuin kunnen eten dankjewel
Prachtige website.
Een vraagje; in september bloempjes aubergine weghalen? Worden toch geen vruchten meer. Geen energie daarin?
Alvast bedankt
Jack
Dag Jack,
Hangt er vanaf waar je woont….ik woon in ZW Fr en laat met veel plezier de bloemetjes hangen omdat ik tot november aubergines kan oogsten. Pas in november haal ik pepers, paprika etc weg. In Be en Nl is de kans veel kleiner om nog vruchten te hebben. Grt carine
Hallo Jack,
Zelf haal ik nu, als ik tijd heb, vaak inderdaad bloempjes weg, bij zowel aubergines, paprika en pepers. Want bloempjes zullen in een normale herfst geen volwassen vruchten meer opleveren. En in plaats daarvan wil ik dat de plant alle energie die ze heeft gebruikt om kleine vruchten nog te laten groeien (en in het geval van paprika’s en pepers te laten rijpen, om die reden haal ik bij die 2 soorten ook nog wat blad weg).
groetjes,
Diana
Hartstikke bedankt voor de bruikbare info
Groet
Jack
Hallo, ik heb in september, uit Oostenrijk een ei gekregen wist niet dat het onder aubergine valt, heb deze lang laten drogen maar nu beginnen de zaadjes nat te worden kan ik deze nog zaaien of verrotte ze dan helemaal
Hallo Jacqueline,
Lees vooral ook even de informatie bij de alinea Zaadteelt. Daar lees je bijvoorbeeld dat het heel lang duurt voor aubergines aan de plant rijpen. En onrijpe zaden van aubergines kiemen niet, is mijn ervaring. En dit is een onrijpe aubergine (anders zou ze geelgroen of grijsgroen zijn). Maar het is altijd het proberen waard, ik zou de zaden nu gewoon gelijk zaaien (hoe, hoe warm, etc. kun je ook op deze pagina lezen), in de hoop dat er een paar zaden kiemen.
groetjes,
Diana
Beste Diana, ik heb dit jaar voor het eerst een moestuin. Verslind inmiddels al jouw informatie hierover. Dankjewel.
Ik heb 3 paprikaplanten in 1 pot gezet en ook 3 aubergineplanten in 1 pot. Met de bedoeling om ze straks met pot en al in een koude kas te plaatsen. Ik twijfel echter over de grootte van de pot (20 cm doorsnede en 18 cm hoogte). Welke maat gebruikt jij?
Gr Paula.
Hallo Paula,
Ik plant bijna alle paprika’s, aubergine en pepers in de volle grond in de kas (dan kunnen de planten zelf wat makkelijker vocht en voeding zoeken. Als ik ze in pot teel gebruik ik voor zo’n setje van 3 planten altijd een pot met een inhoud van 12 liter (dus iets groter dan een emmer).
18 centimeter hoog is voor een volwassen paprika en aubergine echt veel te laag, ze heeft een diepere pot nodig voor een goede wortelontwikkeling (en die is nodig voor groei en bloei en de vorming van vruchten).
Ik hoop dat je hier iets aan hebt!
groetjes,
Diana
Dankjewel Diana. Hier heb ik zeker iets aan. Dan ga ik ze ook in de grond in de kas plaatsen.
Hallo Diana en Ruud,
Waar bestellen jullie de auberginezaadjes?
Een tijdje geleden zag ik nog een wegadres op jullie site staan, maar nu kan ik dit specifieke adres niet meer terugvinden.
Vriendelijke groetjes Hanneke
Hallo Hanneke,
Ik vrees dat ik zelf ook zoekende ben. Ik kocht mijn zaden heel vaak in Engeland maar sinds 1 januari (door de brexit) kunnen we daar geen zaden meer bestellen. En De Nieuwe Tuin (ook altijd een favoriet hier) is er helaas niet meer. Maar je kunt hier een hele lijst van Nederlandse en buitenlandse adressen vinden waar je zaden kunt vinden: Moestuinzaden.
Ik ga daar zelf binnenkort ook maar weer eens in neuzen naar leuke adressen en zaden :-).
groetjes,
Diana
Bedankt voor jullie reactie, hartelijke groetjes, Hanneke
Hallo ik ben nieuw hier heb in de tuin een mini aubergine vd Lidl geplant in juli 2021 en heb al meerdere aubergine geplukt en gegeten. Nu heb ik nog veel bloemen in de plant hangen en nog 2 kleine aubergines. Is het verstandig om de bloemen af te knippen ivm de energie die de plant dan terug kan krijgen. En als ik ze naar binnen breng waar moeten ze staan ik heb geen kas en de aubergineplant heb ik gewoon achterin de tuin in de grond geplant.
