Wachten
Nu het de komende dagen en vooral nachten flink koud wordt wachten we maar even met het uitplanten van zaailingen (ook al kunnen snijbiet, spitskool, Lathyrus, rucola, tuinbonen, etc. heus wel wat kou verdragen).
We zijn altijd erg blij met onze tuin, maar in deze bijzondere en onzekere tijd waarin we door het coronavirus sociale contacten zo veel mogelijk vermijden, zijn we nog eens extra gelukkig met tuinieren als hobby. Want we vermaken ons thuis met zaaien en het vertroetelen van zaailingen. En met mooi weer gaan we naar de moestuin, en eigenlijk is dat ook een soort thuis waar we vooral samen zijn, met alleen af en toe wat veilig contact op afstand met tuinburen. Ik zag op tv al tips hoe je jezelf kunt vermaken als je lang in huis moet blijven, hoe je in beweging blijft, etc. Tuinieren is wat dat betreft alles ineen: afleiding, rust, beweging, vitamine D door de zon, frisse lucht, gezond eten, etc.
In de tuin harken en wieden we, en we meten alvast de aardappelen uit voor eind deze week. We wachten nog een weekje met poten (ook al gaan de aardappelen zo diep de grond in dat de vorst ze niet zal raken, maar die paar dagen kunnen er nog wel bij). Ze hebben in ieder geval genoeg uitlopers:
En verder oogsten we nog wat laatste palmkool, bietjes en broccolini, we zoeken alvast stokken uit voor tomaten, bonen en paprika’s, we hebben op de valreep de vijg nog even gesnoeid, de druif opgebonden, en de munt gedeeld en opnieuw opgepot. Komende week zaaien we worteltjes en pastinaken, kan ik zaailingen als spitskool, sla en andijvie verspenen, wil ik de rozen nog even terugsnoeien en gaan we de kas opruimen en in orde maken voor de zomer. Genoeg te doen!
En als we thuis zijn werk ik aan de website. Ik meldde het al eerder; er komt binnenkort een nieuwe website, Augus werkt achter de schermen heel hard om die te maken, en het wordt uiteraard mijn taak om die te vullen. En zo kom ik er bijvoorbeeld achter dat ik 23.000 foto’s heb (dat ik er nog wijs uit kan worden is een wonder). Ik moet bijvoorbeeld op de oude website alle bovenste foto’s weghalen omdat er straks op iedere pagina een vooraf ingestelde foto komt te staan, en nieuwe foto’s plaatsen in de database. In de database van eenjarige bloemen heb ik de afgelopen week meer dan 250 nieuwe foto’s geplaatst.
Bij deze alvast 2 kleine ‘sneak previews’ van de nieuwe website. Zo gaat de pagina met blogberichten er ongeveer uitzien (als je op de foto klikt zie je die in groot formaat voor details):
Vandaar ook de wat kortere blogs (als het me lukt), andere categorieën en de toevoeging van tags (maar moet ik nog flink mee oefenen). En zo gaat de database van eenjarige bloemen er ongeveer uitzien:
Zowel Augus als ik zijn nog een paar weken druk met aanpassen, indelen, controleren, testen, etc. Om die reden heb ik nu even weinig tijd om op de oude website pagina’s bij te werken en vragen te beantwoorden. Maar dat is dus allemaal voor het goede doel!
Tot slot nog even de link naar het blog dat ik op de website van Pokon schreef over Stamtomaten, struiktomaten en dwergstruiktomaten
Dan nog één foto, van de pruimenboom achterin de tuin die in volle bloei staat. Mochten we ons ondanks alle drukte nog vervelen, dan kunnen we gaan duimen, dat de komende nachten met lichte vorst geen schade geeft aan de bloesems van pruimen en perzik.
Iedereen heel veel succes en/of sterkte en/of beterschap gewenst in deze vreemde en akelige tijd!
Bedankt voor je berichten,echt mooi om te lezen.
’t Wordt mooi/mooier/mooist, Diana !
