Heerlijk!
Op 30 december begon er iets te kriebelen, vast mede dankzij de zon die scheen en ervoor zorgde dat het om 17.00 uur nog licht was. Het was mijn biologische tuinklok.
En dus vroeg ik Ruud of we genoeg zand in huis hadden. Ruud begreep feilloos wat ik bedoelde, zuchtte en zei (bijna berustend): “Je wilt gaan zaaien”. Ruud heeft dus dezelfde tuinklok als ik, maar hij kan de roep om een nieuw tuinjaar makkelijk weerstaan. Zijn tuinklok werkt ook iets anders dan de mijne, Ruud is blij dat de tuin ´winterklaar´ is, ik ben blij dat de tuin klaar is voor de lente. Klein verschil in perceptie 🙂 .
Ik heb dan ook altijd een beetje het idee dat ik me moet verdedigen. Dus ik leg uit dat er twee pepers zijn die een heel lang groeiseizoen nodig hebben, de Mini Rocoto Brown en de Goat’s Weed. Dat ik die 2 peperplanten misschien volgend jaar wil gaan overwinteren. En dat ik die daarom extra vroeg wil zaaien. En dat ze heel mooi zijn, en ook heel lekker. En lekker pittig, ik zou er peperolie van kunnen maken, of sambal. Ik verzin nog wat meer argumenten terwijl ik bij voorbaat weet dat Ruud ze heus niet gaat onthouden.
Maar eerlijk is eerlijk: hij haalt de elektrische propagator van zolder, zoekt het zand op in de schuur, vult de propagator met een paar centimeter zand en installeert die op de kamer waar de zaden, zaaisels en zaailingen altijd staan.
“Wanneer wil je dan gaan zaaien?” vraagt Ruud, en ik antwoord op maandagavond 30 december dat dat wel het aankomende weekend zal worden. Maar nog geen 24 uur later, op 31 december, rond 13.00 uur verander ik van gedachten. Ik kan het niet uitleggen, dat is nu eenmaal de grap en het nut van die tuinklok. Dan is het er ineens, het verlangen om labeltjes te schrijven, een tray te vullen en zaadjes in de grond te stoppen.
Nu ik zo opschrijf krijgt het toch bijna iets van een ‘verslaving’. Het is ook vreemd dat het nooit verveelt, in de afgelopen 28 jaar heb ik vaak genoeg met tegenzin gewied, soms geen zin gehad om water te geven, en wel eens een emmertje tomaten weggegeven omdat ik geen zin had om ze die avond nog in te maken. Maar ik kan me niet herinneren dat ik ooit met tegenzin heb gezaaid.
Het besluit is dus genomen en Ruud weet ook dat daar weinig aan veranderd kan worden; ik ga op oudjaarsdag 2 pepers zaaien. Ik sluit de verwarming en thermometer aan, dan kan de propagator alvast opwarmen.
Stap 1 is klaar.
Dan wordt het tijd om de tray met vermiculiet te vullen. Het vermiculiet heb ik zo gevonden, maar het piepschuimen traytje dat zo prettig is voor het zaaien van pepers, die precies in de propagator past, en die qua vakjesformaat perfect is…….. waar is die?
Ruud helpt met zoeken, op zolder, in de schuur, op de zaai- en zadenkamer, achterin het houthok maar we kunnen ze niet vinden.
“Dan liggen ze op de tuin”, zeg ik. “Ik ga ze even halen”. Ruud oppert nog dat we zaterdag naar de tuin gaan en we de tray’s dan mee kunnen nemen, dan kan ik zondag zaaien, of desnoods zaterdagavond. “Dat is toch ook prima?”, probeert hij nog. Maar ik heb mijn schoenen al aan en zoek mijn bril. “Ga je nou op oudjaarsdag helemaal naar de tuin, alleen maar voor een zaaitray? Terwijl er overal al vuurwerk wordt afgestoken?”, vraagt Ruud.
“Ja, maar ik ben zo terug”, zeg ik. “Ze moeten in kas 2 liggen, ik fiets er naartoe, pak een traytje en kom gelijk weer naar huis”. Ruud pakt mijn telefoon en gebiedt me die mee te nemen, voor noodgevallen, en om daarna als de wiedeweerga weer naar huis te komen.
Ruud en ik zijn niet van die oud & nieuw-fans: we ‘vieren’ het altijd samen, gezellig op de bank, proosten met een glas champagne, eten een oliebol en toastjes, en kijken standaard naar Jools Holland Hootenanny op de BBC en dat is het. Geen vuurwerk voor ons, we vinden het prima dat andere mensen het leuk vinden maar wij hebben er zelf niks mee. Sterker nog, ik ben een beetje huiverig voor dat geknal.
Het toont maar aan hoe graag ik die 2 pepers juist deze dag wil zaaien want ik stap toch gewoon op de fiets en ga naar de tuin. Het volkstuinencomplex ligt langs een fietspad met een parkje erachter, en een voetbalveldje. En daar is het al best druk, schijnbaar stoïcijns fiets ik langs een groepje overenthousiaste jongeren die al volop rotjes afsteken. Ik open het hek, loop naar kas 2, pak gelijk maar 3 tray’s (geen betere raad dan voorraad), doe alles weer op slot en fiets even snel weer naar huis. Zo, die zijn binnen!
Bij thuiskomst zeg ik “Ik ga gelijk zaaien, nu het nog licht is”. “Tuurlijk”, zegt Ruud. En terwijl hij een glaasje wijn voor ons inschenkt vul ik de tray met vochtig vermiculiet. Ruud heeft de propagator nog even gecheckt, helemaal goed!
Het zaaien zelf stelt eigenlijk niet zo veel voor, 2 labeltjes schrijven en bij elkaar 16 zaadjes in 16 vakjes leggen en afdekken met vermiculiet. Het is zo gebeurd.
