Lasagne van koolraap met venkel en prei
Details
Categorie: Hoofdgerecht
Herkomst recept: ik was op zoek naar een (vegetarisch) recept waarin ik plakken koolraap als ‘lasagnevellen’ kon gebruiken. Ik vond op de website van Delicious dit recept van Jamie Oliver dat ik zelf qua hoeveelheden heb aangepast, en dus met koolraap als extra ingrediënt.
Hoofdgerecht voor 4 personen
INGREDIËNTEN
- 1 koolraap
- 4 preien
- 4 venkelknollen
- 3 tenen knoflook
- 30 g boter
- 3 takjes verse tijm
- 1 glas droge witte wijn
- 2 eetlepels bloem
- ongeveer 500 cc volle melk
- zout, peper en nootmuskaat naar smaak
- 75 gram Taleggio in reepjes (zie ook onderaan bij *)
- 75 gram Gorgonzola in blokjes
- 1 bol mozzarella in stukjes geplukt
- 35 gram geraspte Parmezaanse kaas
RECEPT
Maak eerst de ‘alternatieve lasagnevellen’: schil de koolraap en snijd die met een snijmachine of mandoline of met een mes in dunne plakken (het liefst niet dikker dan 3 of 4 millimeter). Breng een pan met water aan de kook, voeg de plakken koolraap toe en kook die in ongeveer 5 tot 6 minuten beetgaar. Laat in een vergiet afkoelen en uitlekken.
Was de preien en venkelknollen en snijd ze in ringen/plakjes. Pel de knoflook en hak fijn. Smelt de boter in pan op matig vuur, voeg de prei en venkel en knoflook toe. Ris de blaadjes tijm van de takjes en voeg die toe. Strooi er zout en peper naar smaak over en bak het geheel zachtjes voor ongeveer 15 minuten. Giet dan de wijn erbij en laat de alcohol vervliegen. Doe het deksel half op de pan en laat nog 20 minuten zachtjes sudderen tot de groenten zacht en bijna zoetig zijn. Roer regelmatig en voeg indien nodig een klein scheutje water toe.
Roer de bloem erdoor en gaar dit nog enkele minuten. Voeg dan al roerend de melk toe, zoveel als nodig is, tot een gebonden sausachtig mengsel. Haal de pan van het vuur en voeg de gorgonzola (in blokjes) en geraspte taleggio toe. Proef en maak op smaak met nootmuskaat en eventueel nog een snufje zout en/of peper. Laat enigszins afkoelen.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe een laagje groenten/saus op de bodem van een ovenschaal en leg er plakjes koolraap op. Verdeel er een derde van de mozzarella en Parmezaanse kaas over. Maak zo nog 2 lagen groenten/saus en koolraap en kaas, eindig met wat geraspte Parmezaanse kaas en mozzarella. Zet de schaal in de oven en bak de lasagne ongeveer 30 tot 35 minuten, tot er een goudbruin laagje op zit.
Heerlijk!! De prei en venkel wordt bijna zoetig van het lange bakken/stoven, en het geheel is heel zacht en romig, zonder heel zwaar te zijn. Ik ben niet zo’n fan van koolraap maar op deze manier, als alternatieve lasagnevellen vonden we het erg lekker. Ook handig om ruim van tevoren te maken zodat je het ’s avonds alleen nog maar in de oven hoeft te zetten. Hier een recept dat ik zeker vaker ga maken! En misschien maak ik het ook eens met echte lasagnevellen, of misschien met pastinaken of wortellinten als ‘lasagnevel’, er kan ongetwijfeld heerlijk mee gevarieerd worden. Over de foto’s: het ziet er wellicht wat nat uit en dat was het ook wel, maar door de smaak en romigheid was dat helemaal niet erg. En om die reden heb ik bij ingrediënten en recept geschreven ‘ongeveer 500 cc melk/naar believen’ zodat je het zelf zo gebonden kunt maken als je zelf wilt.
(*) Over de kaas: deze soorten staan in het officiële recept met lasagnevellen van Jamie Oliver. Ik had geen taleggio in huis en ook geen gorgonzola. Maar het leuke van dit recept is dat je zelf kaas naar smaak kunt gebruiken. Ik had cambozola in huis, en nog een stukje belegen boerenkaas, die heb ik gebruikt. Ik heb wel de Parmezaanse kaas en mozzarella gebruikt volgens het recept gebruikt omdat het één fijn smelt en het andere lekker pittig is maar ook daar kun je natuurlijk naar smaak mee variëren.