Wortel

Eerst even dit, mocht je internationale informatie/zaden/tips/foto’s zoeken over/van worteltjes:

  • Synoniemen:     peen (zomerpeen, winterpeen)
  • Latijnse naam:     Daucus carota
  • Engelse naam:     Carrot
  • Duitse naam:     Möhre
  • Franse naam:     Carotte

Worteltjes zijn tweejarig. In het eerste jaar maakt ze de eetbare zachtzoetige wortel. Als je haar niet zou oogsten en ze de winter in de grond zou overleven, dan schiet ze in het volgende voorjaar door, maakt een bloeistengel, bloemen, vervolgens zaden en daarna sterft ze af.

Worteltjes zijn rauw (in salades of als gezonde snack) lekker, maar ook gekookt, gestoofd, in roerbakgerechten, soepen, etc.. Ook het loof van worteltjes is eetbaar, je ziet in restaurants soms worteltjes met nog wat van dat loof eraan, en ik heb wel eens een soort ‘pesto’ van het blad gemaakt.

Worteltjes zijn (zoals de meeste groenten 🙂 gezond, ze bevatten caroteen, en daaruit wordt vitamine A gemaakt.

TEELTWIJZEN

Als je een kas of platte bak hebt kun je in principe het hele jaar worteltjes telen, mits je in de juiste periodes zaait. Worteltjes kunnen zeker wel wat kou verdragen, de natte grond zorgt er in de winter sneller voor dat de wortelen rotten dan de vorst zelf.

Naast de bekende zomerworteltjes behoren natuurlijk de minstens zo bekende winterpenen tot deze groep.

Zomerworteltjes

Dit is de vroegste teelt en kan dus onder glas. Je kunt in de herfst of winter zaaien en met wat geluk zijn de worteltjes dan oogstbaar in april/mei; precies op tijd want dan gaan de tomaten en pepers de kas in. Zelf hebben we voor dat doel wel eens de ronde Parijse worteltjes gezaaid; omdat Parijse worteltjes maar klein en rond blijven is de teeltduur net iets korter en konden we ze half tot eind april oogsten/eten. Om die reden vinden we Parijse worteltjes ook heel geschikt als voorteelt of nateelt in de tuin, voor de zomerteelt gebruiken we juist liever de ‘gewone’ langwerpige worteltjes.

Wij zaaien zomerworteltjes graag vroeg; je kunt ze begin maart al buiten zaaien. Worteltjes kunnen heel goed wat kou verdragen en in het koele voorjaar zijn nog niet veel ziekten en plagen die schade aan kunnen richten. Bovendien kun je de worteltjes dan ook vrij vroeg oogsten waardoor je na de oogst in juni/juli nog veel keuze hebt in wat je als nateelt zou willen zaaien (bijvoorbeeld stamsperzieboontjes, bietjes, sla, kool, etc.).

Zaailingen van worteltjes kort na het kiemen

Zelf zaaien we graag meerdere keren. Liever tussen maart en eind juli elke 6 weken een rijtje zaaien dan alles tegelijk Want zo kunnen we gespreid tussen juni en oktober telkens verse worteltjes worteltjes oogsten (van winterpenen oogsten we vervolgens in de herfst een kist vol, om te bewaren en in te vriezen.

Worteltjeszaailingen na enkele weken

Bij de laatste zaai is er wel meer kans op aantasting door de wortelvlieg: de wortelvlieg legt eitjes in de wortel en de larven die uitkomen vreten zich een weg naar buiten en zorgen daarbij voor donkere gangen/plekken in de wortel, rond die donkere gangen wordt de wortel snotterig zacht en eigenlijk wel oneetbaar (tenzij de plekjes zo klein zijn dat je het weg kunt snijden).

Volwassen wortelplanten in de zomer

Winterpeen

Winterwortelen worden veel groter en dikker dan zomerworteltjes. Je zaait ze wat later (rond de maand april), en de teeltduur is veel langer (omdat de grotere en dikkere wortelen meer tijd nodig hebben om te groeien).

We oogsten winterpeen zelf zo rond september/oktober. En wanneer kun je winterpeen oogsten? Winterpeen zit wat dieper in de grond waardoor je niet goed kunt inschatten wanneer ze groot genoeg zijn voor de oogst. Wij oogsten gewoon een winterpeen wanneer we willen, want groot of klein; allemaal lekker. En is de winterpeen nog klein, dan laten we de rest nog een paar weken zitten.

Hier komt aantasting door de wortelvlieg wel wat meer voor bij winterpeen dan bij zomerworteltjes (omdat ze langer en juist in de zomer en nazomer in de grond zitten, denk ik).