Maar nu mijn moestuin-vertroetel-instinct wakker is verheug ik me op de komende weken; elke dag kijken, de temperatuur controleren en bijstellen, een beetje water geven wanneer nodig. Alvast een zak potgrond en brekerzand in huis halen, mengen, en potjes vullen, en in een onderbak klaar zetten. Voorjaarswerkjes, en het voelt ook echt als een beetje voorjaar, en dat op 31 december 2019!
Voor de mensen bij wie de biologische tuinklok ook begint te tikken: bedenk dat het nog heel vroeg is, en daarmee is het aantal lichturen per dag eigenlijk nog onvoldoende. Dat betekent dat gekiemde zaailingen nu sneller kans hebben om lang en dun te worden (en daarmee ook zwak en ziekelijk). Ik ga dat voorkomen door de zaailingen na de kieming koeler te zetten en het allerlichtste plekje in een zonnig raamkozijn te geven. Want ik heb geen groeilampen en heb er ook geen plaats voor. En ik wacht met het zaaien van alle andere pepers, paprika’s en aubergines tot eind januari. Dat heb ik Ruud beloofd. Ook al is de rest van het traytje zo gevuld.
Maar ik heb wel vandaag 2 zoete aardappelen (van eigen oogst) in de propagator gelegd, ik kreeg die tip van Carine, die hoorde dat de zoete aardappelen die bij Ecohoeve Den Oude Kastanje voor het stekken worden gebruikt op grond bij 25 graden liggen.
En er ligt al een stuk gember in het midden van de huiskamer op een bordje heel voorzichtig uit te lopen (zodat ik die later kan gaan oppotten, al gaat dat zeker nog 8 tot misschien wel 12 weken duren).
En op mijn boodschappenbriefje voor komend weekend staat naast eieren, karnemelk en broodbeleg ook ‘Citroengras voor stekken’.
Dat lijkt me toch een goed begin van 2020! Tot slot nog één foto waar ik heel trots op ben (niet op de foto maar op wat erop staat). Want bij onze eerste avondmaaltijd in 2020 speelt deze groente de hoofdrol; witlof (van op internet gekochte witlofwortels), ze zijn prachtig geworden. Zo wil ik ze volgend jaar ook van eigen tuin!
Dag Diana,
Oh wat tof om te lezen. Ik heb daarnet mijn propagator van zolder gehaald om de zoete aardappelen van de eco kastanje hoeve te laten kiemen. Mijn handen jeuken. De scheuten van de geoogste zoete aardappel hebben reeds aardig wat wortels die ik in potten zal planten. Ik ben benieuwd naar het verschil in opbrengst. Nog even op de maanstand kijken voor de aubergines en pepers en we zijn weeral vertrokken.
Ik wens jou, Ruud en andere lezers een gezond, vreugdevol, vruchtbaar en leuk (tuin)jaar 2020.
Groetjes carine
Hallo Carine,
Ik ben benieuwd hoe je test met de verschillende zoete aardappelen gaat verlopen (zowel in rassen als de momenten waarop je hebt gestekt).
Ik hoop dat je ons hier af en toe op de hoogte wilt houden!
Ook jij en je familie een gezond, gelukkig en groeizaam 2020 gewenst!
Diana
Wat een heerlijk verhaal Diana! Mijn biologische klok loopt iets achter bij die van jou denk ik, maar over een paar weken gaat tie denk ik ook steeds harder tikken 😉 En als je dan begint, dan doen we het gelijk maar goed ook toch?
Ik ben blij met je witlof foto. Wat zien ze er mooi uit! Bij jou zijn alleen de onderste buitenste blaadjes bruin langs de randen. Ik had dat bij beide teelten over heel de witlof, en niet alleen de buitenste blaadjes, maar wel 4 lagen dik dat ik alle randen van de bladeren moest halen. Weet je misschien wat daar de oorzaak van kan zijn? Ik zit nu een beetje te twijfelen tussen te droog/te warm/eerder moeten oogsten. Ik heb weer een nieuwe teelt staan , benieuwd hoe het daar mee gaat.
Alle goede wensen voor dit jaar en hopelijk wordt het een groeizaam tuinjaar!
Groetjes Wijnie
Wel eens gelezen dat als je de wortels intafeld (dat heet toch zo?) je alle bruine randjes moet weghalen van de bovenkant van de wortel. Sinds ik dat doe heb ik mooie witlof
Hallo Wijnie,
Gelukkig maar dat de klok niet bij iedereen op hetzelfde moment tikt 🙂 .
Ik durf niet te zeggen wat de oorzaak ervan is. Ik dacht zelf dat het misschien teveel vocht was, maar de uitleg van Emmie klinkt ook heel plausibel.
Ik ga vanmiddag eens in emmer 2 kijken, die witlofwortels heb ik 2 weken geleden ingetafeld, ik kan daar misschien nog goed zien of er indedaad randjes aan de witlofwortels zitten.
Ook jij een in alle opzichten mooi 2020 gewenst!
groetjes,
Diana
Dag Wijnie,
Volgens mij ligt dit aan te vruchtbare grond als je het witloof intafelt. Bij het intafelen heb ik steeds de grond volledig onderspoeld, laten uitlekken en dan weggezet. Ik heb mijn witloof wortels nooit water gegeven. De groei zit in de kwaliteit van de wortels. Enfin, voor zover ik weet….
Groetjes carine
O Diana wat schrijf je toch goed. Kan me zo goed inleven bij dit stukje ook ik ben met oudejaar wat minder makkelijke pepers bezig gegaan. Dan wel in de avond met goed licht. Omdat ik van bepaalde soorten maar tien zaadjes heb dacht ik dat het handig was om op twee verschillende manieren te beginnen. Vijf in trays en vijf met de Deno methode, ben heel benieuwd daar ik voor het eerst de Deno methode gebruik. Natuurlijk wel precies zoals jij als handleiding met mooie duidelijke foto’s op deze blog hebt gezet. Moet ook wel eerlijk zeggen dat ik al begonnen was om te kijken of vier jaar oude zaden van mijzelf nog levensvatbaar waren. En nu zijn die Pepers (Annuum) allemaal opgekomen, hahaha. Gelukkig heb ik wel een top lamp waar zo maar 25 P9 potjes onder kunnen. Heel veel plezier met de kweek. Hartelijke groet, Simone
Hallo Simone,
Dankjewel voor je aardige woorden!