Hallo Evie,
Ik vrees dat een aubergineplant weliswaar een vaste plant is maar dat het heel lastig is om haar te overwinteren (o.a. omdat ze gevoelig is voor schimmels en ziekten die hier makkelijk in de winter toe kunnen slaan). Ik heb zelf nog nooit geprobeerd om haar te overwinteren, ik hoop dat iemand anders wellicht nog een tip voor je heeft. Je zou hier eens kunnen kijken voor tips en uitleg over overwintering: Garden landscape. Je zou ook kunnen kijken op de teeltpagina van pepers, daar heb ik wel wat geschreven over de overwintering van peperplanten, je zou dat ongeveer aan kunnen houden, maar zoals gezegd heb ik er zelf geen ervaring mee en zaai ik haar elke jaar opnieuw.
Mocht het lukken, dan zou ik het heel leuk vinden als je hier volgend jaar laat weten hoe je de aubergineplant hebt overwinterd en hoe ze het in haar 2e jaar doet, wqellicht zijn andere mensen blij met het antwoord en willen ze het ook eens proberen.
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Ik heb sinds dit jaar voor het eerst een kas en struggle met het afharden, en uitplanten, van de aubergines, pepers en paprika’s. Het is nu immers prachtig weer. Dus ik doe alle planten overdag naar de kas. De tomaten laat ik inmiddels ook s nachts afharden. Maar wanneer zal ik dat starten met de warmte minnende aubergines, paprikas en pepers? Gaat het goed als het zoals nu niet onder de 5 graden wordt? Het zijn prachtige planten aan het worden inmiddels van 25 cm.
Laat jij ze nu s nachts al in de kas? Stokt de groei dan niet?
groeten, Thomas
Hallo Thomas,
Ik laat de zaailingen van paprika´s, pepers en aubergines nu gewoon 24 uur per in de kas staan, de groei stokt zeker niet (maar gaat misschien wel iets langzamer, dat weet ik niet, ik heb geen vergelijkingsmateriaal). En daar moet ik wel bij zeggen dat wij 18 kilometer van zee in Zuid-Holland wonen en tuinieren, en dat scheelt soms wel 4 of 5 graden met noord of oost Nederland. Mocht er voor 12 mei nog een nachtvorst komen, dan drapeer ik voor de nacht wat vliesdoek over de planten, en ik zet wat gieters water tussen de planten in, zodat dat water dat overdag in de zon opwarmt in de nacht aan de lucht rond de planten wordt afgegeven. Maar ik zie de komende 2 weken geen nachtvorst in de weersvoorspelling, dan kan het zomaar zijn dat we volgende week nog 1 keer naar het weerbericht kijken en dan de zaailingen in de kas ook gaan uitplanten.
groetjes,
Diana
Dank je wel voor je reactie Diana. Ik ga je raad opvolgen.
Groeten uit Bodegraven, Thomas
Mijn aubergines staan in de kas en nu zitten er allemaal gaatjes in de bladen. Wat is dat en wat kan ik er aan doen. Dank Diana
Hallo Lizette,
Ik durf niet zo snel te zeggen welke dieren er aan je aubergineplanten eten. De kans is vrij groot dat het slakken zijn maar ook pissebedden, rupsen, aardvlooien, etc. zijn mogelijk.
Het makkelijkst is om te kijken of het slakken zijn want dan kun je gewoon een bordje met droge kattenbrokjes of paneermeel in de avondschemer neerzetten en een half uurtje later gaan kijken. Slakken zijn dol op kattenbrokjes of paneermeel en komen er in grote getale op af. Je kunt de slakken dan makkelijk oprapen en daar brengen waar je er geen last meer van hebt.
groetjes,
Diana
Beste Diana, hier staat een “ZAAITABEL / PLANTEN / OOGSTEN” tabel, die verschilt met de “ZAAITABEL / PLANTEN / OOGSTEN” op de “groentezaaikalender”. Welke moet ik nu aanhouden of is recent?
Groet Mijndert
Hallo Mijndert,
In de zaaitabellen zoals ze op de teeltpagina’s staan heb ik de informatie aangehouden zoals die in vrijwel alle bekende tuinboeken en zadenwebshops wordt gegeven. In de groentezaaikalender heb ik wat aanpassingen gemaakt op basis van mijn eigen ervaring (officieel zaai je aubergines dus iets later dan aubergines voor buiten maar zelf vind ik juist dat bij allebei even vroeg zaaien de zaailingen/jonge planten voor de buitenteelt in mei al wat groter zijn en daardoor eerder kunnen bloeien en vruchtzetten.