Een emmer met wortelen-oogst

RASSEN

Zomerwortelen zijn snelgroeiend, er zijn tegenwoordig veel rassen in de handel die allemaal hun eigen positieve kenmerken hebben. Voorbeelden zijn Juwarot (met extra hoog gehalte caroteen), Flyaway F1 (die meer resistent is tegen de wortelvlieg), Amsterdamse Bak (snelgroeiend), Chantenay (kortstompig van vorm en daardoor geschikt voor kleigrond), de ronde en snelgroeiende Parijse worteltjes, etc.. En dan zijn er natuurlijk nog de vrolijke kleurtjes zoals de gele Yellowstone, de paarse Cosmic Purple, de rode Atomic Red, etc.. Lees in catalogi de beschrijving en kies de worteltjes die geschikt zijn voor jouw grond of de periode waarin je wilt zaaien, of je favoriete vorm of kleur, er is tegenwoordig veel keuze!

Parijse worteltjes en paarse worteltjes van het ras Cosmic Purple

Winterwortelen zijn juist trager en meer gestaag groeiende rassen van grote/dikke wortelen. In de winterwortelen is er wat minder keus dan bij de zomerworteltjes, Flakkeese maar ook Berlicumer zijn 2 heel bekende rassen. Daarnaast zijn er nog wat F1-hybriden die bijvoorbeeld een grotere opbrengst geven of beter bestand zijn tegen vorst.

Zelf kiezen we tegenwoordig vaak voor pillenzaad. Pillenzaad zie je zowel bij de zomerworteltjes als de winterwortelen en het betekent niets anders dan dat elk zaadje is ‘verpakt’ in een oplosbaar pilletje. Omdat elk zaadje dus behandeld wordt is pillenzaad altijd duurder dan ‘kale zaden’ van hetzelfde ras.

Voor zomerwortelen gebruiken eigenlijk zelden of nooit pillenzaad: zomerworteltjes zijn klein, we zaaien zo dun mogelijk en we oogsten de dikste worteltjes in de rij, de dunnere mogen dan nog blijven staan en verder groeien.

Van winterpeen gebruiken we juist wel graag pillenzaad: worteltjeszaad is heel klein, je zaait er snel te veel te dicht op elkaar van. Omdat je bij winterpeen, meer dan bij zomerworteltjes, wel een goede afstand moet houden (omdat elke winterpeen toch flink in omvang wordt). Zo kunnen we elk pilletje wat makkelijker en secuurder op elke 10 centimeter zaaien. Op deze manier zaai je zuinig en nooit te dicht op elkaar. Qua kwaliteit van de zaden is er geen verschil, we vinden het zelf gewoon prettig werken en hebben er die extra euro bij winterpeen graag voor over.

Een worteltjesmix in witte, gele, oranje, rode en paarse tinten is ook altijd erg leuk

BODEM

Alle wortelen hebben een losse structuur nodig; en daar schort het hier op de vette klei nogal aan. Onze oplossing; de worteltjes in een verhoogde bak telen, en sinds we dat doen hebben we ook eindelijk eens rechte worteltjes in plaats van dit soort vormen (die wel heel vrolijk zijn maar tegelijkertijd is het een crime om ze te schrappen 🙂

Het liefst groeien wortelen op zand- of leemgrond, onze klei is dus eigenlijk te zwaar, te vet en te nat voor zomerworteltjes. Winterpeen lijkt het trouwens best goed naar de zin te hebben in onze zwaardere (en voedzamere) grond.

Op zanderige gronden schijnt er meer kans te zijn op aantasting door de wortelvlieg (dat weet ik natuurlijk niet uit eigen ervaring).

Op onze zware klei proberen we de structuur jaar in jaar uit te verbeteren door in de winter oude stalmest met veel stro, en compost  door de grond te werken. En dat helpt elk jaar een beetje beter. En zoals gezegd hebben we sinds kort een paar verhoogde bakken en telen we de worteltjes en winterpeen daarin, en dat werkt prima.

BEMESTING

Wortelen hebben niet veel voeding nodig. Wij geven (naast het al genoemde onderwerken van oude stalmest en compost) een week of 2 voor het zaaien een organische algemene moestuinvoeding met daarin vooral wat extra kali (de K in NPK), want wat extra kali zorgt voor de ontwikkeling en de smaak van het worteltje.

STANDPLAATS

Uien, sjalotten en knoflook zijn ook wortelgewassen en passen in de vruchtwisseling prima bij worteltjes. Daarnaast hebben ze dezelfde voedingsbehoeften (matige bemesting, geen verse mest, en wat extra kali). Maar daarnaast heeft de combinatie van worteltjes en ui/knoflook/sjalot nog 2 grote voordelen: uien, knofloken en sjalotten wortelen wat dieper, daardoor houdt het de grond voor de worteltjes iets luchtiger.