Ook voor jullie ‘sterkte’, en geniet waar mogelijk !
Lie(f)s.
Zit in het noorden , dus iets later alles. Pruimen en perzik bloeien buiten nog niet, wel de lokale kroospruim ‘Wichters”. Hoop op geen vorstschade. perzik in de kas is al deels uitgebloeid. Hoe zit het met uitgebloeide bloesem en vorstschade. trouwens ook mijn zandperen bloeien deels al.
Hallo Job,
Ik heb er geen verstand van maar volgens mij is vorst tijdens de bloei de bloei het meest kwetsbaar omdat meeldraden/stuifmeel/stamper dan bevriezen en dan kan er dus geen bevruchting plaatsvinden. Direct na de bloei en dus bevruchting kan er wel vorstschade bij vorstgevoelige soorten optreden maar de meeste fruitsoorten kunnen wat vorst verdragen als er al een ontwikkeling van een vruchtjes. Maar dat is maar logisch nadenken hoor, misschien heeft iemand met meer kennis van fruitbomen een ander of beter antwoord dan ik.
groetjes,
Diana
Dag Diana,
Klopt wat je schrijft. Een vries tijdens de bloesem kan fataal zijn, maar dit hangt ook af van de graden en vooral hoelang het blijft vriezen. Als het maar -1 is tijdens bv de ochtend uren en nadien opnieuw positieve temperaturen, kan de bloesem dit nog verdragen. Eenmaal bevrucht en bij kleine vruchtjes zal de schade minder erg zijn. Hier staan momenteel alle kersen, peren, perzikbomen in bloesem en de abrikozen hebben reeds kleine vruchten. 2 opeenvolgende nachten rond vries temperatuur gehad gedurende 2 uurtjes, maar geen schade.
Groetjes carine
Whow, Diana dat ziet er goed uit! Waar haar je de tijd vandaan om dat allemaal naast jullie gewone bezigheden allemaal te doen. Maar ik kan me voorstellen dat het enorm leuk is om dit te doen. Heel veel succes en plezier ermee.
P.S. de tomatenplanten met die vlekken heb ik toch weggegooid, blaadjes werden slap, daarnaast dacht ik ik heb nog tijd en zaad genoeg om nieuwe te zaaien, dus dat is geen probleem. Maar idd wat ben ik in deze tijd blij met mijn tuintje, daar is altijd wat te doen zodat verveling een onbekend woord is. Heel veel sterkte allemaal en blijf gezond
Hallo Margriet,
Dankjewel! Het is inderdaad heel spannend, eng, leuk en druk tegelijkertijd 🙂
Maar deze oude website is wel gewoon aan het einde van haar Latijn, met alle oude programma’s (zoals de recepten en databases) die niet goed meer werken.
Jammer dat de tomaten het niet hebben gered! En er is gelukkig nog ruim voldoende tijd, ik ga zelf vandaag ook nog 2 tomatenrassen zaaien die in de eerste zaaironde niet wilden kiemen (wat oudere zaden).
groetjes,
Diana
Super ,altijd weer de Diana’s mooie moestuin op mijn telefoon zo handig als ik in mijn serre zit om vlug wat op te zoeken, zo blij dat ik vandaag hier in België toch nog aan plantjes ben geraakt met de lockdown, En aan zaad dat ik was vergeten te bestellen .Bedankt voor de hulp en blijf gezond
Hallo Diana, ik kijk al uit naar je vernieuwde site . En ja, onze hobby is eindeloos, in de kas, buiten, áltijd wat te doen. Hoewel, valkuil zul jij ook wel kennen .
Vraagje, vorige week begonnen met zaaien, alleen wortels en plantui in de volle grond. Nu na de vorst? Zeg je, doe maar opnieuw?
Groetjes Tineke
Hallo Tineke,
Wortel- en uienzaden kunnen allebei heel goed tegen kou hoor, het duurt dan wat langer voor ze kiemen maar je hoeft ze zeker niet opnieuw te zaaien.