Het is zeker handig om bij een klein aantal zaden je kansen te spreiden, dat doe ik ook altijd.
Ik ben benieuwd wat je van de denomethode vindt, ik hoor eigenlijk altijd alleen maar verhalen van mensen die er heel tevreden over zijn en mensen die het helemaal niks vinden, een tussenweg lijkt er niet te zijn.
En toen ik je reactie zag heb ik zelf ook weer eens gegoogeld op een groeilamp, ik heb nog een verjaardagscadeautje van Ruud tegoed omdat ik on november niks kon verzinnen 🙂
Zou je willen vertellen welke lamp je hebt? Ik heb zelf gezocht op een lamp die ik kan verhangen, want ik zou die, als ik ervoor zou kiezen, de lamp willen verhangen wanneer nodig, en alleen een paar uur in de avond aan willen zetten, want er is hier genoeg ruimte voor het raam, de dagen zijn alleen gewoon nog tekort.
groetjes,
Diana
Hoi diana een super 2020 gewenst….
Mijn vraag ik wil weer aardappels doen maar verleden jaar alles verzopen .is er een manier om het anders te doen in emmers of zoiets…en welke zijn daar geschikt voor …..dank je wel
Hoi Erna,
Ik heb geen idee of je iets kunt met wat ik ga schrijven, maar misschien wel. Ik tuinier op veengrond gemengd met rivierklei, en wij hebben hier heel hoge waterstanden. Ik was dus ook bang voor verzopen aardappels toen ze afgelopen voorjaar veel regen voorspelden. Ongeveer 2 weken voor het planten heb ik het veld waar ik aardappels wilde, afgedekt met zwart landbouwplastic. Toen ik aardappels wilde poten was de tuin behoorlijk nat, maar onder het plastic was de grond precies mooi vochtig en iets warmer. Na het poten heb ik het plastic er weer over gedaan tot de aardappels boven kwamen, toen heb ik het weggehaald. Ik had een prachtige aardappel oogst vond ik.
Ik ken jou omstandigheden natuurlijk niet, dus misschien kun je hier niets mee. Je zou ook nog aan verhoogde bakken kunnen denken zoals Diana ze heeft. Hopelijk krijg je dit jaar een uitstekende aardappel oogst!
Groetjes Wijnie
Hallo Erna.
En Wijnie, heel hartelijk dank voor je reactie!
Er zijn in ieder geval geen rassen die te lang teveel vocht kunnen verdragen, aardappelen zijn gevoelig voor ‘waterrot’. Oplossingen kun je dus vooral zoeken in het verbeteren van de bodem, het ophogen van de grond, een verhoogde bak of de teelt in pot. Reken voor dat laatste op 1 aardappel in minimaal een 20 liter pot of emmer, en je zult dan wel na 6 weken voeding moeten gaan geven want die kan de aardappel niet uit de grond halen.
groetjes,
Diana
Vorig jaar eens wat Victoria en Charlotte aardappeltjes gepoot in oude afgedankte (en zuiver gemaakte ) metselkuipen. Echt een denderend succes , rond de 7 kg aardappelen per kuip. Dit jaar eens proberen met zoete aardappel.
Hoi Diana, allereerst de beste wensen voor 2020. Mogen al je wensen voor de tuin uitkomen. Ik heb nog nooit witlof geprobeerd te verbouwen maar ga het zeker een keer doen. Net zoals asperges, die zullen 1 dezer dagen ook gezaaid moeten worden.
Wat voor een propagator heb jij?
Groeten,
Aukje Atsma
Hallo Aukje,
Ook jij een gezond, gelukkig en groeizaam 2020 gewenst!
Ik wil eigenlijk ook weer eens asperges proberen maar ga dan voor de groene (de witte heb ik vroeger wel eens geprobeerd maar dat is op onze vette klei zeker geen succes geworden).
En ik ga ze niet zelf zaaien maar dit keer aspergeklauwen kopen, dat scheelt minimaal 2 of 3 jaar voor ik kan gaan oogsten en dat zou ik in dit geval wel zo fijn vinden.
Ik heb de propagator 64/50 maar ik weet niet of en welke goede merken er ondertussen bij zijn gekomen want de mijne is al zeker 12 jaar oud. Ik ben erg tevreden over de propagator. Alleen de thermotimer die ik er toen ook los bij kocht was een miskoop want die ging al na 2 jaar kapot. Ik gebruik nu gewoon een dimmer van de gamma en een aquarium-thermometertje dat ik op internet vond en kocht, werkt prima zo en is veel goedkoper.
groetjes,
Diana
Hier tikt het ook als een malle! Gelukkig heb ik de zaaibehoefte kunnen weerstaan en ingewisseld voor het schoonmaken van de ruiten van de kas. Koude vingers, koude tenen, maar het resultaat gaf zeer veel voldoening. Die is ook lente-klaar! Ik ben benieuwd naar je nieuwe troetelplantjes en stiekem ook hoe snel er broertjes en zusjes bij komen! Gelukkig nieuwjaar!!!
Hallo Angelique,
Ruiten van de kassen wassen staat hier voor komend weekend op het programma (mits het weer het toelaat). Ik vind het ook nooit leuk maar het knapt er wel enorm van op.
Ik wacht met broertjes en zusjes tot eind januari. Maar ik hoor Ruud achter me al kuchen, die heeft niet veel vertrouwen in deze belofte 🙂
Een gezond, gelukkig en groeizaam 2020 gewenst!