Maar het allerbelangrijkste: de wortelvlieg en de uienvlieg verdragen elkaar niet. Dus ui/sjalot/knoflook naast of bij worteltjes zorgt ervoor dat de kans op aantasting door de wortelvlieg bij de worteltjes kleiner is. En tegelijkertijd is dus ook de kans op  aantasting door de uienvlieg kleiner bij ui/knoflook/sjalot. Een win-win-combinatie dus 🙂 .

Een rijtjes worteltjes in een verhoogde bak

ZAAIEN

Worteltjes kun je niet voorzaaien, ze moet echt ter plaatse in rijtjes gezaaid worden. Omdat ze een penwortel maken zijn ze niet of nauwelijks te verplanten; ze gaan eerder dood, zijn gevoeliger voor plagen en ziekten, er kan een groeistilstand optreden en de kans op een oogst waarbij de wortelen zeer gevorkt zijn is groot. Afijn, na 30 jaar trouw te hebben geluisterd naar deze tip heb ik het toch eens geprobeerd, lees daarover verder onderaan dit hoofdstuk over zaaien.

Het zaad kiemt langzaam (ongeveer 3 weken tot soms wel een maand). Je kunt wortelzaad wel een paar dagen voorweken in vochtig zand; ze kiemt dan iets eerder.

Je kunt wat makkelijker dun zaaien als je het worteltjeszaad vermengt met wat zand. Het voordeel daarvan is dat je ook gelijk een markeringsstreep van je zaaisel hebt en dus weet waar de piepkleine zaailingen kiemen.

Zelf zaaien we eigenlijk gewoon in een rijtje, zonder voorweken (wel de zaden gemengd met wat zand want dat werkt wel handig en je zaait inderdaad ook dunner zo). We leggen de lange steel van de hark op de grond en drukken met onze voet de steel iets in de grond, je hebt dan een mooi lang recht 1 centimeter diepe geul. Daar zaaien we zo dun mogelijk in. We dekken het geultje dan af met wat zand.

Op de foto hieronder kun je dat zien, de stok gebruikte ik om een rechte zaaigeul mee in de grond te duwen, en het zand gaat na het zaaien in dezelfde rechte lijn over de zaden heen-

Zo zie je altijd waar je rijtje is en kun je makkelijk daarnaast het onkruid weghalen. Zeer regelmatig met een gieter met broes de zaaisels water geven helpt ook om eerder en beter te kiemen, hebben wij het idee.

Als je toch iets te dicht op elkaar gezaaid hebt dun dan zo vroeg mogelijk uit, zodat de wortelvlieg niet op de “worteltjesgeur” af komt. Zeker bij winterpeen is uitdunnen heel belangrijk (tenzij je pillenzaad gebruikt), want je wilt graag grote dikke winterwortelen en dan is er natuurlijk voldoende ruimte tussen de wortelen nodig.

En zo ziet een zaailing van een worteltje er dus uit, ongeveer 3 weken na het zaaien zie je heel kleine dunne zaailingen met 2 lange en smalle overhangende kiemblaadjes.

Zoals al eerder gemeld; pas op voor slakken, zij eten de blaadjes maar laten het ‘stammetje’ vaak staan; als je na een paar weken controleert en alleen ‘stokjes’ van een centimeter hoog ziet, dan weet je dat het slakken zijn geweest.

Edit 2023: en toch wilde ik het zelf eens proberen, worteltjes voorzaaien. Omdat ik eens 3 keer worteltjes opnieuw moest zaaien omdat ze telkens werden opgevreten door slakken. En dus waagde ik me in 2023 eens aan het voorzaaien van wortelen en pastinaken. Wel in een ‘deeproottrainer’ (een zaaitray met extra diepe vakjes zodat een penwortel er wat gemakkelijker in kan groeien). Met zeker een goede opbrengst van wortelen, helaas wat minder resultaat bij de pastinaken. Ik schreef er 2 blogs over, bij de start: Lekker puh. Met nog wat meer uitleg over hoe en wanneer ik ze zaaien en uitplantte. En een blog bij de oogst: Daarom dus. Het was hier toch zeker voor herhaling vatbaar (bijvoorbeeld in een jaar met extra veel slakken).

Voorgezaaide zaailingen van worteltjes in een tray met extra diepe vakjes

ZAAITABEL / OOGSTTIJD / PLANTAFSTAND:

Wortel tabel

VERZORGING

Geef in droge perioden regelmatig water, zeker tijdens het kiemen en de jonge groei. Voldoende vocht is heel belangrijk (en dan niet in kwantiteit maar in vaak genoeg water geven, eigenlijk wil je niet dat de zaaisels kletsnat zijn maar je wilt dat ze constant vochtig blijven).

Ook belangrijk; heel voorzichtig wieden zodat je geen jonge worteltjeszaailingen “nekt”.