Ik heb eind februari al uien buiten in een afgebakend stukje grond gezaaid en die beginnen nu heel voorzichtig te kiemen.
groetjes,
Diana
OK, ik wíst dat jij ervaring had. Dan vertrouw ik daarop. Dankjewel
Aanzet tot nieuwe site ziet er mooi uit. Kijkt er uit naar de nieuwe indeling van de eenjarigen database, wordt zo wel erg verleidelijk om te gaan bladeren
Hej Diane, heb je site pas net ontdekt en sinds begin van t jaar huurder van 100m2 moestuin. Twee jaar niks aan gedaan dus nu eerst bezig met achterstallig onderhoud. Vind je site mega inspirerend en de peak previews van je nieuwe site zien er top uit. Verheug me erop hier veel te leren. Hartelijke groet, Madeleine
Sorry! Spelfout, Dian-a ☺️
Hallo Madeleine,
Gefeliciteerd met je nieuwe moestuin! Ik weet hoe verwaarloosd het er bij de start soms uit kan zien. Maar het leuke (want we blijven positief 🙂 ) is dat je ziet waar je blijft en de tuin zo wel heel erg van jezelf wordt, door hard werken ‘ontgonnen’ en ingericht. Dankjewel voor je aardige woorden en heel veel succes en plezier met de start van je moestuin!
groetjes,
Diana
Ooeh, die nieuwe site gaat er mooi uitzien. Vervelend alleen dat het dan wel erg moeilijk wordt de verleiding te weerstaan om alles te willen planten
Hier binnenkort ook weer beginnen, moestuin is al klaar gemaakt, met nog een paar preien van vorig jaar die er binnenkort uit kunnen. Achter in de tuin heeft een nieuwe palmkool zich gevestigd, dat is ook altijd wel leuk te zien (wel behoorlijk kaalgevreten al meteen, maar misschien gaat hij het redden), en ik denk dat er overal worteltjes aan het opkomen zijn, dus die hebben zich vorig jaar ook goed zelf verder uitgezaaid.
Heb er al weer helemaal zin in, maar nog even geduld met het vorstrisico. Beter laat dan nooit!
Ik ben een fan van eenjarigen zaaien maar mis telkens in de beschrijvingen of het licht of donkerkiemers zijn. Ik denk dat het zaad al dan niet bedekken belangrijk is . Is dit in de zaaiagenda wel vermeld ?
Hallo Danielle,
In de zaaiagenda staat niet vermeld welke soorten lichtkiemer zijn en welke niet. Zo zijn er meer zaken belangrijk, zoals de voedingsbehoefte, zon of schaduw, vochtige of droge grond, hoogte, etc., etc. De zaaiagenda is echt bedoel om op een periode open te slaan en dan te zien wat je dan nog kunt zaaien. Dat is handig voor bloemen maar minstens zo handig voor groenten (omdat je die juist soms pas in september zaait of als nateelt in juni, etc.). Mijn algemene leidraad is dat je een zaadje 2,5 keer zo diep zaait als dat ze dik is, en dat betekent dus altijd dat grote zaden dieper worden gezaaid en de kleinste zaden amper bedekking willen. Ik kies als bedekking graag vermiculiet, het houdt vocht vast maar laat tegelijkertijd licht en lucht door. En daaronder kiemen de zaden van vrijwel alle groenten, kruiden, fruit en eenjarige bloemen.
Voor een heel fijne website waar je per soort de informatie kunt vinden die je zoekt (zaaitemperatuur, kiemduur en info over licht of donker) is: https://tomclothier.hort.net/
groetjes,
Diana
Hallo Ruurd en Diana.
Wij hebben ook een moestuin, we willen er graag enkele asperge planten in zetten. Wanneer en waar kan je die kopen. Misschien weten jullie een adres.
Alvast bedankt voor de reactie Gr Rikie
Hallo Rikie,
Kijk vooral eens op Aspergeplantjes.nl
groetjes,
Diana