Diana
Hallo Diana, vooreest een gelukkig en gezond jaar en veel tuinplezier .Ik las dat je de propegator vult met zand ? Heeft dat een reden ? Ik doe gewoonlijk de bakjes op een doekje dat er in ligt .ik kan me wel voorstellen dat het zo wel warmer blijft en vochtig .
Hallo Stella,
Gelukkig nieuwjaar!!
In de handleiding van de propagator staat dat zand wat je vochtig houdt op de bodem van de propagator een betere geleiding van de warmte geeft, en het verhoogt de luchtvochtigheid en luchtdruk in de afgesloten propagator, en dat komt ten goede aan de kiemende zaden. Of het ook echt zo is weet ik niet maar ik heb dat advies toen opgevolgd en ben er in ieder geval altijd tevreden over dus ik hou het er maar in. Als de laatste zaden zijn gekiemd en ik de propagator opruim meng ik het zand uit de propagator altijd gelijk met de potgrond waar ik de laatste zaailingen in verspeen.
groetjes,
Diana
Hoi Diana, ik had nog nooit van een propagator gehoord. Dit najaar heb ik citroenzaadjes gezaaid en de zaailingen zijn inderdaad lang en dun… ik hoop dat er toch een paar sterk genoeg worden, maar na het lezen van jouw blog post ga ik toch eens op zoek naar een propagator. Weer wat van je geleerd! Dank daarvoor en de beste wensen voor het nieuwjaar.
Hallo Roos,
Ook jij een gelukkig nieuwjaar gewenst!
Een propagator helpt zeker niet tegen het lang en dun worden van de zaailingen. Sterker nog, het werkt het juist in de hand. Een propagator is heerlijk voor het kiemen van zaden maar direct daarna moeten ze juist uit de propagator worden gehaald omdat het er te warm en niet licht genoeg in is. Lees vooral deze pagina even voor een duidelijke uitleg met foto’s over het lang en dun worden van zaailingen: https://www.mooiemoestuin.nl/zaaien-en-zaden/algemene-zaai-informatie/lange-en-dunne-zaailingen/
groetjes,
Diana
Ik wacht nog even. Niet omdat ik niet wil, maar ik ben altijd in de winter op vakantie naar zuid Spanje. Bruin geworden en toch weet ik dat ik pas half januari, vlak voor mijn verjaardag thuis ben.
Ik ga altijd in de winter op vakantie. Met een moestuin ga ik nooit in de zomer. Mijn pepers en prei moeten nog even wachten.
Hallo Belia,
En er is nog tijd genoeg hoor, de hele maand januari en februari kunnen er nog paprika’s, pepers en aubergines worden gezaaid, ik ben erg vroeg, door de redenen die ik opsomde 🙂
Nog een fijne vakantie verder!
groetjes,
Diana
Hallo Diana,
Ik wens jou en Ruud een gezond en succesvol tuinjaar! Wat een prachtige witlof heb je op de foto. Weet je ook welk ras dit is? Blijkbaar een soort die geen dekgrond nodig heeft.
Bij mij staan de trays etc. ook klaar, maar moet nog wachten tot februari. Dan gaan hier de remmen er ook af.
Hallo Guus,
Ook jij en je familie een in alle opzichten mooi 2020 gewenst!
De witlof is het ras Zoom F1, inderdaad ook voor de teelt zonder dekgrond.
Heel veel succes met je zelfbeheersing voor de komende 4 weken 🙂 !!
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Allereerst alle goeds voor 2020, ook voor alle lezers !
Als ik de gevulde vakjes tel, zijn dit er 16 en niet 11, zoals jij schrijft. Wat een vreemd aantal, ik zou eerder 10 of 15 doen ; )
Ik heb nog nooit witlof geteeld, maar die laatste foto, daar mag je zeker trots op zijn en nodigt mij ook uit om dit eens te gaan proberen.
Omdat ook ik geen propagator heb, wacht ik nog even met zaaien, maar na het lezen van dit blog begint het wel al te kriebelen.
Groeten,
Petra
Hallo Petra,
Ook jij een gelukkig 2020 gewenst!
Oh ja, je hebt helemaal gelijk, ik ga het snel even in de tekst veranderen.
De reden waarom het er 16 zijn: ik kocht 10 zaden van de chocoladebruine Mini Rocoto en omdat die lastig te zaaien is en maar kort kiemkrachtig blijft heb ik dei allemaal gezaaid. Als er dan zaden niet kiemen kan ik later nog wat variëren in temperatuur. De Goat’s Weed kiemt makkelijker, sneller en bij lagere temperaturen, ik heb er 6 van gezaaid omdat ik 2 setjes van 3 planten wil (ik plant altijd setjes van 3 planten uit en zaai dus heel vaak 3, 6 of 9 zaadjes). Het is helemaal uitgeteld dus, alleen verkeerd in het blog vermeld 🙂
Ik ga met de rest van paprika’s en pepers en aubergines ook nog een paar weken wachten hoor (al vindt Ruud het wel heel verdacht dat ik wel al de hele tray heb gevuld, klaar om in te zaaien 🙂 ).
groetjes en veel plezier met het alvast mijmeren over alles wat je over een paar weken wilt gaan zaaien!
Diana
De beste wensen!
Bovenal gezondheid gewenst, zodat tuinieren een feest is.
Dank voor de informatie van het afgelopen jaar en ik verheug op je informatie van dit jaar.
Groetjes, Manon
Hallo Manon,
Jij ook een gezond en gelukkig 2020 gewenst!
En een mooi tuinjaar met een heerlijke en rijke oogst!
groetjes,
Diana
Dag allemaal, ik geniet steeds weer van al jullie bezigheden. Zelf houd ik het bij een bloementuin/pluktuin, maar de kriebels zijn hetzelfde. Wij wachten nog even! Allemaal veel tuingeluk!! Groeten, Wil.