Paarse worteltjes

OOGST

Duw een spitvork of riek naast de rij wortelen recht in de grond, schuin naar boven halen en met de hand trek je de wortelen dan aan het loof uit de grond. Wij slingeren ze vervolgens nog  even door het water in de regenton zodat ze de meeste klei eraf gespoeld is en de wortels wat schoner zijn. En draai vervolgens het loof van de wortelen af voor je de wortels mee naar huis neemt. In de winkel zie je bossen worteltjes bijna altijd met loof liggen; met zelfgeteelde worteltjes lukt dat eigenlijk zelden of nooit; het loof onttrekt vocht aan de worteltjes en al snel na de oogst worden ze dan wat zacht en dat is niet bevorderlijk voor de kwaliteit.

Als worteltjes nog klein zijn, en ze bijvoorbeeld in een verhoogde bak staan (in onze vette klei lukt het niet want dan zitten de worteltjes vaak te vast), dan oogsten we ook wel eens gewoon wat worteltjes die zichtbaar wat groter lijken. Zo kunnen we wat worteltjes oogsten voor in de sla of roerbak of wat dan ook, en het voordeel is dat de worteltjes ernaast gelijk wat meer ruimte krijgen om te groeien.

BEWAREN

Zomerworteltjes kun je (zonder loof dus) een paar dagen op een koele donkere plaats bewaren, maar eet ze liever natuurlijk zo vers mogelijk.

Winterpenen zijn ook vers het lekkerst, maar die kun je ook nog heel lang bewaren (een hele winter). Wij leggen ze zelf wel eens in een kistje, tussen lagen iets vochtig zand (niet te nat). En met een jute zak of deksel erop om te zorgen dat de wortelen donker liggen (want bij licht en de juiste temperatuur lopen de wortelen weer uit). In de schuur bewaren de wortelen zo best goed.

Maar makkelijker vind ik het ook om gewoon wortelen in te vriezen. Wij schrappen en wassen de wortelen en raspen of hakken de wortelen in de keukenmachine dan fijn tot grof (foto). We vriezen deze gehakte/geraspte wortel rauw in zakjes in. Handig voor in soepen, bouillons, pastasauzen, maar ook voor in een stamppot peen & uien, etc..

Zomerworteltjes vries ik ook in: rauw, schoongemaakt en meestal gehalveerd (vriest makkelijker in), in porties in diepvrieszakjes. Als we ze willen eten kook ik water, doe dan de nog bevroren worteltjes erbij, breng weer aan de kook en kook zolang nodig is (en dat hangt af van de grootte/dikte van de wortelen/stukken). Gaat ook best goed.

ZAADTEELT

Wortelen zijn kruisbestuivers, raszuiver zaad krijg je alleen als de planten wel 500 meter van andere bloeiende wortelrassen vandaan staan. Wortelen schijnen zelfs over kilometers ver te kunnen kruisen met de wilde peen die als onkruid in bermen groeit (met die mooie witte grote schermbloemen). Dat maakt het zelf oogsten van zaden erg lastig. En worteltjeszaden zijn in de winkel relatief goedkoop. Vandaar dat ik het zelf nog nooit heb geprobeerd.

Bloeiende worteltjesplanten hebben mooie witte schermbloemen waar veel bestuivers op af komen

Als je het toch eens wilt proberen; kort na de oogst van wortels in het najaar het loof in op 3 centimeter, bewaar ze vorstvrij in een kist met vochtig zand. Begin maart plant je de wortels weer uit, goed water geven. De planten worden circa een meter hoog en hebben een stok nodig om niet om te vallen. De planten bloeien vervolgens in hun tweede jaar in de vroege zomer. En in september zijn de zaden aan de planten rijp, oogst ze met de hele wortel eraan en laat ze een week of 3 goed drogen.

Tot slot: kijk vooral nog even op de receptenpagina voor recepten met worteltjes (of andere groenten, fruit of kruiden) of op de pagina met inmaakrecepten, voor bijvoorbeeld recepten van atjar, zoetzuur van wortelen of deze Engelse piccalilly:

Abonneer
Laat het weten als er
guest

63 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Johan

Een heel duidelijk verslag en goed tenhanteren,dus leerzaam.

J.M. Kesteloo

Hallo.
Sinds enkele jaren probeert m’n vrouw worteltjes te kweken. Maar, en dat geldt ook voor o.a. de bietjes.. alles is erg lekker, maar bijzonder klein.
We wonen op zware Zeeuwse kleigrond. M’n vrouw doet er wel wat mest bij, ondanks dat die klei al vruchtbaar zou moeten zijn
Ik lees dat “ophogen” een mogelijke oplossing is.
En misschien de klei dan mengen met zand?
Vorig jaar waren de worteltjes wat groter, maar in de meest bijzondere vormen (zoals ook in het artikel vermeld wordt).
Toen had ze de aarde te stevig aangedrukt, werd gezegd.
Nu is alles heel goed en diep omgespit, en zo luchtig mogelijk gehouden.
Resultaat: echt heel kleine, maar nu wel rechte worteltjes.
Zo klein dat je ze liefst nog een jaar zou willen laten staan. Maar ik begrijp dat dát geen zin heeft.
Tijdens de langdurige droge periode werden ze voldoende vochtig gehouden.