De teelttabellen op de pagina’s zijn dus wat ouder maar vooral ook officieel, de tabellen in de groentezaaikalender zijn wat nieuwer en aangepast aan mijn eigen ervaring.
groetjes,
Diana
Oke, dan hou ik de gegevens aan die in jou groentezaaikalender staan. Ervaring boven wetenschap -;) Bedankt, Mijndert
Hallo Diana,
Omdat ze zo onweerstaanbaar zijn qua kleur en vorm, heb ik het dit jaar nog een kans gegeven. Ik struikel wel elk jaar over hetzelfde verschijnsel op sommige rassen hun blad. Ik twijfel tussen gebrek aan voeding of te nat, misschien kan jij me wel wat wijzer maken. Ditzelfde fenomeen heb ik ook bij mijn physalis. Beiden staan nog in P9 potjes te wachten op nachttemperaturen >10°C.
Hallo Sven,
Ik neem aan dat dit een ras is met roze/lila bloemen en paarse vruchten? Dan lijkt de paarse kleur in stelen en bladstelen mij geen probleem. Ik zie dat heel vaak bij aubergines en ook Physalis/Tomatillo (met paarse vruchten). Maar het is inderdaad wel een beetje vreemd dat het ook in de kleinere bladnerven zit.
Ik heb even voor je gegoogeld, op ‘Aubergine plant leaves purple vains’ en dan vind ik bijvoorbeeld de informatie dat het met een gebrek aan fosfor te maken kan hebben, zoals op deze pagina: MIgardener
Maar misschien kun je zelf ook nog even zoeken op bijvoorbeeld ‘Aubergine phosphorus deficiency’ en kijken of afbeeldingen en informatie dan overeenkomen met wat je zelf aan je planten ziet.
groetjes,
Diana
Misschien ooit al aan bod gekomen maar een relatief eenvoudige vraag. Plant je aubergines ook dieper zoals je dit doet met tomaten, paprika, peper,…?
Dag Sven,
Neen, een aubergine plant mag je niet dieper planten. Zij vormen nieuwe zijstengels en deze beginnen vrij laag. Ik haal de plant uit het p9 potje en gelijke hoogte de grond in op een bedje van netels😉. Er zijn mensen die deze zijstengels afknippen, maar ik laat deze goed groeien.
Groetjes en succes met het uitplanten.
Carine
Dit is een prachtige en informatieve site. Dank voor al het werk. Luizen in de kas kun je bestrijden met lieveheersbeestjes (Coccinellidae). Die zoek ik in de tuin en stop ze in een glazen potje. Als ik er een aantal heb gevonden, zet ik ze op de betreffende planten. Zolang er luizen zijn blijven ze ook in de kas. Het werkt in ieder geval, want binnen twee weken was er geen luis meer te bekennen. De natuur met de natuur bestrijden.
Hallo Diana,
Dank voor alle waardevolle informatie, ik kijk vaak op je site. Nu een vraagje. Dit jaar voor het eerst aubergines (black beauty) geteeld in de kas. De bladluizen hebben we gelukkig overleefd en inmiddels heb ik al heel wat aubergines kunnen oogsten. Aan de planten zitten momenteel ook nog bloemen. Ik neem aan dat daar geen aubergines meer uit gaan groeien dit seizoen? Of wellicht toch nog wel?
Hallo Diana, bij mij in kas verkleuren de aubergines van de mooie typische paarse auberginekleur naar bruin. Ze zijn nog wel hard. Wat kan oorzaak zijn? Kan ik ze nog eten denk je?
Hoi Diana, bedankt voor alle informatie, ik heb al zoveel van jou geleerd! Mijn eerste jaar met een grote moestuin was een enorm succes vinden we zelf. Volgend jaar ga ik ook aubergines proberen in onze kleine kas. Ik zag jouw lijstje en heb vooral interesse in Ping Tung Long en Vera, maar ik heb nog geen zaden van deze soorten kunnen vinden. Ik zie alleen wat aanbod op Etsy. Heb je eentip voor waar ik goede zaden kan kopen van deze twee soorten? Bedankt en groetjes 💚 Priscilla
Hallo Priscilla,
Wat leuk!! Ja, soms is het lastig, van een aantal rassen kocht ik misschien wel 10 of 15 jaar geleden zaden, en die zijn dan vaak niet meer leverbaar maar heb ik alleen omdat ik er zelf telkens zaden van oogstte.