Hallo Diana,
Allereerst de allerbeste wensen voor 2020! Ik vind het leuk te lezen dat jij ook last hebt van de tuinklok die aanspoort om te zaaien. Ik Herken het erg goed. ik heb ook al een paar peperzaadjes gezaaid, normaal wacht ik tot januari maar aangezien ik las in de Garderners World dat je ze eigenlijk het hele jaar kunt zaaien kon ik het niet laten en heb een stuk of 5 zaadjes gezaaid , dit staat nu lekker op mijn vensterbank in de keuken onder één kap te broeden samen met een avocado pit( experiment). Dit is dan weer de start tuinjaar 2020 . Heel groeizaam tuinjaar gewenst allemaal
Wauw wat vroeg! Wel een goed medicijn tegen de post-feestdagen blues. De beste wensen voor 2020 en dat het maar een vruchtbaar jaar mag zijn voor jullie.
Hoi Diana,
Allereerst de beste wensen voor 2020 en een mooi tuin jaar gewenst, natuurlijk ook aan alle trouwe lezers van je heerlijke blog.
Ik ken die tuin kriebels wel, maar niet al in december! Meestal pas in februari en dan ben ik dus te laat met bestellen en met zaaien van paprika en aubergine. Dus ik ga mezelf er toch maar toe zetten om dit weekend iig mijn zaden uit te zoeken en te zien wat er besteld moet worden.
Groetjes Kim
Hallo Kim,
Ook jij een gezond en gelukkig 2020 gewenst!
Ach, er is nog tijd genoeg hoor, ik wil in mijn blog zeker niet mensen aansporen om ook te gaan zaaien, alleen maar aangeven dat ik al ben begonnen (geduld en zelfbeheersing zijn dus niet mijn sterkste kanten 🙂 ).
Groetjes, succes met het plannen en bestellen van zaden!
Diana
Hoi Diana, ik zou graag zaad willen winnen uit gekochte pepers. Ik ben op de hoogte van de kans op genetische afwijkingen 🙂 maar vroeg me vooral af: moet je zaad ook laten drogen als je het gelijkt wilt zaaien? En zo ja waarom? groetjes, Willemijn
Hallo Willemijn,
Als je verse zaden wilt zaaien hoef je ze zeker niet eerst te drogen, juist niet. Het drogen van zaden heeft als nut het vocht eruit te halen zodat de zaden bewaarbaar zijn. Je brengt de zaden ermee in slaap en ze moeten daarna dus bij het zaaien weer ‘wakker worden’. Als je verse zaden zaait sla je die stap over, hoeven de zaden niet te ontwaken. Daarom zie je vaak dat verse zaden wel een dag of 2 eerder kiemen dan gedroogde zaden.
groetjes en veel plezier/succes met zaaien!
Diana
Dank je wel. Heldere uitleg.
Hoi Willemijn,
Al verschillende jaren heb ik zaad genomen uit pepers, die ik gewoon in de supermarkt koop.
Ik laat ze niet drogen, maar zaai ze gelijk in vermiculiet. Vaak kiemen ze al na 7-10 dagen.
Dit doe ik ook met de (zoete) paprika en met tomaten.
Je weet echter niet precies welk ras je hebt, maar ik heb er toch goeie ervaringen mee.
Heb vorig jaar zelfs geen pepers gezaaid, omdat ik nog zo’n honderd pepers in de diepvries had van het jaar ervoor.
Maar omdat Diana een heel uitgebreid assortiment heeft en ik graag experimenteer, heb ik er ook bij haar besteld.
Succes,
Petra
Hallo Diana
Mijn klok tikt nog lang niet , of toch nog van 2019, ik haal nog dagelijks bietjes, wortels, boerenkool en zelfs snijbiet van het land.
Veel heil en zegen in het nieuwe jaar !
Hallo Gerhardus,
Wij oogsten hier ook nog volop, uit de tuin en uit de kas; van pluksla en snijsla tot rucola, verschillende soorten kool, tuinkers, kruiden als peterselie en selderij, bietjes, snijbiet, pastinaken, aardperen, etc.
De klok heeft dan ook niks met oogsten te maken maar met het verlangen naar het voorjaar, het willen zaaien, hopend op fris lentegroen, mijmeren over al die bijzondere soorten die ik heb gekocht, dat soort dingen 🙂 .
Ook jij een gelukkig nieuwjaar gewenst!
groetjes, Diana
Hier wordt ook nog elke week een paar keer geoogst. Rode kool, palmkool, wortels, prei en vandaag zo een heeerlijke prak met aardappels en koolraap uit eigen tuin gegeten!!! Dan zijn we de rijkste mensen op aarde.
We eten ook nog steeds pluksla, rucola, wasabi-rucola, veldsla en winterpostelein van de volle grond. En dat in boven-Groningen.
Ik heb veel plezier in het tuinieren en in het feit dat ik er steeds meer handigheid in krijg en jouw
Verhalen helpen daar enorm bij en ook de gezellige reacties van iedereen. Het geeft me gewoon het gevoel dat er een groot team van moestuiniers rondom staat. Heerlijk!
Met de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen moet ik nog heel even wachten: 17 januari komt er een nieuw keukenblokje in de bijkeuken. Met een wasbak van 80 cm. Daarna ga ik aan de slag om alle bakjes en zaaitrays te wassen.
Heel veel succes allemaal!!
Marianne
Hoi Emmie, Diana en Carine,
Dank voor jullie reacties! Ik weet niet wat het is. Ik verwijder altijd de randjes zoals Emmie beschrijft, dus ik denk dat dat het niet is. Ik had het bij beide teelten, de 1e had ik halverwege water gegeven, de 2e niet, daarvan was de grond kurkdroog bij oogsten en de witlof voelde ook droog aan alsof ik het al een poos bewaard had. Die bruine randen ontstaan pas in de laatste week van de teelt, dus misschien moet ik eerder oogsten. Als het eenmaal in de witlof zit breidt het snel uit merk ik. Carine, ik gebruik grond die heel de zomer met verschillende planten en bloemen in mn potten heeft gezeten, dus ik denk dat die grond ook behoorlijk arm en doorspoeld van de regen is. Ik ben bezig met poging 3, die heb ik iets koeler gezet, eens kijken of dat helpt 🙂
Groetjes Wijnie
Hallo Diana
Ik heb een vraag aan je; heb jij ervaring met het opkweken van de galanga wortel (Laos)?
mijn man kwam er vanmiddag mee thuis de toko, maar ik kon er niet veel over vinden behalve dat het familie is van de Gember. Heb ik het goed om het op dezelfde manier te proberen dan de Gember? Ik hoop dat jij of iemand anders het ooit eerder geprobeerd heeft.