Heeft u nog tips/ideeën?
Vr. Groet,

Jeroen

Carola

Hallo Jeroen en Diana,
Ik heb nog nooit op kleigrond getuinierd en kan daarover geen ervaringen delen. Vanaf de Drentse zandgrond kan ik wel melden dat ik nog nooit zo veel gave, rechte en kolossale wortels heb geoogst als in 2018 en 2019: record-droge jaren. Als altijd een matige basisbemesting gegeven met wat extra kali. Grondwater zit hier echt diep en oppervlaktewater is er niet. Dus aangewezen op leidingwater, maar daar wil ik zuinig mee omgaan. In de droge periodes 1 x per week de sproeier aan tot er zo’n 15 mm was gevallen. Door de losse zandstructuur zijgt het water goed naar beneden. De bovengrond droogt daarna natuurlijk weer snel op, maar vanaf 10-15 cm diepte blijft de grond langer vochtig.
Ik denk dat juist de droogte de reden is waarom er in de afgelopen jaren hier zulke joekels van rechte wortels waren: ze moesten diep de grond in om te kunnen overleven. Als je vaak doch oppervlakkig water geeft, dan zoeken de planten de diepte niet op. In druilerige zomers oogst ik ook veel korte stompjes en gevorkte kronkels.
Aan Diana even dit: Jeroen noemt als mogelijke oplossing: de kleigrond mixen met zand, maar hij heeft dit nog niet gedaan, dus zandgrond in zijn klei is niet het probleem. En daarbij: ik heb toevallig vandaag een deel van mijn winterwortels van gortdroge en arme zandgrond geoogst om ze in kratjes met zand te laten overwinteren. Ze pasten er maar net in: 40 cm. De wortelpunten moest ik ombuigen.
En Jeroen: ik zou echt het advies van Diana volgen voor de kleigrond: verhoogde bak, waarin het waterpeil wat lager is en de wortels de diepte in moeten, en veel, goed verteerd organisch materiaal inwerken.
Succes en groet vanaf het droge arme zand 🙂
Carola

Maaike

In plaats van een verhoogde bak is het ook een optie om de wortels op ruggetjes te zaaien. Dan heb je het voordeel van de lossere grond, en moeten de wortels ook dieper de grond in op zoek naar water. Mijns inziens is dat een stuk minder bewerkelijk dan een verhoogde bak in elkaar knutselen. Wij tuinieren op Zeeuwse klei en oogsten prima wortels.

Nel Roelofs

Ik heb vorig jaar en dit jaar helemaal geen wortel gezaaid dus ik was verbaasd dat er wortelloof groeide.
Even een beetje aarde verschoven en ja het is echt een wortel.
Ik heb hem bewust laten doorschieten en heb nu een prachtige plant vol met bloemen.
Maar hoe nu verder?
Uit laten bloeien? Komt er dan vanzelf zaad?
Of knippen en drogen?
Ik ben wel benieuwd naar de wortel zelf.

Conny

Hi Diana en andere lezers,

Ik heb een vraag. Ik heb wortels gezaaid van het ras Chantenay. Nu komen er bij verschillende wortels bloemen in en als we een wortel oogsten, dan zit daar een hele harde (niet eetbare) kern in. Het zijn wortels die dit jaar gezaaid zijn. Ze staan in nieuwe verhoogde bakken waar nog niets anders in of naast gestaan heeft.

Ik heb me rot gezocht op internet (zowel Nederlandstalig als Engels) maar kan niet vinden wat ik verkeerd gedaan heb. Te laat of te vroeg geoogst, verkeerd ras, te weinig of teveel water? Ik heb geen idee.

Heeft iemand een idee wat er mis gegaan is?

Groetjes,
Conny

Conny

Ah, dus toch omdat ze doorschoten. Ik was er al bang voor maar vond het wat vreemd omdat ik overal las dat ze dat pas vanaf het tweede jaar doen. Weer wat geleerd . Goede tip om nog worteltjes te zaaien, ga ik gelijk doen! En dank voor jouw hulp!

Bianca

Hoi Diana en andere lezers,
Ik probeer al 2 jaar zomerworteltjes te kweken, maar helaas komt het bij niet verder als de eerste sprietjes. Dan hebben de naaktslakken het ontdekt en weg is alles…de sla, de beginnende pompoen, zelfs de prei planten laten ze niet met rust, en ook de potten met stekjes en planten worden leeggegeten. We hebben van alles geprobeerd, elke dag wegvangen waar we ze zien, biologische slakkekorrels, biervallen, aaltjes besteld en in de grond. Helaas, vorig jaar werd een waardeloos tuinjaar, bijna alle oogst is mislukt door de slakkeplaag.
Heb jij of iemand anders nog andere ideeën om te proberen waardoor ik dit jaar mssn wat meer geluk heb ?