Dit is trouwens een heel leuke webwinkel met bijzondere aubergines (niet de 2 die je noemt maar wel andere leuke: Nanotuin – aubergines
Van de Vera (die ik ooit via ruil uit Duitsland kreeg) heb ik dit jaar zelf zaden kunnen oogsten. Ik zit erover te verzinnen of ik de zaden van tomaten, paprika’s, etc. die ik na het ruilen over heb misschien toch nog voor 60 cent per zakje verkoop. Misschien kun je dat even in de gaten houden. Want ik moet eerst het ruilen afronden voor ik weet wat ik overheb en dat dan ook nog moet verpakken, etc. Maar van Vera weet ik wel redelijk zeker dat ik er zaden van overhoud omdat ik er veel van heb kunnen oogsten. Als het lukt en ik de zaden die ik overhoud verkoop vermeld ik dat zeker in een blog, maar dat kan nog zeker wel een maand duren hoor.
groetjes,
Diana
Bedankt voor de tip en ik zou het supergaaf vinden om van jou wat Vera zaden te kunnen kopen. Ik hou het in de gaten! Nogmaals veel dank en een fijn weekend!
Beste Diana,
In mijn koude kas staat nog een klein aubergineplantje dat afgelopen zomer geen vruchten heeft gegeven. Is het mogelijk om de plant over te houden tot volgend seizoen? En wat is dan de beste manier? Grt Hanneke
Hoi Hanneke,
Ik heb zelf nog nooit een aubergineplant overgehouden. In Nederland is dat heel lastig want ze is heel erg gevoelig voor allerlei ellende als spintmijt, botrytis, spint, meeldauw, luizen, etc., en juist in de overwintering zie je dat soort plaagdieren en schimmels bij bijvoorbeeld peperplanten. Als je het wilt proberen kun je de plant het best op een zo licht mogelijke en koele plaats zetten, bij ongeveer 10 tot 12 graden. Dat werkt het best bij peperplanten, of dat ook voor aubergineplanten geldt durf ik dus niet uit eigen ervaring iets te zeggen. Ik googelde even voor je, op ‘eggplant overwintering’ en dan vind je meer informatie en ook youtube-filmpjes met uitleg.
groetjes,
Diana
1e jaar serre/kas en een beetje spannend 😊 We zijn net klaar met installeren. Vroeger altijd tomaten, paprika’s en aubergines in moestuinbakken en potten gekweekt.
Mijn plantjes zijn intussen al goed gegroeid en ik zou ze graag verhuizen naar de serre om daar nog even verder in pot op te kweken. En ‘s nachts beschermen met extra constructie uit plastic.
Is dat een goed plan voor mijn tomaten, paprika’s en aubergines? Of te veel risico’s met de nachttemperatuur?
mijn aubergines hebben mooi gebloeid met heldere paarse bloememtjes.De vrucht knop lijkt het meest op PUKKIE. Ik heb 7 vruchten aan de plant hangen, de andere bloemetjes heb ik weggehaald omdat ik las dat de aubergine 5 tot 7 vruchten kan voortbrengen per plan maar ze keluren niet paars. Ze zijn eerst begonnen met wit toen naar paars en nu naar een donker geel / bruinachtige kleur. ik heb de aubergine zaadjes bij jou besteld. Gezaaid via de zaaikalender van jou.De vruchten zijn nog hard kun je zeggen wat dit betekend??Is de aubergine niet goed of heeft deze die kleur en is ze rijp?
Hoi Wietske,
Heb je deze pagina gelezen? Want ik denk dat je er het antwoord op je vraag kunt vinden. Bij de alinea Oogsten kun je lezen dat je aubergines altijd onrijp oogst om te eten. Als je wacht tot ze rijpt (en dat duurt heel lang, weken tot maanden), dan is de aubergine rijp om er zaden van te oogsten maar niet lekker meer om te eten. Bij de alinea ‘Zaadteelt’ zie je dan ook een foto van zo’n volledig rijpe aubergine waar je zaden uit kunt oogsten. Je had de aubergine(s) dus in een vroeg en in dit geval wit stadium kunnen oogsten om te eten, want door het oogsten stimuleer je de planten ook om weer nieuwe bloemen te maken en dus ook nieuwe vruchten. Als je vruchten laat rijpen voor de oogst van zaden stopt ze grotendeels met bloeien.
Als je de zaden van mij hebt kan het geen Pukkie zijn want het is zeker 8 of 10 jaar geleden dat ik die zelf teelde. Wellicht is het Vera, die is wit met lilapaars en oogst je dus in die kleur.
Ik kan je vooral adviseren om deze pagina nog even van begin tot eind te lezen, ik denk dat het heel veel duidelijk maakt over hoe een aubergine bloeit, vruchten maakt, wanneer je ze kunt oogsten, etc.
groetjes,
Diana