Groetjes Margriet
Hallo Margriet,
Nee, ik heb helaas (nog) geen ervaring met het telen van Laos. Als ik het zou willen telen zou ik dat inderdaad op ongeveer dezelfde manier als gember doen. Laos ongeveer dezelfde soort wortelknol als gember, maar mijn ervaring is dat laoswortels wel sneller dood gaan als ze lang worden bewaard. Om die reden zou ik niet wachten tot ze (net als gember) witte uitlopers maakt maar haar vrij vlot na de aanschaf al oppotten. Maar dat is maar een gok hoor. Misschien ga ik het dit jaar ook eens proberen – maar tegelijkertijd had ik beloofd om te minderen met potten. Dilemma 🙂 . Ik hoop dat je hier nog eens wilt laten weten hoe de teelt bij jou gaat!
groetjes,
Diana
Hallo Diana en Ruud, en andere collega tuinverslaafden,
Bij mij gaat sinds ik gisteren een datum (19 februari) heb gekregen dat ze m’n Tuinkas komen plaatsen en ik ook ineens moet en heel graag de enveloppe met al die zaden uit jullie zadenlijst Te gaan zaaien en ja hoe zo verslaafd ja echt heb ze al een keer of 10 in de handen gehad .
Maar nu nog even een vraagje ik krijg een kas van 6,20 breed en 9m lang en zit te dubben hoe breed de bedden zal gaan maken .
Heb je een advies voor mij alvast bedankt, en een heel mooi verslavend tuin jaar voor iedereen toegewenst☺️
Hallo Michel,
Allereerst van harte gefeliciteerd met je aanstaande kas! En wat een grote kas gelijk, dat wordt een prachtige ruimte!!
Je kas wordt bijna 2 keer zo breed als de onze. Je zou dan kunnen verzinnen over een dubbel pad. Maar je kunt ook gewoon 1 pad in het midden aanhouden en wat zijpaden maken. Of alleen een hoofdpad maken en verder op de grond lopen. Het ligt er ook aan wat je erin wilt zetten, veel in de volle grond of ook in pot, wil je komkommers en meloenen laten kruipen of klimmen, etc. Eigenlijk zijn er geen restricties en kun je zelf een indeling maken (en die later weer wat aanpassen als jet het toch minder handig vindt), iedereen moet daar een beetje de eigen weg in vinden. Kijk bijvoorbeeld eens op deze pagina, die gaat over de indeling en het gebruik in onze eigen kas (maar die is dus smaller dan die van jou): https://www.mooiemoestuin.nl/moestuin/een-kas-gebruik/
Heel veel succes met je planning en heel veel succes met het plaatsen van de kas volgende maand!!
Diana
Beste Diana en Ruud,
De beste wensen voor 2020, op een groeizaam jaar!
Ik heb vorig jaar Laos getracht te kweken net als gember in vermiculiet totdat hij uitloopt en dat gaat goed. Dan vervolgens oppotten. Ik vergat alleen water te geven. Dat is niet zo handig .
Vrijdag start een nieuwe serie van monty in Amerika!
Hartelijke groeten van Maartje
Hallo Maartje,
Jij ook een goed 2020 gewenst!
Dankjewel voor de tip! Ik ga vandaag eens op zoek naar serehstengels en wellicht dan ook gelijk eens laos proberen. Ik heb de gember hier nu droog en bij kamertemperatuur liggen, de laos ga ik dan in vermiculiet proberen.
En dank voor de tip van een nieuw tuinprogramma op de BBC met Monty Don!
groetjes,
Diana
leg je de zoete aardappel in de propagator ook in water of zand ?
Dag Ben, ik heb de zoete aardappels in bakjes zand in de propagator op 27 graden gelegd. Voor derest met deze methode geen ervaring, maar ik had dit gelezen op de website van eco kastanjehoeve waar ik verschillende variëteiten heb gekocht. Groetjes carine
Hallo Ben en Carine,
Ik heb 5 dagen geleden 2 kleine zoete aardappelen (restje van eigen oogst, nog steeds hard en gaaf) in de propagator bij de peperzaden gelegd (27 graden).
Na 2 dagen las ik de reactie van Carine nog eens en ik heb 3 dagen geleden de 2 zoete aardappelen in een bakje verse potgrond gelegd (in de propagator teruggezet).
Ze gaat als een tierelier, binnen 5 dagen is dit het resultaat al!!
Het zegt natuurlijk nog niets over het vervolg, de uitlopers van waaruit ik stekken kan gaan nemen, maar het begin is bijzonder veelbelovend!
Ik zal het ook even in mijn eerstvolgende blog vermelden, wellicht met nieuwe foto.
groetjes,
Diana
Net de zaaiklagenda op de mat. Hartstikke bedankt voor de “personal touch”, erg leuk!! Ik ga de tomaatjes zeker zaaien! Ik heb pas 2 jaar ervaring (en dan ook nog verwend qua weersomstandigheden; een stukje grond in een professionele kas) dus ik lees graag je blogs en hoop nu met behulp van jouw agenda dit jaar nog vaardiger te worden… Maar dat gaat helemaal goed komen. Ik begon april ’18 op kennisniveau “leuk eindelijk eigen biologische groenten en fruit verbouwen, laat ik 8 zaadjes voor de courgette op 1,5 m2 planten!” (gelukkig de overtollige stekjes tijdig kunnen slijten aan familie en mede tuinders), dus het kan eigenlijk ook alleen maar beter worden hihihi.