Wijnie

Hoi Bianca, wat ontzettend vervelend dat jullie zo’n last hebben van slakken! Ik weet dat Diana wel eens goedkope kattenbrokjes strooit (paneermeel werkt hetzelfde), de slakken komen er op af en dan kun je ze vangen. Maar zo te horen zijn het er daarvoor bij jou te veel.
Ik weet dan nog 2 opties:
– Indische loopeend. Dit kan alleen als je ook water in de buurt hebt, zodat hij kan zwemmen. Schijnt enorme hoeveelheden slakken te eten zonder aan je groente te komen.
– als je verhoogde bakken hebt (of kunt maken door bijv. planken rechtop om je bed heen te zetten): schrikdraad. https://www.makkelijkemoestuin.nl/blog/schrikdraad-tegen-slakken
Op deze website kun je o.a. het draad kopen, maar je kunt het ook zelf maken zoals ze schrijven. De slakken die in je bak zitten zullen dan nog wel eten, maar de slakken van buiten je bak kunnen er niet meer in.
Succes, ik hoop dat je een oplossing kunt vinden en alsnog een mooi tuinjaar krijgt!
Groetjes Wijnie

Rubin

hallo Blanca,
Om de slakken weg te krijgen zou je kunnen kijken of de slakken niet van buiten de moestuin komen of je zou alle schuilgelegenheid voor de slakken weg kunnen halen. als de slakken ook de potjes met jonge planten leegeten kan je de potten goed omspoelen met kokend water zodat de slakkeneitjes dood gaan. misschien help dit een beetje!
groetjes,
Rubin

Axel

Met deze uitleg kan ik niet wor(s)telen. Super!

Evert

Goede woordgrap! Haha!

Mark Dijcks

Ik snap de zaaitabel niet helemaal. Eerst heb je “extra vroeg” en “vroeg” en dan krijg je de zomerzaai tot begin aug. Maar daarna is er nog een “laat” maar die zaai loopt tot begin jun, dus minder laat dan de zomerzaai lijkt me… Om mis ik iets?

Beau Foudraine

Hoi Diana,

Wat is een goede resistente zomerwortel?

Groetjes Beau

Leonie Haas

Hoi Diana, ik kan mij herinneren dat ik ergens op jouw website heb gelezen over ‘extra vroeg wortels zaaien/groeien onder dubbel plastic’. Ik kan het alleen niet terug vinden, heb het wel in mijn moestuin-plan opgeschreven. Wat ik graag wil weten is onder wat voor soort tunnelfolie doe je dat het best? Ik zie met en zonder gaatjes online. Ik ben van plan begin januari te zaaien in de verhoogde bak en dan met plastic. Zou dit evt. ook al met bieten kunnen? Alvast bedankt voor je tip! Groetjes Leonie

Leonie

Dank je wel Diana! Ga ik mee aan de slag, leuk experiment 🙂

Kim

Hoi Diana,

Allereerst wat een mooie site heb je met ongelooflijk veel waardenvolle informatie! Ik kijk er bij het plannen van mijn nieuwe moestuinjaar (2e fanatieke jaar) regelmatig op. Vorig jaar heb ik naast compost niet veel bemest. Af en toe een beetje extra bemesting toegevoegd aan een gewas, eigenlijk niet echt wetende of het wel echt goed was.
Bij het inlezen over bemesting duizelt het me een beetje voor de ogen. Jouw informatie en de algemene pagina daarover heb ik al vele male gelezen. In combinatie met andere sites is het veel (soms verschillende) informatie om daar nu echt een concreet bemestingsplan uit te halen.
Ik begrijp dat de ui- en wortelgewassen naast compost meer kali nodig hebben. Je schrijft een organische algemene moestuinvoeding met daarin vooral wat extra kali. Bedoel je hiermee de vinassekali? Of geef je deze gewassen ook groene culterra (die je over de hele moestuin gebruikt in het begin van het seizoen) en voor de ui- en wortelgewassen nog extra vinassekali?
Die vraag heb ik ook voor knolselderij. Krijgt die compost, groene culterra (die is dan al aan het begin van het seizoen toegevoegd of sla je de plek waar knolselderij komt over) en koemestkorrels en kali?

Hopelijk kun je me een beetje helpen.