Nogmaals bedankt en een vruchtbaar tuin jaar!
Hallo Jennifer,
Wat leuk om te horen!
Ik hoop dat je er veel plezier en profijt van gaat hebben!
(en de tomatenzaadjes zijn hier een mengsel van 5 van mijn favoriete rassen die zowel vroeg als veel opbrengst geven en ook nog eens heerlijk van smaak zijn 🙂 ).
Ik wens je een heel mooi tuinjaar en een bijpassende mooie oogst!
Diana
Hallo Diana, ik kreeg ook steeds meer last van tuinkriebels en heb vandaag zomerprei en geraniums gezaaid. En ik heb een vraag, in een recept zag ik kikkererwten staan en toen dacht ik misschien kan je die wel zelf kweken, en nu zie ik op jouw site dat je in 2015 een poging gewaagd heb, wat vond je ervan? Is het aan te raden? En is het moeilijk? Groet, Janneke
Hallo Janneke,
Leuk! Ik ga volgende week prei en uien zaaien, en ook gelijk tuinbonen en kapucijners en zo voorzaaien.
Ik heb één keer kikkererwten geprobeerd, het is wel heel leuk, vrolijke 70 centimeter hoge slanke planten. Opbrengst: helaas zeer karig, met 1 tot 3 peultjes per plant, en 1 tot 2 kikkererwten per peultje. Misschien komt het door het ras (ik gebruikte gewoon kikkererwten uit een pak, misschien zijn er rassen die een betere opbrengst geven maar ik kan ze niet vinden). Ik zag dat er wel wat zaden worden aangeboden zoals hier: https://www.123zaden.nl/kikkererwt
Op de foto op die pagina zie ik wat meer bloemen maar volgens mij is dat omdat er flink wat planten bij elkaar staan. Ik plantte ze hier op zo’n 8 tot 10 centimeter van elkaar, ik zou ze, als ik het nog eens zou doen, wat dichter bij elkaar zetten (misschien 5 tot 8 centimeter of zo). Ik maakte nog wel wat foto’s, zoals deze:
Je kunt al zien hoe weinig bloempjes er in een plant zitten. Uiteindelijk werden hier ook niet alle bloempjes peultjes en hield ik per plant bij elkaar misschien 4 of 5 kikkererwten over. Maar ik moet wel zeggen dat ze erg lekker waren, we hebben ze gewoon bij de plant opgegeten (een beetje vergelijkbaar met een verse kapucijner zo van de plant, maar wel met een echte kikkererwtensmaak). Het is hoe dan ook heel leuk om te proberen (maar niet nu hoor, ze moet net als sojabonen en sperziebonen pas in mei worden gezaaid en kan geen vorst verdragen), als je niet op een flinke oogst rekent. Misschien viel de oogst hier ook wel tegen omdat de planten in een verhoogde bak stonden en de zomer toen heel droog was, dat durf ik niet te zeggen.
groetjes,
Diana
Hoi Ruud en Diana,
bedankt voor je antwoord over de aardpeer in de propogator.
ik had het nog niet gezien.
nu heb ik ze er ook in liggen
Wat een zaaidriften alom! Kijk de warmte, dat zal wel lukken her en der. Maarre…… Een zonnig raamkozijn klinkt heel erg leuk, maar zonder zon heb je er niet veel aan. En aangezien het hier deze dagen vrijwel continu schemerig is, lijkt mij zo vroeg zaaien alleen inderdaad met groeilampen te gaan lukken! Ik wacht lekker een maandje…..
Hoi Diana,
Toch nog een vraagje mbt je propagator. Je schrijft ergens in een reactie bij dit blog “Ik gebruik nu gewoon een dimmer van de gamma en een aquarium-thermometertje dat ik op internet vond en kocht, werkt prima zo en is veel goedkoper.”
Koppel je die aan elkaar ofzo? Ik ben niet de hele dag thuis, dus hoe zorg ik dat de temperatuur juist en gelijkmatig blijft?
Groetjes Kim
Hallo Kim,
De dimmer heeft een stekker en die steek je dus in het stopcontact, met daarin de stekker van de propagator. En onze thermometer werkt op een knoopcel-batterijtje en aagt jaren mee omdat ik 2 keer per dag even kijk wat de temperatuur is en het dan weer uitzet.
Zo maar even een voorbeeld opgezocht: bol.com thermometer met sonde
De sonde gaat in een potje met vochtige grond die je in de propagator zet en die dus de temperatuur van de grond in de propagator meet. Maar een gewone thermometer gaat ook prima hoor, die meet alleen de lucht en is daardoor iets minder nauwkeurig.
De dimmer kostte iets van 7 euro en het thermometertje met sonde dus iets van 6 euro.
groetjes,
Diana
Hallo Kim,
Ik heb precies dezelfde propagator als Diana, de 64/50. Ik weet het niet meer precies maar ik heb deze al bijna 15 jaar. Ik denk dat Diana gewoon pech heeft gehad want mijn thermotimer die ik er indertijd bij had gekocht werkt na al die jaren nog steeds prima. Ik vind het een superhandig ding, dat ik je echt kan aanraden. Maar de oplossing van Diana is waarschijnlijk wel een stuk goedkoper.
Groetjes,
Ria
Hallo Ria,
Goed om te horen dat jouw thermotimer het wel goed en lang doet! Hier was ze inderdaad na 2,5 jaar al kapot. En ze kostte toen iets van 45 euro of zo. En ik was ook niet slim genoeg om er goed gebruik van te maken, vond het erg ingewikkeld om de timer in te stellen en gebruikte eigenlijk alleen het thermogedeelte en niet de timer (waarmee je het apparaatje zo in kon stellen dat ze bijvoorbeeld 16 uur op 27 graden verwarmt en 8 uur op 20 graden).