Groetjes,
Kim

Kim

Hoi Diana,
Dank voor je snelle antwoord. We zitten op een kleigrond (niet heel zwaar) en hebben daar nooit bijgemest. Maar we hebben ooit nooit heel fanatiek groentes verbouwd. Bijvoorbeeld boontjes lukken dan altijd wel :-). Vorig jaar was het eerste jaar dat ik een plan maakte en heel veel nieuwe groentes heb uitgeprobeerd. Snijbiet groeide zo goed als niet. Ook rode biet zo goed als niet, maar een plant die frisgroen was en een klein knolletje. Bleekselderij werd snel geelachtig. En veel groentes bleven klein, zoals spruiten en prei. Zonder bijmesten snap ik dat het niet zo lukt.
Voor een eerste keer bemesten, wil ik toch graag een houvast en een ‘plan’ daarvoor maken. Ik begin een klein beetje door te krijgen wat welke bemesting doet.
Dank in ieder geval voor je antwoord!
Groetjes,
Kim

vriend

Goeiemiddag, wat interessant om te lezen hier. Ben me wat aan het voorbereiden om een moestuintje aan te leggen. Ik zou heel graag worteltjes zaaien maar wij hebben ook zware kleigrond, net als jij Diana. Ik vroeg me af hoe hoog je verhoogde bakken zijn? Hoe diep moeten de wortels kunnen gaan? en maak je deze onderaan dicht met planken en anti-worteldoek of enkel anti- worteldoek?

Angelique

Hai Diana,

Ik wilde vandaag worten zaaien, maar ik las dat aankomende week wat nachtvorst komt.

Wat raad je me aan? Nog even wachten of doen? Het zijn nu eenmaal WINTER wortelen:D

Angelique

Top. Dankjewel. Dan gaan we toch morgen zaaien, mits het niet stortregent 🙂

Jannie de Leeuw

Hallo Diana,

Vorige week hadden we redelijk wat zomerworteltjes boven staan waarbij het derde blad al zichtbaar was. Vandaag zagen we dat er nog maar eentje stond! Er zit een net overheen. Eten slakken deze misschien op? Het is ons een raadsel. Voorheen hadden we potten met groente maar dit jaar zetten we de goenten voor het eerst in de vollegrond. Dus dit kennen we niet. Weet je het misschien?

Angelique

Hai Diana,

Mijn winterwortels blijken het goed te doen.
Ik zie nu alleen scheuren in de zandgrond komen. En de koppen komen er boven. Moet ik daar iets aan doen? Zoja wat.

Angelique

Dankjewel! Geven elke dag water, maar misschien dan toch te weinig. 🙂

Sanne

Hallo Diana, ik ben echt ontzettend blij dat ik jouw website ontdekt heb, wat een schat aan informatie! Heel erg bedankt daarvoor . Ik ben vorig voorjaar gestart met moestuinieren en heb dus nog niet zo erg veel ervaring. Er is iets wat ik niet helemaal goed begrijp en misschien kun jij me daarbij helpen.
De plantafstand tussen de rijen is altijd veel groter dan in de rij. Dat is vrij algemeen bekend en bij iedere plant is dat immers zo, ik kan echter nergens vinden wat daar de reden voor is. Kun jij dat wellicht verklaren?
En de tweede vraag: in jouw zaaitabel staat bij de verschillende teeltperiodes (vroeg, laat, etc) een andere plantafstand. Bij de vroege teelt zie ik een kortere afstand dan bij de late teelt. Waarom is dat? Hebben planten in het najaar meer ruimte nodig?

Angelique

Hallo Diana,

Wat waren we blij toen we de eerste wortelen konden oogsten. Zowel uit een bak als in de volle grond. Alleen de smaak is een beetje wrang vergeleken met wortelen uit de winkel, die smaken veel zachter. Waar kan dit aan liggen?

Ook ben ik benieuwd naar welke (kleur) wortelen je een aanrader vindt voor welk recept. Zo heb ik per ongeluk paarse worteltjes door de chili con carne gedaan, het kreeg een onsmakelijke kleur en daarmee ook smaak. Dat dus nooit weer ;).

Groetjes,
Angelique

Angelique

Ben benieuwd,

Hier waren ze goed.

Zal mijn naam aanpassen, weet niet hoeveel Angelique’s er zijn, maar lijkt me verwarrend:D

Angelique de zoveelste

Hallo Angelique,

Er schijnen inderdaad meerdere te naamgenoten te zijn. Ik denk dat ook ik mijn naam zal moeten aanpassen, omdat we kennelijk niet de enige zijn.

Leonie Haas

Hoi Diana, ik wil gaan experimenteren met inkuilen. Weet jij of inkuilen ook kan als het (streng) vriest? Ik wil het in kisten doen in de schuur maar daar vriest het denk ik gewoon als het buiten vriest. En als je het in de grond doet, komt de vorst dan niet zo diep? En zou je het ook met biologische groenten van de bio winkel kunnen doen? Alvast dank voor je tips! Groet Leonie

Anne

Erg bedankt, ik heb veel aan jullie ervaringen. Fijn dat jullie het delen.