Ik betaalde voor de dimmer en thermometertje samen nog geen 15 euro en ik ben heel blij met hoe het nu werkt, al is het natuurlijk iets minder nauwkeurig dan de thermotimer, ik moet elke dag 2 keer even de temperatuur controleren en de dimmer eventueel een millimeter voor- of achteruit zetten. Maar eigenlijk vind ik dat wel een leuk werkje; elke ochtend en avond even kijken, dimmer eventueel bijstellen (hoewel ze nu al dagen schommelt tussen 27.2 en 27.3 graden), even kijken of er wat kiemt, etc. 🙂
groetjes,
Diana
Hoi Ria,
Dank voor je reactie. Ik heb gekeken naar die 64/50, maar ik denk niet dat ik het er bij mijn man doorheen krijg om er 100 euro aan uit te geven, dan is de oplossing van Diana wat goedkoper.
Wat is trouwens jullie ervaring met een verwarmingsmat onder een kweekbak?
Hoi Kim,
Ik kan je helaas niet helpen want ik heb geen ervaring met een verwarmingsmat onder een kweekbak.
Misschien iemand anders?
Ria
Hallo Kim en Ria,
Ik heb ook geen ervaring met een warmtemat. Maar uiteindelijk is een propagator een kunststof bak met doorzichtige kap en een warmtekabel in de bodem. Het belangrijkste is de sterkte van die kabel in de bodem of in de mat, dus hoeveel warmte ze geeft. En bij een warmtemat is het natuurlijk heel belangrijk dat ze waterdicht is, of dat je op een andere manier zorgt dat er geen vocht bij kan komen. Als ik lees dat jouw warmtemat voor + 8 graden zorgt lijkt mij dat ook voldoende, zeker als je ook een soort doorzichtige kap boven haar kan maken waardoor de warmte daaronder wordt gevangen. Ze levert waarschijnlijk wel minder warmte want als ik geen dimmer op de propagator zet haalt die ruim de 35 graden (en dat is voor het kiemen van zaden in combinatie met vochtige grond of vermiculiet of papier, eigenlijk te warm).
groetjes,
Diana
Hoi Diana,
Ik weet niet of anderen het ook hebben, maar op mn mobiel werkt de beantwoorden-knop onder berichten van jou of anderen niet meer. Zodra ik er op klik gaat het scherm terug naar het begin van het bericht waar ik op wil reageren, maar ik kan niet typen. Het berichtenblok onderaan alle reacties werkt wel. Het viel me op dat Ria en Carine ook een nieuw bericht starten als ze willen reageren op anderen, dus mogelijk werkt het bij meer mensen niet.
Groetjes Wijnie
Hoi Wijnie,
Dankjewel voor de tip!
Ik kan het zelf wel maar dat komt omdat ik het vanuit de administratie van de website doe.
Ik heb net even gekeken op mijn mobiel en daar gebeurt hetzelfde als wat jij beschrijft, ik kan er wel op klikken maar dan schiet het een stukje terug en komt er geen vak waarin ik kan typen.
Ik vraag het aan Augus, maar ik wacht daar even mee tot maandag, ik wil hem liever niet in het weekend storen.
Ik hoop en denk dat Augus het maandag op kan lossen, nogmaals dank voor het melden!
Diana
Hallo,
Ik heb de aardperen nu ook een aantal weken in de propagator liggen, maar heleen beginnen we op verschillene plaatsen witte plekken de vertonen die op rot wijzen.
wat zou er fout kunnen gaan. ?
ik heb pas sinds een paar dagen de kap er ook op.
ik heb er nu geen dimmer of tijdsschakelaar tussen zitten
te veel of te weinig water ?
Hallo Ben,
Aardperen houden niet van warmte, ze houden van kou en vocht.
Je kunt aardperen nu gewoon buiten in de grond poten en dan lopen ze ergens rond eind maart/begin april uit.
Kijk vooral op deze pagina voor meer informatie: https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/wortelgewassen/aardpeer/
Ik weet niet of de knollen die je nu in je propagator nog uit kunt planten, het klinkt alsof die helaas al teveel zijn aangetast door schimmel of rot.
Maar je kunt voor het poten ook prima consumptie-aardperen uit supermarkt of groentewinkel/toko voor gebruiken.
groetjes,
Diana
hoi,
ik zei per ongeluk aardpeer, maar doelde op zoete aardappel.
Ik heb de zoete aardappel nu ook een aantal weken in de propagator liggen, maar heleen beginnen we op verschillene plaatsen witte plekken de vertonen die op rot wijzen.
wat zou er fout kunnen gaan. ?
ik heb pas sinds een weekde kap er ook op.
ik heb er nu geen dimmer of tijdsschakelaar tussen zitten, dus kan het zijn dat het nu te warm is ?
te veel of te weinig water ?
wat zou je als tip geven.
witte / rotte stukken wegsnijden en doorgaan, of helemaal overnieuw beginnen
Hallo Ben,
Ik vrees dat ik je niet kan helpen als je niet aan kunt geven wat de temperatuur is.
De kans is groot dat het te warm is. Je kunt dat heel simpel met een thermometer meten. En meten is weten. Want de ideale temperatuur is 25 graden, 27 graden kan ook nog prima. Maar ik had, doordat ik een dimmer gebruik die toch altijd wat schommelende temperaturen geeft een week geleden een piek in de propagator; ze heeft toen waarschijnlijk een halve dag op iets boven de 30 graden gestaan en toen zag ik wel gelijk dat de witte worteltjes die half boven de grond groeien glazig werden. Ik heb de dimmer toen gelijk een stukje teruggezet, maar ze houdt blijkbaar niet van te hoge temperaturen. Als je geen dimmer of thermotimer hebt kan het, afhankelijk van het merk propagator, zomaar ver boven de 30 of zelfs 40 graden worden.
Het eerste wat nu moet gebeuren is dat je de temperatuur meet, zodat je als eerste kunt bedenken of dat het euvel is of niet.
groetjes,
Diana