Barbara

Als je steeds een rijtje zaait, doe je dat dan steeds op een andere plek (vruchtrotatie) of maakt dat niet uit?

Annette Hofstraat

Zo blij was ik met een paar rijtjes gekiemde worteltjes (en meiraap en pastinaak) maar ontdekte zojuist tot mijn grote schrik en verdriet: alles weg! Wie heeft het op dit prille groen gemunt?! Zie geen slakken, er ligt grof gaas overheen (want eerder al wat omgewoeld waarschijnlijk door katten) maar toch alles weg. Zelfs een paar gekochte venkelplantjes: niets meer te zien.
Zou ik half juni nog opnieuw kunnen zaaien? Sta op het punt even op vakantie te gaan nl…
Lees het graag, hou me aanbevolen voor tips! Hartelijks, Annette

Annette Hofstraat

Dank voor je uitgebreide antwoord Diana! Vrees dat je gelijk hebt wb slakken, na de regenbuien waren er een heel aantal onderweg… 🙁 De test is een leuk weetje, geen katten anders dan in onze tuin poepende buurkatten, dus het zou de paneermeel-variant worden… Groet, Annette

Ingrid L.

Hallo! Wij komen net terug van 3 weken vakantie en vinden tot onze verbazing worteltjes door de hele tuin. Over het hele gras veld en in de potten. We hebben ook worteltjes gezaaid in het voorjaar maar begrijpen niet hoe het zo door de hele tuin kan zijn verspreid. Enig idee?

Nel

Ik zaai al enkele jaren zomerworteltjes en winterwortel om en om met uien. Gaat heel goed. Nu heb ik twee kleuren winterwortel, wit en geel. Elk jaar komen de witte wortels erg hoog omhoog uit de grond, de bovenkant van de wortel word dan helemaal groen. De gele en oranje doen dit niet. Wat zou hier de oorzaak van kunnen zijn?

Pien W

Wellicht het gezaaide ras? Bij bijvoorbeeld de “Witte Belgische peen” hoort dat. Mocht dit jouw ras zijn, is dit een lekkere wortel? Gr. Pien

Nel

Hoi Pien.
Het is het ras “blancheren a collet vert” . Begrijp nu de naam. Groene kraag:) Hoort dus bij het ras. Is een lekkere wortel. Gebruik hem graag in puree van wortel, pastinaak en knolselderij, dan blijft deze mooi wit.
Dus toch een blijvertje. Bedankt voor je reactie.
Gr Nel

Pien W

En jij bedankt voor jouw reactie Nel! Die puree klinkt heerlijk! Gr. Pien

Peter

Hoi Diana,

Mooie site, ik vind hier altijd veel info. Ik heb zelf nu een aantal jaar een moestuin wat erg goed bevalt.

Ik vraag mij af; kun je wat vertellen over rijafstand bij combinatieteelt. Kan deze bij combinatie teelt kleiner?
Welke afstand hanteren jullie bijvoorbeeld bij de combinatie ui en zomerwortels?

Alvast bedankt,

Rinske

Hoi Diana,
Wat heb ik de afgelopen jaren veel gehad aan jouw mooie website. Op al mijn moestuinvragen vind ik hier altijd wel een antwoord. Tot nu… ik zaai ieder jaar worteltjes, bietjes en pastinaken en dat ging altijd heel goed. Tot vorig jaar… Iedere keer wanneer de zaden ontkiemden en het eerste groen bovenkwam, was alles na een paar dagen verdwenen. En dit jaar gebeurde hetzelfde met mijn rode bietjes. Ik had de bietjes in een laag kasje gezaaid, ze kwamen boven en na een paar dagen… foetsie! Heb vorig seizoen tot drie keer toe alles opnieuw gezaaid, de laatste keer een stuk insectengaas op de aarde gelegd, maar toch gebeurde het weer. Wij mulchen ’s winters altijd met paardenmest, maar dat doen we al tien jaar en was nooit een probleem… Heb jij enig idee waar het aan kan liggen?

Carine p

Dag Rinske,
Effen heel kort. Slakken, muizen…. Ik heb hetzelfde met spinazie. Elk jaar opnieuw proberen, je ziet ze opkomen en 2 dagen later alles weg. Bij mij zijn het slakken en ja hoor ook de huisjesslakken waarvan velen hier zeggen dat ze niet vraatzuchtig zijn. Met honderden haal ik ze weg. Nu snel verderdoen 😉
Groetjes
Carine

Liza

Hey,

Kan je zomerwortelen in de winter in de grond laten staan of is het beter om ze voor de vorst te oogsten?
Bedankt!

Pien W

Dag Liza, ik denk dat het antwoord op jouw vraag in de eerste twee regels van dit artikel gevonden kan worden? Groet, Pien

Meld je aan voor de nieuwsbrief